Κι’ αν σας ξέμεινε το κουνουπίδι το κοκκινιστό, γιατί: στον
έναν δεν μύριζε καλά, ο άλλος το ήθελε άσπρο σαλάτα με μπόλικο λεμόνι. O τρίτος δεν τρώει κουνουπίδι και πάει λέγοντας…
και λυπάστε να το πετάξετε όπως εγώ, συνεχίστε ακάθεκτες και ακάθεκτοι, δημιουργώντας ένα σνακ για την επόμενη μέρα!
Τόσα και τόσα ζαρζαβατικά έχουμε δει να μπαίνουν κατά καιρούς σε αλμυρά κέϊκς: πιπεριές όλων των ειδών και των χρωμάτων, σπανάκι, ελιές, ντομάτες ξερές και λιαστές, κολοκυθάκια, κολοκύθες, καρότα, αρακά, πράσα (γι' αυτά τα τελευταία έχω κι' εγώ τα "κρατήματά μου) γιατί όχι και το κουνουπίδι παρακαλώ;
και λυπάστε να το πετάξετε όπως εγώ, συνεχίστε ακάθεκτες και ακάθεκτοι, δημιουργώντας ένα σνακ για την επόμενη μέρα!
Κέϊκ αλμυρό με κουνουπίδι
Τόσα και τόσα ζαρζαβατικά έχουμε δει να μπαίνουν κατά καιρούς σε αλμυρά κέϊκς: πιπεριές όλων των ειδών και των χρωμάτων, σπανάκι, ελιές, ντομάτες ξερές και λιαστές, κολοκυθάκια, κολοκύθες, καρότα, αρακά, πράσα (γι' αυτά τα τελευταία έχω κι' εγώ τα "κρατήματά μου) γιατί όχι και το κουνουπίδι παρακαλώ;
Δείτε το λοιπόν σαν μια καλή εναλλακτική πρόταση, για να
αξιοποιήσετε ένα παραξηγημένο λαχανικό,
για να μην σας πω φτιάξετε επί τούτου, το συγκεκριμένο κέϊκ!
Θα σας χρειαστούν:
300-350 γραμ. κουνουπίδι κοκκινιστό (συνταγές δείτε στις καλές
μας φίλες Ξανθή και Χρυσαυγή) εγώ απλώς στο κοκκινιστό κουνουπίδι έβαλα 1 ξυλάκι κανέλας και 4-5 κόκκους μπαχάρι και όχι σέλινο κατά το βράσιμό του.
200 γραμ. φέτα τριμμένη με πιρούνι,
100 γραμ. κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη,
150 γραμ. ζαμπόν καπνιστό ή μπέϊκον ελαφρώς σοταρισμένο και
ψιλοκομμένο,
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο,
4 μέτρια αυγά,
2 κουταλάκια μπεϊκιν πάουντερ,
½ κουταλάκι αλάτι,
λίγο φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός,
2-2,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Επειδή το κουνουπίδι μας θα είναι ήδη μαγειρεμένο με τα
μπαχαρικά και τα αρτύματά του, δεν χρησιμοποιούμε άλλα μπαχαρικά στην σύνθεση
του κεϊκ ενώ είμαστε λίγο φειδωλοί στο αλάτι, μιας και θα έχουμε φέτα συν κασέρι
συν αλλαντικά καπνιστά..
Σ’ ένα βαθύ πιάτο λιώνετε σε χοντρούτσικα κομμάτια το
κουνουπίδι, αφαιρώντας τα πιο χοντρά του μέρη. Στην ουσία θα «σπάσετε» τα
μπουκετάκια σε πολύ μικρά κομμάτια.
Σε βαθύ μπολ θα χτυπήσετε με το μίξερ τα αυγά μαζί με το
ελαιόλαδο και το λίγο αλάτι, μέχρι να ενωθούν καλά και να «ασπρίσει» το μείγμα.
Στην συνέχεια μέσα στο μείγμα θα ρίξετε τα τριμμένα τυριά,
το ψιλοκομμένο αλλαντικό,
ότι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, το γάλα, το μπεϊκιν πάουντερ και τον βασιλικό,
θα χτυπήσετε εκ’ νέου για λίγο και τελευταίο σταδιακά θα ενσωματώσετε το αλεύρι.
ότι αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε, το γάλα, το μπεϊκιν πάουντερ και τον βασιλικό,
θα χτυπήσετε εκ’ νέου για λίγο και τελευταίο σταδιακά θα ενσωματώσετε το αλεύρι.
Σε λαδωμένη και πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι φόρμα, θα ρίξετε
το μείγμα του κέϊκ και θα ψήσετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, με αέρα στους 180-190
βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι το εσωτερικό του κέϊκ
να σας δίνει στεγνό αποτέλεσμα, όταν βυθίσετε μέσα του την λάμα ενός μαχαιριού.
Αφήνετε το κέϊκ να κρυώσει στην σχάρα του φούρνου και μετά από
30 λεπτά μπορείτε να σερβίρετε. Είναι ωραίο κολατσιό και το κουνουπίδι έτσι ελάχιστοι
(πάντα θα υπάρχουν) θα σας το αρνηθούν.
Καλή σας απόλαυση.
Σημείωση: μπορείτε
να το συνδυάσετε δε, με πολύ ελαφριά αρωματική μαγιονέζα ή ντιπ γιαουρτιού με μουστάρδα και λίγο έξτρα βασιλικό, έτσι για να κάνετε μικρές απολαυστικές βουτιές και να μην σας κακοπέσει το άρωμα και η γεύση του κουνουπιδιού :-))
Xaxaxaxaxaxaxa!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήDiavaza kai ksanadiavaza to sxolio sou sti sintagi mou kai de katalavaina....xaxaxaxa tora eida to cake sou!!!!
Kala de paizesai....foveri empnefsi!!!!! Emfanisiaka pantos einai teleio!!!
Eimai sigouri kai gia ti gefsi, eidika me to dip pou proteineis!
Bravo Penelope!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήPeps, στα έγραφα και ήμουν σίγουρη ότι θα σε "προβλημάτιζα", αλλά είπα να σε τσιγκλίσω λιγάκι :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαγώθηκε πάντως μια χαρά, ειδικά με το ντίπ. Εγώ και σκέτο το πήρα στο γραφείο.
Αυτές τις μεταμορφώσεις μόνο εσύ μπορείς να τις κάνεις και να μπερδεύεις τον κόσμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Α. έλεγε και λέει ότι αυτό το λαχανικό δεν υπάρχει και αν τον μπέρδευα ας πούμε έτσι θα ήταν απάτη!!
Καλό απόγευμα.
Τελικά Πηνελόπη μου όλα τα πράγματα βρίσκουν τη θέση τους..ακόμα και τα πιο αμφισβητούμενα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο παρεξηγημένο και τόσο υγιεινό κουνουπίδι έγινε στα χέρια σου γκουρμέ έδεσμα!!Υπέροχη λύση για το λαχανικό που δεν φαγώθηκε..κρύβεται θαυμάσια μέσα στα τυράκια και την καλοψημένη ζύμη και παρουσιάζεται ως ιδανική λύση για τσιμπολόγημα.Καταπληκτική ιδέα!Φιλιά πολλά,πολλά.
Ε, δεν είναι δυνατόν αυτή η ανακύκλωση! Είσαι un- παικτ- able, που λένε, κοινώς: ά- παιχ- τη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη ειλικρινά δεν παίζεσαι!! Για άλλη μια φορά έμεινα να απορώ με την ευρηματικότητά σου! Σε εμάς που αρέσει του κουνουπίδι, το συγκεκριμένο κέικ μοιάζει ονειρεμένο και όχι απλά ένας τρόπος αξιοποίησης των περισσευμάτων του! Πολλά πολλά μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία αξιοποίησες και "έκρυψες" το κουνουπίδι που δεν το καταδέχτηκαν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως και σαν πρωτότυπη ιδέα το κέικ σου, Πηνελόπη μου, μου άρεσε πολύ, παίρνει άριστα!
Καλό σου βράδυ.
Φιλάκια.
Πηνελόπη δε σε πιστεύω!!!Κατάφερες να το κρύψεις πάρα πολύ καλά, η συνταγή καταγράφεται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Την Πέπη προκαλούσα να φτιάξει κεικ με μαρούλι, αλλά εσύ μας έβαλες γκολ από τα αποδητήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω για την ευρηματικότητα και τη φαντασία σου???
Πραγματικά η σύλληψη αυτής της ιδέας για κέικ κλεύει την παράσταση από την ίδια τη συνταγή του!!
Πηνελόπη για ένα πράγμα είμαι σίγουρη. Μαζί σου, ποτέ κανείς δεν μπορεί να βαρεθεί!!!
Δεν σε φιλώ, γιατί στην παρούσα φάση είμαι φορέας μικροβίων!! χαχαχα
Φιλενάδα με ...έστειλες!!! Τί κέικ καταπληκτικό είναι αυτό και μάλιστα με ...κουνουπίδι!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά λες για τη δική μου φαντασία ...εγώ τί να πω τώρα;;;; Τελείωσε δεν σε πιάνω!!!!!!!!!!!
ΥΠΕΡΟΧΟ!!!!!
Φιλιά!
Φανταστική ιδέα Πηνελόπη μου, εγώ το λατρεύω έτσι κ αλλιώς σε αυτο το αλμυρό κέικ θα είναι υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλή συνέχεια!
Τα θερμά μου συγχαρητήρια Πηνελόπη μου! Φοβερή ιδέα και σούπερ ευρηματική! Θα την κάνω οπωσδήποτε, γιατί συχνά μας περισσεύει κουνουπίδι και κάθομαι και το τρώω μόνη μου. Και πάλι μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και πολλά φιλιά!
Που το σκέφτηκες;;; Καταπληκτική ιδέα για τα παιδιά μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου, έχω αυτοανακυρηχθεί σε Χουντί της κουζίνας, γιατί οι δύσκολοι άνδρες θέλουν ειδική μεταχείρηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μου μείνουν υλικά και μαγειρεμένα φαγητά, μου είναι άκρως αδύνατο να τα δώσω να τα "φάει" ο κουβάς!!!
Οπότε βάζει την "γκλάβα" μου να δουλέψει στο φουλ :-)
Για πες του Α. να κάνει μια δοκιμή μήπως και καταλάβει ότι το λαχανικό αυτό υπάχει και είναι και της εποχής!!!
Φωτεινή μου καλή, ψάχνω τις ρίζες μου τελευταίως...και έχω βρει πως όλες οι γυναίκες του οικογενειακού μου δένδρου (και από τους δύο γονείς μου) έκαναν τέτοια πειράματα στα τσουκάλια τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάποιες από αγάπη προς την μαγειρική και τους ανθρώπους που ταϊζαν και κάποιες άλλες από καθαρή ανάγκη!
Ε, αυτές οι δράσεις φαίνεται πως πέρασαν στο DNA μου και πορεύομαι ανάλογα :-))
Η ανακύκλωση σώζει τον πλανήτη Μάρθα μου καλή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανακύκλωση στην κουζίνα, σώζει εμένα και την τσέπη μου :-))))
Καλό το un- παικτ- able, σ' ευχαριστώ γιατί τον θεωρώ τίτλο τιμής!
Ερμιόνη μου, αν σας αρέσει το κουνουπίδι, θα σας "αφιερώσω" την συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω-πω θα δικαιωθώ η έρμη η μαγείρισσα :-)))
Καλημέρες πολλές καλή μου.
Ελένη μου, όπως είπα και στο κειμενό μου, θεωρώ ότι είναι τόσο καλό γευστικά που μπορεί να το κάνει κάποιος για να το έχει σαν κολατσιό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όχι για να καμουφλάρει το έρμο το κουνουπιδάκι, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω γευστικά κάνει φανερή την ύπαρξή του στο κεκάκι μας.
Πολλούς-πολλούς χαιρετισμούς.
Ελένη μου καλήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έκρυψα καλή μου, απλώς το έκανα πιο "ευπαρουσίαστο" κάνοντας μακιγιάζ και χτένισμα :-)))
Βρε Χρυσομαλλούσα Χρυσαυγή, αυτή την "πρόκληση" προς την Πέπη μας, με το κεϊκ μαρούλι, δεν την πρόσεξα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε θα βάλουμε παρέα με την Πέπη, τα μυαλά μας κάτω, για να δούμε τι θα καταφέρουμε και να δικαιολογήσουμε και οι δυό μας τους όμορφους χαρακτηρισμούς σας :-)))
Περαστικά σου σύνταμα εύχομαι.
Αχ, Κική μου τι να κάνει έρμη η μαγείρισσα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠενία τέχνας κατεργάζεται και τις μοιράζεται μαζί σας, μήπως και θελήσετε να τις αξιοποιήσετε :-))
Να σαι καλά βρε Έρη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσένα θα σε βάλουμε στους fun του είδους, μιας και έχουμε χωριστεί σε clubs πια :-)
Σ' ευχαριστώ Αναστασία μου καλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες τι πάω και σκαρώνω για να μην κάθομαι κι' εγώ και τα τρώω μόνη μου, ειδικά τα λαχανικά που μαγειρεύω...
Καλημέρες πολλές.
Αξεπέραστη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛατρεύω κουνουπίδι σαλάτα με μπόλικο λεμόνι, αλλά και σαν... κέικ δεν μπορούσα να το φανταστώ!
Για μια ακόμα φορά, Πηνελόπη μου, επιβεβαιώνεις έναν ακόμα ιδιαίτερο λόγο, που επιδιώκω να βρίσκομαι τακτικά στην όμορφη παρέα σου... Είσαι ανεξάντλητη σε δημιουργικές και νόστιμες ιδέες!!
Να είσαι καλά!
Καλώς την Μαρίνα μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρε συ, μετά τον πολυέλαιο με τα κελύφη σκαθαριών ... το κουνουπιδιοκέϊκ δεν είναι καν στην σφαίρα της φαντασίας!
Αλλά έτσι, μπορεί και να τις κάνεις να το φάνε τις κόπελλες σου.
Καλημέρες πολλές από εμένα.
Καλέ μου Ευάγγελε καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι σαλάτα το ήθελε και ο μεγάλος μας άντρας, εγώ δεν το έκανα θεωρώντας ότι θα γίνει πιο φαγητό αν γινόταν κοκκινιστό...και εκείνος δεν έφαγε!
Οπότε πήγαμε για κουνουπιδό-κέϊκ!
Σ' ευχαριστώ θερμά για τα πολύ καλά σου λόγια.
Καλά μόνο εσύ θα μπορούσες να το μεταμορφώσεις και να το κάνεις τόοοοσο αγνώριστο! Διάβασα τον τίτλο και με ξέρεις... Αρχισα να σκέφτομαι πώς το αρωμάτισες! Στοιχηματίζω ότι έβαλε κανέλα και πορτοκάλι αλλά ίσως έβαλε μέντα και ????, σκέφτηκα! Μα εσύ και τι δεν έκανες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερή!
Φιλάκιααααα
εντάξει μας έστειλες για μια ακόμη φορά αδιάβαστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κουνουπίδι είναι αγαπημένο μου και θα γίνει κεικ άμεσα
Καταπληκτική ιδέα! Εξάλλου έχω δει μάφινς αλμυρά με μπρόκολο, κέικ με κουνουπίδι γιατί όχι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τώρα είναι η εκδίκησή σου απένανται στο ψητό μπρόκολο της Πέπης? ;))
Οι τιμωρίες σου πάντως Πηνελόπη είναι γεμάτες νοστιμιά, χε χε!
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Αγγελική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήEυτυχώς που τα στοιχήματα ήταν με τον εαυτό σου καλή μου, μην και μου έβγαινες χαμένη, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα :-))
Ελπίζω ότι δεν σε απογοήτευσα και αυτή τη φορά.
Ποπίτσα μου, μην υπαρβάλλεις :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανα ότι καλύτερο, μου ήρθε στο μυαλό για να μην πάει "αδιάβαστο" το έρμο το κουνουπίδι!
Θα μπορούσε να γίνει κροκέτες αλλά αποφεύγω το πολύ τηγάνι, ομολογώ.
Πολλές-πολλές καλημέρες.
"Εκδίκηση" δεν την λες Σκοτεινούλα μου, απλώς καθώς συμπέσαμε με την κουνουπιδό-παρασκευή, με την Pepi μας, είπα να κάτσουμε παρέα να τα φάμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμα μας βγήκαν και τα δύο πάντως, δεν συμφωνείς;