20.12.16

Κυδωνόπιτα Χριστουγεννιάτικη

Είπαμε κουραμπιέδες φέτος δεν ...
Αλλά δεν μπορεί να μην μυρίσει και το σπίτι με την τέλεια αρωματισμένη, με βούτυρο, ζύμη τους!!
Οπότε η εφαρμογή έγινε και μάλιστα σε μια τάρτα-πίτα-σκεπαστή πραγματική αποκάλυψη.

Μια πολύ εύκολη σε παρασκευή σκεπαστή τάρτα, αρκεί να έχετε από τις προηγούμενες ημέρες ετοιμάσει μαρμελάδα κυδώνι.
Εκεί κατά τις αρχές του Νοέμβρη βρέθηκα με μια σακούλα κυδώνια από συνάδελφο του άντρα μου, μερικά τα έκανα ψητά στον φούρνο και τα υπόλοιπα δύο μεγάλα βάζα μαρμελάδα.
Είναι πολύ εύκολη διαδικασία αν τρίψετε τα κυδώνια στον τρίφτη (ρεντέ) και τα βάλετε να βράσουν μαζί με λίγο νεράκι, χυμό πορτοκάλι καθώς και την ζάχαρη που απαιτείται για την ποσότητα του τριμμένου φρούτου.
Από μυρωδικά ότι εσείς αγαπάτε περισσότερο.
Προσωπικά, έβαλα αστεροειδή γλυκάνισο και λίγη κρυσταλλική βανίλια, καθώς για καιρό σκεφτόμουνα μια κυδωνόπιτα  για τις ημέρες γιορτών...
Tων φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, έτσι δεν είναι ;-)).


Κυδωνόπιτα με χουρμάδες, δαμάσκηνα και ψημένο αμύγδαλο


Υλικά για την ζύμη
400-450 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
150 γραμ. βούτυρο αγελάδος (ανάλατο) μαλακωμένο
1 μεγάλο αυγό,
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι (καλά πλυμένα)
2 κουταλιές χοντροαλεσμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο,
1 ποτηράκι (κρασιού) κονιάκ,
2 κουταλιές λευκή ζάχαρη (ή ζάχαρη με στέβια)
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/2 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
2 κουταλιές ελαιόλαδο καλής ποιότητας.

Για την γέμιση της τάρτας,
2 φλιτζάνια μαρμελάδα κυδώνι (κατά προτίμηση σπιτική)
8-10 χουρμάδες κομμένους σε κομματάκια,
3-4 δαμάσκηνα επίσης κομμένα σε κομματάκια,
4-5 κουταλιές χοντροαλεσμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο.

Επιπλέον: 2 κουταλιές γάλα για την επιφάνεια της πίτας.


Όπως έγραψα ήδη την μαρμελάδα την είχα έτοιμη από καιρό, οπότε τα υπόλοιπα που έπρεπε να γίνουν δεν απαιτούν πολύ χρόνο.
Ξεκίνησα με την ζύμη βάζοντας όλα μου τα υλικά μέσα σ' ένα βαθύ μπολ με την σειρά που τ' αναφέρω αφήνοντας το ελαιόλαδο εκτός καθώς αυτό το χρησιμοποίησα για να ολοκληρώσω το πλάσιμο και να "ξεκολλήσω" τη ζύμη από τα χέρια μου.


Την άφησα για λίγο να σταθεί, μέχρι να κόψω κατ' ουσία τους χουρμάδες και τα δαμάσκηνα και μετά με την βοήθεια αντικολλητικού χαρτιού άνοιξα το πρώτο φύλλο με κάτι πάρα πάνω από τη μισή ποσότητα της.
Στη συνέχεια μετέφερα μαζί με το χαρτί σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο και την έφτιαξα ανάλογα με τα τοιχώματα της φόρμας.
Πάνω στην επιφάνεια έριξα την μισή ποσότητα αλεσμένου αμύγδαλου (από τα υλικά της γέμισης) και λίγα από τα κομμένα αποξηραμένα φρούτα.
Συνέχισα με τη μαρμελάδα κυδώνι, απλώνοντας όλη την ποσότητα και ολοκλήρωσα με τα υπόλοιπα κομμένα φρούτα και αμύγδαλα.


Πάλι σε αντικολλητικό χαρτί άνοιξα το δεύτερο φύλλο ζύμης και το έφερα (αναποδογυρίζοντας) πάνω στην γέμιση.
Έκλεισα, ενώνοντας τα πλαϊνά και από τα δύο κομμάτια ζύμης.
Έκανα μικρές χαρακιές μ' ένα μαχαίρι στην επιφάνεια (αυτό το έκανα για να μην παραφουσκώσει η ζύμη της επιφάνειας και σκάσει) μετά άλειψα με το γάλα.

Έψησα με αέρα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 35 περίπου λεπτά.
Την έβγαλα από τον φούρνο. Άφησα να κρυώσει κι άνοιξα την φόρμα μου μεταφέροντας σε μια πιατέλα σερβιρίσματος με την βοήθεια του χαρτιού (το οποίο μετά αφαίρεσα).
Πασπάλισα με άχνη... και ιδού το αποτέλεσμα.


Το βούτυρο, το αμύγδαλο και τα μυρωδικά έκαναν το σπίτι να μοσχομυρίζει Χριστούγεννα.
Καλές Γιορτές να έχουμε φίλες και φίλοι αναγνώστες καθώς πια μπαίνουμε στην τελική ευθεία (αν και πάντα μετράει το "ταξίδι"...πριν το τελικό μας "προορισμό")!!

Υ.Γ. με την ίδια λογική έγιναν και κυδωνοπιτάτακια αλλά σ' αυτά δεν έβαλα τα αποξηραμένα φρούτα παρά μόνον την μαρμελάδα και η ζύμη έγινε με περισσότερο ελαιόλαδο και λιγότερο βούτυρο για να είναι πιο ελαστική στο κλείσιμο τους, καθώς η προηγούμενη ζύμη είναι τριφτή όπως αρμόζει στους κουραμπιέδες.



14 σχόλια:

  1. Μου δωσατε πολυ ωραια ιδεα να αξιοποιησω μια οχι τοσο πετυχημενη στην οψη μαρμελαδα.δεν ξερω γιατι δεν εγινε γυαλιστερη.τελικα βλεποντας τα γλυκα που κανετε μαλλον δικιο εχετε που θελατε να αποφυγετε τα συνηθησμενα.αυτα ιδιως τα μικρα κυδωνοπιτακια φαινονται χαρμα.να περνατε καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν εναλλακτικές σκέψεις και προτάσεις ... Λίτσα.
      Καλή Χρονιά σου εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  2. Πάνω που πάω να συμβιβαστώ κι εγώ με την σκέψη να μην κάνω παραδοσιακά γλυκά φέτος...έρχεσαι και με αποτελειώνεις με αυτή την υπέροχη τάρτα! Επειδή μου αρέσει πολύ η ζύμη των κουραμπιέδων φαντάζομαι πόσο νόστιμη θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω τώρα πια να έκανες τις ωραίες σου επιλογές Αμαλία μου και όλες οι μέρες που πέρασαν να άφησαν την "γλύκα" τους.
      Ευτυχισμένο το 2017 σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  3. Τέλεια ιδέα!!!!!! Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ!!!!!Καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ευαγγελία μου.
      Τώρα πια εύχομαι κι' εγώ με τη σειρά μου να έχεις μια καλή και δημιουργική χρονιά.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία τάρτα!!!Πεντανόστιμη και χριστουγεννιάτικη!!
    Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!
    Να περάσετε όλοι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάνε και τα Χριστούγεννα...πάει και η προετοιμασία για την Πρωτοχρονιά ... Μάχη μου.
      Ελπίζω όλα να ήταν όμορφα για σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να έχεις μια καλή χρονιά.
      Χαιρετισμούς πολλούς και Χρόνια Πολλά.

      Διαγραφή
  5. Ωωωωω, πρέπει να έγιναν απίστευτες λιχουδιές!!! Κι όσο το σκέφτομαι λέω να το δοκιμάσω για να κεράσω την Πρωτοχρονιά!!! Υπέροχο Πηνελόπη μου!!
    Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι, με αγάπη, υγεία και χαρά!!! ΝΑ περάσετε πανέμορφα!!!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασιλική μου Χρόνια σου Πολλά.
      Οι μέρες πέρασαν και όντως περάσαμε όμορφα με νοστιμιές και βόλτες αρκετές.
      Εύχομαι ολόψυχα να έχεις μια όμορφη χρονιά εσύ και όλη η οικογένεια εκεί στο 3όροφο...
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Πόσο όμορφη και γιορτινή Πηνελόπη μου! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Μαρία μου.
      Αντεύχομαι (τώρα πια...) για μια πολύ όμορφη και νόστιμη Χρονιά.

      Διαγραφή
  7. Πρωτη φορά μαθαίνω γι αυτη τη συνταγή.
    Μου αρέσουν και τα κυδωνια, οπότε αν βρω θα την κανω σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι συνδυασμός συνταγών Αριάδνη μου, που έδωσε όμως ένα πολύ ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
      Καλή Χρονιά εύχομαι. Ευτυχισμένο το 2017.

      Διαγραφή