Μια βόλτα στην περιοχή του Μεγάλου Πεύκου, που βρίσκεται σχετικά
κοντά στα μέρη μας, πέρα από τον ψυχαγωγικό της χαρακτήρα είχε τούτη τη φορά και μια καλή
σοδειά. 2-3 κιλά φρέσκα καλαμαράκια σε πολύ καλή τιμή!
Αυτά τα «τυχερά» είναι που κάνουν την βόλτα μας συνήθως πιο
συναρπαστική, έτσι δεν είναι;
Ή εγώ το βλέπω έτσι ;-)
Ή εγώ το βλέπω έτσι ;-)
Πέρασαν λίγες μέρες και να που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί το «τυχερό»
μας.
Καλαμαράκια Κοκκινιστά με ούζο και με καστανό ρύζι
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό φρέσκα καλαμάρια (που φυσικά θα καθαριστούν και θα
πλυθούν ανάλογα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κόκκινο κατά προτίμηση)
1 μεγάλη και ώριμη ντομάτα,
4-5 κόκκους μπαχάρι,
3 φύλλα δάφνης,
1 ποτηράκι (κρασιού) ούζο,
½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
αλάτι χοντρό, πιπέρι, πάπρικα γλυκιά, σκόνη σκόρδου από ½ κοφτό
κουταλάκι,
και ελαιόλαδο και ελάχιστο νεράκι.
Καθαρίζετε τα καλαμάρια, χωρίζοντας το κεφάλι από το σώμα.
Από το κεφάλι θα αφαιρέσετε τα μάτια, καθώς και το κεντρικό δόντι του καλαμαριού,
που βρίσκεται ανάμεσα στα πλοκάμια του κεφαλιού.
Από το σώμα θα αφαιρέσετε το κεντρικό κόκαλο του ασπόνδυλου
και όσα πιθανόν ξένα σώματα βρείτε μέσα στο σώμα. Τα δικά μας καλαμάρια ήταν
και αυγομένα. Καλό θα είναι να μην τους αφαιρέσετε αυγά αν υπάρχουν, γιατί είναι
εξαιρετικά στην γεύση. Διατηρείτε το σώμα των καλαμαριών ολόκληρο, αν το μέγεθός
τους δεν είναι πολύ μεγάλο.
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το βάζετε με ελαιόλαδο να ροδίσει
μέσα σε βαθιά κατσαρόλα.
Όταν γυαλίσει ρίχνετε μέσα τα καθαρισμένα καλαμάρια. Και συμπληρώνετε με την φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη και χωρίς φλούδα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το χυμό, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με μια κουτάλα.
Όταν γυαλίσει ρίχνετε μέσα τα καθαρισμένα καλαμάρια. Και συμπληρώνετε με την φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη και χωρίς φλούδα, τα μπαχάρια, τη δάφνη, το χυμό, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με μια κουτάλα.
Όταν είναι έτοιμο περνάτε στην ετοιμασία του ρυζιού.
Το καστανό ρύζι είναι εξίσου νόστιμο με το λευκό, αλλά είναι σαφώς πιο θρεπτικό.
Το καστανό ρύζι είναι εξίσου νόστιμο με το λευκό, αλλά είναι σαφώς πιο θρεπτικό.
Βάζετε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι και προσθέτετε ρύζι κατάλληλο
για 4 άτομα.
Το αφήνετε 1-2 λεπτά να ψηθεί με το λάδι και στην συνέχεια
προσθέτετε με βαθιά κουτάλα την σάλτσα από τα καλαμάρια, ώστε να βράσει μαζί της.
Φροντίζετε να ρίξετε σχεδόν όλη τη σάλτσα ώστε να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το ρύζι.
Εάν δεν έχετε αρκετή ίσως χρειαστείτε λίγο ζεστό νεράκι.
Φροντίζετε να ρίξετε σχεδόν όλη τη σάλτσα ώστε να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το ρύζι.
Εάν δεν έχετε αρκετή ίσως χρειαστείτε λίγο ζεστό νεράκι.
Σε 10 λεπτά το ρύζι είναι έτοιμο σχεδόν.
Το αφήνετε να τραβήξει και τα τελευταία υγρά του, σκεπάζοντας με μια πάνινη πετσέτα.
Το αφήνετε να τραβήξει και τα τελευταία υγρά του, σκεπάζοντας με μια πάνινη πετσέτα.
Είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Στολίστε το ρυζάκι με λίγη τριμμένη παρμεζάνα
ή κεφαλοτύρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Μοναδικό άρωμα θάλασσας στο πιάτο σας.
καλησπέρα!πες μου ότι βρήκες τα καλαμαράκια κάτω απο 14 ευρώ το κιλό...άμα είναι να πάω και εγώ εκεί που πήγες!!δεν μου πέφτει μακριά!!ωραίο το φαγητό πάντως!γεια στα χέρια σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβερό το φαγητό σήμερα .... μμμμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
το μεγαλο πευκο!!!! αν σου πω οτι μου ηρθε φλασια μετα απο δεκαετιες με πιστευεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήωραιο πιατο.
Ωραία πιάτο Πηνελόπη και έρχεται και η Σαρακοστή των Χριστουγέννων σε λίγο , οπότε καταγράφεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠριν λίγο μιλούσα με τον Αλέξανδρο, είχε φτιάξει χτες καλαμαράκια γεμιστά και μου έλεγε ότι είχαν γίνει πολύ ωραία. Τον ρώτησα που τα πήρε και μου είπε από την Borough Market προς 15 λίρες το κιλό, τι λες σε σχέση των όσων έδωσες εσύ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου έχω την πρόταση για το ψωμί με το προζύμι στο μηχάνημα το είδες;;
Καλό βράδυ.
Πηνελόπη μου κι εγώ είχα τα τυχερά μου σήμερα...μου έφερε ο άντρας μου μύδια από την ίδια περιοχή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣλούρπ! Σλούρπ! Σλούρπ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆπαιχτο και ωραία παρουσίαση!!
Ωραία δεν είναι η βόλτα στη παραλία??? Μ'αρέσει κι εμένα εκεί!!
Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου πολύ ωραία τα καλαμαράκια σου και σίγουρα πολύ νόστιμα με τα μυρωδικά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ,φιλιά!!!!
Τυχερά δεν λες τίποτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρειαζόμασταν αυτό το φαγητό!! Αντε γιατί πολύ κρέας έπεσε στη γειτονιά!!
Και τι δεν θα έδινα για το πιάτο σου Πηνελόπη μου!!
Υπέροχο φαγητό!Ξεχωριστό,πικάντικο,διαφορετικό με μπόλικες αρωματικές πινελιές,με την ιδιαίτερη γεύση του καστανού ρυζιού να δονεί τον ουρανίσκο και τα καλαμαράκια σε μία άλλη πρόταση από αυτά που μέχρι τώρα συνηθίζαμε..τα τηγανητά.Πολύ ωραία πρόταση Πηνελόπη!Φιλιά πολλά,πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ "Νέα Πέραμος", όπως γράφεται πλέον στις πινακίδες της Ν.Ε.Ο. το "Μεγάλο Πεύκο", ήταν από τους προσιτούς καλοκαιρινούς προορισμούς των παιδικών μας χρόνων!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚυριακή, μπάνιο και μετά σε μια ταβερνούλα για νόστιμα, λαχταριστά καλαμαράκια ή τραγανή μαρίδα με ντοματοσαλάτα και φρέσκο ψωμί!
Τι μου θύμησες! Να είσαι καλά!
Βλέποντας τη φωτογραφία, λιμπίστηκα το ζουμάκι βρε Πηνελόπη! Θα κάνεις κάτι ωραίες βούτες με φρέσκο ψωμάκι εκεί μέσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήPapagalina μου καλημέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ κάτω από 14 Euros το κιλό και γι' αυτό πήραμε αρκετά.
Αν λοιπόν είσαι κοντά πρωϊνή ώρα που έρχονται οι τράτες και καθημερινή μπορεί και να τα πετύχεις όσο είναι ακόμη εποχή τους.
Σ' ευχαριστώ πολύ Κωνσταντίνα μου :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, Ειρήνη μου πως να μην σου έρθει καλή μου "φλασιά" εκεί στα ξένα που είσαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Καλημέρα Βαγγελιώ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήαν βρείς φρέσκα καλαμάρια πάρτα από τώρα...για να τα έχεις, γιατί τις μέρες της Σαρακοστής οι τιμές "τσιμπάνε" πολύ στα είδη αυτά.
Και φυσικά δοκίμασέ το φαγάκι, θα περιμένω εντυπώσεις.
Στη Borough Market Ξανθή μου, φαντάζομαι πως οι τιμές είναι στα μέτρα της εγγλέζικης αγοράς...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς πάντως τα πήραμε 7 Euros το κιλό! Δηλαδή στην μισή τιμή από αυτήν που μπορεί να τα βρείτε στα ψαράδικα, τις λαϊκές ή και την Βαρβάκειο αγορά.
Ξανθή μου, θα την δω την πρότασή σου άμεσα για το ψωμί... Χθές έκανα με σίκαλη, βρώμη, άσπρο αλεύρι και λάδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαθώς ήταν ζεστό, το βάλαμε κάτω και του δώσαμε και κατάλαβε...
Είδες Λίλα μου, η εκεί περιοχή έχει τα καλά της. Οι δικοί μου βέβαια δεν τρώνε τα οστρακοειδή, αλλά με τα καλαμαράκια δίνουν ρέστα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, την επόμενη φορά Πέπη μου να δώσουμε εκεί ραντεβού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς συχνά-πυκνά εκεί, γιατί μας αρέσει η άπλα της παραλίας και έχει και δύο παιδικές χαρές!!!
"Συνθήκη" που μας χρειάζεται όπως καταλαβαίνεις :-)))
Φαγητό εξαιρετικό και για μένα από τις πιο αγαπημένες επιλογές.
Να 'σαι καλά βρε Ροδάνθη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και εσύ από τέτοια "τυχερά", είσαι σίγουρα πολύ πιο τυχερή από εμένα!
Είδες άμα η βόλτα γίνεται με το μάτι το δικό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεζές και φαγάκι αγαπημένο!
Φιλί!
Έλα κόπιασε Χρυσαυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα κάνουμε "επανεκτέλεση" της συνταγής για χάρη σου!
Εγώ με τα τόσα κρεατικά έχω ένα θέμα είναι αλήθεια γι' αυτό και συχνά καταφεύγω σε θαλασσινά μαγειρέματα.
Φωτεινή μου τα τηγανιτά καλαμαράκια είναι επίσης αγαπημένα, αλλά θέλουν και άμεση κατανάλωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φαγάκι αυτό το τρώς το ίδιο ευχάριστα και την επόμενη μέρα, για να μην πω και την μεθεπόμενη :-))
Νέα Πέραμος, σωστά τα λες αγαπητέ μου Ευάγγελε. Αλλά προσωπικά προτιμώ να την αποκαλώ με το παλιό της όνομα Μεγάλο Πεύκο, γιατί και μένα με οδηγεί στα παιδικά μου χρόνια και μου θυμίζει ανθρώπους που δεν είναι πια στην ζωή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο τοπιό από την πλευρά της θάλασσας εξακολουθεί να έχει "μαγεία" :-))
Πα-πα-πα Κυριακάτικο Πιρουνάκι μου, μην αναφέρεις τις "βουτιές" με το ψωμάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ γιός μου έτσι χόρτασε :-))) και το φαγάκι του έμεινε στην άκρη...
Καλημέρα Πόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μάτι το δικό μου έχει αλήθεια άλλη αίσθηση; Τι να σου πω καλή μου, είναι όλα θέμα εξάσκησης και καθημερινών βιωμάτων!!!
Μάλλον πρέπει να αρχίσω να κουβαλάω την φωτογραφική μηχανή μόνιμα μαζί μου για να το γυρίσω σε ρεπορτάζ αγοράς ;-))) και δελτίου τιμών!
Καλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλήθεια είναι ότι έχω συνηθίσει τα καλαμαράκια τηγανητά οπότε κάθε παραλλαγή τους είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη!
Θα τα προτιμούσα καθαρισμένα βέβαια τα δικά μου! :)
Φιλιά πολλά!
Πηνελόπη μου υπέροχο φαγητό και πολύ διαφορετικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει, κρατώ τη συνταγή!Φιλιά!
bellissima ricetta Penelope, Buona settimana, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι εδώ μοσχοβόλησαν αυτά τα καλαμαράκια, καλή μου Πηνελόπη! Τα ούζο τα μέθυσε και έβγαλαν όλη τη νοστιμιά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο πιάτο, χορταστικό και υγιεινό.
Φιλάκια, καλό βράδυ.
Πολυ ωραια προταση Πηνελοπη μου! Εχω κατι καλαμαρακια στην καταψυξη, ο καλος μου τα κραταει για δολωμα, λες να του τα κλεψω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία ιδέα που ξεφεύγει από τα νόστιμα μεν, συνηθισμένα δε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελοτουρίστρια
Πολυ νοστιμο φαγακι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήωωωωωωωωωωωω Πηνελόπη μου... τί υπέροχο φαγάκι ετοίμασες;;;;; Ασυνήθιστο και πεντανόστιμο, στα σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα Ερμιόνη μου, αυτή η εκδοχή νομίζω πως θα σου δώσει μια άλλη "οπτική" για τα καλαμαράκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε προσφέρομαι να σου τα καθαρίσω :-))) έτσι για να σε κάνω να την δοκιμάσεις!
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι χωρίς να θέλω να "ευλογήσω" τα γένια μου (που δεν έχω...) νομίζω πως αν τα φτιάξεις έτσι θα σας αρέσουν. Γιατί είναι νόστιμα και πολύ μαλακά.
Buon giorno il mio amico Ciara.
ΑπάντησηΔιαγραφήCome stai?
Veramente una ricetta bella e profumata :-) perché vi piace la cucina greca, fare una prova.
Tanti saluti.
Έφτασε το άρωμα στην Τζέντα, Ελένη μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο μου, κατάφερα να ξεπεράσω τα σύνορα της πατρίδας μας!
Αντε και άμα με το καλό έρθεις θα ψάξω για φρέσκα καλαμάρια, για να την κάνω μόνον για σένα :-)))
Πολλά φιλιά.
Μαρινάκι μου, ούτε να το συζητάς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κλέβεις, τα φτιάχνεις, του τα σερβίρεις...τα απολαυμβάνει!!!
Και μετά του "σκας" το παραμύθι :-)))
Πω-πω τι συμβουλές κάθομαι και δίνω...
Πολλές καλημέρες.
Σ' ευχαριστώ πολύ Τρελλοτουρίστρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό πραγματικά είναι και για μένα ένα θέμα, βαριέμαι τα ίδια δεδομένα στις γεύσεις... και όσο για τα τηγανιτά μέσα στο σπίτι προσπαθώ να τα αποφεύγω.
Καλημέρα να έχεις.
Σ' ευχαριστώ πολύ Μαργαρίτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά είναι νόστιμο φαγητό και με αρώματα που θεωρώ πως αρέσουν σε αρκετούς.
Κικίτσα μου εσύ που δεν τρως τα ψαράκια, μήπως τρως τα καλαμαράκια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, εάν ναι...νομίζω πως θα σου αρέσει αυτή η εκδοχή.
Καλημέρες πολλές σε σένα και την οικογένειά σου.
Ακόμα είμαι στους πειραματισμούς με κοινά άλευρα, μόλις στρώσω αυτή την κατάσταση θα πάω στα ιδιαίτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι.
Άλευρα έ Ξανθή μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία γιατί κι' εγώ έχω πάρει κάποιες ποσότητες πρόσφατα και κάνω τα δικά μου.
Σήμερα δε το απόγευμα, αν με βγάλει ο χρόνος υπολογίζω να ξεκινήσω δοκιμαστικά προζύμι...
Μμμ... είναι υπέροχα τα καλαμαράκια σου, κι εγώ έτσι περίπου τα φτιάχνω, με ούζο και ρύζι καστανό , όπως τα λες και είναι καταπληκτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι πολύ νόστιμα έτσι Σοφία μου; Αξίζει να το πούμε και οι δύο για να κάνουμε και άλλους να το δοκιμάσουν το φαγητό ετούτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές σου στέλνω.