26.5.11

Μαράθος ο Ευωδιαστός...

Άντε τώρα ν' αντισταθείς σ' ένα μεγάλο και ευωδιαστό μπουκέτο φρέσκου μάραθου;
Γίνεται;
Δεν γίνεται...
Αλλά και πως να τον αξιοποιήσεις όλον ταυτόχρονα;
Τον πλένεις λοιπόν καλά,  τον χωρίζεις σε μικρότερα ματσάκια κόβοντας τα πολύ μεγάλα κοτσάνια, τον βάζεις σε καθαρά σακκουλάκια και πάει ... κατάψυξη.

Κι' έτσι την μια δόση, τον φτιάχνεις, με φρέσκα κουκιά και μπόλικο λεμόνι.
Την άλλη, τον βάζεις παρέα με φινόκιο σε φρικασεδάκι.
Την τρίτη, τον προσθέτεις στα μυρώνια και στο σπανάκι κάνοντας μια ωραία σπανακο-τάρτα.
Και την τέταρτη...τον κάνεις μαραθοκεκάκια με μοτσαρέλα και μπλε τυρί, για κολατσιό στο γραφείο!
(έχουν μείνει δύο ματσάκια, αλλά την τύχη τους δεν την ξέρω ακόμη    :-)) οπότε και επιφυλάσσομαι για τις προτεινόμενες εναλλακτικές χρήσεις του).

Να σας πω όμως για τα express  βραδινά μου μαραθο-κεκάκια.


Σε βαθιά λεκάνη βάζετε 5 μέτρια αυγά, μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο.  Χτυπάτε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να ενωθούν τα δύο υλικά. Στην συνέχεια προσθέτετε στο μείγμα: 130 γραμμάρια κομμένη σε μικρά κομμάτια μοτσαρέλα, 150 γραμμάρια κομμένο (με το χέρι) μπλε τυρί, ανακατεύετε και πάλι να ενωθούν τα τυριά με το μείγμα αυγών λαδιού.

Κατόπιν προσθέτετε: ένα φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ένα ποτηράκι κρασιού αριανάνι και ένα ποτηράκι κρασιού φρέσκο γάλα. Τέλος, τον ψιλοκομμένο μάραθο. Χτυπάτε καλά και πάλι με τον αυγοδάρτη να ενωθούν ομοιόμορφα τα υλικά σας.

Σε θήκες muffins βάζετε τα ειδικά χαρτάκια ή λαδόχαρτο κομμένο έτσι που να χωράει, και με την βοήθεια κουταλιού μοιράζετε τον χυλό μέσα στις θήκες. Ψήνετε για 20 περίπου λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 170-180 βαθμούς.
Τέλεια κεκάκια για βραδινό  παρέα με λίγη σαλατούλα, ή για πρωϊνό κολατσιό στο σχολείο, στο σπίτι, ή την δουλειά.

Υ.Γ. ο μάραθος ήταν κι' αυτός μέσα στα πεσκέσια που παρέλαβα τις μέρες της Πασχαλιάς, δεν θα μπορούσα λοιπόν παρά να τον αναφέρω!

20 σχόλια:

  1. Πρωί πρωί θα τα φτιάξω(τι μάζευα μάρα μάραθο στο Άργος!!!) και θα τα φάω μάλλον όλα μόνη μου γιατί θα λένε πως είναι έντονη η γεύση του μάραθου!!Κι ύστερα θα είμαι μια χοντρή χαχαχαχα
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιδιαίτερα και αρωματικά τα κεκάκια σου, ότι πρέπει για τις λιγούρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Penelope, καταπληκτικά φαίνονται τα μαραθοκεκάκια...γεια στα χέρια σου!!! Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμ, το έχεις ρίξει στις εξοχές και στις συγκομιδές φιλενάδα!!
    Πάντως εμένα μου άρεσαν και το άρωμα δεν ήταν τόσο έντονο. Όπως ήταν ζεστούτσικα έκοψα και μια φρέσκια ντοματούλα απο δίπλα και έκανα "πάρτυ" μόνη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό με τις λιγούρες ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ μου, μην το αναφέρεις καθόλου :-))
    Μας έχουν "τσακίσει" στην κυριολεξία αυτές οι λιγούρες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ σε πολύ Κική μου. Είναι μια πολύ ωραία εναλλακτική για σνακ αλμυρό και μυρωδάτο.
    Πολλές καλημέρες (αν και βροχερές).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τρελλαίνομαι και για μπλε τυρί και για μαραθοπιτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Mου αρέσει πολύ η μυρωδιά του μάραθου
    Ωραία ιδέα τα κεκάκια σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και ο μάραθος και το μπλε τυρί είναι από τα αγαπημένα μου υλικά! Θα τα φτιάξω οπωσδήποτε, αντιγράφω αμέσως τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απο τα μυρωδικά με τις έντονες γεύσεις ο μάραθος! μυρίζει ούζο!
    Στην περιοχή που μένω υπάρχουν μαραθιές παντού!!! Σε κάθε πρωινή βολτα με την μικρή στο καρότσι μαζεύω και απο ένα ματσάκι!

    Θα δοκιμάσω την συνταγή σου αύριο κι'όλας!

    καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, Πηνελόπη. Λατρεύω το μάραθο και μου αρέσει και ωμός! Αλλά πού να τον βρω εδώ! Πάντως τα κεκάκια σου λαχταριστά. Μπράβο για την ιδέα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα, υλικά σίγουρα θα έχεις, οπότε εύκολα την σκαρώνεις τούτην τη ρετσέτα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια αγαπητή Μαριον. Αξιοποιούμε τα υλικά που μας βρίσκονται με λίγη φαντασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία μου το μπλέ τυρί προσωπικά το αγαπώ πολύ και τελικά ταίριαξε πολύ ωραία με την ιδιαίτερη μυρωδιά του μάραθου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφροδίτη από τα λεγόμενα σου βγάζω το συμπέρασμα ότι ζεις σε εξοχικό μέρος...αχ, τυχερή σε βρίσκω κι' άμα έχει τόσες μαραθιες να μαζέψεις λίγο να στείλουμε και στην Helengr που δεν μπορει να βρει στο "εξωτικό" μέρος που εκείνη ζει...

    Άμα την φτιάξεις την συνταγούλα να μας γράψεις πως σου φάνηκε,έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ελένη μου, θα βάλω τα μεγάλα μέσα στην φίλη Αφροδίτη να μαζεύψει, που όπως μας γράφει εκεί που ζει εκείνη, έχει πολλές μαραθιές και να σου στείλει :-))

    Να σαι καλά. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Εύχομαι καλό ΣΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα...
    Τι ωραία που τα έκανες! Και γω αγαπώ το μάραθο πολύ.. να είσαι καλά μας "αρωμάτισες"
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μόλις τα δοκιμάσαμε συνοδεία ούζου και άλλων μεζέδων που θα δεις στην σελίδα της κοντέσας!!
    Καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ευχαριστώ σε πολύ Πόπη μου. Να ΄σαι καλά κι εσύ κι' εύχομαι να πάνε καλά όλα και τούτην την εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να συμπεράνω λοιπόν Ξανθή μου ότι σας άρεσαν.
    Χαιρομαι όλως ιδιαιτέρως και πολλές καλημέρες σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή