20.11.12

Ημισκεπαστή πίτα …

Λίγο σπανάκι απ’ εδώ… Ένα λουκανικάκι απ’ εκεί…Λίγο μαλακό τυράκι που ξέμεινε απ’ κάτι άλλο... Ένα γιαουρτάκι που «οδεύει» προς την λήξη του και ότι άλλο είναι προς εκμετάλλευση τι μπορείς να τα κάνεις;
Τα κάνεις μια εύκολη και γρήγορη πίτα, χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις και ενδιασμούς ώστε να έχεις κάτι για βραδινό όταν θα στο ζητήσουν  :-))

H ημι-σκεπαστή πίτα είναι δε, η καλύτερη λύση γιατί σκαρώνεις ένα (και μόνον ένα) χοντρούτσικο φύλλο με ελαιόλαδο και «ντύνεις» με αυτό την γέμιση κάνοντας την ταυτόχρονα και χαριτωμένη ως προς την παρουσίασή της.
Προσωπικά την μέθοδο την έχω υιοθετήσει πολλές φορές και με διαφορετικά υλικά ως προς την γέμιση, αλλά και με την ζύμη του φύλλου σε παραλλαγές.


Η συγκεκριμένη έγινε με τα ακόλουθα υλικά:
Για την ζύμη.
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/ κούπα ελαιόλαδο (και ίσως λίγο παραπάνω την ώρα του ζυμώματος)
¼ κούπας γάλα φρέσκο,
2 μικρά αυγά,
1/2 κουταλάκι αλάτι και
1 κουταλάκι ξύδι.

Βάζετε το αλεύρι σε βαθύ μπολ ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα και μέσα σ’ αυτήν ρίχνετε τα δύο αυγά, το μισό λάδι, το γάλα, το αλάτι και το ξύδι. Αρχίζετε να δουλεύετε το μείγμα ώστε το αλεύρι να πιει τα υγρά και σταδιακά θα προσθέσετε και το υπόλοιπο λάδι μέχρι να πάρετε μια ωραία ζύμη.

Αφήνετε λίγο τη ζύμη κατά μέρος να ξεκουραστεί και ετοιμάζεστε:
για την γέμιση.
Εγώ είχα:
50 περίπου γραμμάρια σπανάκι στην κατάψυξη, πρόσθεσα λίγο άνηθο ψιλοκομμένο και κρεμμυδάκι και τα σωτάρισα στο τηγάνι.
Μόλις αυτά ήσαν έτοιμα, κατέβασα από τη φωτιά έριξα μέσα το λουκανικάκι κομμένο σε κομματάκια.
Συμπλήρωσα με τυράκια (περίπου): 150 γραμ. φέτα τριμμένη, 250 γραμ. γκούντα τριμμένη,
2 αυγουλάκια,
1 γιαουρτάκι αγελάδος,
καθώς και μοσχοκάρυδο τριμμένο μαζί με λίγο πιπέρι.  Ανακάτεψα όλα μαζί και έτοιμη η γέμιση.


Σε ταψί αντικολλητικό κατά προτίμηση, βάζετε λίγο ελαιόλαδο και το λαδώνετε παντού. 
Με ένα μικρό πλάστη ανοίγετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί τη ζύμη σε φύλλο.
Την θέλουμε μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον κύκλο του ταψιού μας.
Μεταφέρετε το φύλλο με την βοήθεια του χαρτιού και το αναποδογυρίζετε μέσα στο ταψί. 
Στρώνετε την γέμιση καλά μ’ ένα κουτάλι και γυρίζετε την ζύμη από τα πλαϊνά προς τα μέσα.
Είναι σαν να κάνετε μια τάρτα, αλλά εδώ η ζύμη σκεπάζει την γέμιση.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γέμισης αλλά και το φύλλο να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
Ξεφουρνίζετε. Αφήνετε να σταθεί λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.
Ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα είναι απαραίτητο για να συνοδεύσετε τούτη τη λιχουδιά.
Καλή σας απόλαυση.
Όσο για τη γέμιση αυτοσχεδιάστε εκ’ των ενόντων  :-)) μην διστάζετε.

40 σχόλια:

  1. αυτές οι ημισκεπαστές μου αρέσουν πάρα πολύ και έχω και σπανάκι ...
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, ωραιότατη η πίτα που σκάρωσες Πηνελόπη μου! Να την πούμε νόστιμη πιτούλα της αξιοποίησης;
    Την προτιμώ χωρίς φύλλο στην επιφάνεια και πιο ελαφριά είναι, αλλά και πολύ εμφανίσιμη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ μου άρεσε ο τίτλος Ημι.......
    Δεν είναι που σκαρώνεις συνταγές σκαρώνεις κι ονόματα!!
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ μ΄αρέσουν οι συνταγές που αξιοποιούνται τα υλικά που περισσεύουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μου!Εκτιμώ πολύ τη φαντασία που πηγάζει από την καθημερινότητα της κάθε νοικοκυράς και συνδυάζεται με την προσπάθειά της να παρουσιάζει κάθε μέρα νόστιμα και περιποιημένα φαγητά για τα αγαπημένα της πρόσωπα.Όταν δε,εκμεταλλεύεται και τα περίσσια υλικά..τότε η ικανοποίηση μεγενθύνεται!Σπουδαία η ημισκέπαστη πιτούλα σου Πηνελόπη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη η κροστάτα σου, δημιουργική μου Πηνελόπη, μέχρι εδώ μοσχομύρισε!
    Ένα-τουλάχιστον!-κομματάκι το έτρωγα για βραδινό!

    Χαιρετισμούς και καλησπέρα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Hμισκεπαστή, κάτι σαν τους ημιυπαίθριους ένα πράγμα...χιχι :)

    Σε γεύση και εμφάνιση πάντως δεν ειναι καθόλου ''ημι''.
    Και με ότι έχει περισσέψει γίνονται οι καλύτερες συνταγες Πηνελόπη μου.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο από δω λίγο από κεί έφτιαξες ένα αριστούργημα Πηνελόπη μου! Η κροστάτα σου είναι τέλειααααα!!!!!!
    Τη λάτρεψα και γιατί έχει υλικά που πρέπει να καταναλωθούν!! Ωραία λύση! -:)))
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λατρεύω τις πίτες .. σκεπαστές, ξεσκέπαστες, ημισκεπαστές ... ολες !

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εμενα δωσε μου πιτα και παρε μου την ψυχη. στον συζυγο επισης. τις φιαχνω συχνα και αυτη η ημιυπαιθρια μου φαινεται τελεια!
    καλο σου βραδυ
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ τάρτα θα την πω Πηνελόπη μου!! Πραγματική νοστιμιά και δεν θα φανταζόταν κανείς αν δεν το έλεγες ότι έγινε με απλά περισσεύματα! Τι όμορφο και τι πρακτικό να αξιοποιείς τα περισσεύματα του ψυγείου!

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια χαρά ξεμπέρδεψες με τα περισσεύματα! Εύκολη και γρήγορη πιτούλα, φυσικά και νοστιμότατη:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε συ Πηνελόπη, η συνονόματή σου του Οδυσσέα η καλή, όλο ύφαινε και ξήλωνε, εσύ όμως "υφαίνεις" κάτι νοστιμιές στην κουζίνα σου ακόμα και με το τίποτε, και δε χρειάζονται κανένα ξήλωμα! Άξια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μου αρέσουν αυτά τα αδειάσματα του ψυγείου......φιλάκι σε ένα μαγουλάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πηνελόπη μου, αυτή η πιτούλα πολύ με κόλασε! Θέλω οπωσδήποτε ένα κομμάτι!!!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Έλα Peps θα σε περιμένω :-)
    Μια ωραία μέρα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πόπη μου, είναι και ευκολία μεγάλη. Ένα φυλλαράκι παχουλούτσικο και "έξω από την πόρτα" που λένε!
    Καλημέρα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχει την χάρη της όντως Ερμιόνη μου και ο "αυτοσχεδιασμός" ως προς την γέμιση μπορεί να καταπλήξει τα πεινασμένα πλήθη :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έγω γίνει ένας μικρός "Παπαδιαμάντης" της κουζίνας!! Ονομασίες για να τους εντυπωσιάσω και να φάνε...
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου. Απλώς τα υλικά που ξεμένουν με βάζουν πάντα σε σκέψεις για το πως θα καταφέρω να τα συνδυάσω σε ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
    Και φαίνεται πως κάποιες φορές τα καταφέρνω καλά :-)
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Ελένη μου, έχω κομματάκι μαζί μου στο γραφείο. Έλα να το στείλω σε σένα :-))

    Κροστάτα ε; Δεν το σκέφτηκα έτσι...
    μιας και συνήθως η ονομασία αυτή πάει σε τάρτα με γλυκά κυρίως υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πολύ καλό Μάριον! Άσε που δεν θα χρειαστεί προς το παρόν να την δηλώσω στην εφορία!
    Που ξέρεις όμως; Μπορεί στο μέλλον να μας φορολογήσουν και το φαγητό του σπιτιού...γιατί έμμεσους τέτοιους φόρους στα βασικά αγαθά και στην εστίαση ουκ ολίγα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είδες τι ιδέες κατεβαίνουν στο μυαλό της νοικοκυράς, όταν είναι καθησμένη στο μετρό για την επιστροφή στο σπίτι, Κική μου;

    Ευτυχώς που πάντα έχω σταθμό το τέρμα...γιατί αλλιώς μπορεί και να συνέχιζα την διαδρομή και τις συνδυαστικές μου σκέψεις!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κωνσταντίνα μου στην ίδια κατηγορία ανήκουμε... στους λάτρεις των πιττών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μερικές φορές αυτά που έχουμε είναι υπερ-αρκετά! Τέλεια η πίτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Και εγώ στους λάτρεις ανήκω και την λάτρεψα και τούτη τη ημιυπαίθρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ειρήνη μου οι πίτες είναι για μένα χαρά γεύσης αλλά και ευρυματικής πράξης!!
    Το αποτέλεσμα του κάθε συνδυασμού υλικών με εκπλήσει κάθε φορά και κάποιες από αυτές τις φορές καταφέρνω να "εντυπωσιάζω" και τους δύσκολους αγαπημένους!
    Ε, τότε αισθάνομαι να έχω κατακτήσεις ένα μικρό κομματάκι ευτυχίας.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πρακτικό Χρυσαυγή μου, και οικονομικό συνάμα, μιας και αυτό έχει γίνει παράγοντας σημαντικός της καθημερινότητάς μας, πλέον.
    Θες να την πεις τάρτα, χατήριρα δεν χαλάω εγώ :-) Πες την!
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Δίκιο έχεις Μαρία μου.
    Και η χαρά ήταν τελικά στην γεύση της :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ε, ως γνήσια απόγονός της (με καταγωγή 1/4 από την γειτονική προς την Ιθάκη, Κεφαλλονιά) Μαρθούλα μου...βαδίζω στα χνάρια της :-)))

    Ευρηματική θα την χαρακτήριζες και δίκαιη με τον εαυτό της συνάμα αν το καλοσκεφτείς...και διαβάσεις και τα ελάχιστα που είναι γνωστά για την ζωή της, τα ονειρά της και τα "πιστεύω" της...
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λίλα θα το μεταφέρω αρμοδίως το φιλάκι.
    Τα αδειάσματα είναι έξυπνα και αναγκαστικά πολλές φορές :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αναστασία, πρέπει να έχει μείνει ένα μεγάλο κομμάτι στο σπίτι, έλα λοιπόν και θα σου το τρατάρω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Villy αυτό που λες είναι αλήθεια, αλλά τελευταίως ζω μ' έναν φόβο, ότι αυτά τα υπερ-αρκετά γίνονται λιγότερα για όλο και περισσότερους και προσπαθώ κάπως να "τιθασέψω" τούτες τις σκέψεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγγελική μου, είμαστε αρκετοί (και μεταξύ μας αγαπημένοι) οι μετέχοντες στο club της πίττας!!!
    Πίττα και Έλληνική κουζίνα πάνε αντάμα χρόνια τώρα...
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πηνελόπη μου τέλεια!Περίσσεψε κανένα κομμάτι;;;
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου-το πιστεύεις;;;- πίτα με ότι υπάρχει!!!!
    Κάθομαι και μαγειρεύω με τις ώρες και όταν έχουν τέτοιες πίτες (φτιαγμένες με ότι είχα στο ψυγείο) παρατάνε το φαγητό και τρώνε τις προχειρόπιτες μου!!! Άβυσσος η...κοιλιά των παιδιών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πολύ νόστιμη φαίνεται,κάτι ανάμεσα σε πίτσα και πίτα.Τέλεια συνδιασμένα τα υλικά και προπαντώς σωστά αξιοποιημένα ,μπράβο Πηνελόπη,καλό βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημέρα Ελένη μου, άργησες καλή μου και δεν έμεινε τίποτε, αλλά είναι πανεύκολο να ξαναφτιάξω μία και να έρθεις να πάρεις το μερτικό σου.
    Με ότι βρω και πάλι αυτή την φορά :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μαρίνα μου, όχι μόνον τα μυαλουδάκια τους αλλά και οι κοιλίτσες τους... άβυσσος!
    Έχει πολύ μα πάρα πολύ δίκιο καλή μου.
    Καλημέρα να έχετε και καλύ δύναμη με όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Σ' ευχαριστώ πολύ Neli μου. Πίτσα,πίτα, τάρτα όπως θες την λες αν και περισσότερο με πίτα θα την παρομοίαζα εγώ.
    Νόστιμη πάντως είναι και εύκολη στην ετοιμασία, οπότε αυτό της δίνει πολλούς "πόντους".
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή