Καιρό είχα να φτιάξω muffins, κι’ ας χρησιμοποιώ τις φόρμες τους, για άλλα πράγματα, μιας και δίνουν πολύ βολικές
λύσεις σε ατομικά σερβιρίσματα.
Αλλά πιάσαμε με καλή συνάδελφο κουβέντα για γλυκά, καλά λες
και θέλαμε πολύ δηλαδή…και της λέω πρέπει να φτιάξουμε ένα γλυκάκι στα γρήγορα,
γι’ αύριο.
Με την επιστροφή λοιπόν στο σπίτι καθώς καταπιάστηκα με την
ετοιμασία του φαγητού για την επόμενη μέρα, πέρασα και στη φάση να κάνω στα γρήγορα
και τα σχετικά muffins,
για να υπάρχουν στο πρωϊνό μας, αλλά και για τον καφέ της συναδέλφου στο γραφείο,
επίσης :-)))
Φουντούκι, Καραμέλα, Καφές Εσπρέσο και Ανθόνερο είναι τα υλικά που έδωσαν το άρωμά τους.
Χρειάστηκαν τα ακόλουθα υλικά:
Χρειάστηκαν τα ακόλουθα υλικά:
100 γραμ. βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
80 γραμ. ελαιόλαδο,
100 γραμ. φουντούκι ανάλατο,
καβουρδισμένο και αλεσμένο,
2 αυγά μέτρια,
2 αυγά μέτρια,
½ φλιτζάνι ζάχαρη,
½ φλιτζάνι γάλα
ελαφρώς ζεστό,
1 φακελάκι καφέ εσπρέσο,
1 φακελάκι καφέ εσπρέσο,
1/3 κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1 σφηνάκι ανθόνερο,
20 καραμέλες γάλακτος (τις κλασσικές)
1,5 κουταλιά γάλα εβαπορέ,
180 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1 κουταλάκι κοφτό μπεϊκιν πάουντερ.
Καθαρίζετε τις καραμέλες από τα χαρτάκια τους και τις βάζετε σε μπολ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων μαζί με το γάλα εβαπορέ. Ζεσταίνετε σε χαμηλή προς μέτρια ένταση και με προσοχή, βγάζοντάς το μπολ από τον φούρνο και ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Θα χρειαστεί να το κάνετε μια-δυο φορές, μέχρι να έχετε μια σάλτσα καραμέλας.
Καθαρίζετε τις καραμέλες από τα χαρτάκια τους και τις βάζετε σε μπολ που μπαίνει στον φούρνο μικροκυμάτων μαζί με το γάλα εβαπορέ. Ζεσταίνετε σε χαμηλή προς μέτρια ένταση και με προσοχή, βγάζοντάς το μπολ από τον φούρνο και ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Θα χρειαστεί να το κάνετε μια-δυο φορές, μέχρι να έχετε μια σάλτσα καραμέλας.
Το ζεσταμένο βούτυρο (που το έχετε φέρει σε θερμοκρασία
δωματίου) το ενώνετε μέσα σ’ ένα βαθύ μπολ με το ελαιόλαδο.
Ρίχνετε μέσα την ζάχαρη και τ’ αυγά και χτυπάτε καλά με το σύρμα,
ώστε να ενωθούν τα υλικά.
Μέσα στο μείγμα ρίχνετε το αλεσμένο φουντούκι, το ανθόνερο,
τη βανίλια και χτυπάτε και πάλι.
Στο ζεστό γάλα έχετε διαλύσει τον καφέ και το προσθέτετε επίσης
στο μείγμα.
Τελευταία θα προσθέσετε το αλεύρι και το μπεϊκιν πάουντερ, ανακατεύετε
πάλι με το σύρμα, μέχρι να έχετε έναν παχύρρευστο χυλό κέϊκ.
Στις φόρμες των muffins, βάζετε τα σχετικά χαρτάκια ή τις βουτυρώνετε πάρα πολύ
καλά. Βάζετε μια καλή κουταλιά από τον χυλό του κέϊκ, από πάνω βάζετε μια
κουταλιά του γλυκού σάλτσα καραμέλας. Ξανά χυλό, ξανά καραμέλα και τελειώνετε
με χυλό. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170-180 βαθμούς, για 20
περίπου λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσουν και τα αφαιρείτε από την φόρμα των muffins.
Είναι άκρως αφράτα
και γαργαλιστικά.
Ενώ φυσικά με τα ίδια υλικά μπορείτε να έχετε ένα πανέμορφο
κεϊκ, σε κλασσική φόρμα, αν αυξήσετε λιγάκι τις ποσότητες τους, μιας και η φόρμα του κέϊκ είναι μεγαλύτερης περιεκτικότητας, γιατί αυτά μας έδωσαν 12 τεμάχια.
Η απόφαση δική σας, όπως και η απόλαυση άλλωστε.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Καλή εβδομάδα σε όλους μας.
Α, θα διαμαρτυρηθώ εντόνως Πηνελόπη, δεν με αφήνεις να αγιάσω! Είχα σκοπό αυτή την εβδομάδα να κρατηθώ μακριά από γλυκούς πειρασμούς (το Σαββατοκύριακο του...έδωσα και κατάλαβε, μάλλον το ζάχαρο θα χτυπήσει κόκκινο!) αλλά ιδού τώρα ο πειρασμός μου χτυπάει την πόρτα! Έχω και καραμελίτσες γάλακτος, έχω και όλα τα άλλα, το κρίμα στο λαιμό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου, περισσότερο απ' ότι του έδωσα εγώ και κατάλαβε...αποκλείεται να το έκανες εσύ!!!
ΔιαγραφήΞέρω τι σου λέω...
Εγώ ξεκίνησα με τα muffins αυτά την Πέμπτη.
Την Παρασκευή έφτιαξα σοκολάτας-πορτοκαλιού για να τα πάω σε συγγενικό σπίτι.
Το Σάββατο έκανα αφράτα μπισκότα λεμονιού και αμύγδαλου (τα οποία έχασα μέσα σε μια μέρα, από τους άντρες του σπιτιού).
Επανέλαβα τα μπισκότα την Κυριακή, συν μια ελαφριά τάρτα μήλου, που επίσης έγινε στα γρήγορα.
Άστα σου λέω :-)))
Αφού είναι γαργαλιστικά και αφράτα Πηνελόπη μου, θα 'πάρουμε'!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γευστικά πρέπει να είναι τέλεια!
Φιλιά!
Κοπιάστε να πάρετε Στελλίτσα μου.
ΔιαγραφήΚαλά και άμα τα φτιάξεις και δεν τα φάνε...θα φάω τις κουτάλες μου αμάσητες :-)))
Φιλιά κι' από εμένα.
Συμφωνώ κι επαυξάνω και γαργαλίζομαι με τα γαργαλιστικά muffin-άκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρθούλα που είσαι;;;
ΔιαγραφήΕλπίζω όλα να είναι καλά.
Ε, έκανα ότι καλύτερο μπορούσα μέσα στα πλαίσια της υπογλυκαιμίας...λέμε τώρα...και του διαθέσιμου χρόνου. Πέμπτη βράδυ.
Όπως σού έγραψα και facebook-ικά, "απουσιάζω μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου", όσο μπορώ παρακολουθώ τα δρώμενα , όμως δεν έχω τη δυνατότητα να ψήνω και να φωτογραφίζω.Σύντομα κοντά σας, που λένε! Φιλάκια!!!
ΔιαγραφήΚεκάκια με καρδιά καραμελένια, με άρωμα φουντουκιού και δυνατού τονωτικού εσπρέσσο!Πόσο νόστιμα πρέπει να έγιναν Πηνελόπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τι υπέροχο καστανό χρώμα πήραν!
Υπολογίζω ότι οι δοθείσες ποσότητες υλικών πρέπει να τριπλασιαστούν,
αν επιθυμούμε να πάρουμε ένα κέικ σε μεγάλη φόρμα..τι λες?
Καλή εβδομάδα με φιλιά πολλά,πολλά.
ΥΓ.Ως επίστρωση τι θα πρότεινες εκτός από την κλασσική αχνη ζάχαρη??
Το καστανό χρώμα τους καλή μου Φωτεινή ωφείλεται σαφώς στα υλικά τους.
ΔιαγραφήΚαφεδάκι, αλεσμένο φουντουκάκι και χρώμα που σαφώς προσέθεσε και η σάλτσα καραμέλας.
Αν, όχι να τα τριπλασιάσεις σίγουρα χρειάζονται διπλασιασμό, μιλώντας για μια κλασσική φόρμα κέϊκ.
Ως επίστρωση σαφώς σάλτσα καραμέλας και απο πάνω της πολύ αλεσμένο φουντουκάκι σαν άχνη, για να "κολλήσει" στην καραμέλα.
Το ανθόνερο είναι από τα αγαπημένα μου αρωματικά , όπου κι αν προστεθεί! Δεν το έχω ξαναδει συνδυασμένο με καφέ αλλά υποθέτω ότι αφού αγαπώ και τις δυο γεύσεις θα απολάμβανα τα μαφινάκια σου (να σκεφτείς έχω κόψει το τσιγάρο αλλά δεν έχω καταφέρει να κόψω τον καφέ παρά τις εντολές...).
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιώ μου αγαπημένη, καλά έκανες και έκοψες το τσιγάρο.
ΔιαγραφήΕ, ένα καφεδάκι ελληνικό το πρωί παρέα με το γάλα μου και άντε κανένα απογευματάκι αν έχω βγει. Ε, είναι μια ισορροπία και αυτή.
Το ανθόνερο εδώ φαίνεται σε δεύτερη "ανάγνωση". Πρώτα η καραμέλα και ο καφές και καθώς μασάς, νοιώθεις και το άρωμα του ανθόνερου. Δόκιμασε τα και νομίζω πως θα με δικαιώσεις.
Όσο για το λεμονάτο κέϊκ σου, το έχω άμεσα στα υπόψη.
Φιλιά πολλά.
πολύ ωραία τα υλικά που χρησιμοποίησες, Πηνελόπη μου, οπότε περιμένω να στείλεις προς τα εδώ... μερικά, όχι ένα!!! καλή δεν είμαι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Φιλάκια.
Θα στείλω καλαθάκι καλά σκεπασμένο με μπόλικα muffins Ελένη μου.
ΔιαγραφήΓράψε διεύθυνση και θα το λάβεις :-)))
Καλή εβδομάδα και σε σας καλή μου.
Μαφινάκια κόλαση, με υλικά που μου αρέσουν τοοοοοσο πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλι καλή εβδομάδα!
Και μπορώ δίκαια να πω, ότι άρεσαν και στους δύσκολους, οπότε εσύ Πόπη μου πράττεις τα δέοντα.
ΔιαγραφήΦιλί κι από εμέ.
Αααχ, κόλαση! Δεν προλαβαίνω τις Δευτέρες να βλέπω κεικ και μάφινς στη blogoγειτονιά, κι ύστερα σου λένε πως η Δευτέρα είναι καλή μέρα για να ξεκινήσεις δίαιτα (καλά, δεν έχω σκοπό να ξεκινήσω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι καραμελίτσες αυτές είναι αγαπημένες και όντως λιωμένες μπαίνουν και σε γλυκά δίνοντας τέλεια γεύση, μόνο που έχω παρατηρήσει σε cookies ή κέικ πως φουσκώνει η καραμέλα και βγαίνει από τη ζύμη στο ταψί ή στη φόρμα (αν είναι π.χ. κέικ και είναι πολλή η καραμέλα, μπορεί και να ξεχειλίσει και να λερώσει το φούρνο, το έχω πάθει!)
Υπάρχει κάποιο κόλπο να μην συμβαίνει αυτό?
Για να κάνουμε δίαιτα Σκοτεινούλα μου, πρέπει να "κατεβάσουμε παντελώς" τον διακόπτη του Blogging. Και προς το παρόν ε, μάλλον δεν μας βλέπω...
ΔιαγραφήΈχεις δίκιο. Γι' αυτό και χρειάζεται λίγο "μέτρο" στην ποσότητα που βάζουμε. Εγώ έβαλα 20 καραμέλες αλλά και με 15 θα είχα σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα. Σε 2-3 muffins βγήκε έξω όντως, απλώς προσπάθησα να την "μαζέψω" με την μύτη ενός μαχαιριού και έτσι δεν μου κόλλησε.
Μικρότερη ποσότητα...δεν έχω άλλο κόλπο κατά νού.
Καλό απόγευμα να έχεις.
Καλή εβδομάδα εγώ είμαι σε δίαιτα μακριά από τα γλυκά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, καλά εσύ δεν νομίζω πως έχεις ανάγκη δίαιτας... Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΑλλά για να το λες, κάτι περισσότερο θα ξέρεις :-))))
Πηνελόπη μου, λατρεύω το ανθόνερο και είμαι σίγουρη ότι τα μάφινς σου θα είναι απίστευτα αρωματικά! Όχι ότι από γεύση θα πηγαίνουν πίσω... Με όλα αυτά τα υπέροχα υλικά που έβαλες, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!!
To ανθόνερο μαζί με το γάλα και το λάδι ήταν τα απαραίτητα "υγρά" για να φτιαχτούν τα muffins Αναστασία μου. Αντί για χυμό ή κάποιο λικέρ και φυσικά χάρησε και το άρωμά του στην όλη σύνθεση.
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές-πολλές.
ΔΕν εχω χρησιμοποιησει ποτε ανθονερο ... απο οτι βλεπω ειναι καιρος να το βάλω στην κουζίνα μου....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελεια τα μαφιν ςειδικα για αυτους που λετρεουν την γευση του κάφε!!!
Μαργαρίτα εσύ με τα τόσο θαυμάσια που φτιάχνεις, κακώς έχει "παραμελήσει" το ανθόνερο :-)))
ΔιαγραφήΒάλτο σαν υλικό που μπορείς να κάνεις εξαιρετική χρήση του στην ζαχαροπλαστική.
Παράδειγμα αν κάνεις γλάσσο άχνης και αντί χυμού βάλεις το αντίστοιχο ανθόνερο θα δεις ένα ελαφρύ λουλουδένιο άρωμα να στολίζει το γλυκό σου.
Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και εύχομαι μια ωραία μέρα να έχεις.
Έχω την εικόνα της ζύμης να εναλλάσσεται με την καραμελένια σάλτσα και νομίζω ότι παθαίνω υπογλυκαιμικό σοκ βρε Πηνελόπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίτα να αργήσεις να ξαναφτιάξεις μάφινς γιατί με πέθανες!
Φιλιά πολλά!
Καλά άμα είναι να μου "πάθεις" βρε Ερμιόνη μου, θα αργήσω να ξαναφτιάξω :-))) Λέμε τώρα.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα σε όλα τα μουτράκια.
Και μόνο που διάβασα τον τίτλο κατάλαβα περι τίνος πρόκειται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικά κεκάκια, soon to make!
Ήταν τίτλος με όνομα και περιεχόμενο Eri μου ;-)))
ΔιαγραφήΣας προετοίμαζε για "ομαλή" προσγείωση καλή μου.
Πηνελόπη μου φαντάζομαι πως έχουν μοναδική γεύση αλλά και άρωμα!!!Οι καραμελίτσες αυτές με τρελαίνουν!Πολύ ωραία τα μαφινάκια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Σ' ευχαριστώ Ελένη μου.
ΔιαγραφήΓευστικά, αρωματικά και το κυριότερο γίνονται γρήγορα όταν θες να έχεις κάτι γλυκό :-))
Δεν υπάρχουν καλύτερα υλικά για αυτά τα όμορφα κεκάκια! Και άρωμα και καραμελένια γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά που χρησιμοποιούμε μας "δείχνουν" πάντα τον δρόμο του αποτελέσματος Μαρία μου. Ειδικά άμα ταιριάζουν και γευστικά μεταξύ τους, ε, τότε έχουμε ως "δεδομένη" την επιτυχία του.
ΔιαγραφήΚαλημέρες.
Αυτό που με μπέρδεψε στην όλη συνταγή είναι το ανθόνερο. Υλικό που λατρεύω αλλά το έχω συνδέσει με αμύγδαλο περισσότερο. Πραγματική απόλαυση τα μάφινς σου με όλα αυτά τα εκρικτικά υλικά Πηνελόπη. Σίγουρα πάνε για δοκιμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, τότε πρέπει να σε "οδηγήσω" σε άλλους δρόμους με την χρήση του ανθόνερου Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΔες το γλάσσο που γράφω πιο πάνω... στην Μαργαρίτα.
Βάλε 2-3 σταγόνες ανθόνερο, μέσα σε ζεστό γάλα με κακάο και έχεις ένα άκρως αρωματικό ρόφημα.
Λίγο ανθόνερο πάνω από μπισκότα ή κουραμπιέδες και μετά άχνη ζάχαρη.
Ελάχιστο ανθόνερο και αρκετό ξύσμα λεμονιού μέσα στο πλάσιμο της βάσης μιας τάρτας θα δεις πως η ζύμη θα πάρει μια γεύση που δεν την φαντάζεσαι...
Θες να συνεχίσω;;;
Δοκιμάζεις και μου λες λοιπόν...
Φιλιά πολλά.
Υλικά που μ΄αρέσουν βλέπω :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά αρέσουν σε πολλούς αυτά τα υλικά Κική μου.
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Τι είδαν τα ματάκια μου πρωί πρωί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι τέλεια muffins είναι αυτά!
Μπορείς να μου στείλεις δυο, τρία??
Τυχερή η συνάδελφος.
Φιλιά πολλά
Με την επόμενη εφαρμογή τους Notoula!!!
ΔιαγραφήΓιατί από αυτήν την δόση και τα 12 βρήκαν το τελικό τους προορισμό :-)) εδώ και μέρες.
Καλημέρα σου εύχομαι.
Φουντούκι αγαπημένος ξηρός καρπός, Πηνελόπη! Με ό,τι κι αν το συνδυάσεις το αποτέλεσμα ως προς τη γεύση είναι τέλειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια φαίνονται και τα κεκάκια σου, που για μια ακόμα φορά συνδυάζουν την πρωτοτυπία, την ευκολία και τη γευστικότητα (φουντούκια γαρ!)
Ανυπομονώ για την επόμενη έκπληξη!
Καλώς τον. Καλώς τον.
ΔιαγραφήΤο πόσο χαίρομαι που με διαβάζεις και με σχολιάζει ένας άντρας, Ευάγγελέ μου, δεν λέγετει. Ξέρω βέβαια πως είναι και μερικοί ακόμη, αλλά να, δεν μπαίνουν στην λογική να μου γράψουν κάτι.
Γευστικά και αρωματικά όσο δεν λέγεται, μας βγήκαν τούτα τα κεκάκια.
Όσο για την έκπληξη, που λες... Μόλις ολοκληρώθηκε η γραφή της και έρχεται...
Καλημέρα να ευχηθώ κι' από εδώ.
Με τέτοια αρώματα και γεύσεις τρώγονται πολύ εύκολα και χωρίς πολλά παρακάλια. Τώρα για το μικρό αγόρι σου, το δύσκολο δεν ξέρω. Κράτησέ μου τη μερίδα του αν δεν...:)
ΑπάντησηΔιαγραφήZ.
A, και το "δύσκολο" έφαγε, γιατί "έψαχνε" να βρει τις καραμέλες μέσα στην ζύμη :-)))
ΔιαγραφήΠονηρός ο βλάχος!!!
Πω! πω! Πηνελόπη! Τι συνταγή είναι αυτή;;; Τέτοια αρώματα πιστεύω πείθουν και τον πιο δύσκολο!!!! Μιαμ! Μιαμ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!! Φιλιά!!
Πραγματικά Θάλεια, πείθουν και τον πιο δύσκολο. Και καθώς είναι μικρούτσικα και χαριτωμένα, ο δύσκολος που εγώ ξέρω, δεν σταμάτησε στο ένα!
ΔιαγραφήΚαλημέρες, τώρα πια απ' εμένα.