Βράσε όρυζα... και μάλιστα αρωματική φασουλόρυζα!
Τώρα θα μου πείτε καλά ότι προλαβαίνεις μας λες ... αλλά σας υπόσχομαι πως τούτο το πιάτο θα σας μείνει αξέχαστο και θα θελήσετε να το επαναλάβετε σύντομα.
Τα πράγματα είναι σχετικά απλά και με υλικά πανεύκολα.
Για 4-5 μερίδες θα χρειαστείτε:
3/4 κιλού φασόλια χάντρες (τα ξεσπυρισμένα που έλεγε η γιαγιά μου) ή αλλιώς μπαρμπουνοφάσουλα.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κόκκινο κατά προτίμηση γιατί είναι πιο γλυκό στην γεύση)
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο,
2 φύλλα δάφνης,
την φλούδα από ένα μεγάλο πορτοκάλι καλά πλυμμένο,
1 κούπα χυμό ντομάτας,
3/4 κούπας ελαιόλαδο,
2 ποτήρια νερό,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,
1 μέτριο φλιτζάνι ρύζι καστανό,
1 μεγάλη ντομάτα.
Αγοράζετε ένα κιλό φασόλια χάντρες και μπαίνετε στην διαδικασία να τα ξεσπυρίσετε.
Υπάρχουν και κατεψυγμένα καθαρισμένα, αλλά τα φρέσκα που θα καθαρίσετε με τα χεράκια σας, είναι σαφώς καλύτερα και γευστικότερα. Θα σας βγουν περίπου 600-700 γραμμάρια καθαρισμένα.
Τα ξεπλένετε και τ' αφήνετε για λίγο στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ενώ τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, τις οποίες και θα αφαιρέσετε μόλις πάρουν χρώμα και δώσουν το άρωμά τους στο λάδι.
Όταν έχουν πάρει να γυαλίζουν τα κρεμμυδάκια (κι' αφού αφαιρέσατε τα σκόρδα) ρίχνετε μέσα τα φασόλια και προσθέτετε στην κατσαρόλα: το χυμό ντομάτας, το νερό, τα φύλλα δάφνης και τη πορτο-καλόφλουδα. Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως η φλούδα του πορτοκαλιού λόγω της βιταμίνης C, βοηθά στην πιο αποτελεσματική από τον οργανισμό μας απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των οσπρίων, αλλά δίνει και υπέροχο άρωμα.
Μόλις πάρουν την πρώτη βράση βάζετε: την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι.
Προσωπικά βάζω μισό κουταλάκι του γλυκού, από όλα τα πιο πάνω.
Αφήνετε να βράσουν συνολικά για μισή ώρα.
Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και μέσα στην κατσαρόλα ρίχνετε το ρύζι.
Ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε το μείγμα σε μέτριο πυρέξ.
Συνεχίζετε το ψήσιμο του φαγητού στον φούρνο, για τρία τέταρτα περίπου ακόμη, στους 180 βαθμούς με αέρα. Και ανακατεύετε από καιρό σε καιρό με μια κουτάλα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι.
Δέκα λεπτά πριν κλείσετε τον φούρνο, στολίζετε την επιφάνεια του με την φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, ώστε να ψηθεί κι' αυτή.
Σβήνετε, κι' αφήνετε να σταθεί τουλάχιστον ένα τεταρτάκι ακόμη για να "ηρεμήσει" και να έρθει σε καλή καλή θερμοκρασία το φαγητό, ώστε να το γευτείτε.
Σερβίρετε παρέα μ' ένα πικάντικο αλλαντικό της αρεσκείας σας ή λουκάνικο χωριάτικο που είτε θα τηγανίσετε, είτε θα ψήσετε στο γκριλ σας.
Γεύση μεστή, αλλά τόσο αρωματική, χάρη στο πορτοκάλι και την δάφνη που μεταμορφώνουν παντελώς τα όσπρια.
Τώρα θα μου πείτε καλά ότι προλαβαίνεις μας λες ... αλλά σας υπόσχομαι πως τούτο το πιάτο θα σας μείνει αξέχαστο και θα θελήσετε να το επαναλάβετε σύντομα.
Τα πράγματα είναι σχετικά απλά και με υλικά πανεύκολα.
Για 4-5 μερίδες θα χρειαστείτε:
3/4 κιλού φασόλια χάντρες (τα ξεσπυρισμένα που έλεγε η γιαγιά μου) ή αλλιώς μπαρμπουνοφάσουλα.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (κόκκινο κατά προτίμηση γιατί είναι πιο γλυκό στην γεύση)
2 μέτριες σκελίδες σκόρδο,
2 φύλλα δάφνης,
την φλούδα από ένα μεγάλο πορτοκάλι καλά πλυμμένο,
1 κούπα χυμό ντομάτας,
3/4 κούπας ελαιόλαδο,
2 ποτήρια νερό,
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα,
1 μέτριο φλιτζάνι ρύζι καστανό,
1 μεγάλη ντομάτα.
Αγοράζετε ένα κιλό φασόλια χάντρες και μπαίνετε στην διαδικασία να τα ξεσπυρίσετε.
Υπάρχουν και κατεψυγμένα καθαρισμένα, αλλά τα φρέσκα που θα καθαρίσετε με τα χεράκια σας, είναι σαφώς καλύτερα και γευστικότερα. Θα σας βγουν περίπου 600-700 γραμμάρια καθαρισμένα.
Τα ξεπλένετε και τ' αφήνετε για λίγο στην άκρη.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε το λάδι και ρίχνετε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ενώ τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες, τις οποίες και θα αφαιρέσετε μόλις πάρουν χρώμα και δώσουν το άρωμά τους στο λάδι.
Όταν έχουν πάρει να γυαλίζουν τα κρεμμυδάκια (κι' αφού αφαιρέσατε τα σκόρδα) ρίχνετε μέσα τα φασόλια και προσθέτετε στην κατσαρόλα: το χυμό ντομάτας, το νερό, τα φύλλα δάφνης και τη πορτο-καλόφλουδα. Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως η φλούδα του πορτοκαλιού λόγω της βιταμίνης C, βοηθά στην πιο αποτελεσματική από τον οργανισμό μας απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των οσπρίων, αλλά δίνει και υπέροχο άρωμα.
Μόλις πάρουν την πρώτη βράση βάζετε: την πάπρικα, το πιπέρι και το αλάτι.
Προσωπικά βάζω μισό κουταλάκι του γλυκού, από όλα τα πιο πάνω.
Αφήνετε να βράσουν συνολικά για μισή ώρα.
Σβήνετε το μάτι της κουζίνας και μέσα στην κατσαρόλα ρίχνετε το ρύζι.
Ανακατεύετε καλά και μεταφέρετε το μείγμα σε μέτριο πυρέξ.
Συνεχίζετε το ψήσιμο του φαγητού στον φούρνο, για τρία τέταρτα περίπου ακόμη, στους 180 βαθμούς με αέρα. Και ανακατεύετε από καιρό σε καιρό με μια κουτάλα. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι.
Δέκα λεπτά πριν κλείσετε τον φούρνο, στολίζετε την επιφάνεια του με την φρέσκια ντομάτα κομμένη σε ροδέλες, ώστε να ψηθεί κι' αυτή.
Σβήνετε, κι' αφήνετε να σταθεί τουλάχιστον ένα τεταρτάκι ακόμη για να "ηρεμήσει" και να έρθει σε καλή καλή θερμοκρασία το φαγητό, ώστε να το γευτείτε.
Σερβίρετε παρέα μ' ένα πικάντικο αλλαντικό της αρεσκείας σας ή λουκάνικο χωριάτικο που είτε θα τηγανίσετε, είτε θα ψήσετε στο γκριλ σας.
Γεύση μεστή, αλλά τόσο αρωματική, χάρη στο πορτοκάλι και την δάφνη που μεταμορφώνουν παντελώς τα όσπρια.
Αύριο θα φτιάξω αυτό αν έχω συνέλθει εκ της ιώσεως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!
Καλή ανάρρωση Ξανθή μου... και να το φτιάξεις γιατί είναι πολύ νόστιμο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά Πηνελόπη μου, η δάφνη και η φλούδα του πορτοκαλιού αρωματίζουν τέλεια όπου τα προσθέτουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡυζάκι με φασολάκια και χορταίνει η κοιλίτσα μας με υγιεινό, νόστιμο φαγητό!
Καλό απόγευμα σε όλους σας!
Χαιρετισμούς από τον παρακοιμώμενο μου!
Ζ.
Μπράβο φιλενάδα. Συνταγή χειμωνιάτικη και οικονομική στο πορτοφόλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να γίνεται πεντανόστιμο! Μπράβο Πηνελόπη, έβρασες όρυζα!!!!!! Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη έγραψες πάλι,αν και δεν το έχω φάει θα πρέπει να είναι πολύ καλό,όπως λέει και η γιαγιά μου φαγητό που σε 'πιάνει'.Καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή τροφή! Στο έχω ξαναπεί ότι αυτά τα φαγάκια πολύ μου αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι φαγητό με γήινη, βαθιά νοστιμιά, είμαι σίγουρη πως θα μου άρεσε! Πορτοκάλι ξύσμα έχω βάλει σε ρεβύθια -χωρίς ντομάτα- σίγουρα θα δίνει κι εδώ το στίγμα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ gourmet εκδοχή του λαϊκού φασουλόρυζου Πηνελόπη! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχααααα!! Είναι τέλειο το πιάτο σου Πηνελόπη, λατρεύω αυτά τα φαγητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖαμπία προσωπικά έχω μια μανία με τα αρώματα τόσο στο φαγητό, όσο και στα γλυκά...αν δεν μου μυρίζουν όμορφα δεν τα θεωρώ και επιτυχημένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς και στον παρακοιμώμενο :-)) τώρα πια θα έχει ξυπνήσει!
Δημήτρη μου, τα σκέφτομαι όλα και τα συνδυάζω όλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε που περιμένω από σένα (και κανά δυό άλλους που διαβάζουν αλλά δεν σχολιάζουν...) να το φτιάξουν!
Καλημέρες παλικάρι μου.
Τι να κάνω Σοφία μου...βράζω ρύζι...και βράζω και στο ζουμί μου τελευταίως (για διάφορους λόγους... Οπότε έχω κάνει τρομερούς συνδυασμούς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες εύχομαι.
Αγγελική μου τα φαγάκια που συνδυάζουν απλά υλικά αλλά που ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, είναι πια ο κανόνας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά όπου κι' αν βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό.
Ροδάνθη μου πράττω κατά συνείδηση και κατά όσφρηση! Θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις και νομίζω πως θα με δικαιώσεις :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκοτεινούλα, εδώ θα βάλεις ολόκληρη την πορτοκαλόφουλα και θα την αφήσεις να βράσει μαζί με τα φασοόλια. Μπορείς να την αφαιρέσεις κατά την μεταφορά στο πυρέξ, αλλά και να την αφήσεις θα την βγάλεις πια όταν σερβίρεις το φαγητό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα σου αρέσει πολύ όταν το δοκιμάσεις
Κι' όπως βλέπεις ... κι' εδώ πορτοκάλι!
Vita μου, είπα να κάνω τον "μεγάλο σεφ" και να αλλάξω τα απλά καθημερινά φαγάκια :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι άλλωστε η τάση της εποχής στις διάφορες κουζίνες όπως διαβάζω.
Χαιρετισμούς καλή μου και ελπίζω όλα να έχουν στρώσει...
Ευχαριστώ σε πολύ Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι' εμένα τέτοιου είδους φαγητά μου αρέσουν περισσότερο, από άλλα σαφώς πιο "υπερφορτωμένα".
Πολλές - πολλές καλημέρες.
Καλημέρα, Πηνελόπη με τα αρώματά σου! Μου φαίνεται σαν να ξέρω πού θα δώσω τα έξτρα φύλλα curry που έχω! Συμφωνείς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Φύλλα κάρυ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου καλή, έχω διαβάσει ότι τα φύλλα του θάμνου-δένδρου (;) κάρυ, δεν μιλάω για το μείγμα μπαχαρικών που προκύπτει από την κατεργασία επιμέρους συστατικών όπως: πιπερόριζα,κανέλα, γαρίφαλο, διάφορα πιπέρια,μοσχοκάρυδο, κάρδαμο κ.λ.π. έχουν ποικίλες θεραπευτικές ιδιότητες.
Γι’ αυτά μιλάς; E, τότε θα βάλω υποψηφιότητα αποδέκτη :-))) σίγουρα.
Υπέροχο φαίνεται Πηνελόπη μου και νόστιμο!!!Σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!Φιλάκια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒράσαμε όρυζα!!!!όταν φάει το έτερον μέλος της οικογένειας θα το φωτογραφίσω και θα σου στείλω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριττό να σου πω πόσα μμμμμμ ακούστηκαν.Φιλιά.
θα βράσω Πηνελόπη...τη Παρασκευή...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι τί όρυζα...αρωματική...-:))
Τα φασόλια φέτος τα ξεκίνησα, οπότε κάθε καινούργια συνταγή είναι καλοδεχούμενη!!!!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήSophie καλή μου, μπορώ να σου "υποσχεθώ" ότι είναι και υπέροχο και να πάρω και όλη την "ευθύνη" του λόγου πάνω μου :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και να την κάνεις τη δοκιμή.
Ξανθή μου στείλε φωτογραφικό ντοκουμέντο για να το συμπληρώσουμε στο post. Οι καλές "μαρτυρίες" είναι ευπρόσδεκτες και υποστηρίζουν τα τεκτενόμενα στα τσουκάλια μας :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες και έχω κι' ένα χρέος να εξοφλήσω...
Βιβή μου, να το κάνεις...και θέλω να πιστεύω ότι θα το ευχαριστηθείτε αμφότεροι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές καλημέρες.
Μανουσίνα μου με τον τρόπο αυτό τα φασόλια, θα έλεγα πως δεν μοιάζουν με "όσπρια" ... κάτι από γεύση κάστανου και μανιταριού θυμίζουν, οπότε βάφτισέ τα έτσι και θα γίνουν αυτομάτως νόστιμα και καταναλώσιμα με πολύ ευκολία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο φαγητό!!! συνήθως το κάνουμε με άσπρα φασόλια, αλλά τα μπαρμπουνοφάσουλα τα λατρεύω και δεν είχα σκεφτεί να τα φτιάξω έτσι, πολύ νόστιμα θα είναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόγευμα
Καλή μου Πηνελόπη, για τα φύλλα του θάμνου λέω κι εγώ που εγώ σας μίλησα γι' αυτά, θυμάσαι; Δικό σου το βαζάκι που το κρατάς όλο ή το μοιράζεσαι όπως θέλεις. Στείλε στοιχία με e-mail. Θα απαντήσω με λεπτομέρειες. Φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου πατέρα μου του άρεσε πολύ να τρώει όσπρια με ρύζι μαζί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία μου, αφού το συνηθίζεις ως φαγητό, δοκίμασε και τούτη την εκδοχή. Είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα σας αρέσει εξίσου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Ελένη μου. Θα σου στείλω τα σχετικά στοιχεία, και θα περιμένω και οδηγίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι σίγουρη ότι θα βρω και μερικές καλές φίλες για να τα μοιραστούμε, γιατί τα ωραία πρέπει να τα μοιραζόμαστε.
Πολλούς χαιρετισμούς και καλό σου βράδυ.
Κική το ρύζι, ταιριάζει πολύ με τα όσπρια. Εμένα μου αρέσει κυρίως όταν αυτά δεν έχουν την μορφή σούπας, αλλά πιο "στεγνού" φαγητού όπως αυτό ή και σε σαλάτα όπως είναι το φακόρυζο με μπόλικο φρέσκα μυρωδικά και τουρσάκια.
ΑπάντησηΔιαγραφή