Την ιδέα για τούτο το γλυκό την έκλεψα από την καλή μας την
Σκοτεινή Σεφ.
Μεταφέρετε το μείγμα του γλυκού στην φόρμα σας ή μπορείτε να το βάλετε απευθείας σε μπολάκια που θα το σερβίρετε. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για 8-10 ώρες.
Επώνυμα λοιπόν της λέγω, ότι την έκλεψα, αλλά την τίμησα με
τον δικό μου τρόπο και πειραματισμό...ενώ εκείνη τις ίδιες μέρες έκανε τα ίδια και χειρότερα σ' εμένα ;-)))
Καλά τέτοια ταύση σκέψης και πράξης... ειδικά μ' ένα άτομο που δεν γνωρίζω καθόλου προσωπικά, αλλά που μου αρέσει ο τρόπος που συνδυάζει υλικά και γράφει τα τεκτενόμενα στην κουζίνα του και είναι και μιας άλλης (ηλικιακά) γενιάς, δεν περίμενα ότι θα μπορούσε ποτέ να μου συμβεί μέσω του ιστού!
Και αφού εξομολογήθηκα την αμαρτία μου να σας πω ότι τα παγωτά στο σπίτι μας, δεν έχουν μεγάλη πέραση (μεγάλη είπαμε ...όχι καθόλου...) μέσα στο κάπως κρυουλιάρικο πια καιρό.
Καλά τέτοια ταύση σκέψης και πράξης... ειδικά μ' ένα άτομο που δεν γνωρίζω καθόλου προσωπικά, αλλά που μου αρέσει ο τρόπος που συνδυάζει υλικά και γράφει τα τεκτενόμενα στην κουζίνα του και είναι και μιας άλλης (ηλικιακά) γενιάς, δεν περίμενα ότι θα μπορούσε ποτέ να μου συμβεί μέσω του ιστού!
Και αφού εξομολογήθηκα την αμαρτία μου να σας πω ότι τα παγωτά στο σπίτι μας, δεν έχουν μεγάλη πέραση (μεγάλη είπαμε ...όχι καθόλου...) μέσα στο κάπως κρυουλιάρικο πια καιρό.
Αλλά
τα παγωμένα γλυκά τύπου «σεμιφρέντο» εμένα μου αρέσουν πολύ.
Ε, για τους υπολοίπους
δεν παίρνω και όρκο!
Ειδικά αν δεν περιβάλλονται από παχύ στρώμα σοκολάτας :-)) αλλά αυτό το δοκίμασαν.
Βρασμένα καστανάκια πεσκέσι από την γιαγιά μας.
Κανείς μας δεν
τα τρώει με λαχτάρα, όπως κάνουμε ας πούμε για τα ζεστά ψημένα!
Τι τα κάνει λοιπόν η καλό-μαγείρισσα; Γλυκάκι της καρφώθηκε…
Ηταν και η
Σκοτεινούλα, πρόσφατα διαβασμένη και να που προχωρήσαμε επί το έργον.
Σεμιφρέντο ή πάστα κάστανο με Oreo
Για μια πλαστική φόρμα που φορμάρουμε παγωμένα γλυκά, χρειάστηκαν:
1 κουτί μπισκότα oreo – 115 γραμμάρια και 3-4 μισά τους, για ντεκόρ
1 φυτική σαντιγύ σε μεταλλικό κουτάκι,
250 γραμ. κάστανα βρασμένα και καλά καθαρισμένα,
6 κάστανα μαρόν γλασσέ (αυτά τα είχα από πέρσι στο ψυγείο και δεν είχαν πάθει τίποτε)
2 κουταλιές μέλι καλής ποιότητας,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
5 φύλλα ζελατίνας,
1 ποτηράκι γάλα φρέσκο, αλλά ζεστό,
3 κουταλιές ζάχαρη άχνη.
Βάζετε το κουτί με τι σαντιγύ στο ψυγείο να παγώσει καλά για
6-7 ώρες, ή αποβραδίς αν είναι να φτιάξετε το γλυκό την άλλη μέρα.
Βράζετε τα κάστανα και τα αφήνετε να κρυώσουν ώστε να μπορέσετε
να τα καθαρίσετε καλά, τόσο από τα φλούδια όσο και από το χνούδι και την φλούδα
που τα περιβάλλει. Αν σας σπάσουν κατά το καθάρισμα μην στεναχωρηθείτε γιατί έτσι
κι’ αλλιώς θα τα κάνετε στην συνέχεια πουρέ.
Αφού τα καθαρίσετε τα λιώνετε μ’ ένα πιρούνι να γίνουν πουρές.
Μέσα στον πουρέ αυτόν θα προσθέσετε και τα 4 από τα 6 μαρόν γλασσέ. Τα δύο θα
τα κρατήσετε για το ντεκόρ.
Στο multi αλέθετε όλα τα μπισκότα και κρατάτε από 4-5 μόνον το ένα μέρος
τους για το ντεκόρ επίσης.
Σε βαθύ μπολ θα βάλετε την παγωμένη σαντιγύ μαζί με την ζάχαρη
άχνη και θα χτυπήσετε με το μίξερ για 6-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
Σ’ένα μπολάκι μουλιάζετε τα φύλλα της ζελατίνας με 2 κουταλιές
κρύο νερό για 4-5 λεπτά. Ζεσταίνετε καλά το γάλα (χωρίς να βράσει) και αφού
στραγγίξετε από τις ζελατίνες από το νερό,
θα ρίξετε μέσα το καυτό γάλα. Ανακατεύετε μ’ ένα πιρουνάκι ώστε να λιώσουν πλέον καλά.
θα ρίξετε μέσα το καυτό γάλα. Ανακατεύετε μ’ ένα πιρουνάκι ώστε να λιώσουν πλέον καλά.
Μέσα στην σαντιγύ θα ρίξετε το μέλι, τη βανίλια, τα αλεσμένα
μπισκότα και τα λιωμένα κάστανα.
Θα ανακατέψετε εκ’ νέου και θα προσθέσετε το μείγμα της ζελατίνης και θα χτυπήσετε για δύο λεπτά ακόμη το μείγμα ώστε να ενσωματωθούν και αυτά τα τελευταία υλικά.
Θα ανακατέψετε εκ’ νέου και θα προσθέσετε το μείγμα της ζελατίνης και θα χτυπήσετε για δύο λεπτά ακόμη το μείγμα ώστε να ενσωματωθούν και αυτά τα τελευταία υλικά.
Μεταφέρετε το μείγμα του γλυκού στην φόρμα σας ή μπορείτε να το βάλετε απευθείας σε μπολάκια που θα το σερβίρετε. Αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει για 8-10 ώρες.
Ξεφορμάρετε με την βοήθεια λίγου ζεστού νερού, όπως κάνουμε
την διαδικασία ας πούμε μ’ ένα ζελέ ψυγείου.
Δηλαδή ζεσταίνετε νερό (ένα μπρίκι) το βάζετε σ’ ένα ταψί μεγαλύτερο από
την φόρμα. Βυθίζετε για λίγο την φόρμα στο καυτό νερό, χαράσσετε τα τοιχώματα μ’
ένα μαχαίρι και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Φυσικά αν το γλυκό το βάλετε σε μπολάκια, αυτή η διαδικασία σας είναι περιττή.
Φυσικά αν το γλυκό το βάλετε σε μπολάκια, αυτή η διαδικασία σας είναι περιττή.
Διακοσμείτε την επιφάνεια με κομμένα μπισκότα και τα υπόλοιπα
μαρόν γλασσέ ενώ μπορείτε να του κάνετε
και σχέδια με λιωμένη σοκολάτα.
Σε περίπτωση που το περιεχόμενο το βάλετε σε ποτήρια ή μπολ σερβιρίσματος,μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνειά του με σπασμένα μπισκότα ανακατεμένα με ψιλοκομμένο μαρόν γλασέ.
Σε περίπτωση που το περιεχόμενο το βάλετε σε ποτήρια ή μπολ σερβιρίσματος,μπορείτε να διακοσμήσετε την επιφάνειά του με σπασμένα μπισκότα ανακατεμένα με ψιλοκομμένο μαρόν γλασέ.
Καλή απόλαυση σας εύχομαι, καθώς τα κάστανα είναι πια εδώ…
Είδα κάστανα και ήρθα!Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει άνθρωπος που να μη τρώει μετά βουλιμίας αυτόν τον υπέροχο,γήϊνο καρπό που απλόχερα μας χαρίζει η φύση το φθινόπωρο!!!Προσωπικά τον λατρεύω και φυσικά αποφεύγω να τον αγοράζω,διότι είμαι σε θέση να καταναλώσω ..μεγάλες ποσότητες!Απλά κάνω υπομονή μέχρι τα Χριστούγεννα, που δήθεν δικαιολογημένα, επιτρέπεται η γευστική κραιπάλη γλυκών και φαγητών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πάστα που εμπνεύστηκες με αφορμή το παγωτο της dark chef,απλά καταπληκτική!Απαλή και κρεμώδης,με έντονη την παρουσία του κάστανου-αφού αυτό είναι το ζητούμενο-με τον κατάλληλο για τη γεύση συνδυασμό των μπισκότων,είναι μία θαυμάσια λύση για ένα ελαφρύ και πολύ νόστιμο γλύκισμα.Φιλιά πολλά,πολλά.
Tha dokimastei!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:) :) :)
Λατρεύω τα κάστανα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο έγινε το semifredo σου.
Φιλιά
και εγω ηρθα τρεχοντας βλεποντας καστανα. καλα, υπεροχο φαινεται.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπραβο σου.
ειρηνη
Πολύ ωραίο το γλυκό σου! Αξιοποίησες εξαιρετικά το πεσκέσι με τα βρασμένα καστανάκια! Τι κι αν έβαλε λίγο κρύο τις τελευταίες μέρες; Σε τέτοια γλυκά δεν λες όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩ, πολύ ωραία με "εκδικήθηκες" Πηνελόπη! Ένα τέτοιο γλυκό ψυγείου ταιριάζει και στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, είναι εντυπωσιακό και σίγουρα νοστιμότατο. Και τα γνωστά μας oreos νομίζω πως πάνε αρκετά καλά στο γλυκό αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα είναι φοβερό το πως κουζινο-συγχρονιστήκαμε αυτό το Σ/Κ! :))
Πραγματικά απίστευτη σύμπτωση! Πώς τα καταφέρατε έτσι βρε Πηνελόπη μου;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια μένα που δεν πολυσυμπαθώ τα κάστανα και τα έχω να μου πιάνουν χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας, η συνταγή σου είναι ιδανική!
Παγωμένο γλυκάκι και μάλιστα χωρίς αυγά (που συνήθως περιέχονται στα σεμιφρέντο); Τέλεια!
Εννοείται βέβαια ότι λίγη σοκολατίτσα στην επιφάνεια θα τη ρίξω, έτσι για το καλό!
Φιλιά πολλά!
Μη μου βάζετε ζελατίνα ρε παιδιά , μη μου βάζετε ζελατίνα και με τρομάζετε! Έχω παιδικό τραύμα, τι να κάνω; Αχχχχ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή θα δοκιμαστεί άμεσα, δεν το συζητάμε, έχω μία ερώτηση να κάνω. Έχω ένα θέμα με τη φυτική κρέμα στο κουτί, δεν την συμπαθώ καθόλου τη γεύση της, αν βάλω φυτική κρέμα σε φακελάκι θα είναι εντάξει λες?
ΑπάντησηΔιαγραφήπρωτότυπο θα πω,αν κι εγω ούτε κάστανο αγαπώ,ούτε σεμιφρεντο!(τα κουκις παρακατω θελω...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο το γλυκάκι σου Πηνελόπη μου μπράβο γεια στα χέρια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά φιλιά!!!!
Ωραία η έμπνευσή σου. Πηνελόπη μου! Τι νόστιμα που είναι τα καστανάκια, κι όταν γίνονται κρεμούλα, ακόμα περισσότερο. Το δικό μου κομμάτι με σοκολάτα, παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ και μια γλυκιά εβδομάδα!
Οτι εχει κάστανο μου αρεσει πολυ..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρεπει να εχει καταπληκτικη γευση!!!
Κάστανα, καστανοπαρασκευάσματα, καστανοαπολαύσεις, σε όλα λέω, ΝΑΙ!
ΑπάντησηΔιαγραφήKisses
Z.
Είμαι από τους ανθρώπους που δεν τρώνε τα κάστανα!! τι να κάνω; έχω και κουσούρια, παρόλα αυτά μπράβο γιατί φαίνεται ενδιαφέρον για αυτούς που το τρώνε. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάστανα! δεν έχω λόγια , τα λατρεύω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Θέλω μία κομματάρα....ΤΩΡΑ!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου έγινε φανταστικό, μπράβο!!!Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ εμφανίσιμο και πολυ νόστιμο φαντάζομαι,τα καστανα ειναι η αδυναμία μου σε όλες τους τις μορφές.Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο παγωμένο γλυκάκι..!!Όπως έχω αδυναμία στα κρεμώδη επιδόρπια ανυπομονώ να το δοκιμάσω...Πολλά φιλιά,καλή εβδομάδα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Φωτεινή, καλώς ήρθες ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, και όμως θα δεις πως υπάρχουν άνθρωποι, που δεν αγαπούν τα κάστανα.
Κι' εμείς με τα βραστά δεν τα πάμε καλά, αλλά εδώ είδες βρήκαν τον προορισμό τους :-))
Το ξέρω Pepi μου, πως θα το κάνεις!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες πήρα κι' ένα κιλό ταχίνι, σε οικονομική συσκυεασία.
Όπως καταλαβαίνεις προετοιμάζομαι...
Καλημέρες πολλές.
Σ' ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠειραματισμός...προς αξιοποιήση υλικών :-)
Καλημέρα να έχεις.
Ειρήνη μου, αν σου αρέσουν τα κάστανα (γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν...με τίποτε) σε αυτήν την μορφή και την υφή, αναγνωρίζεις άμεσα την χαρακτηριστική γεύση του και το άρωμα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνε μια δοκιμή και νομίζω πως θα με δικαιώσεις.
Καλημέρες πολλές.
Αναστασία μου (sundayspoon) σ' ευχαριστώ πάρα πολύ. Όχι ότι το δικό σου το γλυκάκι πάει πίσω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήH "εκδίκηση" είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα "κρύο" Σκοτεινούλα μου :-).
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγωτό εσύ, γλυκό ψυγείου εγώ...
Να σαι καλά βρε κορίτσι μου. Πολύ χάρηκα με τούτην την ανέλπιστη "κόντρα" ιδεών!!!
Kαθώς ξαναδιάβασα την συνταγή σίγουρα θα ταιριάζει ωραία και με λίγο άρωμα καφέ! Και σκόνη από κακάο... Δοκιμή λοιπόν σε επόμενη φάση.
Καλώς την Ερμιόνη μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να σου πω κι' εγώ δεν ξέρω; Φαίνεται πως τα μεγάλα πνεύματα συναντόνται και μέσα στα blogs :-)))
Αν έχεις καστανάκια, κάνε δοκιμή... και σίγουρα εσύ θα μεγαλουργήσεις με τον τρόπο σου. Βάλε κατά νου υλικά που μπορείς να συνδυάσεις και προχώρα χωρίς φόβο και πάθος!
Καλημέρες πολλές.
Μάρθα μου καλή, γράψε μας για το παιδικό σου τραύμα (με τον τόσο ωραίο τρόπο γραφής σου) και εμείς θα αναλάβουμε να σε βοηθήσουμε να το ξεπεράσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζελατίνα έτσι δεν φοβίζει. Ειδικά τα φύλλα. Η σκόνη σίγουρα προβληματίζει και μένα...αλλά πολλές φορές χρησιμοποιώ φακελάκια με έτοιμο ζελέ, στην μισή ποσότητα για να "σφίξω" ένα γλυκό ψυγείου εφόσον ταιριάζουν γευστικά με τα υπόλοιπα υλικά. Αλλιώς φυλλαράκια. Που τα ελέγχεις πολύ πιο εύκολα.
Φιλιά και χαιρετισμούς πολλούς.
Καλημέρα Αμαλία μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν μπαίνει θέμα γεύσης εγώ σχεδόν πάντα το ασπάζομαι.
Μπορείς να βάλεις αυτή σε φακελάκια όπως λες, αλλά εκεί δεν ξέρω αν πρέπει να διατηρήσεις την ίδια ποσότητα σε ζελατίνη ή να την αυξήσεις κατά ένα φυλλαράκι;
Νομίζω όμως πως θα γίνει εξίσου καλό.
Καλώς την Cook,
ΑπάντησηΔιαγραφήωραία για σένα μπισκοτάκια και όχι κάστανα και παγωμένο γλυκό.
Χατήρια βρε συ, εμείς δεν χαλάμε...
Να 'σαι καλά βρε Ροδάνθη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς είμαστε οικογενειακώς γλυκαντζήδες, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν μπορούμε να αφήνουμε υλικά ανεκμετάλλευτα!
Καλημέρα σε σένα και την όμορφη Άνδρο.
Όταν ο "μαγείρας" έχει κέφια και "χρόνο" πειραματίζεται Ελένη μου και όπου βγει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ δόξα τον Θεό τα καταφέρε και πάλι καλά.
Με σοκολάτα για σένα... λοιπόν!
Φιλιά πολλά.
Μαργαρίτα καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήη γεύση πραγματικά του κάστανου, μέσα από την δομή τούτης της συνταγής, αναγνωρίζεται άμεσα.
Σε όσους αρέσουν τα κάστανα σίγουρα θα αρέσει και τούτη η εκδοχή σκέτη ή εμπλουτισμένη με σοκολάτα, καφέ ή κακάο.
Χαθήκαν και σχεδόν όλοι οι καστανάδες από τις γωνίες της Αθήνας πια... Ζαμπία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι μόνον ότι κάστανο φτάσει στα σπίτια μας μπορούμε να γευτούμε και να χαρούμε.
Καλημέρες πολλές και μεριδούλα στέλνω.
Κουσούρι δεν το λες αυτό Mari μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήη γεύση και οι τροφές που κάποιος αρέσκεται να τρώει δεν είναι διαπραγματεύσιμα, εκτός αν μιλάμε για καταστάσεις μονομανίας, όπως έχει το παιδί μου με την σοκολάτα!
Σχέση πάθους και εξάρτησης δηλαδή :-)))
Και εμένα τα ψητά κάστανα μου αρέσουν πολύ Σοφία μου, τα βραστά όχι και τόσο αλλά εδώ έδωσαν πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σου εύχομαι.
Κομματάρα για την Μαρίνα μας, που είναι και μακριά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτασεεεεεεε.
Ελένη μου, σίγουρα έγινε γευστικό πολύ. Αν του έβαζα και την σοκολάτα από πάνω ίσως να γινόταν και πιο όμορφο ως ντεκόρ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά λοιπόν.
Καλημέρα Νέλη, αν αγαπάς λοιπόν τα κάστανα ετούτο το γλυκάκι θα σου αρέσει πιστεύω, αν θελήσεις να του δώσεις μια ευκαιρία στην κουζίνα σου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που δέχεται και αρκετές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα υλικά και τον τρόπο που θα θελήσεις να το παρουσιάσεις.
Αν το δοκιμάσεις λοιπόν Χαρά μου, θα περιμένουμε να ακούσουμε τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Με σκότωσες φιλενάδα... Λατρεύω τα κάστανα και λάτρεψα το γλυκό σου... Μπορώ να έχω μια τεράστια μερίδα;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Eμένα τα κάστανα μου αρέσουν οπως και να είναι Πηνελόπη, οπότε το σεμιφρέντο σου θα το έτρωγα ευχαρίστως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραία εκτέλεση.
Φιλιά
Κική μου, με την επόμενη εκτέλεση θα σου κρατήσω μεγάλη μερίδα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το συγκεκριμένο τίποτε πια δεν έχει μείνει, φάγαμε, μοιράσαμε...πάει να ήταν κι' άλλο.
Μάριον τελικά και τα κάστανα, όπως άλλωστε όλα τα υλικά, έχουν φίλους αλλά και μη φίλους, όπως φάνηκε και από τα σχόλια σε τούτο το post.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όσους αρέσουν λοιπόν, θέλω να πιστεύω και πως αυτό το γλυκάκι θα αρέσει, αν μπουν στον κόπο και την διαδικασία να το φτιάξουν.
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.