13.2.13

Τη γλύκα του ... να 'χεις!

Κάθε φορά που βλέπω συνταγή με φρέσκα βατόμουρα, η αλήθεια είναι ότι την χαζεύω μετά μανίας.
Το «χρώμα» που δίνει αυτό το φρούτο σε κάθε του εμφάνιση είναι τόσο μαγευτικό που είναι αδύνατον να το ξεπεράσεις έτσι απλά…
Στοιχειώσανε τα βατόμουρα στην σκέψη μου… και έτσι μπήκα στη λογική να τα ψάξω στην ευρύτερη ζώνη κυκλοφορίας μου, καθώς είχα και αίτημα αγορά από συγγενικό μου πρόσωπο που ήθελε να φτιάξει για λογαριασμό της, μια τάρτα με βατόμουρα..
Και ναι λοιπόν, τελικά τα κατάφερα και βρήκα σ’ ένα από τα όμορφα μαγαζιά της οδού Αρμοδίου.
Και φυσικά αφού βρήκαμε παπά, ας θάψουμε πεντέ-έξι!
Τόσα σχεδόν πακέτα με κατεψυγμένα βατόμουρα αγόρασα. Μαύρα και κόκκινα.
(μην τρέχουμε και όλη την ώρα).

Χάρμα οφθαλμών!
Και με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, να σου η πρώτη τους εφαρμογή.

Ελαφριά Μους Μελιού με σάλτσα κόκκινου Βατόμουρου


Για 6 μέτρια ποτηράκια χρησιμοποίησα:
Για την σάλτσα:
250 γραμ. βατόμουρα κόκκινα,
1,5 κουταλιά (σούπας) ζάχαρη,
1 κουταλάκι κοφτό κορν-φλαουερ

Για την Μους μελιού:
300 γραμ. τυρί κρέμα,
200 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες ή και με λιγότερα λιπαρά)
3 κουταλιές (σούπας) μέλι,
1 φύλλο ζελατίνας (αν το γιαούρτι σας είναι πολύ σφιχτό, μπορείτε να τα παραλείψετε)
1 κουταλιά σούπας λικέρ βύσσινο (ή μαύρο ρούμι ή κονιάκ)
ελάχιστη κρυσταλλική βανίλια,
και λίγο κρύο νερό.

Για την τελική σύνθεση:
60-70 γραμ. μπισκότα βανίλιας
23 κουταλιές κοπανισμένο ανάλατο φυστίκι Αιγίνης κοπανισμένο.

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζετε τα βατόμουρα και την ζάχαρη και αφήνετε να πάρουν μια μικρή βράση (2-3 λεπτά από την στιγμή που ξεκινά ο βρασμός) και ανακατεύετε επίσης το κορνφλάουερ.


Βγάζετε αρκετά νωρίς το τυρί από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, αλλιώς θα το ζεστάνετε λίγο στα μικροκύματα.
Και το βάζετε σε μπολ όπου και θα το χτυπήσετε με το σύρμα, αρχικά μόνο του και μετά παρέα με το γιαούρτι και την βανίλια.

Το φύλλo της ζελατίνας το βάζετε αρχικά στο κρύο νερό. Και μετά αφού το στραγγίξετε θα το βάλετε μέσα στο λικέρ, το οποίο προηγουμένως έχετε ζεστάνει καλά.
Στη συνέχεια θα το ρίξετε, μαζί με το μέλι, μέσα στο μείγμα τυριού-γιαουρτιού.
Θα ανακατέψετε και πάλι καλά με το σύρμα, ώστε να ενωθούν πλήρως τα υλικά.

Σε ποτηράκια ή μπολ που θα σερβίρετε το γλυκό, σπάτε μερικά μπισκότα βανίλιας.
Βάζετε από πάνω 2 κουταλιές από την μους μελιού.
Σκεπάζετε με 2 κουταλάκια (γλυκού) σάλτσα βατόμουρου.
Πασπαλίζετε με κοπανισμένο φυστίκι.
Πάλι μπισκότα, μους, βατόμουρα και φυστίκια. 
Και για ντεκόρ ένα μικρό μπισκοτάκι της αρεσκείας σας (τα δικά μας ήταν παιδικά με γεύση βανίλιας και σχήμα από ζωάκια).
Βάζετε τα ποτηράκια στο ψυγείο για μια-δυο ώρες και αμέσως μετά απολαμβάνετε.
Ελαφρύ επιδόρπιο, με τα λατρεμένα βατόμουρα.
Κάτι ξέρουν τα στρουμφάκια, τελικά :-)))

39 σχόλια:

  1. Α!!!!!
    Την προηγούμενη φορά που πέρασα Αρμοδίου αυτό το μαγαζί ήταν κλειστό και νόμισα ότι έκλεισε πια.
    Έχω βέβαια εναλλακτικές στη γειτονιά.
    Τη γλύκα του λοιπόν να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την!
      Την Παρασκευή το απόγευμα βρέθηκα στην Ν. Ιωνία με τον Π. (τα δυό μας βόλτα...) και πέρασα από το Ποντιακόν όπου βρήκα κι' εκεί (αλλά λίγο πιο ακριβά).
      Εκανα και τις σχετικές προμήθειες ... σε ποντιακά φύλλα και τυράκια και το Σάββατο είχαμε δεκατιανό Ποντιακής κουζίνας :-))

      Διαγραφή
  2. και εγω αγαπω τα βατομουρα. πολυ ομορφη προταση.
    καλο απογευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου, είναι μάλλον από τις γεύσεις που έχουν φανατικούς υποστηρικές (αλλά και μη φανατικούς επίσης). Εμείς όπως βλέπω ανήκουμε, από κοινού, στους πρώτους :-))

      Είναι μια πρόταση ελαφριά και με αποτέλεσμα που δικαιώνει ειδικά μετά από ένα κάπως "βαρύ" γεύμα.

      Διαγραφή
  3. Ωραία πρόταση Πηνελόπη μου.
    Γλυκιά και ξινούτσικη ταυτόχρονα. Μου αρέσει εκτός από τα υλικά και η παρουσίαση στα ποτηράκια με τις στρώσεις λευκού - κόκκινου.

    Τη γλύκα του να έχεις Πηνελόπη μου!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά βρε Χρυσαυγή μου!

      Ε, το "στρώσιμο" σε επίπεδα χαρίζει στο γλυκάκι και σε παρουσίαση αλλά και σε γεύση γιατί σε περνά με χαρά από τη μια γευστική νότα στην άλλη :-))

      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  4. Εγώ δεν τρελαίνομαι για βατόμουρα αλλά αυτή η μους μελιού είναι πολύ του γούστου μου και θα την συνδυάσω με άλλο φρουτάκι. Α, μην ξεχάσω και τα...τσαχπίνικα μπισκοτάκια σου, πολύ-πολύ όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει Αμαλία μου!
      Αλλά να πιστεύω πως "χάνεις" λιγάκι. Να όσο πατάει η γάτα :-)))

      Μπορείς να βάλεις ένα άλλο κόκκινο φρούτο. Βύσσινο, κεράσι, φράουλα ή ακόμη και αποξηραμένα βερίκκοκα αν προηγουμένως τα βράσεις σ' ένα ελαφρύ σιρόπι.
      Είναι εξίσου ωραία.

      Καλό απόγευμα και καλή ξεκούραση σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  5. Πηνελόπη μου, είναι υπέροχο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Θα το φτιάξω!!!!!!!!!!
    ΜΠΡΑΑΒΟΟΟΟΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερούδια Peps!!!
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Και φυσικά να κάνεις τις δικές σου δοκιμές, κι' αν δεν ξέρεις που να βρείς βατόμουρα (λέμε τώρα και γελάμε...) έχω να σου πω εγώ πηγές!!!
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  6. Μου αρέσουν πολύ οι κρεμένιες και τύπου ΄΄ μους-λιώνει στο στόμα΄΄ παρασκευές.Να αισθάνομαι το κουταλάκι μου να βουτά στα βαθιά χωρίς κόπο και να ανιχνεύει τις εκεί νοστιμιές.Να σηκώνεται ψηλά και να μαντεύω ποια συστατικά θα βγουν στον αέρα.Να προσπαθώ να μη χαλάσω τις αιμάτινες ραβδώσεις που η σάλτσα βατόμουρου σκάρωσε.Να κλείνω τα μάτια μου για να μαντέψω ποια νοστιμιά βρήκε τον ουρανίσκο μου και να επιχειρώ μάταια να την εγκλωβίσω.Μα αυτή κυλά,ρέει,φεύγει για να έρθει μια καινούργια πιο ισχυρή,πιο δυναμική.Και εσύ να εύχεσαι το ποτήρι να είναι βαθύ,να μην έχει τέλος η απόλαυση,να μην έχει όρια η γεύση.
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου.
      Αυτό με το ποτήρι, που δεν θες να τελειώσει... Είναι πραγματικά το ουσιαστικό θέμα! Γι' αυτό προσωπικά πέρασα σχεδόν άμεσα και σε δεύτερο ποτηράκι :-))))

      Διαγραφή
  7. Μάνα μου ομορφιές!!!
    Και φυσικά επειδή εγώ κι η ζελατίνα είμαστε οχτρές, θα πάρω "θεόσφιχτο" γιαούρτι και θα την αποφύγω τη χαμένη τη ζελατίνα.
    Καλημερούδια γλυκύτατα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου, η χρήση της "οχτρά" σου είναι άκρως προαιρετική!
      Άμα βρεις καλό στραγγιστό εκεί στα ξένα (Total ας πούμε...και διαφήμιση δεν κάνω) είναι τέλειο για την χρήση στην συγκεκριμένη μελένια μους.
      Καλημέρες πολλές (με διαφορά ώρας πια...).

      Διαγραφή
  8. Ένα ωραίο, δροσερό και ανάλαφρο επιδόρπιο!
    Όλα πάνω του μου αρέσουν!
    Το μόνο κακό αν θέλεις, είναι ότι δεν έχω την παραμικρή ιδέα που μπορώ να βρω κατεψυγμένα βατόμουρα εδώ κοντά...
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου.
      Σ' ευχαριστώ πολύ, πραγματικά ανάλαφρο και με συναρπαστική για τα δικά μου (τουλάχιστον) κριτήρια, γεύση.
      Γράψε μου, εάν θέλεις, την περιοχή που είσαι στο mail μου και θα σου πω ότι κοντινότερο ενδεχομένως γνωρίζω.

      Σίγουρα υπάρχουν στην Ν. Ιωνία, στο Μαρούσι, στη Κηφισιά, στη Βαρβάκειο αγορά, στου Γκύζη (όπως μου έγραψε και η Ξανθή) και από την Πέπη ξέρω πως υπάρχουν και κάπου στα νότια.

      Διαγραφή
  9. Το ήξερα ότι κάτι καλό θα έφτιαχνες με το στοκ που είχες!
    Ένα επιδόρπιο με χρώμα, εμφάνιση και νοστιμιά! Μπράβο, Πηνελόπη μου!
    Πολύ μου άρεσε. Στείλε προς τα εδώ ένα ποτηράκι.
    Καλό σου βράδυ.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα γλυκιά μου Ελένη.
      Και να δεις που έχω κι' άλλο στοκ!
      Αλλά λέω να μην σας "βομβαρδίσω" με βατόμουρα, σαν βόλια! Πάντως έκανα κι' άλλο πέρα από αυτό...

      Να σου στείλω ποτηράκι... Μα θα φτάσει;

      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  10. Πω πω τρελαθηκα τώρα,πολύ μου αρεσε το γλυκάκι σου,μπράβο,μήπως θα μπορούσα να είχα ενα ποτηράκι παρακαλώ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως, καλή μου Νέλη.
      Θα κάνουμε ανταλλαγή με μια γενναία μερίδα λαχταριστό παστίτσιο!

      Διαγραφή
  11. Χάρμα οφθαλμών πραγματικά, Πηνελόπη!

    Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον.
      Καλημέρα αγαπητέ μου Ευάγγελε.
      Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ.
      Εύκολο, ελαφρύ, νόστιμο και "τσαχπίνικο" ως παρουσίαση.
      Όλα αυτά τα γράφω φυσικά, για να τα μεταφέρεις αρμοδίως! Ξέρεις εσύ :-))

      Διαγραφή
  12. Πολύ ωραία, ελαφριά και εύκολη πρόταση! Σαν αποδομημένο τσιζκέικ, να το πιεις στο ποτήρι!
    Τα μπισκοτοζωάκια πολύ χαριτωμένα, καλό & γλυκό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Σκοτεινούλα μου.
      Τελευταίως είμαι όντως στην "φάση αποδόμησης" σε διάφορες καταστάσεις, οπότε αυτό περνά και στην κουζίνα!!!

      Διαγραφή
  13. Πηνελόπη μου είναι υπέροχο, πανέμορφο, δροσερό και ελαφρύ!!!Τι άλλο να ζητήσουμε;Μπράβο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω καλή μου Ελένη;
      Για να σκεφτούμε... Όλο και κάτι μπορεί να βρούμε να προσθέσουμε.
      Περισσότερες μερίδες, ίσως;

      Καλημέρες πολλές-πολλές.

      Διαγραφή
  14. Βατόμουρα αγαπημένα!!!
    Το γλυκό σου είναι του στύλ μου, πολύ μου αρέσει.
    Καλή σου νύχτα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, είμαι σίγουρη γι' αυτό Σοφία μου.
      Καθώς η ζάχαρή του είναι ελάχιστη (μπορείς να την αντικαταστήσεις φυσικά). Και με απόλυτη "ισορροπία" στην γλύκα του. Σαφώς και σου ταιριάζει πολύ.
      Καλημέρες πια, απ' εμένα.

      Διαγραφή
  15. Λατρεμένο υλικό τα βατόμουρα! Καλά έκανες και ξεσήκωσες την αγορά!
    Το γλυκάκι φαίνεται τόσο ελαφρύ και λαχταριστό, που αμφιβάλλω αν θα έτρωγα μόνο ένα... χι χι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι που θα την άφηνα, Αναστασία μου!
      Επειδή δεν έχω πάντα την ευκαιρία να είμαι στην κεντρική αγορά της Αθήνας, τα πήρα για να μου "βρίσκονται" και έδωσα και εκεί που μου τα ζήτησαν, καθώς ξέρουν ότι με τέτοια όλο και ασχολούμαι.

      Σε δεύτερο (για να μην πω και τρίτο) με πολύ μεγάλη άνεση, βεβαίως-βεβαίως!

      Διαγραφή
  16. Τι ωραίο το γλυκό!
    Την γλύκα του να έχεις!
    Θα ήθελα να μάθω κι εγώ που έχεθ βατόμουρα στην
    Νέα Ιωνία.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Νοτούλα.

      Στην Νέα Ιωνία θα βρεις στο Ποντιακό Παντοπωλείο.
      Είναι στην Αγίας Φωτεινής (στην παλαιά αγορά της Ν.Ιωνίας με το που μπαίνεις στον σχετικό πεζόδρομο), αν θυμάμαι καλά το νούμερο είναι το 4.

      Καλό απόγευμα εύχομαι.

      Διαγραφή
  17. Αχ κι εγώ ψάχνω να βρώ κόκκινα φρούτα, αλλά που να βρω εδώ στην Χαλκίδα; μάλλον προς Ν.Ιωνία θα καταλήξω!! Πολύ νόστιμο το γλυκό και ελαφρύ!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Mari.
      Στην κεντρική αγορά της Χαλκίδας εκεί στην πλατεία που έχει τα μπακάλικα, αν υπάρχει κάποιος να πουλάω προϊόντα Ρωσίας, Βουλγαρίας ή γενικώς delicatessen ενδεχομένως να μπορείς να βρεις.
      Αλλιώς μάλλον στην Ν. Ιωνία όπως λες κι' εσύ.

      Διαγραφή
  18. Πολυ δροσερό και ανάλαφρο! Η μους μελιού θα μου άρεσε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H μους μελιού συνδιάζεται πάρα πολύ ωραία με σάλτσες κόκκινων φρούτων Μαρία μου, αλλά και με βρασμένα μήλα και αχλάδια. Πραγματικά ελαφρύ και γευστικό το αποτέλεσμά τους.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  19. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΟΥ!!!!Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΟΥ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ : WWW.RADIOPOINT.GR ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Fotolabida maria, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
    Το σημαντικό νομίζω είναι, πως το συγκεκριμένο γλυκάκι τρώγεται ευχάριστα και πολύ γρήγορα :-))) από πολλούς. Οπότε του αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή