28.3.12

Ταχινόπιτα αλμυρή γίνεται;

Η  γλυκιά ταχινόπιτα τούτες της μέρες της Σαρακοστής έχει την τιμητική της και όσοι δεν έχετε φτιάξει, θα έλεγα πως χάνετε μια πολύ ωραία και συναρπαστική εμπειρία γεύσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση, να βάλετε σταφίδες (ξανθιές και μαύρες) μπόλικο καρυδάκι και αρκετά μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο).

Όμως τι γίνεται αν τελικά θέλετε να «πειραματιστείτε» με μια αλμυρή εκδοχή;
Ας σας δώσω την δική μου πειραματική συνταγή και εσείς κρίνετε και αποφασίσετε σύμφωνα με τα γούστα σας.
Τούτη η αλμυρή εκδοχή έχει μέσα μανιτάρια φρέσκα, κολοκυθάκια και κρεμμυδάκια φρέσκα επίσης, παρέα με μπόλικα μυριστικά και μπαχαρικά.


Για ένα μέτριο ταψί φούρνου θα χρειαστείτε:
2 πακέτα φρέσκα μανιτάρια – καθαρισμένα και τα μεγάλα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια. Μην τα κάνετε πολύ ψηλά για να φαίνονται μέσα στην πίτα σας.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα - καθαρισμένα και ψιλοκομμένα μαζί και το πράσινο μέρος τους,
2 κολοκυθάκια – καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη σας,
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 καλό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
1 καλό ματσάκι μαϊντανό επίσης ψιλοκομμένο,
1 φλιτζάνι ταχίνι,
½ φλιτζάνι νερό ζεστό,
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας κοφτές μπεϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι & 1 πιπέρι ,
½  κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
2 κουταλιές σάλτσα σόγιας,
1 ποτήρι ελαιόλαδο,
σουσάμι και παπαρουνόσπορο (λευκό ή μαύρο)

Σε βαθύ τηγάνι ή γουόκ (εγώ προτίμησα το γουόκ, για να βάλω λίγο λάδι στο σοτάρισμα) θα σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, μόλις πάρουν ελαφρώς να γυαλίζουν ρίχνετε μέσα και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε συχνά – πυκνά και  κατόπιν τα ενισχύετε με το λιωμένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο άνηθο και τον μαϊντανό και την σάλτσα σόγιας. Κλείνετε την φωτιά και αφήνετε για λίγο να σταθεί και να ενωθούν τα αρώματα.

Διαλύετε το ταχίνι μέσα στο ζεστό νερό και τα βάζετε μέσα στο γουόκ (αυτό το σκεύος διευκολύνει με το μέγεθος του  γιατί δεν θα χρησιμοποιήσετε άλλο σκεύος για την ανάμειξη των υλικών σας) όπου και θα προσθέσετε: το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το μισό λάδι και το μισό αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.
Ανακατεύετε καλά με κουτάλα ξύλινη ή αυγοδάρτη. Στην συνέχεια ρίχνετε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο λάδι, αν σας φανεί σφιχτό το μείγμα ρίξτε λίγο ζεστό νεράκι ακόμη. Ανακατεύετε και πάλι μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.

Σε μέτριο ταψί φούρνου που έχετε αλείψει με ελαιόλαδο και το έχετε πασπαλίσει με ελάχιστο αλεύρι, στρώνετε το μείγμα της ταχινόπιτας μανιταριών. Ισιώνετε την επιφάνειά της μ’ ένα κουτάλι και πασπαλίζετε παπαρουνόσπορο και σουσάμι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.

Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως αν το ταψί σας δεν είναι αντικολλητικό, φροντίστε να το καλύψετε με χαρτί φούρνου ή λαδόχαρτο.
Το τέλειο κολατσιό για όσους νηστεύουν. Τρώγεται χλυαρή (αφήστε την να μείνει λίγο και να κρυώσει) αλλά και κρύα την επόμενη μέρα είναι πολύ καλή.
Αν τώρα πάλι δεν είστε από αυτούς που νηστεύουν, μπορείτε να την κάνετε ακόμη πιο συναρπαστική προσθέτοντας τυράκι. Ταιριάζει πολύ καλά με ήπιο στη γεύση κεφαλοτύρι ή πικάντικη φέτα, ενώ και 2-3 αυγά θα δώσουν άλλη νοστιμιά στο τελικό αποτέλεσμα.
Διαλέγετε και παίρνετε!

34 σχόλια:

  1. why not? Δεν το είχα σκεφτεί αλλά το ταχίνι το βάζουμε εδώ κάτω σε αρκετές νηστίσιμες σούπες και ζυμαρικά, οπότε η πρότασή σου είναι πολύ δελεαστική! Άλλωστε και το χούμους που πολύ μ' αρέσει (και τι δεν μ' αρέσει δηλαδή;) αλμυρή εφαρμογή είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά που δεν θα γινόταν!!!!χαχαχαχα
    Λοιπόν με το ταχίνι δεν έχω πειραματιστεί, αγοράζω ένα βάζο φτιάχνω κάτι που θέλει μια - δυο κουταλιές και μετά το άλλο το ξεχνάω για πολύ καιρό.
    Τώρα έχω ένα βάζο λες;;;
    Καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ημουν σιγουρη ότι θα έφτιαχνες και πάλι κάτι τόσο υπέροχο! ειμαι σίγουρη ότι ειναι πεντανόστιμη και δεν μπορώ να μαζευτώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολύ ενδιαφέρουσα και υγιεινή πρόταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίοι και νόστιμοι οι πειραματισμοί σου για να προκύψει μια μοναδική ταχινόπιτα!

    Εύγε Πηνελόπη μου και αν είχα ένα κομμάτι γι απόψε δεν θα έφερνα αντιρρήσεις...

    Φιλιά!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο Πηνελόπη μου!!! Συγχαρητήρια για το πείραμα πρέπει να σου έγινε πολύ πετυχημένο!!! Μοσχοβολιστό και λαχταριστά νόστιμο!!!! Γεια στα χεράκια σου και δεν στέλνεις λίγο κατά δω;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν γίνεται λέει? Αν πέσει στα σωστά χέρια ότι θες γίνεται!
    Πηνελόπη μου πρέπει να είναι πολύ νόστιμη! Βάζω ταχίνι στο ψωμί γιατί όχι και σε άλλο ζυμάρι! Και με τόσα ωραία υλικά! Θαύμα θα είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Vita μου, έχεις δίκιο κάπως έτσι το σκέφτηκα κι' εγώ και είπα να τολμήσω τον πειραματισμό. Κάτι τέτοια με κάνουν να χαίρομαι τις αποφάσεις που παίρνω ώρες-ώρες :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου, εγώ το αγόρασα για να φτιάχνω σαλτσούλες για τα σαλατικά που παίρνω μαζί μου στο γραφείο τούτο το διάστημα, αλλά τελικά είπα να κάνω μια άλλη κατάσταση για άλλα αποτελέσματα.
    Και τελικά μάλλον με δικαίωσε γευστικά η επιλογή. Βέβαια το σκόρδο διακρίνεται αρκετά ως άρωμα στο όλο σύνολο, ίσως να έπρεπε να βάλω λιγότερο.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι να μαζευτείς τώρα καλή μου Eri;
    Ξέρεις τι λένε, ότι τις ημέρες νηστείας ενδεχομένως να παχαίνουμε πιο πολύ γιατί όλο τσιμπολογάμε, μιας και έχουμε την αίσθηση ότι "πεινάμε"...
    Και εκεί θέλει η αλήθεια είναι περισσότερη προσοχή.
    Βγήκε πραγματικά πολύ νόστιμη στο σύνολο της τούτη η πιτούλα.
    Πολλούς χαιρετισμούς καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σαι καλά βρε Pepi μου και θα σου πρότεινα αν έχεις διάθεση να κάνεις και τούτη την δοκιμή κάποια στιγμή!
    Πολλές καλημέρες από μένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζαμπία μου μάλλον σε λάθος επαγγελματικό χώρο κινούμε χρόνια τώρα! ΧΗΜΙΚΟΣ Τροφίμων έπρεπε να είχα γίνει για να έχω και το απόλυτο ελεύθερο στα πειράματά μου!

    Φιλιά και από εμάς όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κική μου σε μας άρεσε. Φάγαμε για βραδινό κολατσιό και το υπόλοιπο μας "συνόδευσε" εμάς τους μεγάλους στην δουλειά.
    Μια χαρά φαγώθηκε όλο το ταψάκι μας :-))
    Καλημέρα εύχομαι καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χα,χα,χα Αγγελική μου.
    Λες να είμαι εγώ τα "κατάλληλα" χέρια; Μπα έχουν "δεινωπαθήσει" τα έρμα τα υλικά μαζί μου :-))

    Πάντως νόστιμη βγήκε και έχεις δίκιο για την επιλογή του ταχινιού στο ψωμί. Εγώ πολλές φορές βάζω καβουρδισμένο σουσάμι μέσα στην ζυμή και της δίνει άλλη γεύση και άρωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Λοιπόν μου αρέσει πολύ ο μαγειρικός τρόπος σκέψης σου!
    Γλυκιά ταχινόπιτα έχω φτιάξει, αλμυρή όχι και είναι πολύ ωραία ιδέα!
    Καλή νηστίσιμη & νόστιμη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εννοείται ότι γίνεται αλμυρή ταχινόπιτα!! Με όρεξη και φαντασία όλα τα κάνουμε Πηνελόπη μου κι εσύ το αποδεικνύεις περίτρανα κάθε φορά!
    Νόστιμη και θρεπτική πιτούλα με πολλά λαχανικά! Υπέροχη!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Είναι λίγο πιο "κλασσικός" από τον δικό σου Σκοτεινούλα μου, αλλά θα έλεγα πως βαδίζει σε καλά μονοπάτια.
    Κάνω ότι καλύτερο δηλαδή μπορώ...με αυτό το μυαλό που διαθέτω χειμώνα-καλοκαίρι :-))
    Να ΄σαι πάντα καλά εύχομαι και γεμάτη ωραίες ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ε, για να το λες κι' εσύ Ερμιόνη μου, έτσι θα είναι :-)
    Εμπιστεύομαι την κρίση των ανθρώπων με πολλές δυνατότητες, όπως είσαι εσύ.

    Εμάς μας άρεσε και όποιος εθελοντής βρεθεί και την φτιάξει, να μας πει αν τελικά είχαμε δίκιο :-)
    Καλό σου μεσημέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου άρεσαν πολύ τα υλικά και το αποτέλεσμα/πιτούλα θα πρέπει να έγινε νοστιμότατο! Μου αρέσουν πολύ οι πίτες και η νηστίσιμη πρότασή σου άκρως δελεαστική.
    Καταγράφεται.
    Πολλές καλησπέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωραία ιδέα γιατί έχουμε τρελαθεί στις χορτόπιτες...Και η γλυκιά ταχινόπιτα...δελεαστική...Θα την προσπαθήσω...Καλό βράδυ,Πηνελόπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Ελληνίδες μαγείρισσες έχουμε φαντασία.
    Και τα πιάτα μας εξίσου νόστιμα με αυτά που βλέπουμε να διαφημίζονται τόσο πολύ από ξένους καλλιτέχνες μάγειρες. Τέλος πάντων.
    Η δημιουργική σου κουζίνα με εκπλήσει ευχάριστα.
    Γιατί όχι λοιπόν. Ταχίνι σε αλμυρή εκδοχή.
    Την καταχωρώ. Θα την προτείνω και στη μαμά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελένη μου, όταν θέλεις να ξεφύγεις από τα γνωστά, κάνεις το μυαλό σου να δουλέψει και με τα υλικά που έχεις στην διάθεσή σου, προσπαθείς να κάνεις πάντα το καλύτερο.
    Δεν πετυχαίνει πάντα. Οι αποτυχίες είναι αρκετές, αλλά ξέρεις πως προσπάθησες και εντοπίζεις τι δεν πήγε καλά για να μην το ξανακάνεις το λάθος :-)))
    Χαιρετισμούς πολλούς κι' απο εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Με τα χορταρικά η σχέση μου είναι καλή Όστριά μου, απλώς τελευταίως αισθάνομαι κάπως έτοιμη να "βελάξω" οπότε προσπαθώ να τα κάνω λίγο πιο "τσουπωτό" φαγάκι!
    Πολλές καλημέρες, τώρα πια από εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό που λες Στέλλα μου είναι αλήθεια. Αν κρίνεις από τα blogs που υπάρχουν και από τι μας παρουσιάζουν κάθε φόρα.
    Εμείς απλώς έχουμε ένα πρόβλημα με την γλώσσα, που δεν είναι η αγγλική, αλλιώς θα έβλεπες την δημοτικότητα των ελληνικών blogs στα ύψη!

    Να την κάνεις την πρόταση στην μανούλα σου, μπορεί και να της αρέσει τελικά η ιδέα :-)
    Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ Ωραία συνταγή Πηνελόπη μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Νίκο σ' ευχαριστώ πολύ.
    Το να παίρνεις θετικά σχόλια από κάποιον που ξέρει καλά τα μυστικά της κουζίνας, είναι μεγάλη στήριξη.
    Καλημέρα και δύναμη πάντα σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ενδιαφερουσα φαινεται η εκδοχη σου!Νομιζω πως ειμαι περισσοτερο της γλυκιας, αλλα θα τη δοκιμαζα σιγουρα αν την ειχα μπροστα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ελπινίκη μου, αυτή είναι μια άλλη οπτική για την πίτα από ταχίνι. Είναι όπως όταν θέλεις να φτιάξεις μια ωραία και νόστιμη σάλτσα για να συνοδεύσεις λαχανικά :-)
    Πάντα υπάρχει χώρος και διάθεση για "δοκιμές" μέσα στις οικιακές μας κουζίνες.
    Καλό ΣΚ σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Pepi μου, δεν ξέρω αλλά για κάποιους μπορεί αυτό να μην ακουγόταν και τόσο φυσικό ως σύνθεση! Αλλά πάντα έχει κανείς περιθώρια πειραματισμών και δοκιμών :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Exairetiki!!!!! Bravo!!!!!poli nostimi kai elafria!!!tin tsakisame!!!!me mia salata kai ligi feta einai plires gevma!!!!

      Διαγραφή
  30. Να σαι καλά βρε Pepi μου, προσωπικέ μου δοκιμαστή!
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή