29.10.12

Μια βόλτα …που μας έδωσε ένα ωραίο φαγητό.

Μια βόλτα στην περιοχή του Μεγάλου Πεύκου, που βρίσκεται σχετικά κοντά στα μέρη μας, πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε τούτη τη φορά και μια καλή σοδειά. 2-3 κιλά φρέσκα καλαμαράκια σε πολύ καλή τιμή!
Αυτά τα «τυχερά» είναι που κάνουν την βόλτα μας συνήθως πιο συναρπαστική, έτσι δεν είναι;
Ή εγώ το βλέπω έτσι ;-)
Πέρασαν λίγες μέρες και να που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το «τυχερό» μας.

Καλαμαράκια Κοκκινιστά με ούζο και  με καστανό ρύζι


Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκα καλαμάρια (που φυσικά θα καθαριστούν και θα πλυθούν ανάλογα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)
1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
3 φύλλα δάφνης,
1 ποτηράκι (κρασιού) ούζο,
½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
αλάτι χοντρό, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, σκόνη σκόρδου από ½ κοφτό κουταλάκι,
και ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι.

Καθαρίζετε τα καλαμάρια, χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα. Από το κεφάλι θα αφαιρέσετε τα μάτια, καθώς και το κεντρικό δόντι του καλαμαριού, που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια του κεφαλιού.
Από το σώμα θα αφαιρέσετε το κεντρικό κόκαλο του ασπόνδυλου και όσα πιθανόν ξένα σώματα βρείτε μέσα στο σώμα. Τα δικά μας καλαμάρια ήταν και αυγομένα. Καλό θα είναι να μην τους αφαιρέσετε αυγά αν υπάρχουν, γιατί είναι εξαιρετικά στην γεύση. Διατηρείτε το σώμα των καλαμαριών ολόκληρο, αν το μέγεθός τους δεν είναι πολύ μεγάλο.

Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε με ελαιόλαδο να ροδίσει μέσα σε βαθιά κατσαρόλα.
Όταν γυαλίσει ρίχνετε μέσα τα καθαρισμένα καλαμάρια. Και συμπληρώνετε με την φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη και χωρίς φλούδα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το χυμό, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με μια κουτάλα.

Όταν είναι έτοιμο περνάτε στην ετοιμασία του ρυζιού.
Το καστανό ρύζι είναι εξίσου νόστιμο με το λευκό, αλλά είναι σαφώς πιο θρεπτικό.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και προσθέτετε ρύζι κατάλληλο για 4 άτομα.
Το αφήνετε 1-2 λεπτά να ψηθεί με το λάδι και στην συνέχεια προσθέτετε με βαθιά κουτάλα την σάλτσα από τα καλαμάρια, ώστε να βράσει μαζί της.
Φροντίζετε να ρίξετε σχεδόν όλη τη σάλτσα ώστε να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το ρύζι.
Εάν δεν έχετε αρκετή ίσως χρειαστείτε λίγο ζεστό νεράκι.
Σε 10 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο σχεδόν.
Το αφήνετε να τραβήξει και τα τελευταία υγρά του, σκεπάζοντας με μια πάνινη πετσέτα.

Είστε έτοιμοι για σερβίρισμα.  Στολίστε το ρυζάκι με λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μοναδικό άρωμα θάλασσας στο πιάτο σας.

47 σχόλια:

  1. καλησπέρα!πες μου ότι βρήκες τα καλαμαράκια κάτω απο 14 ευρώ το κιλό...άμα είναι να πάω και εγώ εκεί που πήγες!!δεν μου πέφτει μακριά!!ωραίο το φαγητό πάντως!γεια στα χέρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φοβερό το φαγητό σήμερα .... μμμμ!!!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το μεγαλο πευκο!!!! αν σου πω οτι μου ηρθε φλασια μετα απο δεκαετιες με πιστευεις?
    ωραιο πιατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία πιάτο Πηνελόπη και έρχεται και η Σαρακοστή των Χριστουγέννων σε λίγο , οπότε καταγράφεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πριν λίγο μιλούσα με τον Αλέξανδρο, είχε φτιάξει χτες καλαμαράκια γεμιστά και μου έλεγε ότι είχαν γίνει πολύ ωραία. Τον ρώτησα που τα πήρε και μου είπε από την Borough Market προς 15 λίρες το κιλό, τι λες σε σχέση των όσων έδωσες εσύ;;
    Σου έχω την πρόταση για το ψωμί με το προζύμι στο μηχάνημα το είδες;;
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πηνελόπη μου κι εγώ είχα τα τυχερά μου σήμερα...μου έφερε ο άντρας μου μύδια από την ίδια περιοχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σλούρπ! Σλούρπ! Σλούρπ!!!
    Άπαιχτο και ωραία παρουσίαση!!
    Ωραία δεν είναι η βόλτα στη παραλία??? Μ'αρέσει κι εμένα εκεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου πολύ ωραία τα καλαμαράκια σου και σίγουρα πολύ νόστιμα με τα μυρωδικά τους.
    Καλό βράδυ,φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τυχερά δεν λες τίποτα!!

    Το χρειαζόμασταν αυτό το φαγητό!! Αντε γιατί πολύ κρέας έπεσε στη γειτονιά!!

    Και τι δεν θα έδινα για το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο φαγητό!Ξεχωριστό,πικάντικο,διαφορετικό με μπόλικες αρωματικές πινελιές,με την ιδιαίτερη γεύση του καστανού ρυζιού να δονεί τον ουρανίσκο και τα καλαμαράκια σε μία άλλη πρόταση από αυτά που μέχρι τώρα συνηθίζαμε..τα τηγανητά.Πολύ ωραία πρόταση Πηνελόπη!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η "Νέα Πέραμος", όπως γράφεται πλέον στις πινακίδες της Ν.Ε.Ο. το "Μεγάλο Πεύκο", ήταν από τους προσιτούς καλοκαιρινούς προορισμούς των παιδικών μας χρόνων!

    Κυριακή, μπάνιο και μετά σε μια ταβερνούλα για νόστιμα, λαχταριστά καλαμαράκια ή τραγανή μαρίδα με ντοματοσαλάτα και φρέσκο ψωμί!

    Τι μου θύμησες! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βλέποντας τη φωτογραφία, λιμπίστηκα το ζουμάκι βρε Πηνελόπη! Θα κάνεις κάτι ωραίες βούτες με φρέσκο ψωμάκι εκεί μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Papagalina μου καλημέρα.
    Πολύ κάτω από 14 Euros το κιλό και γι' αυτό πήραμε αρκετά.
    Αν λοιπόν είσαι κοντά πρωϊνή ώρα που έρχονται οι τράτες και καθημερινή μπορεί και να τα πετύχεις όσο είναι ακόμη εποχή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σ' ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αμ, Ειρήνη μου πως να μην σου έρθει καλή μου "φλασιά" εκεί στα ξένα που είσαι!
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα Βαγγελιώ μου,
    αν βρείς φρέσκα καλαμάρια πάρτα από τώρα...για να τα έχεις, γιατί τις μέρες της Σαρακοστής οι τιμές "τσιμπάνε" πολύ στα είδη αυτά.
    Και φυσικά δοκίμασέ το φαγάκι, θα περιμένω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στη Borough Market Ξανθή μου, φαντάζομαι πως οι τιμές είναι στα μέτρα της εγγλέζικης αγοράς...
    Εμείς πάντως τα πήραμε 7 Euros το κιλό! Δηλαδή στην μισή τιμή από αυτήν που μπορεί να τα βρείτε στα ψαράδικα, τις λαϊκές ή και την Βαρβάκειο αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξανθή μου, θα την δω την πρότασή σου άμεσα για το ψωμί... Χθές έκανα με σίκαλη, βρώμη, άσπρο αλεύρι και λάδι.
    Καθώς ήταν ζεστό, το βάλαμε κάτω και του δώσαμε και κατάλαβε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είδες Λίλα μου, η εκεί περιοχή έχει τα καλά της. Οι δικοί μου βέβαια δεν τρώνε τα οστρακοειδή, αλλά με τα καλαμαράκια δίνουν ρέστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ε, την επόμενη φορά Πέπη μου να δώσουμε εκεί ραντεβού.
    Εμείς συχνά-πυκνά εκεί, γιατί μας αρέσει η άπλα της παραλίας και έχει και δύο παιδικές χαρές!!!
    "Συνθήκη" που μας χρειάζεται όπως καταλαβαίνεις :-)))

    Φαγητό εξαιρετικό και για μένα από τις πιο αγαπημένες επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να 'σαι καλά βρε Ροδάνθη μου.
    Αν και εσύ από τέτοια "τυχερά", είσαι σίγουρα πολύ πιο τυχερή από εμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είδες άμα η βόλτα γίνεται με το μάτι το δικό σου!
    Μεζές και φαγάκι αγαπημένο!
    Φιλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έλα κόπιασε Χρυσαυγή.
    Θα κάνουμε "επανεκτέλεση" της συνταγής για χάρη σου!
    Εγώ με τα τόσα κρεατικά έχω ένα θέμα είναι αλήθεια γι' αυτό και συχνά καταφεύγω σε θαλασσινά μαγειρέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Φωτεινή μου τα τηγανιτά καλαμαράκια είναι επίσης αγαπημένα, αλλά θέλουν και άμεση κατανάλωση.
    Το φαγάκι αυτό το τρώς το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα, για να μην πω και την μεθεπόμενη :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Νέα Πέραμος, σωστά τα λες αγαπητέ μου Ευάγγελε. Αλλά προσωπικά προτιμώ να την αποκαλώ με το παλιό της όνομα Μεγάλο Πεύκο, γιατί και μένα με οδηγεί στα παιδικά μου χρόνια και μου θυμίζει ανθρώπους που δεν είναι πια στην ζωή.
    Το τοπιό από την πλευρά της θάλασσας εξακολουθεί να έχει "μαγεία" :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πα-πα-πα Κυριακάτικο Πιρουνάκι μου, μην αναφέρεις τις "βουτιές" με το ψωμάκι.
    Ο γιός μου έτσι χόρτασε :-))) και το φαγάκι του έμεινε στην άκρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα Πόπη μου.
    Το μάτι το δικό μου έχει αλήθεια άλλη αίσθηση; Τι να σου πω καλή μου, είναι όλα θέμα εξάσκησης και καθημερινών βιωμάτων!!!

    Μάλλον πρέπει να αρχίσω να κουβαλάω την φωτογραφική μηχανή μόνιμα μαζί μου για να το γυρίσω σε ρεπορτάζ αγοράς ;-))) και δελτίου τιμών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Καλημέρα Πηνελόπη μου!
    Η αλήθεια είναι ότι έχω συνηθίσει τα καλαμαράκια τηγανητά οπότε κάθε παραλλαγή τους είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη!
    Θα τα προτιμούσα καθαρισμένα βέβαια τα δικά μου! :)
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πηνελόπη μου υπέροχο φαγητό και πολύ διαφορετικό!!!
    Μου αρέσει, κρατώ τη συνταγή!Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. bellissima ricetta Penelope, Buona settimana, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μέχρι εδώ μοσχοβόλησαν αυτά τα καλαμαράκια, καλή μου Πηνελόπη! Τα ούζο τα μέθυσε και έβγαλαν όλη τη νοστιμιά τους!
    Πολύ ωραίο πιάτο, χορταστικό και υγιεινό.
    Φιλάκια, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πολυ ωραια προταση Πηνελοπη μου! Εχω κατι καλαμαρακια στην καταψυξη, ο καλος μου τα κραταει για δολωμα, λες να του τα κλεψω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πολύ ωραία ιδέα που ξεφεύγει από τα νόστιμα μεν, συνηθισμένα δε!!!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ωωωωωωωωωωωω Πηνελόπη μου... τί υπέροχο φαγάκι ετοίμασες;;;;; Ασυνήθιστο και πεντανόστιμο, στα σίγουρα!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Καλημέρα Ερμιόνη μου, αυτή η εκδοχή νομίζω πως θα σου δώσει μια άλλη "οπτική" για τα καλαμαράκια.

    Άντε προσφέρομαι να σου τα καθαρίσω :-))) έτσι για να σε κάνω να την δοκιμάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ελένη μου.
    Και χωρίς να θέλω να "ευλογήσω" τα γένια μου (που δεν έχω...) νομίζω πως αν τα φτιάξεις έτσι θα σας αρέσουν. Γιατί είναι νόστιμα και πολύ μαλακά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Buon giorno il mio amico Ciara.
    Come stai?

    Veramente una ricetta bella e profumata :-) perché vi piace la cucina greca, fare una prova.
    Tanti saluti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Έφτασε το άρωμα στην Τζέντα, Ελένη μου;
    Μπράβο μου, κατάφερα να ξεπεράσω τα σύνορα της πατρίδας μας!
    Αντε και άμα με το καλό έρθεις θα ψάξω για φρέσκα καλαμάρια, για να την κάνω μόνον για σένα :-)))
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μαρινάκι μου, ούτε να το συζητάς!
    Τα κλέβεις, τα φτιάχνεις, του τα σερβίρεις...τα απολαυμβάνει!!!
    Και μετά του "σκας" το παραμύθι :-)))

    Πω-πω τι συμβουλές κάθομαι και δίνω...
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σ' ευχαριστώ πολύ Τρελλοτουρίστρια.
    Αυτό πραγματικά είναι και για μένα ένα θέμα, βαριέμαι τα ίδια δεδομένα στις γεύσεις... και όσο για τα τηγανιτά μέσα στο σπίτι προσπαθώ να τα αποφεύγω.
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαργαρίτα.
    Πραγματικά είναι νόστιμο φαγητό και με αρώματα που θεωρώ πως αρέσουν σε αρκετούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κικίτσα μου εσύ που δεν τρως τα ψαράκια, μήπως τρως τα καλαμαράκια;
    Ε, εάν ναι...νομίζω πως θα σου αρέσει αυτή η εκδοχή.
    Καλημέρες πολλές σε σένα και την οικογένειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ακόμα είμαι στους πειραματισμούς με κοινά άλευρα, μόλις στρώσω αυτή την κατάσταση θα πάω στα ιδιαίτερα.
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Άλευρα έ Ξανθή μου;
    Ωραία γιατί κι' εγώ έχω πάρει κάποιες ποσότητες πρόσφατα και κάνω τα δικά μου.
    Σήμερα δε το απόγευμα, αν με βγάλει ο χρόνος υπολογίζω να ξεκινήσω δοκιμαστικά προζύμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Μμμ... είναι υπέροχα τα καλαμαράκια σου, κι εγώ έτσι περίπου τα φτιάχνω, με ούζο και ρύζι καστανό , όπως τα λες και είναι καταπληκτικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Δεν είναι πολύ νόστιμα έτσι Σοφία μου; Αξίζει να το πούμε και οι δύο για να κάνουμε και άλλους να το δοκιμάσουν το φαγητό ετούτο.
    Καλημέρες πολλές σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή