21.2.13

Χωρίς πολλά λόγια... Ταρτάκια Λεμονιού

Χωρίς πολλά λόγια για πρόλογο, να σας δείξω τα τελευταία μου γλυκάκια...

Ταρτάκια λεμονιού



Είναι τόσο χαριτωμένα σε μέγεθος αλλά και σύνθεση που τρώγονται με δύο, άντε... τρεις μπουκιές, το πολύ!
Οι βάσεις τους ψήθηκαν μέσα σε καλά βουτυρωμένες (ή λαδωμένες) φόρμες για  muffins χωρίς έξτρα χαρτάκια.

Για τις 12 βάσεις
160 γραμ. μπισκότα βανίλιας ή τύπο μιράντα,
60 γραμ. βούτυρο ανάλατο αγελάδος,
70 γραμ. βούτυρο γάλακτος, αυτή η ποσότητα είναι απαραίτητη γιατί δίνει μοναδική γεύση στην τραγανή βάση,
¼ κοφτό κουταλάκι βανίλιας κρυσταλλικής.

Αλέθετε τα μπισκότα και τα ενώνετε σε μπολ με τα λιωμένα βούτυρα και την βανίλια.
Με το μείγμα στρώνετε καλά τις φόρμες των muffins, πατώντας σφιχτά με τα δάχτυλα σας, για να γίνει συμπαγές. Και σηκώνοντας όσο γίνεται και προς τα πλαϊνά τους.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 170 βαθμούς για 6 λεπτά.
Βγάζετε τις φόρμες από τον φούρνο. Αφήνετε να κρυώσουν και αφαιρείτε προσεκτικά με την μύτη ενός μαχαιριού. Τα βάζετε σε πιατέλα και ετοιμάζεστε για το γέμισμα.


Για την γέμιση
80 γραμ. κρέμα γάλακτος,
2 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη άχνη,
¼ κοφτό κουταλάκι βανίλιας κρυσταλλικής,
ξύσμα από ένα μέτριο λεμόνι (καλά πλυμένο)
5 σταγόνες χυμό λεμονιού,
2 κουταλιές της σούπας τυρί σε κρέμα, ή λιωμένο ανθότυρο, σε θερμοκρασία δωματίου,
2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό.

Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι ν’ αφρατέψουν.
Προσθέτετε τη βανίλια, το ξύσμα, το τυρί κρέμα και χτυπάτε εκ’ νέου.
Επόμενη προσθήκη, το γιαούρτι και οι σταγόνες του χυμού.
Έτοιμη η κρέμα σε 7 λεπτά το πολύ. Την βάζετε για λίγο στο ψυγείο.

Για το στόλισμα
Γεμίζετε τα ταρτάκια με 2 κουταλιές καλές κρέμα. Από πάνω μια κουταλιά του γλυκού μαρμελάδα λεμονιού και αμύγδαλο φιλέ για έξτρα στόλισμα.

Τραγανή αρωματική βάση. Ανάλαφρη λεμονάτη κρέμα. Μυρωδάτη μαρμελάδα, ένας τέλειος συνδυασμός που όσοι δοκίμασαν (δεν ήταν και πολλά άλλωστε) αξιολόγησαν άκρως θετικά.
Και να σημειώσω πως δεν είναι για να μείνουν πολλές μέρες στο ψυγείο, γιατί θα χάσει την τραγανή υφή η βάση τους .
Καλή σας απόλαυση.

38 σχόλια:

  1. Παρατηρώ ότι οι αναρτήσεις με κεντρική ιδέα το λεμόνι καλά κρατούν..και πολύ καλά κάνουν!!!Αυτός ο μικρός ,μυρωδάτος καρπός της φύσης,είναι ευκολοδούλευτος,ευκολομνημόνευτος και ευκολοφάγωτος!!!
    Και το αποδεικνύουν περίτρανα τα αποσιωπητικά που θα άφηνα, στην πρώτη μπουκιά των τραγανών ταρτών,αν είχα την τύχη να τα δοκίμαζα!Όχι ότι δεν θα τα κάνω...Ξεφεύγει τέτοια συνταγή από ένα λάτρη της λεμονόγευσης?Αυτής, που σε κάθε μπουκιά η ιδιαίτερη επίγευση μουδιάζει τα μάγουλα και δροσίζει το στόμα?
    Την ένθερμή μου καλημέρα και τα πολλά φιλιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου Φωτεινή μου!
      Ε, κάνω ότι μπορώ για να κρατώ το "πνεύμα" του λεμονιού κοντά μας :-)))
      Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα, Πηνελόπη μου!
    Εσύ λες δύο τρεις μπουκιές κι εγώ θα πρόσθετε και δύο τρία για τον καθένα! Λαχταριστά και απίθανα τα βλέπω και πολύ θα ήθελα ένα λεμονάτο κέρασμα!
    Τι κάνει όμως αυτή η απόσταση!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μεσημέρι Ελένη μου.
      Έννοια σου και η αφεντιά μου πήγε άμεσα σε δεύτερο, το πρώτο δεν στάθηκε σαφώς αρκετό :-)
      Ήταν υπέροχος ο συνδυασμός της ανάλαφρης μυρωδάτης κρέμας, με αψάδα της λεμονο-μαρμελάδας μου.
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  3. Τί χαριτωμένα που είναι!!!
    Και πολύ μυρωδάτα.....φαντάζομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, ήταν όντως πολύ χαριτωμένα Πέπη μου...μιας και τώρα είναι πια παρελθόν :-)))
      Φιλιά πολλά καλή μου.

      Διαγραφή
  4. Τι πρωτότυπα! Και μου αρέσουν πολύ οι γλυκόξινες γεύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά βρε Μαρίνα μου.
      Και είναι και αρκετά (έως πολύ εύκολο) να γίνουν.

      Διαγραφή
  5. Βρε Πηνελόπη μου με τσάκισες, με ρήμαξες πια με τόσες λεμονοδημιουργίες! Όλες μου άρεσαν αλλά ειδικά τα σημερινά ταρτάκια φαίνονται καταπληκτικά! Μακάρι να είχα 2-3 τώρα η καημένη που την έχω βγάλει με ένα πορτοκάλι στο γραφείο, προς το παρόν κρατάω χαρακτήρα, για πόσο δεν ξέρω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Αμαλία μου... μ' ένα πορτοκάλι;

      Έγκλημα κάνεις βρε κοπέλλα μου, δεν αντέχει ένας οργανισμός 6-7 ώρες μόνον με πορτοκάλι!!!
      Σφάλμα σου και συγγνώμη που του γράφω με τέτοιο τρόπο.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    2. Καλά, μην το πάρεις και τοις μετρητοίς το πορτοκάλι, είχε και...παρέα από το πρωί! Ένα τοστ μόλις έφτασα στο γραφείο, ακολούθησε το πορτοκαλάκι και μετά απο κανένα δίωρο έφαγα και 3-4 κριτσίνια. Και μετά βέβαια μεσημεριανό στο σπίτι, σχολάω σχετικά νωρίς! Παραταύτα τις ταρτούλες τις λιγουρεύομαι όσα και να χω φάει!

      Διαγραφή
  6. Λες να τα φτιάξω;; αυτό θα μου αρέσει. Γαι πες δεν βουτύρωσες καθόλου τις θήκες του ταψιού;;
    Καλό μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλενάδα δεν με "διάβασες" καλά...
      Γράφω "Οι βάσεις τους ψήθηκαν μέσα σε καλά βουτυρωμένες (ή λαδωμένες) φόρμες για muffins χωρίς έξτρα χαρτάκια"

      Διαφορετικά δεν θα μπορέσουν να βγουν σωστά φορμαρισμένα, θα σπάσουν οι μπισκοτένιες βάσεις.

      Τι να σου πω; Θέλω να πιστεύω πως θα σου αρέσουν γιατί είναι ελαφριά πολύ η κρέμα τους και εσύ με τις μαρμελάδες τα πας καλά!!

      Διαγραφή
  7. Αυτά τα εύκολα ανάλαφρα γλυκάκια είναι τέλεια! Και τα χέρια μας λύνουν και είναι σκέτη απόλαυση!
    Το λεμόνι το αγαπάμε πολύ οπότε τα ταρτάκια σου παίρνουν άριστα Πηνελόπη μου!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πάρα πολύ για το άριστα Ερμιόνη μου!
      Και η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα άξιζαν έναν καλό βαθμό :-))
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλα, εσενα μολις σου ειπα οτι ζηλευω τα λεμονια σας, μας ταραξες στις συνταγες με τα εσπεριδοειδη!!!! :)
    υπεροχα!

    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πήρα, τοις μετρητοίς Ειρήνη μου και έβαλα τα δυνατά μου...για να σας έχω πλήρη "γκάμα" Γλυκά & αλμυρά!!

      Διαγραφή
  10. Από γεύση την έχουν στο έπακρο, από αρώματα όλα αιθέρια και μοναδικά αλλά από γεύση πρέπει να με κεράσεις...για να εκφέρω άποψη! :)))

    Φιλιά φιλαράκι, μου σούπερ κουρασμένα, αλλά από αύριο;
    Από αύριο το ένα πόδι πάνω στο άλλο και χαλλλλλλλαρά!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α! σήμερα είσαι χαλαράααααααα Ζαμπία μοτ!!!
      Καλά που κάνεις, γιατι τον "πανικό" που έζησα εγώ σήμερα το πρωϊ για να φτάσω, δεν μπορώ να σου τον περιγράψω απ' εδώ.
      Ένα θα σου πω, μόνον, ότι έκανα πρωινά ψώνια απόν τον τοπικό Κινεζάκο ... για να μπορέσω να αλλάξω.

      Θα σε κεράσω με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, γιατί είναι εξαιρετικά πραγματικά.
      Φιλιά σας και καλή ξεκούραση.

      Διαγραφή
  11. Πηνελόπη μου τέλεια και χωρίς πολλά λόγια όπως είπες αλλά με κατέστρεψες, τι να κάνω που μου αρέσουν πάρα πολύ;
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να κάνεις Ελένη μου ;-))
      Μια μικρή προσπάθεια να τα φτιάξεις, αφού γίνονται εύκολα, ή να έρθεις στα μέρη μου για να σε φιλέψω!
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Πολύ μου αρέσουν! Κι έτσι μικρούλια που είναι δεν θα έχω και τύψεις τρώγοντας τα (τουλάχιστον στα πέντε-έξι πρώτα)...
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου, το μικρό τους μέγεθος σε φέρνει αντιμέτωπο με πολύ μικρές τύψεις!!! Οπότε πράττεις τα δέοντα και τους δίνεις και καταλαβαίνουν.
      Πολλά φιλιά και καλό ΣΚ.

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία , λεμονάτα και δροσερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πάρα πολύ Σοφία μου.
      Καλημέρα να έχεις εύχομαι.

      Διαγραφή
  14. molto golose Penelope, ne prendo una ! Buon fine settimana, un abbraccio !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ρε Πηνελόπη, πότε τα προλαβαίνεις όλα αυτά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. A, το μυστικό είναι να κάνεις το σχετικό "σενάριο" στο μυαλό σου την ώρα του ύπνου... Tην ώρα που είσαι στα ΜΜΜ και περιμένεις την μετάβαση...
      Την ώρα που σιδερώνεις τα μαζεμένα ρούχα... και μετά την ώρα που μπαίνεις πια στην κουζίνα είσαι "καθ' όλα έτοιμη" για το πρακτικό μέρος της διαδικασίας Μάρθα μου :-)))

      Τι να σου πω καλή μου; Κάνω ότι μπορώ καλύτερο μιας και το να φτιάχνω γλυκάκι είναι μια "χαλαρωτική" διαδικασία κάποια βράδια στο σπίτι.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  16. Και οι λεμονογεύσεις συνεχίζονται άλλη μια ωραία συνταγή και όμορφη και νόστιμη και μυρωδάτη,πολύ ωραία,καλό βράδυ Πηνελόπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νέλη μου, προς το παρόν καλύψαμε κάπως την γκάμα...
      Το τελευταίο βάζο μαρμελάδας το φυλάω για λίγο αργότερα που θα θέλω πάλι κάτι τόσο μυρωδάτο.
      Χαιρετισμούς και καλό ΣΚ ας ελπίσουμε, μετά τον σημερινό πανικό!

      Διαγραφή
  17. Χωρίς πολλά λόγια, τα ταρτάκια είναι τρέλλα!!!!!
    Καλό Σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :-))) Τρέλλα απολαυστική όμως καλή μου Νοτούλα!
      Καλό ΣΚ και σε σένα εύχομαι.

      Διαγραφή
  18. Υπέροχα Πηνελόπη μου τα λεμονάτα ταρτάκια σου! I like!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Τζενούλα.
      Ελπίζω να είσαι καλά πάνω απ' όλα και πρώτα απ΄όλα :-)))
      Όσο για τα ταρτάκια πήραν μερικά "like" ... αυτό είναι αλήθεια.
      Πολλούς χαιρετισμούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  19. Χωρίς λόγια αυτά τα ταρτάκια θα καθήσουν στο κυριακάτικο τραπέζι μας φιλενάδα! Είναι ΜΟΝΑΔΙΚΑ!!! ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ!!!
    Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα κάτσουν στο τραπέζι σας καλή μου Κική, θα περιμένω και εντυπώσεις από τους ομοτράπεζους όλους :-)))
      Καλό ΣΚ σας εύχομαι και γεμάτο νόστιμα πράγματα.

      Διαγραφή