8.11.10

Εντυπώσεις ... με την επιστροφή.

Καλώς σας βρήκα και πάλι.
Σας ευχαριστώ όλες για τις ευχές σας, που όπως φαίνεται έπιασαν τόπο, μιας και είχαμε εξαιρετικό καιρό.  Και μιλάμε για ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ αφού όλη την προηγούμενη εβδομάδα έβρεχε και έκανε αρκετό κρύο όπως μας είπαν. Μόνον χθες το απόγευμα μας έπιασε λίγο η βροχή στην Φλωρεντία ή οποία και θα συνέχιζε σύμφωνα με το δελτίο καιρού και μετά την αναχώρισή μας :-))
Τύχη λοιπόν, μοναδική.

Οι εντυπώσεις υπέροχες και άμα κερδίσω κάποτε το Lotto θα βρω εκεί στην εξοχή της Τοσκάνης ένα σπιτάκι και θα πάω να εγκατασταθώ :-)))

Αθήνα-Ρώμη με αεροπλάνο.
Ρώμη - Φλωρεντία με τραίνο.
Την Φλωρεντία την είχα ήδη δει στο παρελθόν ήξερα κάποια πράγματα. Αλλά πάντα η βόλτα εκεί σε οδηγεί σε σημεία που ίσως στο παρελθόν να μην είχες δει. Έχει αρχίσει και ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός οπότε οι βιτρίνες παίρνουν και άλλο χρώμα.

Φλωρεντία-Σίεννα με αυτοκίνητο. Παραμονή στην Σιέννα σε ωραίο γραφικό σημείο έξω από τα τοίχη της πόλης και με θέα προς την μεσαιωνική ομορφιά της.
Chianti,  San Gimignano  (και άλλα ενδιάμεσα μικρά ή μεγαλύτερα χωριά της Τοσκάνης με αυτοκίνητο όπως: το Monteriggioni, το Grosseto, το Casentino, το Arezzo). Και μετά οδικώς μέχρι την Πίζα περνώντας στο δρόμο από το Έμπολι (θυμηθείτε το γνωστό βιβλίο του Κάρλο Λέβι και αργότερα κινηματογραφική ταινία του Φραντσέσκο Ρόζι με την Ειρήνη Παππά - Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι).
Και πάλι Σιέννα.

Εξαιρετικές διαδρομές, αν και λίγο "ζαλιστικές" λόγω των στροφών.
Ποδαρόδρομος (μαζί μ' ένα καρότσι μην ξεχνιώμαστε) σε πολλά από αυτά τα σημεία για να τα γνωρίσουμε καλύτερα.  
Το τοπίο μαγευτικό.
Έτσι όπως το είχα σχηματίσει στην φαντασία μου με το όσα είχα διαβάσει και δει. Με λόφους γεμάτους αμπέλια σε όλα τα χρώματα του φθινοπώρου. Αλλά και οργιαστική πράσινη βλάστηση με νερά, ποτάμια, ρυάκια, έλατα και κυπαρίσσια, μέχρι βατομουριές και μύρτιλλα.

Φαγητό, το γνωστό κλασσικό ιταλικό. Μακαρονάδες όλων των ειδών και σαλτσών. Πίτσες κάποιες από αυτές πολύ επιτυχημένες, άλλες πάλι όχι. Εξαιρετικά αφράτα ψωμάκια με αλλαντικά και μοτσαρέλλα. Κρεατικά μάλλον ελάχιστα για εμάς. Παγωτά ανυπέρβλητα (5 μεγάλα χωνάκια σε 5 μέρες για μένα) και άλλα γλυκάκια όπως αρωματική και αφράτη μους λεμονιού και μους με άρωμα και γεύση καφέ (το τέλειο γλυκό).

Αλλά εκείνο που σίγουρα είναι σημαντικό είναι το "design" και το "marketing" που συνοδεύει κάθε σου επιλογή για αγορά.
Απ' ένα βάζο φακές μέχρι ένα κομμάτι porcetta (χρειαζόμαστε πολλά μαθήματα εμείς ως παραγωγοί για κάτι τέτοιο, αλλά ας ανοίξουμε λίγο τα μάτια μας και ας κοιτάξουμε πιο πέρα από την μύτη και την επιφάνεια της τσέπης μας. Όλα στον βωμό του εύκολου κέρδους).


Ένα θα σας σημειώσω και τελειώνω εδώ. Θα επανέλθω όσο πιο σύντομα μπορώ με φωτογραφικό υλικό. Σε cafe/pizzaria στο Chianti (Κιάντι) που σταματήσαμε να τσιμπίσουμε κάτι και να πιούμε ένα καφεδάκι γύρω στις 12.30 μεσημέρι, σε κεντρική θέση της τζαμαρίας του μαγαζιού μοστράριζε χειρόγραφη ανακοίνωση για "brouscetta con nouvo olio". Νέας σοδειάς δηλαδή λαδάκι με ψητό ζεστό ψωμάκι αρωματισμένο με ελάχιστο βασιλικό!
Εδώ, δεν ξέρω σε πόσα καφενεδάκια της Μεσσηνίας ή της Λακωνίας (τούτην την εποχή που μαζεύουμε και εμείς ελιές) θα σας σερβίριζαν κάτι τέτοιο παρέα με έναν εσπρέσσο ή καπουτσίνο, με ελληνικό ή φραπέ δηλαδή. Εκεί το έκαναν με καλό τρόπο και προωθούσαν το τοπικό προϊόν προς όλους τους τουρίστες.  Άντε τώρα να πεις στον Ιταλό, ότι το ελληνικό νέο λαδάκι ή το αγουρόλαδο είναι καλύτερο από το δικό του!  Θα σε πετάξει έξω από το μαγαζί.

Και το παράπονό μου. Ένα πράγμα  που με στεναχώρησε πάρα πολύ.
Οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) νεο-Ιταλοί (κατά το νεό-Έλληνες) έχουν μια έμφυτη αγένεια.
Δεν παραμερίζουν στο ελάχιστο να περάσει μια γυναίκα με καρότσι και μωρό, πάνω στην ειδική δε ράμπα. Κάτι που σε άλλα ταξίδια μου δεν το έχω δει (παρά μόνον στην Ελλάδα).
Μόνον οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, το έκαναν, ίσως επειδή στην δική τους γενειά μάθαιναν τρόπους.
Άστε που είναι και αρκετά τσιγκούνηδες :-(

Καλώς σας βρήκα και πάλι.

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από πίνακα της Eveline Kiegerl  "Φθινόπωρο στην Τοσκάνη" και περιλαμβάνεται μέσα στα τόσα ωραία άλμπουμ με φωτογραφίες της Τοσκάνης που κυκλοφορούν είτε ως ημερολόγια τοίχου, είτε ως άλμπουμ-βιβλία φωτογραφιών συλλεκτικά.

25 σχόλια:

  1. Καλωσόρισες!!! Πολύ ωραίο το οδοιπορικό σου! Έχω επισκεφθεί κι εγώ αυτά τα ονειρεμένα μέρη και συμφωνώ απόλυτα με όλα όσα γράφεις και περιγράφεις! Η φύση στην Τοσκάνη είναι γενναιόδωρα προικισμένη, γεμάτη χρώματα και εικόνες. Να είσαι καλά να ξαναταξιδέψεις σύντομα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ σε Αμαλία μου. Καλώς σας βρήκα. Εύχομαι σύντομα κι' εσύ στα δικά σου ταξίδια...
    Καλή Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα. Η Ιταλία είναι πολύ όμορφη. Ειδικά η Φλωρεντία είναι πανέμορφη. Μου φαίνεται ότι πρέπει να ξαναπάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kanthare, σου εύχομαι όχι μόνον να το σκέφτεσαι... αλλά να το πράξεις κιόλας. Αν κλείσεις κανά δίμηνο νωρίτερα τα αεροπορικά εισιτήρια, θα δεις απίστευτη διαφορά στο όλο κόστος του ταξιδιού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μας ταξίδεψες πολύ όμορφα σε αγαπημένα μέρη και διαδρομές!
    Νασαι καλά και να κάνεις πολλά πολλά ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ σε αγαπητή μου Πόπη. Ελπίζω να πιάσει η ευχή σου σύντομα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι που πέρασες ωραία άντε να βρεθούμε καμμιά μέρα να μας τα πεις καλύτερα!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επισκέφτηκες έναν ευλογημένο τόπο που οι Ιταλοί ξέρουν αρκετά καλά πως να τον πλασάρουν! Συμφωνώ στο κομμάτι με τα γλυκά! Όσα δοκίμασα στην Τοσκάνη δεν τα έχω φάει πουθενά αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου. Ελπίζω να καταφέρουμε να το οργανώσουμε γρήγορα αυτό το να "βρεθούμε" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά τα λες Δημήτρη. Ευλογημένος όντως ο τόπος, αλλά τον προσέχουν κιόλας και φυσικά τον "προβάλλουν" με κάθε τρόπο.

    Για τα γλυκά τι να σου πω;
    Κάνω απλώς πως δεν βλέπω την ζυγαριά στην γωνίτσα του δωματίου μου.
    ΄Ισως σε καμμιά δεκαριά μέρες... και αυτό μέχρι και τα Χριστούγεννα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς όρισες!!!!! χαίρομαι που πέρασες ωραία!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλώς τη μας...
    έχω πάει στα μέρη που πήγες και πραγματικά είναι υπέροχα...
    περιμένουμε φωτό..
    καλή σου εβδομάδα..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλοσώρισες Πηνελόπη. Χαίρομαι που περάσατε ωραία.
    Εύχομαι και στην άλλη βόλτα με το καλό.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς ήλθες! Χαίρομαι που πέρασες όμορφα, πήραμε και εμείς λίγη γεύση από το ταξίδι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλώς ήρθες. Φοβερή περιγραφή!Άνετα μπαίνει σε ταξιδιωτικό οδηγό πρώτης κατηγορίας.Και σ' άλλα με καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλωσορισες!!! Χαιρομαι που περασατε καλα. Και σε αλλα ταξιδια συντομα.
    Ενας προορισμός που ονειρευομαι... Με μερες αρκετές για να τον απολαυσω... Και ισως ανοιξη... Αχ με κανεις και ονειροπολώ...
    Φιλια στον Θ
    ΣΤΑΡΟΥΛΑ Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. To ταξίδι αυτό το ονειρεύομαι! Αν όλα πάνε καλά το Πάσχα θα το κάνω....χωρίς τους άντρες μου παρέα με μια φίλη μου Αγγλίδα! Πάρε με τηλέφωνο να σου πω πως καθαρίζουμε τα ρόδια....εύκολα, γρήγορα και χωρίς να λερωνόμαστε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αστέρι μου καλώς σας βρήκα και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Spirtokouto μου, θα προσπαθήσω το συντομότερο, μιας και η ψηφιακή είναι νέπ απόκτημα και θέλει λίγη δουλειά το όλο θέμα από την πλευρά μου.

    Καλώς σας βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίνα και Big Mama σας ευχαριστώ πολύ. Ήταν όντως πολύ όμορφα. Και θα σας πω ότι για 5 μέρες δεν σκέφτηκα τίποτε δυσάρεστο ή άσχημο. Είχα πολύ καιρό να αιστανθώ έτσι και αυτό έκανε τις εντυπώσεις μου ακόμη καλύτερες νομίζω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Vita μου, περιγραφή με το σταγονόμετρο, γιατί ήταν τόσα πολλά αυτά που είδα που θα πρέπει να γράφω για μέρες καλή μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σταυρουλίτσα μου, καλώς σε βρήκα. Έχω να σου πω...πολλά.
    Ασε που θα σου δώσω αναλυτικές οδηγίες για όλες τις διαδρομές (ξέρεις τώρα) και όλα θα σου φανούν πιο εύκολα.
    Η συμβουλή μου πάντως είναι ότι όταν προγραμματίσεις ένα τέτοιο ταξίδι και το κάνεις "ιδιωτικά" κάντο νωρίς για να πετύχεις καλύτερες τιμές.

    Η Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι high season και όλα είναι πιο ακριβά. Εισιτήρια, ξενοδοχείο κ.λ.π.

    Θα μιλήσουμε σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλώς μου την Λίλα.
    Καλά εσύ ξέρεις πολλά! Εύκολα να καθαρίζεις ρόδια και γρήγορα και χωρίς να λερώνεσαι... Μήπως ξέρεις και τίποτε για τα παντζάρια που έχω να καθαρίσω το απόγευμα;

    Να το κάνεις το ταξίδι, και να πας και μόνη σου, όχι σαν εμένα... που όλην την ώρα μίλαγα και έλεγα και έτρεχα....
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Με συνεπήρε η περιγραφή σου για την φθινοπωρινή Τοσκάνη !!!
    Συγχαρητήρια και σε άλλα ταξίδια με υγεία !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μάγδα, όταν ένας προορισμός έχει γραφτεί "σαν μαγικός" σημαίνει πως έχει αρκετά να σου δώσει, όταν είσαι ταξιδιώτης.
    Αν δε, συμπέσει να είναι καλές και άλλες καταστάσεις, όπως ο καιρός, το μέρος διαμονής, οι άνθρωποι που θα συναντήσεις εκεί...τότε σίγουρα η περιγραφή που θα κάνεις γι' αυτόν μετά θα είναι όμορφη και θετική. Αντεύχομαι και σε σένα για πολλά και όμορφα ταξίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή