Τα πορτοκάλια σιγά-σιγά έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Είναι πρωταγωνιστές σε πολλά από τα χειμερινά γλυκά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα μήλα.
Έτσι σήμερα θα σας δώσω μια από τις συνταγές για γλυκά με την απόλυτη γεύση του πορτοκαλιού. Είναι η τάρτα της φωτογραφίας.
Προσωπικά έχω βάλει ήδη τις πρώτες μου πορτοκαλόφλουδες για λικέρ.
Ενώ έχω κάνει και μια μικρή δόση μαρμελάδας, όχι τόσο για άλειμμα σε ψωμάκι, όσο σε χρήση της σε άλλες συνταγές.
Το πορτοκάλι το χρησιμοποιώ συχνά και στα μαγειρέματά μου, γιατί δίνει υπέροχη γεύση στις σάλτσες, στα μαριναρίσματα, αλλά και χρώμα παρέα με τα αντίστοιχα μπαχαρικά, τούτο το τελευταίο το γράφω για την φίλη Dark Chef που μου το σχολίασε στο προηγούμενο post και φυσικά είχε απόλυτο δίκιο.
Το πορτοκάλι το χρησιμοποιώ συχνά και στα μαγειρέματά μου, γιατί δίνει υπέροχη γεύση στις σάλτσες, στα μαριναρίσματα, αλλά και χρώμα παρέα με τα αντίστοιχα μπαχαρικά, τούτο το τελευταίο το γράφω για την φίλη Dark Chef που μου το σχολίασε στο προηγούμενο post και φυσικά είχε απόλυτο δίκιο.
Έτσι σήμερα θα σας δώσω μια από τις συνταγές για γλυκά με την απόλυτη γεύση του πορτοκαλιού. Είναι η τάρτα της φωτογραφίας.
Τάρτα με πλήρες άρωμα πορτοκαλιού σε όλες τις στρώσεις της,
γι’ αυτό και o χαρακτηρισμός “3D”.
γι’ αυτό και o χαρακτηρισμός “3D”.
Στην πρώτη στρώση του μπισκότου, έχουμε αλεσμένα μπισκότα σοκολάτας, αλεσμένο αμύγδαλο, βούτυρο λιωμένο και όλα αυτά ανακατεμένα μ’ ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.
Στην δεύτερη στρώση έχουμε κρέμα πορτοκαλιού που φτιάχτηκε από : ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, ένα μεγάλο πακέτο τυρί κρέμα, ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος με κανονικά λιπαρά, χυμό από δύο μεγάλα πορτοκάλια που τον ζέστανα ελαφρώς και μέσα στον οποίο διέλυσα 4 φύλλα ζελατίνας αφού προηγουμένως είχα μουλιάσει σε κρύο νερό,. Τέλος μερικές σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού καθώς και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Στο τρίτο επίπεδο στρώσης έχουμε σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο, δύο μεγάλες πλάκες, ανακατεμένη με δύο κουταλιές λιωμένο βούτυρο, μισή κουταλιά κανέλα σκόνη και τρεις κουταλιές μαρμελάδας πορτοκάλι.
Η κατασκευή της είναι σχετικά απλή. Αλλά πρέπει να της δώσετε λίγο χρόνο γιατί χρειάζεται να σταθεροποιείται καλά κάθε στρώση πρώτα, πριν πάτε στην επόμενη.
Φτιάχνετε την βάση μπισκότου, αλέθοντας τα μπισκότα και τα αμύγδαλα. Στην συνέχεια τ’ ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα και τα στρώνετε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, την οποία καλά θα είναι να έχετε καλύψει με λαδόχαρτο για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα.
Βάζετε την βάση μπισκότου να παγώσει στο ψυγείο για τρία τέταρτα περίπου.
Στην συνέχεια φτιάχνετε την κρέμα πορτοκαλιού χτυπώντας μαζί, την ζάχαρη άχνη, την κρέμα τυριού και την κρέμα γάλακτος. Σταδιακά προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχετε διαλύσει την νωπή πλέον ζελατίνα καθώς και τις σταγόνες εσσάνς.
Στρώνετε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου και το ξαναβάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες.
Τρίτη και τελευταία στρώση είναι αυτή της σοκολάτας με την γεύση πορτοκαλιού.
Ζεσταίνετε σε bain marie, την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Όταν ενωθούν καλά τα δύο υλικά προσθέτετε και την μαρμελάδα. Ενώνετε καλά, στρώνετε πάνω από την κρέμα με την βοήθεια κουταλιού και βάζετε το γλυκό σας και πάλι στο ψυγείο.
Το ξεχνάτε για μερικές ώρες ... ίσως και για μια μέρα :-) για καλύτερα αποτελέσματα.
Στη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλασσαρισμένες πορτοκαλόφλουδες ή λίγα ρινίσματα πορτοκαλιού ή τέλος κάτι εντελώς διαφορετικό (προσωπικά έβαλα μερικούς καρπούς από γλυκό φυστίκι Αιγίνης).
Στη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλασσαρισμένες πορτοκαλόφλουδες ή λίγα ρινίσματα πορτοκαλιού ή τέλος κάτι εντελώς διαφορετικό (προσωπικά έβαλα μερικούς καρπούς από γλυκό φυστίκι Αιγίνης).
Ένα γλυκάκι πολύ γευστικό που «δικαιώνει» και το ιδιαίτερο δέσιμο της σοκολάτας με το πορτοκάλι!
Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το πορτοκαλάκι!!! 3D extra! Καλημέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα καλή μου Πηνελόπη!Μύρισα πορτοκάλι και σοκολάτα και ήρθα τρέχοντας!!! Πωπωωωωωω τί γεύση και άρωμα!!!! Μια μερίδα παρακαλώ;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣοκολατα και πορτοκαλι ειναι το καλυτερο μου! Γεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές Αμαλία μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερο άρωμα όντως σε τρεις διαστάσεις.
Αμέσως Κική μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα στείλω...γράψε διεύθυνση και έρχεται πακέτο :-))
Elpiniki ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι, προσωπικά πιστεύω πως είναι ακαταμάχητος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι πως και άλλοι σκέφτονται όπως εγώ.
Αρωματικό και αγχολυτικό !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα!!!λες σήμερα να είναι καλή;;;
Αμάν ρε Πηνελόπη!!! Έγκωσα και μόνο που το είδα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή μου τι να σου πω, τέτοιο τραγέλαφο, μάλλον δεν έχει ξαναζήσει η παντέρμη χώρα μας. Δύσκολη και η σημερινή (ακόμη τουλάχιστον).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς γλυκαθούμε λοιπόν όσο γίνεται…
Χα,χα,χα Δημήτρη μου…σκέψου και να την έτρωγες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά με τόσο «πίκρα» αδελφέ μου γύρω μας, μόνον ένα τέτοιο γλυκό θα μας κάνει να έρθουμε στα ίσα μας, έστω και με πολλές τύψεις.
Παρα πολύ ωραία φαινεται Πηνελόπη μου! Ειμαι σίγουρη για το άρωμα αλλά και για την νοστιμιά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά, καλό απόγευμα!
Πηνελόπηηηηηη στείλε κανένα κομμάτι απο δώ αμάν λιγούρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεος Πηνελοπη μου, κολλησε η μουριτσα μου στην οθονη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ λαχταριστό το γλυκό σου Πηνελόπη! Ότι πρέπει να μας γλυκάνει τέτοιες μέρες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σαι καλά Eri μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και απ' εμένα ένα φιλί στον μικρούλη σου.
Ροδάνθη, με τόσες αποστολές που μου ζητούνται σκέφτομαι σοβαρά να συνεργαστώ με εταιρία courier, να πετύχω και καλύτερες τιμές, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, σε καταλαβαίνω αγαπητή μου Λίλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπειρες φορές έχω πάθει τα "ίδια" κι' εγώ :-))
Μπας και καταφέρουμε να πάνε κάτω τα "φαρμάκια" που μας ποτίζουν Μαρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να κάνουμε ρε παιδιά, όλα τελικά παίζουν τον ρόλο τους (καλό ή κακό) μέσα στην καθημερινότητά μας.
Πολλές καλημέρες.
Καλημέρα! Τι λαχταριστή τάρτα είναι αυτή; Πρέπει να είναι θεϊκή! Μπράβο σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειος συνδυασμός υλικών και πιστεύω και τέλεια γεύση. Μπράβο, Πηνελόπη, θαυματούργησες. Φιλιά, καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ καλή μου Ερμιόνη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλένη μου, γλυκάκι που άρεσε σε όλους μας,μιας και συνδύασε το άρωμα με την σοκολάτα που είναι η αδυναμία των 2/3 της οικογένειας αλλά και των γύρω από αυτήν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλούς χαιρετισμούς.
Ηi Penelope! H συνταγη φαίνεται super αν και οι ποσοτητες που δίνεις είναι λίγο random:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή θέλω να την φτιάξω και να πετύχει,3 ερωτήσεις:
1) οταν λες "μεγάλο πακέτο κρέμα τυρί" εννοείς αυτό των 300γρ?
2) 1 "κουτάκι κρεμα γαλακτος" να υποθέσω αυτό των 250ml?
3)επειδή η μαρμελαδα πορτοκάλι είναι αρκετα δυσεύρετη μπορώ να την παραλείψω? Είναι μόνο για γεύση ή βοηθάει στο να δεσει και να σταθεροποιηθεί το μείγμα σοκολάτας λόγω της κολλώδους υφής της?
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Chris
υ.γ btw δοκίμασα και την ιδιόμορφη σπανακο-χορτοπιτά σου και βγήκε μουρλιάΧD...
Hallo Chris...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώ λοιπόν και στις 3 ερωτήσεις σου.
Μιλώ για το μεγάλο πακέτο αυτό των 300 γραμμαρίων ακριβώς.
200 γραμμάρια είναι τα κουτιά της κρέμας γάλακτος (τα μικρά) συνήθως υπάρχουν σε συσκευασία των 3 τεμαχίων.
Η μαρμελάδα πορτοκάλι, προσθέτει γεύση στην γκανάζ. Αν δεν έχεις πρόσθεσε 2 κουταλιές μέλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Θα βοηθήσει το δέσιμο αλλά θα δώσει και γυαλάδα στην σοκολάτα.
Χαίρομαι πολύ που άρεσε η "ιδιόμορφη" όπως την λες πίτα μου. Μόνο να ξέρεις ότι αυτή η πίτα με διάφορες παραλλαγές φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Καλό βράδυ και καλή επιτυχία στην τάρτα. Ελπίζω να σου αρέσει και αυτή :-))
Ευχαριστώ πάρα πολύ!Θα την φτιάξω και θα γράψω εντυπώσεις...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑναφορικά με την πίτα σου,όντως και εγω βρήκα πολλές παρόμοιες συνταγές στο internet αλλά η δική σου επικράτησε γιατι είχε:
α)απλά υλικά και το γιούρτι.
β)το σουσάμι on top (πολύ ωραία ιδέα).
γ)πιασάρικό τίτλο (πάντα πιάνει)
δ)φωτογένια :D
cu
Chris
Φωτογένια ε; Καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι όντως ωραίο το οπτικό αποτέλεσμα αυτής της πίτας και βεβαίως τα υλικά που συνδυάστηκαν όμορφα μεταξύ τους :-))
Περιμένουμε εντυπώσεις Chris.
ti diastasis echei i forma?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε/ανώνυμη μιας και υπογραφή δεν μας έβαλες :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήH συγκεκριμένη φόρμα ήταν διαμέτρου 20εκατ.
Ανάλογα με το τι διαθέτεις προσαρόζεςι υλικά και στρώσεις γλυκού.
Καλή σου μέρα.