Ώρα να αφήσουμε για λίγο, τα λεμονάτα γλυκά ... και να πιάσουμε τα λεμονάτα φαγητά!
Και όταν μιλάω για φαγητά... λέω να πούμε για ψαράκια που είναι από τα πιο αγαπημένα μου στη γεύση, όπως κι’ αν είναι αυτά μαγειρεμένα.
Και όταν μιλάω για φαγητά... λέω να πούμε για ψαράκια που είναι από τα πιο αγαπημένα μου στη γεύση, όπως κι’ αν είναι αυτά μαγειρεμένα.
Το τελευταίο μου απόκτημα (πεσκέσι από τον πεθερό, σχεδόν μαζί με την τσάντα με τα λεμονάκια) ήταν ένα
μικρό τονάκι, γύρω στα 1500 γραμ.
Επειδή όμως το συγκεκριμένο ψάρι, πλούσιο σε Ωμέγα και καλά
λιπαρά, όπως άλλωστε και το ρίκι αλλά και η παλαμίδα (που ανήκουν στην ίδια οικογένεια) έχουν μια κάπως βαριά
μυρωδιά πρέπει να το μαγειρέψει κανείς έτσι, που να ξεπεράσει αυτόν τον «ύφαλο»
του γευστικού προβληματισμού.
Ανασκουμπώθηκα λοιπόν, κι’ έκανα αυτό που προσωπικά θεωρούσα
καλύτερο, για να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αφού το ψαράκι καθαρίστηκε από τα εντόσθιά του και πλύθηκε
καλά.
Στο ταψί συνοδεύτηκε από πατάτες κομμένες κυδωνάτες και
αρκετά μυριστικά.
Όπως:
2 πιπεριές κέρατο πράσινες,
3 λεμόνια μόνον το χυμό,
1 πορτοκάλι χυμό και φλούδα,
1 κουταλιά ρίγανη αποξηραμένη,
1 κουταλιά θρούμπι αποξηραμένο,
3 κουταλιές μουστάρδα,
1,5 κουταλάκι αλάτι,
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο,
και ½ ποτήρι νεράκι.
H μισή πιπεριά κομμένη
σε δύο φαρδιές λωρίδες, μπήκε στην κοιλιά του μαζί με το 1/3 της πορτοκαλόφλουδας.
Στην επιφάνειά του χάραξα με το μαχαίρι σε δύο μέρη,
όχι πολύ βαθιά, για να βοηθηθεί στο ψήσιμό του.
Οι πατάτες αλατίστηκαν ελαφρώς και από πάνω σκορπίστηκε η ρίγανη
και το θρούμπι.
Τα ίδια πήγαν και στο ψαράκι από πάνω.
Τα ίδια πήγαν και στο ψαράκι από πάνω.
Ανάμεσα στις πατάτες σκορπίστηκαν και οι υπόλοιπες πιπεριές
κομμένες σε μακριές λουρίδες.
Η μουστάρδα, ανακατεύτηκε σ’ ένα μπολάκι μαζί με τον χυμό
των λεμονιών και του πορτοκαλιού.
Λούστηκαν όλα από τους χυμούς και τη μουστάρδα και στα δύο
πλαϊνά του ταψιού μου μπήκαν τα κομμάτια της υπόλοιπης πορτοκαλόφλουδας.
Και το λαδάκι ήρθε από πάνω για να δώσει στο φαγητό την
νοστιμιά του και την χάρη του.
Το ψάρι μου ψήθηκε στους 170 βαθμούς (όχι περισσότερο για να
μην στεγνώσει) για 40 λεπτά, απλώς το γύρισα στα μισά του χρόνου και από την
άλλη πλευρά του.
Εξαιρετικό στη γεύση, με τους χυμούς να έχουν μπει σε πατάτες
και ψάρι και τα αρωματικά να έχουν κάνει το μικρό τους θαύμα.
Δοκιμάστε το, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
Δοκιμάστε το, πραγματικά αξίζει τον κόπο.
"Αξιοπρεπεστατο" ως προς το μεγεθος το τονακι του πεθερου Πηνελοπη μου, εμεις βγαζουμε πολλα το φθινοπωρο αλλα συνηθως ειναι μικροτερα, γυρω στο κιλο. Τα θελει τα μυρωδικα του το τονακι, οπως θελει και το ζουμακι του στο ψησιμο γιατι ειναι ηδη στεγνο σαν ψαρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛουκουμι φαινεται εχω 2-3 τονακια ακομη στην καταψυξη, ευκαιρια να τα δοκιμασω κι εγω με το λεμονο-πορτοκαλο!
Καλη σας ορεξη!
Καλημέρα Μαρίνα μου,
Διαγραφήπραγματικά ήταν ένα "ζουμπουρλούδικό" ψαράκι, γι' αυτό και θέλησα να το κάνω με τέτοιο τρόπο που να γίνει ένα πλήρες γεύμα.
Τα μυρωδικά απαραίτητα για ένα τέτοιο ψάρι, σίγουρα.
Θα την πω την αμαρτία μου, φίλος του ψαριού δεν είμαι. Αλλά για...ψάρι νόστιμο μου μοιάζει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου καλή,
Διαγραφήερώτηση τρως το τόνο της κονσέρβας σε σαλάτες, σε φάση ίσως δίαιτας;
Γιατί λοιπόν να μην απολαύσεις την φρέσκια εκδοχή του κρέατος αυτού του ψαριού;;;
Να επισημάνω δε, πως τα συγκεκριμένα δεν έχουν και πάρα πολλά κόκαλα, όπως συμβαίνει ας πούμε με : μπαρμπούνια, τσιπούρες, λιθρίνια κ.λ.π.
Καλημέρες πολλές-πολλές.
penelope sorry αλλά πιστεύω ότι στα κόκαλα βρίσκεται το πιο ωραίο κρέας...είτε μιλάμε για ψάρι είτε για κρέας..όπως στη μπριζόλα είναι το κοκαλάκι το πιο ωραίο με το λίπος, έτσι κ η ραχοκοκαλιά του ψαριού είναι όλα τα λεφτά....στη τσιπούρα ειδικά....yummyyyyyyy ....
Διαγραφήη γεύση κολλάει στο κόκκαλο ΠΑΝΤΑ :)
Με τα μυριστικά που του' βαλες, Πηνελόπη μου, έγινε άρχοντας το ψαράκι! Πολύ ωραίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το ζήλεψε μέχρι και ο Μποπ Σφουγγαράκης, που όλο με "καβουροπάτι" την βγάζει, Μάρθα μου!
ΔιαγραφήΔεν έχω αγοράσει ποτέ τονάκι παρόλο που τρώμε πολύ ψάρι δεν έτυχε να το βρω μπροστά μου αυτό,Θα το ψάξω
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το ψάξεις Ξανθή μου. Είναι σίγουρο πως είναι ένα ψάρι πολύ νόστιμο και με τον τρόπο αυτό γίνεται και πολύ ελαφρύ στη γεύση, πέρα από το κλασσικό ψήσιμο σε σχάρα.
ΔιαγραφήΚαλημέρα εύχομαι.
και παρα πολυ φθηνο περιπου 2-3 ευρω το κιλο αν πας σε λαικη
ΔιαγραφήΤο πως μου αρέσουν αυτά τα ψαράκια στο φούρνο με τις πατάτες δεν λέγεται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈκανες το θαύμα σου πάλι Πηνελόπη μου!
Πραγματικό φαγητό που θα ήθελα να δοκίμαζα.
Μπράβο σου Πηνελοπάρα μου!
Ε, άμα είσαι fun Χρυσαυγή μου, την επόμενη φορά που θα βρεθώ με τέτοιο πεσκέσι στα χέρια μου, θα σε καλέσω σε επίσημο γεύμα :-))
ΔιαγραφήΩραίο φαγάκι Πηνελόπη! Μοσχομυριστό και χορταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι περισσότερο από όλα μου αρέσει που έβαλες πιπεριά και πορτοκάλι μέσα στο ψαράκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό, σε συνδυασμό με τα ωραία και αρωματικά υλικά που χρησιμοποίησες θα το έκαναν πεντανόστιμο Πηνελόπη μου!
Πολλά φιλιά!
H πιπεριά, ο μαϊντανός και η πορτοκαλόφλουδα είναι υλικά που "τραβούν" την μυρωδιά του κάθε ψαριού, όταν τα βάλεις μέσα στην κοιλιά ειδικά, Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΕίναι σαν "αποσμητικό χώρου" ένα πράγμα :-)))
Καλημέρες πολλές.
Η ασημόγκριζη γυαλάδα του τόνου υπερτονίστηκε από τους χυμούς των εσπεριδοειδών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ νοστιμιά του δεν υπερκαλύφτηκε από την εξαίσια γεύση των πιπεριών,αντίθετα συνομώτησαν για την γευσιγνωσία του πιάτου αυτού.Οι μπόλικοι χυμοί του φαγητού δεν άφησαν την στεγνή υφή του τόνου να νικήσει και οι λεμονάτες πατάτες υπήρξαν η απόλυτη συντροφική δύναμη του πιάτου αυτού.
Πηνελόπη μου έκανες ένα πολύ ελαφρύ και μυρωδάτο φαγητό.Σου στέλνω πολλά πολλά φιλιά.
Να 'σαι καλά Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα τα ωραία που γράφει. Πραγματικά η σύνθεση άξιζε και έφαγαν και οι δύσκολοι!
Χαιρετισμούς και φιλιά σου στέλνω επίσης.
ε δεν υποφερεσαι!!!! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί καλέ Ειρήνη μου;
ΔιαγραφήΕγώ να δείτε ένα νόστιμι φαγάκι ήθελα...
Πάντως έγινε παντανόστιμο και να το έχεις κατα νου, αν σου "συναντήσεις" πουθενά κανένα καλό ψαράκι!
Καλημέρες.
Πολύ ωραίο το τονάκι αν και με τα ψάρια έχω σχέση μάλλον μακρινή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!
Φιλενάδα, να αποκτήσεις μια σχέση πιο "κοντινή" ειδικά με τέτοιας κατηγορίας ψαράκια, γιατί και νόστιμα μαγειρεύονται (όπως βλέπεις) και ωφέλιμα πολύ για τον οργανισμό μας είναι.
ΔιαγραφήΆλλη φορά που θα βρώ τόνο ....θα ξέρω πως να τον φτιάξω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μ'αρέσει που έβαλες λεμόνι και πορτοκάλι!!!
Οι χυμοί κάνουν πραγματικά την διαφορά Pepi μου, παρέα με τα μυριστικά.
ΔιαγραφήΟι παλιές μαγείρισσες έβαζαν ντομάτα και σκόρδο σε κάτι τέτοια ψάρια, ακόμη και μέσα στην σάρκα του ψαριού. Προσωπικά θεωρώ πως γίνεται πολύ βαρύ στη γεύση και δεν μου αρέσει.
Καλημέρες πολλές.
Πηνελόπη μου τέλειο το ψαράκι σου, λουκούμι έγινε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Νομίζω πως ναι, Ελένη μου.
ΔιαγραφήΠραγματικά έγινε πολύ γευστικό, αφού τα σχόλια των ανδρών μου ήταν θετικά. Αν και ο μικρός με τα ψάρια πολύ δυσκολεύται...
Μου μύρισε και ήρθα!!! Να δοκιμάσω λίγο ή δε φτάνει;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν μεγάλο το ψαράκι, Μαρίνα μου.
ΔιαγραφήΟπότε να δοκιμάσεις σίγουρα :-)))
Το πορτοκάλι θα έδωσε σίγουρα πολύ ώραίο άρωμα και γεύση,πολύ νόστιμο το πιάτο σου,καλό ξημέρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράγματι Νέλη μου.
ΔιαγραφήΝόστιμο, μυρωδάτο και χωρίς την αίσθηση της όποιας βαριάς μυρωδιάς, για ένα τέτοιο ψάρι.
Καλημέρα να έχεις.
Ας τολμούσε το τονάκι να μη γίνει νόστιμο με τόσα αρώματα που του έβαλες, καλή μου Πηνελόπη! Ήταν και φρέσκο, οπότε είχε κι ένα επί πλέον προσόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ το ανοίγω στη μέση και το ψήνω στην πλάκα, όπως το σκουμπρί. Γίνεται υπέροχο. Εσύ το έκανες περισσότερο φαγάκι.
Καλή σου μέρα.
Φιλάκια.
Και στην πλάκα Ελένη μου γίνεται πολύ ωραίο.
ΔιαγραφήΚαι άμα φτιάξεις μυρωδάτο λαδολέμονο, με ξύσμα λεμονιού, μουστάρδα και ρίγανη για να το περιχύσεις, εξαιρετικό θα είναι :-))
Καλημέρες πολλές κι' από εμένα.
amo il pesce e questo deve essere molto gustoso! Buona giornata Penelope, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήE io, cara Chiara.
ΔιαγραφήQuesto cottura modo ha contribuito a rendere molto gustoso.
E baci da me :-))
Λατρεύω το πορτοκάλι στα ψάρια και είμαι σίγουρη ότι η γεύση του τόνου αναδείχτηκε με τον καλύτερο τρόπο! Μπράβο, Πηνελόπη μου, για το εξαίρετο γεύμα που μας ετοίμασες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Ευχαριστώ σε γλυκιά μου Αναστασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς ένδειξη ότι έγινε νόστιμο, έχω το "βαρόμετρο του στόματος" των ανδρών μου :-))
Καλημέρες πολλές-πολλές.
Μία ερώτηση ,το ψήσιμο στο φούρνο γίνεται στον αέρα ή στις αντιστάσεις ? Ευχαριστώ .
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα καλημέρα, ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, καθώς σήμερα μόλις είδα το σχόλιό σου. Να πω ότι προσωπικά χρησιμοποιώ περισσότερο τον αέρα και την μία αντίσταση στον φούρνο μου γιατί έτσι δουλεύει... Οπότε θα έλεγα να πράξεις αντίστοιχα. Οι δύο αντιστάσεις είναι κυρίως για πιο "δύσκολα" στο ψήσιμο φαγητά.
ΔιαγραφήΕλπίζω να σε βοήθησα και να το φτιάξεις το ψαράκι σου.
Μόλις εφτιαξα την συνταγη σας!! Το φαγητο βγηκε υπεροχο!! Να ειστε καλα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ συνονόματη φίλη. Χαίρομαι που σου άρεσε μιας και αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος μου, όταν φτιάχνω για τους δικούς μου ένα φαγητό και μετά μπαίνω στην λογική να το μοιραστώ μαζί σας.
ΔιαγραφήΚαλημέρα σου εύχομαι.
Καταπληκτική συνταγή! Την φτιάξαμε και έγινε νοστιμότατος και ο τόνος και οι πατάτες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαίρομαι πάρα πολύ που σας άρεσε!!
Διαγραφή