26.3.13

Κερνάμε γλυκάκι... υγιεινά κολασμένο!

Γιορτάζαμε, αλλά απουσιάζαμε...
Όμως η γιορτή κρατά 40 μέρες και το κέρασμα ... θέλετε ... δεν θέλετε... δεν το γλιτώνετε :-)))

Καλά τραβάτε με κι' ας κλαίω που λένε...αλλά μέσα σε μέρες Σαρακοστής όλο και περισσότεροι νηστεύουν ανάμεσά μας. Όλο και κάποιος θα είναι σε δίαιτα λόγω εποχής... (κάποιοι έχουν βάλει στόχους που θέλουν να πιάσουν - προσωπικά μάλλον δεν... αλλά κάτι παλεύω κατά διαστήματα) κι' έτσι το κέρασμα για την γιορτή του δικού μας  Θ.  θα είναι ταυτόχρονα "κολασμένο" αλλά και "υγιεινό".

Κολασμένο, λόγω σοκολάτας.
Υγιεινό, γιατί έχει τέτοια υλικά που η θρεπτική τους αξία είναι σαφώς αδιαπραγμάτευτη.

Τάρτα Βρώμης- Αμυγδάλου με Σοκολάτα κουβερτούρα, πορτοκάλι και ταχίνι


Για ντεκόρ δε, σπιτική μαρμελάδα ακτινίδιο, καραμελωμένα αμύγδαλα και μάρζιπαν.

Υλικά για τη βάση
(για την οποία την ιδέα πήρα από εδώ, αλλά προσαρμόστηκε στα δικά μου δεδομένα... και διαθέσιμα υλικά...)
1 κούπα βρώμη,
1 κούπα αμύγδαλα (ή άλλο ξηρό καρπό) ανάλατα,
1 κούπα ξανθιές σταφίδες,
1/3 κούπας καρύδα τριμμένη,
3 μεγάλες κουταλιές μέλι,
2 κουταλιές ελαιόλαδο ή μαργαρίνη λιωμένη
1 κουταλιά κονιάκ,
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού.
Αλέθετε την βρώμη και τ' αμύγδαλα στο multi.
Τα βάζετε σ' ένα μπολ. Αλέθετε αμέσως μετά την σταφίδα μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτετε επίσης στο μπολ. Αναμειγνύετε όλα τα υλικά προσθέτοντας επιπλόν: την καρύδα, το μέλι, το ελαιόλαδο και το κονιάκ και έχετε μια "ζύμη" όπως ένα μαλακό παστέλι.
Τη ζύμη αυτή, τη στρώνετε σε ταρτιέρα καλυμμένη με χαρτί ψησίματος και την "ισιώνετε" με την ανάποδη ενός κουταλιού. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς με αέρα, για 5 λεπτά  και την βγάζετε. Θέλουμε απλώς να γίνει πιο συμπαγής και να σταθεί ως βάση.
Την αφήνετε να κρυώσει και προχωράτε να φτιάξετε το μείγμα της σοκολατένιας γέμισης.


Υλικά για την γέμιση
300 γραμ κουβερτούρα,
ξύσμα από 2 μέτρια πορτοκάλια
χυμό από το ενάμιση πορτοκάλι (ο υπόλοιπος
μπήκε στο μείγμα της ζύμης)
4 κουταλίες σούπας ταχίνι,
1 κουταλιά ελαιόλαδο ή μια κουταλιά φυτική μαργαρίνη.

Σπάτε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και τη
βάζετε σε κατσαρόλα αντικολλητική, παρέα με το
ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού.
Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά γι' να αρχίσει να λιώνει και προσθέτετε το ταχίνι και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν καλά.
Κατεβάζετε από την φωτιά και στρώνετε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από την βάση ξηρών καρπών που έχει πια κρυώσει. Στρώνετε καλά την επιφάνεια και ετοιμάζεστε πλέον για τον διάκοσμο της αρεσκείας σας. 
Διακόσμηση
Προσωπικά χρησιμοποίησα μερικά καραμελωμένα αμύγδαλα - μάντολες, όπως της λένε στην πατρίδα της γιαγιάς μου...
Αμυγδαλόπαστα (μάρζιπαν) κομμένη σε σχήμα μισού αμύγδαλου, μ' ένα μικρό κουταλάκι.
Μαρμελάδα ακτινίδιο, που είχα φτιάξει πριν λίγο καιρό με εμφανές το φρούτο στην δομή της, που χάρη στην ελαφριά υπόξινη γεύση ισορροπεί τέλεια με τη σοκολατένια γέμιση.


Με την βοήθεια του χαρτιού μεταφέρεται εύκολα και με λίγη προσοχή πάντα, σε πιατέλα σερβιρίσματος. Κόβετε γύρω-γύρω το χαρτί για ευπρεπέστερη παρουσίαση και είστε έτοιμοι.

Το σύνολο γευστικά εξαιρετικό, χωρίς υπερβολική γλύκα, καθώς προσωπικά δεν μου αρέσει.
Βάση, που θυμίζει ελαφρώς μαλακό παστέλι.
Γέμιση σοκολατένια, με άρωμα πορτοκαλιού και σουσαμιού, χάρη στο ταχίνι
Αμυγδαλόπαστα και ακτινίδιο ένας συνδυασμός που φέρνει ισορροπία με την πρώτη μπουκιά.
Καλή σας απόλαυση...
Χρόνια μας Πολλά...
Και καλή εβδομάδα να έχουμε όλες και όλοι.

Υ.Γ. το συγκεκριμένο γλυκό δεν χρειάζεται ψυγείο, για όσες μέρες κι' αν το έχετε, που φυσικά δεν θα είναι πολλές :-))

36 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Να τον χαίρεστε! Το γλυκό φαίνεται νοστιμότατο και εμένα θα μου αρέσει πολύ αλλά αν το ετοίμαζα στο δικό μου...ξινοκοριτσάκι, μάλλον θα μου το έφερνε κολλάρο. Ευτυχώς που εσείς είσαστε πιο ανοιχτοί σε γευστικούς πειραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Αμαλία μου.

      Μπα μην νομίζεις και μεις είμαι "ξινο-αγοράκια". Αλλά η σοκολάτα εδώ ήταν μεγάλο δέλεαρ. Απλώς την φάγαμε και μετά δοκιμάσαμε ξεχωριστά την βάση...μιας και έχουμε ιδιαίτερη αδυναμία στο παστέλι!!

      Πάντως είναι πραγματικά ένα διαφορετικό γλύκισμα και φυσικά η μαρμελάδα ή το γλυκό κουταλιού μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα.

      Φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
  2. Να τον χαίρεστε και να τον δείτε όπως αγαπά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου,
      σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Να τον δούμε όπως αγαπά αυτός πραγματικά...αρκεί να καταφέρει να βρει και ο ίδιος τι θα είναι αυτό που θα αγαπά :-)))

      Φιλιά πολλά και θα μιλήσουμε αναλυτικά.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά Πηνελόπη μου! Να τον χαίρεστε!!
    Τυχεροί όσοι δοκίμασαν από το γλυκό σου.
    Μα με την παρουσίαση που έκανες από τον τίτλο, δεν μπορούσα να σκεφτώ τι μπορεί να είναι ώστε να είναι και υγιεινό και κολασμένο. Αλλά εσύ είσαι ικανή να κολάσεις και Άγιο!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χρυσαυγή μου.
      Κι' εσείς να χαίρεστε τις ομορφιές σας.

      Α, ναι κατάφερα να κάνω έναν συνδυασμό που νομίζω πως κάνει εντύπωση.
      Δικαίωσε σίγουρα το ονομά του, χα-χα-χα.

      Αλλά άξιζε πολύ και γευστικά πιστεύω. Τουλάχιστον εμένα μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί κάποιες φορές ευλογεί και η μαγείρισσα τα δικά της "γένια" και "γούστα"!

      Διαγραφή
  4. ΑΑΑΑΑΑΑΑ υπέροχη Πηνελόπη μου ! Να τον χαίρεστε και του χρόνου γερός και τυχερός! Κολασμένο γλυκό κι αυτό τα ακτινίδιο το λατρεύω!!!! Παρά την ίωση που με ταλαιπωρεί το λιμπίστικα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου.
      Περαστικά γρήγορα εύχομαι, γιατί οι ιώσεις τούτης της εποχής είναι μεγάλος μπελάς και το ξέρω καλά :-))

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.
      Γερά, να είναι όλων μας τα παιδιά και να να είναι πάντα γελαστά και ευτυχισμένα.

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά στον εορταζόμενο!
    Πρέπει να αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής που τυγχάνει τέτοιας περιποίησης!
    Πηνελόπη μου δεν ξέρω πόσο σκέφτηκες για το συγκεκριμένο γλυκό,ή πόσο χρόνο αφιέρωσες για την πραγματοποίησή του,αλλά αξίζει ο κόπος!Με ανατρεπτικά υλικά των οποίων η σύσταση μοιάζει να δένει αρμονικά με τη νοστιμιά,κατάφερες να σκαρώσεις μία σοκολατένια τάρτα με υπογραφή υγιεινής διατροφής!Συγχαρητήρια για την ευφάνταστη σύλληψη και την υπέροχη εμφάνιση !
    Φιλάκια πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου, σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου, αλλά και τα συγχαρητήριά σου.

      Τι να πω;
      Κάποιες φορές απλώς αναρρωτιέμαι αν τα σημερινά παιδάκια "καταλαβαίνουν" καθώς γύρω τους υπάρχει πληθώρα προσφοράς :-)))
      Ελπίζω πάντως...ότι κάποια στιγμή, μιλώντας για τον δικό μου πάντα, ότι με το πολύ "μπλα-μπλα" μου, κάτι θα καταλάβει!

      Όσο για την τάρτα, πάντα οι συνδυασμοί μου προκύπτουν από αναγνώσματα, αλλά και τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις, στις οποίες τελικά στηρίζομαι και πιο πολύ για το τελικό αποτέλεσμα.

      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.



      Διαγραφή
  6. Να'ναι ο μικρούλης ένας γλύκας όπως τα γλυκα που του φτιάχνει η μαμά του, να μεγαλώνει όμορφα και να περπατάει άφοβα το δρόμο του!
    Πού τα σκέφετσαι, και πού τα βρίσκεις αυτά τα γλυκίσματα ρε Πηνελόπη; Είναι και νηστίσιμο, ας τα να πάνε σού λέω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό σου το "άφοβα" πολύ το αγάπησα Μάρθα μου!
      Αυτό είναι που πραγματικά επιθυμώ κι' εγώ για το παιδί μου. Μακάρι όλα να του πάνε κατ' ευχήν.

      Δεν τα "σκέφτομαι" βρε συ :-))) Απλώς μου "καρφώνονται" στο μυαλό και μπαίνω στην λογική του πειραματισμού και όπου με βγάλει...
      Τα αναγνώσματα στο διαδίκτυο είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης και απλώς εγώ πράττω τα δικά μου σύμφωνα πάντα με τα γούστα μου και τα υλικά μου.

      Φιλιά πολλά και θα σου στείλω ένα μεγάλο κομμάτι.

      Διαγραφή
  7. Πολύχρονος ο όμορφος!
    Να είναι γερός και να τον χαίρεστε Πηνελόπη μου.
    Φαντάζομαι χαρά με την εορταστική τούρτα!

    Δώσε του δυο φιλιά, ζζζζβουριχτά!
    Z.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε, Ζαμπία μου.

      Μπα πιο πολύ η σοκολάτα ήταν ο πολός έλξης και τα δαχτυλάκια έπραξαν τα δεόντα όπως πάντα.

      Θα τα μεταφέρω αρμοδίως τα ζβουριχτά φιλιά σου.
      Καλημέρες.

      Διαγραφή
  8. Πάλι σοκολάτα με ταχίνι??????????????????
    Πρίν λίγο έφαγα το τελευταίο κομμάτι από το πατέ σου.....το έφτιαξα πάλι χθες για να κεράσω τους φίλους μου.....!!!!
    Και τώρα άντε πάλι....σε τάρτα αυτή τη φορά.......αμάν!!!!!!!!!!

    Χρόνια του πολλά Πηνελόπη μου!!!!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ σου την "έσκασα" Peps.
      Φέτος, είπα να κάνω άλλη σύνθεση και το πήγα το πράγμα πάρα πέρα :-)))

      Να την φτιάξεις πάντως όταν θα έχεις διάθεση και νομίζω πως θα με δικαιώσεις. Όσο για μαρμελάδα πράττεις όπως εσύ θέλεις αλλά μπορείς να βάλεις φυσικά και φρέσκα φρούτα για ντεκόρ.

      Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου προς τον Θ.

      Διαγραφή
  9. Καλή εβδομάδα Πηνελόπη μου, γλυκιά σαν την τάρτα σου!
    Να τον χαίρεστε τον Θ. σας και παντα έτσι γλυκαμένο να τον έχετε!
    Το γλυκάκι σούπερ, πολύ του γούστου μου, μιας που ο συνδυασμός ταχίνι-σοκολάτα-πορτοκάλι έχει γίνει από τους αγαπημένους μου, σε περιόδους νηστείας και μη!
    Και η βάση όμως πολύ πληθωρική!
    Μπράβο σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε θερμά Ερμιόνη μου.
      Κάνω ότι μπορώ καλή μου...για να είμαστε όλοι "γλυκανένοι" και να μην υπάρχουν παράπονα :-))

      Φιλιά και καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  10. Πηνελόπη μου να τον χαίρεστε να είναι πάντα γερός και ευτυχισμένος!!!Το γλυκάκι είναι φανταστικό, υπέροχοι οι συνδυασμοί.Μπράβο, "έγραψες" πάλι!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όποιον αρέσκετε σε τούτα τα υλικά Ελένη μου, είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όταν το φτιάξει το γλυκάκι, θα σκεφτεί να το ξαναφτιάξει...
      Προσωπικά είμαι σ' αυτήν την φάση και προσανατολίζομαι να το επαναλάβω :-)))
      Καλημέρες πολλές και σ' ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου προς τον Θ.

      Διαγραφή
  11. Και από μένα τις καλύτερες ευχές Πηνελόπη μου!!!!

    Έχει κολλήσει το βλέμμα στην τάρτα και δεν λέει να απομακρυνθεί, μη σου πω για την υπερέκκριση στις σιελογόνους αδένες!!!!
    Aυτή η τάρτα είναι …βόμβα γεύσης και απόλαυσης!!!
    Μη σου πω ότι μπορεί να γίνει και σε μπάρες και να μας ακολουθεί παντού και πάντα!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Silena για τις ευχές σου :-))
      Όσο για την χρήση σε μπάρες, γιατί όχι ...αν και πρέπει το μέρος της σοκολάτας να το κάνουμε λίγο πιο "συμπαγές" σαν σύνθεση.

      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  12. Πηνελόπη μου χρόνια πολλά!
    Με υγεία και χαρά να τον χαίρεσαι!
    Η βάση της τάρτας σου εξαιρετική, θα δοκιμαστεί όπωσδήποτε!
    Όσο για την σοκολάτα δεν το συζητώ... φανατική οπαδός!
    Ψηφίζω και ακτινίδιο ...δαγκωτό!
    Μιαμμμ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το περίμενα Σοφία μου, ότι θα σου άρεσε αυτή η τάρτα, μιας και είναι φτιαγμένη σχεδόν με υλικά που σίγουρα χρησιμοποιείς και σου αρέσουν.
      Καλημέρα εύχομαι, και σ' ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου.

      Διαγραφή
  13. Να τον χαίρεσαι τον πρίγκιπα σου,να είναι γερός και με πολλή τυχη στη ζωη του,η ταρτα σου έχει γεύσεις αγαπημένες,μου άρεσε ετσι όπως την είδα ,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ Νέλη μου για τις ευχές αλλά και τα καλά σου λόγια για τούτο το γλυκάκι. Νομίζω πως πραγματικά θα αρέσει, σε όποιον φυσικά αρέσκεται στα συγκεκριμένα υλικά.

      Διαγραφή
  14. Πολύχρονος ο κούκλος σου, Πηνελόπη μου! Να τον χαίρεστε, να είναι γερός και τυχερός στη ζωή του! Να παραγματοποιήσει, ό τι θα επιθυμήσει.
    Παίρνω και το γλυκάκι μου, πριν φύγω. Τι, έτσι πέρασα;
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το πάρεις Ελένη μου, να το πάρεις...
      Είπαμε, γιορτάζαμε και κερνάμε και χατήρια δεν χαλάμε!
      Φιλιά πολλά και καλήμερες

      Διαγραφή
  15. ε αφού κερνάτε να πάρω το κομμάτι μου!
    Να τον χαίρεσαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ Νοτούλα μου.

      Διαγραφή
  16. Πηνελόπη μου,να το χαίρεστε τον ομορφούλη σας!!!!!!!γερός και καλότυχος να είναι,με την μανούλα δίπλα του να δημιουργεί!!!!!!!φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε καλή μου Λαμπρινή.
      Μακάρι όλα τα παιδιά (μικρά και μεγάλα...) να είναι γερά και καλότυχα.
      Καλημέρες και φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. Αφού η γιορτή κρατάει 40 μέρες, μπορώ για 40 μέρες να τρώω συνέχεια αυτή την υπέροχη τάρτα! Εκπληκτικός συνδυασμός υλικών! Μπράβο, Πηνελόπη μου! Πάντα φτιάχνεις αριστουργήματα!
    Φιλάκια και να τον χαίρεσαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε βρε Αναστασία!!
      Άκου αριστουργήματα, υπερβάλεις λίγο νομίζω.
      Απλώς προσπαθώ να κάνω πράγματα, που νομίζω ... γιατί πάντα δεν τα καταφέρνω, πως θα αρέσουν στους δικούς μου. Ε, και μετά τα μοιράζομαι και μαζί σας.
      Καλημέρα σου εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και καλά!!!
    Έμεινα άφωνη από το συνδιασμό των υλικών!!! Αυτή η σοκολάτα όμως...φοβερή αμαρτία! Και κάνει...παρέα με όλα τα υλικά! Να'χα ένα κομματάκι τώρα που απολαμβάνω τον απογευματινό μου καφέ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε βρε Μαρινάκι, εύκολο είναι να το κάνεις (και καθόλου χρονοβόρο θα έλεγα) αν έχεις τα σχετικά υλικά. Και τότε θα το απολαύσεις σίγουρα με τον καφέ σου.
      Καλημέρα να έχεςι εκεί στο Βέλγιο, και ελπίζω να έχει σκάσει μάτι και κανένας ήλιος, καθώς εδώ σήμερα βρέχει...

      Διαγραφή