9.11.11

Αρωματική Τάρτα Πορτοκαλιού, 3D

Τα πορτοκάλια σιγά-σιγά έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Είναι πρωταγωνιστές σε πολλά από τα χειμερινά γλυκά, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα μήλα.
Προσωπικά έχω βάλει ήδη τις πρώτες μου πορτοκαλόφλουδες για λικέρ.
Ενώ έχω κάνει και μια μικρή δόση μαρμελάδας, όχι τόσο για άλειμμα σε ψωμάκι, όσο σε χρήση της σε άλλες συνταγές.
Το πορτοκάλι το χρησιμοποιώ συχνά και στα μαγειρέματά μου, γιατί δίνει υπέροχη γεύση στις σάλτσες, στα μαριναρίσματα, αλλά και χρώμα παρέα με τα αντίστοιχα μπαχαρικά, τούτο το τελευταίο το γράφω για την φίλη  Dark Chef που μου το σχολίασε στο προηγούμενο post και φυσικά είχε απόλυτο δίκιο.

Έτσι σήμερα θα σας δώσω μια από τις συνταγές για γλυκά με την απόλυτη γεύση του πορτοκαλιού. Είναι η τάρτα της  φωτογραφίας.


Τάρτα με πλήρες άρωμα πορτοκαλιού σε όλες τις στρώσεις της, 
γι’ αυτό και o χαρακτηρισμός  “3D”.
Στην πρώτη στρώση του μπισκότου, έχουμε αλεσμένα μπισκότα σοκολάτας, αλεσμένο αμύγδαλο, βούτυρο λιωμένο και όλα αυτά ανακατεμένα μ’ ένα κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού.

Στην δεύτερη στρώση έχουμε κρέμα πορτοκαλιού που φτιάχτηκε από : ένα φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, ένα μεγάλο πακέτο τυρί κρέμα, ένα κουτάκι κρέμα γάλακτος με κανονικά λιπαρά,  χυμό από δύο μεγάλα πορτοκάλια που τον ζέστανα ελαφρώς και μέσα στον οποίο διέλυσα 4 φύλλα ζελατίνας αφού προηγουμένως είχα μουλιάσει σε κρύο νερό,. Τέλος μερικές σταγόνες εσσάνς πορτοκαλιού καθώς και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.

Στο τρίτο επίπεδο στρώσης έχουμε σοκολάτα κουβερτούρα 70% κακάο, δύο μεγάλες πλάκες, ανακατεμένη με δύο  κουταλιές λιωμένο βούτυρο, μισή κουταλιά κανέλα σκόνη και τρεις κουταλιές μαρμελάδας πορτοκάλι.

Η κατασκευή της είναι σχετικά απλή. Αλλά πρέπει να της δώσετε λίγο χρόνο γιατί χρειάζεται να σταθεροποιείται καλά κάθε στρώση πρώτα, πριν πάτε στην επόμενη.

Φτιάχνετε την βάση μπισκότου, αλέθοντας τα μπισκότα και τα αμύγδαλα. Στην συνέχεια τ’ ανακατεύετε με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα και τα στρώνετε σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο, την οποία καλά θα είναι να έχετε καλύψει με λαδόχαρτο για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα.
Βάζετε την βάση μπισκότου να παγώσει στο ψυγείο για τρία τέταρτα περίπου.

Στην συνέχεια φτιάχνετε την κρέμα πορτοκαλιού χτυπώντας μαζί, την ζάχαρη άχνη, την κρέμα τυριού και την κρέμα γάλακτος. Σταδιακά προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχετε διαλύσει την νωπή πλέον ζελατίνα καθώς και τις σταγόνες εσσάνς.

Στρώνετε το μείγμα πάνω από την βάση του μπισκότου και το ξαναβάζετε στο ψυγείο για 3 ώρες. 

Τρίτη και τελευταία στρώση είναι αυτή της σοκολάτας με την γεύση πορτοκαλιού.
Ζεσταίνετε σε bain marie, την σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Όταν ενωθούν καλά τα δύο υλικά προσθέτετε και την μαρμελάδα. Ενώνετε καλά, στρώνετε πάνω από την κρέμα με την βοήθεια κουταλιού και βάζετε το γλυκό σας και πάλι στο ψυγείο.
Το ξεχνάτε για μερικές ώρες ... ίσως και για μια μέρα :-)  για καλύτερα αποτελέσματα.
Στη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλασσαρισμένες πορτοκαλόφλουδες ή λίγα ρινίσματα πορτοκαλιού ή τέλος κάτι εντελώς διαφορετικό (προσωπικά έβαλα μερικούς καρπούς από γλυκό φυστίκι Αιγίνης).
Ένα γλυκάκι πολύ γευστικό που «δικαιώνει» και το ιδιαίτερο δέσιμο της σοκολάτας με το πορτοκάλι!

28 σχόλια:

  1. Μέχρι εδώ μοσχομύρισε το πορτοκαλάκι!!! 3D extra! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα καλή μου Πηνελόπη!Μύρισα πορτοκάλι και σοκολάτα και ήρθα τρέχοντας!!! Πωπωωωωωω τί γεύση και άρωμα!!!! Μια μερίδα παρακαλώ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοκολατα και πορτοκαλι ειναι το καλυτερο μου! Γεια στα χερια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρες πολλές Αμαλία μου.
    Ιδιαίτερο άρωμα όντως σε τρεις διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμέσως Κική μου.
    Να στείλω...γράψε διεύθυνση και έρχεται πακέτο :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elpiniki ο συνδυασμός σοκολάτας με πορτοκάλι, προσωπικά πιστεύω πως είναι ακαταμάχητος.
    Φαντάζομαι πως και άλλοι σκέφτονται όπως εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αρωματικό και αγχολυτικό !!!
    Καλημέρα!!!λες σήμερα να είναι καλή;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμάν ρε Πηνελόπη!!! Έγκωσα και μόνο που το είδα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή μου τι να σου πω, τέτοιο τραγέλαφο, μάλλον δεν έχει ξαναζήσει η παντέρμη χώρα μας. Δύσκολη και η σημερινή (ακόμη τουλάχιστον).
    Ας γλυκαθούμε λοιπόν όσο γίνεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χα,χα,χα Δημήτρη μου…σκέψου και να την έτρωγες!
    Αλλά με τόσο «πίκρα» αδελφέ μου γύρω μας, μόνον ένα τέτοιο γλυκό θα μας κάνει να έρθουμε στα ίσα μας, έστω και με πολλές τύψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρα πολύ ωραία φαινεται Πηνελόπη μου! Ειμαι σίγουρη για το άρωμα αλλά και για την νοστιμιά της!
    Φιλιά πολλά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πηνελόπηηηηηη στείλε κανένα κομμάτι απο δώ αμάν λιγούρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελεος Πηνελοπη μου, κολλησε η μουριτσα μου στην οθονη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ λαχταριστό το γλυκό σου Πηνελόπη! Ότι πρέπει να μας γλυκάνει τέτοιες μέρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Να σαι καλά Eri μου.
    Χαιρετισμούς πολλούς και απ' εμένα ένα φιλί στον μικρούλη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ροδάνθη, με τόσες αποστολές που μου ζητούνται σκέφτομαι σοβαρά να συνεργαστώ με εταιρία courier, να πετύχω και καλύτερες τιμές, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αμ, σε καταλαβαίνω αγαπητή μου Λίλα.
    Απειρες φορές έχω πάθει τα "ίδια" κι' εγώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπας και καταφέρουμε να πάνε κάτω τα "φαρμάκια" που μας ποτίζουν Μαρία μου!
    Τι να κάνουμε ρε παιδιά, όλα τελικά παίζουν τον ρόλο τους (καλό ή κακό) μέσα στην καθημερινότητά μας.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα! Τι λαχταριστή τάρτα είναι αυτή; Πρέπει να είναι θεϊκή! Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Τέλειος συνδυασμός υλικών και πιστεύω και τέλεια γεύση. Μπράβο, Πηνελόπη, θαυματούργησες. Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαριστώ σε πολύ καλή μου Ερμιόνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ελένη μου, γλυκάκι που άρεσε σε όλους μας,μιας και συνδύασε το άρωμα με την σοκολάτα που είναι η αδυναμία των 2/3 της οικογένειας αλλά και των γύρω από αυτήν.
    Πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ηi Penelope! H συνταγη φαίνεται super αν και οι ποσοτητες που δίνεις είναι λίγο random:)
    Επειδή θέλω να την φτιάξω και να πετύχει,3 ερωτήσεις:
    1) οταν λες "μεγάλο πακέτο κρέμα τυρί" εννοείς αυτό των 300γρ?
    2) 1 "κουτάκι κρεμα γαλακτος" να υποθέσω αυτό των 250ml?
    3)επειδή η μαρμελαδα πορτοκάλι είναι αρκετα δυσεύρετη μπορώ να την παραλείψω? Είναι μόνο για γεύση ή βοηθάει στο να δεσει και να σταθεροποιηθεί το μείγμα σοκολάτας λόγω της κολλώδους υφής της?
    Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
    Chris

    υ.γ btw δοκίμασα και την ιδιόμορφη σπανακο-χορτοπιτά σου και βγήκε μουρλιάΧD...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Hallo Chris...
    Απαντώ λοιπόν και στις 3 ερωτήσεις σου.
    Μιλώ για το μεγάλο πακέτο αυτό των 300 γραμμαρίων ακριβώς.
    200 γραμμάρια είναι τα κουτιά της κρέμας γάλακτος (τα μικρά) συνήθως υπάρχουν σε συσκευασία των 3 τεμαχίων.
    Η μαρμελάδα πορτοκάλι, προσθέτει γεύση στην γκανάζ. Αν δεν έχεις πρόσθεσε 2 κουταλιές μέλι και ξύσμα πορτοκαλιού. Θα βοηθήσει το δέσιμο αλλά θα δώσει και γυαλάδα στην σοκολάτα.

    Χαίρομαι πολύ που άρεσε η "ιδιόμορφη" όπως την λες πίτα μου. Μόνο να ξέρεις ότι αυτή η πίτα με διάφορες παραλλαγές φτιάχνεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
    Καλό βράδυ και καλή επιτυχία στην τάρτα. Ελπίζω να σου αρέσει και αυτή :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ευχαριστώ πάρα πολύ!Θα την φτιάξω και θα γράψω εντυπώσεις...
    Αναφορικά με την πίτα σου,όντως και εγω βρήκα πολλές παρόμοιες συνταγές στο internet αλλά η δική σου επικράτησε γιατι είχε:
    α)απλά υλικά και το γιούρτι.
    β)το σουσάμι on top (πολύ ωραία ιδέα).
    γ)πιασάρικό τίτλο (πάντα πιάνει)
    δ)φωτογένια :D
    cu
    Chris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φωτογένια ε; Καλό!
    Είναι όντως ωραίο το οπτικό αποτέλεσμα αυτής της πίτας και βεβαίως τα υλικά που συνδυάστηκαν όμορφα μεταξύ τους :-))
    Περιμένουμε εντυπώσεις Chris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ti diastasis echei i forma?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμε/ανώνυμη μιας και υπογραφή δεν μας έβαλες :-)
    H συγκεκριμένη φόρμα ήταν διαμέτρου 20εκατ.
    Ανάλογα με το τι διαθέτεις προσαρόζεςι υλικά και στρώσεις γλυκού.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή