11.3.13

Λευκό ... Μασκαρεμένο... Στιφάδο

Λευκό  και κάπως "μασκαρεμένο" τούτο στιφάδο... πιο ελαφρύ, πιο "ντελικάτο" μιας και τα κρεμμύδια εδώ έχουν άλλη μορφή αλλά με όλα τα χαρακτηριστικά της γεύσης ενός καλού  ελληνικού πιάτου.


2 μεγάλα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα,
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε κύβους ή χοντρές ροδέλλες
300 γραμ. μανιτάρια φρέσκα,
1,5 κιλό κρέας μοσχαριού ή αγριόχοιρου (όπως έτυχε να είναι το δικό μου) κομμένο σε μεγάλους κύβους,
ελαιόλαδο,
1/2 ποτήρι κρασί λευκό,
1/4 ποτηριού ξύδι,
1/4 ποτηριού ζεστό νερό,
5-6 κόκκους μπαχάρι,
3 φύλλα δάφνης,
αλάτι, πιπέρι και λίγο κάρυ.



Στην προετοιμασία τα πράγματα είναι απλά.
Κόβουμε τα δύο κρεμμύδια σε χοντρούτσικα μισοφέγγαρα και το κρέας σε μεγάλους κύβους.
Βάζουμε το λάδι σε βαθιά κατσαρόλα να κάψει για να σοτάρουμε το κρέας, το οποίο και πρέπει να το ροδίσουμε απ’ όλες τις πλευρές του.
Μόλις το κρέας πάρει χρώμα, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. 
Μόλις πάρουν να γυαλίζουν, επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα το περιχύνουμε με το κρασί, και το νερό και το αφήνουμε να βράσει για 20 λεπτά.
Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα τις κομμένες πατάτες, τα φύλλα της δάφνης, τα μπαχάρια, το κάρυ και το ξύδι και αφήνουμε το να μαγειρευτούν όλα μαζί για 15 λεπτά. 
Τελευταία παίρνουν την θέση τους στην κατσαρόλα, τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι και ενδεχομένως και λίγο λαδάκι ακόμη (εάν δείτε ότι το φαγητό σας το χρειάζεται). 
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 45 με 50 λεπτά ακόμη, μέχρι να δούμε πως το κρέας έχει μαλακώσει αρκετά.
Σβήνουμε την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει και να αποτελειώσει το ψήσιμό του με την θερμότητα που ήδη έχει η εστία μας.

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε παρέα με μια ωραία πράσινη σαλάτα, τυράκι της αρεσκείας σας καθώς και κρασάκι ή μπύρα.
Εξαιρετικό στην γεύση. Με τα αρώματα του στιφάδου, αλλά σαφώς "μεταμορφωμένο".
Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους!

31 σχόλια:

  1. Μαρακλίδικα ξεκινάει η εβδομάδα Πηνελόπη ε? Πολύ όμορφο το φαγάκι σου, ελληνικό και νόστιμο! Παρεμπιπτόντως, το αγριογούρουνο πώς και σου προέκυψε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως σαν ν' αποχαιρετούμε το κρέας για λίγο καιρό βρε Αμαλία μου!!!
      Κάτι τέτοια "πεσκέσια" τα oφείλω στον πεθερό μου και στις παρέες του :-))
      Καλό μεσημερο-απόγευμα και καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Πολυ ενδιαφερουσα συνταγη! Αποφευγουμε και τις κοκκινες βαριες σαλτσες και τον πειρασμο να βουτηξουμε ψωμακι! Πρεπει να ειναι πολυ νοστιμο! Θα δοκιμαστει! Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι το σκέφτηκα κι' εγώ Loulou!
      Η γεύση του κλασσικού στιφάδου, μπορεί να επιτευχθεί σαφώς και με χρήση κάπως διαφορετικών υλικών και αναλογιών :-))
      Αντεύχομαι για χαιρετισμούς και φιλιά και ένα καλό και φωτεινό απόγευμα.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου!
    Νόστιμο και αρωματικό φαγάκι, απόλυτα του γούστου μου, μιας που όλα τα υλικά είναι από τα πολύ αγαπημένα!
    Το μπαχάρι και η δάφνη δίνουν πάντα φανταστική γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Ερμιόνη μας.
      Χρόνια Πολλά κι' απ' εδώ στο Φιφίνι που μπαίνει σιγά-σιγά στο club των "μεγάλων".

      Έγινε ωραίο έτσι το στιφαδάκι και όλοι το έφαγαν με χαρά :-)))

      Διαγραφή
  5. Ωραίο φαγητό που με τη μία με πήγε σε Κυριακάτικο τραπέζι! Και τα λευκά μου αρέσουν πολύ, έτσι εξάλλου θα φαίνεται περισσότερο πιστεύω η αυθεντική γεύση του κρέατος όπου μαζί με τα αρωματικά θα γίνεται έξοχο!
    Καλή βδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς Σκοτεινούλα μου!
      Το φαγάκι ήταν στο Κυριακάτικο τραπέζι μας και ευτυχώς έγινε με χαρά αποδεκτό απ' όλους, μιας κι' εγώ κοκκινιστά και σάλτες πιο βαριές δεν είχα διάθεση να μαγειρέψω :-)))
      Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΠΙΘΥΜΙΑ της μαγείρισσας, το αποτέλεσμα!
      Καλή εβδομάδα και σ' εσένα κοπέλα μου.

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικό, καλοφτιαγμένο και πολύ αρωματικό! Ευχαρίστως σου έκανα παρέα, Πηνελόπη μου, διότι εδώ στιφάδο σημαίνει κόκκινο!
    Σ΄εμένα αρέσει γιατί λατρεύω και τα μανιτάρια! Έμεινε καθόλου;
    Καλή εβδομάδα.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου, να σου πω το στιφάδο κλασσικά κόκκινο!
      Αλλά εγώ ως "επαναστατικό στοιχείο" πάντα ξεφεύγω από τα μονοπάτια των μαμάδων και των γιαγιάδων μου και οδηγώ τα βήματα μου αλλού.

      Και καθώς είχε επιτυχία, η επανάληψη της συνταγής κάποια στιγμή θα γίνει για χάρη σου, αφού δεν μας έμεινε μπουκιά :-))

      Διαγραφή
  7. Κι εγώ που μπήκα τώρα τι να σου πω προτιμώ αυτό το φαγητό παρά εκείνο που με τρατάρανε σήμερα!!Μόνο που δεν είναι εδώ εκείνοι που φρόντιζαν τα κυνήγια πήραν βόλτα τα νησιά!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά άφησες τον κυνηγό, να πάει μόνος στα νησιά...και εσύ κάθεσαι και κάνεις πλεκτό;;;;

      Τώρα να μην ρωτήσω τι σε τρατάρανε, γιατί μπορεί η σύγκριση και να μην είναι ότι καλύτερο.

      Φιλιά πολλά και καλά πλεξίματα!

      Διαγραφή
  8. Αχουουου!! Τέτοια μου κάνεις σήμερα που θελω σαν τρελή να φάω κρέας και δεν έχω φάει ακόμα μεσημεριανό!! Υπέροχο πιάτο με κρέας και υδατάνθρακα, σε τέλειο συνδυασμό. Μου αρέσει που είναι λευκό και δεν έχεις βάλει τομάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά Χρυσομαλλούσα, τι έγινε βρήκες κρεατάκι;
      Αυτό το σαν "τρελλή" να θέλω να φάω κρέας, δεν το έχω βιώσει βρε κοπέλα μου και έτσι δεν ξέρω τι "λαχτάρα" μπορεί να είχες.

      Σαν τρελλή για φρέσκια πιτούλα, για λαχταριστή μακαρονάδα, για ορεκτική σαλάτα!!! ΝΑΙ πολλές φορές :-)))
      Φαντάζομαι το "συναίσθημα της τρέλλας" θα είναι ίδιο.

      Δεν ήθελα κοκκινιστό, ούτε να το μυρίσω, πόσο μάλλον να το μαγειρέψω!!!!

      Διαγραφή
  9. Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ έτσι πιστεύω, καλή μου Πόπη!

      Διαγραφή
  10. Διαφοροποιημένο αγαπημένο φαγητό,με διάχυτα αρώματα να περιφέρονται και να δυναμώνουν την ένταση της γεύσης ,χωρίς να κουράζουν.Η απουσία του κόκκινου χρώματος που το μάτι συνήθισε,δεν ενοχλεί,αντίθετα ξαφνιάζει ευχάριστα.
    Η διαχρονικότητα της νοστιμιάς ξεπροβάλλει δυναμικά σ΄αυτή τη διαφορετική πρόταση και σε καμμία περίπτωση δεν διαψεύδεται η φήμη του.
    Μπράβο Πηνελόπη για το σερβίρισμα αυτού του εναλλακτικού στιφάδου!
    Καλή εβδομάδα,πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινή χαίρομαι που είσαι πάλι κοντά μας και ελπίζω όλα να είναι καλά.
      Σωστά το έγραψες "εναλλακτικό" στιφάδο, με πολύ και περίσσεια, ομολογουμένως, νοστιμιά.
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  11. Πολύ ωραίο πιάτο! Εδώ οι παλιές νοικοκυρές δεν βάζουν ντομάτα ούτε πελτέ στο στιφάδο. Ειδικά στο στιφάδο με λαγό οι παλιοί κυνηγοί μου λένε πως δεν πρέπει να μπαίνει κοκκινάδι για να αναδεικνύεται η γεύση του! Φαντάζομαι νοστιμιά Πηνελόπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή είναι η "αθάνατη" κουζίνα της Κρήτης, Βαγγελιώ μου.
      Πλήρης σε όλα της και με αιτιολογημένες τις "διαδικασίες" του κάθε φαγητού.
      Το πως μου έχει λήψει, το γεγονός ότι έχω πολλά χρόνια να έρθω, δεν μπορώ να στο περιγράψω :-)))
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  12. Nόστιμο πιάτο,και καλομαγειρεμένο,και διαφορετικό επίσης, έχει σφραγίδα Πηνελόπης,μπράβο,πολλά φιλιά καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, πολύ με τιμά αυτή σου η φράση Νέλη μου "έχει σφραγίδα Πηνελόπης".

      Αρχίζω να αφήνω πίσω μου σφραγίδες και χνάρια που σημαίνει πως κάπως η παρουσία μου στο blogging, έχει "καταγραφεί".
      Σ' ευχαριστώ θερμά.

      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  13. μια χαρα χωρις ντοματα και το προτιμω. θαρρεις και δεν γινεται φαγητο χωρις ντοματα.
    αντε και σε λιγο και για λιγο ξεχναμε το κρεας, αν και πρεπει να σου πω οτι εμεις εδω σε λιγοτερο απο 20 ημερες εχουμε πασχα.
    τετοια διαφορα εφετος.
    καλη σου ημερα πηνελοπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσωπικά Ειρήνη μου, σαφώς και είμαι της άποψης ότι πολλά νόστιμα φαγητά, παραδοσιακά και μη, γίνονται χωρίς ντομάτα. Η χρήση δε, της ντομάτας είναι εξίσου ωραία εκεί που πολλές φορές δεν την αναμένει κανείς.

      Για παράδειγμα έκανα ένα κουνουπίδι ογκρατέν ή κάπως σαν πίτσα, υιοθετώντας την ιδέα της Loulou, αλλά μέσα στο μείγμα μου ψιλόκοψα και ντομάτα (μόνον την σάρκα). Έτσι το φαγητό απόκτησε και χρώμα. Και ήταν πραγματικά πολύ νόστιμο, χάρη στα τυριά, το μπεϊκον και το κουνουπίδι που κανείς δεν περίμενε να βρει "εμπρός" του.

      Πραγματικά η διαφορά μας φέτος με το Πάσχα, είναι μεγάλη, το παρακολουθούμε κι' εμείς μιας και έχουμε αρκετούς δικούς μας ανθρώπους στην Ιταλία (για δουλειά και σπουδές).

      Φιλιά πολλά και καλημέρες.

      Διαγραφή
  14. Πηνελόπη μου εξαιρετική πρόταση,δε το είχα σκεφτεί καθόλου έτσι μαγειρεμένο το συγκεκριμένο φαγάκι!Θα το δοκιμάσω!!!Μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκέψη, στη σκέψη και πρόταση, στην πρόταση...όλο και βρίσκουμε νέες γευστικές εμπειρίες Ελένη μου.
      Κάνε λοιπόν κι' εσύ τις δοκιμές σου και θέλω να πιστεύω πως θα αρέσει και αυτή η "λευκή" εκδοχή.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο, Πηνελόπη!!! Φαίνεται πολύ νόστιμο!!Το στιφάδο μου αρέσει πολύ (η σάλτσα και τα κρεμμυδάκια) και δεν έχω ξαναδεί σε.. λευκή έκδοση!! Αξίζει δοκιμή!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαφώς και αξίζει την δοκιμή καλή μου!
      Και νομίζω πως τελικά θα με δικαιώσεις και για την "λευκή" εκδοχή του κλασσικού πιάτου.
      Χαιρετισμούς και καλημέρα στέλνω.

      Διαγραφή
  16. Αν κρίνω από τα υλικά και την φωτογραφία θα το λάτρευα το πιάτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε καλή μου Notoula "επάνω" του για πολλές δοκιμές :-))
      Καλό μεσημέρι να 'χεις.

      Διαγραφή