26.12.12

Μπάρες των Χριστουγέννων και των 100!!

Χρόνια Πολλά.
Χρόνια Καλά.
Και ... με τα Χριστούγεννα του 2012 ν' ανήκουν πια στο "παρελθόν" μας, κοιτάμε μπροστά.
Παίρνουμε Δύναμη, από την Αγάπη και τις Ευχές που εισπράξαμε αλλά και τις προσπάθειες που όλοι μας καταβάλαμε για να "ελαφρύνουμε" κάπως τον ψυχισμό μας  και προχωρούμε να συναντήσουμε ολοταχώς το 2013, που είναι πια, προ των πυλών!

Γλυκάναμε κόσμο και κοσμάκη τούτες τις μέρες.
Καλούδια πήραμε, καλούδια δώσαμε. Παραδοσιακά αλλά και άλλα...  και ήρθα να μοιραστώ μαζί σας, μια πρόσφατη συνταγή που έγινε με αφορμή ένα πρωϊνο κέρασμα που ήθελα να κάνω.
Η αναλογία των υλικών, που θα διαβάσετε πιο κάτω, μου έδωσε και την σκέψη για τον τίτλο…
Και νομίζω πως σχεδόν με δικαιώνει, αφού όλα τα υλικά είναι πολύ αγαπημένα αρώματα μέσα στο διάστημα των Χριστουγέννων σε μια αναλογία (περίπου) των 100 γραμμαρίων.


Για τις μπάρες:
100 γραμ. Cranberries,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες
100 γραμ. αμύγδαλο ψίχα,
100 γραμ. καρύδι ψίχα,
100 γραμ. μέλι,
100 γραμ. μαύρη ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο)
100 γραμ. άσπρη ζάχαρη,
100 γραμ. γιαούρτι επιδόρπιο (με γεύση φράουλα)
100 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο (και λίγο περισσότερο για το ταψί σας)
¾ ποτηριού λικέρ βύσσινο ή κράνα ή κονιάκ.
4 αυγά,
1,5 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια,
ξύσμα και χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι (σίγουρα θα είναι κοντά στα 100 γραμ.)
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Από την προηγούμενη μέρα, βάζετε τα cranberries και τις σταφίδες σ’ ένα μπολ μαζί με το λικέρ να «μουλιάζουν» και συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό, έτσι ώστε να καλύπτει το υγρό μέσα στο μπολ τις σταφίδες και τα cranberries.

Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζετε σε μέτρια φωτιά και  χωρίς λιπαρά, τα αμύγδαλα. Την διαδικασία μπορείτε να την κάνετε φυσικά και στον φούρνο σας.
Καθαρίζετε και τα καρύδια ενδεχομένως από κάποια φλούδια και είστε έτοιμοι για την παραγωγή του γλυκού την επόμενη μέρα.

Αρχικά θα σουρώσετε τις σταφίδες-cranberries από το υγρό τους.
Το υγρό-ποτό θα το κρατήσετε σ’ ένα μπολ και θα αλευρώσετε ελαφρώς τις σταφίδες και τα cranberries, μέσα στο ίδιο τους το μπολ.
To υγρό θα το αναμείξετε με τον χυμό από το πορτοκάλι, σε επόμενη φάση.

Με το multi αλέθετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα όχι να γίνουν όμως απολύτως σκόνη.
Σε βαθύ μπολ, θα χτυπήσετε τ’ αυγά μαζί με το βούτυρο και το λάδι, αφού προηγουμένως έχετε φέρει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή το έχετε λιώσει.
Στην συνέχεια θα προσθέσετε το μέλι, τα δύο ήδη ζάχαρης, το ξύσμα από το πορτοκάλι και θα χτυπήσετε εκ’ νέου μέχρι να ενωθούν.
Τέλος προσθέσετε το γιαούρτι, τον χυμό του πορτοκαλιού που είναι μαζί με το ποτό, το μπαχαρικό, τη βανίλια και το μπέϊκιν πάουντερ και τα αλεσμένα αμύγδαλα.
Χτυπήστε και πάλι.
Ενσωματώνετε σταδιακά το αλεύρι κι’ αν το μείγμα σας φανεί πολύ σφιχτό προσθέστε λίγο φρέσκο γάλα, για να δουλευτεί πιο σωστά με το μίξερ.

Σε μεγάλο τετράγωνο ταψί, ελαφρώς λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο αλεύρι.
Ρίχνετε τον μισό χυλό σας απλώνετε και ισώνετε με την ανάποδη ενός κουταλιού. Στην επιφάνεια σκορπίζετε τις σταφίδες-cranberries, να πάνε παντού και από πάνω στρώνετε τα καρύδια σε χοντροκομμένα κομμάτια με το χέρι.
Καλύπτετε με τον υπόλοιπο χυλό και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά της ώρας. Δοκιμάστε μ’ ένα μαχαιράκι να βγαίνει στεγνό το μείγμα σας.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά.

Ετοιμάζετε τώρα το γλάσσο σας με :
100 γραμ. βανίλια υποβρύχιο,
½  πορτοκάλι, μόνον τον χυμό του,
2 κουταλάκια σκόνη κανέλας.

Ζεσταίνετε την βανίλια μαζί με τον χυμό μέσα στον φούρνο των μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό περίπου να μαλακώσει και να πάρει ρευστή μορφή.
Ρίχνετε μέσα την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.
Με το γλάσσο καλύπτετε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Το αφήνετε να σταθεί για μια ώρα και μετά κόβετε σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια.
Γευστική απόλαυση γεμάτη αρώματα.

Χρόνια  Πολλά φίλες και φίλοι αναγνώστες  Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι  συν-μπλόκερς.

34 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά!!
    Σε πήρα τηλέφωνο αλλά φαίνεται θα ήταν όταν μέτραγες μέχρι το 100!!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς την Ξανθή μου.
    Το είδα αργά χθες το βράδυ, γιατί το ξέχασα στην πεθερά. Και με τα σούρτα φέρτα του σημερινού για μένα τραπεζιού ξεχάστηκα!
    Θα τα πούμε ελπίζω από αύριο.
    Χρόνια Πολλά σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι μοσχοβολιές είναι αυτές, Παναγία μου! Μέχρι εδώ μου'φτασαν, δεν κάνω πλάκα! Πλούσιες οι "κατοστάρες" μπάρες, κι όποιος τις φάει γίνεται "κατοστάρης" απ' την ενέργεια που παίρνει!Φιλιά και πάντα τέτοιες γεύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!! -:))
    Τί υπέροχες οι μπάρες των 100 και μου φάνηκαν πανεύκολες!!!
    Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!
    Φιλιά και καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου! Να χαίρεσαι όλους όσους αγαπάς και να είσαστε πάντα καλά! Ωραιότατες φαίνονται οι εορταστικές μπάρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία, Πηνελόπη μου!
    Υπέροχες οι μπάρες σου, χορταστικές και αρωματικές! Τις βαθμολογώ, όχι με 10 αλλά με 100!
    Πολύ θα ήθελα να είχα ένα κομματάκι με το καφεδάκι μου!
    Καλή σου μέρα και φιλάκια εορταστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρόνια Πολλά για τις μέρες!Φαίνεται εύκολη και νόστιμη συνταγή!Θα την δοκιμάσω και η βαθμολογία θα είναι στην κλίμακα του 100.Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μ'αρέσουν οι μπάρες!!!!!
    Χρόνια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρόνια πολλά Πηνελόπη,εύχομαι υγεία και πολλές πολλες όμορφες συνταγές,καλή χρονιά.Πολύ ωραίες φαίνονται οι μπάρες σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου! Νόστιμα και τραγανά σαν τις μπάρες σου των 100!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Πηνελόπη μου! Να περάσεις πολύ όμορφα στις γιορτές και να έχεις μια χρονιά γλυκιά σαν τις μπάρες σου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ολόψυχα Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου!
    Με τις πρωτότυπες και απολύτου ακριβείας σε μέτρηση αλλά και σε γεύση μπάρες σου!Μου άρεσαν τα χρώματα,τα αρώματα ,οι πολυποίκιλες γεύσεις και η μάλλον μαστιχωτή υφή τους-τουλάχιστον εγώ έτσι θέλω να τις φαντάζομαι-!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χα!! Τι χαρούμενη συνταγή αυτή Πηνελόπη μου, με το 100... Πολύ μου άρεσε το λογοπαίγνιό σου.

    Μήπως έπρεπε να την βάλεις όταν έχεις γεννέθλια έτσι ώστε να σου ευχηθούμε όλοι να τα εκατοστήσεις??

    Το κέρασμά σου υπέροχο όπως πάντα.

    Ευχαριστούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολύ ωραίες φαίνονται!!!!!!!χρόνια πολλ'α!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 100 ευχλες να γίνουν αλήθεια φέτος για σενα

    σε περιμένω στο σπιτάκι μου να μου λές την άποψή σου για όσα κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και καλά! εκατό ευχές και βάλε, σας στέλνω για τη νέα χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με τόσα 100 αποκλείεται να μην είναι πεντανόστιμες!! Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μάρθα μου Χρόνια Πολλά!
    Αφού κατάφερα και πέρασε η μυρωδιά πάνω από τον Ατλαντικό :-))) είναι σαν να κέρδισα το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
    Φιλιά πολλά και Καλή Χρονιά εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ευχαριστώ σε Κική μου!
    Αντεύχομαι τα καλύτερα για την Νέα Χρονιά.
    Όσο για τις μπάρες ήσαν πεντανόστιμες και πραγματικά πανεύκολες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια Πολλά και Καλά και σε σένα Αμαλία μου.
    Έγιναν ανάρπαστες μέχρι την τελευταία. Τα υλικά συνδυάστηκαν πολύ ωραία και όλοι οι μεγάλοι τις απόλαυσαν. Οι μικροί ήσαν πάντως (όπως πάντα άλλωστε) πιο δύσκολοι :-)
    Με το καλό στη Νέα Χρονιά σου εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Χρόνια Πολλά Ελένη μου και σ' εσάς.
    Και του χρόνου για όλους μας ΚΑΛΥΤΕΡΑ να ευχηθώ από καρδιάς.

    Να τις δοκιμάσεις τούτες τις πανεύκολες μπάρες, έχω την αίσθηση ότι θα σας αρέσουν πολύ γευστικά.

    Φιλιά πολλά και Ευτυχισμένα να έρθει το 2013 εκεί στα ξένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σ' ευχαριστώ Αρμονία.
    Χρόνια Πολλά και σε σένα με ότι εσύ αγαπάς και επιθυμείς.

    Πανεύκολες και πολύ πολύ νόστιμες.
    Tο υπογράφω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Peps ...είμαστε στο ίδιο "σωματείο"!
    Μας αρέσουν τα νόστιμα και δύσκολα αντιστεκόμαστε, πόσο μάλλον όταν γίνονται εύκολα.

    Χρόνια Πολλά καλή μου και με το Δεξί και το Χαμόγελο στο 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρόνια Πολλά και Καλά και σε σένα Νέλη μου.
    Υγεία, Δύναμη και Χαμόγελο να είναι οι συνοδοί του 2013 για σένα και τους αγαπημένους σου.

    Πρέπει να σου πω ότι ήταν και πολύ ωραίες χωρίς να θέλω να "παινέψω" την αφεντιά μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια Πολλά Ζαμπία μου.
    Να είμαστε όλοι γεροί και να τα έχουμε 100 και 400!!! όλα μας τα χρόνια.
    Φιλιά και χαιρετισμούς σας στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σ' ευχαριστώ Θερμά, θερμότατα Αναστασία μου.

    Σαν αδειούχος ...προσπαθώ να περνάω καλά τούτες τις μέρες, αν και πάντα η κούραση κρύβεται κάπου μέσα στην κουζίνα μου :-))

    Ευτυχισμένο και Χαρούμενο να είναι το 2013 για σένα και τους αγαπημένους σου και με πολλές εμπνεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αντεύχομαι επίσης ολόψυχα αγαπητή μου Φωτεινή.

    Ήταν μπάρες "ακριβείας" όπως τόσο όμορφα τις χαρακτήρισες! Σαν ράβδοι χρυσού πολύτιμες και γευστικές. Τα σχόλια δε, όσων τις γεύτηκαν έδωσαν πρόσθετη αξία!

    Ευτυχισμένο το 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρυσαυγή μου ... μάλλον θα την επαν-εκτελέσω στα 100στά μου γενέθλια για να μου ευχηθείς τότε να τα χιλιάσω!

    Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το Νέο έτος σε σένα και την όμορφη οικογένειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Lila.
    Χρόνια Πολλά και Καλά και σ' εσένα αγαπητή μου.
    Ότι καλύτερο δε, για τη Νέα Χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σ' ευχαριστώ Παρατηρητή!
    Αντεύχομαι τα καλύτερα και θα ανταποδώσω την επίσκεψή σου, εκφράζοντας την γνώμη μου, αφού την ζητάς :-))
    Χρόνια σου Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κική μου ανταποδίδω κι' εγώ με την σειρά μου τις ευχές σου.
    Χαρά, Δύναμη και πολύ Δημιουργική διάθεση (που άλλωστε δεν σου λείπει) για την Νέα Χρονιά.
    Πολλούς Χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου Elen.

    100 ευχές σου στέλνω κι' εγώ και να είναι όλες τους γλυκιά πραγματικότητα για σένα μέσα στο 2013!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αντεύχομαι Λίλα μου.
    Ας ελπίσουμε ότι το 2013 θα κρύβει μέσα του καμιά εκατοστί γλύκες για όλους μας, μέσα του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή