27.5.13

Κάπως σαν...εκμέκ πολίτικο!

Όταν ήμουν πιτσιρίκα μια από τις αγαπημένες βόλτες που έκανα με την γιαγιά μου και τις αδελφές της μάνας μου, ήταν ο περίπατος (με τα λεωφορεία της εποχής μιλάμε...) στην περιοχή του Καρέα.
Να πάμε στον μοναστήρι και να εκκλησιαστούμε.
Να κάνουμε μια βόλτα, στους πρόποδες του βουνού του Υμηττού.
Και τέλος, να γευτούμε εκμέκ πολίτικο στης "Κορίνας" στον Καρέα, αφού βέβαια είχαμε κάνει και μια στάση για φαγητό σε μια από τις διάσημες ταβέρνες της περιοχής. Να σημειώσω, εδώ ότι τα πράγματα τότε στην περιοχή του Καρέα, δεν ήταν όπως είναι σήμερα.
Τότε ήταν ΕΞΟΧΗ.
Για όσους δε, γνωρίζουν περισσότερα από εμένα, στην περιοχή του Καρέα, όπως και: της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου, της Νέα Χαλκηδόνας της Νέας Φιλαδέλφειας υπήρχαν πολλοί συμπολίτες μας που είτε είχαν έρθει με την Καταστροφή του 1922, ή από το 1955 και μετά, που άρχισαν να έρχονται κι' άλλοι  Έλληνες  "διωγμένοι" πια από την Πόλη και τα εκεί δρώμενά τους.

Στην μνήμη μου κάπως έτσι έχω καταχωρήσει και τη κυρία Κορίνα  με την οικογένειά της.
Χωρίς να ξέρω περισσότερα γι' αυτήν και ταυτόχρονα να την θυμάμαι αμυδρά, την "τοποθετώ" στους ανθρώπους αυτούς, που ήρθαν από την Πόλη και για να ζήσουν εδώ στην Ελλάδα, άρχισαν να δημιουργούν και να πωλούν τις "γεύσεις" και τις "μυρωδιές" της Πόλης στα μικρά μαγαζιά τους.
Έφτιαχνε το καλύτερο Πολίτικο Εκμέκ που έχω φάει στην ζωή μου.

Εκμέκ  ψωμί. Βάση που μύριζε μαστίχα και βούτυρο. Σιροπιαστό τόσο που να ισορροπεί τέλεια με την πλούσια κρέμα του και από πάνω μια καλή μπάλα παγωτού καϊμάκι που μύριζε επίσης μαστίχα και να είναι τέλειο στην "κόρδα" του, τη "κλωστή'  δηλαδή που πρέπει να κάνει το σωστό παγωτό καϊμάκι, μέσα στην υφή του.
Και τέλος  στολισμένο με κεράσι γλυκό. Αλησμόνητο!

Το Πολίτικο Εκμέκ  είναι αυτό κυρίες και κύριοι και όχι το συνηθισμένο με κανταϊφι, που συναντάμε συχνά ως εκδοχή σήμερα.


Το τσουρέκι που είχε μείνει λοιπόν μέσα στο ψυγείο, από τις μέρες του Πάσχα και ήταν πραγματικά μυρωδάτο με την μαστίχα και το μαχμλέπι του, σκέφτηκα να το κάνω κάπως σαν εκμέκ, (υποσχόμενη στον εαυτό μου, πως την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να κάνω μια πιο αυθεντική συνταγή όπως αυτή, από τις Συνταγές της Παρέας)


Για το δικό μου, το "σαν Πολίτικο Εκμέκ" χρησιμοποίησα περίπου 10 φέτες τσουρέκι, κομμένες σε πάχος ενός εκατοστού.
Έστρωσα τις φέτες μου σε πυρέξ, και κάλυψα και όλα τα σημεία που ενδεχομένως υπήρχε κενό.
Είχα διαθέσιμο γλυκό κουταλιού από φλούδες λεμονιού.
Σιρόπιασα τις φέτες τσουρεκιού με με 10 κουταλάκια σιρόπι.
Πάνω από τις φέτες έκοψα σε καρεδάκια ψιλά από το γλυκό μου και τις σκόρπισα πάνω στις φέτες διάσπαρτα.
Και τώρα πάμε στην κρέμα, που έχει το ιδιαίτερο άρωμα της μαστίχας.
1 φυτική σαντιγύ 500 γραμ., αυτή στο πράσινο κουτί, που μας έρχεται από την Ιταλία.
200 γραμ. τυρί κρέμα.
1/2 κούπα τσαγιού ζάχαρη άσπρη, από την οποία κρατάμε στην άκρη μια κουταλιά.
1 φακελάκι ζελέ με άρωμα λεμόνι (ή ανανά - αν δεν βρείτε λεμόνι).
1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό για να διαλύσετε το ζελέ (όχι περισσότερο).
4-5 δάκρυα μαστίχας μέτριο μέγεθος, αν είναι μικρά θα βάλετε περισσότερα.


Χτυπάμε στο multi την μαστίχα με τη μια κουταλιά ζάχαρης, μέχρι να γίνουν τα δάκρυα της μαστίχας σκόνη.
Σε βαθύ μπολ βάζουμε την ζάχαρη μαζί με το τυρί και το χτυπάμε μέχρι να ενωθούν.
Στο ζεστό νερό έχουμε διαλύσει καλά το ζελέ και το αφήνουμε στην άκρη.
Μέσα στο μπολ που χτυπήσαμε το τυρί με τη ζάχαρη, ρίχνουμε την σκόνη μαστίχας καθώς και τη φυτική σαντιγύ και χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει.
Σταδιακά προσθέτουμε και το χλιαρό ζελέ.
Η κρέμα μας δεν είναι πολύ σφιχτή, αλλά δεν πειράζει γιατί θα σφίξει όσο χρειάζεται στο ψυγείο.
Την στρώνουμε πάνω από τις σιροπιασμένες φέτες τσουρεκιού και το κομματάκια γλυκού και αφήνουμε το πυρέξ για ένα 8-10 ώρες στο ψυγείο.
Έτοιμο για κατανάλωση.
Η κρέμα του είναι πραγματικά τόσο αφράτη και μυρωδάτη, που με πήγε πίσω στα χρόνια μου τα παιδικά, με τις αναμνήσεις από την "Κορίνα" που έφτιαχνε έτσι κι' αλλιώς απίθανα παγωτά εκείνη την εποχή (δεκαετία του 70).

Σερβίρεται σκέτο ή στολισμένο κατά το δοκούν.
Στην δική μου περίπτωση με ελαφριά σάλτσα φράουλας, αγαπημένο "φετίχ'" της εποχής.
Και καθώς το "κουταλιάζει" κανείς έχει εναλλάξ αρώματα: μαστίχας, μαχλεπιού, λεμονιού, φράουλας και ότι άλλο επιθυμεί η ψυχή του.
Καλή σας απόλαυση και καλή εβδομάδα σε όλους.

46 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πηνελόπη! Αν ο υπολογιστής σου τώρα είχε εικόνα θα γελούσες, κοιτάζω τις φωτογραφίες του γλυκού σου και τα μάτια μου έχουν ανοίξει διάπλατα από τη λαχτάρα! Πολύ μου αρέσει το εκμέκ και η κρέμα που χρησιμοποίησες υποθέτω πως θα είναι υπέροχη σε συνδυασμό με το μυρωδάτο τσουρεκάκι. Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι κρίμα Αμαλία μου, που δεν έχουμε αυτό "reactive" εικόνας στα Bloggs
      :-))
      H κρέμα ήταν αυτό που επιθυμούσα να έχω σε γεύση. Το ξεκίνησα "πειραματικά" αλλά έπιασα τον στόχο μου αρκετά εύκολα, κι' έτσι έχω δράση για το μέλλον...αφού σκέφτομαι να το επαναλάβω.

      Καλημέρες πολλές

      Διαγραφή
  2. Αν σου πω ότι το εκμέκ το ήξερα μόνο με καταϊφι και με τσουρέκι τι θα πεις; Δεν είχα ιδέα οτι το αυθεντικό γίνεται με ψωμί! Κράτησα το λινκ για κάποια μέρα με όρεξη γιατί θέλει χρόνο να ασχοληθείς! Να μη σχολιάσω τη λεμονένια γεύση του γλυκού σου,έτσι; Τέλειο!!!! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Μάνα του Λόχου σου...
      Το αυθεντικό Πολίτικο είναι αυτό που διαβάζεις στις συνταγές τις Παρέας, κι αν καταφέρεις να το κάνεις μαστιχωτό στην υφή, καλοψημένη επιφάνεια σαν καραμέλα και σιροπιαστό όσο πρέπει, έχεις καταφέρει πραγματικά να πετύχεις αυτό το αυθεντικό.
      Δοκιμές λοιπόν...και καλή μας επιτυχία.

      Διαγραφή
  3. Ε φιλενάδα χτες το βράδυ είχα υπογλυκαιμία που ήσουν με το ταψί;;;
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμ, κάνε και κανένα τηλέφωνο!!!
      Ποτέ δεν ξέρεις σε τι γλυκό μπορεί να πέσεις επάνω, Ξανθή μου...
      Τώρα νεραντζάκι πράσινο "μουλιάζει" και ελπίζω σε 2 μέρες να του δώσω σάρκα και οστά :-))
      Καλό μεσημέρι εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Πηνελόπη μου, οι φωτογραφίες τα λένε όλα! Θα το προτιμήσω στολισμένο, μιας και η φράουλα είναι αγαπημένο φρούτο. Η κρέμα πρέπει να βγαίνει φανταστική! Γεια στα χεράκια σου!
    Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Selcouth, θα σου δώσω κομματάκι με περισσότερο στόλισμα!
      Είμαι σίγουρη πως θα το εκτιμήσεις δεόντως :-)))
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλό μεσημέρι να έχεις.

      Διαγραφή
  5. Βρε κούκλα μου, τι σου έχω κάνει και δημοσιεύεις τον ένα πειρασμό μετά τον άλλο?
    Είναι υπέροχο αρωματικό τρυφερό και ονειρεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είμαι και ελαφρώς "απούσα" Αγγελική μου, και από την κουζίνα μου αλλά και από το Blogging.
      Αλλά όποιος έχει μάθει στην παρέα σας και στο καλό φαγητό και γλυκό, δεν μπορεί εύκολα να χάσει ή να ξεχάσει τις συνήθειές του :-)))
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Aυτή η εναλλαγή μαστίχας, μαχλεπιού, λεμονιού, φράουλας και ότι άλλο επιθυμεί η ψυχή σου με τσάκισε όμως! Ε ρε ντέρτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι τέτοια "ντέρτια" δεν μεταφέρονται με Wester Union ...
      Αχ, τι να σου κάνω Μάρθα μου.
      Από κοντά μόνον, μπορώ να δώσω υποσχέσεις, για δεύτερη-επαναλυπτική εκτέλεση.
      Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

      Διαγραφή
  7. καλα τα ειπες πηνελοπη. και εγω το ηξερα με το κανταιφι, αλλα στην πορεια εμαθα οτι γινοταν με το ψωμι. δεν στελνεις ενα κομματακι? τελειο φαινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεύτερη αποστολή προς Μιλάνο, μεριά!!!
      Με ειδικό ψωμί, Ειρήνη μου. Απορροφητικό σαν σφουγγάρι, αρωματικό όσο παίρνει και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το γλυκό σου Πηνελόπη μου και καταπληκτική ιδέα να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα του τσουρεκιού!!!! Φαντάζομαι τα αρώματα που θα ξεχειλίσουν στον ουρανίσκο …!!!!!!
    Καλή εβδομάδα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Silena μου.
      Η αλήθεια είναι πως για μένα προσωπικά, φαγητό χωρίς μπαχαρικό και γλυκό χωρίς άρωμα, δεν "παίζει"!
      Οπότε εδώ μάλλον τα κατάφερα να συνδυάσω πολλά αρώματα μαζί σε καλή ισορροπία :-))

      Διαγραφή
  9. Μου τρέχουν τα σάλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ τώρα που το βλέπω Πέπη μου, καθώς έχει πια τελειώσει, την ίδια αντίδραση με σένα έχω :-)
      Καλό μεσημέρι.

      Διαγραφή
  10. Όπως και να έκανες ένα γλυκό θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον στα μάτια μου και κυρίως ιδιαίτερα δελεαστικό για τον ουρανίσκο μου!Νομίζω ότι είμαι σε θέση να καταλάβω τις μαγειρικές σου ανησυχίες τουλάχιστον..για τα υπόλοιπα δεν ξέρω ακόμα.Έχω επίσης αντιληφτεί ,ότι οι ΄΄μεταμορφωμένες΄΄συνταγές διδάσκουν.Την εφευρετικότητα,την εξυπνάδα,τους ελιγμούς που οφείλει να έχει μία νοικοκυρά ή ένας επαγγελματίας.Άρα πολύ εύκολα αφήνομαι στα επιδέξια χέρια σου και κυρίως στο ευρηματικό μυαλό σου Πηνελόπη μου.Εμπιστεύομαι απόλυτα τις επιλογές σου και τις μεταμορφώσεις τους!
    Καλό σου βράδυ γλυκιά Πηνελόπη!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε θερμά Φωτεινή μου, για τους πολλούς πόντους εμπιστοσύνης που μου δίνεις.
      Με τιμάς με κάθε σου θετικό σχόλιο.
      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά σου στέλνω επίσης.

      Διαγραφή
  11. Νιστιμο!!!

    Καλή σου εβδομαδα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπη μου δεν το ήξερα ότι γίνεται με ψωμί, φοβερό!Γεια στα χέρια σου!Αν το είχα μπροστά μου θα το τσάκιζα!!!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου, όχι ένα οποιοδήποτε ψωμί βέβαια.
      Ψωμί γλυκό και με συγκεκριμένη σύσταση, που το βοηθά να απορροφήσει το σιρόπι.
      Πραγματικά εξαιρετικό όταν πέσει σε καλή "εκτέλεσή" του.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  13. Τέλειο,φορτωμένο και με τόσες ομορφες αναμνήσεις που το κάνουν πιο γλυκό,και καλα έκανες και έβαλες το"σαν" το πραγματικό εκμέκ είναι με ψωμί γιατι εκμεκ θα πεί ψωμί,εχω δει να το κάνουν με διαφορα άλλα και να το λενε εκμέκ.Αυτη την εκδοχη με το τσουρέκι την εφτιαχνα έτσι περίπου απο ένα πολυ παλιό βιβλίο συνταγων και το ονομαζε Σεράι.Καλό βράδυ και καλοφάγωτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα γράφεις Νέλη μου.
      Κι' αν βρεις το χρόνο στείλουμε τα υλικά από αυτήν την συνταγή που έχεις εσύ (στο mail μου) έτσι για να την αντιπαραβάλω μ' αυτή που βρήκα και να κάνω κάποια στιγμή και αυτό το πείραμα!
      Χαιρετισμούς πολλούς και καλό μεσημέρι εύχομαι.

      Διαγραφή
  14. Τι υπέροχο γλυκό!
    Έτσι μου έρχεται να ζυμώσω τσουρεκάκι, μόνο και μόνο για να το απολαύσω με αυτόν τον τρόπο!!
    Αυτά τα διαδοχικά αρώματα με ξετρελαίνουν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου,
      αντί να ζυμώσεις τσουρέκι, δοκίμασε να κάνεις την πραγματική συνταγή για εκμέκ ψωμί. Να έχεις έτσι και μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση πραγματικά.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  15. Νοστιμότατο και γευστικότατο και χρησιμότατο για ανακύκλωση και όλα τα καλά τα έχει το γλυκό σου Πηνελόπη μου... πώς να του αντισταθείς;;;;; Έμεινε κάτι να στείλεις και προς τα δω;;;;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ποιες αντιστάσεις μιλάς Κική μου;
      Εμείς στο σπιτικό μας, στα γλυκά, δεν ξέρουμε τι θα πει αντίσταση ή άρνηση :-)))
      Φιλιά πολλά και καλό μεσημέρι να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  16. Απαντήσεις
    1. Και μπορώ να διαβεβαιώσω καλή μου Ζαμπία, ότι όντως ήταν λαχταριστό και άκρως εθιστικό μέχρι και την τελευταία του κουταλιά :-))
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  17. Και τι δεν έβαλες μέσα σ' αυτό το λαχταριστό γλυκάκι, καλή μου Πηνελόπη!
    Δεν θα έλεγα όχι για ένα κομματάκι, ας είναι και βράδυ!
    Το ομολογώ, υποκύπτω στον πειρασμό!

    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε τέτοιο πειρασμό Ελένη μου, επιτρέπεται κάθε συναίσθημα.
      Μπορώ να σου πω, ότι συνέλαβα δαχτυλάκια να ετοιμάζονται για "βουτιές" μέσα στην κρέμα και τελευταία στιγμή κατάφερα να τα σταματήσω :-))

      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά κ' από εμένα.

      Διαγραφή
  18. Πάλι οι συνδυασμοί σου είναι το "κάτι άλλο". Πατάς σε κλασικές ιδέες και ανανεώνεις όμορφα τα παλιά! Και ανακυκλώνεις και έξυπνα το τσουρέκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι μια μαγείρισσα "ρουστίκ" που δεν μπορεί όμως να τρώει τις κλασσικές γεύσεις, γι' αυτό πάντα κάνω νεωτερισμούς που νομίζω πως μπορεί και να αρέσουν σε όλους μας, Βαγγελιώ μου.
      Προσπαθώ πάντα ...για να φέρνω τους δύσκολους σε "πέρας".
      Φιλιά πολλά. Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  19. Γεμάτη αρώματα και μνήμες η γλυκο-συνταγή σου Πηνελόπη!
    Και με κανταΐφι και με τσουρέκι μια χαρά το βρίσκω το εκμέκ, η αγαπημένη μαστίχα το κάνει μοναδικό όπως και να 'χει!
    Επίσης οι περιοχές που αναφέρεις στην Αθήνα είναι σίγουρα γνωστές για τα φαγητο-μαγαζιά τους! Στον Καρέα δεν έχω πάει παρά μόνο μία φορά, ευκαιρία να κάνω πάλι καμιά Σαββατιάτικη βόλτα!
    Πάλι είμαι αδιάβαστη, τι εστί Κορίνα? Δεν την ξέρω, ξέρω όμως τη Χαρά στα Πατήσια με το περίφημο όπως στα παλιά χρόνια, παγωτό σικάγο! Έχεις πάει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την Κορίνα, δεν υπήρχε περίπτωση να την προλάβεις Σκοτεινούλα μου, λόγω ηλικίας, το λέω. Γιατί στα δικά μου πια πρώτα ενήλικα χρόνια (κάπου στα 20-22) είχε κλείσει το μαγαζί.

      Την Χαρά σαφώς και την ξέρω, αλλά δεν νομίζω, πως έχει πια την ποιότητα των παλαιότερων χρόνων, που γίνονταν στα τραπεζάκια της, το αδιαχώρητο.

      Ανακάλυψα ένα ωραίο Ζαχαροπλαστείο με εξαιρετικά τσουρέκια και παγωτά (με φρέσκο γάλα) στην Νέα Ιωνία.
      Τα Γιούλια. Όποιος ξέρει από εκεί ας μας γράψει τις εντυπώσεις του.
      Το παγωτό που γευτήκαμε οικογενειακώς, ήταν πάρα πολύ ωραίο, και σε πολύ καλή τιμή αξίζει να σημειώσω.

      Καλές διαδρομές και καλές βόλτες εύχομαι, τώρα που ο καιρός πια είναι σύμμαχος μας.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  20. Penelope, this is a perfect cake for tea time ! Have a nice day, kisses....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hallo Chiara.
      Your are very right my dear friend.
      I wish a nice mounth :-)
      Chiao cara.

      Διαγραφή
  21. Τι τέλειο γλυκό που είναι το εκμέκ, βρε παιδί μου! Αρωματικό και πεντανόστιμο! Το λατρεύω! Τόσο που θα ήθελα να κολλήσω στην οθόνη του υπολογιστή... Τέλειο το έχεις κάνει, Πηνελόπη μου! Και μ' αρέσει πολύ που για τη βάση χρησιμοποίησες τσουρέκι! Κι αυτή η σάλτσα φράουλας, το έκανε σίγουρα ακόμη πιο αρωματικό! Μπράβο και ξαναμπράβο!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό βράδι Κυριακής Αναστασία μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη, με το τσουρέκι αλλά και με το εκμέκ ψωμί το γλυκό αυτό είναι πραγματικά "άπαιχτο"
      Φιλιά και χαιρετισμούς...πάω να σε διαβάσω!

      Διαγραφή
  22. Πηνελόπη μου είναι από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά το αυθεντικό πολίτικο εκμέκ χωρίς το καταϊφι...............όμως και το δικό σου δείχνει απολαυστικό!!!
    Λιλά φιλάκια σε ροζ μαγουλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε Λίλα μου. Και όποιος έχει γευτεί το πολίτικο εκμέκ, νομίζω πως πραγματικά θα μας δικαιώσει και τις δύο!!!
      Καλό βράδυ, καλή εβδομάδα και καλά αποτελέσματα εξετάσεων να έχετε εύχομαι.

      Διαγραφή
  23. Απαντήσεις
    1. Αγαπημένο, για όλους όσους μια τάση προς τα σιροπιαστά γλυκά Βίκυ.
      Καλή εβδομάδα σου εύχομαι.

      Διαγραφή