14.6.15

Κέρασμα...για τον χρόνο που περνά Cheesecake με κρέμα Oreo και καραμέλα σοκολάτας

Γλυκάκι επετειακό... λόγω προσεχών γενεθλίων (ε, τα γιορτάσαμε μια βδομάδα νωρίτερα...) αλλά και κέρασμα αποχαιρετιστήριο για κάποιο διάστημα, καθώς για μένα το πρώτο μέρος των φετινών διακοπών πλησιάζει με ταχύ βήμα :-))

Ήρθε καιρός να βρεθώ σε μέρη αγαπημένα, να δω παλιούς φίλους (που έχω χρόνια να συναντήσω) και να απολαύσουμε κουβέντες γεμάτες από το άρωμα των αναμνήσεων της νιότης μας αλλά και όλων αυτών των χρόνων που είμαστε μακριά.

Γλυκόπικρη αίσθηση, μιας και ο χρόνος που περνά, μας δίνει εμπειρίες που άλλοτε είναι θετικές και άλλοτε αρνητικές και τώρα θα πρέπει να τις επαναφέρουμε στην μνήμη και να τις μοιραστούμε λέγοντας τα με τις ώρες (όπως τουλάχιστον το σκέφτομαι...).

Αυτόν τον καιρό που περνάει, πρέπει να τον καλοπιάσουμε και να τον γλυκαίνουμε, για να πάει πιο εύκολα στα επόμενα, προσφέροντας του ίσως ένα γενναίο κομματάκι από την επετειακή τουρτίτσα μου.

Cheesecake με κρέμα Oreo και καραμέλα σοκολάτας


Για την βάση
1 και 1/2 πακέτου μπισκότα diegistive ολικής άλεσης,
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
80 γραμ. αλεσμένο φουντούκι ψημένο (αλλά ανάλατο).

Για την κρέμα
1 κουτί φυτική σαντιγύ στο πράσινο κουτί,
400 γραμ. κρεμώδες τυρί σε θερμοκρασία δωματίου,
1 μεγάλο πακέτο μπισκότα Oreo (χοντροαλεσμένα)
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια,
1/2 φακελάκι ζελέ με άρωμα πορτοκάλι,
1/2 ποτηράκι χυμό πορτοκαλιού ζεστό,
και 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.

Για την σοκολατένια καραμέλα
150 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα,
50 γραμ. μερέντα,
120 γραμ. κρέμα γάλακτος,
100 γραμ. ζάχαρη καστανή,
2-3 σταγόνες από χυμό πορτοκαλιού (ή νερό)


Αρχικά άλεσα τα μπισκότα της βάσης με το multi, και το ίδιο έκανα και για τα φουντούκια.
Μετά τα ανακάτεψα με το λιωμένο βούτυρο και τα έστρωσα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο που είχα προηγουμένως επενδύσει με χαρτί ψησίματος.
Έψησα το μπισκότο μου για 5 λεπτά σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς.
Το έβγαλα και το άφησα να κρυώνει.


Όση ώρα το μπισκότο της βάσης, έμεινε να κρυώνει ετοίμασα την κρέμα μου.
Άλεσα τα μπισκότα Oreo στο multi (όχι πολύ πούδρα) που θα έμπαιναν στην κρέμα.
Χτύπησα την φυτική κρέμα μαζί με την βανίλια μέχρι να γίνει σαντιγύ.
Μετά χτύπησα και το τυρί μου και ενοποίησα τα δύο υλικά με ελαφρές κινήσεις.
Μέσα στο μείγμα ενσωμάτωσα το ζελέ πορτοκάλι που είχα προηγουμένως διαλύσει μέσα στον ζεστό χυμό, μαζί με το ξύσμα και τα αλεσμένα Oreo.
Έστρωσα την κρέμα πάνω από την βάση του μπισκότου και έβαλα την φόρμα στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες.
Στην τρίτη φάση είχα την επίστρωση της τούρτας-cheesecake,  με την σοκολατένια καραμέλα.


Για την σοκολατένια καραμέλα, έβαλα σε αντικολλητικό τηγάνι τη ζάχαρη να κάψει μαζί με τις σταγόνες του χυμού.
Μόλις άρχισε να παίρνει χρώμα έριξα μέσα την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψα καλά με μια μαρίζ σιλικόνης.
Στην συνέχεια πρόσθεσα και την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια.
 Όταν πια έλιωσε και απέσυρα από την φωτιά το μείγμα ανακάτεψα και την μερέντα.
Άφησα το μείγμα για τουλάχιστον 20 λεπτά να κρυώνει και μετά το έστρωσα πάνω στην κρέμα του cheesecake.  Ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες και έτοιμο για σερβίρισμα.
Ήθελε ίσως λίγο περισσότερο πάγωμα, αλλά που να "κρατηθούμε" οι γλυκατζήδες όλοι μας :-))

Και με τούτο το κέρασμα σας χαιρετώ και εύχομαι τα καλύτερα για όλο το επόμενο διάστημα.

Καλή εβδομάδα από αύριο σε όλες και όλους και επισήμως Καλό Καλοκαίρι, αφού οι ζέστες μας ήρθαν για τα καλά.

Με το καλό να ξαναπούμε.

Υ.Γ. κεράκια δεν έβαλα φέτος...μιας και σκέφτηκα πως είναι καιρός να ξεκινήσω να μετρώ αντίθετα "κλέβοντας" τον χρόνο!

2.6.15

Γεμιστά...καλοκαιρινά...σνίτσελ

Και μόνον που γράφεις την λέξη γεμιστά, φτάνει!
Σε παραπέμπει αμέσως στο λαχταριστό λαδερό φαγητό που έχει την τιμητική του το καλοκαίρι και το αγαπάμε όλοι μας.
Αλλά εδώ τα γεμιστά, ήταν σνιτσελάκια ατομικά με μυρωδιές και αρώματα όπως τα προστάζει το καλοκαίρι.

Καλοκαιρινά γεμιστά σνίτσελ


Υλικά για 4 άτομα.
4 μεγάλα σνίτσελ χοιρινά, όσο το δυνατόν πιο συμμετρικά στο σχήμα τους,


Για την "κρέμα".
100 γραμ. τυρί κρέμα,
2 κουταλιές μουστάρδα απαλή (ή πικάντικη αν την αντέχετε φυσικά...)
1 κουταλιά κέτσαπ,
1 κοφτό κουταλάκι ρίγανη αποξηραμένη
1,5 κουταλάκι φυλλαράκια από φρέσκο λεμονοθύμαρο (εξαιρετικό μυρωδικό)
2 κουταλιές worcester sause.


Για την γέμιση.
12-14 μπαστουνάκια (2 εκατοστών) πικάντικης κεφαλογραβιέρας ή γραβιέρας,
φέτες από μια μεγάλη ντομάτα χωρίς όμως τους σπόρους.

Λοιπά υλικά.
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.


Αρχικά σ' ένα μπολ ένωσα μ' ένα πιρούνι όλα τα υλικά για την κρέμα.
Μετά πήρα ένα-ένα τα σνίτσελ και τα χτύπησα λίγο με το σφυράκι για τα κρέατα έτσι ώστε να τα πλατύνω λίγο ακόμη.


Αλατο-πιπέρασα ελαφρώς και κατόπιν άλειψα σε όλη τους την επιφάνεια με την κρέμα.
Στην συνέχεια σε κάθε σνίτσελ έβαλα εναλλάξ φέτες ντομάτας και κομμάτια κεφαλογραβιέρας.
Ρολλάρισα και στερέωσα στην ένωση με ξύλινες οδοντογλυφίδες.
Μετέφερα το κάθε ρολό σε κόλλα ψησίματος, αλάτισα ελαφρώς και πάλι, ενώ έριξα και λίγο ελαιόλαδο (περίπου μια κουταλιά σε κάθε σνίτσελ) από πάνω.


Έκανα πακετάκια με το χαρτί (την ένωση προς τα κάτω) και τα μετέφερα στο ταψί μου.
Μέσα στο ταψί έβαλα μισό ποτήρι νερό και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 180 βαθμούς  για 45 λεπτά.


Έσβησα και άφησα να σταθούν για 5-6 λεπτά.
Άνοιξα κάθε πακετάκι, έβαλα το σνίτσελ στο πιάτο του καθενός, έριξα και το ζουμάκι που είχε συγκρατηθεί μέσα στο χαρτί ψησίματος και στη συνέχεια το έκοψα σε ροδέλες χοντρούτσικες. Έτοιμο προς κατανάλωση!


Η συνοδεία για τους μισούς από εμάς ήταν πατατούλες τηγανιτές και για τους άλλους μισούς, πράσινη σαλάτα. Εσείς διαλέγετε αυτό που σας ταιριάζει :-)
Καλή απόλαυση, αν αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε.
Και Καλό Καλοκαίρι να έχουμε πια... όλοι μας.