7.10.17

Φυστικοβούτυρο ... και κοτόπουλο στο φούρνο

Οι αλμυρές συνταγές που περιέχουν φυστικοβούτυρο, είναι αρκετές αλλά έχουν κυρίως να κάνουν με τον συνδυασμό μπαχαρικών και άλλων υλικών σε μορφή σάλτσας, που συνοδεύει κοτόπουλο και κατά κύριο λόγο το φιλέτο του.
Προέρχονται από διάφορες χώρες της Ασίας και είναι από λίγο έως πολύ "εξωτικές" χωρίς να μπορώ να σας πω, ποια από όλες έχει και την "πατρότητα" της συνταγής.
Φαντάζομαι πως οι κουζίνες μεταφέρουν τις επιρροές τους και εκεί, όπως γίνεται άλλωστε και στις κουζίνες της Μεσογείου.

Είδα αρκετές καθώς έψαχνα στο διαδίκτυο με ωραίες παρουσιάσεις, αλλά εγώ στάθηκα σ' αυτές που τυχαίνει να γνωρίζω τις bloggers  που τις έγραψαν.
Μιλώ για την  Χρυσαυγής και το κοτόπουλο Satay, αλλά και για ζυμαρικά παρέα με κοτόπουλο από την Πέπη.
Σκανδαλιστικές και οι δύο!

Όμως εγώ έπρεπε να "ελληνοποιήσω" λίγο τα δεδομένα και να φέρω το τελικό αποτέλεσμα στα μέτρα μου, ώστε να φάμε όλοι μας, καθώς είμαστε ένα "ιδιόρρυθμο" κοινό!
Έτσι έκανα ολόκληρο κοτόπουλο (σπασμένο από τον χασάπη μου στα δύο) με πατάτες στον φούρνο που μαριναρίστηκε και μαγειρεύτηκε σε σάλτσα με φυστικοβούτυρο!



Υλικά για 4-5 άτομα
1 μεγάλο κοτόπουλο σπασμένο στα δύο και καλά πλυμένο,
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι,
3 μέτρια ντοματάκια πομοντόρια,
2 κουταλιές χυμό λεμονιού,
3 κουταλιές φυστικοβούτυρο,
1 κουταλιά βούτυρο αγελάδος,
2 κουταλιές σόγια σος,
1 κουταλάκι βαλσαμικό ξύδι με ρόδι,
3/4 ποτηριού ζωμό κοτόπουλου (που είχα από άλλο μαγείρεμα).
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, κουρκουμά και τζίντζερ σκόνη από μισό κουταλάκι.
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
4-5 μέτριες πατάτες.


Αρχικά άλεσα το κρεμμύδι στο multi.  Το ίδιο έκανα και με τα ντοματάκια που τα συνόδευσα με το βαλσαμικό και λίγο ελαιόλαδο.  Ανακάτεψα καλά αυτά τα δύο (κρεμμύδι και ντοματάκια) για να έχω μια ενιαία σάλτσα.

Κατόπιν μέσα στο mylti έβαλα το φυστικοβούτυρο, το βούτυρο, την σόγια σος, τα μπαχαρικά και τον χυμό λεμονιού κι' έκανα ένα μικρό στροβίλισμα.
Με τις δύο σάλτσες "έλουσα" το κοτόπουλου που είχα βάλει μέσα σε λαδωμένο ταψί.
Σήκωσα δε, λίγο και την πέτσα του και έβαλα από την σάλτσα φυστικοβούτυρου-μπαχαρικών και πάνω στο κρέας.
Άφησα το κοτόπουλο να μαριναριστεί με αυτά τα υλικά για περίπου δύο ώρες στο ψυγείο.


Στην συνέχεια μέσα στο ταψί μου έβαλα και 4 πατάτες κομμένες κυδωνάτες, τις αλάτισα ελαφρώς, τις λάδωσα με το υπόλοιπο λάδι και έριξα και τον ζωμό κοτόπουλου.

Έψησα το φαγητό μου για μία ώρα και 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς με αέρα και γκριλ, γυρίζοντας το κοτόπουλο δύο φορές κατά την διάρκεια ψησίματος.

Μια πραγματικά νόστιμη σάλτσα που έκλεψε τις εντυπώσεις.
Η αλήθεια είναι ότι μου έμεινε σάλτσα στο ταψί και την κράτησα για να κάνω εντός της λίγο κοφτό μακαρονάκι στα γρήγορα, για το βραδινό μιας ψυχής...
Καλή Κυριακή σας εύχομαι.

8 σχόλια:

  1. Το φυστικοβούτυρο φέτος το έβαλα στο σπίτι μετά από χορηγία. Μέχρι στιγμής οι δοκιμές ε΄χουν περιοριστεί σε γλυκά παρασκευάσματα. Για να δούμε λοιπόν και τα αρμυρά.Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά Ξανθή μου, το είχα καταγεγραμμένο στις πιο εφηβικές μου μνήμες, καθώς μου άρεσε η γεύση του και από καιρό σε καιρό η μάνα μου αγόραζε κάποιο βάζο. Στο δικό μου σπίτι, μάλλον υπήρχε δυσκολία να το γευτούν "αυτούσιο" τ' αγόρια, αλλά μέσα σε ζύμες και αλειμμένο σε φρυγανιά με λίγη μαρμελάδα πορτοκάλι το έχουν φάει και τους άρεσε. Τώρα απλώς ήρθε η ώρα να μπει και στο φαγητό, για να τελειώσω το βάζο :-))

      Πάντως έδωσε πολύ ωραία σάλτσα με ιδιαίτερη γεύση.

      Διαγραφή
  2. Δεν ειστε μονο εσεις ιδιορρυθμο κοινο Πηνελοπη μου.το φοβαμαι και εγω το φυστικοβουτυρο σε φαγητο.Αληθεια δεν γλυκιζει;γιατι εδω η δικοι μου ειναι λιγο παραξενοι με τετοιες κατασκευες.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με κάνεις ευτυχή με την κουβέντα σου Λίτσα μου (περί ιδιόρρυθμου κοινού...) γιατί είναι φορές που απογοητεύομαι όσο δεν παίρνει :-))
      Στην συγκεκριμένη σάλτσα κανείς δεν θα καταλάβει την προσθήκη του, στο υπόσχομαι. Αντίθετα θα την βρουν εξαιρετικής νοστιμιάς!!
      Και που να σου λέω τι έγινε με το κοφτό μακαρονάκι που έβρασε εντός της παρέα μ' μισό φλιτζάνι αρακά...
      Μια ψυχή έγλυφε και τα νυχάκια από τα δακτυλάκια της :-))

      Διαγραφή
  3. Παρόλο που το φυστικοβούτυρο δεν συγκαταλέγεται στις αγαπημένες μας γεύσεις, αυτή η συγκεκριμένη πρόταση με βάζει σοβαρά σε ιδέες... Μεγάλη η πιθανότητα να το δοκιμάσουμε, δείχνει πολύ νόστιμο!! Καλή εβδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία μου και εδώ κανείς δεν θα το έτρωγε μόνο του... Χρειάζεται να βρεις τον συνδυασμό που θα κάνει "κλικ" στο ιδιόρρυθμο κοινό και βεβαίως να μην αναφέρεις ποτέ, το τι υλικά χρησιμοποίησες ...
      Τα φιλιά μου και καλή σας εβδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Ωωωω ζουμερό και πεντανόστιμο φαίνεται!!!

    Σ' ευχαριστώ Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν όντως πολύ νόστιμο Πέπη μου.
      Παρακαλώ. Να είσαι καλά και πάντα με ωραίες ιδέες.

      Διαγραφή