Καιρό έχω να γράψω για ένα φαγητό με όσπρια και όχι τίποτε,
κινδυνεύω να χαρακτηριστώ ως μη λάτρης τους, κάτι που είναι πέρα για πέρα... ψευδές.
Τα τρώγω σχεδόν σε όλες τους τις εκδοχές, αν και οι «σουπέρες»
συνταγές δεν είναι και η πρώτη επιλογή μου πάντα.
Στις σαλάτες, στον φούρνο, ή σαν συστατικό σε χορτοφαγικά
κεφτεδάκια και μπιφτεκάκια είναι από τα καλύτερα γεύματά μου.
Για 3 άτομα:
250 γραμ. ρεβύθια,
3 μεγάλα καρότα,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι,
1 κονσέρβα ντοματάκια,
2 πορτοκάλια (χυμός και φλούδα)
2 φύλλα δάφνης,
1 κομματάκι φρέσκο τζίντζερ,
1 κουταλάκι χοντρό αλάτι,
πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, λίγη σκόνη σκόρδου, λίγο αποξηραμένο
θυμάρι (μισό κουταλάκι απ΄ όλα)
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο, και
3 ποτήρια νερό (με το ένα θα ξεπλύνετε και την κονσέρβα από τα ντοματάκια).
Βάζετε από βραδύς τα ρεβύθια να μουλιάζουν, με σόδα ή χωρίς.
Εγώ χωρίς σόδα τον τελευταίο καιρό. Την άλλη μέρα, που θα ξεκινήσετε το μαγείρεμά τους:
Θα ψιλοκόψετε το κρεμμύδι.
Θα πλύνετε και θα καθαρίσετε τα
καρότα, κόβοντάς τα σε ροδέλλες.
Θα βάλετε τα ρεβύθια σ’ ένα ελαφρώς λαδωμένο πυρέξ.
Θα τους ρίξετε: το κρεμμύδι, τα καρότα, τα ντοματάκια, τα φύλλα
τις δάφνης, το φρέσκο τζίντζερ
που θα το τρίψετε στον τρίφτη, το αλάτι και τα
λοιπά μπαχαρικά.
Θα ανακατέψετε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά
Μέσα στο πυρέξ θα ρίξετε το νερό, το λάδι και την φλούδα από
το ένα πορτοκάλι (θα το έχετε πλύνει καλά). Θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο και
θα τα βάλετε στον φούρνο να ψηθούν σκεπασμένα για 2 ώρες περίπου.
Στο 2ώρο επάνω θα βγάλετε το αλουμινόχαρτο
και θα προσθέσετε μέσα στο πυρέξ τον χυμό από τα δύο πορτοκάλια, ενδεχομένως με
λίγο ακόμη λαδάκ και νερό ζεστό, αν σας φανεί το φαγητό να έχει πιει όλα τα υγρά του. Το αφήνετε
ακάλυπτο να ψηθεί για 35-40 λεπτά και κλείνετε τον φούρνο.
Αν αφήσετε το φαγητό να σταθεί για μισή με μία ακόμη ώρα μέσα στον
φούρνο κλειστό, τα ρεβύθια θα πιούν και το υπόλοιπο ζουμάκι και θα έχουν μελώσει.
Σερβίρετε με: τυρί φέτα (η μαλακιά, είναι τέλεια για τούτο το
πιάτο) ή λίγο μπέϊκον τηγανισμένο, ή ένα
ωραίο κομματάκι καπνιστής ρέγκας (την λατρεύω, αλλά προσπαθώ να μην τρώω πολύ)!
Καλημέρα Πηνελόπη μου...πωπωωω τα λιμπίστηκα τα ρεβίθια σου ...μέρες τώρα θέλω να μαγειρέψω και ...σκοντάφτω σε αντιδράσεις!!!-:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελείωσε τώρα θα τα φτιάξω ...σου έγιναν υπέροχα εεεε;;;
Τα λάτρεψα!
Φιλιά
Καλημέρα, επειδή ξέρω ότι τα έφαγες όλα δεν ζητάω πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φίλη βάζει χυμό από νεράντζι, τώρα βλέπω εσένα με το πορτοκάλι την άλλη βδομάδα η δοκιμή!!
Απο τα ελάχιστα όσπρια που μου αρέσουν και τρώω με μεγαλη μου χαρά :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνονται υπέροχα, αλλά δεν τα έχουμε δοκιμάσει μ' αυτόν τον τρόπο... (Ευκαιρία να το ψιθυρίσω στη σύζυγο!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα ορεινά της Αχαϊας έχω γευτεί υπέροχα ρεβύθια με σπανάκι, δεν ξέρω αν τα συνηθίζεις, που μου άρεσαν πάρα πολύ, όπως επίσης και ρεβυθοκεφτέδες, που είναι πιο διαδεδομένοι και κλασικοί!
Καλό σου Σαββατοκύριακο!
Πωπώ..το πιστεύεις ότι τα ρεβύθια είναι από τα ΠΙΟ αγαπημένα μου φαγητά; Κι έτσι δεν τα έχω δοκιμάσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λατρεύω τα ρεβύθια ... θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
To portokali prepei na tou pigainei poli!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήM'aresoun!!!!
:) :) :)
Άσε τους να λένε και να φέρνουν αντιρρήσεις Κική μου...εσύ προχώρα ακάθεκτη! Κι' αν τους τα κάνεις έτσι νομίζω πως θα σε δικαιώουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα εύχομαι.
Ξανθή μου το πορτοκάλι είναι για μένα αγαπημένο υλικό σε φαγητά και γλυκά. Η φλούδα δίνει άρωμα παντού και ο χυμός γλύκα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔελφινάκι τα όσπρια κάνουν καλό στον οργανισμό μας και ας είναι αρκετές φορές δύσπεπτα για πολλούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλό μαγείρεμα βοηθά στο να γίνουν αγαπητά νομίζω :-))
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυάγγελε να της το "ψιθυρίσεις" και καλού-κακού δώσε της τυπωμένη και την συνταγή μήπως και τελικά θελήσει να την μαγειρέψει :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε σπανάκι τα έχω κάνει μια-δυό φορές, αλλά τα έχω κάνει και με άγρια χόρτα (όμως τα είχα προηγουμένως βράσει αρκετά).
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Γιατί να μην σε πιστέψω Βέρα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ αγαπώ περισσότερο τα ρεβύθια από ότι τα φασόλια ας πούμε...και μάλιστα από παιδί!
Κωνσταντίνα, με τα ρεβύθια υπάρχει πεδίον δόξης λαμπρό, σε ότι αφορά τις δοκιμές. Όρεξη να 'χεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήPeps, δοκιμή και περιμένω σχόλια και κρίσεις :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα να έχεις.
Πηνελόπη μου με πέτυχες σε ευαίσθητο σημείο! Τρελαίνομαι για ρεβίθια και τα γεύομαι συχνά! Η εκδοχή σου έχει σειρά απόλυτης προτεραιότητας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώωωωω
Θέλω πιατάκι, Πηνελόπη μου, από αυτά τα μυρωδάτα ρεβίθια σου, τα πορτοκαλένια! Πρέπει να ψήθηκαν τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς!
Ετοίμασε μια μερίδα και έρχομαι! Θα φέρω και φέτα... Και ψωμάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟντως αυτη η προταση για τα ρεβυθια ειναι ελκυστικη ειδικα γι ατα παιδακια που δε τα τρωνε ....σαν το δικο μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου και μόνο που πρόκειται για ρεβίθια τα λατρεύω ήδη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μάλλον αυτά, που είναι τόσο όμορφα μελωμένα με ωραία αρωματικά και μπαχαρικά!
Είναι σκέτη νοστιμιά πραγματικά! Θα τα φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία γιατί ειδικά τα ρεβίθια θέλω να τα αξιοποιώ με όσους περισσότερους τρόπους γίνεται!
Φιλιά πολλά και καλημέρες!
Αγαπούμε τα όσπρια!Κάθε εβδομάδα μαγειρεύω εναλλάξ,κάθε είδους όσπριο.Τα ρεβύθια τα κάνω συνήθως λευκά με λεμόνι,αραιά και που τα κάνω με κόκκινη σάλτσα..με πορτοκάλι θα τα δοκιμάσω τώρα!!Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμα και αρωματικά!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήεμένα γενικά απο όλα τα όσπρια τα ρεβύθια ειναι τα αγαπημένα μου, ειμαι σίγουρη ότι έγιναν τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά Πηνελόπη
Ετσι γίνονται πεντανόστιμα τα ρεβύθια
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ προσθήκη πορτοκαλιού πολύ ωραία.
Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ. Τέλεια Πηνελόπη.
Φιλιά
Καλά στη γάστρα και με τόση "περιποίηση" την κατανάλωνα όλη μόνη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ρεβίθια είναι το αγαπημένο μας όσπριο και τελευταίως τα κάνω συχνά σαλάτες για πιο ανάλαφρες γεύσεις.
Kisses!
Z.
Φανατική των οσπρίων ψηφίζω ΝΑΙ στην καταπληκτική συνταγή σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν με καλούσες, δε θα'λεγα όχι, στ' ορκίζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα...όλοι στην οικογένεια τρώνε ρεβιθιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα μαγειρέψω την επόμενη φορά με τη δική σου συνταγή.
Καλή σου μέρα Πηνελόπη μου, και τι νόστιμο το φαγάκι που μας έφτιαξες!!Τα ρεβίθια δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ έτσι, και τώρα μου έδωσες ωραία ιδέα..Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου, σε τούτη την εκδοχή μαγειρέματος των ρεβιθιών, θεωρώ πραγματικά ότι πρέπει να δώσεις έναν καλό βαθμό προτεραιότητας, εφόσον αγαπάς τα ρεβίθια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Ελένη μου, πραγματικά έγιναν νόστιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ να θα σου φυλάξω πιατάκι οπωσδήποτε.
Καλημέρες πολλές.
Έλα Αναστασία κόπιασε...και άμα φέρεις και συνοδευτικά όπως λες, θα σου βάλω και δεύτερη μερίδα :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαργαρίτα μου, τα παιδιά μας έχουν τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Το δικό μου αρέσκεται στις "λεμονιές εκδοχές"... Πίνει το ζουμάκι και αφήνει τα όσπρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ερμιόνη μου, εγγυώμαι προσωπικά :-)) ότι θα σου αρέσουν πολύ εάν τα φτιάξεις με τούτο τον συνδυασμό μυρωδικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦωτεινή, για την κόκκινη εκδοχή τους ο συνδυασμός μπαχαρικών με το άρωμα και το χυμό του πορτοκαλιού, θα σου προσφέρουν μια άλλη γευστική διάσταση πιστεύω. Κάνε λοιπόν τις δοκιμές σου και ελπίζω να σας αρέσουν οικογενειακώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ αγαπώ πολύ τα ρεβίθια Έρη μου και με αυτόν τον τρόπο μαγειρέματος ήταν από τα καλύτερα φαγητά του τελευταίου διαστήματος :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πορτοκάλι (χυμός και φλούδ) αλλά κα το τζίντζερ έδωσαν εξαιρετικό άρωμα στα ρεβίθια καλή μου Μάριον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαμπία μου καλημέρα, στις σαλάτες είναι και για μένα άκρως αγαπημένα, παρέα με τα μικρά άσπρα φασόλιο (τα λόπια που έλεγε ο πατέρας μου).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ έγιναν πιο φαγάκι και οι μεγάλοι έφαγαν με πολύ χαρά!!!
Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά.
Καλημέρα Σοφία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ από καρδιάς για την "ψήφο" καλή μου :-))
Μάρθα μου, η πρόσκληση είναι ανοικτή, αρκεί να μου πεις πότε να σε περιμένω...τόσο μακριά που είσαι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα έχεις τόσο καλούς αποδέκτες Δημητρά μου, να τους την κάνεις την συνταγή και θα περιμένω να δω τι "κριτικές" θα πάρεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές σας στέλνω.
Να λοιπόν η ευκαιρία για μια διαφορετική δοκιμή, Χαρά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που τα βάζεις στον φούρνο και τα "ξεχνάς"!!! κάνοντας άλλα πράγματα όσο αυτά μαγειρεύονται :-))
πορτοκαλι...! θα δοκιμαστεί με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήDonkey and the carrot, το πορτοκάλι κάνει την γευστική διαφορά, αλλά ταυτόχρονα βοηθά στο να γίνουν πιο "ευκολοχώνευτα" τα όσπρια όπως λένε και οι διατροφολόγοι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε τα νομίζω πως θα σου αρέσουν.
Καλημέα εύχομαι και ένα φιλάκι στο μωρούλι σας.
Καταπληκτική συνταγή που όντως τη λατρέψαμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή