25.11.09

Χρόνια Πολλά Αγαπημένη μου

Η σημερινή γιορτή είχε (και έχει) πάντα μεγάλη ΑΞΙΑ για μένα.
Γιόρταζε η μάνα μου και πολλά αγαπημένα πρόσωπα της ευρύτερης οικογένειάς μας από την προ-γιαγιά μου μέχρι κάποιες θείες και εξαδέλφες. Ήταν και η απαρχή στην ουσία για τις γιορταστικές μέρες που θα έρθουν, όπου και σε αυτές πάλι είχαμε μέλη της οικογένειας που γιόρταζαν. Η μάνα μου έχει φύγει σχεδόν 4 χρόνια τώρα, αλλά την αισθάνομαι πολύ συχνά δίπλα μου ενώ είναι πάντα μέσα στην σκέψη μου, σε κάθε κίνηση που θέλω να κάνω. Από τις απλές καθημερινές μου δουλειές μέχρι την απόφαση για κάτι πολύ σημαντικό. Το δέσιμό μας ήταν μεγάλο. Όσοι μας γνώρισαν κατά το παρελθόν, είχαν να το λένε. Είχαμε καταφέρει να επικοινωνούμε μεταξύ μας με ιδιαίτερο τρόπο και δικό μας κώδικα. Αν την είχα κοντά, θα της ευχόμουν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και να είναι γερή.
Δεν την έχω όμως, μου λείπει αφάνταστα ομολογώ και γι' αυτό εύχομαι από καρδιάς σε όλες που γιορτάζουν να είναι ΓΕΡΕΣ και ΔΥΝΑΤΕΣ με πρώτη και καλύτερη την φίλη Katerina ante Portas.

Για κέρασμα σε όσες γιορτάζουν: Μαστιχένια Μπισκότα για το καφέ με τις φίλες τους (αλλά και τον φίλο Γιώργο, ως ανταπόδοση για την εξαιρετική του αφιέρωση προς εμένα με τα αρωματικά κουλουράκια Βανίλιας του).

Για 3 κανονικά ταψιά φούρνου, θα χρειαστείτε: 1 πακέτο βούτυρο μαλακό, μισή κούπα ζάχαρη άχνη, 3 κούπες αλεύρι (κατάλληλο για μπισκότα είναι το κλασσικό κόκκινο ή ότι διαθέτετε εσείς) 2 κοφτά κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1/4 κουταλάκι (γλυκού) αλάτι
1 ποτήρι (κρασιού) λικέρ μαστίχας, 2 αυγά, 4-5 (μέτριου μέγεθους) δάκρυα μαστίχας που θα χτυπήσετε στο Multi μαζί με 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Αρχικά, χτυπάτε την μαστίχα μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, ανακατεύετε το αλεύρι μαζί με το μπέϊκν πάουντερ. Χτυπάτε σε βαθύ μπολ το βούτυρο μαζί με τα δύο αυγά μέχρι ν’ ασπρίσουν και αμέσως μετά ενσωματώνετε όλα τα υλικά. Μαστίχα/Ζάχαρη, Αλεύρι/ Μπέϊκιν, Ζάχαρη Άχνη, Λικέρ Μαστίχας, Αλάτι. Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο.

Στρώνετε με λαδόχαρτο (κατά τα γνωστά) 2 ταψιά (θα φουρνίσετε ξανά στο πρώτο κατά πάσα πιθανότητα). Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ξεκινάτε να δώσετε το επιθυμητό για σας σχήμα στα μπισκότα σας. (Προσωπικά, πλάθω μετρίου μεγέθους κορδόνια, τα οποία κόβω σε κομμάτια μ’ ένα μαχαίρι και κάθε κομματάκι το πατάω με τα δάχτυλα πάνω σε επιφάνεια εργασίας και έχω άμεσα και γρήγορα μπαστουνάκια φαρδιά σαν 2 δάκτυλα). Τα στρώνετε στο ταψί και ψήνεται σε αέρα, στους 180 Βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Η μυρωδιά της μαστίχας σπάει ρουθούνια! Είναι βέβαιο.

Και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.


18.11.09

Γαλέος αρωματισμένος με εστραγκόν

Μέσα στο menu της εβδομάδας που συνήθως προγραμματίζω, προσπαθώ να έχω πάντα κάποια μέρα ψάρι ή κάποιο άλλο θαλασσινό προκειμένου να κάνουμε έναν καλούτσικο κύκλο διατροφής. Και λέω καλούτσικο, γιατί καλό θα σήμαινε να έχω τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα ψάρι. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά για σήμερα το menu έχει γαλέο. Και μάλιστα φρέσκο, που μας ήρθε πεσκέσι, με μια συνταγή που έχω γράψει και στο παρελθόν στο HFL. Επειδή ωστόσο μου αρέσει γευστικά, την κάνω μια φορά στις τρείς, όταν έχω γαλέο ή πέρκα σε μεγάλο φιλέτο.

Για 3 άτομα θα χρειαστείτε: 6 μεγάλες φέτες γαλέου φρέσκου ή αντίστοιχα (κατεψυγμένου), μία μεγαλούτσικη σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη, μία πολύ «καλή» κουταλιά της σούπας ξερό εστραγκόν (πρόσφατα έκανα και αγκινάρες αλλά πολίτα με εστραγκόν, αντί για άνηθο που δεν είχα διαθέσιμο, έγιναν πολύ καλές και αρωματικές), 3 κουταλιές σούπας μουστάρδα ελαφρώς πικάντικη, 1 ποτηράκι κονιάκ, μισό φλιτζάνι γάλα εβαπορέ με λίγα λιπαρά, αλάτι, πιπέρι κόκκινο και μαύρο ανάμεικτα και φρεσκοτριμμένα, λίγο λαδάκι για το σοτάρισμα.

Πλένετε το ψάρι (αν ήταν κατεψυγμένο προϋποθέτει ξεπάγωμα) και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίζει τα νερά του καλά. Σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος βάζετε το λαδάκι να ζεσταθεί μαζί με την ψιλοκομμένη σκελίδα του σκόρδου. Όταν ελαφρώς ροδίσει το σκόρδο, βάζετε τις φέτες του γαλέου για να σοταριστούν για 2 λεπτά και από τις δύο πλευρές. Ρίχνετε αμέσως μετά το αλάτι και τα πιπέρια, συμπληρώνετε με το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια βράση. Στην συνέχεια ρίχνετε την μουστάρδα, το εστραγκόν και το γάλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν σας βγει λίγο αραιή η σάλτσα μια μικρή κουταλιά κορν φλάουρ θα δέσει πολύ όμορφα.

Είστε έτοιμοι για να σερβίρετε με την σαλάτα της αρεσκείας σας.
Στην περίπτωσή μας σήμερα, έχει βραστά λαχανικά: καρότα, πατάτες, κάπαρη, λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο σέλερι και λίγο μπαντζαράκι για χρώμα, που θα τα κάνουμε όλα μαζί σαλάτα με μια ωραία βινεγκρέτ μάλλον.

13.11.09

Απόλαυση σοκολάτας σε όλα τα επίπεδα

Εγκαινιάζοντας την νέα φόρμα σιλικόνης για τάρτες, με την ιδέα αγοράς της οποίας καιρό φλερτάριζα, είπα να φτιάξω κάτι απολύτως αμαρτωλό. Το πιο αμαρτωλό γλυκό που μου ερχόταν εκείνη την στιγμή στο μυαλό, με τα υλικά που είχα στη διάθεσή μου ήταν η τάρτα σοκολάτας.

Έχω και μια αδυναμία στις τάρτες γενικά, οπότε και ξεκίνησα χωρίς άλλη ιδιαίτερη σκέψη. Απλώς ήθελα κάπως να την κάνω διαφορετική…και το διαφορετικό μου προέκυψε στην ζύμη της τάρτας. Την έκανα σοκολατένια.

Η βασική ζύμη για γλυκές τάρτες είναι λίγο πολύ γνωστή σε όσους, βούτυρο, ζάχαρη, λίγο αλάτι, ένα αυγό, ξηροί καρποί αλεσμένοι (όχι απαραίτητα), αλεύρι. Σ’ αυτήν την εκδοχή πρόσθεσα 3 κουταλιές σκόνη σοκολάτας (για ρόφημα) και επειδή έχει ήδη ζάχαρη, μείωσα την ποσότητα ζάχαρης που έβαλα αρχικά στην ζύμη. Το βούτυρο μισό – μισό με λάδι καθώς και λίγη βανίλια κρυσταλλική για περισσότερο άρωμα και λίγο κρύο γάλα (αντί για νερό) που με βοήθησε στο πλάσιμο της ζύμης. Η ζύμη ετοιμάστηκε και μπήκε για μια ώρα στο ψυγείο.

Στην συνέχεια την έστρωσα στην φόρμα σιλικόνης και έψησα (σκεπασμένη με όσπρια πάνω σε λαδόχαρτο). Την έβγαλα από τον φούρνο και την άφησα να κρυώσει. Μοσχομύριζε και είχε φυσικά σοκολατένιο χρώμα.

Στο διάστημα που η τάρτα κρύωνε, ετοίμασα την γέμιση σοκολάτας για την οποία χρειάστηκα : 1 κουτί κρέμα γάλακτος φυτική πολύ καλά παγωμένη, 1 μικρό πακετάκι τυρί κρέμα, 1 κούπα ζάχαρη άχνη, 2, 5 πλάκες κουβερτούρα λιωμένη μαζί με 3 κουταλιές βούτυρο που έλιωσα στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τριμμένο καραμελωμένο φουντούκι και σοκολατοσταγόνες για ντεκόρ.

Χτύπησα την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη έτσι ώστε να πάρω μια πλούσια σαντιγύ και στα μισά του χτυπήματος έβαλα και το τυρί κρέμα. Στην συνέχεια έριξα μέσα στην κρέμα, την λιωμένη σοκολάτα / με το βούτυρο και ένωσα απαλά με μια πλαστική κουτάλα.

Τοποθέτησα την γέμιση πάνω στην ψημένη τάρτα και την άφησα στο ψυγείο για 3 ώρες περίπου. Λίγο πριν το σερβίρισμα την στόλισα με σταγόνες σοκολάτας και καραμελωμένο τριμμένο φουντούκι. Απόλαυση σοκολάτας σε όλα τα επίπεδα.

9.11.09

Κεκάκι διπλά αρωματισμένο

Τούτο το Σαββατοκύριακο έκανα ένα ωραίο κεκάκι για να μας γλυκάνω. Τα δύο βασικά υλικά έδεσαν πολύ ωραία μεταξύ τους και έδωσαν ένα διπλά αρωματισμένο γλυκό.

Κέϊκ Καρύδας με Πορτοκάλι.

Τα υλικά που χρησιμοποίησα: 200 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο, 4 αυγά (χωριστά κρόκοι από ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα), λίγη βανίλια σκόνη, 1 φλιτζάνι άσπρη ζάχαρη, 1 φλιτζάνι καρύδα τριμμένη, 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, 2-3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού, ½ φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Χτύπησα το βούτυρο με την βανίλια και τους κρόκους των αυγών μέχρι να αφρατέψουν καλά. Στην συνέχεια πρόσθεσα την ζάχαρη και συνέχισα τα χτύπημα μέχρι να πάρουν τα υλικά μου κρεμώδη υφή. Έριξα την καρύδα, το ξύσμα, τον μισό χυμό του πορτοκαλιού, το εσάνς και το μισό αλεύρι, συνέχισα το χτύπημα να ενωθούν καλά τα υλικά και κατόπιν έριξα το υπόλοιπο αλεύρι, μαζί με το γάλα και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού.

Χτύπησα τα ασπράδια σε μαρέγκα με την προσθήκη λίγου αλατιού και αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία την ένωσα με απαλές κινήσεις με το υπόλοιπο μείγμα του κέϊκ.

Σε ταψάκι στρογγυλό που είχα στρώσει με λαδόχαρτο έβαλα τον χυλό μου και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 45 λεπτά.Έβγαλα το κέϊκ και άφησα κατά μέρος να κρυώσει ελαφρά για να μπορέσω να το ξεφορμάρω και να αφαιρώσω το λαδόχαρτο.

Τελική πινελιά. Διακόσμησα με γλάσσο πορτοκαλιού και καρύδας, που το έφτιαξα με τον χυμό από ένα πορτοκάλι, μια σταγόνα εσσάνς πορτοκαλιού, ¾ φλιτζανιού ζάχαρη άχνη (ίσως κάτι παραπάνω) και από πάνω πασπάλισα με καρύδα τριμμένη. Νοστιμότατο, αφράτο (δεν φουσκώνει πολύ πρέπει να επισημάνω) και πολύ αρωματικό. Γλασσάρισμα μπορείτε να κάνετε και με ελαφρώς αραιωμένη μαρμελάδα πορτοκάλι στην οποία από πάνω θα πασπαλίσετε τριμμένη καρύδα. Ωραίο και αυτό το αποτέλεσμα, το έχω κάνει παλαιότερα.

5.11.09

Pesto... για τον λαιμό

Οι ωραίες παχουλούτσικες χοιρινές μπριζόλες λαιμού που πήρα πρόσφατα από τον χασάπη μου ήταν πειρασμός, αν και προσωπικά δεν είμαι και πολύ fun του κρέατος το ομολογώ.Επειδή όμως στην οικογένεια έχουμε και μικρό παιδί, πρέπει να κάνουμε το κρέας δελεαστική πρόταση τώρα που έχει αρχίσει κάπως να το μασά και να το τρώει πιο άνετα (χωρίς να το κάνει τσίχλα εννοώ).

Προσπάθησα λοιπόν να σκεφτώ κάτι που θα τις κρατήσει ζουμερές και καλά ψημένες ώστε να είναι μαλακές (περισσότερο απ’ ότι συνήθως είναι αυτές οι μπριζόλες)

Σκέψη πρώτη λοιπόν: φούρνος και λαδόχαρτο – βοηθά στο να κρατά το κρέας το ζουμάκι του. Στρώνετε ένα ταψί φούρνου με λαδόχαρτο που έχετε ελαφρώς βρέξει με νεράκι. Από πάνω βάζετε τις μπριζόλες σας στην σειρά, τις αλατοπιπερώνετε, τις λαδώνετε ελαφρώς και τις πασπαλίζετε με ρίγανη. Στο ταψάκι μέσα ρίχνετε και λίγο νεράκι. Φουρνίζετε. Αφήνετε να γίνει το πρώτο ψήσιμο να παίρνει δηλαδή το κρέας να βγάζει τα υγρά του και τις γυρνάτε από την άλλη πλευρά.

Σκέψη δεύτερη: Σάλτσα Pesto. Στο διάστημα που το κρέας βρίσκεται στο αρχικό στάδιο ψησίματος, ετοιμάζετε το pesto, που θα τις αρωματίσει αλλά και θα τους δώσει άλλη γεύση και υφή κρατώντας τες μαλακές.

Χρειάζεστε: ένα μέτριο ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, μερικά κλαράκια φρέσκο βασιλικό (ή μια κουταλιά αποξηραμένο αν δεν έχετε φρέσκο) μια μεγάλη πιπεριά κόκκινη φλωρίνης φρέσκια, και μια κίτρινη, μια σκελίδα σκόρδο, χυμό από ένα λεμόνι, τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, δύο κουταλιές της σούπας μουστάρδα.

Ψιλοκόβετε: μαϊντανό, βασιλικό, πιπεριά φλωρίνης, σκόρδο μέσα στον κάδο του multi, προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα και τα χτυπάτε όλα μαζί. Αν τώρα το Pesto σας φανεί πολύ πηχτό, ρίξτε λίγο νεράκι ή λίγο κόκκινο κρασάκι και χτυπήστε ξανά.

Βγάζετε τις μπριζόλες στα μισά του ψησίματος και στρώνετε επάνω το Pesto με την βοήθεια ενός κουταλιού, μέσα στο ταψί στρώνετε και την κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες ανάμεσα στις μπριζόλες σας. Συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το κρέας σας και στο ενδιάμεσο γυρίζετε μια – δυό φορές ακόμη τις μπριζόλες μέσα στο ταψί σας.

Μαλακό και αρωματισμένο κρέας. Ζουμερό και εκπληκτικά νόστιμο. Συνοδεύετε με πατατούλες μαγειρεμένες σύμφωνα με την όρεξη και την διάθεσή σας. Εμείς τις κάναμε σύμφωνα με την πρόταση της Big Mama (από τον κο Β. Δρίσκα), αλλά μειώνοντας το βούτυρο και βάζοντας περισσότερο ελαιόλαδο. Πολύ νόστιμες και χορταστικές.

4.11.09

Μια διαφορετική πρόταση

Την Τρίτη που μας πέρασε (χθές δηλαδή) βρέθηκα από καθαρή σύμπτωση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, ψάχνοντας παιδικά βιβλία με θέμα τα Χριστούγεννα και τον Αί' Βασίλη.

"Έπεσα" πάνω στην παρουσίαση ενός βιβλίου λευκώματος, που θεωρώ πως έχει εξαιρετικό περιεχόμενο, γι’ αυτό και σας το αναφέρω.

Πρόκειται για μια έκδοση άκρως πολυτελή θα έλεγα, αλλά είναι προφανές, ότι θα έπρεπε να είναι τέτοια, μιας και το περιεχόμενο είναι πολύ ιδιαίτερο ενώ προ των πυλών την πόλης, της χώρας και της υφηλίου γενικότερα είναι τα Χριστούγεννα (και το Marketing ποντάρει πολύ σ’ αυτόν τον παράγοντα, δεν το συζητώ καθόλου).

Μιλώ για την έκδοση, με τίτλο Επαγγέλματα που άντεξαν στο χρόνο από τις εκδόσεις Τοπίο (προσωπικά δεν τις γνώριζα καθόλου κι' ας είμαι καλός φίλος του βιβλίου γενικά). Φωτογραφίες εξαιρετικές, κείμενα ενδιαφέροντα και οι παρουσιαστές του βιβλίου πολύ γνωστά πρόσωπα (αλλά δεν θεωρώ πως πρέπει να τα αναφέρω εδώ).

Θα σας έλεγα λοιπόν, πως αν την συναντήσετε μπροστά τις επόμενες μέρες μην την αγνοήσετε. Αξίζει τον κόπο (και τα χρήματά της) με περιεχόμενο άκρως σημαντικό για τις μέρες μας καθώς και την κληρονομιά που κουβαλάμε.