Προ ημερών η φίλη Βαγγελιώ (Vita) από τον Γαστρονομικό Περίπλου
στην Κουζίνα της Κρήτης, μας έγραφε για: το πόσο τυχεροί πρέπει να νοιώθουμε όταν
η ζωή μας δίνει λεμόνια, που σαν αφορμή ξεκίνησε από την αναρτημένη αφισέτα στο FB της
φίλης Έρης από το Captain Cook.
Προφανώς το «μήνυμα» δεν ήταν τυχαίο.
Όπως τίποτε άλλωστε δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή (και ας μην νομίζουμε το αντίθετο…).
Όπως τίποτε άλλωστε δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή (και ας μην νομίζουμε το αντίθετο…).
Εκείνες λοιπόν τις μέρες «ευλογήθηκα» κι’ εγώ με μπόλικα λεμόνια.
Και μάλιστα βιολογικά θα τα έλεγα, αφού ήρθαν από ένα χωράφι στο οποίο σίγουρα δεν πέφτουν χημικά. Οι λεμονιές εκεί, μεγαλώνουν με νερό και αέρα...και άντε και λίγο σκάλισμα.
Και μάλιστα βιολογικά θα τα έλεγα, αφού ήρθαν από ένα χωράφι στο οποίο σίγουρα δεν πέφτουν χημικά. Οι λεμονιές εκεί, μεγαλώνουν με νερό και αέρα...και άντε και λίγο σκάλισμα.
Τα λεμονάκια μικρούλικα αλλά τόσο ζωηρά και με φλούδα μεστή από ξύσμα και λιγότερο ίσως χυμό, που ήταν αδύνατον να μη με συνεπάρει.
Μπήκα στην λογική λοιπόν στη πρώτη φάση αξιοποίησης τους και με περιμένουν
κι’ άλλες αλλά μάλλον πρέπει να κάνω την φλούδα κάτι διαφορετικό ... ίσως μαρμελάδα, ίσως ζαχαρωμένες φλούδες ζαχαρωμένες, μα αυτή την ώρα που γράφω, ακόμη δεν έχω αποφασίσει.
Πάντως η πρώτη φάση που ήταν τ' αφράτα μπισκότα λεμονιού, είχε
σαν συνέπεια την επόμενη μέρα να γίνει και δεύτερη φουρνιά. Αφού τη πρώτη, την
χάσαμε εν’ ριπή οφθαλμού.
Αφράτα Μπισκότα Λεμονιού – Αμυγδάλου
Χρειάστηκαν:
100 γραμ. βούτυρο λιωμένο, ή 50 γραμ. βούτυρο – 50 γραμ.
ελαιόλαδο,
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
½ κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ,
½ κούπα καβουρδισμένο και αλεσμένο αμύγδαλο,
½ κούπα ζάχαρη ψιλή,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
ξύσμα από 3 φρέσκα και ακέρωτα λεμόνια,
χυμό από ένα λεμόνι,
2 κουταλιές σούπας γάλα,
1 κρόκο αυγού,
4 ασπράδια αυγού (οι κρόκοι αξιοποιήθηκαν σε πίτα)
ελάχιστο αλάτι και,
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη.
Λιώνετε το βούτυρο και το αφήνετε να χλιάνει. Αν βάλετε βούτυρο
μαζί με λάδι θα φροντίσετε να τα ενώσετε με τον αυγοδάρτη προηγουμένως (αυτό το έκανα στην δεύτερη φάση παραγωγής τους).
Πλένετε καλά τα λεμόνια και παίρνετε όλο το ξύσμα τους. Βάζετε
το ξύσμα σε βαθύ μπολ και το ανακατεύετε με την ζάχαρη και το αφήνετε να σταθεί
για 10 λεπτά.
Σ’ ένα άλλο μπολ θα χτυπήσετε τα ασπράδια μαζί με το αλάτι
και τη ζάχαρη άχνη σε μια ωραία και αφράτη μαρέγκα. Τα ασπράδια θα κάνουν τα μπισκότα σας τόσο ανάλαφρα, μα τόσο ανάλαφρα, σε υφή.
Στην συνέχεια θα προσθέτετε το βούτυρο, τη βανίλια, τον κρόκο,
το χυμό του λεμονιού, το μπεϊκιν πάουντερ και το γάλα μέσα στο μπολ που έχετε
το ξύσμα με την ζάχαρη.
Θα ανακατέψετε πολύ καλά με το μίξερ μέχρι ν’ ασπρίσουν.
Θα προσθέσετε και το αλεσμένο αμύγδαλο και θα ενσωματώσετε
με απαλές κινήσεις το αλεύρι και την μαρέγκα, εναλλάξ.
Το μείγμα των μπισκότων είναι έτοιμο, όταν έχει μορφή «παχύρρευστης
σάλτσας».
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας και στρώνετε με χαρτί ψησίματος
2 ταψιά μεγάλα.
Με την βοήθεια κουταλιού μοιράζετε το μείγμα σε απόσταση τη
μια κουταλιά με την άλλη και ψήνετε στους 170 βαθμούς,με αέρα, για 8-10 λεπτά.
Προσοχή να μην παραψηθούν.
Προσοχή να μην παραψηθούν.
Γίνονται ανάρπαστα γιατί στο άρωμά τους δεν αντιστέκεται
κανείς (πόσο μάλλον αν του αρέσει το λεμόνι, όπως συμβαίνει με το
δικό μας σπίτι) ενώ είναι τόσο αφράτα και αέρινα χάρη στην πλούσια μαρέγκα μέσα στο μείγμα τους, που θυμίζουν κάπως τους μπεζέδες.
Την επόμενη μέρα φτιάξαμε και δεύτερη δόση, με μεγαλύτερη
ποσότητα.
Φυλάσσονται σε αεροστεγές δοχείο ή τάπερ (αν φυσικά προλάβουν να μείνουν για πολύ...)
Καλή σας απόλαυση και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε (αν και προβλέπεται χειμωνιάτικο).
Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μυρωδάτα θα είναι!
Σ'΄ευχαριστώ Νοτούλα μου.
ΔιαγραφήΕίναι όντως πολύ μυρωδάτα και κανείς δεν σταμάτησε στο ένα!
Καλό απόγευμα σου εύχομαι.
πριν 3 χρονια ημουν τετοιες ημερες στην αθηνα. ολες οι φιλες της μαμας μου της εφερναν λεμονια, δεν μπορω να σου περιγραψω, τσαντες και τσαντες με λεμονια. μεχρι που και εγω της πηγα, απο μια φιλη που εχουν οι γονεις της εξοχικο, και της εφεραν λεμονια και εκεινη μου τα εδωσε να τα δωσω στην μαμα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήτι μου θυμησες.... τωρα δεν λεω, εαν ειχα την συνταγη σου θα εφιαχνα τα μπισκοτα σου!
φιλακια
Και με λίγα φρέσκα λεμόνια να βρεθείς Ειρήνη μου, δοκίμασέ τα.
ΔιαγραφήΠραγματικά αξίζουν τον ελάχιστο κόπο τους.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό ΣΚ να έχεις.
Α, τι ευχάριστη έκπληξη κυρία μου! Τα μπισκοτάκια σας φαίνονται υπέροχα και, αφού μας διαβεβαιώνετε ότι είναι ιδιαίτερα μυρωδάτα, θα ασχοληθούμε το σαββατοκύριακο με την παρασκευή τους! Άντε πάλι, μας βάλατε σε (κίτρινους) μπελάδες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμαλία μου, θα αφήσεις τα πολύχρωμα ζελεδάκια κατά μέρος και θα πιάσεις να "ξύνεις" λεμόνια!!
ΔιαγραφήΕίναι πανέμορφα, ανάλαφρα και άκρως γευστικα.]
Η δική μου μικρή "άβυσσος" έκανε ΠΑΡΤΥ!
Φιλιά σας και καλό Σαββατοκύριακο.
καλημέρα! Ευτυχώς η ζωή μου φέρνει λεμόνια τα τελευταία χρόνια συνέχεια..Εχουμε μία λεμονιά δίφορη και φτου σκόρδα μας γεμίζει τσάντες καθε χρόνο...
ΑπάντησηΔιαγραφήσυνταγές με λεμόνια πλην του λιμοντσέλο που φτιάχνουμε κάθε χρόνο δεν έχω φτιάξει..θα τα δοκιμάσω τα μπισκότα σου οπωσδήποτε!
Φιλιά!
Loulou, συγκαταλέγεστε λοιπόν στους πολύ τυχερούς τούτης της ζωής!
ΔιαγραφήΝα τα κάνεις τα μπισκοτάκια. Και με υποκατάστατο ζάχαρης, γίνονται εξίσου αρωματικά.
Α! υπέροχη η εκδοχή σου Πηνελόπη! Όχι που θα τ' αφήσουμε να μας ξυνίσουν τα λεμόνια... Μωρέ εκεί θα το παλεύουμε να τα μετατρέπουμε σε γλυκίσματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι που κολλάει η φράση "τι τα έχουμε πλάκα τα γαλόνια"; Βαγγελιώ μου :-)))
ΔιαγραφήΟι ώρες μέσα στις κουζίνες μας, μας έμαθαν μάλλον να κάνουμε τα ξυνά, γλυκά. Για πικρά, πάλι δεν μπορώ να πάρω και' όρκο!
Φιλιά πολλά και καλό ΣΚ εύχομαι.
Δεν υπάρχει περίπτωση να με αφήσουν αδιάφορη τα μπισκοτάκια σου. Εδώ ονειρεύομαι να έχω λεμονιές έξω απ' το σπίτι δίπλα στη θάλασσα, δεν το'παμε;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πάμε...τα πάμε ... Μάρθα μου,
ΔιαγραφήΚαι όταν καλό αποκτήσεις εκείνη την λεμονιά πλάι στο κύμα, να μου στείλεις μια πρόσκλησκη για καφεδάκι κάτω από τον ίσκιο της.
Τα λεμονάτα μπισκότα σου ταιριάζουν τέλεια με τον ελληνικό καφέ μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να σκίζουν τόσο από γεύση όσο και από υφή!
Φιλιά πολλά!
Ιδανικά, θα έλεγα... Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΚαλό ΣΚ και φιλιά κι' από εμένα.
Ε φτιάξε και καμιά μαρμελάδα και κανένα λιμοντσέλο και τουρσί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορείς να πεις σου έδωσα προτάσεις εσύ με την φαντασία που διαθέτεις είμαι σίγουρη ότι θα μας δώσεις πολλά!!
Καλό Σ/Κ
Έννοια σου κυρά μου...κι' έρχεται και η μαρμελάδα!!
ΔιαγραφήΑπλά λόγω σημαντικής έλλειψης χρόνου, το τελευταίο 10ημερο, καθυστερεί το γράψιμο των posts.
Τα κουζινικά πειράματα πάντως γίνονται και ολοκληρώνονται!!!
Καλό ΣΚ και σε σας.
"Λεμονομπισκοτάκια μυρωδάτα κι από κουζίνα αφράτα"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδίως άμα είναι από κουζίνα γνωστή για τις εμπνεύσεις και τη νοστιμιά της τότε απλά μασάμε δεν μιλάμε...:)
Φιλιά ξανά-μανά χειμωνιάτικα.
Z.
Εμείς Ζαμπία έχουμε αναγάγει το "μάσημα" σε μεγάλη επιστήμη!
ΔιαγραφήΓιατί καθώς μασάμε κάνουμε και μια "χημική ανάλυση" για να βρούμε και το "περιεχόμενο" της μπουκιάς που μασάμε :-)))
Καλημέρες και φιλιά με πιότερο ήλιο σήμερα.
Πηνελόπη μου μοσχομύρισαν και έτσι όπως ποζάρουν με προκαλούν!Θα πάρω δε γίνεται να φύγω έτσι!!!Υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Ελένη μου γλυκιά άμα βρεις... να πάρεις!!!
ΔιαγραφήΧατήρια δεν χαλάμε :-))))
Φιλιά και από εμένα και καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι μας.
Τα ζήλεψα πολύ αυτά τα αφράτα, τραγανά και αρωματικά μπισκοτάκια σου! Μέχρι εδώ μοσχομύρισαν! Μου θύμισαν τη λεμονιά του πατέρα μου που θα είναι γεμάτη. Αχχχ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώνω το χεράκι μου να πάρω μερικά, αλλά εις μάτην!
Φιλάκια λεμονένια!
Καλημέρα Ελένη μας, εκεί στα ξένα που είστε!
ΔιαγραφήΝα δεις που κι'εγώ καθώς περπατώ μέσα από δρομάκια με μικρούς κήπους και έχουν όλοι μέσα και μια λεμονιά κατάφορτη, πόσο λιμπίζω να "κουρσέψω" μερικά.
Είναι μπισκοτάκια τόσο νόστιμα και με υφή αφρού, που στο ένα σίγουρα δεν σταματά κανείς με τίποτε!
Καταπληκτικά τα μπισκοτάκια σου Πηνελόπη μου! Με τέτοια ωραία λεμόνια πώς να μην μοσχομυρίσει όλη η μπλογκογειτονιά;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!
Αρώματα σε όλη τη μπλογκογειτονιά Αναστασία μου... για να ευφρανθούν οι μύτες μας και οι ψυχές μας και να αιστανθούμε πιο "άνθρωποι" μέσα μας.
ΔιαγραφήΚαλή και μυρωδάτη εβδομάδα σου εύχομαι.
Πω! πω! Νοστιμότατα φαίνονται!!! Και πρέπει να είναι και πολύ αρωματικά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως να μην τα χάσατε τα πρώτα εν ριπή οφθαλμού;! Εδώ αναρωτιέμαι πως άντεξαν κι αυτά για τη φωτογράφιση! χιχι!
Σ' ευχαριστούμε για τη συνταγή!!
Φιλάκια!!
Την ώρα της φωτογράφισης, ακόμη "κάποιες ψυχές" κοιμώντουσαν στο σπίτι καλή μου, έτσι εξηγείται το φαινόμενο!!!
ΔιαγραφήΜετά τους δώσανε και κατάλαβαν!
Καλημέρα να έχεις, κι' ευχαριστώ σε για μια ακόμη φορά, για την αναφορά, στο "βολτάρισμά" σου.
Πρεπει να μυρίζουν υπέροχα τα λεμόνια πρώτα και μετά τα μπισκότα,θα ήθελα μερικά τώρα για τη λιγούρα,μου αρέσουν πολυ τα μπισκότα και αυτά θα τα έτρωγα με μεγάλη ευχαρίστηση ,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σ' εμάς τα μπισκότα αρέσουν πολύ Νέλη μου.
ΔιαγραφήΜικροί και μεγάλοι μασουλάμε πολύ εύκολα μπισκοτάκια παρέα, με το γάλα, το κακάο, το τσάϊ ή τον καφέ μας...και ειδικά αν πετύχουν και στην γεύση, δύσκολα μας μένουν πολλές μέρες.
Καλημέρα εύχομαι.
Λατρεύω κάθε τι που γίνεται με λεμόνι, που έχει τη γεύση του, που έχει το άρωμα του...Στείλε μια ..πιατέλα βρε τσιγκούνα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μου γράψεις διεύθυνση να σου στείλω μεγάλο πακέτο, καλή μου Αχτίδα.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά και μια καλή και όμορφη εβδομάδα να έχετε.
Mυρωδάτα μπισκότα άλλο πράγμα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια Πηνελόπη μου πεντανόστιμα. Τα ζήλεψα τώρα.
Το καβουρντισμένο αμύγδαλο και το ξύσμα λεμονιού τα κάνουν ξεχωριστά.
Γειά στα χέρια σου
Φιλιά
Σωστά "μαντεύεις" καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΑυτά τα δύο συστατικά προσδίδουν μοναδική γεύση.
Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια.
Καλή εβδομάδα και καλή ημέρα εύχομαι.
Είναι τα 2α λεμονομπισκότα που συναντώ στη βόλτα μου. Τα λεμόνια είναι ευλογία και πραγματικά νιώθω πολύ περίεργα όταν πρέπει να αγοράσω, επειδή έχουμε λεμονιές. Ωραία τα αξιοποίησες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι η εποχή Κική μου, προσφέρει τα λεμόνια σε αφθονία. Οπότε μια συνταγή με μπισκότα που έχουν "φυλακίσει" το άρωμά τους, επιβάλλεται :-)))
ΔιαγραφήΩωωωωωω!!! Παραλίγο να τα χάσω αυτά τα λεμονοαμυγδαλομπισκοτάκια που πρέπει να είναι ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ... το καβουρδισμένο αμύγδαλο με το λεμόνι κάνουν θαύματα και στα χεράκια σου, φιλενάδα, φαντάζομαι αποτέλεσμα ...άρωμα και γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου εβδομάδα!
Δεν τα "έχασες" όμως Κική μου.
ΔιαγραφήΚαι καλώς που δεν τα έχασες, εδώ που τα λέμε είναι τόσο μυρωδάτα που αξίζουν πραγματικά να τα δοκιμάσετε.
Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα και σ' εσάς.
Μαλλον θα πρεπει να περιμενω μερικα χρονια ακομη για να δω ακρετα λεμονια απο την λεμονια μου, που την εχω μην βρεξει και μην σταξει, καθως στα μερη μας οι λεμονιες δεν ευδοκιμουν ιδιαιτερα! Μεχρι τοτε μπορω να φτιαξω τα υπεροχα μπισκοτακια σου με ακερωτα λεμονια, που ολως παραδοξως φετος βρισκω και στην λαϊκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Αν, βρουν τις κατάλληλες συνθήκες και το χώμα που τους αρέσει, οι λεμονιές είναι σχετικά "εύκολα" δένδρα.
ΔιαγραφήΑπλώς ρωτήστε έναν γεωπόνο στα μέρη σας, για να της προσφέρεται λίγο έξτρα κατάλληλο χώμα, και θα σας αμείψει σίγουρα με τους καρπούς της πιο σύντομα.
Καλή εβδομάδα και σε σένα.
adoro i limoni grazie per questa buona ricetta, anche io oggi ho pubblicato qualcosa con i limoni, ti aspetto! Buona giornata....
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona giornata a voi cara Chiara.
ΔιαγραφήVengo a trovarti e leggere da vicino.
Buona settimana :-)
Ήρθα και εδώ να δω αυτά τα λαχταριστά και αρωματικά μπισκοτάκια! Πολύ όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφή