Τα μαλάκια κάθε είδους: καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές, μοσχοί,
χταποδάκια πιστεύω ότι είναι αγαπητά σε πολλούς. Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι
ανάμεσά μας που δεν τα τρώνε, αλλά θα έλεγα πως εκείνοι χάνουν!
Δύσκολα βέβαια μπορούμε να τους κάνουμε να αλλάξουν γνώμη,
αλλά αν τελικά το αποφασίσουν οι συνταγές που θα συναντήσουν προκειμένου να τα
μαγειρέψουν είναι πολλές.
Εδώ, θα σας δώσω απλώς μια πρόσφατη εκδοχή που έκανα με
καλαμαράκια.
Είναι με μια πολύ αρωματική σάλτσα και όλο μαζί το αποτέλεσμα
συνδυάζεται εκπληκτικά με χιονάτο ρύζι.
Καλαμαράκια Μυρωδάτα
Λαμβάνετε 3 ώριμες μεγαλούτσικες ντομάτες τις πλένετε καλά
και τις κόβετε σε ροδέλες. Τις τοποθετείτε
πάνω σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζετε με : ένα κοφτό
κουταλάκι χοντρό αλάτι, μισό κουταλάκι κοφτό ζάχαρη και δύο περίπου κουταλάκια
ξερό βασιλικό. Τις βάζετε κάτω από έντονο γκριλ και τις ψήνετε για 5 λεπτά (έχετε
φροντίσει να προθερμάνετε από πριν το γκριλ σας).
Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε σε βαθύ τηγάνι, στο οποίο έχετε
ψιλοκόψει ένα μέτριο κρεμμύδι ξερό και έχετε βάλει και λίγο ελαιόλαδο. Μαγειρεύετε
όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι. Στη συνέχεια στην σάλτσα ρίχνετε
600 γραμμάρια καθαρισμένα καλαμάρια. Εμπλουτίζετε την σάλτσα με : πιπέρι, πάπρικα
γλυκιά, λίγο αλάτι (με προσοχή γιατί οι ντομάτες μας ήδη ήταν αλατισμένες) λίγο
ακόμη βασιλικό, ένα ποτηράκι ούζο και ελάχιστο νεράκι. Αφήνετε το φαγητό να
μαγειρευτεί για 20 λεπτά και να εξατμισθεί το ούζο.
Σερβίρετε πάνω σε χιονάτο ρύζι ή ζυμαρικό της αρεσκείας σας.
Καλή σας απόλαυση.
Τόσο απλό και τόσο νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειο!
Φιλιά.
καλόοοοοοοοοο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈγραψες πάλι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό βράδυ.
Μου αρέσουν τα καλαμαράκια(είναι ίσως το μόνο θαλασσινό που τρώω).Όσο για το παιχνίδι,ακόμα το επεξεργάζομαι...Μην είσαι μόνο βιαστική...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωωωωω!! Πρέπει να έγιναν λουκούμι και πάνω που έλεγα σήμερα στην αδελφούλα μου ότι κάτι έχω πάθει και θέλω καλαμάρια να φάω!!!!!! Απίστευτο ...με ξελίγωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡε συ Πηνελόπη υπάρχει άνθρωπος που να μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το θεσπέσιο πιάτο που έφτιαξες;
ΑπάντησηΔιαγραφήE, Στέλλα μου στα απλά τις πιο πολλές φορές έχεις και τις "καθαρότερες" νότες γεύσεις :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα εύχομαι.
Καλό και γρήγορο Peps!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Τι να κάνω Ξανθή μου, κάθομαι τα βράδια και "γράφω"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να περνάει η ώρα και να έχω και μια μέρα απομνημονεύματα :-))
Χαιρετισμούς πολλούς.
Όστρια καλή μου, η αλήθεια είναι πως σαν χαρακτήρας είμαι λίγο βιαστική και προσπαθώ όλα να τα κάνω γρήγορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά εσένα δεν έχω κανέναν λόγο να σε πιέσω. Και φυσικά μόνον όταν έχεις διάθεση και χρόνο, πάνω απ' όλα!
Εγώ αγαπώ σχεδόν όλα τα θαλασσινά και τα ψαρικά ιδιαίτερα, η υπόλοιπη "παρέα" μου είναι λίγο προβληματική :-))
Κική μου έγιναν ωραία γιατί και η ντομάτα και ο βασιλικός βγάλανε αρώματα, ενώ το ουζάκι συμπλήρωσε με την χάρη του στο τέλος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμέ, ο γιός μου πρώτος και καλύτερος Navarino μου! Σκέτο ρύζι έφαγε το άτιμο το παιδί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι όσο μικρότερος δοκίμαζε τα πάντα, τώρα η δυσκολία πάει σύννεφο!
Ωραίο φαγάκι και γίνεται πολύ γρήγορα.
Πολύ καλή σου Μέρα και πάντα Δύναμη εύχομαι.
Αμάν βρε Πηνελόπη μας ξελίγωσες,θα πρέπει να είναι πολύ ωραίο και σίγουρα θα το φτιάξω!!!Να είσαι καλά φιλιά!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάνθη μου...δεν ήθελα να σας κάνω να τρέχουν τα σάλια και να σας ξελιγώσω... αλλά να σας πω, πόσο εύκολα και γρήγορα μπορείτε να φτιάξετε ένα ωραίο και νόστιμο φαγάκι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε κάντο κι' αμα είσαι τυχερή και έχεις και φρέσκα, ακόμη καλύτερα!
Καλό μεσημέρι.
Πω, πω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ!!
Μου αρέσουν όλα τα μαλάκια... (προσοχή στον τόνο) ... και συμφωνώ ότι οποιος δεν τα τρώει χάνει!!
Πολύ απλή και νόστιμη η συνταγή σου!
Φιλιά!
H μυρωδιά έφτασε στο Βέλγιο!!! Μακάρι να 'φτανε και η γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ τα λατρεύω όλα τα μαλάκια Πηνελόπη μου, δεν έχω καλύτερο γενικά απο τα θαλασσινά, είναι υπέροχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια και αυτη η συνταγη σου!
Φιλιά πολλά!!
Οι "τόνοι" Χρυσαυγή μου κάνουν την διαφορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνήκουμε λοιπόν στην ίδια "συνομοταξία" δηλαδή, αυτούς που τους αρέσουν τα μαλάκια :-)
Έλα κι' εσύ στο "club" καλή μου Eri!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εξομολογηθώ δε, ότι πέραν του ότι μου αρέσουν γευστικά, μαγειρεύονται και γρήγορα τα "άτιμα" γι' αυτό και για μένα είναι ασυναγώνιστα.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Αμ, Μαρινάκι μου εκεί στο Βέλγιο τέτοια "ψαρομεζεδάκια" έχει σίγουρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά άμα δεν σ' αρέσουν να σου στείλουμε πακετάκι απ' εδώ :-)
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΜΟΥ, ΦΑΙΝΕΤΕ ΝΟΣΤΗΜΟΤΑΤΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!
πραγματικά υπέροχη συνταγή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ νόστιμο!!!Πάντα ψάχνω διαφορετικές συνταγές για καλαμαράκια!Φιλάκια!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρνα για τις απαντήσεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σου Πηνελόπη...είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα στο blog σου..μου άρεσε πολυυυυ...και το φαγάκι σου πλά τέλειο και μυρωδάτο!!!!να σαι καλά.....ελπίζω να τα λέμε!!!φιλια πολλααααααααα
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σε "τσεκάρω" αγαπητέ μου Λάμπρο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝόστιμη είναι πραγματικά χωρίς να θέλω να με "παινέψω".
Ρένα μου, εμείς δεν νηστεύουμε με την κυριολεξία της κανονικής νηστίας, αλλά κάνουμε μια πιο προσεκτική επιλογή όλο τούτο το διάστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά, και το λέω ξανά από εδώ. Εχετε κάνει θαύματα!
Χαρά, είναι μια ωραία άλλη εκδοχή για τα καλαμαράκια και προτείνω την δοκιμής της σίγουρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή σου μέρα.
Τάνια, καλώς ήρθες, όπως ήδη έγραψα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα λέμε και θα αλληλοδιαβαζόμαστε είναι σίγουρο.
Καλημέρα σου εύχομαι.
παρα πολυ νοστιμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω την εκανα με σαλτσα ετοιμη που εβαλα στη κατσαρολα με τα υπολοιπα υλικα!
το ρυζι αφου το εβρασα το προσθεσα στη κατσαρολα,πραγματικα δε περιμενα να γινουν τοσο πολυ νοστιμα!!!
Χαίρομαι που σου άρεσαν Λίτσα και με τις αλλαγές που εσύ έκανες!
ΔιαγραφήΠάντα είναι ωραίο για μένα να μαθαίνω, ότι κάποιος δοκίμασε αυτό που προτείνω.
Καλό σου βράδυ.
εγιναν παρα πολυ νοστιμα,
ΑπάντησηΔιαγραφήεγω την εκανα χωρις τις ντοματες,αλλα με ετοιμη σαλτσα κατευθειαν που τηγανισα με κρεμυδι και λαδακι και μετα προσθεσα τα υπολοιπα
το ρυζακι αφου το εβρασα το προσθεσα στο φαγητο
παντως δε περιμενα να μου αρεσουν τοσο πολυ!!!
πεντανοστιμο!