28.7.09

Κουνελάκι (αχ, κουνελάκι, ξύλο που θα το φας)

Στο παρελθόν, με την συμμετοχή μου στο ομαδικό blog HFL, είχα γράψει για χάρη της φίλης Juanita, μερικές συνταγές για να μαγειρέψει κουνελάκι.
Χθες λοιπόν, περνώντας από τον χασάπη μας, προκειμένου να γεμίσουμε και πάλι το ψυγείο μας μετά από απουσία 15 ημερών, μεταξύ των άλλων αγόρασα και κουνελάκι. Το είδα και το λιμπίστηκα το κακόμοιρο!
Αγόρασα λοιπόν ένα, για να το μαγειρέψω με μια από τις εκδοχές που τότε είχα γράψει και που προσωπικά μου αρέσει πολύ.
Κουνελάκι στην γάστρα με μυζήθρα και χυμό πορτοκαλιού

Θα χρειαστείτε λοιπόν:
1 κουνέλι (περίπου 1.200 γρ.) ίσως και λίγο παραπάνω, αν μιλάμε για 4 άτομα,
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 κουταλιά σούπας. κύμινο
1 κουταλιά γλυκού πάπρικα
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Χυμό και ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι (όχι κερωμένο, όπως λένε και οι πιο ειδικοί)
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κούπα μυζήθρα μαλακιά, κρητική ξυνό-μυζήθρα στην δική μου σημερινή εκδοχή (μπορείτε να βάλετε και πολύ μαλακιά φέτα, αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση θα μειώσετε το αλάτι)
αλάτι & πιπέρι.

Κόβετε το κουνέλι σε μερίδες, το ξεπλένετε καλά και το βάζετε σε ένα τάπερ βαθύ με τα μπαχαρικά (κύμινο, τριμμένο σκόρδο, πάπρικα) το κρασί και το πορτοκάλι χυμό και ξύσμα. Το αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες , να μαριναριστεί καλά, γυρνώντας το από καιρό σε καιρό το πάνω – κάτω μέσα στην μαρινάδα.
Το βγάζετε από το ψυγείο και το στραγγίζετε, αφήνοντας στην άκρη την μαρινάδα, ετοιμάζοντας το τηγάνι σας για να το σωτάρατε ελαφρά. Αφού το σωτάρατε το βάζετε το βάζετε στην γάστρα (εάν έχετε πήλινη, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό). Προσθέτετε στη γάστρα τα υγρά της μαρινάδας, λίγο νερό, την μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.

Μπορείτε να συνοδεύσετε με τηγανιτές πατάτες ή πατάτες φούρνου (τύπου τηγανιτές) και σαλάτα της αρεσκείας σας. Ε! και κανένα ποτηράκι παγωμένο άσπρο κρασάκι μην το παραλείψετε, κρίμα θα είναι.

27.7.09

Ψητά Ροδάκινα και κους-κους

Σαν μια ανάσα δροσιά, μιας και ξαναγυρίσαμε στην πόλη, είπα να τρατάρω 2 φίλες που ήρθαν για καφεδάκι προκειμένου για να μοιραστούμε τα νέα μας μερικών μηνών πίσω (τι κακό κι’ αυτό, να μένεις στην ίδια πόλη και να κάνεις μήνες να συναντήσεις ανθρώπους που αγαπάς και σε ενδιαφέρουν) ένα γλυκάκι ανάλαφρο και αρωματικό.
Ροδάκινα φούρνου με παγωτό βανίλιας (ή αρωματισμένο με βανίλια γιαούρτι σακούλας).

Υλικά :
6 μεγάλα γερά και σφιχτά ροδάκινα
3 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
2 κουταλιές μέλι
1 ποτηράκι γλυκό κρασί Σάμου (ή κάποιο λικέρ)
χυμό από ένα μέτριο λεμόνι καθώς
και ελάχιστη βανίλια σκόνη.

Παγωτό Βανίλια (της μάρκας που προτιμάτε) για συνοδευτικό.
Εάν τώρα, σας αρέσει το γιαούρτι σακούλας (σε κάποιους φαίνεται αρκετά σφιχτό), μπορείτε να το βάλετε αντί για παγωτό. Θα το αρωματίσετε με λίγη βανίλια σκόνη, στην μύτη του κουταλιού και θα προσθέσετε και 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη. Θα τα ανακατέψετε καλά και θα έχετε ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για τα ψητά σας ροδάκινα.

Τα ροδάκινα θα τα πλύνετε καλά, θα τα κόψετε στην μέση θα αφαιρέσετε το κουκούτσι και θα τα βάλετε με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω μέσα σ’ ένα μέτριο σκεύος φούρνου (πυρέξ ή κάτι ανάλογο). Σ’ ένα μπολάκι θα ανακατέψετε τα υπόλοιπα υλικά : μαύρη ζάχαρη, μέλι, κρασί, χυμό λεμονιού, βανίλια και με το μείγμα θα περιχύσετε τα ροδάκινα.
Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15 (ίσως κάτι περισσότερο) λεπτά – πάντα ανάλογα με τον φούρνο. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένα χωρίς να διαλυθούν τα ροδάκινα. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε με το συνοδευτικό παγωτό ή γιαούρτι μαζί με την σαλτσούλα τους.
Καφεδάκι και συνεχίστε τις αφηγήσεις σας.

6.7.09

Κοκκινιστό με μελιτζάνες και χταπόδι

Φέτος για πρώτη φορά στην ζωή μου φύτεψα κηπευτικά, μόνον και μόνον για την πλάκα όπως είπα, και για να «εγκαινιάσω» το φρέσκο χώμα στην νέα εξοχική κατοικία.
Φύτεψα λοιπόν, 5-6 ρίζες ντομάτες, αντίστοιχα πιπεριές, μελιτζάνες τσακώνικες και κολοκυθάκια.
Οι ντομάτες έδωσαν τους πρώτους καρπούς 2-3 σαββατοκύριακα πριν, αλλά δεν τις πρόλαβα, μιας και δεν πήγα για να τις μαζέψω, τις έφαγαν οι χρυσο-σκάθαροι.
Όμως την Παρασκευή που μας πέρασε μάζεψα τις πρώτες μου πιπεριές και μελιτζάνες. Και μία μονάκριβη ντομάτα. Σας βεβαιώ πως είχαν μεγάλη πλάκα και η γεύση της ντομάτας με οδήγησε στα χρόνια τα παλιά. Τότε που όλα είχαν την γεύση και το άρωμα που τα χαρακτήριζε.
Σκέφτηκα καλά, και είπα να αξιοποιήσω τούτα τα λίγα ζαρζαβατικά με χρώμα και άρωμα εξοχής, σε κάτι που θα συνδύαζε και την θάλασσα που αγναντεύαμε απεναντί μας.
Κι’ έτσι έκανα ένα χταποδάκι με μελιτζάνες. Αντί για το κρέας με τις μελιτζάνες όπως όλοι το γνωρίζουμε, έκανα χταποδάκι! Έπλυνα καλά το χταπόδι (περίπου ενάμιση κιλό ήταν) και το έκοψα σε κομμάτια. Το άφησα να στραγγίξει και στο ενδιάμεσο έπλυνα, καθάρισα τις μελιτζάνες μου καθώς και 2 μέτριες πατάτες. Τα έκοψα όλα σε χοντρούς κύβους.
Άφησα λίγο τις μελιτζάνες να ξεπικρύσουν σε αλατόνερο.

Σε βαθύ τηγάνι, έβαλα λαδάκι να κάψει μαζί με 3 σκελίδες σκόρδο για το άρωμα (τις οποίες αφαίρεσα, όταν πήραν χρώμα) και αμέσως μετά σοτάρισα τις μελιτζάνες και τις πατάτες κύβους. Τις έβγαλα με τρυπητή κουτάλα, τις άφησα στην άκρη και στο λάδι αυτό πλέον έβαλα ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι – να γυαλίσει λίγο – στην συνέχεια έριξα το κομμένο χταπόδι, ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ και μια ντομάτα φρέσκια κομμένη σε κύβους χωρίς όμως τα σπόρια της, ένα καλό ματσάκι μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο, λίγο αποξηραμένο βασιλικό, μια πιπεριά (του μπαξέ επίσης) κομμένη σε κομματάκια ψιλά, δύο φύλλα δάφνης, πιπέρι και γλυκιά πάπρικα και από πάνω έριξα τις πατάτες.
Άφησα να βράσει για κανένα 10λεπτο, έριξα και τις μελιτζάνες καθώς και αλατάκι χαμήλωσα την φωτιά και άφησα το φαγητό να γίνει μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα.
Στο ενδιάμεσο χρειάστηκε να ρίξω λίγο νεράκι, αλλά δεν ανακάτευα την κατσαρόλα-τηγάνι απλώς κουνούσα με το χέρι, για να μην μου λιώσουν οι μελιτζάνες.

1.7.09

Πλιγούρι και Γαρίδες σε Πράσινες Πιπεριές

Τα γεμιστά έχουν την τιμητική τους τώρα το καλοκαίρι, αλλά και τον χειμώνα εγώ τα αγαπώ επίσης πολύ, το θέμα είναι ότι κάθε φορά θέλω να τα κάνω κάπως διαφορετικά για να μην τα «βαριέμαι» γευστικά.
Και φυσικά οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε είναι αρκετοί.
Προσωπικά τούτη την φορά έκανα μόνον πιπεριές, μιας και ήθελα να τα συνδυάσω με ψαρικό.
Έτσι γέμισα μόνον πράσινες πιπεριές, αλλά για περισσότερο χρώμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κόκκινες και πορτοκαλί.
Χρησιμοποίησα 6 μεγάλες πράσινες πιπεριές με καλή βάση (για να κάτσουν ωραία στο ταψί).

Τα υπόλοιπα υλικά που χρειάστηκα ήταν: 1 πακέτο γαρίδες καθαρισμένες (μεσαίο μέγεθος), 2 φλιτζάνια φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς φλούδα και σπόρους, 1μεγάλη φλάσκα μελιτζάνα κομμένη σε μικρούς κύβους (που θα την είχα αφήσει σε αλατόνερο για 20 λεπτά ώστε να ξεπικρίσει),1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκελίδες σκόρδο επίσης ψιλοκομμένες, 1 μέτριο καρότο καθαρισμένο και επίσης κομμένο σε πολύ ψιλά κομματάκια, 4 κουτουλιές σούπας άνηθος, ψιλοκομμένο, 1 & 1/2/ κούπας πλιγούρι, χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο 2 κουταλιές για την γέμιση και 3 κουταλιές για την σάλτσα, 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο (για την γέμιση όπου έγινε το σοτάρισμα) και μισό περίπου φλιτζάνι για το ταψί. Αλατάκι, πιπεράκι και λίγη γλυκιά πάπρικα.

Έπλυνα τις πιπεριές καλά και τις άνοιξα τα καπάκια τους (όπως κάνουμε πάντα για τα γεμιστά) άδειασα το εσωτερικό τους από τα σπόρια, ξέπλυνα και άφησα στην άκρη.

Για να τα ετοιμάσω τώρα:
Έπλυνα την μελιτζάνα καλά, την έκοψα σε μικρά κομμάτια και την άφησα στο αλατόνερο για να ξεπικρίσει. Όσο η μελιτζάνα περιμένει, ψιλόκοψα τις ντομάτες αφού αφαίρεσα την φλούδα και τους πολλούς σπόρους, καθώς και το καρότο σε μικρά κομματάκια.
Σε βαθύ τηγάνι σοτάρισα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στην συνέχεια έριξα το καρότο, την μελιτζάνα και την ντομάτα και άφησα να πάρουν μια καλή βράση, ανακατεύοντας λιγάκι. Κατόπιν πρόσθεσα τις καθαρισμένες γαρίδες (που είχα αφήσει για 5-6 λεπτάκια σε ξυδόνερο) καθώς και τον άνηθο και συνέχισα το σοτάρισμα για ακόμα 3 - 4 λεπτά. Τέλος προσέθεσα το πλιγούρι (χωρίς να το έχω προηγουμένως μουλιάσει, δεν χρειάζεται σε αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης) συμπλήρωσα με τις 2 κουταλιές χυμού ντομάτας και 2-3 κουταλιές νεράκι και ανακάτεψα καλά το περιεχόμενο, αλατάκι, πιπεράκι και πάπρικα.

Κατέβασα από την φωτιά, άφησα λίγο να «ηρεμήσει» και αμέσως μετά γέμισα με το μείγμα αυτό τις πιπεριές μου. Στο ενδιάμεσο προσθέρμανα τον φούρνο στους 180° C (ανάλογα πάντα με τον φούρνο).Έβαλα τις γεμιστές πιπεριές σε ένα μικρό ταψί (μιας και ήταν λίγες) την μία δίπλα στην άλλη, στερέωσα τα καπάκια τους με μερικές ξύλινες χοντρές οδοντογλυφίδες, περίχυσα με το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ανακατεμένο με τις 3 κουταλιές συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και 1/2 φλιτζάνι νερό, και το έβαλα για ψήσιμο. Σε μια ώρα και 10 λεπτά περίπου ήταν έτοιμο. Οι πιπεριές μου είχαν πάρει ωραίο ροδοψημένο χρώμα και το πλιγούρι είχε φουσκώσει πού ωραία.

Όπως θα παρατηρήσατε τα μυρωδικά μας εδώ δεν είναι τα παραδοσιακά για γεμιστά, μαϊντανός, δυόσμος…αλλά άνηθος. κι΄ αυτό γιατί έχουμε ψαρικό μέσα στην γέμιση και δένει εξαιρετικά και με την πράσινη πιπεριά. Καλή σας όρεξη.