Τα ζυμαρικά είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά των περισσότερων νομίζω.
Για πιο ευκολία στο γέμισμα χρησιμοποιήστε δύο κουταλάκια του γλυκού.
Κι εμείς τα αγαπάμε πολύ, αλλά προσπαθούμε να τα αποφεύγουμε, ή ποσότητα τους να είναι τέτοια που να μην βαρύνει ιδιαίτερο το όλο αποτέλεσμα.
Έτσι τα φαρδιά λαζάνια και τα κανελόνια μας προσφέρουν αυτήν την δυνατότητα αφού μπορούμε να τα συνδυάσουμε άριστα με περισσότερα λαχανικά, κιμά από κρέας ή πουλερικό και να γίνουν και πολύ γευστικά όταν μαγειρευτούν στον φούρνο.
Έτσι λοιπόν τούτη την δόση φτιάξαμε κανελόνια
2 μεγαλούτσικα σε μέγεθος φιλέτα κοτόπουλου που ζήτησα από τον χασάπη να μου τα κάνει κιμά.
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο, επίσης ψιλοκομμένες,
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια,
1 κουταλάκι κάρυ,
½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
4-5 σπόρους μπαχάρι,
1 ξυλαράκι κανέλας,
χυμό ντομάτας,
ελαιόλαδο (θα σας χρειασθεί για το σοτάρισμα 4-5 κουταλιές περίπου)
και τέλος αλάτι και πιπέρι (σύμφωνα με τις δικές σας συνήθειες).
Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο ελαιόλαδο και στην συνέχεια ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο καρότο, μόλις αρχίσει να μαλακώνει ρίχνουμε και τον κιμά του κοτόπουλου παρέα με όλα τα μπαχαρικά και τον χυμό ντομάτας
Να μαγειρευτούν μαζί μέχρι ν’ απορροφηθούν τα υγρά τους.
Κατεβάζουμε τον κιμά από την φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
Για ένα κανονικό πυρέξ φούρνου θα χρειαστούμε ένα πακέτο κανελόνια που θα τα βάλουμε για 3-4 λεπτά σε βραστό νερό (κυκλοφορούν πλέον και κάποια που δεν θέλουν βράσιμο, όπως τα φαρδιά λαζάνια). Θα τα σουρώσουμε και θα τα αφήσουμε στην άκρη για γέμισμα.
Ετοιμάζουμε μια «μπεσαμέλ», αλλά κάπως διαφορετική από τα κλασσικά και με υλικά πιο μεσογειακά.
Θα χρειαστούμε:
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά,
1 μεγάλο αυγό,
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι και,
100 γραμμάρια κασέρι τριμμένο στον τρίφτη, τέλος
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Χτυπάμε με αυγοδάρτη για να ενωθούν τα υλικά μας και μένει στην άκρη, μέχρι να γεμίσουμε τα κανελόνια με τον κιμά.
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
1 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο,
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό με χαμηλά λιπαρά,
1 μεγάλο αυγό,
100 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι και,
100 γραμμάρια κασέρι τριμμένο στον τρίφτη, τέλος
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Χτυπάμε με αυγοδάρτη για να ενωθούν τα υλικά μας και μένει στην άκρη, μέχρι να γεμίσουμε τα κανελόνια με τον κιμά.
Για πιο ευκολία στο γέμισμα χρησιμοποιήστε δύο κουταλάκια του γλυκού.
Με τ' ένα θα κρατάτε την μία άκρη (για να μην σας βγαίνει η γέμιση) και με το άλλο θα τα γεμίζετε.
Τ’ αραδιάζετε στο καλά λαδωμένο πυρέξ και τα σκεπάζετε με την «μεσογειακή μπεσαμέλ».
Τ’ αραδιάζετε στο καλά λαδωμένο πυρέξ και τα σκεπάζετε με την «μεσογειακή μπεσαμέλ».
Ψήνετε στο φούρνο για 25 περίπου λεπτά με αέρα (και πάντα ανάλογα με τον φούρνο σας και τον τρόπο λειτουργίας του).
Αφήνετε το φαγητό να χλιάνει και είστε έτοιμοι για σερβίρισμα, παρέα με ωραία πράσινη σαλατούλα.
ουαου!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα νέε μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνασκουμπώσου και προχώρα σε "εκτέλεση". Είσαι καθ' όλα άξιος να το φτιάξεις το πυρεξάκι :-))
Καλημέρες.
Πολυ μα πολυ ενδιαφεον... να πω την αληθεια μου περισσοτερο με τραβηξε η μπεσαμελ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το έφτιαχνα επί τόπου αλλά φάγαμε προχτές κοτόπουλο, την επόμενη εβδομάδα. Καλημέρα και καλό Σ/Κ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜα εκεί ακριβώς είναι ο νεωτερισμός (να τον πούμε έτσι) Ελπινίκη μου. Στην διαφορετική "μπεσαμέλ" που σαφώς δίνει άλλη γεύση στο φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή νομίζω πως θα σας αρέσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το όσο μπορώ να συμπεράνω από τα δικά σου μαγειρέματα και γεύσεις.
Πολλές καλημέρες και καλό ΣΚ εύχομαι.
Και την επόμενη φορά, νικήτρια...
Πηνελόπη μου τι ωραίο διαφορετικό πιάτο είναι αυτό! Καταχωρείται και έχω κανελόνια στο ντουλάπι. ό,τι πρέπει για αύριο που καταφθάνει ο γιος για ... προμήθειες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, για αυτούς τους γιούς και τις κόρες γίνονται όλα Σοφία μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι έκαναν οι μανάδες μας, έτσι κάνουμε κι' εμείς σήμερα :-))
Σόϊ πάει το βασίλειο που λένε.
Πολλές καλήμερες και με το καλό να τον δεχτείς.
Penelope ωραίο και διαφορετικό το πιάτο σου, με πολλά αρώματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμά ευχαριστώ σε Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη τι ωραίο φαγάκι είναι αυτό;Να σου πω την αλήθεια κι εμένα η μπεσεμέλ μου έκανε περισσότερο εντύπωση θα την σημειώσω και με την πρώτη ευκαιρία θα την κάνω φιλιά πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το "λίγο διαφορετικά" είναι που μ' αρέσει στις συνταγές σου Πηνελόπη. Τέλεια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ αγαπώ πολύ τα ζυμαρικά αλλά δεν πρέπει να τα τρώω συχνά, λόγω κιλών!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρότασή σου όμως είναι εξαιρετική και ειδικά η μπεσαμέλ! Εύγε, Πηνελόπη μου. Η συνταγή καταγράφεται. Φιλιά πολλά.
Τι ωραία μπεσαμέλ!!!!! Δεν λέω ποτέ όχι σε ζυμαρικά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡοδάνθη μου είναι "μπεσαμέλ" με λιγότερα λιπαρά και με γεύση ελληνική :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω αν την φτιάξεις να σου αρέσει το αποτέλεσμα.
Βαγγελιώ μου, ξέρεις αυτό το "λίγο διαφορετικά" είναι που με κάνει και μένα να μπαίνω στην κουζίνα. Γιατί δεν μου αρέσουν τα ίδια και τα ίδια πράγματα στις κατσαρόλες και τα πιάτα μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς και καλό ΣΚ εύχομαι.
Ελένη μου, εδώ και 6 μήνες έχω μπει σε μια διαδικασία απώλειας κιλών. Από την άλλη και καλός μου, δεν μπορεί εύκολα να φάει ποσότητα ζυμαρικών μετά την ειδική επέμβαση που έκανε πριν ενάμιση χρόνο. Ο μικρός μας μεγάλες ποσότητες δεν τρώει έτσι κι' αλλιώς... οπότε κάνω συνδυασμούς τέτοιου είδους και όχι πια συχνά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνον τα γλυκά δεν μπορούμε να "περιορίσουμε" :-)))
Μανουσίνα μου μπεσαμέλ χαμηλών λιπαρών θα την έλεγα, μιας και δεν έχει αυγά, βούτυρο, αλεύρι και τα σχετικά τυράκια. Είναι μια κάπως πιο ανάλαφρη γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ σου εύχομαι.
Κανελόνια με σπέσιαλ γέμιση και σπέσιαλ μπεσαμέλ, που είναι εξαιρετικά σούπερ ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδυασμός θα πρέπει να έγινε πεντανόστιμος και ελαφρύς.
Φιλιά σας, και στο Αστέρι σας!
Ζ.
Εξαιρετικό,υπέροχο,ελαφρύ,αρωματικό,νόστιμο,υγιεινό...μήπως με έπιασε παραλήρημα;Καταπληκτικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιααααααααααα
...Και τώρα πρέπει να βρω τρόπο να καθαρίσω το πληκτρολόγιο από τα σάλια! Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό θα φτιαχτεί άμεσα γιατί έφερε η μαμά κοτοπουλάκι αλανιάρικο!
Να μου φιλήσεις το δάσκαλο που τον έχω χάσει λόγω μετάταξης (είμαι πια στο Δημαρχείο) και μου στέλνει χαιρετίσματα με τον άντρα μου.
Καλό Σαββατοκύριακο!
Αχ! μου έσπασε τη μύτη με τα αρώματα του!! Ελαφρύ, αρωματικό και σίγουρα πεντανόστιμο!! Θα δοκιμαστεί!!Φιλιά και καλό ΣΚ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον!!! Τα κανελόνια είναι από τα αγαπημένα μου, μιας και είμαι ....μακαρονοφάγος γενικώς :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα έχεις μια όμορφη μέρα!
Πολύ πρωτότυπο πιάτο Πηνελόπη και υγιεινό! Μ' αρέσει πολύ ο κιμάς κοτόπουλου και πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσω αυτή τη μπεσαμέλ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ζαμπία μου, ξέρεις τώρα τι γίνεται με μένα! Ο αυτοσχεδιασμός δίνει και παίρνει :-)) Και πάνω στα πειράματα, βγαίνουν ωραία πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες κι' από εμάς.
Μάρα μου όταν το τρώγαμε πια, δεν περίμενα ότι θα είχε τόση επιτυχία :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνιστώ να κάνεις μια δοκιμή.
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Να 'ναι καλά η μανούλα Έφη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μεταφέρω του χαιρετισμούς στον δάσκαλο και προχθές τον ρώταγα για σένα (για να δω που είσαι). Ελπίζω να βελτιωθούν τα πράγματα απ' όλες τις πλευρές.
Δοκίμασε το πόνημα, νομίζω πως θα σας αρέσει :-))
Πολλές καλημέρες Χαραυγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα περιμένουμε εντυπώσεις άμα τα φτιάξεις (και το λέω και το ξαναλέω συχνά αυτό, γιατί θέλω να μαθαίνω ότι τελικά κάτι που άρεσε σε μας, ήταν αποδεχτό ως γεύση και από άλλους).
Καλή εβδομάδα εύχομαι.
Να σαι καλά Δροσοσταλίτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντεύχομαι για τα καλύτερα και τούτη την κρύα,καθώς φαίνεται, εβδομάδα.
Χειμώνιασε πια για τα καλά.
Έτσι ακριβώς Μάγδα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνω μια προσπάθεια για πιο "ανάλαφρα" πιάτα που να μην υστερούν πολύ σε γεύση, εάν γίνεται :-))
Καλή σου μέρα και καλή εβδομάδα.