25.2.13

Κι' άλλα...βατόμουρα!

Είπαμε…αγοράσαμε 4-5 πακέτα!
Δώσαμε κάποια.
Κρατήσαμε τα υπόλοιπα και μπήκαμε σε φάση δημιουργικής παραγωγής… για τα βατόμουρα μιλώ πάντα :-))
Αρωματικό ελαφρύ κεϊκ Πορτοκαλιού με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής και Βατόμουρα 

Για την βάση του κεϊκ, που την θέλουμε παχιά γύρω στον ενάμιση πόντο, να θυμίζει κάπως μια βάση τάρτας δηλαδή, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν :
2 μέτρια αυγά,
½ φλιτζάνι ζάχαρη,
1/3 κούπας λιωμένο βούτυρο,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι,
1 ποτηράκι κρασιού γάλα φρέσκο,
¾ κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του,
1,5 κουταλιά σιμιγδάλι ψιλό.

Χτυπάτε τ’ αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό και το γάλα και ανακατεύετε και πάλι με το μίξερ χειρός. Σταδιακά ενσωματώνετε στο μείγμα το αλεύρι και το σιμιγδάλι.

Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ένα ταψί 24αρι και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα,  για 20 λεπτά περίπου, στους 175 βαθμούς, μέχρι να  ροδίσει και να έχει ψηθεί το εσωτερικό του. Επισημαίνω ότι δεν θα φουσκώσει πολύ. Αυτό είναι και το επιθυμητό, μιας και θα μπει ως δίσκος στη σύνθεση του γλυκού μας.
Το αφήνετε ελαφρώς να κρυώσει πάνω στην σχάρα του φούρνου, αφού το αφαιρέσετε από το ταψί με την βοήθεια του χαρτιού.

Για να φτιάξω την κρέμα ζαχαροπλαστικής, "έκλεψα" λίγο...(και να με συγχωρήσετε, παρακαλώ πολύ).  Χρησιμοποίησα ένα μείγμα από φάκελο γνωστής εταιρίας, το οποίο όμως χτύπησα με γάλα αλλά και με κρέμα γάλακτος (μισή-μισή την προτεινόμενη ποσότητα υγρών) καθώς και με επιπλέον βανίλια σε σκόνη. ¼ από ένα κουταλάκι του γλυκού.


Την έβαλα για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.
Και ταυτόχρονα ετοίμασα τα βατόμουρά μου.
150 γραμ. βατόμουρα που είχαν αποψυχθεί. Το υγρό αυτό δεν το κράτησα, αφού είχε απομεινάρια και γεύση από τον πάγο.
Τα βατόμουρα τα έβαλα σε κατσαρολάκι για 3 λεπτά μαζί με 2 κουταλιές ζάχαρη.
Να πάρουν μια ελαφριά βράση. Αφαίρεσα με προσοχή τα φρούτα που κράτησα στην άκρη και το ζουμάκι το έδεσα σε πιο πηχτό σιρόπι, σαν ζελέ έγινε κάπως μιας και έχει αρκετή πηκτίνη το συγκεκριμένο φρούτο. Το σιρόπι θα χρησιμοποιηθεί επίσης για το γλυκό μας.

Σε πιατέλα σερβιρίσματος βάζετε την βάση του κεϊκ.
Τη βρέχετε  με λίγο με γάλα που έχετε ανακατέψει με λίγο βύσσινο, κράνο ή κονιάκ.
Από πάνω μοιράζετε μικρές κουταλιές από το σιρόπι-ζελέ βατόμουρου.
Καλύπτετε όλη την επιφάνεια με κρέμα ζαχαροπλαστικής.
Και τέλος μοιράζετε τα ολόκληρα βατόμουρα.
Διακοσμείτε με «γλώσσες» σοκολάτας κουβερτούρας και σταγόνες από το σιρόπι-ζελέ βατόμουρο.
Απλό σε εκτέλεση γλυκό, που όμως έκλεψε τις εντυπώσεις στο γλυκό του Σαββατοκύριακου (που το έχουμε πια μέσα στο πρόγραμμα).
Καλή σας απόλαυση.

38 σχόλια:

  1. Πηνελόπη μου τι μου κάνεις τέτοια ώρα που πίνω καφεδάκι ξεροσφύρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι στο καφεδάκι σε "πετυχαίνω" βρε Λίλα;
      Τι να κάνω;
      Θα σου στείλω μια πιατελίτσα με το γειτονικό Courier!

      Διαγραφή
  2. Κέικ πορτοκαλιού με κρέμα και βατόμουρα... έλεος βρε κοπελιά, μας πέθανες πάλι Δευτεριάτικα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, σε συνδυασμό με το κεϊκ της Δευτέρας, που μας βάζει να προβληματιζόμαστε η Notoula...
      Απλώς είπα να το πάω το πράγμα κάπως πάρα-πέρα βρε Ερμιόνη μου :-)))
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  3. Διαρκώς πρωτότυπη και επίκαιρη!...

    Καλή σου εβδομάδα Πηνελόπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε αγαπητέ μου Ευάγγελε :-)))
      Καλημέρα εύχομαι ολόψυχα.

      Διαγραφή
  4. Καλά, Πηνελόπη μου, όταν είμαι μακριά φτιάχνεις όλα αυτά τα δελεστικά γλυκάκια! Τα βλέπω και παθαίνω! Και τι δεν έχει αυτό το γλυκό! Σοκολάτα μόνο και βλέπω!
    Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, έχει και λίγη σοκολάτα έτσι για το "στόλισμα" Ελένη μου.
      Αφού δεν θέλαμε να είναι σοκολατένιο αλλά βατομουρένιο πιο πολύ.

      Διαγραφή
  5. Μόλις έφαγα φαγητό και φούσκωσα πολύ, ευτυχώς δηλαδή γιατί που να έρθω τώρα και το γλυκό θα το έχεις φάει.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους "επαγγελματίες" γλυκατζήδες Ξανθή μου,όπως εμείς στην οικογένεια, όσο κι' αν έχουμε φάει πάντα υπάρχει λίγος χώρος για γλυκάκι. Ακόμη και για μία μόνον μπουκιά :-)))

      Διαγραφή
  6. Η βατομουρένια τάρτα στρογγυλοκάθησε στη συνείδησή μου..δεν μπορώ τελικά να αποβάλλω τις τύψεις τόσων ετών για τους τόνους χαμένων βατόμουρων ,για τη γλυκιά τροφή που θέριεψε τις ήδη τεράστιες μύγες του χωριού,για το νόστιμο λίπασμα που ζωντάνεψε την πρασινάδα του κήπου.
    Η εκδίκηση όμως είναι γλυκιά?..έτσι δεν λένε?
    Αυτή η φρουτόσπαρτη τάρτα θα μπει σύντομα στο ψυγείο μου!Με μεγάλη προσμονή, αλλά και υπομονή θα περισυλλέξω τους ακριβούς φρουτένιους καρπούς και θα προχωρήσω στην άμεση εκτέλεση.Λίγους μήνες υπομονή..
    Υπέροχη η τάρτα σου Πηνελόπη μου!!!Πεντάμορφη και πεντανόστιμη ,δεν απορώ που καταναλώθηκε με ευκολία και βιασύνη!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αφήσεις τους καρπούς να πάνε χαμένοι, τούτη τη φορά καλή μου Φωτεινή.
      Ειδικά αν είσαι κοντά σε μέρος που μπορείς να τους συλλέξεις μόνη σου, σίγουρο είναι ότι θα έχουν άλλη χάρη :-)))
      Πολλές πολλές καλημέρες.

      Διαγραφή
  7. Απαντήσεις
    1. Merci beaucoup, mon bon ami Zabia!
      Καλά το γαλλικό...πάει σύννεφο, σήμερα :-)))

      Διαγραφή
  8. Πηνελόπη αχ και είναι μια ώρα δύσκολη!!!Ύπέροχο!!!!!!
    Φιλιά, καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με γλυκατζήδες σαν την δική μου οικογένεια, όλες οι ώρες Ελένη μου, δύσκολες είναι :-)) Ειδικά αν κάτι αρέσει πολύ... το εξαφανίζουμε άμεσα.

      Διαγραφή
  9. Πηνελόπη μου, εγώ προσωπικά σε συγχωρώ που "έκλεψες λίγο" γιατί το αποτέλεσμα είναι πραγματικά αξιοζήλευτο!!! Αν τώρα μου δώσεις και ένα μεγάααααααλο κομμάτι από την τάρτα/κεικ σου, τότε θα ξεχάσω το γεγονός μια για πάντα. Θα πω πως δεν έγινε ποτέ!!! :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο - μεγάλο κομμάτι για να τα "ξεχάσεις" όλα Χρυσαυγή μου, μόνο το όνομά μου να θυμάσαι :-))))

      Διαγραφή
  10. Φανταστικόοοοοοοοο μου αρέσει πολύ,ελαφρύ φρουτένιο δροσερό ,οτι πρέπει για τα γούστα μου ,μπράβο Πηνελόπη ,την κρατάω τη συνταγή,καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νέλη.
      Νομίζω πως σαν συνδυασμό όλα "έπλεξαν" όμορφα μεταξύ τους και έδωσαν ωραίο γευστικό αποτέλεσμα.
      Αν την δοκιμάσεις, ελπίζω πραγματικά να σου αρέσει.
      Καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  11. Καλώς σε βρήκα! Υπέροχη φαίνεται η πρώτη συνταγή που διάβασα και ανυπομονώ να διαβάσω κι άλλες! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nice things, καλώς ήρθες.
      Ελπίζω να βρεις διαβάζοντας, κάτι που να σου αρέσει και να θελήσεις φυσικά να δοκιμάσεις να το φτιάξεις στην κουζίνα σου.
      Καλή συνέχεια σε όλα.

      Διαγραφή
  12. Ποτέ δεν λέω όχι στα βατόμουρα ...
    μου έβαλες ιδέες να πάρω και να φτιάξω το κάτιτις μου κι εγώ...
    Καλό σου βράδυ ξεμυαλίστρα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Σοφία μου κι' εσύ το κάτιτις σου...
      Και καθώς θα είναι και χωρίς ζάχαρη, διπλή μερίδα να μου στείλεις :-))))

      Διαγραφή
  13. Ευφάνταστες και μοναδικές συνταγές!
    Έτσι πρέπει να ονοματιστείς, Πηνελόπη μου!
    Η δημιουργική σου παραγωγή.. είναι ανεξάντλητη!
    Έχω καιρό να φάω γλυκάκι, αυτό θα το καταβρόχθιζα!
    Φιλάκια!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μου προτείνεις δηλαδή ν' αλλάξω όνομα Στέλλα μου;
      Καλά βρε συ θα το σκεφτώ.
      Ώρες-ώρες αισθάνομαι όμως πραγματική εξάντληση...από την τόση δημιουργική μου παραγωγή :-)))

      Τι εννοείς παιδί μου ότι έχεις καιρό να φας γλυκάκι; Τόσες όμορφες τούρτες... δεν περισσεύει κάτι και για σένα;

      Φιλιά και καλό απόγευμα.

      Διαγραφή
  14. Αχ Πηνελοπη τι μου εκανες με αυτα τα βατομουρα! Εχω τρελλανει τον καλο μου στη μουρμουρα που δεν με πηγαινε το καλοκαιρι στο βουν να μεζεψουμε μερικα. Θα ψαξω να βρω κατεψυγμενα, τα θελω τωρααααα....
    Υπεροχο το γλυκακι σου, ο συνδυασμος σιγουρα αναδυκνυει την γευση απο τα βατομουρα!
    Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου,
      μην περιμένεις βρε 'συ από τον καλό σου, αφού δεν μαζέψατε το καλοκαίρι, τώρα βόλτα στην Μοδιάνο και θα τα αποκτήσεις σίγουρα :-))

      O συνδυασμός ελαφρύς και πραγματικά το ζελέ με το χυμό και το φρούτο του βατόμουρο ήταν εξαιρετικά γευστικός στους κάλυκες της γλώσσας.

      Διαγραφή
  15. Αχααααα! Κέικ πορτοκαλιού με κρέμα ζαχαροπλαστικής και βατόμουρα... φαίνεται μοναδικόοοοο! Θέλω τώραααα γιατί αυτές τις μέρες με τη σοκολάτα έχουμε λίγο διαταραγμένες σχέσεις... Πολύ αρωματικό και νοστιμότατο και μόνο που φαντάζομαι τη γεύση του, μου έρχεται να σου στείλω κούριερ για να δώσεις μερικά κομμάτια Πηνελόπη μου!!!
    Καλημέρα και φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Στείλε courier Κική μου ... κι' εγώ θα κάνω παράδοση σε πακέτο με μπόλικο περιεχόμενο :-)))
    Διαταραγμένες σχέσεις με την σοκολάτα... Pourquoi ma cherie?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μιαμ μιαμ να το είχα αυτο το κομμάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου το "στείλω" Eri μας. Χαλάω βρε συ, εγώ χατήρια ;-))

      Διαγραφή
  18. Πολύ χαίρομαι που αγόρασες μπόλικα βατόμουρα και μπορούμε να απολαμβάνουμε τέτοιες ωραίες συνταγές! Μόνο που είναι βράδυ και πρέπει να κρατηθώ... Αλλιώς θα ζητούσα διπλό κομμάτι!
    Πολλά φιλάκια Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να μου έρθεις πρωϊνό Αναστασία μου, να σου τα έχω έτοιμα και τα δύο κομματάκια, παρέα μ' ένα ωραίο αρωματικό τσαγάκι :-)

    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πηνελόπη, το σκέφτεσαι να μετακομίσεις προς τα δώθε χωράφια μια μέρα ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, τι ερώτηση είναι αυτή Μαρθούλα μου;
      Αν και κανείς μας ποτέ δεν ξέρει που θα βρεθεί στο μέλλον του...
      Μακάρι να μου δωθεί η ευκαιρία να φτάσω μέχρι τα εκεί χωράφια, έστω και σαν τουρίστας μόνον :-))

      Διαγραφή