Κι' εγώ όπως εσείς που με διαβάζετε, αλλά και οι κάτοχοι όλων των food blogs, κρατάμε πια συνταγές των άλλων φίλων bloggers προκειμένου να τις δοκιμάσουμε μιας και μας δελέασαν με την παρουσίασή τους. Ειδικά όταν κάποιες από αυτές κινούνται στην "σφαίρα' της παραδοσιακής συνταγής και έχει τύχει να την γευτούμε με κάποιον τρόπο... κάποια στιγμή... και έρθει μπροστά μας στην οθόνη μας, σαν να ήρθε στο πιάτο μας (!) την καταχωρούμε αμέσως.
Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω. Αν τύχει να είμαι δε κοντά σε εκτυπωτή, την τυπώνω και την κρατώ σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στην κουζίνα μου, εκεί που βάζω τις υπό δοκιμή συνταγές! Κατά καιρούς αυτό το σημείο γίνεται ένα μικρό "βουναλάκι" και κάθε φορά που φτιάχνω μια εξ' αυτών, ανάλογα με το αν μου άρεσε το τελικό αποτέλεσμα, το χαρτάκι με τις όποιες διορθώσεις του πηγαίνει σ' ένα μεγάλο κλασέρ. Ένα για τις συνταγές ζαχαροπλαστικής κι' ένα για της μαγειρικής.
Και τώρα που σας έδωσα εικόνα για το πως "λειτουργώ" ήρθε η ώρα να σας πω για τ' "Ανεβατά Κουλουράκια" της αγαπημένης μας Vita.
Την συνταγή την έψαχνα καιρό.
Τα είχα γευτεί σ' ένα από τα ταξίδια μου κατά το παρελθόν στην όμορφη Κρήτη και μου είχε μείνει η γεύση τους έντονα στην μνήμη. Και όταν η Βαγγελιώ την ανέβασε με χαροποίησε ιδιαίτερα. Από τότε μέχρι σήμερα την έχω κάνει δύο φορές. Και τώρα ήρθε η σειρά της τρίτης. Μόνο που τούτη η τρίτη έγινε με παραλλαγές (και γι' αυτό θα σας την γράψω) και προσαρμόστηκε στους χρόνους του αρτοπαρασκευαστή. Μεταλλάχτηκαν λοιπόν!
Συγχώρα με Βαγγελιώ μου που ξέφυγα από την κλασσική οδό του ζυμώματος, με δεν το άντεχα με την κούραση των τελευταίων ημερών.
Αν λοιπόν θελήσετε να τα γευτείτε και διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή κάντε και τούτη την δοκιμή.
Χρειάστηκαν:
1 κούπα κανελόζουμο,
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι με τσίπουρο, γιατί ρακί δεν είχα.
1/3 κούπας ελαιόλαδο,
1/3 κούπας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού,
3/4 κούπας ζάχαρη,
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 κούπας ζάχαρη,
το ξύσμα από τα δύο μέτρια πορτοκάλια που χρησιμοποιήθηκαν για τον χυμό,
1 και 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική, γιατί έλαχε να μην έχω μαστίχα την ώρα που το αποφάσισα.
Και ελάχιστο αλάτι.
Τα υλικά μπαίνουν μ' αυτήν την σειρά στον αρτοπαρασκευαστή. Το μηχάνημα θέλει πρώτα να πέσουν όλα τα υγρά. Μετά να μπει το αλεύρι και πάνω σ' αυτό να γίνουν οι προσθήκες των όποιων άλλων στερεών. Τουλάχιστον το δικό μου μηχάνημα.
Αφού μπήκαν, έβαλα το πρόγραμμα ζυμώματος και πρώτου φουσκώματος που διαρκεί μία ώρα και 20 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνω την ζύμη σ' ένα μπολ και λαδώνω ελαφρώς τα χέρια μου για να μπορέσω να την δουλέψω. Μικρά κομμάτια ζύμης, λίγο μεγαλύτερα απ' ένα καρύδι γίνονται κορδόνι μέσα στο χέρια μου και μετά το περνάω μέσα από το βρεγμένο σουσάμι που έχω σε ένα πιάτο. Το κάνω κουλουράκι και το βάζω στο ταψί που προηγουμένως έχω στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Συνολικά χρησιμοποίησα 3 ταψιά του φούρνου, γιατί φροντίζουμε να αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους μιας και θα φουσκώσουν ξανά.
Όταν έχω πλάσει όλα τα κουλουράκια βάζω τα ταψιά μέσα στον φούρνο, που έχω φροντίσει να είναι ελαφρώς ζεστός, και τα ξεχνάω για 40 λεπτά με μία ώρα. Εκεί έγινε το δεύτερο φούσκωμα. Διπλασιάστηκαν σε όγκο και μετά προχώρησα στο ψήσιμο. Στους 180 βαθμούς με αέρα και τα τρία ταψιά, προσέχοντας τα και αλλάζοντας την θέση τους για μια φορά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Η διαδικασία αυτή βέβαια έχει να κάνει και με το πως λειτουργεί ο κάθε φούρνος. Εσείς προσαρμόστε την στα δικά σας δεδομένα.
Μετά από 20 λεπτά ήταν έτοιμα.
Μοσχομύρισε το σπίτι, γιατί όλα τα αρωματικά έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους.
Απολαύστε τα σκέτα ή με μαρμελάδα και πραλίνα φουντουκιού στο εσωτερικό τους, αφού τα χαράξετε μ' ένα μαχαίρι σαν φραντζολάκια!
Τουλάχιστον εγώ αυτό κάνω. Αν τύχει να είμαι δε κοντά σε εκτυπωτή, την τυπώνω και την κρατώ σε συγκεκριμένο σημείο μέσα στην κουζίνα μου, εκεί που βάζω τις υπό δοκιμή συνταγές! Κατά καιρούς αυτό το σημείο γίνεται ένα μικρό "βουναλάκι" και κάθε φορά που φτιάχνω μια εξ' αυτών, ανάλογα με το αν μου άρεσε το τελικό αποτέλεσμα, το χαρτάκι με τις όποιες διορθώσεις του πηγαίνει σ' ένα μεγάλο κλασέρ. Ένα για τις συνταγές ζαχαροπλαστικής κι' ένα για της μαγειρικής.
Και τώρα που σας έδωσα εικόνα για το πως "λειτουργώ" ήρθε η ώρα να σας πω για τ' "Ανεβατά Κουλουράκια" της αγαπημένης μας Vita.
Την συνταγή την έψαχνα καιρό.
Τα είχα γευτεί σ' ένα από τα ταξίδια μου κατά το παρελθόν στην όμορφη Κρήτη και μου είχε μείνει η γεύση τους έντονα στην μνήμη. Και όταν η Βαγγελιώ την ανέβασε με χαροποίησε ιδιαίτερα. Από τότε μέχρι σήμερα την έχω κάνει δύο φορές. Και τώρα ήρθε η σειρά της τρίτης. Μόνο που τούτη η τρίτη έγινε με παραλλαγές (και γι' αυτό θα σας την γράψω) και προσαρμόστηκε στους χρόνους του αρτοπαρασκευαστή. Μεταλλάχτηκαν λοιπόν!
Συγχώρα με Βαγγελιώ μου που ξέφυγα από την κλασσική οδό του ζυμώματος, με δεν το άντεχα με την κούραση των τελευταίων ημερών.
Αν λοιπόν θελήσετε να τα γευτείτε και διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή κάντε και τούτη την δοκιμή.
Χρειάστηκαν:
1 κούπα κανελόζουμο,
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι με τσίπουρο, γιατί ρακί δεν είχα.
1/3 κούπας ελαιόλαδο,
1/3 κούπας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού,
3/4 κούπας ζάχαρη,
600 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
3/4 κούπας ζάχαρη,
το ξύσμα από τα δύο μέτρια πορτοκάλια που χρησιμοποιήθηκαν για τον χυμό,
1 και 1/2 φακελάκια ξηρή μαγιά,
1 κουταλάκι κοφτό βανίλια κρυσταλλική, γιατί έλαχε να μην έχω μαστίχα την ώρα που το αποφάσισα.
Και ελάχιστο αλάτι.
Τα υλικά μπαίνουν μ' αυτήν την σειρά στον αρτοπαρασκευαστή. Το μηχάνημα θέλει πρώτα να πέσουν όλα τα υγρά. Μετά να μπει το αλεύρι και πάνω σ' αυτό να γίνουν οι προσθήκες των όποιων άλλων στερεών. Τουλάχιστον το δικό μου μηχάνημα.
Αφού μπήκαν, έβαλα το πρόγραμμα ζυμώματος και πρώτου φουσκώματος που διαρκεί μία ώρα και 20 λεπτά. Στην συνέχεια παίρνω την ζύμη σ' ένα μπολ και λαδώνω ελαφρώς τα χέρια μου για να μπορέσω να την δουλέψω. Μικρά κομμάτια ζύμης, λίγο μεγαλύτερα απ' ένα καρύδι γίνονται κορδόνι μέσα στο χέρια μου και μετά το περνάω μέσα από το βρεγμένο σουσάμι που έχω σε ένα πιάτο. Το κάνω κουλουράκι και το βάζω στο ταψί που προηγουμένως έχω στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Συνολικά χρησιμοποίησα 3 ταψιά του φούρνου, γιατί φροντίζουμε να αφήνουμε απόσταση μεταξύ τους μιας και θα φουσκώσουν ξανά.
Όταν έχω πλάσει όλα τα κουλουράκια βάζω τα ταψιά μέσα στον φούρνο, που έχω φροντίσει να είναι ελαφρώς ζεστός, και τα ξεχνάω για 40 λεπτά με μία ώρα. Εκεί έγινε το δεύτερο φούσκωμα. Διπλασιάστηκαν σε όγκο και μετά προχώρησα στο ψήσιμο. Στους 180 βαθμούς με αέρα και τα τρία ταψιά, προσέχοντας τα και αλλάζοντας την θέση τους για μια φορά, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα. Η διαδικασία αυτή βέβαια έχει να κάνει και με το πως λειτουργεί ο κάθε φούρνος. Εσείς προσαρμόστε την στα δικά σας δεδομένα.
Μετά από 20 λεπτά ήταν έτοιμα.
Μοσχομύρισε το σπίτι, γιατί όλα τα αρωματικά έκαναν πολύ καλά την δουλειά τους.
Απολαύστε τα σκέτα ή με μαρμελάδα και πραλίνα φουντουκιού στο εσωτερικό τους, αφού τα χαράξετε μ' ένα μαχαίρι σαν φραντζολάκια!
Ήρθα,πήρα μυρωδιά και φεύγω για τη δουλέιά μου...Καλή μέρα Πηνελόπη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμα και λαχταριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές Πηνελόπη μου.
Ζ.
Μμμμ!!! Τι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈμεινα να τα κοιτάζω, αφράτα και τραγανά, ήρθαν στο τέλος και οι προτάσεις σου για γέμισμα και με τελείωσαν!!!
Αχ τι κάνει η απόσταση!
Φιλιά, καλή εβδομάδα!
Καλημέρα Πηνελόπη μου και καλή εβδομάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο βουναλάκι με τις "προσεχώς" συνταγές μεγαλώνει επικίνδυνα, πράγμα καλό γιατί υπάρχουν πολλά και αξιόλογα μπλογκς με δημιουργίες αξιοζήλευτες, αλλά και κακό γιατί είναι δύσκολο να βρεθεί χρόνος για να δοκιμαστούν όλες!
Τα κουλουράκια αυτά πάντως φαίνονται υπέροχα! Έτσι όπως τα είδα στη φωτογραφία φουσκωτά-φουσκωτά τα λιγουρεύτηκα τόσο πολύ!
Είναι και δύσκολη ώρα!
Φιλιά πολλά!
Πολύ εντυπωσιακά και νόστιμα τα ανεβατά, πόσο θα ήθελα να είχα μερικά μπροστά μου τώρα. Ευτυχώς που μας έβαλες και τον εύκολο τρόπο μήπως και τα φτιάξουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Αρωματικά και πεντανόστιμα θα είναι αυτά τα κουλουράκια! Θα έχουν και "ψωμένια" υφή αφού βάζουμε μαγιά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως είναι αξιοζήλευτα, μπράβο και στην αρχική συνταγή και στην μετάλλαξή της! :)
Τέλεια είναι Πηνελόπη μου και η ιδέα του αρτπαρασκευαστή είναι σωτήρια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα!!!Πωπω μυρωδιά.....!!!!Υπέροχα φαίνονται!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερααααα....μυρωδατααα και νοστιμααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία τα ανεβατά σου Πηνελόπη, παίρνω ένα και φεύγωωωωω γιατί αρχίζω μάθημα σε λίγο!!! Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌστρια μόνον "μυρωδιά" τι να σου κάνει καλή μου; Πάρε και κανένα κουλουράκι για τον δρόμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την...καλώς την...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιδερένια.
Όντως έγιναν πολύ γευστικά Ζαμπία μου και αφράτα.
Φοίβη είναι ιδανικά για κάθε περίπτωση, ακόμη και για τους μη νηστεύοντες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι δικοί μου ήταν όλοι την ώρα μ' ένα στο χέρι...μασουλώντας για μια ολόκληρη σχεδόν μέρα :-)
Το γέμισμα Ελένη μου ήρθε μετά σαν "φλας" όταν άνοιξα τα ντουλάπια που είχα μαρμελάδα και μερέντα! Τα αγοράκια προτίμησαν σαφώς την σοκολατένια εκδοχή, η οποία σε συνδυασμό με το πορτοκάλι, και την κανέλα (αλλά και την βανίλια) έκανε θραύση :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα κουλουράκια τα έχω βάλει στο μάτι αλλά ακόμα δεν αξιώθηκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεί να κατεβάσω το μηχάνημα, έχω πολύ καιρό να το κάνω.
Μοσχοβολιστά πρέπει να είναι!
Ελα από το μπλογκ όταν μπορέσεις.
Καλή εβδομάδα!
Όμορφα που ειναι Πηνελόπη μου, θα σου πάρω ένα να το μασουλίσω σιγά σιγά όσο προχωράμε.. μου έβαλες και την ιδέα του αρτοπαρασκευαστή στο μυαλό μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!
Δεν πιστεύω αν τα φάγατε όλα;; κράτα κανένα να κάνουμε ανταλλαγή, λέω δηλαδή μήπως αύριο φτιάξω κάτι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα.
Πηνελόπη τα έκανες καλλιτεχνικά! Μέχρι που πάω σε λίγο να φτιάξω καμμιά δόση... και να σκεφτείς ότι θεωρούσα τη δική μου εύκολη εκδοχή :-). Η αυθεντική ξέρεις, είναι με προζύμι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ που διάλεξες τη συνταγή και για όλα τα καλά λόγια που έγραψες για μένα!
Υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κουλουράκια που έγιναν φραντζολάκια.
Φιλιά.
Ωραία μετάλλαξη έπαθαν τα κουλουράκια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφράτα και λαχταριστά Πηνελόπη μου. Γεια στα χέρα σου.
Καλό βράδυ
Tί νόστιμα κουλουράκια?Να είχα ένα τώρα με το καφεδάκι μου να το απολαύσω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Ερμιόνη μου, είναι αλήθεια αυτό που γράφεις είμαστε πλέον πολλοί με την ίδια αγάπη και διάθεση, αν βάλεις και τα πάμπολλα ξένα blogs προβλέπω το βουναλάκι που σήμερα είναι λόφος... να γίνει κάποια μέρα ψηλότερο και απο την οροσειρά της Πίνδου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤούτα τα κουλουράκια λατρεύτηκαν απο πολλούς στο σπίτι και στην δουλειά! Τέλεια για πρωϊνό, δεκατιανό αλλά και απογευματινό κολατσιό.
Mari μου να σου πω ότι την πρώτη δόση την έφτιαξα Παρασκευή απόγευμα. Βγήκαν κάπου 20 κομμάτια. Την δεύτερη δόση την έκανα χθες το απόγευμα και άντε να αντέξει το πολύ μέχρι αύριο το απόγευμα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες σου στέλνω.
Σκοτεινούλα μου ακριβώς όπως το είπες "ψωμένια" υφή και άντρας όταν δάγκωσε το πρώτο είπε "θυμίζουν λιγάκι ντόνατς".
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι αλήθεια είναι λίγο διαφορετικά, αλλά μπορείς να "παίξεις" αρκετά με τούτη την ζύμη και να προσθέσεις τα δικά σου αρώματα.
Λίλα, μου έχει λύσει τα χέρια το μηχάνημα όταν θέλω να κάνω άλλα πράγματα...το βάζω ζυμώνει για χάρη μου και έχω μιάμιση ώρα ελεύθερη να μαγειρέψω ή να κάνω κάποια άλλη παράλληλη οικιακή εργασία :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν "τρέχεις και δεν φτάνεις" αυτός ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός πιστεύω.
Καλημέρες πολλές.
Και ήταν όντως Ελένη μου (ευχαριστώ και πάλι την Vita που μας έδωσε την αρχική συνταγή) και γι' αυτό χθες κάναμε δεύτερη παραγωγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤάνια καλημέρα και απο μένα (με μια μέρα καθυστέρηση) αλλά η καλημέρα είναι πάντα καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγιναν πολύ ωραία και τα συνιστώ σε όποιον έχει διάθεση να τα δοκιμάσει.
Κική μου το ένα ...ούτε μέχρι το δόντι δεν θα σου πάει καλή μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέρω τι σου λέω.
Πάρε και δεύτερο.
Έφη μου να τα φτιάξεις, έχω την αίσθηση ότι ο λόχος θα τα τιμήσει αν του αρέσουν τα "ψωμένια" :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μηχάνημα εγώ προσωπικά το έχω πια δεξί χέρι στα ζυμώματα.
Δεν ψήνω παρά σπάνια, αλλά ζύμωμα και φούσκωμα το κάνω σχεδόν κάθε φορά εκεί.
Καλή σου μέρα.
Πάρε Eri μου, χθες κάναμε κι' άλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μηχάνημα εγώ το απόκτησα κάνοντας μια επιστροφή άλλου "γκάζετ" που μου ήρθε ως δώρο και τελικά έχει αποσβέσει μια χαρά το κόστος του, 4 χρόνια τώρα!
Σκέψου το.
Καλημέρες πολλές.
Ξανθή μου από την πρώτη δόση δεν έμεινε ούτε σουσάμι, και έτσι (όπως ήδη έγραψα) χθες κάναμε την δεύτερη δόση! Από αυτήν έχω ...και προλαβαίνεις ακόμη :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και είναι και πολύ φωτεινή η σημερινή!
Την αυθεντική με το προζύμι δεν την έχω κάνει ακόμη Βαγγελιώ μου, αλλά τώρα που πήρα το "κολάϊ" σκέφτομαι διάφορα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι και με σοκολατένια φάτσα τα σκέφτομαι... άσε που με το πρόσφατο ψωμάκι σου έχω και πάλι ξεσηκωθεί!
Πολλές και γλυκιές καλημέρες.
Στέλλα έτσι σαν "φραντζολάκια" δεν τα προλάβαινα! Τα γεμίζαν τα αγόρια και όλα μασάγανε, τα άτιμα :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά βρε Marion.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι που να σου πω και τι άλλες μεταλλάξεις σκέφτομαι...
Καλημέρες πολλές.
Elena, γράψε διεύθυνση να σου στείλω. Έχουμε από το πρωί τρατάρει αρκετό κόσμο, λόγω της νέας χθεσινής μας παραγωγής :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Φαντάζομαι πόσες συνταγές θα έχεις στο κλασέρ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις και αρτοπαρασκευαστή?Αχ, τέλεια, αξίζει λες, να πάρω?
Τα κουλουράκια μεγαλούτσικα γίνονται, ε?
Αρκετεεεες Βέρα μου :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήO αρτοπαρασκευαστής είναι για μένα τουλάχιστον ένα χρήσιμο μηχάνημα εδώ και 4 χρόνια που τον έχω. Είναι πάνω σε γωνία του πάγκου της κουζίνας μου μόνιμα και μου έχει λύσει τα χέρια.
Παλαιότερα και ζύμωνα και έψηνα ψωμί μέσα. Αλλά κάποια στιγμή δεν μας "άρεσε" η τόση ψύχα στο ψωμί. Εκ΄τοτε ζυμώνω μόνο στο βασικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει και το πρώτο φούσκωμα και μετά διαμορφώνω τις ζύμες μου όπως τις θέλω εγώ. Το δεύτερο φούσκωμα (για καμμιά ώρα συνήθως) το κάνω μέσα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο.
Τούτα τα κουλουράκια είναι φραντζολάκια. Είναι "φουσκωτά" θυμίζουν κάπως μπριός,τσουρεκάκια ή ντόνατς αλλά όχι με τόσο σπογγώδη υφή. Σ' εμάς άρεσαν πολύ.
Οπότε η απόφαση είναι δική σου καλή μου Βέρα.
Καλημέρες πολλές.