18.5.17

Στρασβούργο...το κέντρο αποφάσεων

Καθώς οι τελευταίες ημέρες είναι δύσκολες για την χώρα και τον λαό μας, το μόνο που μπορώ να πω, είναι ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.
Δεν ξέρω πραγματικά, τι άλλο μπορεί να μας φέρει το μέλλον, πέρα από το γεγονός ότι τα πάντα έχουν απορρυθμιστεί στη ζωή του 90% του πληθυσμού τούτης της χώρας και φυσικά ότι όποιο σταθμό τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό κι' αν δεις ή ακούσεις θα "πλακωθεί" εντελώς η ψυχή σου.

Κάποτε πίστευα ότι μπορώ να δημιουργήσω την τύχη μου, με την προσπάθειά και τα έργα μου!
Τώρα πια ξέρω, πως αυτή την καθορίζει ένα κέντρο αποφάσεων, στο οποίο εγώ δεν έχω "φωνή" πέρα από αυτή των Ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν την χώρα μου... Tι λέω τώρα :-))))

Έτυχε να βρεθώ λοιπόν, στην πόλη που εδρεύει αυτό το κέντρο αποφάσεων και να σχηματίσω μια άποψη για την ζωή όπως είναι εκεί και βεβαίως τον πολιτισμού που επικρατεί στο Στρασβούργο.


Το Στρασβούργο είναι όντως μια παραμυθένια πόλη και πρωτεύουσα της ιστορικής Αλσατίας.
Ο λόγος που επιλέχτηκε για έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι συμβολικός καθώς πάντα αποτελούσε την "γέφυρα" των δύο πιο σημαντικών εταίρων της παλαιάς ΕΟΚ, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ανά τους αιώνες άλλαζε "χέρια" καθώς μια γίνονταν Γαλλικό και μια Γερμανικό, μέχρι που οριστικά το 1944, μετά την ήττα των Γερμανών, περνά στην Γαλλική κυριαρχία και βεβαίως δικαιώνει απολύτως το όνομά του που σημαίνει: "η Πόλη Σταυροδρόμι".

Πολλά μπορώ ακόμη να σας γράψω για την ιστορία της πόλης, αλλά λέω να αρκεστώ σε ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ για "γευστικές" εμπειρίες καθώς το blog έχει χαρακτήρα μαγειρικό και όχι ιστορικό.
Εκείνο που για μένα είναι σίγουρο, πως για μια ακόμη φορά η Γαλλική αλλά και η Γερμανική κουζίνα, καθώς στο Στρασβούργο υπάρχει μια έντονη μείξη, δεν είναι η ιδανική.
Προτιμώ την Ελληνική, την Ιταλική και ότι έχει να κάνει με τη μεσογειακή μας διατροφή.

Πόσα λουκάνικα, μπορεί ν' αντέξει ο άνθρωπος; Πόσα χοιρινά κότσια και πατάτες;
Μόνο η ποικιλία αρτοπαρασκευασμάτων σώζει την κατάσταση (τουλάχιστον σ' ότι με αφορά)!
Και πείτε μου, αν έχω δίκιο...

Η "πίτσα" της Αλσατίας! Μιλάμε για την συνταγή της tarte flambee. Τραγανή λεπτή ζύμη καλυμμένη με κρέμα τυριού (fromage blanc) κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μπέικον, ψημένη σε ξυλόφουρνο.


Ποικιλία λουκάνικων και χοιρινής πανσέτας, με λάχανο τουρσί, πατάτα βραστή, κέτσαπ ή μουστάρδα καυτερή ανάλογα την όρεξη.


Χοιρινό κότσι με πατάτες μαγειρεμένες με κρέμα, λίγο ψιλοκομμένο εστραγκόν αλλά με πλήρη απουσία οποιουδήποτε άλλου μπαχαρικού. Ωραία μαγειρεμένο, αλλά πολύ βαρύ, λόγω λίπους (προσωπικά του έκανα χειρουργική επέμβαση...).



Μους από αφρόγαλα με σχοινόπρασσο και λίγο μοσχοκάρυδο, σαν εισαγωγικό για να μας έρθει η όρεξη. Εδώ απλώς βλέπετε τα συμπαθέστατα καρδαράκια  παντελώς άδεια!
Περισσότερο γαλλική γεύση σαφώς!


Κλασσική γαλλική κρεμμυδόσουπα με τυράκι τριμμένο και φρυγανισμένο ψωμί. Το μόνο ίσως φαγητό που μου άρεσε για μια ακόμη φορά στη Γαλλία. Το έχω δοκιμάσει 4-5 φορές και πάντα μου ήταν αρεστό.


Κοτόπουλο τηγανιτό (για τα πιτσιρίκια της παρέας) με κάτι πατάτες ας τις πούμε τηγανιτές επίσης...και σαλάτα. Ε, δεν το λες και συναρπαστικό πιάτο!


Για τα κρασάκια δεν μπορώ να πω... Ήταν όλα όσα δοκίμασα, αν και δεν έχω ιδιαίτερες γνώσεις, απολαυστικά. Οι μπύρες πάλι είχαν διάφορες γεύσεις και χρωματικές αποχρώσεις και προτίμησα τις μαύρες.



Και τώρα η χαρά του κάθε ανθρώπου που αγαπά τα γλυκά!!
Μακαρόν, σοκολάτες, σοκολατάκια, νουγκά σ' όλες τις γεύσεις και σ' όλες αποχρώσεις.
Μάρτζιπαν σε διάφορα σχήματα και συνθέσεις όπως τα σπαράγγια που θα δείτε πιο κάτω.









Ψωμάκια αρωματικά, μπρέτζελ, κρουασάν, μπακέτες, κέικς, με πιο χαρακτηριστικό το Kοugelhοpf που γίνεται από αφράτη μαλακή ζύμη, ολόκληρα αμύγδαλα, σταφίδες και γαλλικό μπράντι. Εξαιρετική επιλογή για συνοδεία σε πρωινό ή απογευματινό καφέ.




Αλλά και τα τυριά έχουν πολύ σημαντική θέση στο τραπέζι της περιοχής αυτής. Είναι δε, η δοκιμή τους μια αποκάλυψη κάθε φορά, καθώς προέρχονται ως επί το πλείστον από επιχειρήσεις και φάρμες της περιοχής της Αλσατίας και υποστηρίζονται απόλυτα στα τοπικά εστιατόρια.



Ένα ακόμη ταξίδι, που μας γέμισε με εμπειρίες και κυρίως με όμορφες εικόνες μιας πόλης που περπατιέται με άνεση από άκρη σε άκρη, αν θέλεις να την γνωρίσεις όσο περισσότερο μπορείς.
Αλλιώς υπάρχουν τραμ και λεωφορεία, πλήθος ενοικιαζόμενων ποδηλάτων αλλά και το κλασσικό ποταμόπλοιο για μια γρήγορη γνωριμία με τα περισσότερα αξιοθέατα της πόλης.


Υπόσχομαι να επανέλθω και με άλλο οπτικό υλικό. Ως τότε σας εύχομαι ολόψυχα ΔΥΝΑΜΗ και ΥΓΕΙΑ.

10 σχόλια:

  1. Όμορφο ταξείδι Πηνελόπη! Ταξείδεψες κι εμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Βαγγελιώ μου! Ωραίο πραγματικά ταξίδι, όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα ταξίδια πιστεύω...

      Διαγραφή
  2. Τι ωραίες φωτογραφίες Πηνελόπη μου!
    Πόσες όμορφες γεύσεις και εμπειρίες!
    Πρέπει να είναι ενδιαφέρων ο συνδυασμός γαλλικής και γερμανικής κουζίνας πάντως!
    Αν μη τι άλλο τα περισσότερα πιάτα μου φάνηκαν πολύ ενδιαφέροντα!
    Να είστε καλά και πάντα να περνάτε έτσι όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, οι γεύσεις ήταν ωραίες γιατί συνδυάστηκαν με τις εικόνες που έβλεπαν τα μάτια μας. Δεν μπορώ όμως να πω πως και ξετρελλάθηκα κιόλας. Έχω μερικές "ιδιοτροπίες" με τα κρεατικά που είναι κυρίως χοιρινά. Αλλά από γλυκά και ψωμάκια είμαι "πλήρης" και πρέπει να βάλω φερμουάρ στο στόμα μου για να μου κουμπώνουν τα υπόλοιπα φερμουάρ :-))
      Τα φιλιά μου.

      Διαγραφή
  3. Πηνελόπη με πήγες μερικούς μήνες πίσω, όταν επισκέφθηκα κι εγώ το όμορφο Στρασβούργο, μου άρεσε πάρα πολύ, πανέμορφη πόλη, θα ήθελα πολύ να ξαναπάω!! Κυρίως τα γλυκά και τα κρασιά μου άρεσαν από γαστρονομικής άποψης!! Καλά να περνάτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο εύχομαι ολόψυχα Μαρία μου. Αλήθεια αξίζει και δεύτερη και τρίτη φορά η επίσκεψη στην πόλη αυτή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Αλσατίας.
      Χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  4. Πηνελόπη μου έπρεπε να δεις τα γουρλωμένα μάτια μου όταν αντίκρισα τις φωτογραφίες του Στρασβούργου! Πρόκειται για μία από τις αγαπημένες μου γαλλικές πόλεις και μου ξυπνά πολύ όμορφες αναμνήσεις καθώς την πρώτη φορά που την επισκέφτηκα ήταν στα 16 μου στο πλαίσιο μαθημάτων στα γαλλικά! Έκτοτε ξαναπήγα αρκετές φορές και μου αρέσει πολύ αυτό το γαλλο-γερμανικό της στυλ. Σε μια χειμωνιάτικη επίσκεψή μου εκεί έφαγα και την ωραιότερη κρεμμυδόσουπα που έχω δοκιμάσει σε γαλλικό έδαφος! Βοηθούσε και ο καιρός φυσικά καθώς έκανε φοβερό κρύο! Πολύ χαίρομαι που περάσατε όμορφα και το ευχαριστηθήκατε, πήγατε και στην Colmar??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου καλή, έχεις δίκιο είναι από τις ωραίες πόλεις της Ευρώπης το Στρασβούργο. Σαν να μπαίνεις μέσα στο παραμύθι της Γκρέτελ και του Χάνς! Βοηθά πολύ το ποτάμι στην "ατμοσφαιρική" της αντιμετώπιση, ειδικά όταν την πρωτοβλέπεις σε μια τόσο νεαρή ηλικία όπως εσύ στην πρώτη σου επίσκεψη. Το έχω νοιώσει κι' εγώ αυτό το συναίσθημα. Όσο για την κρεμμυδόσουπα, την μπουγιαμπέσα και τον κρασάτο κόκκορα νομίζω πως θα με βρεις σύμφωνη! Με τα λουκάνικα, τα χοιρομέρια, τα κότσια, και τα συναφή έχω θέμα :-))

      Στην Colmar δεν πήγαμε δυστυχώς. Οι μέρες μας ήταν μετρημένες με αρκετά θέματα στα πλαίσια ενός προγράμματος που είχε το σχολείο του άνδρα μου, αν και εγώ με τον Θ. κινηθήκαμε ανεξάρτητα ως καλοί τουρίστες. Μια δεύτερη επίσκεψη πάντα υπάρχει κατά νου. Έχει ο Θεός...

      Χαιρετισμούς σου στέλνω και άντε και πλησιάζει το καλοκαίρι με τις εξορμήσεις του!

      Διαγραφή
  5. τωρα γιατι μου φαινονται ολα λαχταριστα δεν ξερω.ισως γιατι πειναω.αλλα για τα γλυκα ειμαι σιγουτρη.τελεια.αληθεια τι ειναι εκεινο το γλυκο που ειναι τεραστιο;μοιαζει με χαλβα του μπακαλη.σιγουρα δεν ειναι αλλα τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίτσα μου, πάντα τα πρωτόγνωρα πράγματα μας γεμίζουν με αυτό το αίσθημα της λαχτάρας.
      Και έτσι πρέπει να είναι, ειδικά σ' ένα ταξίδι!

      Αυτό το τεράστιο γλυκό που μοιάζει με χαλβά...δεν είναι χαλβάς.
      Είναι μεγάλο και ζουμπουρλούδικο μαντολάτο!! Το αγαπούν πολύ και το γεμίζουν με αμύγδαλα, σταφίδες, φρούτα του δάσους, σοκολάτα και πάει λέγοντας. Τρως δυο μπουκιές και έχεις έρθει "στα ίσα" σου από την γλύκα :-))

      Χαιρετισμούς πολλούς σ' εσένα και τα μέρη σας.

      Διαγραφή