Να πιάσουμε και πάλι θάλασσα!
H θάλασσα είναι ΖΩΗ!
Είναι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και καταφέρνει να ΠΑΝΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ότι άλλο κι' αν εμείς πιστεύουμε...
Γιαλό-γιαλό λοιπόν, θα περάσουμε όμορφα και τούτη Σαρακοστή του 2013, αρκεί να έχουμε Πάντα και Πάνω απ ΄ΟΛΑ την Υγεία μας.
H θάλασσα είναι ΖΩΗ!
Είναι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και καταφέρνει να ΠΑΝΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥΣ ότι άλλο κι' αν εμείς πιστεύουμε...
Γιαλό-γιαλό λοιπόν, θα περάσουμε όμορφα και τούτη Σαρακοστή του 2013, αρκεί να έχουμε Πάντα και Πάνω απ ΄ΟΛΑ την Υγεία μας.
Φαγητό για όλα τα γούστα πιστεύω πως είναι το σημερινό.
Για το οποίο και θα χρειαστείτε:
450-500 γραμ. καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα καθαρισμένα και ολόκληρα τα σώματα τους,
½ ποτήρι ελαιόλαδο,
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια (και από το πράσινο μέρος τους) κομμένα
σε μικρές ροδέλλες,
4 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου,
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο (ολόκληρη)
1 κουταλιά της σούπας (αλλά όχι πολύ γεμάτη) σκόνη κάρυ,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 ποτηράκι ούζο,
1 ποτήρι ζεστό νερό,
αλάτι, φρεσκοτριμμένα πιπέρια (μαύρο, κόκκινο, πράσινο)
½ κοφτό κουταλάκι κουρκουμά,
1 φλιτζάνι κριθαράκι, μέτριο μέγεθος (ή ότι εσείς προτιμάτε).
Βάζετε σε βαθύ τηγάνι, κατσαρόλα ή γουώκ (που να σκεπάζουν)
το ελαιόλαδο να ζεσταθεί παρέα με: το κάρυ, τα τέσσερα αστεράκια γλυκάνισου,
μόλις αρχίσει να μυρίζουν τα μπαχαρικά σας, ρίχνετε μέσα τις ροδέλες από τα φρέσκα
κρεμμυδάκια καθώς και την σκελίδα του σκόρδου.
Όταν το κρεμμύδι πάρει να γυαλίζει
και το σκόρδο να αλλάζει χρώμα και να ροδίζει αρκετά, αφαιρείτε το σκόρδο και ρίχνετε μέσα τα
καθαρισμένα και πλυμένα καλαμαράκια.
Προσθέτετε και το ούζο, σκεπάζετε και αφήνετε να βράσουν για
6-7 λεπτά.
Στη συνέχεια ρίχνετε: τον άνηθο, το αλάτι, τα τριμμένα πιπέρια, τον
κουρκουμά και το μισό ζεστό νερό.
Και πάλι σκεπάζετε και αφήνετε για άλλα 5
λεπτά τα καλαμαράκια να βράσουν.
Κατόπιν με τρυπητή κουτάλα, αφαιρείτε τα καλαμαράκια μέσα
από την σάλτσα βάζοντας τα σ’ ένα μπολ και ρίχνετε μέσα το κριθαράκι και το υπόλοιπο
νερό.
Μαγειρεύετε το κριθαράκι μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει,
ανακατεύοντας συχνά πυκνά με μια ξύλινη κουτάλα. Εκεί ενδεχομένως να χρειαστεί
να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη και ελάχιστο ελαιόλαδο.
Πριν σβήσετε την
φωτιά για ν’ αφήσετε το κριθαράκι να πιει όλο το ζουμί και να χυλώσει, επιστρέφετε
και τα καλαμαρακια μέσα στο σκεύος και τα ανακατεύετε πια όλα μαζί.
Σε 4-5 λεπτά είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.
Κι’ αν δεν νηστεύετε, μπορείτε να συνοδεύσετε το κριθαράκι σας
με τριμμένο τυρί ή φλούδες από τυράκι.
Καλή σας απόλαυση, είτε έτσι…είτε αλλιώς!
Πολύ ωραίο το φαγητό που μας προτείνεις Πηνελόπη μου!Ιδανικό για νηστεύοντες και μη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ'αρέσει που το κριθαράκι είναι ΄΄ροφητό΄΄που νομίζω ότι είναι και το μυστικό επιτυχίας του,αλλά και το ότι είναι ιδιαίτερα αρωματικό!Μία υπέροχη συνταγή με απλή διαδικασία παρασκευής που θα μας επιτρέψει να κάνουμε και περιπάτους κοντά στην θάλασσα!Για την ηρεμία και την γαλήνη που προσφέρει,για την αναζωογονητική δύναμη και την ξεγνιασιά που λείπει από την ζωή μας.
Καλό απόγευμα Πηνελόπη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλημέρα Φωτεινή μου,
Διαγραφήπροσωπικά φτιάχνω συνχά φαγητά, που θα έλεγα πως είναι ιδανικά για τις περιόδους νηστείας, μιας και μου αρέσουν τα πιο ελαφριά υλικά.
Εδώ απλώς κατάφερα να συνδυάσω και τις δύο "τάσεις".
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά, καθώς και καλό 3ήμερο.
Πω πω Πηνελόπη μου, τι υλικά είναι αυτά με τα οποία νοστίμισες το γιουβέτσι σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι είχες πάλι απίστευτη έμπνευση!
Αν είναι να νηστεύουμε με τέτοια πιάτα, μπορώ να νηστεύω όλο το χρόνο!
Φιλιά πολλά!
Σε τέτοια φαγητά Ερμιόνη μου, δεν "λείπει" με τίποτε η γεύση και η μυρωδιά!
ΔιαγραφήΟπότε με βρίσκεις απολύτως σύμφωνη ότι είναι κατάλληλα για κατανάλωση όλον το χρόνο :-))
Καλημέρες πολλές-πολλές και φιλιά στα μουτσουνάκια σου.
Απιστεύτου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαγητό για όλα τα γούστα. Ναι. Αυτό είναι!!
Και τι δεν θα έδινα γι΄ αυτό το πιάτο Πηνελόπη μου.
Τα κατάφερες πάλι και μας ξελίγωσες αν και φαγωμένοι.
Τι να πω άλλο? Πάντα τέτοια!
Τα φιλιά μου!
Γιατί καλέ Χρυσαυγή μου, του "απιστεύτου";;;
ΔιαγραφήΦαγάκι για να φάει και ο πιο δύσκολος της παρέας, σου λέω!!!
Σπάω λίγο την γκλάβα μου, κάποιες φορές, αλλά όλο και καταφέρνω να περνά το δικό μου :-)))
Φιλιά κι' από εμένα και καλό 3ήμερο να έχετε.
Πηνελόπη μου φανταστικό. Τι ωραίο που είναι!Διαβάζοντας τα υλικά και μόνο...ξελιγώθηκα...σλουρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστώ σε καλή μου Ελένη.
ΔιαγραφήΝομίζω πως τελικά τα υλικά και η μυρωδιά του είναι τελικά για όλους (σχεδόν, καθώς διάβασα και εξαιρέσεις πιο κάτω...)
Καλημέρα εύχομαι ολόψυχα και καλή ξεκούραση στο επερχόμενο 3ημερο.
Με ξεσήκωσες και με ξελήγωσες!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό φαγητό!!!!!!!!
Τα δε αρωματικά που έχεις βάλει με τρελλαίνουν!!!!!!!!!!!!!!
Θέλω να το φτιάξω!!!
Αυτό ήθελα κι' εγώ να σου συμβεί Peps!!!
ΔιαγραφήΤι μόνον εγώ θα παθαίνω με τις τάρτες και τα χταποδάκια;
Και να σου πω, έχω χταποδάκι φρεσκο-ψαρεμένο από τους άντρες του σπιτιού :-))) Eκεί θα δώσω ρέστα με την δική σου συνταγή.
Φιλιά πολλά.
Με τέτοιες μυρωδιές είναι σίγουρα μούρλια τα καλαμαράκια, θα μοσχοβόλησε ο τόπος στην κουζίνα σου Πηνελόπη! Από τα φαγητά που πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Αμαλία μας!
ΔιαγραφήΕ, να το δοκιμάσεις καλή μου. Γίνεται άλλωστε τόσο γρήγορα αν έχεις όλα τα υλικά συγκεντρωμένα γύρω σου. Και σχεδόν άμεσα από την παραγωγή ... στην κατανάλωση!
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό 3ήμερο να έχετε.
Πηνελόπη μου, φανταστικός συνδυασμός και, όπως πάντα, πρωτότυπος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αρωμάτισες, τα χρωμάτισες και τα μέθυσες! Υπέροχο πιάτο!
Λέω, δεν δεν θα έρθω κοντά;
Φιλιά πολλά.
Θα σε περιμένω Ελένη μου!
ΔιαγραφήΓι' αυτό αλλά και για ότι άλλο σου κάνει κέφι από τα όσα κατά καιρούς γράφονται εδώ μέσα, αν και εσύ καλή μου φίλη, δεν έχεις ανάγκη τα δικά μου μαγειρικά πειράματα :-)))
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς σου στέλνω.
Πω πω νοστιμιές για τους νηστευάμενους, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Λοιπόν, μόνο το γλυκάνισο δε θα βάλω, αφού θα ρίξω έτσι κι αλλιώς το ουζάκι του, και τα υπόλοιπα θα τα ακολουθήσω κατά γράμμα, νονούλα. Φιλάκια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς το βαφτιστηράκι μου!!!
ΔιαγραφήΚαλά να τον βγάλεις τον γλυκάνισο, αλλά νομίζω πως κάνεις σφάλμα, Μάρθα μου.
Βάλε 2 αστεράκια, αντί για 4 που γράφω.
Η γεύση του δεν θα είναι τόσο έντονη, αν αυτό σε ενοχλεί, καθώς ο μεγάλος γλυκάνισος είναι πιο ήπιος σε άρωμα και απλώς εδώ θα ζεσταθεί μέσα στο λάδι. Θα βγάλει άρωμα και μετά τον πετάς, δεν τον μασάς.
Φιλιά πολλά και μια μεγάλη αγκαλία (καθώς είμαι και νονά)!
Λατρεύω ριζότο με θαλασσινά, ανεξαρτήτως νηστείας και όλο το χρόνο και τελευταία προτιμώ και το κριθαρότο που τόσο έχει γίνει της μόδας. Υπέροχη πρόταση (θα παραλείψω και εγώ το γλυκάνισο πάντως, μην παρεξηγηθείς)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάτην και την άλλη με τον γλυκάνισο!!
ΔιαγραφήΤάνια μου καλή, όπως ήδη έγραψα και στην φίλη μας τη Μάρθα, τα αστεράκια του γλυκανίσου είναι για να δώσουν αρωματικό τόνο.
Δεν θα σας ξενίσει πιστεύω πολύ.
Μιας και δεν θα τα μασήσει κανείς.
Πάμε απλώς να δώσουμε άρωμα μπαχαρικού στο ζεστό μας λάδι, που θα μαγειρευτεί το υπόλοιπο φαγητό.
Αν όμως δεν καταφέρνω να σε πείσω, σέβομαι απόλυτα την άρνησή σου.
Φιλιά πολλά και καλό 3ημερο σου εύχομαι.
Υπέροχο έγινε Πηνελόπη μου το κριθαράκι σου με τα καλαμαράκια ... αρωματικό και καλομαγειρεμένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Το "κατά δύναμιν" πάντα καλή μου Κική!
ΔιαγραφήΝα πείσουμε όλους για το νόστιμο του πράγματος :-))
Φιλιά πολλά και σε σας και καλό 3ήμερο να έχετε.
Πηνελόπη μου, απίθανο το γιουβετσάκι! Το ουζάκι και ο κουρκουμάς θα το κάνουν πολύ ιδιαίτερο, αρωματικό και πεντανόστιμο! Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ευχαριστώ σε Αναστασία μου.
ΔιαγραφήΠάντα τα μυρωδικά καθοδηγούν την γεύση. Και φυσικά πάντα κάνουν και την "διαφορά" από το ένα φαγητό στο άλλο.
Φιλιά πολλά και σε σένα.
Καλό, όμορφο και όσο γίνεται πιο ξεκούραστο, το επερχόμενο 3ημερο.
Πολύ όμορφο και μυρωδάτο το πιάτο σας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γιουβέτσι με χταποδάκι το κάνω συχνά αλλά και με τα καλαμαράκια που προτείνετε θα είναι εξίσου νόστιμο!!!
Καλό βράδυ να έχετε!
Σ' ευχαριστώ πολύ αγαπητή Silena.
ΔιαγραφήΚαλώς σε βρήκα κι' εγώ με την σειρά μου, στο blog σου.
Το κριθαράκι είναι ζυμαρικό που συνδυάζεται εύκολα με πολλά πράγματα και τρώγεται ακόμη και μόνο του με μια σάλτσα αγαπημένη.
Εδώ πέρασε, σε μια άλλη "εκδοχή".
Το ούζο το χρησιμοποιώ κι εγώ στα θαλασσομαγειρέματα και είναι τέλειο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο το υπέροχο φαγάκι σου!
Καλή Σαρακοστή με υγεία, όπως το λες!
Να 'σαι καλά βρε Σοφία μου.
ΔιαγραφήΔιάβαζα κι' εγώ τα μεθυσμένα σου...έκανα πρώτο σχόλιο, το έχασα!
Και μετά έκανα το δεύτερο...
Πολύ μου άρεσε η μυρωδάτη ζύμη τους.
Καλή Σαρακοστή και σε σας και σιγά-σιγά μπαίνετε σε σαιζόν καλοκαιρινή εκεί στο νησί, οπότε θα έχετε την "τιμητική" σας.
Καλό 3ήμερο, επίσης.
Όπως τα λες είναι για την θάλασσα Πηνελόπη μου, όσο για το γιουβετσάκι.....του ονείρου!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω Λίλα μου, έχεις κι' εσύ την ίδια "τρέλλα" με μένα και τη θάλασσα. Να έχω ησυχία θέλω και να κάθομαι να την χαζεύω με την ώρα, μέχρι ν' αδειάσει εντελώς το κεφάλι μου :-)))
ΔιαγραφήTo γιουβετσάκι φαγητό, για τους λάτρεις των θαλασσινών παντώς είδους :-))
Καλημέρες πολλές.
Όμορφη παρουσίαση και το φαγάκι ζηλευτό! Οσο για την θάλασσα, κυλάει στις φλέβες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ Πόπη μου, όντως έχεις την θάλασσα στο αίμα σου, αλλά κι' εγώ να ξέρεις πως δεν πάω "πίσω"!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και καλημέρες.
Πηνελόπη μου πολύ ωραία τα καλαμαράκια σου φαίνονται.Εγώ ήρθα βασικά να σου πω πως έκανα τα καταπληκτικά και άκρως μυρωδάτα μπισκότα σου!Σμυρνιό βέβαια δεν είχα αλλά ακολουθώντας το λινκ που έβαλες έκανα μια μίξη των τεσσάρων μυρωδικών και βγήκαν μούρλια.Μου βγήκαν λίγο μεγάλα,ήθελαν λίγο παραπάνω ψήσιμο(εξαρτάται τον κάθε φούρνο,τι μέγεθος μπάλας πλάθεις-πατικώνεις)και είναι μαλακά ακόμη και σήμερα(εχθές έψησα 2 λαμαρίνες το βράδυ).Να είσαι καλά φιλενάδα!Φιλιά..Όλγα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την, καλώς την...
ΔιαγραφήΌλγα εγώ πάντα χαίρομαι όταν κάποιος μου λέει πως έφτιαξε κάτι που έγραψα και του ΑΡΕΣΕ. Είσαι πλέον για μένα, μια από τις αγαπημένες μου παρουσίες εδώ μέσα και μια ακόμη "επίσημη" δοκιμάστρια των πειραμάτων μου :-))
To μέγεθος σου δεν έπρεπε να είναι μεγαλύτερο από ένα μέτριο σε μέγεθος καρύδι, γιατί όντως φουσκώνουν και πλαταίνουν, παρά ταύτα νομίζω πως η νοστιμιά παρέκαμψε το μέγεθος... Αντί να τρώει κανείς δυό-τρία...τρώει ένα.
Καλημέρες πολλές πολλές.
Πέρασα να ευχηθώ καλό τριήμερο φιλενάδα!!! Να περάσετε πολύ ωραία!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΠάει πέρασε το 3ήμερο, κι' εμείς περάσαμε ωραία είναι η αλήθεια.
Πάμε τώρα με νέα δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε τα όσα έχουμε εμπρός μας και τούτη τη εβδομάδα.
Φιλιά πολλά.
Έχω δοκιμάσει τέτοιο πιάτο αλλα χωρίς τις πινελιές της Πηνελόπης ,που παντα είναι ιδιαίτερες,πολύ αρωματικό θα έγινε,ωραίο πιάτο,καλό βραδυ Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε για τα καλά σου λόγια Νέλη μου.
ΔιαγραφήΤο ότι πιστεύεις ότι δίνω μια ξεχωριστή πινελιά, στα φαγητά μου, για μένα είναι πολύ κολακευτικό πραγματικά.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλημέρα να 'χεις.
Θαλασσινά-ζυμαρικά! Κλασικά υπέροχος συνδυασμός, που του έδωσες και πάλι το δικό σου χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Βαγγελιώ μας.
ΔιαγραφήΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κι' από εδώ.
Σ' ευχαριστώ καλή μου για όλα τα καλά σου λόγια και σου λέω πως είναι ένα φαγητό που αξίζει μια δοκιμή.
Φιλιά πολλά.