Πενία τέχνας κατεργάζεται…
Και εξηγούμαι.
'Ηθελα γλυκάκι, άμεσα.
Ελαφρύ και νηστίσιμο, μιας και οι άνθρωποι που θα το γεύονταν έχουν τη δύναμη και την θέληση να νηστεύουν όλες τις μέρες του 40ημερου.
'Ηθελα γλυκάκι, άμεσα.
Ελαφρύ και νηστίσιμο, μιας και οι άνθρωποι που θα το γεύονταν έχουν τη δύναμη και την θέληση να νηστεύουν όλες τις μέρες του 40ημερου.
Το κατάστημα διέθετε
άφθονα μήλα. Είχε και αλεσμένα καρύδια και αμύγδαλα κάπου δύο κούπες, καθώς και φύλλα
κρούστας (που επίσης σχεδόν πάντα διαθέτει το ψυγείο του) και έκρινε και αποφάσισε : Μηλόπιτα.
Υλικά.
7 μήλα (2 κόκκινα, 2 ξυνόμηλα και 3 γκόλτεν) κόπηκαν σε
μικρούς κύβους και μπήκαν μέσα σε κατσαρόλα με νερό που είχε εμπλουτιστεί με
χυμό από ένα λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Μέσα στην κατσαρόλα έριξα επίσης μια
κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθιές.
Τα έβρασα όλα μαζί για ένα τέταρτο ώστε να
μαλακώσουν λίγο.
Τα σούρωσα και άφησαν να κρυώσουν.
Ανακάτεψα σε λεκάνη τα αλεσμένα καρύδια-αμύγδαλα με 2 κουταλάκια κοφτά
κανέλα, 1/3 κουταλάκι κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο, 1/4 κουταλάκι κοφτό μοσχοκάρυδο τριμμένο, 2 κουταλιές ψιλό σιμιγδάλι, 2 κουταλιές χονδρό σιμιγδάλι (το σιμιγδάλι μπαίνει για να απορροφήσει τα υγρά που ενδεχομένως μας αφήσουν τα μήλα και οι σταφίδες) 3 κουταλιές
ζάχαρη και λίγη βανίλια σκόνη. Τέλος πρόσθεσα και τα βρασμένα μήλα με τις σταφίδες.
Ανακάτεψα καλά, ώστε να ενωθούν πλήρως όλα τα πιο πάνω υλικά.
Ανακάτεψα καλά, ώστε να ενωθούν πλήρως όλα τα πιο πάνω υλικά.
Σε ταψί αντικολλητικό που λάδωσα ελαφρώς, έστρωσα τα φύλλα κρούστας, λαδωμένα λίγο ένα-ένα με την βοήθεια πινέλου. Την ποσότητα του φύλλου την μοίρασα σε
δύο ίσα μέρη. Τα μισά κάτω, τα άλλα μισά από πάνω. Στο ενδιάμεσο μπήκε η γέμιση
της μηλόπιτας. Όταν τελείωσα χάραξα με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και έψησα σε
προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού καλά. Την έβγαλα από τον φούρνο, την άφησα για λίγο.
Την έκαψα και
πασπάλισα με μπόλικη άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Εάν δεν νηστεύετε, αντί για ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι,
μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βούτυρο για το λάδωμα των φύλλων. Γίνεται πολύ αρωματική. Ενώ την μισή ποσότητα σιμιγδαλιού μπορείτε να την αντικαταστήσετε με αλεσμένα μπισκότα.
Στο σημείο αυτό να σας πω, ότι το γλυκό αυτό δεν είναι πάρα πολύ γλυκό στη γεύση
με τη συγκεκριμένη ποσότητα ζάχαρης, οπότε εάν το θέλετε πιο γλυκό, βάλτε λίγο
περισσότερη.
Καλή σας απόλαυση.
Καλημέρα φιλενάδα! Η μηλόπιτα μοναδική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μηλόπιτα είναι από τα πλέον αγαπημένα μου γλυκά, σε οποιαδήποτε παραλλαγή!! Τούτη εδώ η νηστίσιμη είναι και απίστευτα αρωματική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για όσους δεν νηστεύουν, νομίζω ότι 1 μπάλα παγωτό βανίλια θα της ταίριαζε περίφημα!!
Φιλιά Πηνελόπη μου, να έχεις μια πολύ όμορφη ημέρα!
Καλημέρα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνώ με την Ερμιόνη, άξιος ο μισθός σου! Δεν νομίζω ότι ήταν αποτέλεσμα πενίας αλλά της δικής σου τέχνης και ευρηματικότητας, Τα απλά τα μετατρέπεις δε δελεαστικά!
Θα ακολουθήσω αύριο το παράδειγμά σου. Εύγε, φιλενάδα μου!
Φιλάκια1
Αγαπημενο οικογενειακό γλυκό!!!!!θα την κάνω σίγουρα την Μ.εβδομάδα που θα νηστέψουμε οικογενειακώς!!!!ευχαριστούμε!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή λόγω έντασης θα ήθελα ένα κομματάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα!!
Κική μου να κάνουμε ανταλλαγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα δώσω μηλόπιτα και εσύ κομματάκι πορτοκαλένιο κεκάκι!
Αμ, Ερμιόνη μου κι' εγώ το σκεφτόμουνα το παγωτάκι, αλλά να σου πω η μηλόπιτα αυτή λόγω του κρατσανιστού φύλλου δεν το έχει και πολύ ανάγκη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις μηλόπιτα με ζύμη, εκεί είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ!
Ελένη μου, πρέπει να δουλέψω και να κατεβάσω ιδέες, για να μην πηγαίνει άδικα ο μισθός μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνω, παραγωγή και προστιθέμενη αξία σε κάθε σέντς :-))
Θα περιμένω εντυπώσεις...
Πολλούς χαιρετισμούς.
Η Μεγάλη Εβδομάδα θα της "ταιριάξει" σίγουρα Τόνια μου και σε βλέπω για 2 ταψάκια, για να λέμε την αλήθεια, αν είστε καλόφαγα παιδιά :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα Ξανθή...κι' αν όταν φτάσεις δεν έχει μείνει κομμάτι, θα φτιάξω μία αποκλειστικά για σένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι άλλη ένταση...κατά το "όχι, άλλο κάρβουνο στη μηχανή"!.
Ελπίζω να είναι για καλό, έτσι;
Α, ήμουν έτοιμη να γράψω ότι αντί για σιμιγδάλι μπορούμε να βάλουμε και τριμμένο μπισκότο για να "πιει" τα υγρά αλλά τελικά δεν χρειάστηκε! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαχρονική και αγαπημένη σε όλες τις περιόδους/εποχές, είτε με φύλλο κρούστας είτε με ζύμη!
Καλό μεσημέρι :)
Πηνελόπη μου η μηλόπιτά σου αρωματικότατη!Μπράβο!!!Φιλιά καλή συνέχεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η μηλόπιτα...και κυρίως νηστίσιμη...Έτσι μπράβο Πηνελόπη...Συνέχισε να δουλεύεις για εμάς τους καημένους...Θα την φτιάξω σήμερα το απόγευμα,αφού δεν έχω τίποτα για γλυκό(δυστυχώς δεν μπορώ και να την κρύψω...)Καλό απόγευμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήάψογη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Σκοτεινούλα μου, φρόντισα να ικανοποιήσω όλες τις εναλλακτικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εγώ μπισκότα θα έβαζα, αλλά επειδή συνήθως έχουν αυγά και γάλα, έστω και σκόνη, το απέφυγα τελικά.
Καλημέρες πολλές.
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι νόστιμη και με παραλλαγές ικανοποιείς όλους :-)
Καλή μου Οστρια, κάνω ότι μπορώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτίβω το μυαλουδάκι μου κάθε φορά, ανάλογα με τους ανθρώπους και τις συνήθειες που έχω ν' αντιμετωπίσω.
Και πράττω ότι καλύτερο δύναμαι.
Καλημέρα και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Cook.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και για νηστεία αλλά και για όλες τις στιγμές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρωγεται ευχάριστα πάντα. Κι αυτο το κρατσανιστό φυλλαράκι είναι όλα τα λεφτά.
Καλό σαββατοκύριακο Πηνελόπη :)
Έχεις δίκιο αγαπητή Marion, έτσι όπως τα γράφεις και όλοι την τρώνε ευχάριστα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ εύχομαι και σε σας :-)
Τι να λέμε τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑσχολίαστο καθώς θα πω γνωστά θαυμαστικά λόγια.
Πάντα είσαι άξια Λόπε μου.
Νένα