Χρόνια Πολλά.
Χρόνια Καλά.
Και ... με τα Χριστούγεννα του 2012 ν' ανήκουν πια στο "παρελθόν" μας, κοιτάμε μπροστά.
Παίρνουμε Δύναμη, από την Αγάπη και τις Ευχές που εισπράξαμε αλλά και τις προσπάθειες που όλοι μας καταβάλαμε για να "ελαφρύνουμε" κάπως τον ψυχισμό μας και προχωρούμε να συναντήσουμε ολοταχώς το 2013, που είναι πια, προ των πυλών!
Γλυκάναμε κόσμο και κοσμάκη τούτες τις μέρες.
Καλούδια πήραμε, καλούδια δώσαμε. Παραδοσιακά αλλά και άλλα... και ήρθα να μοιραστώ μαζί σας, μια πρόσφατη συνταγή που έγινε με αφορμή ένα πρωϊνο κέρασμα που ήθελα να κάνω.
Η αναλογία των υλικών, που θα διαβάσετε πιο κάτω, μου έδωσε και την σκέψη για τον τίτλο…
Χρόνια Καλά.
Και ... με τα Χριστούγεννα του 2012 ν' ανήκουν πια στο "παρελθόν" μας, κοιτάμε μπροστά.
Παίρνουμε Δύναμη, από την Αγάπη και τις Ευχές που εισπράξαμε αλλά και τις προσπάθειες που όλοι μας καταβάλαμε για να "ελαφρύνουμε" κάπως τον ψυχισμό μας και προχωρούμε να συναντήσουμε ολοταχώς το 2013, που είναι πια, προ των πυλών!
Γλυκάναμε κόσμο και κοσμάκη τούτες τις μέρες.
Καλούδια πήραμε, καλούδια δώσαμε. Παραδοσιακά αλλά και άλλα... και ήρθα να μοιραστώ μαζί σας, μια πρόσφατη συνταγή που έγινε με αφορμή ένα πρωϊνο κέρασμα που ήθελα να κάνω.
Η αναλογία των υλικών, που θα διαβάσετε πιο κάτω, μου έδωσε και την σκέψη για τον τίτλο…
Και νομίζω πως σχεδόν με δικαιώνει, αφού όλα τα υλικά είναι
πολύ αγαπημένα αρώματα μέσα στο διάστημα των Χριστουγέννων σε μια αναλογία (περίπου)
των 100 γραμμαρίων.
Για τις μπάρες:
100 γραμ. Cranberries,
100 γραμ. ξανθές σταφίδες
100 γραμ. αμύγδαλο ψίχα,
100 γραμ. καρύδι ψίχα,
100 γραμ. μέλι,
100 γραμ. μαύρη ζάχαρη (από ζαχαροκάλαμο)
100 γραμ. άσπρη ζάχαρη,
100 γραμ. γιαούρτι επιδόρπιο (με γεύση φράουλα)
100 γραμ. βούτυρο ανάλατο,
100 γραμ. ελαιόλαδο (και λίγο περισσότερο για το ταψί σας)
¾ ποτηριού λικέρ βύσσινο ή κράνα ή κονιάκ.
4 αυγά,
1,5 κουταλάκι μείγμα μπαχαρικών Σμυρνιό,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια,
ξύσμα και χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι (σίγουρα θα είναι
κοντά στα 100 γραμ.)
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
650 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Από την προηγούμενη μέρα, βάζετε τα cranberries και τις
σταφίδες σ’ ένα μπολ μαζί με το λικέρ να «μουλιάζουν» και συμπληρώνετε με λίγο
ζεστό νερό, έτσι ώστε να καλύπτει το υγρό μέσα στο μπολ τις σταφίδες και τα cranberries.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζετε σε μέτρια φωτιά και χωρίς λιπαρά, τα αμύγδαλα. Την διαδικασία
μπορείτε να την κάνετε φυσικά και στον φούρνο σας.
Καθαρίζετε και τα καρύδια ενδεχομένως από κάποια φλούδια και
είστε έτοιμοι για την παραγωγή του γλυκού την επόμενη μέρα.
Αρχικά θα σουρώσετε τις σταφίδες-cranberries από το υγρό τους.
Το υγρό-ποτό θα το κρατήσετε σ’ ένα μπολ και θα αλευρώσετε
ελαφρώς τις σταφίδες και τα cranberries,
μέσα στο ίδιο τους το μπολ.
To υγρό θα το αναμείξετε με τον χυμό από το πορτοκάλι, σε επόμενη
φάση.
Με το multi αλέθετε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα όχι να γίνουν όμως απολύτως
σκόνη.
Σε βαθύ μπολ, θα χτυπήσετε τ’ αυγά μαζί με το βούτυρο και το
λάδι, αφού προηγουμένως έχετε φέρει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ή το έχετε
λιώσει.
Στην συνέχεια θα προσθέσετε το μέλι, τα δύο ήδη ζάχαρης, το
ξύσμα από το πορτοκάλι και θα χτυπήσετε εκ’ νέου μέχρι να ενωθούν.
Τέλος προσθέσετε το γιαούρτι, τον χυμό του πορτοκαλιού που είναι
μαζί με το ποτό, το μπαχαρικό, τη βανίλια και το μπέϊκιν πάουντερ και τα αλεσμένα
αμύγδαλα.
Χτυπήστε και πάλι.
Ενσωματώνετε σταδιακά το αλεύρι κι’ αν το μείγμα σας φανεί
πολύ σφιχτό προσθέστε λίγο φρέσκο γάλα, για να δουλευτεί πιο σωστά με το μίξερ.
Σε μεγάλο τετράγωνο ταψί, ελαφρώς λαδωμένο και πασπαλισμένο
με λίγο αλεύρι.
Ρίχνετε τον μισό χυλό σας απλώνετε και ισώνετε με την ανάποδη
ενός κουταλιού. Στην επιφάνεια σκορπίζετε τις σταφίδες-cranberries, να πάνε παντού και από πάνω
στρώνετε τα καρύδια σε χοντροκομμένα κομμάτια με το χέρι.
Καλύπτετε με τον υπόλοιπο χυλό και ψήνετε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά της ώρας. Δοκιμάστε μ’ ένα μαχαιράκι να
βγαίνει στεγνό το μείγμα σας.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει για 20
λεπτά.
Ετοιμάζετε τώρα το γλάσσο σας με :
100 γραμ. βανίλια υποβρύχιο,
½ πορτοκάλι, μόνον
τον χυμό του,
2 κουταλάκια σκόνη κανέλας.
Ζεσταίνετε την βανίλια μαζί με τον χυμό μέσα στον φούρνο των
μικροκυμάτων για 1,5 λεπτό περίπου να μαλακώσει και να πάρει ρευστή μορφή.
Ρίχνετε μέσα την κανέλα και ανακατεύετε πολύ καλά να ενωθούν
τα υλικά.
Με το γλάσσο καλύπτετε όλη την επιφάνεια του γλυκού.
Το αφήνετε να σταθεί για μια ώρα και μετά κόβετε σε τετράγωνα
ή ορθογώνια κομμάτια.
Γευστική απόλαυση γεμάτη αρώματα.
Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι αναγνώστες Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι συν-μπλόκερς.
Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι αναγνώστες Χρόνια Πολλά φίλες και φίλοι συν-μπλόκερς.
Χρόνια Πολλά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε πήρα τηλέφωνο αλλά φαίνεται θα ήταν όταν μέτραγες μέχρι το 100!!
Φιλάκια πολλά!!
Καλώς την Ξανθή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο είδα αργά χθες το βράδυ, γιατί το ξέχασα στην πεθερά. Και με τα σούρτα φέρτα του σημερινού για μένα τραπεζιού ξεχάστηκα!
Θα τα πούμε ελπίζω από αύριο.
Χρόνια Πολλά σου εύχομαι.
Τι μοσχοβολιές είναι αυτές, Παναγία μου! Μέχρι εδώ μου'φτασαν, δεν κάνω πλάκα! Πλούσιες οι "κατοστάρες" μπάρες, κι όποιος τις φάει γίνεται "κατοστάρης" απ' την ενέργεια που παίρνει!Φιλιά και πάντα τέτοιες γεύσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!! -:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί υπέροχες οι μπάρες των 100 και μου φάνηκαν πανεύκολες!!!
Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!
Φιλιά και καλή Χρονιά!
Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου! Να χαίρεσαι όλους όσους αγαπάς και να είσαστε πάντα καλά! Ωραιότατες φαίνονται οι εορταστικές μπάρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχες οι μπάρες σου, χορταστικές και αρωματικές! Τις βαθμολογώ, όχι με 10 αλλά με 100!
Πολύ θα ήθελα να είχα ένα κομματάκι με το καφεδάκι μου!
Καλή σου μέρα και φιλάκια εορταστικά!
Χρόνια Πολλά για τις μέρες!Φαίνεται εύκολη και νόστιμη συνταγή!Θα την δοκιμάσω και η βαθμολογία θα είναι στην κλίμακα του 100.Φιλάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μ'αρέσουν οι μπάρες!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά!!!
Χρόνια πολλά Πηνελόπη,εύχομαι υγεία και πολλές πολλες όμορφες συνταγές,καλή χρονιά.Πολύ ωραίες φαίνονται οι μπάρες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά Πηνελόπη μου! Νόστιμα και τραγανά σαν τις μπάρες σου των 100!
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
Χρόνια πολλά Πηνελόπη μου! Να περάσεις πολύ όμορφα στις γιορτές και να έχεις μια χρονιά γλυκιά σαν τις μπάρες σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά!
Ολόψυχα Χρόνια Πολλά Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις πρωτότυπες και απολύτου ακριβείας σε μέτρηση αλλά και σε γεύση μπάρες σου!Μου άρεσαν τα χρώματα,τα αρώματα ,οι πολυποίκιλες γεύσεις και η μάλλον μαστιχωτή υφή τους-τουλάχιστον εγώ έτσι θέλω να τις φαντάζομαι-!Φιλιά πολλά,πολλά.
χα!! Τι χαρούμενη συνταγή αυτή Πηνελόπη μου, με το 100... Πολύ μου άρεσε το λογοπαίγνιό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως έπρεπε να την βάλεις όταν έχεις γεννέθλια έτσι ώστε να σου ευχηθούμε όλοι να τα εκατοστήσεις??
Το κέρασμά σου υπέροχο όπως πάντα.
Ευχαριστούμε!!
πολύ ωραίες φαίνονται!!!!!!!χρόνια πολλ'α!
ΑπάντησηΔιαγραφή100 ευχλες να γίνουν αλήθεια φέτος για σενα
ΑπάντησηΔιαγραφήσε περιμένω στο σπιτάκι μου να μου λές την άποψή σου για όσα κάνω
Χρόνια πολλά και καλά! εκατό ευχές και βάλε, σας στέλνω για τη νέα χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τόσα 100 αποκλείεται να μην είναι πεντανόστιμες!! Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ευχηθώ Καλή Χρονιά από καρδιάς, με υγεία, αγάπη, ευτυχία και πολλές νοστιμιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάρθα μου Χρόνια Πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού κατάφερα και πέρασε η μυρωδιά πάνω από τον Ατλαντικό :-))) είναι σαν να κέρδισα το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
Φιλιά πολλά και Καλή Χρονιά εύχομαι ολόψυχα.
Ευχαριστώ σε Κική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι τα καλύτερα για την Νέα Χρονιά.
Όσο για τις μπάρες ήσαν πεντανόστιμες και πραγματικά πανεύκολες.
Χρόνια Πολλά και Καλά και σε σένα Αμαλία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγιναν ανάρπαστες μέχρι την τελευταία. Τα υλικά συνδυάστηκαν πολύ ωραία και όλοι οι μεγάλοι τις απόλαυσαν. Οι μικροί ήσαν πάντως (όπως πάντα άλλωστε) πιο δύσκολοι :-)
Με το καλό στη Νέα Χρονιά σου εύχομαι ολόψυχα.
Χρόνια Πολλά Ελένη μου και σ' εσάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου για όλους μας ΚΑΛΥΤΕΡΑ να ευχηθώ από καρδιάς.
Να τις δοκιμάσεις τούτες τις πανεύκολες μπάρες, έχω την αίσθηση ότι θα σας αρέσουν πολύ γευστικά.
Φιλιά πολλά και Ευτυχισμένα να έρθει το 2013 εκεί στα ξένα.
Σ' ευχαριστώ Αρμονία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και σε σένα με ότι εσύ αγαπάς και επιθυμείς.
Πανεύκολες και πολύ πολύ νόστιμες.
Tο υπογράφω :-))
Peps ...είμαστε στο ίδιο "σωματείο"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας αρέσουν τα νόστιμα και δύσκολα αντιστεκόμαστε, πόσο μάλλον όταν γίνονται εύκολα.
Χρόνια Πολλά καλή μου και με το Δεξί και το Χαμόγελο στο 2013!
Χρόνια Πολλά και Καλά και σε σένα Νέλη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγεία, Δύναμη και Χαμόγελο να είναι οι συνοδοί του 2013 για σένα και τους αγαπημένους σου.
Πρέπει να σου πω ότι ήταν και πολύ ωραίες χωρίς να θέλω να "παινέψω" την αφεντιά μου :-))
Χρόνια Πολλά Ζαμπία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είμαστε όλοι γεροί και να τα έχουμε 100 και 400!!! όλα μας τα χρόνια.
Φιλιά και χαιρετισμούς σας στέλνω.
Σ' ευχαριστώ Θερμά, θερμότατα Αναστασία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαν αδειούχος ...προσπαθώ να περνάω καλά τούτες τις μέρες, αν και πάντα η κούραση κρύβεται κάπου μέσα στην κουζίνα μου :-))
Ευτυχισμένο και Χαρούμενο να είναι το 2013 για σένα και τους αγαπημένους σου και με πολλές εμπνεύσεις.
Αντεύχομαι επίσης ολόψυχα αγαπητή μου Φωτεινή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν μπάρες "ακριβείας" όπως τόσο όμορφα τις χαρακτήρισες! Σαν ράβδοι χρυσού πολύτιμες και γευστικές. Τα σχόλια δε, όσων τις γεύτηκαν έδωσαν πρόσθετη αξία!
Ευτυχισμένο το 2013!
Χρυσαυγή μου ... μάλλον θα την επαν-εκτελέσω στα 100στά μου γενέθλια για να μου ευχηθείς τότε να τα χιλιάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το Νέο έτος σε σένα και την όμορφη οικογένειά σου!
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Lila.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά και Καλά και σ' εσένα αγαπητή μου.
Ότι καλύτερο δε, για τη Νέα Χρονιά.
Σ' ευχαριστώ Παρατηρητή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι τα καλύτερα και θα ανταποδώσω την επίσκεψή σου, εκφράζοντας την γνώμη μου, αφού την ζητάς :-))
Χρόνια σου Πολλά.
Κική μου ανταποδίδω κι' εγώ με την σειρά μου τις ευχές σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά, Δύναμη και πολύ Δημιουργική διάθεση (που άλλωστε δεν σου λείπει) για την Νέα Χρονιά.
Πολλούς Χαιρετισμούς.
Σ' ευχαριστώ για τις ευχές σου Elen.
ΑπάντησηΔιαγραφή100 ευχές σου στέλνω κι' εγώ και να είναι όλες τους γλυκιά πραγματικότητα για σένα μέσα στο 2013!
Αντεύχομαι Λίλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς ελπίσουμε ότι το 2013 θα κρύβει μέσα του καμιά εκατοστί γλύκες για όλους μας, μέσα του!