7.12.12

Γαστράτο κοτόπουλο... με τα "σχετικά" του!

Θα μου πείτε τι ιδιαίτερο έχει ένα κοτόπουλο στη γάστρα;
Σωστή παρατήρηση βεβαίως… αλλά για μένα έχει, μιας και είναι ίσως η δεύτερη φορά που χρησιμοποιώ την συγκεκριμένη γάστρα, την οποία είχα να κάθεται αφού με είχε απογοητεύσει με το πρώτο πειραματικό ψήσιμο ψωμιού που έκανα, πριν πολύ καιρό.


Όμως χάρη στην αγαπητή μου Ζαμπία από το KitchenStories, που όπως μου έλεγε την χρησιμοποιεί συχνά, είπα να ξεπεράσω πια ... αυτόν τον έρμο μου το φόβο.
Γι' αυτό είναι άλλωστε οι φόβοι, οι "όποιοι φόβοι"... για να τους ξεπερνάμε και να τους αφήνουμε πίσω μας.
Μόνον ένα πράγμα θα φοβάμαι πάντα. Τον βαθύ και μεγάλο σωματικό πόνο!
Όταν πονάς, τίποτε δεν μπορεί να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις.
Και ο πόνος καταβάλει τον άνθρωπο τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Αλλά ξέφυγα από το θέμα μας, που ήταν ο φόβος μου για την γάστρα :-))
Και τι καλύτερο από ένα ωραίο κοτοπουλάκι με τα σχετικά του, για ψήσιμο στην γάστρα; 
Ε, σίγουρα κάτι άλλο καλύτερο θα υπάρχει.
Αλλά εδώ εμείς κάνουμε πείραμα,  για να έχουμε την ευκαιρία να «σώσουμε» και το φαγητό μας,
αν κάτι πάει στραβά  :-))  Ποτέ δεν ξέρεις...

Λαμβάνετε λοιπόν ένα ωραίο κοτόπουλο (ας πούμε για 4 άτομα)
Το πλένετε, το καθαρίζετε όπου το έχει ανάγκη και το βάζετε να στραγγίξει.
Τα επιπλέον υλικά που θα σας χρειαστούν για τα «σχετικά» του είναι :
1 μεγάλο πορτοκάλι,
1 μεγάλο λεμόνι,
2 καλές (μεγάλες κα πλούσιες σε πάχος) φέτες μπέϊκον,
4-5 πατάτες,
100-150 γραμ. φέτα σκληρή,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπαχαρικό καρίνο και ρίγανη από μισό κουταλάκι του γλυκού ανακατεμένα μεταξύ τους, σ' ένα βαθύ πιάτο ή μπολ.

Λαδώνετε ελαφρώς τον πάτο της γάστρας, τοποθετείτε το κοτόπουλο, το οποίο λαδώνετε επίσης ελαφρώς και στην συνέχεια του κάνετε ένα καλό μασάζ με τα μπαχαρικά.
Μέσα στην κοιλιά του θα βάλετε την φλούδα του πορτοκαλιού καθώς και την μία φέτα μπέϊκον ολόκληρη, ενώ θα την πασπαλίσετε με λίγο έξτρα μείγμα καρίνο.

Θα πλύνετε τις πατάτες και θα τις καθαρίσετε, ενώ μπορείτε να τις κόψετε κυδωνάτες ή  να επιλέξετε την μέθοδο του μαντολίνο.
Καθαρίσατε το πορτοκάλι, από την φλούδα, αλλά αφαιρέστε και την άσπρη μεμβράνη του, όσο γίνεται. 
Στην συνέχεια κόψτε το σε μεγάλες φέτες και αφαιρέστε και τυχόν κουκούτσια.
Ψιλοκόψτε, τη δεύτερη φέτα μπέϊκον και κόψτε και την φέτα σε κάπως μεγάλα καρέ.
Γύρω από το κοτόπουλο στρώστε τις πατάτες, τις φέτες πορτοκαλιού, το μπεϊκον και την φέτα. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα μπαχαρικά που έχουν μείνει στο μπολ, προσθέστε, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι, ρίξτε ένα ποτήρι νερό, λίγο κρασάκι ή κονιάκ και μισό ποτήρι λάδι.
Σκεπάστε τη γάστρα και ψήστε για μία ώρα, πάνω-κάτω αντιστάσεις στους 190-200 βαθμούς.

Στην ώρα επάνω ξεσκεπάστε τη γάστρα. Το κοτόπουλο σίγουρα έχει ροδίσει από την πάνω πλευρά, γυρίστε το και από την άλλη και ψήστε για 25-30 λεπτά ακόμη, χωρίς όμως το καπάκι πια.
Κλείνετε τον φούρνο.
Αφήνετε λίγο το φαγητό να σταθεί και μπορείτε πλέον να το σερβίρετε.
Το πορτοκάλι θα έχει λιώσει μέσα στην σάλτσα, ενώ η σάλτσα θα έχει αρώματα από το μπέϊκον, το κρασί και την φέτα και θα είναι μοναδική σε γεύση.
Πράσινη σαλάτα και ένα ωραίο ποτηράκι κρασί θα είναι μια καλή συνοδεία στο φαγητό σας.
Και ευτυχώς για μένα, ξεπέρασα πια τον φόβο μου, για την συγκεκριμένη γάστρα.
Καλό Σαββατοκύριακο σας εύχομαι.

50 σχόλια:

  1. Η εικόνα του είναι απίστευτη.Τόσο τραγανό και ζουμερό.Χαίρομαι που ξεπέρασες το θέμα με τη γάστρα κι έχουμε αυτό το αποτέλεσμα το οποίο θα χρησημοποιείσω για να κάνω το τέλειο αυτό γέυμα την Κυριακή μας!! Το ότι έχει τόσο λεμόνι και πρτοκάλι απλά με ενθουσιάζει....Από τώρα το ονειρεύομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πηνελοπη φαινεται υπεροχο. τι να μας κανουν εμας οι γαστρες!!!
    καλο σαββατοκυριακο. εμεις σημερα γιορταζουμε τον πολιουχο του μιλανο τον Αγιο Αμβροσιο, οποτε καθοοοομαστε!!!!

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ααα, πολύ ωραίο το ...γαστράτο κοτοπουλάκι! Εγώ πάλι μόνιμα αυτή τη γάστρα χρησιμοποιώ και δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα, μην ανησυχείς λοιπόν αφού πλέον άνοιξε ο δρόμος για την χρήση της! Τέλεια φαίνεται η συνταγή, να κάνω μόνο μία ερώτηση γιατί εγώ στη συγκεκριμένη γάστρα δεν βάζω σχεδόν καθόλου υγρά, τα "ήπιε" το φαγάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πηνέλοπη μου , έχεις δίκιο όσον αφορά στους φόβους! Αλλά το γεύμα σου είναι εκπληκτικό...ζουμερό, με πετσούλα κρατσανιστή...νοστιμότατο και τέλειο από κάθε άποψη!!
    Καλή σου μέρα! -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κοτόπουλο φαίνεται τέλειο,όσο για τους φόβους? μακάρι να μην υπήρχαν αλλά αφου υπάρχουν θα πρέπει να προσπαθούμε τουλάχιστον να τους ξεπεράσουμε,καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φυσικα και φαινεται καταπληκτικο οπως και ειμαι σογουρη οτι ειναι κιολας!!!
    Αντε και σε αλλες περιπετειες με τη γαστρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ σε Κατερίνα μου.

    Εύχομαι καλό ΣΚ και να συμπεριλαμβάνει μέσα ξεκούραση αλλά και ολοκλήρωση του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου :-)))

    Αν το φτιάξεις το κοτοπουλάκι, ελπίζω να σας αρέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α, σήμερα έμαθα κάτι νέο για το Μιλάνο. Και που να σου πω πως το σκέφτομαι εκεί κατά τον Μάρτη Ειρήνη μου...

    Έχεις δίκιο...
    Δεν τρομάξανε τόσο και τόσα...μια γάστρα θα μας κάνει τη ζωή μας άνω-κάτω :-)

    Καλό ΣΚ και καλή ξεκούραση για σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδες Αμαλία μου, για όλα τα πράγματα πάντα υπάρχει μια αρχή...
    Την έκανα λοιπόν κι' εγώ την δική μου.

    Το ζουμάκι, δεν θα έλεγα ότι ήταν πάρα-πολύ. Όπως το διακρίνεις στην φωτογραφία. Και ήταν εξαιρετικά νόστιμο θα έλεγα.

    Χωρίς τελείως υγρά, δεν ξέρω αλλά νομίζω πως θα "ξεραίνεται" το φαγητό. Από την άλλη πάλι δεν ξέρω κιόλας, καθώς εγώ, όπως είπα...έκανα πείραμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου, οι φόβοι μας αν είναι "αστείοι" όπως ο δικός μου για την γάστρα, σύντομα ξεπερνιούνται.
    Στους άλλους, τους πιο δύσκολους... θέλει πολύ γερό χαρακτήρα να έχει ο κάθε άνθρωπος!

    Νόστιμο πραγματικά έγινε και με υλικά που εγγυόνται νομίζω, την επιτυχία στην γεύση.
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ Νέλη μου, συμφωνώ.
    Άλλωστε για μένα χρόνια τώρα, ο φόβος είναι κάτι που προσπαθώ να παλεύω και να ελέγχω.

    Όσο για το "πείραμα" ευτυχώς είχε αίσιο αποτέλεσμα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. A, κάλως την Ελπινίκη!
    Και μέρες τώρα έλεγα που είσαι και που βρίσκεσαι, καθώς είχες καιρό να μας κάνεις μια ανάρτηση. Ελπίζω όλα καλά να είναι!

    Θα πάρω την γάστρα μου "παραμάσχαλα" και όπου με βγάλει καλή μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πωωω βρε Πηνελόπη μου!
    Αυτά τα σχετικά του κοτόπουλου με πέθαναν!
    Και το μαγείρεμα στη γάστρα δίνει πάντα απίθανα αποτελέσματα!
    Υπέροχο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κλάσικο αγαπημένο φαγητό! Ιδανικό για οικογενειακές συγκεντρώσεις και κυριακάτικες μαζώξεις! Πολύ καλά έκανες και χρησιμοποίησες τη γάστρα που είχε πέσει σε αχρηστία η καημενούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ τη γάστρα την έχω δεξί χέρι......όλα τα ψήνω εκεί μέσα...πρόσφατα έψησα κυδώνια κι έγιναν λουκούμι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. XAXAXAXA!!
    Γαστράτο???
    Μαζάζ με μπαχαρικά????
    Γουστάρω...χαχα.Είσαι απολαυστική!!!
    Τα ''σχετικά'' και η φωτό...άπαιχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πηνελόπη μου κακώς τελικά δε χρησιμοποιούσες τόσο καιρό τη γάστρα!Κάνει θαύματα,δε μπορείς να φανταστείς τι ψήνω!Το κοτοπουλάκι σου απίθανο!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολύ καλά έκανες, Πηνελόπη μου! Έχω κι εγώ στην Αθήνα μια εμαγιέ που είναι πολύ καλή. Δεν λερώνει κι ο φούρνος!
    Πάντως το πτηνόν φαίνεται λουκούμι!
    Πολλές καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Χαίρομαι που τα κατάφερες!!!!!ΜΜΜΜ ΜΈΧΡΙ ΕΔΏ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙ ΣΟΥ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η γάστρα διατηρεί τους ατμούς και εγκλωβίζει θερμότητα και αρώματα,ότι επομένως ψήνεται μέσα σ΄αυτή γίνεται λουκούμι και μοσχοβολά!Και εσύ Πηνελόπη μου,αφού κατάφερες να ξεπεράσεις τις επιφυλάξεις σου,θα κάνεις νόστιμα και λαχταριστά φαγητά όπως αυτό το σημερινό..το καλοψημένο κοτόπουλο με τις μαλακές πατατούλες ήταν μία αφοπλιστικά όμορφη εικόνα!!!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τώρα που ήρθα εγώ το φάγατε όλο, αλλά τι να κάνω Bazaar ένεκεν!!
    Αρωματικό κοτοπουλάκι, εγώ έχω δυο μπούτια για την Κυριακή θα τα φτιάξω έτσι.
    Ελπίζω να σε δω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χαχαχα! Κι εγώ γέλασα πολύ με το λεξιλόγιο του γαστράτου!

    Άπαιχτη και άπαιχτο και επειδή εν μέρει οφείλεται και στη δική μου παρότρυνση θα κεραστώ μια φτερουγίτσα με μελωμένες πατατούλες!

    Have a nice weekend!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Λαχταριστο και το δικό σου το κοτοπουλάκι Πηνελόπη μου, κάθε φορά που σε διαβάζω κ έτσι όπως γράφεις είναι λες και καθόμαστε και πίνουμε καφεδάκι και μου λες για την συνταγή, τι καλό!
    Καλό και ξεκούραστο Σαββατοκύριακο εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γειά σου γαστράτη Πηνελοπάρα. Τι να πω βρε παιδί μου? Διαβάζω όλους τους προηγούμενους και τα είπαν όλα. Τα σχετικά του γαστράτου τα αγάπησα. Το περιποιήθηκες πολύ και έγινε λουκούμι.

    Τώρα τον φόβο σου προς τη γάστρα, τον βρίσκω αδικαιολόγητο... Κάτι ήξερε η Ζαμπία που επέμενε.

    Φιλιά γαστράτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για το ψωμί στη γάστρα δεν ξέρω γιατί δεν πέτυχε..δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.
    Πάντως για τα υπόλοιπα φαγητά, ότι και να κάνεις στη γάστρα, γίνονται καταπληκτικά.
    Αρχιζε να την χρησιμοποιείς Πηνελόπη μου από εδώ και πέρα χωρίς φόβο αλλά με πάθος :)

    Τέλειο το κοτόπουλο με τόσα αρώματα πορτοκαλιού & λεμονιού

    Φιλιά
    Καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Επειδή έχω κι εγώ μια γάστρα και κάθεται λέω να "λμαβάνω" κι εγώ με τη σειρά μου ένα κοτοπουλάκι και να του αλλάξω τα φώτα, νονά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ha un aspetto delizioso questo pollo! Buona domenica Penelope!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα Notoula, σ' ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά τελικά τα καταφέρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα και καλή εβδομάδα Ερμιόνη μου.
    Ε, τα σχετικά ήταν που έκαναν την διαφορά στο ψητό κοτόπουλο, με το μυστικό, ότι αν κάτι δεν πήγαινε καλά με το ψήσιμο... μπορούσε άνετε να μεταφερθεί σε ταψί για να "σωθεί"
    ;-)))
    Πονηρός ο μάγειρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αναστασία μου, και για μένα τα ψητά κοτόπουλα στον φούρνο με πατάτες και τυράκια, ήταν αγαπημένα από παιδί. Τότε το συνήθιζε η μάνα μου το φαγητό αυτό, ειδικά στα μεγάλα συγγενικά τραπέζια, παρέα με άλλα κρεατικά για να φάνε όλοι, ότι ο καθένας ήθελε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Λίλα μου, δεν ξέρω αν θα γίνει το δεξί μου χέρι...πάντως σίγουρα θα "ξεφύγει" από την ανυπαρξία και την ησυχία της :-)))
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Καλημέρα Πέπη μου!
    Ξέρεις ότι το καλό μασάζ, κάνει θαύματα στα κουρεσμένα μας κορμιά!
    Ε, και στο κοτοπουλάκι το ίδιο έκανε ;-))) θαύμα γεύση!
    Καλημέρες πολλές καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελένη μου, καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Λοιπόν αφού ψήνεις τόσο πολλά (γιατί εγώ χρησιμοποιώ πολύ το πύλινο σκεύος που έχω για τα ψησίματα) ρίξε ιδέες...
    Ή καλύτερα κάνε μου ένα κατάλογο και στείλτο τον μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Σ' ευχαριστώ πολύ Τόνια.
    Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα για να "ξεφύγω" από τον φόβο μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φωτεινή μου,ελπίζω πως το μέλλον θα "συσφίξει" τις σχέσεις μας με την γαστρού. Και από αυτές που μέχρι σήμερα ήταν "φόβου" θα γίνουν ας πούμε..."πάθους"!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πάει - πάει το κοτοπουλάκι μας Ξανθή μου... αλλά θα έχεις κάνει τώρα πια κι' εσύ το δικό σου!!
    Καλή εβδομάδα (χάρηκα που τα είπαμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δικαίως Ζαμπία μου!
    Παίρνεις φτερουγίτσα, λαμβάνεις και πατατούλες και την επόμενη φορά θα έχω κάτι αποκλειστικά μαγειρέψει για σένα.
    Φιλιά και καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Marion, θα ακολουθήσω τις "προτροπές" όλων σας, θα ανασκουμπωθώ και θα δω τι άλλο καλό μπορεί να μου προσφέρει τούτη η καλή γαστρούλα...
    Καλημέρα εύχομαι και καλή εβδομάδα βεβαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ερη μου, είμαστε μια καλή παρέα ακόμη και με τις αποστάσεις να μας χωρίζουν, οπότε σαν καλές φίλες τα λέμε μέσα από τούτα τα κανάλια επικοινωνίας :-)))
    Αν βρεθούμε κοντά, δεν θα σταματάμε να μιλάμε...φαντάζομαι.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Οι περισσότεροι φόβοι μας για μικροπράγματα αδικαιολόγητοι είναι Χρυσαυγή μου (αν το καλοσκεφτείς)!

    Το γαστράτο, πήρε την θέση που του άξιζε και πέρασε πια με επιτυχία στην μαγειρική μου ιστορία!

    Καλημέρες πολλές και φιλάκι από μένα, στα ξωτικά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ελένη (gr) καλημέρα καλή μου.
    Αυτήν την γάστρα την είχα ως απόκτημα από την προίκα του γαμπρού... Ε, φαντάζεσαι πόσο καιρό τώρα καθόταν στο πάνω-πάνω ράφι της κουζίνας!!!
    Μια φορά κατέβηκε και μετά πήρε πάλι την ανιούσα :-))

    Για το λέρωμα του φούρνο δε, έχεις απόλυτο δίκιο!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μαρθούλα μου, πράξε τα δέοντα!
    Είναι και καλή λύση για γεμιστή κότα ή μικρή γαλοπούλα τώρα τα Χριστούγεννα.
    Πολλούς χαιρετισμούς σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ed è stato davvero gustoso pollo cara Chiara!
    buongiorno e buona settimana a voi :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Γαστράτο κοτόπουλο με πατατούλες!
    Ένα τέλειο φαγάκι για Κυριακές, μου θυμίζει μαζώξεις, Πηνελόπη μου!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Στέλλα μου έχεις πολύ δίκιο. Και σε μένα αυτό το φαγητό τέτοιες μνήμες έφερε και είναι και οι μέρες που πλησιάζουν, με πολλές "απουσίες" για μένα τουλάχιστον...
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Να σαι καλά Τρελοτουρίστρια.
    "Παίζει" και για γεμιστό τα Χριστούγεννα, άμα το καλοσκεφτεί κάποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τζόνσον ο αλογόμυγαςΔεκεμβρίου 30, 2012

    Το φτιάξαμε και εμεις στη γάστρα και όλοι ξετρελάθηκαν. Εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή. Ευχαριστούμε που τη δημοσίευσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Να 'σαι καλά βρε Τζόνσον!!
    Καλή Χρονιά σου εύχομαι.
    Και ελπίζω η όποια άλλη συνταγή δοκιμάσετε, και στο μέλλον, να σας αρέσει εξίσου.
    Ευτυχισμένο το 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή