19.3.13

Cookies, τα... Κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά


Δεν έχω λόγια…
Δεν έχω λόγια…
Τι να πωωωωω;
Ήσαν τα διάφορα σχόλια που άκουσα για τούτα τα μπισκότα... 
Ένας συνάδελφος, μόνον έγραψε στο mail μου :
Κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά.

Δανείζομαι λοιπόν την φράση του και σας λέω, είναι από τα πιο καταπληκτικά μπισκότα που έχω φτιάξει τελευταίως. 
Συν το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνουν καθόλου βούτυρο και αυγά, μπορείτε να τα θεωρήσετε και ιδανικά για την περίοδο νηστείας που ξεκίνησε με τον ερχομό της Καθαρά Δευτέρας.

Για 30 περίπου κομμάτια μπισκότων, χρειάστηκαν:
½ κούπα βρώμη,
¾ κούπας αλεσμένο φουντούκι ή κάσιους ανάλατο (ή άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)
1 κούπα μαύρη ζάχαρη,
1/3 κούπας μέλι ανθέων,
½ κούπα ελαιόλαδο,
χυμό και ξύσμα από 2 πορτοκάλια,
3-4 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού,
1 κουταλάκι σκόνη κανέλας,
1,5 κουταλάκι σκόνη μπαχαρικό Σμυρνιό,
1 κουταλάκι σόδα μαγειρική,
1 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Αρχικά θα αλέσετε τα κάσιους (ή τους ξηρούς καρπούς στο multi) αλλά όχι να γίνουν εντελώς σκόνη.

Μέσα σε βαθύ μπολ θα βάλετε: τη ζάχαρη, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το ξύσμα και θα ανακατέψετε καλά με τον αυγοδάρτη.
Στη συνέχεια θα ρίξετε μέσα στο μείγμα:
το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το μπεϊκιν πάουντερ, το εσάνς πορτοκαλιού, το αλεσμένο φουντούκι ή κάσιους, τη βρώμη και θα χτυπήσετε και πάλι.
Σταδιακά θα ενσωματώσετε το αλεύρι κι’ ίσως χρειαστεί και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο, μέχρι να πάρετε με συμπαγή μπάλα ζύμης καθώς θα ανακατεύετε πια και τα τελευταία υλικά μ’ ένα κουτάλι και όχι τον αυγοδάρτη.  Η ζύμη θυμίζει στην υφή «πλαστελίνη» και πλάθετε πολύ εύκολα σε μπαλάκια.

Θα πλάσετε μπαλάκια σε μέγεθος μέτριου καρυδιού και τ’ αραδιάζετε σε ταψιά που έχετε προηγουμένως στρώσει με χαρτί ψησίματος σε μια απόσταση 3 εκατοστών το ένα από το άλλο. Πατάτε ελαφρώς την επιφάνεια τους με την ανάποδη ενός κουταλιού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170-180 βαθμούς με αέρα για 8-10 λεπτά. Θα φουσκώσουν, θα ροδίσουν έντονα (αφού το χρώμα τους είναι ήδη σκούρο – όπως ένα μουστοκούλουρο ας πούμε) και θα μοσχομυρίσει ο τόπος.

Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνετε.
Τα φυλάτε σε αεροστεγές δοχείο ή σε σακούλες τροφίμων για 2-3 μέρες, μιας και περισσότερο δεν θα σας μείνουν :-)))
Φυσικά και περισσότερο...

Είναι  Κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά.


Μικρή Προσθήκη: επειδή τα σχόλια σχετικά με το μπαχαρικό Σμυρνιό, είναι αρκετά και για να μην σας προβληματίζω πολύ με ότι πρόσθετο γράψω, θα βάλω απλώς το Link αναφοράς στο συγκεκριμένο προϊόν.  Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τη σχετική σύνθεση μόνοι σας, τα επιμέρους μπαχαρικά αναφέρονται. Προσωπικά το προμηθεύομαι από το SM - αυτό με το πουλιού το γάλα - κυρίως στα μεγάλα του καταστήματα.

48 σχόλια:

  1. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω!΄
    Δεν με πείθει τόσο ο ενθουσιώδης τρόπος που τα περιγράφεις όσο η εμπιστοσύνη μου στα συχνά μαγειρικά σου επιτεύγματα!
    Ένας άλλος σοβαρός λόγος που θα τα κάνω,είναι η απουσία αυγών και βουτύρου,η προσθήκη βρώμης,μελιού και ελαιόλαδου που τα καθιστά υποψήφια για την κατανάλωση των νηστίσιμων εδεσμάτων που έχω επιλέξει να καταναλώνω αυτές τις μέρες.Θα ήθελα να γνωρίζω μόνο ..έχουν μαλακιά υφή ή τραγανή και το ελαιόλαδο μήπως τους δίνει ΄΄βαριά΄΄ μυρωδιά?
    Καλή Σαρακοστή Πηνελόπη μου ,που με τις πολυάριθμες και νόστιμες προτάσεις σου, μας εξασφαλίζεις ιδανικά πιάτα για κάθε στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό μεσημέρι, Φωτεινή μου.

    Σ' ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις και τα καλά σου λόγια.

    Παραμένουν μαλακά εσωτερικά και ελαφρώς τραγανά εξωτερικά, αν τα διατηρήσεις σε αεροστεγές δοχείο ή σακούλα τροφίμων.

    Το δε, ελαιόλοδο θα έλεγα (όπως άλλωστε και όσοι τα γεύτηκαν) αν είναι καλής ποιότητας, ότι δεν τα "βαραίνει ούτε ως μυρωδιά, ούτε ως γεύση.

    Τα μπαχαρικά και τα αρώματα συμβάλλουν (και μην τα παραλείψεις) στο τέλειο άρωμα που διαθέτουν τούτα τα μπισκότα, το οποίο και διατηρείται μέχρι και το τελευταίο!

    Καλή επιτυχία εύχομαι,εάν τελικά το αποφασίσεις να τα φτιάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνονται πολύ ωραιά. Η βρώμη μπαίνει μαζί με τη σόδα, μπέικιν, εσάνς κτλ ή μετά το αλεύρι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Maria σ' ευχαριστώ πολύ για την "παρατήρηση".

      Η βρώμη μπαίνει στο μείγμα μαζί με τον αλεσμένο ξηρό καρπό, αβλεψία μου που την διόρθωσα.

      Καλό απόγευμα σου εύχομαι, κι' αν τελικά τα φτιάξεις ελπίζω και να σου αρέσουν :-)

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία! Από την εμφάνιση νόμιζα πως ήταν κανονικότατα cookies σοκολάτας αλλά αυτά είναι νηστίσιμα και πολύ αρωματικά κατά πως φαίνεται!
    Σίγουρα κι εμένα μόνο 2 - 3 μέρες θα μου έμεναν! ;)
    Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To μέλι και η μαύρη ζάχαρη, παρέα με την κανέλα και το Σμυρνιό δίνουν το σκούρο "σοκολατί" χρώμα, Σκοτεινούλα μου.

      Εγγυημένα...τρίτη μέρα δεν τα βρίσκει :-))) αν πέσουν σε παιδιά καλόφωγα.

      Καλή Σαρακοστή και σε σένα φίλη μου.

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία Πηνελόπη μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μ' αρέσουν που είναι νηστίσιμα, που έχουν τόσο πορτοκάλι, κανέλα και μέλι!
    Λογικό είναι να έπαθαν ντελίριο όσοι τα δοκίμασαν!
    Εδώ τις φώτο βλέπω και τα λιγουρεύομαι που να τα έβλεπα και από κοντά!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και που να δεις Ερμιόνη μου, που χθες βράδυ (και λέμε βράδυ...) μπήκαμε στην δεύτερη φάση παραγωγής!!
      Σήμερα το πρωϊ τιμήθηκαν δεόντως στο πρωϊνό.

      Διαγραφή
  7. Χωρίς λόγια πώς γράφεται το κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά, Πηνελόπη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ αγαπητέ μου Ευάγγελε, που γράφεις τόσο όμορφα, θα βρεις φαντάζομαι και τον τρόπο να αποδώσεις ετούτο το : κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά!!

      Το πορτοκάλι, εδώ να μην σε "στεναχωρήσει" καθόλου. Ούτε που θα το καταλάβεις :-)))

      Διαγραφή
  8. ΑνώνυμοςΜαρτίου 19, 2013

    Κρατλαω την συνταγή και ελπίζω να τα γευτώ σύντομαι γιατί φαίνονται λαχυαριστά! Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nice things, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Ελπίζω να βρεις χρόνο και διάθεση για να τα φτιάξεις. Γίνονται εύκολα και σαφώς τρώγονται ακόμη ευκολότερα :-))

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία φαίνονται, Πηνελόπη μου, και θα τα δοκιμάσω.
    Φαίνονται υπέροχα και λαχταριστά!
    Αλλά πού να βρω αυτό το Σμυρνιό, εδώ δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Ποιο άρωμα επικρατεί στο μείγμα;
    Καλό απόγευμα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σου εγγυώμαι και πως είναι και υπέροχα και λαχταριστά, καλή μου Ελένη.
      Εσύ είσαι στην Μέκκα των μπαχαρικών, μπορεί το έτοιμο μείγμα να μην μπορείς να το βρεις, αλλά σήμερα έβαλα ένα link που μάλλον δίνει την απάντηση στο ερώτημά σου (και άλλων φίλων επίσης).

      Το θέμα είναι ότι δεν "επικρατεί" κάποιο μπαχαρικό περισσότερο. Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ τους. Προσωπικά απλώς επιλέγω να ενισχύω την γεύση της κανέλας, εξού και το επιπλέον κουταλάκι που έβαλα στο σύνολό μου.
      Πιστεύω δε, πως η επιλογή μου αυτή δικαιώνεται.

      Πολλά φιλιά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  10. Eχω το ιδιο προβλημα με την helen! Δεν εχω δει πουθενα στο σουπερ-μαρκετ το Σμυρνιο!παντως φαινονται σουπερ! Και πολυ υγιεινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Loulou μου, καλημέρα.
      Η απάντηση που έδωσα στην Ελένη, νομίζω πως σε καλύπτει και σένα. Καθώς και το σχετικό link που έβαλα, για ότι έχει να κάνει με το Σμυρνιό.

      Είναι σίγουρα πολύ-πολύ νόστιμα και σαφώς αρκετά υγιεινά, αν τα καταναλώνει κανείς με μέτρο, κάτι που στο σπίτι μου σαφώς και δεν "παίζει".

      Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

      Διαγραφή
  11. ΑνώνυμοςΜαρτίου 19, 2013

    Πως να μην είναι καταπληκτικά με τέτοιο συνδυασμό υλικών και αρωματικών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν μυρίζει όμορφα ένα μπισκότο, πως να φαγωθεί βρε Τάνια μου;
      Έτσι έκανα ότι προσωπικά θεωρούσα καλύτερο, για μυρωδάτο αποτελέσμα.
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Μοσχομύρισε πορτοκάλι και κανέλα! Φαίνονται υπέροχα και θελω να τα δοκιμάσω οπωσδήποτε! Όμως θα ήθελα κι εγώ επεξήγηση για το Σμυρνιό...
    Πολλά φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τα δοκιμάσεις Αναστασία μου και θα περιμένω εντυπώσεις, έστω και ετεροχρονισμένες.

      Εξήγηση και επεξήγηση για το Σμυρνιό σας έγραψα, και ελπίζω να βοηθώ με κάποιον τρόπο.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Απαντήσεις
    1. Όχι μόνον με πορτοκάλι...καλή μου Beauty Follower!
      Όλα τα αρώματα εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο :-))

      Διαγραφή
  14. Πηνελόπη μου απο τα υλικά που έβαλες σίγουρα είναι πεντανόστιμα και μυρωδάτα.
    Το ότι δεν έχουν αυγά & βουτυρο τα κάνει ιδανικά για μέρες νηστείας.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο σ' ένα!!! λοιπόν καλή μου Μarion.
      Και πραγματικά αξίζουν μια δοκιμή πιστεύω.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  15. Συγγνώμην τι είναι αυτό το σμυρνιό;;όλο νέα πράγματα μας μαθαίνεις.
    Και με ενδιαφέρουν, μην απορείς έχω τις διακυμάνσεις μου.
    Καλή Σαρακοστή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τι μόνον πλέξιμο θα μαθαίνεις Ξανθή μου!!
      Μάθε και κάτι νέο για την κουζίνα σου :-))))

      Ελα βρε συ, το Σμυρνιό είναι ένα μείγμα μπαχαρικών που κυκλοφορεί αρκετά χρόνια τώρα...

      Διαγραφή
  16. Τα είδα και πολύ μου αρέσουν, μπαίνουν στο πρόγραμμα!
    Φιλάκια Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Έρη μου.
      Θα περιμένω τις εντυπώσεις σου, αν τα φτιάξεις ;-)))

      Διαγραφή
  17. Φαντάζομαι πως θα'ναι πολύ νόστιμα και μου αρέσει που δεν έχουν βούτυρο. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κορδονέτο μου, άρεσαν σε όλους για τον ίδιο λόγο. Ήταν ελαφριά (χωρίς βούτυρο και αυγά) και με εξαιρετικό άρωμα χάρη σε όλα τους τα μυρωδικά και το μέλι.
      Φιλιά και σε σένα και καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
  18. ΑνώνυμοςΜαρτίου 20, 2013

    Καλημερούδια και Καλή Σαρακοστή Πηνελόπη!
    Με δελεάζεις...αν δεν έχουμε Σμυρνιό ?Κάνει την διαφορά?Και που το βρίσκεις,σε μπαχαράδικα?Ευχαριστώ..Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Όλγα, Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

      Ε, γι' αυτό είμαστε εδώ βρε καλή μου...για να σε δελεάζω!
      Και καθώς μου έχεις δείξει την εμπιστοσύνη σου και στο παρελθόν, λέω να το πράξεις και τώρα.

      Το Σμυρνιό, κάνει σαφώς την διαφορά, αφού σε μια κουταλιά μικρή έχεις πολλά αρώματα συνδυασμένα. Αν δεις όμως την σχετική αναφορά που έκανα σήμερα, νομίζω ότι λύνει αρκετές απορίες σχετικά με το θέμα.

      Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια σε όλα.

      Διαγραφή
  19. ΥΠΕΡΟΧΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ!!!!!ΤΕΛΕΙΑ!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΦΙΛΙΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Μαρία μου.
      Αντεύχομαι για ότι καλό εσύ θέλεις και επιθυμείς.

      Διαγραφή
  20. Πρώτη φορά σε βλέπω να μιλάς με τόσο ένθερμα λόγια για κάτι που έφτιαξες Πηνελόπη μου και ομολογώ ότι με πείθεις απόλυτα...

    Το Σμυρνιό και εγώ όπως και η Ξανθή, δεν το έχω ξανακούσει. Θα το κοιτάξω.

    Σε φιλώ, καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα ένθερμα λόγια, τρίτων που τα γεύτηκαν, κατέγραψα Χρυσαυγή μου.

      Και αυτές οι "μαρτυρίες" είναι που μεταφέρονται συνήθως, μιας κι' εγώ γράφω ή καλύτερα "καταγράφω" τα όσα προσωπικά δημιουργώ μέσα στην κουζίνα μου, μάλλον πιο "ήπια" και "μετρημένα", κι' αν τελικά καταφέρω κάποιους από τους αναγνώστες να δοκιμάσουν να το φτιάξουν και να τους αρέσει, τότε το "κέρδος" μου είναι διπλό.

      Είναι αλλιώς οι καλές μαρτυρίες των προσωπικών μου δοκιμαστών και αλλιώς οι μαρτυρίες ανθρώπων που δεν έχω την χαρά να γνωρίζω προσωπικά.

      Το Σμυρνιό, έχει την ιστορία του τελικά :-))
      Ελπίζω, ότι σας "έλυσα" κάπως τις όποιες ερωτήσεις. Προσωπικά το χρησιμοποιώ αρκετά χρόνια στα γλυκά μου.

      Καλημέρα και φιλιά από μένα.

      Διαγραφή
  21. Μ'έπεισες!!! Θα τα φτιάξω από βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αποτέλεσμα της "πειθούς" μου, θα περιμένω να το μάθω Μαρίνα μου :-)))
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  22. Πηνελόπη μου, θα τα φτιάξω!Τέλεια και μυρωδάτα!!!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου,
      θα είναι μεγάλη μου χαρά, να μάθω αν άρεσαν κιόλας...όταν τα φτιάξεις.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά!

      Διαγραφή
  23. Και τι εμφάνιση! Πραγματικά κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ά! Και πόσο υγιεινά Πηνελόπη. Η βρώμη θεωρείται superfood.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βαγγελιώ μου.

      Ναι είχαν και ομοιόμορφο σχεδόν σχήμα, χάρη στην υφή της ζύμης, που διευκόλυνε πολύ το πλάσιμο των "σφαιριδίων".

      Όσο για την βρώμη την τελευταία χρονιά, την χρησιμοποιώ αρκετά σε διάφορα παρασκευάσματα ζύμης και όχι μόνον.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  24. Τι ωραίο δώρο μου'κανες Πηνελόπη μου! Νηστήσιμα cookies,καταπληκτικά, κι εγώ έχω και μπαχαρικό Σμυρνιό, αυτό πού το βάζεις; Κι επειδή είναι μέρα που βωλοδέρνω, κωλοσούρνομαι και τίποτε δεν κάνω, λέω να χτυπήσω μια φουρνιά καταπληκτικά κουλουράκια! Γεια σου ρε νονά με τις καταπληκτικές προτάσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κάπου σαν να το ήξερα πως το "πνευματικό" μου παιδάκι, θα ήταν στα χνάρια μου!!!

    Έχεις Μάρθα μου αγοράσει Σμυρνιό στην Ν.Υ.;
    Εύγε στην εταιρία, αν έχει καταφέρει να κάνει τέτοια εξαγωγή...

    Να τα "χτυπήσεις" βαφτιστηράκι μου, γιατί και μόνο η μυρωδιά τους καθώς θα ψήνονται, θα σε "ξεκουράσει" και θα σε βάλει πάλι σε πρόγραμμα.

    Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή