2.12.19

Μαχλεπένιο σταφιδόψωμο

Στο προηγούμενο post σας έγραψα για το ψωμί με τα καρύδια, νόστιμο όσο δεν παίρνει και με μια γρήγορη μα πάρα πολύ γρήγορη παρασκευή.

Οι πειραματισμοί μου όμως με ψωμιά συνεχίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και τώρα σας έχω ένα: γλυκό, αφράτο, νηστίσιμο (για όσους νηστεύουν το σαραντήμερο των Χριστουγέννων) με άρωμα από μαχλέπι και μανταρίνι σταφιδόψωμο που θα σας συναρπάσει, αν το δοκιμάσετε!

Θυμίζει κάτι από τσουρέκι, αλλά είναι ελαφρώς πιο συμπαγές ως προς την ζύμη.

Μαχλεπένιο Σταφιδόψωμο


Για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ τα υλικά είναι τα ακόλουθα:
2/3 φλιτζανιού ελαφρύ ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο,
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά (5 γραμ.),
1/2 φλιτζάνι χυμό μανταρίνι,
1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό,
ξύσμα από 2 μέτρια μανταρίνια,
350 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μαχλέπι αλεσμένο (8 γραμ.)
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/4 κοφτό κουταλάκι κανέλα σκόνη,
3 κουταλιές σταφίδες μαύρες.


Εάν τώρα δεν νηστεύετε, μπορείτε να βάλετε μισή ποσότητα λάδι και την άλλη μισή ποσότητα λιωμένο βούτυρο αγελάδος, πολύ καλής ποιότητας, που δίνει άρωμα και γεύση υπέροχη, ενώ το νερό που αναφέρεται πιο πάνω να το αντικαταστήσετε με γάλα πλήρες, καθώς και ένα μεγάλο αυγό.

Προσωπικά έβαλα όλα τα υλικά με την σειρά που τ' αναφέρω στον αρτοπαρασκευαστή μου στο πρόγραμμα για ζύμωμα και πρώτο φούσκωμα.

Όταν τελείωσε ο χρόνος του, μετά από μια ώρα και δέκα λεπτά, πήρα την ζύμη και με ελαφρώς λαδωμένα χέρια, έφτιαχνα μπαλλάκια σε μέγεθος μανταρινιού και τα έβαζα δίπλα-δίπλα μέσα στην μακρόστενη φόρμα του κέικ που είχα στρώσει προηγουμένως με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, ελαφρώς βρεγμένο.
Το πλάσιμο αυτό βοήθησε στο να έχω μια πιο "παιχνιδιάρικη" εμφάνιση στο ψωμάκι μου, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες (στην επιφάνεια) αλλά και να φουσκώσει πιο εύκολα.


Κατόπιν άφησα την φόρμα μέσα στον ζεστό φούρνο (από προηγούμενο μαγείρεμα) για 35-40 λεπτά μέχρι που η ζύμη μου σχεδόν τριπλασιάστηκε σε όγκο.

 Έψησα με αέρα στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά, έχοντας βάλει μέσα στο φούρνο και ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό για να βοηθήσει στο να γίνει πιο τραγανή η κόρα του σταφιδόψωμου.

Μοσχομύρισε μαχλέπι και μανταρίνι το σπίτι, ενώ το ψωμάκι μου ήταν αφράτο και δύο ημέρες μετά, μέχρι το τελευταίο του κομμάτι!
Σας εύχομαι ολόψυχα έναν όμορφο γιορτινό Δεκέμβρη.

8 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι τα αρώματα που θα έβγαιναν από το φούρνο και δεν βλέπω την ώρα να το δοκιμάσω Πηνελόπη! Πολύ ωραίο ψωμάκι, ταιριαστό με την εποχή, αν και φυσικά είναι παντός καιρού! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μέρες περνούν σαν το νερό...και φτάνουμε όλο και πιο κοντά στα Χριστούγεννα, ελπίζω λοιπόν να είχες την ευκαιρία να το σκαρώσεις τούτο το ψωμάκι Αμαλία μου...
      Εύχομαι τα καλύτερα και φυσικά δύναμη πάντα.

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μηνα!
    Το μαχλέπι μου αρέσει σαν αρωμα, οι σταφιδες γενικά πάλι όχι.
    Θα εβαζα cranberries χιχιχιχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω πως και τα cranberries θα του ταιριάζουν πολύ Αριάδνη. Άσε που σκέφτηκα και ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού ψιλοκομμένες εκ' των υστέρων. Την επόμενη φορά θα την κάνω την δοκιμή μου.
      Καλή συνέχει και με το καλό στις ημέρες των Χριστουγέννων, που πλησίασαν αρκετά πια.

      Διαγραφή
  3. Τέλειο φαίνεται, έχει φουσκώσει υπέροχα! Μου αρέσει που δεν έχει και καθόλου ζάχαρη, δεν τη χρειάζεται με τα γλυκά αρώματα και τις σταφίδες. Μπράβο Πηνελόπη, καλή συνέχεια στις γιορτινές προετοιμασίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Σκοτεινούλα μου. Όντως η απόπειρα ήταν να μειωθεί όσο γίνεται η ζάχαρη και το προσπαθώ γενικότερα, καθώς δεν μπορούμε οικογενειακώς να αντισταθούμε στις γλυκές γεύσεις :-) Τους χαιρετισμούς μου και καλές πεζοπορίες!

      Διαγραφή
  4. Πόσο νόστιμο φαίνεται αυτό το διαφορετικό ψωμί με τα αρώματα να σε κατακλύζουν!!
    Πηνελόπη μου καλή συνέχεια και καλές γιορτές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάχη μου σ' ευχαριστώ πολύ (χάθηκες...ελπίζω να είσαι καλά όπως και να 'χει). Όσο για τις προετοιμασίες μας έχουν λίγο κουράσει, αλλά πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο.
      Τους χαιρετισμούς μου και κάνε μια δοκιμή στο ψωμάκι, έχω την αίσθηση ότι θα σου αρέσει.

      Διαγραφή