28.7.11

Ντοματόπιτα μυρωδάτη.

Οι ντομάτες είναι στο φόρτε τους.
Κόκκινες, αρωματικές και με σάρκα που αξίζει να κάνεις τα πιο ωραία "πειράματα".
Δεν νομίζω πως μπορείς να ξεφύγεις εύκολα από το κόκκινο χρώμα τους.
Έχω δει πρόσφατα και μαύρες (ναι μαύρο-κόκκινες σκούρες) να κυκλοφορούν σε μεγάλο SM, από το Ισραήλ αν θυμάμαι καλά, αλλά δεν μπήκα στον πειρασμό τελικά να τις αγοράσω για να δω πως είναι.
Προφανώς γιατί, αυτό το μαυρό χρώμα τους, δεν είχε να μου υποσχεθεί πολλά, πέρα από την γεγονός ότι ήταν παράξενο.
Η ντομάτα είναι κόκκινη πάει και τέλειωσε.
Καλά... είναι και πράσινη ορισμένες φορές (αλλά αυτή είναι καλή μόνον για τουρσί ή για το τηγάνι).

Πάμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε εύκολα και γρήγορα 3 μεγάλες ζουμπουρλούδικες και ώριμες ντομάτες, για μια γρήγορη και μυρωδάτη ντοματόπιτα (αλμυρή σαν κέϊκ).


Υλικά
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες) κομμένες σε κομματάκια οι δύο από αυτές όχι πολύ μικρά και  η τρίτη κομμένη σε ροδέλλες ή μισοφέγγαρα.
3 μέτρια αυγά.
2/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο.
1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ.
300 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι.
1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο.
1/4 κουταλάκι αλάτι (γιατί έχουμε την φέτα).
2 κουταλάκια γεμάτα ξερό δυόσμο.
1 κουταλάκι μπείκιν πάουντερ.
1 και 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
1 κουταλιά σούπας σουσάμι.

Εκτέλεση
Σε βαθύ μπολ χτυπάτε τα αυγά, μαζί με το αλάτι και με το ελαιόλαδο (κρατήστε λίγο για το άλλειμα του ταψιού σας), μόλις ενωθούν τα υλικά, ρίχνετε μέσα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τον δυόσμο και ανακατεύετε καλά με τον αυγοδάρτη σας.
Στην συνέχεια ρίχνετε τη φέτα και το γάλα. Ανακατεύετε και πάλι για πλήρη ένωση και των νέων υλικών.
Ως τελευταία κίνηση, προσθέτετε το αλεύρι με το μπεϊκιν πάουντερ και ανακατεύετε μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Αν σας φανεί το μείγμα πολύ σφιχτό, ρίξτε λίγακι λάδι (2 κουταλιές περίπου).

Στρώνετε το χυλό σε μεσαίο στρογγυλό ταψί φούρνου που έχετε προηγουμένως λαδώσει, τον απλώνετε ομοιόμορφα με την βοήθεια ενός κουταλιού ενώ τον πασπαλίζετε με το σουσάμι.
Η πινελιά του τέλους είναι ο στολισμός με τα μισοφέγγαρα ή τις φέτες ντομάτας.

Ψήνετε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αέρα, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια, (για περίπου 40 λεπτά δηλαδή). Αφήνετε την πίτα να κρυώσει λίγο και είστε έτοιμοι να την γευτείτε.
Τρώγεται δε, εξίσου ωραία και την επόμενη μέρα, χωρίς καν ζέσταμα.

Καλή σας απόλαυση με ότι παρέα εσείς επιθυμείτε  :-)

26 σχόλια:

  1. Αγαπητή φίλη αρχίσατε τις προκλήσεις;; και πρέπει να βάλω κανένα κιλό!!
    Θα τη φτιάξω το Σ/Κ
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχω δοκιμάσει ντοματόπιτα, μα μου κίνησε το ενδιαφέρον η συνταγή!!!Ολα αυτά τα υλικά ειμαι σίγουρη οτι δίνουν ενα εξαιρετικό αποτέλεσμα!!
    Θα την φτιάξω σύντομα!!!
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέχασα!!ντομάτες μαύρες υπάρχουν και στην Ελλάδα είναι μια σπάνια ποικιλία πολύ παλιά που έχει χαθεί, όμως κάποιοι που ασχολούνται με τους παλιούς σπόρους την έχουν διατηρήσει και γίνεται καλλιέργεια κάπου στη Θεσσαλία αν δεν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΈΛΕΙΑ! Κομματάκι παίρνω δεν ρωτάω χεχεχε
    Φιλιάααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειααααα η ντοματόπιτα! Ανταλλάσσεις ένα κομμάτι με μια ντοματοτυροκροκέτα; Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ προκλήσεις καλή μου Ξανθή;
    Λύσεις βρε σου δίνω (γρήγορες και γευστικές) για κείνα τα κιλά που φύγανε κάπου στον δρόμο :-)))

    Να την φτιάξεις θα σας αρέσει πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ειρήνη μου, είναι εύκολη, απλή στην εκτέλεση και όπως όλα τα απλά πράγματα έχει "άπειρες" γευστικές δυνατότητες.
    Αξίζει το λίγο κόπο της νομίζω.
    Αν την κάνεις, θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σου.
    Πολύ καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμ, λέγε τέτοια να μαθαίνουμε Ξανθή μου.
    Άλλη φορά άμα ξαναβρώ και είναι Ελληνικές, θα πάρω λίγες για να δω τελικά πως είναι μιας και έχω μείνει (αλήθεια είναι) με την απορεία της γεύσης τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να ρωτάς είμαστε τώρα Αστεράκι μου! Σ' αυτές τις περιπτώσεις όποιος προλαβαίνει παίρνει...γιατί αλλιώς χάνει :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανταλλαγές πάσης φύσεως δεκτές Κική μου :-)
    Και με ντοματοκροκέτα...και γλυκάκι νεκταρίνι ...και με ότι άλλο καλό μας φτιάχνεις!
    Χάνω εγώ τέτοια ευκαιρία;
    Καλή σου μέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη μου, λίγο ακόμα και θα τρατάραμε το ίδιο πιάτο!
    Η ντοματόπιτα σου με βγάζει από το πρόβλημα ενός εύπεπτου και γρήγορου γεύματος.

    Τις τοματούλες, άλλοτε τις βρίσκω σφικτές και αρωματικές, άλλοτε...δεν περιγράφονται. Όμως καλοκαιράκι χωρίς αυτές δεν γίνεται!

    Καλό Σ/Κ για όλους και φιλιά σας πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σαν καλή να φαίνεται η ντοματόπιτα.
    Θα τιμήσω την συνταγή σου κάποια στιγμή από τις ντοματούλες του κήπου.
    Εδώ και εδώ ,θα δεις τις μαύρες ντομάτες όπως λες, που είχα στον κήπο μου πέρυσι.
    Είναι ρώσικη ποικιλία που αντέχει στα κρύα του χειμώνα, γλυκιές και νόστιμες με σκουροπράσινο χρώμα.

    Φιλιά θαλασσένια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα καλή μου Ζαμπία και καλή εβδομάδα σας εύχομαι,σε όλα τα μέλη της οικογενείας :-))

    Άμα οι άνθρωποι έχουν κοινά γούστα, και να θέλουν να κρυφτούν, αυτό τους βγαίνει πάντα μπροστά! χα,χα.

    Οι ντομάτες που αγόρασα από τον μπακάλη στον τόπο του εξοχικού και τις 4 φορές (στις τελευταίες 20 μέρες) ήταν εξαιρετικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Thalassenia μου, αν πω ότι δεν ζηλεύω το μποστανάκι σου, θα είναι ψέματα!
    Μιλάμε για τύχη, όχι αστεία.

    Τόσο και πιο μαύρες ήταν οι ντοματούλες που είδα, σαν αυτή που διακρίνω στο καλάθι με τα ζαρζαβατικά σου. Τώρα που έχω την "άποψή" σου την επόμενη φορά που θα βρω θα κάνω την αγορά μου για να τις δοκιμάσω.

    Πολλές καλημέρες και καλές συγκομιδές εύχομαι. Εγώ σήμερα πήρα τις πρώτες μελιτζάνες απο τα φυτά της ταράτσας μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φαίνεται πεντανόστιμη!!!Θα τη δοκιμάσω!!!!Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ' ευχαριστώ πολύ Happy Frog. Να σου πω, πως όσοι την δοκίμασαν είχαν θετικά σχόλια και αν την φτιάξεις πιστεύω πως θα σου αρέσει.

    Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σου κι' εύχομαι το όνειρό σου να μην αργίσει να γίνει πραγματικότητα.
    Οι γλυκειές άλλωστε δημιουργίες σου προς τα κει σε πάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Την περασμένη εβδομάδα έκανα και εγώ μια ντοματοπιτα-για πρώτη φορα ομολογουμένως-και ενθουσιάστηκα! Βλέποντας τώρα την δικη σου, λέω να πάω σήμερα ξανά στο μανάβη :D τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Dear Royal, να φτιάξεις και την δική μου εκδοχή θα περιμένουμε τις εντυπώσεις σου.
    Ξέρω απο την φίλη Ξανθή, που ήδη την έκανε, ότι άρεσε σε όσους την γεύτηκαν.

    Καλή σου μέρα και καλές διακοπές στην πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έτσι ακριβώς όπως τα λες καλή μου Πόπη.
    Ευκολότατη και νοστιμότατη για κολατσιό ή ένα γρήγορο βραδινό για να συντροφέψετε μια κρύα μπύρα, ας πούμε...
    Πολλούς χαιρετισμούς :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ούτε εγώ μπορώ να δω τις ντομάτες σε άλλο χρώμα! Ωραία η πίτα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέροχη η ντοματόπιτα σου Πηνελόπη.
    Και όπως πολύ σωστά την ονόμασες αρωματική!Φιλιά σουυυυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μάρα, από τις πιο μυρωδάτες γεύσεις μέσα σε τούτο το καλοκαίρι.
    Την φτιάξαμε 3 φορές μέσα στον τελευταίο μήνα και όσοι την δοκίμασαν καλά σχόλια μου έδωσαν :-))
    Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΑνώνυμοςΙουνίου 25, 2013

    Συγχαρητηρια για το πολυ ομορφο blog σου Πηνελοπη μου!
    Σε παρακολουθω καθε μερα!
    Προχθες εφτιαξα την ντοματοπιτα σου...παρα πολυ ωραια!! Πολυ καλοκαιρινη πιτουλα! Μοσχομυριζει!
    Συγχαρητηρια πολλα!
    Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εύη,
    μου δίνει ιδιαίτερη χαρά το σχόλιό σου και φυσικά το γεγονός ότι πήγες και ανέτρεξες και στις παλαιότερες συνταγές.
    Με τιμά πάρα πολύ ο λόγος σου και βεβαίως το γεγονός ότι με εμπιστεύτηκες και την έφτιαξες τούτη την καλοκαιρινή πραγματικά πίτα.
    Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ και σου εύχομαι ένα πολύ καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή