22.11.12

Ρεβύθια ... που θα λατρέψετε.

Καιρό έχω να γράψω για ένα φαγητό με όσπρια και όχι τίποτε, κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως μη λάτρης τους, κάτι που είναι πέρα για πέρα... ψευδές.
Τα τρώγω σχεδόν σε όλες τους τις εκδοχές, αν και οι «σουπέρες» συνταγές δεν είναι και η πρώτη  επιλογή μου πάντα.
Στις σαλάτες, στον φούρνο, ή σαν συστατικό σε χορτοφαγικά κεφτεδάκια και μπιφτεκάκια είναι από τα καλύτερα γεύματά μου.
Να σας πω λοιπόν πως έγιναν τα τελευταία μου ρεβύθια στον φούρνο.



Για 3 άτομα:
250 γραμ. ρεβύθια,
3 μεγάλα καρότα,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι,
1 κονσέρβα ντοματάκια,
2 πορτοκάλια (χυμός και φλούδα)
2 φύλλα δάφνης,
1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ,
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι,
πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λίγη σκόνη σκόρδου, λίγο αποξηραμένο θυμάρι (μισό κουταλάκι απ΄ όλα)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο, και
3 ποτήρια νερό (με το ένα θα ξεπλύνετε και την κονσέρβα από τα ντοματάκια).

Βάζετε από βραδύς τα ρεβύθια να μουλιάζουν, με σόδα ή χωρίς. Εγώ χωρίς σόδα τον τελευταίο καιρό. Την άλλη μέρα, που θα ξεκινήσετε το μαγείρεμά τους:
Θα ψιλοκόψετε το κρεμμύδι. 
Θα πλύνετε και θα καθαρίσετε τα καρότα, κόβοντάς τα σε ροδέλλες.
Θα βάλετε τα ρεβύθια σ’ ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ.
Θα τους ρίξετε: το κρεμμύδι, τα καρότα, τα ντοματάκια, τα φύλλα τις δάφνης, το φρέσκο τζίντζερ 
που θα το τρίψετε στον τρίφτη, το αλάτι και τα λοιπά μπαχαρικά.
Θα ανακατέψετε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά 
Μέσα στο πυρέξ θα ρίξετε το νερό, το λάδι και την φλούδα από το ένα πορτοκάλι (θα το έχετε πλύνει καλά). Θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και θα τα βάλετε στον φούρνο να ψηθούν σκεπασμένα για 2 ώρες περίπου. 


Στο 2ώρο επάνω θα βγάλετε το αλουμινόχαρτο και θα προσθέσετε μέσα στο πυρέξ τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια, ενδεχομένως με λίγο ακόμη λαδάκ και νερό ζεστό, αν σας φανεί το φαγητό να έχει πιει όλα τα υγρά του. Το αφήνετε ακάλυπτο να ψηθεί για 35-40 λεπτά και κλείνετε τον φούρνο.
Αν αφήσετε το φαγητό να σταθεί για μισή με μία ακόμη ώρα μέσα στον φούρνο κλειστό, τα ρεβύθια θα πιούν και το υπόλοιπο ζουμάκι και θα έχουν μελώσει.
Σερβίρετε με: τυρί φέτα (η μαλακιά, είναι τέλεια για τούτο το πιάτο) ή λίγο μπέϊκον τηγανισμένο, ή ένα ωραίο κομματάκι καπνιστής ρέγκας (την λατρεύω, αλλά  προσπαθώ να μην τρώω πολύ)!

44 σχόλια:

  1. Καλημέρα Πηνελόπη μου...πωπωωω τα λιμπίστηκα τα ρεβίθια σου ...μέρες τώρα θέλω να μαγειρέψω και ...σκοντάφτω σε αντιδράσεις!!!-:))
    Τελείωσε τώρα θα τα φτιάξω ...σου έγιναν υπέροχα εεεε;;;
    Τα λάτρεψα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, επειδή ξέρω ότι τα έφαγες όλα δεν ζητάω πιάτο.
    Μια φίλη βάζει χυμό από νεράντζι, τώρα βλέπω εσένα με το πορτοκάλι την άλλη βδομάδα η δοκιμή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τα ελάχιστα όσπρια που μου αρέσουν και τρώω με μεγαλη μου χαρά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαίνονται υπέροχα, αλλά δεν τα έχουμε δοκιμάσει μ' αυτόν τον τρόπο... (Ευκαιρία να το ψιθυρίσω στη σύζυγο!)

    Στα ορεινά της Αχαϊας έχω γευτεί υπέροχα ρεβύθια με σπανάκι, δεν ξέρω αν τα συνηθίζεις, που μου άρεσαν πάρα πολύ, όπως επίσης και ρεβυθοκεφτέδες, που είναι πιο διαδεδομένοι και κλασικοί!

    Καλό σου Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πωπώ..το πιστεύεις ότι τα ρεβύθια είναι από τα ΠΙΟ αγαπημένα μου φαγητά; Κι έτσι δεν τα έχω δοκιμάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τα λατρεύω τα ρεβύθια ... θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. To portokali prepei na tou pigainei poli!!!!!
    M'aresoun!!!!
    :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσε τους να λένε και να φέρνουν αντιρρήσεις Κική μου...εσύ προχώρα ακάθεκτη! Κι' αν τους τα κάνεις έτσι νομίζω πως θα σε δικαιώουν.
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου το πορτοκάλι είναι για μένα αγαπημένο υλικό σε φαγητά και γλυκά. Η φλούδα δίνει άρωμα παντού και ο χυμός γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δελφινάκι τα όσπρια κάνουν καλό στον οργανισμό μας και ας είναι αρκετές φορές δύσπεπτα για πολλούς.
    Το καλό μαγείρεμα βοηθά στο να γίνουν αγαπητά νομίζω :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευάγγελε να της το "ψιθυρίσεις" και καλού-κακού δώσε της τυπωμένη και την συνταγή μήπως και τελικά θελήσει να την μαγειρέψει :-))

    Με σπανάκι τα έχω κάνει μια-δυό φορές, αλλά τα έχω κάνει και με άγρια χόρτα (όμως τα είχα προηγουμένως βράσει αρκετά).
    Καλό απόγευμα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί να μην σε πιστέψω Βέρα μου;
    Κι εγώ αγαπώ περισσότερο τα ρεβύθια από ότι τα φασόλια ας πούμε...και μάλιστα από παιδί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κωνσταντίνα, με τα ρεβύθια υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό, σε ότι αφορά τις δοκιμές. Όρεξη να 'χεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Peps, δοκιμή και περιμένω σχόλια και κρίσεις :-)))
    Καλό απόγευμα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη μου με πέτυχες σε ευαίσθητο σημείο! Τρελαίνομαι για ρεβίθια και τα γεύομαι συχνά! Η εκδοχή σου έχει σειρά απόλυτης προτεραιότητας!
    Ευχαριστώωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θέλω πιατάκι, Πηνελόπη μου, από αυτά τα μυρωδάτα ρεβίθια σου, τα πορτοκαλένια! Πρέπει να ψήθηκαν τέλεια!
    Πολλούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ετοίμασε μια μερίδα και έρχομαι! Θα φέρω και φέτα... Και ψωμάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Οντως αυτη η προταση για τα ρεβυθια ειναι ελκυστικη ειδικα γι ατα παιδακια που δε τα τρωνε ....σαν το δικο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πηνελόπη μου και μόνο που πρόκειται για ρεβίθια τα λατρεύω ήδη!
    Πόσο μάλλον αυτά, που είναι τόσο όμορφα μελωμένα με ωραία αρωματικά και μπαχαρικά!
    Είναι σκέτη νοστιμιά πραγματικά! Θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία γιατί ειδικά τα ρεβίθια θέλω να τα αξιοποιώ με όσους περισσότερους τρόπους γίνεται!
    Φιλιά πολλά και καλημέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπούμε τα όσπρια!Κάθε εβδομάδα μαγειρεύω εναλλάξ,κάθε είδους όσπριο.Τα ρεβύθια τα κάνω συνήθως λευκά με λεμόνι,αραιά και που τα κάνω με κόκκινη σάλτσα..με πορτοκάλι θα τα δοκιμάσω τώρα!!Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμα και αρωματικά!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εμένα γενικά απο όλα τα όσπρια τα ρεβύθια ειναι τα αγαπημένα μου, ειμαι σίγουρη ότι έγιναν τέλεια!
    φιλιά Πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ετσι γίνονται πεντανόστιμα τα ρεβύθια
    Η προσθήκη πορτοκαλιού πολύ ωραία.
    Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Τέλεια Πηνελόπη.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλά στη γάστρα και με τόση "περιποίηση" την κατανάλωνα όλη μόνη μου!

    Τα ρεβίθια είναι το αγαπημένο μας όσπριο και τελευταίως τα κάνω συχνά σαλάτες για πιο ανάλαφρες γεύσεις.

    Kisses!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φανατική των οσπρίων ψηφίζω ΝΑΙ στην καταπληκτική συνταγή σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αν με καλούσες, δε θα'λεγα όχι, στ' ορκίζομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα...όλοι στην οικογένεια τρώνε ρεβιθιά!
    Θα τα μαγειρέψω την επόμενη φορά με τη δική σου συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλή σου μέρα Πηνελόπη μου, και τι νόστιμο το φαγάκι που μας έφτιαξες!!Τα ρεβίθια δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, και τώρα μου έδωσες ωραία ιδέα..Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγγελική μου, σε τούτη την εκδοχή μαγειρέματος των ρεβιθιών, θεωρώ πραγματικά ότι πρέπει να δώσεις έναν καλό βαθμό προτεραιότητας, εφόσον αγαπάς τα ρεβίθια.
    Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ελένη μου, πραγματικά έγιναν νόστιμα.
    Και εγώ να θα σου φυλάξω πιατάκι οπωσδήποτε.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Έλα Αναστασία κόπιασε...και άμα φέρεις και συνοδευτικά όπως λες, θα σου βάλω και δεύτερη μερίδα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μαργαρίτα μου, τα παιδιά μας έχουν τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Το δικό μου αρέσκεται στις "λεμονιές εκδοχές"... Πίνει το ζουμάκι και αφήνει τα όσπρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλημέρα Ερμιόνη μου, εγγυώμαι προσωπικά :-)) ότι θα σου αρέσουν πολύ εάν τα φτιάξεις με τούτο τον συνδυασμό μυρωδικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Φωτεινή, για την κόκκινη εκδοχή τους ο συνδυασμός μπαχαρικών με το άρωμα και το χυμό του πορτοκαλιού, θα σου προσφέρουν μια άλλη γευστική διάσταση πιστεύω. Κάνε λοιπόν τις δοκιμές σου και ελπίζω να σας αρέσουν οικογενειακώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Και εγώ αγαπώ πολύ τα ρεβίθια Έρη μου και με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος ήταν από τα καλύτερα φαγητά του τελευταίου διαστήματος :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Και το πορτοκάλι (χυμός και φλούδ) αλλά κα το τζίντζερ έδωσαν εξαιρετικό άρωμα στα ρεβίθια καλή μου Μάριον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ζαμπία μου καλημέρα, στις σαλάτες είναι και για μένα άκρως αγαπημένα, παρέα με τα μικρά άσπρα φασόλιο (τα λόπια που έλεγε ο πατέρας μου).
    Εδώ έγιναν πιο φαγάκι και οι μεγάλοι έφαγαν με πολύ χαρά!!!
    Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλημέρα Σοφία μου.
    Σ' ευχαριστώ από καρδιάς για την "ψήφο" καλή μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μάρθα μου, η πρόσκληση είναι ανοικτή, αρκεί να μου πεις πότε να σε περιμένω...τόσο μακριά που είσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Άμα έχεις τόσο καλούς αποδέκτες Δημητρά μου, να τους την κάνεις την συνταγή και θα περιμένω να δω τι "κριτικές" θα πάρεις :-))
    Καλημέρες πολλές σας στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Να λοιπόν η ευκαιρία για μια διαφορετική δοκιμή, Χαρά μου!
    Άσε που τα βάζεις στον φούρνο και τα "ξεχνάς"!!! κάνοντας άλλα πράγματα όσο αυτά μαγειρεύονται :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. πορτοκαλι...! θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Donkey and the carrot, το πορτοκάλι κάνει την γευστική διαφορά, αλλά ταυτόχρονα βοηθά στο να γίνουν πιο "ευκολοχώνευτα" τα όσπρια όπως λένε και οι διατροφολόγοι.
    Δοκίμασε τα νομίζω πως θα σου αρέσουν.
    Καλημέα εύχομαι και ένα φιλάκι στο μωρούλι σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΑνώνυμοςΙουνίου 09, 2014

    Καταπληκτική συνταγή που όντως τη λατρέψαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή