Καβουρδισμένο Σουσάμι, μυρωδιά και γεύση μοναδική και ίσως ο
μόνος που δεν μπορεί να του ευχαριστηθεί, είναι όποιος δεν αγαπά τα ζεστά κουλούρια Θεσσαλονίκης.
Υπάρχει άραγε κάποιος εκεί έξω;
Ενδεχομένως και ναι, μιας και τα γούστα πάντα ποικίλουν.
Προσωπικά όμως αγαπώ πολύ το καβουρδισμένο ή ψητό σουσάμι.
Και καθώς ένα μισο-κιλάκι έφτασε στα χέρια μου, ενώ ετοιμαζόμουνα να κάνω ένα
κέικ πορτοκαλιού, σκέφτηκα να το συμπεριλάβω στα υλικά μου.
Μισό φλιτζάνι λοιπόν μπήκε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς
καθόλου λιπαρή ουσία και καβουρδίστηκε μέχρι που μοσχομύρισε και πήρε χρώμα.
Κατόπιν το άφησα στην άκρη να κρυώσει λίγο και προχώρησα για την παρασκευή του κέικ μου, στα υπόλοιπα υλικά που ήταν:
Κατόπιν το άφησα στην άκρη να κρυώσει λίγο και προχώρησα για την παρασκευή του κέικ μου, στα υπόλοιπα υλικά που ήταν:
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη,
1/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
χυμός και ξύσμα από τέσσερα μέτρια πορτοκάλια,
1 φακελάκι βανίλια αρωματισμένη με πορτοκάλι,
4 μέτρια αυγά,
1 κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Έπλυνα καλά τα πορτοκάλια και πήρα το ξύσμα τους.
Το ξύσμα το έβαλα να σταθεί για 8-10 λεπτά, μαζί με την ζάχαρη στο μπολ που θα έκανα το μείγμα του κέικ και το ανακάτεψα καλά. Με τον τρόπο αυτό το ξύσμα δίνει ακόμη περισσότερο τα αιθέρια αρώματά του.
Το ξύσμα το έβαλα να σταθεί για 8-10 λεπτά, μαζί με την ζάχαρη στο μπολ που θα έκανα το μείγμα του κέικ και το ανακάτεψα καλά. Με τον τρόπο αυτό το ξύσμα δίνει ακόμη περισσότερο τα αιθέρια αρώματά του.
Μέσα στο μείγμα ξύσματος-ζάχαρης έβαλα το βούτυρο και το λάδι.
Χτύπησα με το μίξερ μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά αυτά και στην συνέχεια έσπασα
ένα-ένα τ’ αυγά και χτυπούσα με το μίξερ. Προστέθηκαν η βανίλια, το μπέϊκιν πάουντερ
και το καβουρδισμένο σουσάμι καθώς και ο μισός χυμός του πορτοκαλιού και
σταδιακά ενσωμάτωσα και το αλεύρι με τον υπόλοιπο χυμό.
Σε καλά βουτυρωμένη φόρμα του κέικ μπήκε ο χυλός και ψήθηκε
σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Εξαιρετικά αρωματικά.
Το σουσάμι κάνει έντονη την παρουσία του με το άρωμά του, ενώ δένει εξαιρετικά με το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού.
Το σουσάμι κάνει έντονη την παρουσία του με το άρωμά του, ενώ δένει εξαιρετικά με το άρωμα και τη γεύση του πορτοκαλιού.
Το κάθε κομμάτι μπορεί να φαγωθεί σαφώς σκέτο, ή να
συνοδευτεί από μια σάλτσα πορτοκαλιού που μπορεί να γίνει με λίγη μαρμελάδα πορτοκαλιού αραιωμένη με μερικές σταγόνες χυμού ή και λίγο κονιάκ, ελαφρώς ζεσταμένα.
Η επιλογή δική σας κι αν τελικά το δοκιμάσετε, πιστεύω πως θα με δικαιώσετε.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.
"Καβουρδισμένο Σουσάμι, μυρωδιά και γεύση μοναδική και ίσως ο μόνος που δεν μπορεί να του ευχαριστηθεί, είναι όποιος δεν αγαπά τα ζεστά κουλούρια Θεσσαλονίκης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει άραγε κάποιος εκεί έξω;"
Μόλις τον βρήκες!!! Δεν το αντέχω το σουσάμι!!!
Το κεικ πάντως φαίνεται σούπερ!
Τρελοτουρίστρια
Ήμουν σίγουρη, ότι θα έβρισκα :-) αφού έβαλα και το ερώτημα.
ΔιαγραφήΑλλά ομολογώ πως δεν το φανταζόμουν τόσο γρήγορα αγαπητή μου Τρελοτουρίστρια.
Πραγματικά το κεϊκ ήταν σούπερ. Μήπως να έκανες μια προσπάθεια να δοκιμάσεις σουσάμι, μ' αυτόν τον τρόπο; Λέω μήπως;
Καλό μεσημέρι σου εύχομαι.
Τρελαίνομαι για σουσάμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
E, τότε Notoula, θα σου πρότεινα να κάνεις μια δοκιμή με τούτο το κεϊκ. Καθώς είσαι και εμπνευστής του σχετικού "event" θέλω να πιστεύω ότι θα σου αρέσει.
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Πηνελόπη μου, εγώ λατρεύω το σουσάμι και το κέικ σου δείχνει τόσο αφράτο και λαχταριστό, που θα ήταν μάταιο να προσπαθήσω να του αντισταθώ... Παίρνω ένα μεγάλο κομμάτι λοιπόν και το τρώω στη υγεία της ταλαντούχας μαγείρισσας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Αναστασία μου καλημέρα πέρα ως πέρα!!!
ΔιαγραφήΝα πω ότι ήταν εξαιρετικά μυρωδάτο τούτο το κέϊκ.
Το είχα κάτω από την ειδική θήκη που σκεπάζεις ένα κεϊκ και κάθε φορά που κάποιος σήκωνε να κόψει κομμάτι, το άρωμα τον ενθουσίαζε.
Και κράτησε μέχρι και το τελευταίο του κομμάτι.
Οπότε θα σου πρότεινα να κάνεις μια δοκιμή και να μας πεις :-)))
Πηνελόπη μου, πόσα πολλά πράγματα μαθαίνουμε από σένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι έξυπνο να βάλεις το ξύσμα μαζί με τη ζάχαρη ώστε να δώσει τα αιθέρια έλαια του και να ενισχυθεί το άρωμα και η γεύση του στο κέικ!
Το οποίο κέικ είναι πλούσιο σε πορτοκάλι που αγαπώ!
Και αυτό με το σουσάμι, δεν ξέρω πώς το σκέφτηκες αλλά μου αρέσει πολύ ως ιδέα!
Πολλά φιλιά!
Καλημέρα Ερμιόνη μου,
Διαγραφήτο tip με το ξύσμα, το είχα δει σε μια από τις παλιές εκπομπές του κου Μαμαλάκη. Από τότε το έχω υιοθετήσει γιατί πραγματικά όταν το δοκίμασα την πρώτη φορά είδα πως είχε απόλυτο δίκιο.
Τώρα για το σουσάμι, γιατί όχι; Εχουμε βάλει παπαρουνόσπορο, σπόρους λεβάντας, σπόρους απο κάρδαμο στα γλυκά μας, γιατί όχι σουσάμι που όταν ψηθεί έχει τόσο μα τόσο άρωμα :-))) Σκέψου το. Δεν έχω δίκιο;
Πολύ ωραίο θα είναι το σουσάμι στο κέικ, θα θυμίζει και λίγο χαλβά ίσως μιας και σε λίγο θα έχει την τιμητική του! Καβουρδισμένο το σουσάμι όπου μπαίνει δίνει γεύση και άρωμα, από γλυκά μέχρι και πράσινες σαλάτες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Σκοτεινούλα μου.
ΔιαγραφήΤο κεϊκ δεν θυμίζει στη υφή τουλάχιστον χαλβά. Αλλά αυτό το ιδιαίτερο άρωμα που έχει το σουσάμι, καθώς το συναντάς στο δόντι, σου δίνει μια απίστευτη γευστική νότα.
Και φυσικά η χρήση του, έχει πολλά ωφέλη και στην υγεία μας.
Με πεθαίνεις τώρα και είναι και ώρα δύσκολη, λατρεύω σουσάμι, παστέλι και κουλούρια Θεσσαλονίκης!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά στα ροδαλά μαγουλάκια!!!
Στο ίδιο club είμαστε Λίλα μου!!
ΔιαγραφήΚάθε φορά που πατώ χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας από την πλευρά του πατέρα μου, οι προμήθειες σε παστέλια δίνουν και πέρνουν.
Το ωραίο είναι ότι και τα ροδαλά μαγουλάκια έχουν την ίδια αδυναμία και στα κουλούρια και στα παστέλια.
Σουσάμι ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήτρελαίνομαι για το σουσάμι όπου και να είναι,πολύ νόστιμο πρέπει να έγινε το κεικ σου,καλό απόγευμα ,φιλιά.
Καλημέρα Νέλη μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά έγινε πολύ αρωματικό και νόστιμο και όπως ακριβώς μου αρέσει προσωπικά ένα κεϊκ. Όχι πολύ γλυκό, αλλά ιδιαίτερα μυρωδάτο και αφράτο.
Τι περίεργο σε μένα δεν αρέσει το σουσάμι!!γιατί μπαίνει στα δόντια μου και με εκνευρίζει. Θα μου πεις τέτοια ανάποδη που είμαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά αυτό το χαρακτηριστικό το έχει το σουσαμάκι καλή μου Ξανθή, αλλά δεν είναι τόσο κακό, πιστεύω :-))) αφού άλλες ιδιότητες του είναι σαφώς πολύ πιο ωραίες.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Φαντάζομαι άρωμα αλλά και γεύση απο το καβουρντισμένο σουσάμι σε συνδυασμό με το ξύσμα πορτοκάλι...!!!Υπέροχο το κέικ σου Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή εβδομάδα!
Η έμπνευση της στιγμής, είχε πραγματικά εξαιρετικό τελικό αποτέλεσμα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΑλλά για να μην ευλογώ μόνη μου...τα γένια μου :-) προτείνω όπως πάντα, να του δώσετε μια ευκαιρία δοκιμής.
Πρέπει δε, να επισημάνω πως η ελαφριά σάλτσα πορτοκαλιού άρεσε εξίσου επίσης πάνω στα κομμένα κομμάτια.
Έκανα δε, και την πονηριά την επόμενη μέρα να την ζεστάνω ελαφρώς και αυτή η "πινελιά" έκανε θραύση!
Φαντάζομαι τί υπέροχα μοσχοβόλισαν... λατρεύω το καβουρδισμένο σουσάμι Πηνελόπη μου και σε συνδυασμό με το άρωμα πορτοκαλιού είναι καταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Κική μου κρίμα που είσαι μακριά...για να σε τρατάριζα!
ΔιαγραφήΦιλιά και καλημέρες κι' από εμένα.
ΣΕ ότι με αφορά δηλώνω λάτρης του κουλουριού Θεσσαλονίκης, οπότε η συνταγή σου Πηνελόπη μου -αν και με πορτοκαλάκι που ξέρεις ότι μου κάνει "κάπως" στα γλυκά - είναι ό,τι πρέπει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα!
Καλημέρα Ευάγγελε,
Διαγραφήπροσπαθώ να σε κάνω ν' αλλάξεις γνώμη για το πορτοκάλι!!!
Εδώ σου το έμπλεξα με το σουσάμι και το αποτέλεσμα ήταν συναρπαστικό, σε βεβαιώ :-)))
Νόστιμο κέικ και ακόμα νοστιμότερο με το καβουρντισμένο σουσάμι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ Πηνελόπη μου.
Στα δίποδα και τετράποδα επίσης πολλά φιλιά!
Καλημέρα Ζαμπία μου,
Διαγραφήευχαριστω σε για τα φιλά πρώτα από όλα, θα τα μεταφέρω αρμοδίως προς όλες τις κατευθύνσεις :-)))
Όσο για το κεκάκι ήταν μεγάλη επιτυχία γιατί και τα δίποδα αλλά και τα τετράποδα διεκδικούσαν μερίδες...
Μ' αρέσουν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, μ' αρέσει το ψωμί με σουσάμι αλλά στο κέηκ μου φαίνεται περίεργο να το φάω. Αλλά επειδή μας παρακίνησες σε άλλο σχόλιο "δοκίμασε" , σε εμπιστεύομαι και μπορεί να την κάνω τη δοκιμή μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλοίμονο ως Θεσσαλονικιά, να μην σου άρεσαν τα κουλούρια Μάρθα μου.
ΔιαγραφήΘα έπεφτε ο Λευκός ο Πύργος μέσα στην θάλασσα που του γλύφει τα πόδια, για να πνιγεί :-)))
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που με τιμάς και μ' εμπιστεύσαι, και πάνω σ' αυτό στηριζόμενη, σου λέω για μια ακόμη φορά, κάνε την δοκιμή σου!
Φιλιά πολλά.
Ξύσμα από τέσσερα ολόκληρα πορτοκάλια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για σούπερ άρρωμα. Ετσι όπως μου αρέσει ένα κέικ πορτοκαλιού.
Το σουσάμι ήταν πάλι μια ευχάριστη έκπληξη όπως αυτές που μας συνιθίζεις σε κάθε συνταγή σου. Εμπνευσμένο το να το χρησιμοποιήσεις μέσα στο κέικ!!
Εύγε Πηνελόπη για μια ακόμη φορά!
Γειά σου βρε Χρυσαυγή μου!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ για τα καλά σου λόγια.
Τέσσερα πορτοκάλια μέτρια όπως ήδη γράφω, δεν είναι πολύ, γιατί δεν ήταν και χοντρόφλουδα άλλωστε. Από αυτά τα τέσσερα πήρα την απαραίτητη (για τα δικά μου πάντα γούστα) ποσότητα ξύσματος, αλλά και χυμού.
Το σουσάμι πραγματικά είναι η "έκπληξη" και μάλιστα εκρηκτική.
Μου αρέσει πολύ το σουσάμι γι'αυτό θα το δοκιμάσω.Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚορδονέτο, συνιστώ λοιπόν την δοκιμή του, αφού όπως μου γράφεις σου αρέσει το σουσαμάκι.
ΔιαγραφήΔίνει πραγματικά πολύ ωραία γεύση, παρέα με το άφθονο πορτοκάλι.
Καλημέρα να έχεις και όμορφες πολλές ακόμη δημιουργίες.
Φαντάζομαι το άρωμα που θα έχει! Και πορτοκάλι και σουσάμι, ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Πηνελόπη:)
Ευχαριστώ σε πολύ Μαρία μου.
ΔιαγραφήΕ, όπως ήδη έγραψα τόσα και τόσα έχουμε προσθέσει όλες μας κατά καιρούς στα διάφορα κεϊκς, γιατί όχι το πεντανόστιμο σουσαμάκι;
Δοκίμασε νομίζω πως θα με δικαιολογήσεις :-)
Όπως πάντα μας έδωσες έναν πρωτότυπο συνδυασμό, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ σου φαίνεται καλοφτιαγμένο και σίγουρα πολύ-πολύ αρωματικό-λατρεύω το πορτακάλι! Το σουσάμι είναι ένα υλικό που το έχω συνδέσει με το ψωμί και τις πίτες, νόστιμο και ωφέλιμο. Αλλά για να το προτείνεις εσύ και σε κέικ, θα ταιριάζει.
Κοματάκι για τον καφέ μου, μπορώ να έχω;
Πολύ καλή σου μέρα!
Καλημέρα αγαπημένη μου Ελένη.
ΔιαγραφήΜα και το κεϊκ ένα αρτοκατασκεύασμα δεν είναι; Εδώ λοιπόν το καβουρδισμένο σουσάμι, δίνει αυτό το εξαιρετικό - που κάθε φορά αναζητούμε σε ότι φτιάχνουμε ... παρέα φυσικά με το άρωμα του πορτοκαλιού.
Έχει τύχει να φτιάξω νηστίσιμα μπισκότα με σουσάμι, πορτοκάλι και λάδι και να γίνουν ανάρπαστα. Κανείς δεν πίστευε πως θα είχαν τέτοια νοστιμιά.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Καλή εβδομάδα! Εγώ δεν πολυτρελαίνομαι με το σουσάμι στα γλυκά, ενώ αντίθετα μου αρέσει πολύ στα φαγητά. Λόξες είναι αυτές! Πάντως το συγκεκριμένο γλυκό φαίνεται νόστιμο και αρωματικό, αν το έβρισκα θα το δοκίμαζα σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα αναθεωρήσεις Αμαλία μου!!!
ΔιαγραφήΟι δοκιμές που κάθε φορά κάνουμε μέσα στην κουζίνα μας, μας οδηγούν σε νέα γευστικά μονοπάτια και τελικά αλλάζουμε γνώμη για αρκετές από τις, μέχρι την ημέρα της δοκιμής, γεύσεις μας.
Καλημέρα εύχομαι.
Πολυ νοστιμο φαινεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήBeauty Follower, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΔιαγραφήΘεωρώ ότι ήταν και πραγματικά πολύ νόστιμο.
Καλημέρα να έχεις.
Καλώς σε βρήκα , λέω να δοκιμάσω την συνταγή σου γιατι δείχνει πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ήρθες Gina,
Διαγραφήφυσικά και να την δοκιμάσεις και να έρθεις να πεις τελικά αν σου άρεσεή και όχι.
Αυτό θα είναι πραγματικά μεγάλη χαρά για μένα, γιατί έτσι θα έχω απόψεις των ανθρώπων που κάνουν τον κόπο να φτιάξουν κάτι πέρα από τα όσα διαβάζουν.
Πρέπει να είναι υπέροχο, κι από μυρωδιά, και από γεύση!! Φαίνεται τόσο ζουμερό πάντως!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε περιέλαβα στην Βόλτα στη Γειτονιά #25 :)
Καλή εβδομάδα!!!
Φιλιά!!