tag:blogger.com,1999:blog-45381247405712200292024-03-13T22:17:12.983+01:00Aroma VanilliasΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΦΑΝΑΤΙΚΑ. ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΛΙ ΟΧΙ.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΗΚΩ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ.Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.comBlogger822125tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-73867965236013087852020-01-27T16:29:00.002+01:002020-01-27T16:33:13.565+01:00Μια ανάρτηση ...για την αποχή.
Επειδή κάποιες φίλες αναγνώστριες με ρώτησαν, θέλησα να απαντήσω με μια μικρή ανάρτηση.
Πραγματικά απέχω το τελευταίο διάστημα από τις αναρτήσεις τούτου το blog.
Ίσως ήρθε ο καιρός να κλείσει αυτός ο όμορφος δημιουργικός κύκλος καταγραφής και δημοσιεύσεων.
2009.....2019 (και είμαστε πια στο 2020) πιστεύω πως 10 χρόνια είναι αρκετά για να διατηρείς ένα blog, όχι επαγγελματικού χαρακτήρα, όπως Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-12699284782958517842019-12-12T18:54:00.002+01:002019-12-12T18:54:36.211+01:00Γλυκές προτάσεις ...με αναδρομές στις παλιές σελίδες και σκέψεις
Ομολογώ πως φέτος δεν έχω καθόλου καταπιαστεί με σκέψεις για γλυκά Χριστουγέννων.
Πρόσφατο τραπέζωμα στο σπίτι μας, λόγω γενεθλίων, είχε σαν αφορμή να ετοιμάσω καρυδάτο μπακλαβά με μέλι, αλλά κι' ένα ελαφρύ γλυκό ψυγείου με σφολιατίνια και φράουλες κομπόστα που είχα κονσερβοποιήσει και αποθηκεύσει από το καλοκαίρι.
Έτσι τώρα, φτάνοντας ίσως προς την τελική ευθεία για την αγορά υλικών, μπαίνωPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-67318931196428014432019-12-02T16:17:00.002+01:002019-12-02T16:24:40.468+01:00Μαχλεπένιο σταφιδόψωμο
Στο προηγούμενο post σας έγραψα για το ψωμί με τα καρύδια, νόστιμο όσο δεν παίρνει και με μια γρήγορη μα πάρα πολύ γρήγορη παρασκευή.
Οι πειραματισμοί μου όμως με ψωμιά συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τώρα σας έχω ένα: γλυκό, αφράτο, νηστίσιμο (για όσους νηστεύουν το σαραντήμερο των Χριστουγέννων) με άρωμα από μαχλέπι και μανταρίνι σταφιδόψωμο που θα σας συναρπάσει, αν το δοκιμάσετε!
Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-77786271943429781082019-11-22T15:47:00.002+01:002019-11-22T17:07:10.561+01:00Ψωμί με καρύδια .... το ψωμί της βροχής
Η τελευταία κακοκαιρία που οι μετεωρολόγοι την ονόμασαν "Βικτώρια", μας είχε πλακώσει στα νερά και στους νοτιάδες και στάθηκε αφορμή για το ψωμί που θα δείτε πιο κάτω, οπότε ευλόγως χαρακτηρίστηκε ως το ψωμί της βροχής!
Δεδομένου ότι το μικρό διάλειμμα των δύο καλούτσικων ημερών (σήμερα και αύριο) θα μας οδηγήσει και πάλι σε βροχές, όπως μας λένε, ίσως να αξίζει και πάλι το σπιτικό ψωμάκι, να Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-80984244432716197662019-11-16T15:38:00.000+01:002019-11-16T15:53:30.784+01:00Σαν φιστίκ ή şam-fıstığı κέικ
Αν ψάξετε τη έκφραση σαν φιστίκ, θα διαβάσετε τα ακόλουθα: πως το φιστίκι Αιγίνης στην Θεσσαλονίκη το αποκαλούν σαν φιστίκ και κάποιες φορές μονολεκτικά σανφιστίκ.
Η φράση όμως προέρχεται από την τουρκική έκφραση ή λέξη şam-fıstığı, που στην κυριολεξία αναφέρεται στα φιστίκια που προέρχονταν κατά αποκλειστικότητα από την Συρία και ήταν πολύ διάσημα (και είναι βεβαίως, αν και δυσκολεύομαι να Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-24483305595050857552019-11-11T13:00:00.003+01:002019-11-11T15:51:10.869+01:00Φιρίκια κομπόστα
Τα φιρίκια είναι ίσως τα πιο "παιχνιδιάρικα" μήλα.
Θυμηθείτε για παράδειγμα, τα μικρά κόκκινα μήλα γλειφιτζούρια να μοστράρουν δίπλα στα κόκκινα κοκοράκια στα διάφορα παζάρια και πανηγύρια...
Εικόνες που και σήμερα υπάρχουν σε ορισμένους γιορτινούς πάγκους και κάνουν κάποια παιδιά να τα λαχταρούν!
Σαν παιδί λοιπόν, θυμάμαι τον εαυτό μου, να ικετεύει τη μάνα μου ή τις γιαγιάδες μου για Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-65021370664759427582019-11-08T11:06:00.002+01:002019-11-08T11:25:02.943+01:00Σνίτσελ τυλιχτά
Τα χοιρινά σνίτσελ είναι ένα από τα αγαπημένα μου κρεατικά, καθώς μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα μαλακά κάτι που αρέσει στα παιδιά και ταυτόχρονα μπορείς να "παίξεις" μαζί τους με διάφορα υλικά, οπότε σου "λύνουν" τα χέρια!
Η συνταγή που ακολουθεί, έχει κατά καιρούς αλλαχτεί και τροποποιηθεί, ανάλογα με την όρεξη και τα διαθέσιμα συμπληρωματικά υλικά.
Δείτε τα λοιπόν και ενδεχομένως να σας Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-49790773398455250172019-11-05T16:23:00.001+01:002019-11-05T17:03:59.565+01:00Κουνουπίδι φούρνου
Τα σταυρανθή λαχανικά (όπως τα μαθαίναμε παλιά στην φυσική ιστορία, τώρα δεν λέγεται έτσι πια το μάθημα (!!). Έχω αρχίσει να ξεχνάω κι' αυτά που ήξερα δηλαδή ...) όπως το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι κατακλύζουν πια τους πάγκους της λαϊκής αγοράς αλλά και των Super Markets.
Ήρθαν για τα καλά και θα μείνουν αρκετό καιρό, οπότε ας τα εκμεταλλευτούμε και ας πειραματιστούμε μαζί τους όσο Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-71364014437801857852019-10-25T17:30:00.001+02:002019-10-25T17:45:42.508+02:00Καπνιστά Σφολιατίνια
Η έτοιμη σφολιάτα είναι μεγάλη βοήθεια για μια οικιακή μαγείρισσα σε δύσκολες ώρες.
Είναι δε, ένα υλικό που με λίγη προσοχή μπορεί να σε αποζημιώσει είτε με αλμυρά, είτε με γλυκά αποτελέσματα.
Για τον λόγο αυτό έχω πάντα διαθέσιμα στην ψυγείο μου 2-3 πακέτα. Ποτέ δεν ξέρεις;
Τα κρουασίνια είναι μια λιχουδιά που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν, οπότε τους έδωσα και κατάλαβαν με την εφαρμογή (δεν Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com9tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-33934012659289915452019-10-20T17:07:00.000+02:002019-10-20T17:07:17.383+02:00Παϊδάκια γαλοπούλας
Η γαλοπούλα κυρίες και κύριοι, δεν είναι το πτηνό των Χριστουγέννων καθώς και το γεύμα αυτής της γιορταστικής ημέρας.
Ξεπεράστε αυτή την "ιδέα" κι αν βρεθείτε σε καλό χασάπικο που να προσφέρουν παϊδάκια γαλοπούλας, μην τα προσπεράσετε σφυρίζοντας αδιάφορα.
Στο δικό μου χασάπικο, μου τα πρότειναν και μάλιστα με κάποια επιμονή.
Είχα τις αντιρρήσεις μου ομολογώ, αλλά μετά τους έδειξα εμπιστοσύνη.
Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-33495307033760042372019-10-16T15:15:00.002+02:002019-10-16T16:20:13.520+02:00Λευκός κορμός Καρύδας
Μπορεί ο καιρός να μην βοηθά για άσπρα τοπία και χιόνια (τουλάχιστον εδώ στα μέρη μας) αλλά ένα λευκό γλυκό με άρωμα εξωτικό και γεύση εντυπωσιακή είναι ότι πρέπει για την εποχή!
Αφορμή για την όλη σύνθεση, στάθηκαν τα τσιπς καρύδας που είχα αγοράσει πρόσφατα και ήταν ακόμη αρκετά.
Αλλά η καρύδα είναι ένα ιδιαίτερο υλικό (με λάτρεις και μη λάτρεις) και πρέπει να της κάνεις όμορφο ταίριασμα.
Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-23384135286856217132019-10-11T16:05:00.001+02:002019-10-11T16:42:47.985+02:00Ένα γενικό σχόλιο....
Το άρθρο που επισυνάπτεται, γραμμένο το 2015, ενδεχομένως να είχε νόημα την εποχή που γράφτηκε.
https://www.forummagazines.gr/psito/articles/food-blogging-ergaleio-proothisis-gastronomias?page=3
Σήμερα όμως, 4 χρόνια μετά, τα πράγματα θεωρώ πως έχουν αλλάξει αρκετά, για να μην πω δραματικά και φανώ υπερβολική.
Οι ονομαζόμενοι foodd bloggers (πολλοί περισσότεροι από αυτούς που μνημονεύονται στοPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-58256514309274004312019-09-30T12:23:00.005+02:002019-09-30T17:03:05.834+02:00Ρουστίκ Μηλόπιτα
Μετά τις τελευταίες ατομικές ροδακινόπιτες...ήρθε και η μηλόπιτα "καπάκι"!
Παρά την ζέστη και το καλοκαιρινό κλίμα των ημερών, τα μήλα είναι εδώ λαχταριστά, ζουμερά και τραγανά οπότε σε βάζουν στα "αίματα" να τα αξιοποιήσεις όπως τους πρέπει.
Η μηλόπιτα που έφτιαξα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πολύ κλασσική ως φόρμα, αλλά με μερικές νέες πινελιές, ήταν απολαυστικότατη.
Ρουστίκ Μηλόπιτα
Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-41654149303854776002019-09-24T15:20:00.003+02:002019-09-24T15:45:01.732+02:00Ροδακινόπιτες φάκελλοι, οι τελευταίες καλοκαιρινές νότες
Ο καιρός βροχερός και σε προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Θέλει να σε βάλει με το έτσι θέλω σε κλίμα φθινοπωρινό!
Το μόνο που δεν αντέχω πια, επειδή μεγαλώνω δυστυχώς, είναι αυτή η συνεχής υγρασία που μου δημιουργεί αίσθημα αναπνευστικής δυσφορίας.
Όσο πιο υγρός ο καιρός, τόσο πιο βουλωμένη η δική μου μύτη...
Όμως σε πείσμα του, θα κρατήσω τις καλοκαιρινές μου ημέρες Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-76248414374123151462019-09-18T15:18:00.000+02:002019-09-18T15:45:20.898+02:00Τάρτα Λαχανικών με άρωμα Κρήτης
Το φετινό καλοκαίρι έκλεισε με εικόνες και αρώματα από το ταξίδι μας στην Κρήτη.
Για μένα προσωπικά ήταν η όγδοη φορά που βρέθηκα στην Μεγαλόνησο, για την υπόλοιπη οικογένεια η δεύτερη.
Προσπάθησα λοιπόν, να βρεθώ όσο το δυνατόν λιγότερο σε τουριστικά μέρη και σε γενικές γραμμές τα κατάφερα. Βοήθησε και το γεγονός ότι ήμασταν εκεί το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου, οπότε η τουριστική Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-34284818525129535322019-09-11T15:56:00.005+02:002019-09-11T16:25:35.128+02:00Γλυκό ψυγείου (ρετρό) με πολλά αρώματα
Η αλήθεια είναι πως ο Σεπτέμβρης αποτελούσε πάντα αρχή για πολλά πράγματα στη ζωή μου (το έχω αναφέρει και στο παρελθόν, μέσα από τις σελίδες αυτού του blog).
Φέτος όμως, το μοναδικό ίσως σημαντικό, είναι η νέα σχολική χρονιά.
Νέα, γιατί θα μας φέρει στα πρόθυρα των δυσκολιών της εφηβικής ζωής, αλλά και της προσαρμογής στις απαιτήσεις της Γυμνασιακής εκπαίδευσης.
Τι κι' αν έχεις πατέρα Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-78880836616318181532019-06-01T18:23:00.003+02:002019-06-01T18:23:25.352+02:00"Πουτίγκα" Φράουλας ( αλλιώς αξιοποίηση υλικών)
Χαλαρό πρωινό Σαββάτου.
Μια ελαφρώς μπαγιάτικη φρατζόλα ψωμί μου "κλείνει" το μάτι από τον πάγκο και λέω να μην της χαλάσω χατήρι κι' ας είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη.
Άλλωστε αυτό που μου έχει καρφωθεί στο μυαλό προς υλοποίηση χρειάζεται χρόνο αναμονής...
Ότι πρέπει δηλαδή, μέχρι να ξυπνήσουν και οι υπόλοιποι.
Θα φτιάξω και μια γεμάτη κούπα μυρωδάτο ελληνικό, θα τον συνδυάσω με γάλα και όλαPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-11540770518374669962019-05-27T17:13:00.001+02:002019-05-27T17:13:24.003+02:00Γεμιστά...με διαφορετικά υλικά
Πρώτος γύρος εκλογών...τέλος!
Οι δυναμικές έχουν πια φανεί και χρειάζεται ο δεύτερος γύρος για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές...
Συννεφιά όλη μέρα και τώρα απογευματάκι πια η ζέστη καλά κρατεί για να μας προετοιμάσει για μια νέα μέρα, σαφώς πιο καλοκαιρινή.
Αν έχετε λοιπόν διάθεση και θελήσετε να καταπιαστείτε με το άκρως καλοκαιρινό φαγητό, των γεμιστών, σας έχω μια πρόταση.
Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-15837537118261808352019-05-20T13:40:00.003+02:002019-05-20T13:42:02.283+02:00Το πρώτο "παγωτό"
Σχεδόν πάντα φίλες και φίλοι αναγνώστες, τις μέρες που έχουμε τη γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης, έπιαναν τα παλαιότερα χρόνια, οι πρώτες μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού.
Επειδή στην οικογένειά μας είχαμε δύο εορτάζοντες αυτή τη μέρα (που δεν είναι πια μαζί μας) φτιάχναμε και το πρώτο σπιτικό παγωμένο επιδόρπιο (αν όχι παγωτό) για την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς και την τούρτα φράουλα-αμυγδάλουPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com12tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-65578011069487912952019-05-14T14:20:00.003+02:002019-05-14T15:53:18.352+02:00"Καλαθάκια" μοτσαρέλας
Μια γρήγορη λύση για σνακ, αλλά και για μια γεμάτη "τυρένια" απολαυστική μπουκιά (!) ... (άντε δύο...γιατί με τόσες τρώγεται το κάθε καλαθάκι) θα σας γράψω σήμερα.
Έγινε με την έμπνευση της στιγμής καθώς στα χέρια μου έφτασε μια ωραία βουβαλίσια μοτσαρέλα, που ευχαρίστως θα την έτρωγα όλη μόνη μου και σκέτη... αλλά σκέφτηκα και τους υπόλοιπους της παρέας.
Είπα να έχω κι' ένα επιπλέον συνοδευτικόPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com8tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-58042851444686586692019-05-03T15:41:00.001+02:002019-05-03T16:13:18.612+02:00Μηλόπιτα με τσουρέκι
Χριστός Ανέστη φίλες και φίλοι.
Καλό Μάιο να έχουμε όλοι μας εύχομαι. Τώρα δε, με την επιστροφή ας πιάσουμε πάλι λιγάκι τα γραφόμενα στο blog, μ' ένα μετά-πασχαλινό γλυκό!
Σίγουρα θα έχει μείνει κανένα τσουρέκι και θα μπαγιατεύει κάπου στο ψυγείο.
Αξιοποιήστε το λοιπόν, με τα μήλα που σιγά-σιγά γίνονται φρούτα εκτός εποχής αλλά δεν παύουν να είναι ακαταμάχητα, όταν γίνουν μηλόπιτα και Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-54848633615123122532019-04-18T16:55:00.001+02:002019-04-18T17:47:06.418+02:00Νηστίσιμη Πίτα Πολλών Λαχανικών
Ότι λαχανικό μου βρισκόταν μπήκε σε τούτη την πίτα!
Έπρεπε να την κάνω νηστίσιμη αλλά και ελκυστική για όποιον είχε την διάθεση να δοκιμάσει.
Είναι βλέπετε και οι "διαθέσεις" που καθορίζονται από την ώρα ... και όχι μόνον το όποιο αίσθημα πείνας μπορεί να μας τυραννά :-)
Ένα καλό χωριάτικο - χοντρό φύλλο για πίτες, λαχανικά μπόλικα ευτυχώς και το ταψί μου ετοιμάστηκε σε δύο χρόνους.
Το πρωί Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-57607013234611245782019-04-13T16:20:00.000+02:002019-04-13T16:57:13.882+02:00Muffins σοκολατένια και νηστίσιμα
Το πιο απλό είναι ίσως και το πιο καλό, άμα μιλάμε για γεύσεις καθώς τείνει να γίνει συνείδηση πια στους περισσότερους από εμάς. Η νηστεία θέλει λοιπόν τις δικές της γεύσεις που στηρίζονται σε απλά και νόστιμα υλικά.
Συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα γλυκά;
Βεβαίως και συμβαίνει το ίδιο ακόμη και όταν μιλάμε για επιθυμία σοκολατένιας δημιουργίας.
Απόδειξη αυτά τα nuffins που ετοιμάστηκαν τοPenelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com5tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-51612924177000039992019-04-05T14:59:00.003+02:002019-04-05T14:59:58.951+02:00Νηστίσιμη τάρτα Λεμονιού
Για το πόσα λεμόνια μαζεύτηκαν φέτος, το έχω γράψει αρκετές φορές, αλλά το έχουμε συζητήσει και με φίλες και φίλους bloggers. Μεγάλη παραγωγή πραγματικά και με αναμένουν κι άλλα που μάλλον θα πάνε τελικά για στύψιμο, αφού μπήκα πια σ' ένα ρυθμό μετά την επιστροφή μας.
Ωστόσο, είπα να δοκιμάσω να κάνω την νηστίσιμη εκδοχή της Lemon Curtd που διάβασα σε αρκετά μαγειρικά sites και μετά βλέπουμε Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com10tag:blogger.com,1999:blog-4538124740571220029.post-42757791122623873602019-04-01T17:57:00.000+02:002019-04-01T17:57:53.627+02:001η Απρίλη, ας φέρουμε και την Άνοιξη...
Αφού στο προηγούμενο post σας έδειξα λιχουδιές από την Ολλανδική πρωτεύουσα και όχι μόνον.... ας σας δείξω τώρα και μερικές άλλες ομορφιές, που τις απαιτεί η σημερινή ημέρα καθώς και επισήμως πιάσαμε θερινό πρόγραμμα ώρας και που θα πάει θα αποφασίσει η Άνοιξη να μας κάνει την χάρη επισήμως (κι ας υποφέρω εγώ από καραμπινάτη αλλεργία στα μάτια, για μια ακόμη χρονιά).
Τα αρώματα και Penelopehttp://www.blogger.com/profile/15576593576612466249noreply@blogger.com6