Άμα ο οικιακός μάγειρας δεν ξέρει τι να φτιάξει για την ίδια
ή την επόμενη μέρα, το ρίχνει στα πειράματα, καθώς βλέπει τα υλικά που έχει στην
διάθεσή του.
Χρησιμοποιήθηκαν:
Αυτό είναι μια «σταθερή συνθήκη» τουλάχιστον για μένα, όπως έχω ξανά-γράψει.
Και τα σουτζούκια ήταν καιρό μες στο ψυγείο.
Έπρεπε να φύγουν,
αφού κάποια άλλα πιο φρέσκα ήρθαν να πάρουν την θέση τους.
Τα πιάνεις λοιπόν, τα ξεπλένεις, αφαιρείς την εξωτερική τους μεμβράνη
και τα κάνεις κιμά στο multi, παρέα με λίγο ελαιόλαδο.
Ο κιμάς τι μπορεί να σου δώσει όμως;
Σάλτσα, για ζυμαρικά ή ρύζι ενδεχομένως.
Κεφτεδάκια πικάντικα αν τα συνδυάσεις με άλλα λαχανικά, ή ίσως στραπατσάδα!!!
Ο κιμάς τι μπορεί να σου δώσει όμως;
Σάλτσα, για ζυμαρικά ή ρύζι ενδεχομένως.
Κεφτεδάκια πικάντικα αν τα συνδυάσεις με άλλα λαχανικά, ή ίσως στραπατσάδα!!!
Ναι, σε στραπατσάδα κατέληξα, ελαφρώς αποδομημένη και σαφώς αναπροσαρμοσμένη :-)
Πικάντικη Στραπατσάδα Φούρνου με σουτζούκι.
2 πιπεριές κέρατο πράσινες,
1 μεγάλη πατάτα,
1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό,
και λίγα φύλλα ψιλοκομμένου φρέσκου βασιλικού,
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
½ κουταλάκι κάρυ,
2 μέτρια σουτσούκια αλεσμένα με ελάχιστο ελαιόλαδο,
150 γραμ. φέτα,
5 μέτρια αυγά,
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο, ½ κοφτό κουταλάκι σκόνη σκόρδου, 1/3 κοφτό κουταλάκι πιπέρι, ½ φλιτζάνι γάλα φρέσκο, 1/3 κοφτό κουταλάκι αλάτι, ½ κοφτό κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ, 1,5 κουταλάκι κορν φλάουερ.
Τα μανιτάρια υπήρχαν, μιας και τα είχα αγοράσει για άλλο λόγο
και τελικά βρήκαν τον δρόμο τους προς το τηγάνι.
Καθαρίστηκαν και κόπηκαν σε μικρά κομμάτια.
Το ίδιο έγινε και με τις δύο πιπεριές.
Η πατάτα κόπηκε σε λεπτά μισοφέγγαρα, όπως θα τις κάνατε για το τηγάνι,
για να τις κάνετε τραγανές.
Όλα τα πιο πάνω μαζί με το λάδι μαγειρεύτηκαν σε
αντικολλητικό τηγάνι ή γουώκ, ξεκινώντας από την πατάτα που θέλει και περισσότερο
χρόνο.
Μετά τα κομμάτια πιπεριάς και τελευταία τα μανιτάρια. Το σύνολο μου 25 λεπτά με συχνό ανακάτεμα και στο τέλος προστέθηκε ο μαϊντανός και ο βασιλικός ψιλοκομμένος, καθώς και το κάρυ. Μέσα στο μείγμα μπήκε και το αλεσμένο σουτζούκι και μαγειρεύτηκαν για 3-4 λεπτά ακόμη.
Μετά τα κομμάτια πιπεριάς και τελευταία τα μανιτάρια. Το σύνολο μου 25 λεπτά με συχνό ανακάτεμα και στο τέλος προστέθηκε ο μαϊντανός και ο βασιλικός ψιλοκομμένος, καθώς και το κάρυ. Μέσα στο μείγμα μπήκε και το αλεσμένο σουτζούκι και μαγειρεύτηκαν για 3-4 λεπτά ακόμη.
Σε μέτριο ταψί φούρνου (24άρι) στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί,
μεταφέρθηκε το μείγμα μου.
Από πάνω έτριψα την φέτα και στην συνέχεια έβαλα το μείγμα των χτυπημένων αυγών μου.
Από πάνω έτριψα την φέτα και στην συνέχεια έβαλα το μείγμα των χτυπημένων αυγών μου.
Στο κρύο γάλα διέλυσα το κορν φλάουερ.
Μέσα σε βαθύ μπολ χτυπήθηκαν τ’ αυγά, με το γάλα, το αλάτι
(με προσοχή και φειδώ για το σουτζούκι είναι από μόνο του αρκετά πικάντικο και
αλμυρό) και τα μπαχαρικά, πρόσεθεσα
και το μπέϊκιν πάουντερ και μετά αυτά σκέπασαν το μείγμα λαχανικών και
σουτζουκιού.
Η ομελέτα ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, με
αέρα στους 80 βαθμούς, μέχρι που ροδοψήθηκε η επιφάνεια και είχε διπλασιάσει
τον όγκο της.
Παρέα με μια πράσινη σαλάτα, είναι πραγματικά ένα πλήρες πιάτο.
Υ.Γ. για όποια/ον ενδεχομένως αναρρωτηθεί για τον φρέσκο βασιλικό τέτοια εποχή να πω, πως οι χειμωνιάτικοι (είναι μια ποικιλία βασιλικού) είναι σχεδόν πάντα αειθαλείς στο μπαλκόνι μου, εδώ και 6-7 χρόνια. Ακόμη κι' αν κάποιος χαλάσει, από τα χιόνια και το κρύο, με τους σπόρους που μαζεύω, φτιάχνω νέους. Ενώ με βλαστάρια τους που τα βάζω μέσα σε βαζάκια με νερό για ριζοβολία, μέσα σε 15-20 μέρες, έχω νέα φυτά.
Υ.Γ. για όποια/ον ενδεχομένως αναρρωτηθεί για τον φρέσκο βασιλικό τέτοια εποχή να πω, πως οι χειμωνιάτικοι (είναι μια ποικιλία βασιλικού) είναι σχεδόν πάντα αειθαλείς στο μπαλκόνι μου, εδώ και 6-7 χρόνια. Ακόμη κι' αν κάποιος χαλάσει, από τα χιόνια και το κρύο, με τους σπόρους που μαζεύω, φτιάχνω νέους. Ενώ με βλαστάρια τους που τα βάζω μέσα σε βαζάκια με νερό για ριζοβολία, μέσα σε 15-20 μέρες, έχω νέα φυτά.
Πολύ ωραία ομολέτα Πηνελόπη. Αφράτη αφράτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ωραία ιδέα που πολτοποίησες το σουτζούκι.
Ο οικιακός μάγειρας βρήκε τη λύση πάλι.
Χειμωνιάτικο βασιλικό έχω κι εγώ. Κι όπως λες με τα σπόρια και τα κλωναράκια που βγάζουν ρίζες, δεν ξεμένεις ποτέ.
Πολλά φιλιά
Τι να κάνει ο έρμος ο οικιακός μάγειρας ... καλή μου Marion;
ΔιαγραφήΤρίβει την κεφάλα του, σαν τον αγαπημένο Λιγνό (Σ. Λόρελ) του αξεπέραστου διδύμου, κοιτά και ξανά κοιτά τα υλικά του και προχωρά στο πείραμα, και όπου βγει :-)))
Πανέμορφος ο χειμερινός βασιλικός, έτσι;
Την ομελέτα σου για όλα τα λεφτά του κόσμου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματι δελεαστική και υπερπαραγωγική (δική μου λέξη)!! !
Εγραψες σήμερα!!!!
Aχα... βρήκα τρόπο "ν' αυγατίσω" το οικογενειακό εισόδημα!
ΔιαγραφήΠόσα δίνεις Χρυσομαλλούσα;
Τι λες να κάνω ένα mini πλειστηριασμό για ομελέτα ;-)))
Καλημέρες πολλές.
Αριστη η στραπατσάδα σου Πηνελόπη! Και πικάντικη υποθέτω! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣωστά υποθέτεις καλή μου Loulou. Το πικάντικο συστατικό της έδωσε το άρωμα και την νότα που θέλαμε. Και η γλύκα από τις πιπεριές και τα μανιτάρια έδωσε την σωστή "ισορροπία".
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Τρελλαίνομαι! Είναι κι η ώρα τέτοια!...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι και... καλή μας όρεξη, Πηνελόπη!
Καλημέρα καλέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΠέρασαν 24ώρες και πάμε για το επόμενο μεσημεριανό...
Σήμερα έχει το μενού: σπανακόπιτα με σπιτικό αλλά κάπως "τεμπέλικο" φύλλο και κάτι μπιφτεάκια, κόπιασε...
Μια ομελέτα υπέροχη, γευστική, αρωματικά, χορταστική με χίλια δυο καλούδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοινώς αριστούργημα βγαλμένο από τα χεράκια σου, καλή μου Πηνελόπη!
Και το tip με το βασιλικό χρησιμότατο! Κι εδώ έχουμε ένα βασιλικό, παντός καιρού, ίσως είναι σαν το χειμωνιάτικο! Θα φέρω σπόρους.
Καλό σας απόγευμα.
Φιλάκια.
Καλημέρα Ελένη μου.
ΔιαγραφήΟ χειμωνιάτικος βασιλικός δίνει όμορφη νότα στις γλάστρες μας τον χειμώνα. Φέτος κατάφερα και έσωσα 2 καλές ρίζες, αλλά με τα σποράκια σύντομα θα έχω ελπίζω κι' άλλα νέα φυτά. Να φέρεις σπόρους και ελπίζω να τους ευννοήσει το εδώ κλίμα.
Όσο για την ομελέτα, πραγματικά γευστική και "μπόλικη" μας βγήκε, είχαμε και την επομένη στο ταπεράκι...
Φιλιά πολλά.
Άντε πάλι με τα πειράματα.....μια χαρά τα πας.....τι μια χαρά δηλαδή....μόνο μία....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΣΚΙΣΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!
ΕΣΚΙΣΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!
Κόλαση θα έγινε!!!!
Φιλιά!!!
Πέπη μου, άμα καμμιά μέρα διαβάσεις στις ειδήσεις "καπνούς, φωτιές και βεγγαλικά" σε κουζίνα στη περιοχή της Δυτικής Αττικής... μπορεί να είναι η δική μου κουζίνα που θα έχει εκτεθεί για μια ακόμη φορά σε πειράματα!!!
ΔιαγραφήΠερίσσεψε πάντως...
Φιλιά και καλημέρες.
Αναδομημένη,απαράμιλλη,απερίγραπτη,απαζάρευτη,απαραχώρητη θα έλεγα, και χίλια δυο άλλα επίθετα κοσμητικά!Μία ένωση δυνάμεων λαχανικών και κρέατος για την απόλυτη γευστική κάλυψη των απαιτήσεων ενός υποτιθέμενου πρόχειρου γεύματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων που συνομωτούν, με μοναδικό σκοπό την γευστική αποπλάνηση.Και το καταφέρνουν!
Γιορτή χαράς, για τον επιτυχημένο συνδυασμό των εναπομείναντων στο ψυγείο μας λαχανικών, σε ένα τριγωνικό κομμάτι αλμυρής τούρτας!Ποιός είπε ότι οι γιορτές αποθεώνονται μόνο με γλυκά?
Φιλιά πολλά,πολλά.
Πάντα ιδιαίτερα και πολύ κολακευτιά τα σχολιά σου καλή μου Φωτεινή.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ θερμά.
Και σαφώς όλα τα νόστιμα αποθεώνονται όπως τους αρμόζει :-))
Χορταστική, αρωματική και πολύ όμορφη έτσι όπως δείχνει στο πιάτο με τα πιπέρια και τα πρασινάκια της! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι και πολύ φίλη των αβγών αλλά αυτό θα το έτρωγα σίγουρα, έχει διαλεχτάσ υλικά και του γούστου μου. Για τον χειμωνιάτικο βασιλικό δεν ξέρω τίποτα, είχε δει τον (αγαπητό μου/μας) Jamie Oliver που είχε έναν μωβ βασιλικό σε γλαστρούλα, έχουν κάποια σχέση?
Καλώς την Σκοτεινή μας Σεφ!
ΔιαγραφήΕλπίζω να είσαι καλά γιατί έχω μέρες να σε διαβάσω (έχω πήξει κι εγώ αρκετά με διάφορα...)
Ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά, που λέει και η παροιμία, δεν μπορείς να φτιάξεις καλή μου Έφη. Εδώ όμως έχουν έναν άλλον τρόπο και ίσως να μην είναι και πολύ έντονη η γεύση τους. Αλλά σίγουρα πρέπει να κάνεις δοκιμή για να δεις αν σου αρέσει το όλο σύνολο.
Ο χειμωνιάτικος βασιλικός (ο ελληνικός) είναι πολύ ωραίος και ανθεκτικός. Υπάρχει και με μωβ φύλλα, αλλά νομίζω πως ονομάζεται μοναστηριακός και όχι χειμωνιάτικος. Το άρωμα του είναι ίσως λίγο πιο βαθύ, και δεν τον συναντάμε και πολύ συχνά στις διάφορες αυλές και τα φυτώρια, η αλήθεια είναι.
Νοστιμότατη η πικάντικη, μυρωδάτη στραπατσάδα σου! Τη βλέπεις και τη λαχταρας! Υποθέτω θα της...επιτεθήκατε με μανία Πηνελόπη ε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, με όση μανία μας επέτρεπε η ώρα παρασκευής της Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΤην επομένη μπήκε σε ταπεράκι και μας συνόδευσε στον τόπο εργασίας :-)))
Τρελαίνομαι για αυγουλάκια και πικάντικες γεύσεις, οπότε τα θερμά μου συγχαρητήρια στη σεφ μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφο και το styling του πιάτου με τους κόκκους πιπεριού!
Φιλιά πολλά!
Ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός και πιπέρια, αφού είναι και συστατικά του φαγητού μας, Ερμιόνη μου, συμβουλή των επαγγελματιών δημιουργών, έτσι για να ομορφήνει, η παρουσίαση :-)
ΔιαγραφήΕυχαριστώ σε γλυκιά μου για τα καλά σου λόγια.
Φιλιά κι από εμέ σε όλες τις κοπέλες της οικογένειας.
Έσκισες φιλενάδα, το σουτζούκι μου αρέσει πάρα πολυ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά βρε Λίλα μου.
ΔιαγραφήΚαι εκείνοι οι μπακλαβαδωτοί σου λαχανοντολμάδες, είχαν πολύ ωραία επιρροή επάνω μου, σήμερα :-)))
Αυτά τα πειράματα είναι και τα πιο ωραία Πηνελόπη μου. Πω πω, συνειδητοποιώ μόλις πως έχω να φτιάξω στραπατσάδα πολύυυυ καιρό. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση αυτού του φοβερού πιάτου! Και στο σουτζούκι έχω τρελή αδυναμία, Πoλίτισσα γαρ. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Χαίρομαι που σου θύμισα μια γεύση που έχεις καιρό να φτιάξεις καλή μου Μάγδα.
ΔιαγραφήΑυτό το "αλισβερίσι" συνταγών και ιδεών, είναι και η σπίθα που μας κρατά για τα καλά, μέσα στο bloggin :-)))
Αααα... Δεν παίζω! Με βάζεις σε πειρασμό να γυρεύω τηγάνι τέτοια ώρα. Οι ομελέτες είναι το αγαπημένο μου πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφή"Πάτσι" είμαστε Βαγγελιώ μου!
ΔιαγραφήΕσύ με τους φουρνιστούς σβίγγους με "ξέκανες" και δεν το έχω ακόμη ξεπεράσει το θέμα.
Το λικέρ μανταρίνι έχει ετοιμαστεί και ακόμη δεν έχω αξιωθεί να το "ανεβάσω" για να το δεις.
Οι ομελέτες αυτής της λογικής, είναι φαγητό πλήρες! Και κανείς δεν μένει νηστικός :-)
Πηνελόπη μου τα πειράματά σου μας ξελιγώνουν όμως!!!Μπράβο πραγματικά φαίνεται νοστιμότατη....σλουρπ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καταγράφω στάδια πειραμάτων, Ελένη μου καλή, για να υπάρχουν και να βρίσκονται μην και τα ξεχάσω στο μέλλον.
ΔιαγραφήΈνα μυαλό,χειμώνα-καλοκαίρι τι να σου πρωτοκάνει...
Κι' έτσι τα μοιράζομαι μαζί σας και άθελα μου σας ξελιγώνω.
Φιλιά πολλά και καλό απόγευμα.
Στραπατσάδα υπερπαραγωγή τουλάχιστον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες; Τα φώτα και οι προβολοίς της λείπουν καλή μου :-)))
ΔιαγραφήΗ ομελέτα σου νοστιμότατη Πηνελόπη μου... οι αυτοσχεδιασμοί σου άκρως δημιουργικοί και πάντα πεντανόστιμη!!! Όσο για το βασιλικό έχω κι εγώ χειμωνιάτικο και είναι πράγματι αθάνατος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΕίδες τι ωραίο πράγμα είναι ο χειμωνιάτικος βασιλικός. Προσωπικά μου φαίνεται περίεργο πως τα καταφέρνει πάντα με το κρύο και "αναγεννάται".
Καλημέρες πολλές.
Πράγματι φαίνεται λαχταριστή Πηνελόπη μου! Είμαι σίγουρη ότι θα την απολαύσατε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, το κατά δύναμιν πάντα καλή μου Μαρία.
ΔιαγραφήΚαι φυσικά τίποτε δεν πάει χαμένο...
Τι ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις το σουτζούκι στην στραπατσάδα! Έκανε το πιάτο πικάντικο και πολύ ιδιαίτερο! Και γίνεται και στο φούρνο! Μπράβο Πηνελοπάκι! Μας άνοιξες την όρεξη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναστασία μου γλυκιά... και συ τα ίδια και "χειρότερα" κάνεις :-)))
ΔιαγραφήΜας ανοίγεις την όρεξη με τα ωραία σου, όχι δηλαδή ότι κλείνει και ποτέ...
"Ε ρε πρά που σαλεύει και το μουστερή γυρεύει"
ΑπάντησηΔιαγραφή(Όπου μουστερής, εγώ)
Τι να σου κάνω που είσαι μακριά... Μάρθα μου.
ΔιαγραφήΦριτάτα θα την έλεγα... και θα ήθελα πολύ να την δοκιμάσω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπίτσα έχεις δίκιο, αν και η αρχική μου σκέψη ήταν να γίνει εξ' ολοκλήρου στο τηγάνι. Καθ'οδόν έγινε αλλαγή και εξελίχτηκε σε φουρνιστή.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.