17.10.12

Μακαρόνια με κιμά; NΑΙ, γεμιστά και φουρνιστά!

Και μιλάμε για τα υπόλοιπα μακαρόνια κοχύλια, από αυτά που εδώ και καιρό δεν είχα κάτσει να φτιάξω, άφου άλλα πράγματα έμπαιναν και έβγαιναν στην κουζίνα μου όλο αυτό το διάστημα.
Έφτιαξα λοιπόν, τον κιμά μου κατά τα δικά μου γούστα από την προηγούμενη μέρα (με τα ακόλουθα υλικά) και την επομένη το απόγευμα γέμισα τα μακαρόνια μου για ένα φαγητό γρήγορα και γεμάτο γεύση.
Εσείς πάντα με τα δικά σας γούστα, πράττετε κατά το δοκούν.


Για τον κιμά
250 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος,
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες,
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη σας,
1 ποτηράκι κόκκινο κρασί,
½ ποτήρι χυμό ντομάτας,
1 ξύλο κανέλας,
5 κόκκους μπαχάρι,
λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (για πραγματικό άρωμα),
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.

Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου. Όταν πάρει να γυαλίζει βάζετε και τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά για 20 περίπου λεπτά. Να εξατμιστεί το κρασάκι και να πάρει ωραίο χρώμα ο κιμάς.
Τον αφήνετε λίγο να κρυώσει (ή από την προηγούμενη) και ετοιμάζεστε να γεμίστε τα κοχύλια σας.
250 γραμ. περίπου (το υπόλοιπο από ένα πακέτο), μου έδωσε ένα πλήρως γεμάτο μετρίου μεγέθους πυρέξ.

Λαδώνετε ελαφρώς ένα πυρέξ και με τη βοήθεια μικρού κουταλιού γεμίζετε με τον κιμά, αφού προηγουμένως έχετε αφαιρέσει τους κόκκους μπαχαριού, τη κανέλα και τις σκελίδες του σκόρδου.
Τα αραδιάζετε στο πυρέξ και ετοιμάζεστε για μια «υπερπαραγωγή» λευκής σάλτσας, όχι μπεσαμέλ!

Για την λευκή σάλτσα
1/3 κούπας γάλας φρέσκο,
½ κούπας γάλα εβαπορέ,
2 κούπες νερό,
2 αυγά,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό 2%,
2-3 κουταλιές λάδι,
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο,
½ κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι.

Εάν σας έμεινε λίγος κιμάς, φυσικά δεν τον πετάτε! Μέσα στην κατσαρόλα του βάζετε όλα τα υλικά της λευκής σάλτσας, χτυπάτε καλά μ’ έναν αυγοδάρτη και ρίχνετε το μείγμα πάνω από τα κοχύλια (μέσα στο πυρέξ).
Ψήνετε το φαγητό στους 180 βαθμούς, σκεπασμένο με ένα αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά.
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε να ψηθεί για 6-7 λεπτά ακόμη και να πάρει χρώμα.
Σημείωση: Το νερό στην αναλογία της σάλτσας μην σας φανεί πολύ.
Τα μακαρόνια δεν είναι προ-βρασμένα και θα το χρειαστούν, για να μαγειρευτούν σωστά.
Καλή σας απόλαυση.

37 σχόλια:

  1. Πολύ, μα πάρα πολύ, νόστιμο φαγητό! Και ιδανικό για όλη την οικογένεια, μπράβο, εύγε και συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πηνελόπη μου φαίνεται νοστιμότατο, η σάλτσα που έφτιαξες μου άρεσε πάρα πολύ!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ψάξω να βρω κοχύλια, μου άρεσε πολύ η ανάλαφρη άσπρη σάλτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία σάλτσα, δεν το είχα σκεφτεί έτσι! Συνήθως όλο και ξεμένει οπότε θα τον κάνουμε έτσι την άλλη φορά! Καλό μεσημέρι Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι τέλειο φαγάκι είναι αυτό οεο???
    Και πεινάωωωω....:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραίο Πηνελόπη, γενικά ζυμαρικό με κιμά τέλειος συνδυασμός.
    Να είσαι καλά καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ Πηνελόπη μου και να ήξερες πόσο καιρό ψάχνω να βρω αυτά τα ωραία μεγάλα κοχύλια! Όποτε βρεθώ σε σούπερ μάρκετ κοιτώ μπας και τα δω, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχω καταφέρει!
    Η συνταγή σου μου τα ξαναθύμισε! Πολύ νόστιμο και χορταστικό το πιάτο σου και ωραία η ιδέα της πιο ανάλαφρης σάλτσας!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία και χορταστική η κιμαδένια πρόταση, ταιριάζει και περισσότερο στον χειμώνα!
    Κι εγώ δεν τα πολυβλέπω στο Σ/Μ αυτά τα μεγάλα ζυμαρικά, πιστεύω όμως πως με λίγο ψάξιμο παραπάνω κάπου θα τα πετύχουμε!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραιότατη και ευρηματική όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ λαχταριστή η φωτογραφία σου!!! Θα τα φάω οπωσδήποτε με αυτό το τρόπο γιατί τα κλασικά μακαρόνια με κιμά..δε με τρελλαίνουν!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα, Πηνελόπη μου!
    Σήμερα έλεγα να μαγειρεύσω κάτι σε ζυμαρικό στο φούρνο και μου έδωσες πολύ ωραία ιδέα με την υπέροχη σάλτσα σου! Ευχαριστώ πολύ!

    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραίο φαίνεται πετυχημένοι οι συνδιασμοί γεύσεων,καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είμαι μακαρονού, είναι και η πρότασή σου υπέροχη, άντε να φάω τον αρακά μου τώρα...Η άσπρη σάλτσα πραγματική υπερπαραγωγή!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστά τα λες Αμαλία μου, για όλην την οικογένεια, αρκεί να μην έχεις "δύσκολους" στην παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ καλή μου Ελένη.
    Πραγματικά έγινε νόστιμο και θα έλεγα και χορταστικό επίσης.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σαφώς και ο τρόπος παρασκευής της σάλτσας κάνει την όποια "διαφορά" στα μακαρόνια φούρνου Λίλα μου.
    Καλημέρα εύχομαι και καλή εκπομπή επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έφη όταν ξεμείνει κάτι δεν το αφήνουμε να πάει χαμένο. Λίγη φαντασία και όλα μπαίνουν στην θέση τους, όπως ο κιμάς μέσα στα κοχύλια ας πούμε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Να 'σαι καλά βρε Μαρία μου.
    Φαγάκι που άρεσε ευτυχώς, στους περισσότερους μέσα στο σπίτι μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σ' ευχαριστώ πολύ Ροδάνθη μου.
    Είναι ένας συνδυασμός που αρέσει σε πολλούς, αλλά πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Έτσι απόκτησαν μια άλλη μορφή και μια "τσαχπινικά" τα κλασσικά μακαρόνια με κιμά.
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα Ερμιόνη μου,
    αν θελήσεις να μου γράψεις την διεύθυνσή σου στο προσωπικό μου mail, ίσως καταφέρω να σου στείλω εγώ για να τα έχεις να τα μαγειρέψεις.
    Είσαι σε ενδιαφέρουσα και "απωθημένα" δεν πρέπει να σου μένουν γλυκιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σκοτεινούλα μου καλή, αν περπατάς στο κέντρο της Αθήνας (που νομίζω ότι το περπατάς...) ρίξε μια ματιά στο γνωστό Deli με του πουλιού το γάλα στην πλατεία Κλαθμώνος.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πόπη μου καλή σ' ευχαριστώ πολύ.
    Το κατά δύναμιν... πράττω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Α, να πετύχαμε τον πρώτο που δεν τρελλαίνεται για μακαρόνια με κιμά :-)))
    Πέπη μου έτσι θέλω να πιστεύω πως μπορεί και να σου αρέσουν. Μιας και η σάλτσα δεν είναι η κλασσική κοκκινιστή και ο κιμάς εδώ έχει άλλο ρόλο.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλώς την Ελένη μας.
    Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια και ελπίζω να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, με την ιδέα που "συνέλαβες" από τούτη τη δική σκέψη.
    Πολλά - πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Νέλη μου.
    Καλό μεσημέρι εύχομαι εγώ, τώρα πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κι' εγώ λατρεύω τα μακαρόνια Αγγελική μου, αλλά τα έχω αρκετά περιορίσει τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα και κάθε μέρα να μου έδινες μακαρόνια, εγώ όχι δεν έλεγα...Τώρα με μέτρο, αλλά δεν μπορώ και να τα στερηθώ τελείως, οπότε κάνω τα "δικά" μου πάντα παίζοντας μαζί τους :-))
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. αμαν Αμαν τι φοβερά που είναι αυτά τα κοχύλια, την επόμενη φορά που θα ψωνίσω θα τα πάρω! Τέλειο το φαγάκι σου Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Τα έχω βάλει και εγώ στο μάτι αυτά τα γεμιστά κοχύλια.
    Να δούμε πότε θα αξιωθώ..
    Και με την σαλτσούλα σου την άσπρη,μμμμμ!!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Υπέροχη η πρότασή σου φιλενάδα... όπως πάντα εξάλλου! Φοβερά αυτά τα κοχύλια και τα είδα προχθές αλλά ...τα αγνόησα!!! Τέλεια η συνταγή σου!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλημέρα Έρη μου, σ' ευχαριστώ πολύ.
    Εφόσον μπορείς να τα βρεις λοιπόν "βουρ" για νέες περιπέτειες με μακαρονο-κοχύλια :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Θα αξιωθείς Στελλίτσα μου, αφού είσαι καθ' όλα άξια και σε πολύ πιο δύσκολα από ότι τα ζυμαρικά :-)))
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αμ Κική μου, όταν κάποια είδη μας "κλείνουν" το μάτι δεν τα προσπερνάμε έτσι εύκολα :-)))
    Έτσι έκανα εγώ πρόσφατα με τις μικρές χαριτωμένες πορτοκαλί κολοκύθες, αλλά τελικά οι τόσες όμορφες συνταγές γύρω μου με έπεισαν και αγόρασα!
    Καλημέρες πολλές και σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Τρέχουν τα σάλια μου πρωινιάτικα!!! Καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ν'σαι καλά βρε Μανουσίνα μου.
    Καλό και όμορφο Σαββατοκύριακο εύχομαι και εγώ με τη σειρά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Beauty Follower, είναι μια ωραία εναλλακτική πρόταση για τα κλασσικά μακαρόνια με κιμά :-)
    Καλημέρα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή