Λίγο σπανάκι απ’ εδώ… Ένα λουκανικάκι απ’ εκεί…Λίγο μαλακό
τυράκι που ξέμεινε απ’ κάτι άλλο... Ένα γιαουρτάκι που «οδεύει» προς την λήξη του
και ότι άλλο είναι προς εκμετάλλευση τι μπορείς να τα κάνεις;
Τα κάνεις μια εύκολη και γρήγορη πίτα, χωρίς πολλές-πολλές σκέψεις
και ενδιασμούς ώστε να έχεις κάτι για βραδινό όταν θα στο ζητήσουν :-))
H ημι-σκεπαστή πίτα είναι δε, η καλύτερη λύση γιατί σκαρώνεις ένα
(και μόνον ένα) χοντρούτσικο φύλλο με ελαιόλαδο και «ντύνεις» με αυτό την γέμιση
κάνοντας την ταυτόχρονα και χαριτωμένη ως προς την παρουσίασή της.
Προσωπικά την μέθοδο την έχω υιοθετήσει πολλές φορές και με διαφορετικά υλικά ως προς την γέμιση, αλλά και με την ζύμη του φύλλου σε παραλλαγές.
Προσωπικά την μέθοδο την έχω υιοθετήσει πολλές φορές και με διαφορετικά υλικά ως προς την γέμιση, αλλά και με την ζύμη του φύλλου σε παραλλαγές.
Η συγκεκριμένη έγινε με τα ακόλουθα υλικά:
Για την ζύμη.
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1/ κούπα ελαιόλαδο (και ίσως λίγο παραπάνω την ώρα του ζυμώματος)
¼ κούπας γάλα φρέσκο,
2 μικρά αυγά,
1/2 κουταλάκι αλάτι και
1 κουταλάκι ξύδι.
1 κουταλάκι ξύδι.
Βάζετε το αλεύρι σε βαθύ μπολ ανοίγετε στο κέντρο μια λακκούβα
και μέσα σ’ αυτήν ρίχνετε τα δύο αυγά, το μισό λάδι, το γάλα, το αλάτι και το ξύδι.
Αρχίζετε να δουλεύετε το μείγμα ώστε το αλεύρι να πιει τα υγρά και σταδιακά θα
προσθέσετε και το υπόλοιπο λάδι μέχρι να πάρετε μια ωραία ζύμη.
Αφήνετε λίγο τη ζύμη κατά μέρος να ξεκουραστεί και ετοιμάζεστε:
για την γέμιση.
Εγώ είχα:
50 περίπου γραμμάρια σπανάκι στην κατάψυξη, πρόσθεσα λίγο άνηθο ψιλοκομμένο και κρεμμυδάκι και τα σωτάρισα
στο τηγάνι.
Μόλις αυτά ήσαν έτοιμα, κατέβασα από τη φωτιά έριξα μέσα το
λουκανικάκι κομμένο σε κομματάκια.
Συμπλήρωσα με τυράκια (περίπου): 150 γραμ. φέτα τριμμένη, 250 γραμ. γκούντα τριμμένη,
2 αυγουλάκια,
1 γιαουρτάκι αγελάδος,
καθώς και μοσχοκάρυδο τριμμένο μαζί με λίγο πιπέρι. Ανακάτεψα όλα μαζί και έτοιμη η γέμιση.
Συμπλήρωσα με τυράκια (περίπου): 150 γραμ. φέτα τριμμένη, 250 γραμ. γκούντα τριμμένη,
2 αυγουλάκια,
1 γιαουρτάκι αγελάδος,
καθώς και μοσχοκάρυδο τριμμένο μαζί με λίγο πιπέρι. Ανακάτεψα όλα μαζί και έτοιμη η γέμιση.
Σε ταψί αντικολλητικό κατά προτίμηση, βάζετε λίγο ελαιόλαδο
και το λαδώνετε παντού.
Με ένα μικρό πλάστη ανοίγετε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί
τη ζύμη σε φύλλο.
Την θέλουμε μεγαλύτερη σε μέγεθος από τον κύκλο του ταψιού μας.
Μεταφέρετε το φύλλο με την βοήθεια του χαρτιού και το
αναποδογυρίζετε μέσα στο ταψί.
Στρώνετε την γέμιση καλά μ’ ένα κουτάλι και γυρίζετε
την ζύμη από τα πλαϊνά προς τα μέσα.
Είναι σαν να κάνετε μια τάρτα, αλλά εδώ η ζύμη σκεπάζει την
γέμιση.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς, μέχρι
να ροδίσει η επιφάνεια της γέμισης αλλά και το φύλλο να αποκτήσει ωραίο χρώμα.
Ξεφουρνίζετε. Αφήνετε να σταθεί λίγο να κρυώσει και σερβίρετε.
Ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα είναι απαραίτητο για να συνοδεύσετε
τούτη τη λιχουδιά.
Καλή σας απόλαυση.
Όσο για τη γέμιση αυτοσχεδιάστε εκ’ των ενόντων :-)) μην διστάζετε.
Όσο για τη γέμιση αυτοσχεδιάστε εκ’ των ενόντων :-)) μην διστάζετε.
Vale krasaki ki erxomai!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαυτές οι ημισκεπαστές μου αρέσουν πάρα πολύ και έχω και σπανάκι ...
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια
Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, ωραιότατη η πίτα που σκάρωσες Πηνελόπη μου! Να την πούμε νόστιμη πιτούλα της αξιοποίησης;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην προτιμώ χωρίς φύλλο στην επιφάνεια και πιο ελαφριά είναι, αλλά και πολύ εμφανίσιμη!
Φιλιά πολλά!
Πολύ μου άρεσε ο τίτλος Ημι.......
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι που σκαρώνεις συνταγές σκαρώνεις κι ονόματα!!
Καλησπέρα
Πολύ μ΄αρέσουν οι συνταγές που αξιοποιούνται τα υλικά που περισσεύουν στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μου!Εκτιμώ πολύ τη φαντασία που πηγάζει από την καθημερινότητα της κάθε νοικοκυράς και συνδυάζεται με την προσπάθειά της να παρουσιάζει κάθε μέρα νόστιμα και περιποιημένα φαγητά για τα αγαπημένα της πρόσωπα.Όταν δε,εκμεταλλεύεται και τα περίσσια υλικά..τότε η ικανοποίηση μεγενθύνεται!Σπουδαία η ημισκέπαστη πιτούλα σου Πηνελόπη μου!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η κροστάτα σου, δημιουργική μου Πηνελόπη, μέχρι εδώ μοσχομύρισε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈνα-τουλάχιστον!-κομματάκι το έτρωγα για βραδινό!
Χαιρετισμούς και καλησπέρα σας!
Hμισκεπαστή, κάτι σαν τους ημιυπαίθριους ένα πράγμα...χιχι :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε γεύση και εμφάνιση πάντως δεν ειναι καθόλου ''ημι''.
Και με ότι έχει περισσέψει γίνονται οι καλύτερες συνταγες Πηνελόπη μου.
Φιλιά
Λίγο από δω λίγο από κεί έφτιαξες ένα αριστούργημα Πηνελόπη μου! Η κροστάτα σου είναι τέλειααααα!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤη λάτρεψα και γιατί έχει υλικά που πρέπει να καταναλωθούν!! Ωραία λύση! -:)))
Φιλιά και καλό βράδυ!
Λατρεύω τις πίτες .. σκεπαστές, ξεσκέπαστες, ημισκεπαστές ... ολες !
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
εμενα δωσε μου πιτα και παρε μου την ψυχη. στον συζυγο επισης. τις φιαχνω συχνα και αυτη η ημιυπαιθρια μου φαινεται τελεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλο σου βραδυ
ειρηνη
Εγώ τάρτα θα την πω Πηνελόπη μου!! Πραγματική νοστιμιά και δεν θα φανταζόταν κανείς αν δεν το έλεγες ότι έγινε με απλά περισσεύματα! Τι όμορφο και τι πρακτικό να αξιοποιείς τα περισσεύματα του ψυγείου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Μια χαρά ξεμπέρδεψες με τα περισσεύματα! Εύκολη και γρήγορη πιτούλα, φυσικά και νοστιμότατη:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε συ Πηνελόπη, η συνονόματή σου του Οδυσσέα η καλή, όλο ύφαινε και ξήλωνε, εσύ όμως "υφαίνεις" κάτι νοστιμιές στην κουζίνα σου ακόμα και με το τίποτε, και δε χρειάζονται κανένα ξήλωμα! Άξια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν αυτά τα αδειάσματα του ψυγείου......φιλάκι σε ένα μαγουλάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, αυτή η πιτούλα πολύ με κόλασε! Θέλω οπωσδήποτε ένα κομμάτι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου!
Έλα Peps θα σε περιμένω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ωραία μέρα σου εύχομαι.
Πόπη μου, είναι και ευκολία μεγάλη. Ένα φυλλαράκι παχουλούτσικο και "έξω από την πόρτα" που λένε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου.
Έχει την χάρη της όντως Ερμιόνη μου και ο "αυτοσχεδιασμός" ως προς την γέμιση μπορεί να καταπλήξει τα πεινασμένα πλήθη :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγω γίνει ένας μικρός "Παπαδιαμάντης" της κουζίνας!! Ονομασίες για να τους εντυπωσιάσω και να φάνε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Σ' ευχαριστώ πολύ Φωτεινή μου. Απλώς τα υλικά που ξεμένουν με βάζουν πάντα σε σκέψεις για το πως θα καταφέρω να τα συνδυάσω σε ένα ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι φαίνεται πως κάποιες φορές τα καταφέρνω καλά :-)
Καλή σου μέρα.
Καλημέρα Ελένη μου, έχω κομματάκι μαζί μου στο γραφείο. Έλα να το στείλω σε σένα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚροστάτα ε; Δεν το σκέφτηκα έτσι...
μιας και συνήθως η ονομασία αυτή πάει σε τάρτα με γλυκά κυρίως υλικά.
Πολύ καλό Μάριον! Άσε που δεν θα χρειαστεί προς το παρόν να την δηλώσω στην εφορία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠου ξέρεις όμως; Μπορεί στο μέλλον να μας φορολογήσουν και το φαγητό του σπιτιού...γιατί έμμεσους τέτοιους φόρους στα βασικά αγαθά και στην εστίαση ουκ ολίγα!!!
Είδες τι ιδέες κατεβαίνουν στο μυαλό της νοικοκυράς, όταν είναι καθησμένη στο μετρό για την επιστροφή στο σπίτι, Κική μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που πάντα έχω σταθμό το τέρμα...γιατί αλλιώς μπορεί και να συνέχιζα την διαδρομή και τις συνδυαστικές μου σκέψεις!
Καλημέρες πολλές.
Κωνσταντίνα μου στην ίδια κατηγορία ανήκουμε... στους λάτρεις των πιττών!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές φορές αυτά που έχουμε είναι υπερ-αρκετά! Τέλεια η πίτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ στους λάτρεις ανήκω και την λάτρεψα και τούτη τη ημιυπαίθρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιρήνη μου οι πίτες είναι για μένα χαρά γεύσης αλλά και ευρυματικής πράξης!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα του κάθε συνδυασμού υλικών με εκπλήσει κάθε φορά και κάποιες από αυτές τις φορές καταφέρνω να "εντυπωσιάζω" και τους δύσκολους αγαπημένους!
Ε, τότε αισθάνομαι να έχω κατακτήσεις ένα μικρό κομματάκι ευτυχίας.
Καλημέρες πολλές.
Πρακτικό Χρυσαυγή μου, και οικονομικό συνάμα, μιας και αυτό έχει γίνει παράγοντας σημαντικός της καθημερινότητάς μας, πλέον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘες να την πεις τάρτα, χατήριρα δεν χαλάω εγώ :-) Πες την!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Δίκιο έχεις Μαρία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η χαρά ήταν τελικά στην γεύση της :-))
Ε, ως γνήσια απόγονός της (με καταγωγή 1/4 από την γειτονική προς την Ιθάκη, Κεφαλλονιά) Μαρθούλα μου...βαδίζω στα χνάρια της :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυρηματική θα την χαρακτήριζες και δίκαιη με τον εαυτό της συνάμα αν το καλοσκεφτείς...και διαβάσεις και τα ελάχιστα που είναι γνωστά για την ζωή της, τα ονειρά της και τα "πιστεύω" της...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Λίλα θα το μεταφέρω αρμοδίως το φιλάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αδειάσματα είναι έξυπνα και αναγκαστικά πολλές φορές :-))
Αναστασία, πρέπει να έχει μείνει ένα μεγάλο κομμάτι στο σπίτι, έλα λοιπόν και θα σου το τρατάρω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήVilly αυτό που λες είναι αλήθεια, αλλά τελευταίως ζω μ' έναν φόβο, ότι αυτά τα υπερ-αρκετά γίνονται λιγότερα για όλο και περισσότερους και προσπαθώ κάπως να "τιθασέψω" τούτες τις σκέψεις μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου, είμαστε αρκετοί (και μεταξύ μας αγαπημένοι) οι μετέχοντες στο club της πίττας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠίττα και Έλληνική κουζίνα πάνε αντάμα χρόνια τώρα...
Φιλιά πολλά.
Πηνελόπη μου τέλεια!Περίσσεψε κανένα κομμάτι;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Το αγαπημένο φαγητό των παιδιών μου-το πιστεύεις;;;- πίτα με ότι υπάρχει!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθομαι και μαγειρεύω με τις ώρες και όταν έχουν τέτοιες πίτες (φτιαγμένες με ότι είχα στο ψυγείο) παρατάνε το φαγητό και τρώνε τις προχειρόπιτες μου!!! Άβυσσος η...κοιλιά των παιδιών!!!
Πολύ νόστιμη φαίνεται,κάτι ανάμεσα σε πίτσα και πίτα.Τέλεια συνδιασμένα τα υλικά και προπαντώς σωστά αξιοποιημένα ,μπράβο Πηνελόπη,καλό βραδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ελένη μου, άργησες καλή μου και δεν έμεινε τίποτε, αλλά είναι πανεύκολο να ξαναφτιάξω μία και να έρθεις να πάρεις το μερτικό σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ότι βρω και πάλι αυτή την φορά :-))
Μαρίνα μου, όχι μόνον τα μυαλουδάκια τους αλλά και οι κοιλίτσες τους... άβυσσος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει πολύ μα πάρα πολύ δίκιο καλή μου.
Καλημέρα να έχετε και καλύ δύναμη με όλα.
Σ' ευχαριστώ πολύ Neli μου. Πίτσα,πίτα, τάρτα όπως θες την λες αν και περισσότερο με πίτα θα την παρομοίαζα εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμη πάντως είναι και εύκολη στην ετοιμασία, οπότε αυτό της δίνει πολλούς "πόντους".
Καλημέρα να έχεις.