Και ήρθε η ευλογημένη ώρα που τα αγαπημένα μου αρωματικά χόρτα,
πιάσανε «λιμάνι» στην κουζίνα μου.
Υ.Γ.
Και όταν τέτοια χόρτα πέσουν στα χέρια μου, η μόνη μου σκέψη
είναι πίτα, και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα :-)))
Αλλά που χρόνος εκείνη την ώρα για άνοιγμα σπιτικού φύλλου... αφού
άλλα πολλά περίμεναν την παρέμβαση των χεριών μου, προκειμένου να υλοποιηθούν.
Έτσι, αποφάσισα να βάλω
κάποιον άλλον να δουλέψει για μένα και να μου ετοιμάσει την απαραίτητη ζύμη, η
οποία σε δεύτερη φάση απλώς θα «μεταμορφωνόταν» από εμένα.
Και η χορτόπιτα μπήκε σε φάση υλοποίησης, με σπανάκι, μυρώνια,
καυκαλήθρες, φρέσκα κρεμμυδάκια και άνηθο. Ψιλοκόπηκαν, σοταρίστηκαν, προστέθηκαν
λίγες ψιλές χυλοπίτες, φέτα, αλατάκι και πιπεράκι, κάρυ και με περίμεναν.
Περίμεναν δηλαδή την ζύμη να ολοκληρωθεί στον
αρτοπαρασκευαστή, που μετά γεμίστηκε σε στριφτάρια τα οποία και συνέθεσαν το
τελικό αποτέλεσμα.
Για την ζύμη αφράτου
ψωμιού
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
330 γραμ. νερό,
80 γραμ. λάδι,
1 αυγό μεγάλο,
½ κουταλάκι αλάτι,
½ κουταλάκι ζάχαρη,
1 κουταλιά ξύδι.
1,5 φακελάκι ξηρής μαγιάς
Όλα τα υλικά μπήκαν στο μηχάνημα παρασκευής που δούλεψε στο
πρόγραμμα του ζυμώματος για μια ώρα και 20 λεπτά.
Για την γέμιση της πίτας
400 γραμ. σπανάκι πλυμένο και καθαρισμένο,
1 ματσάκι μυρώνια,
1 ματσάκι καυκαλήθρες,
1 ματσάκι άνηθος,
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα,
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
½ ποτήρι του κρασιού χυλοπίτες ψιλές (ρύζι, πλιγούρι ή
τραχανάς κάνουν επίσης)
250 γραμ φέτα
αλάτι (με προσοχή λόγω του τυριού) πιπέρι και λίγο κάρυ.
Τα λαχανικά ψιλοκόβονται όλα και σοτάρονται μέσα σε λίγο ελαιόλαδο.
Όταν τελειώσει η διαδικασία τους, τ' αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τις χυλοπίτες,
την φέτα και τα μπαχαρικά και ανακατεύετε καλά.
Η ζύμη για μένα ήταν έτοιμη σε μία ώρα και είκοσι λεπτά (πάντα αυτό εξαρτάται από το διαθέσιμο πρόγραμμα και μηχάνημα). Τη χώρισα σε τρεις μπάλες ίδιου μεγέθους και κάθε μια από αυτές ανοίχτηκε
με την βοήθεια του νισεστέ, σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο φύλλο (το κατά δύναμιν
πάντα…)
Σημείωση: για την σπανακόπιτα χρησιμοποίησα μόνον τα δύο φύλλα, σε σχέση με τη γέμιση που ετοίμασα, καθώς και το ταψί που έβαλα (ταψί 24αρι).
Σημείωση: για την σπανακόπιτα χρησιμοποίησα μόνον τα δύο φύλλα, σε σχέση με τη γέμιση που ετοίμασα, καθώς και το ταψί που έβαλα (ταψί 24αρι).
Στην επιφάνεια του κάθε φύλλου μοιράστηκε η γέμιση της πίτας,
αφήνοντας όμως ελεύθερη κατά ένα πόντο την μια άκρη του
Το φύλλο έγινε ρολό στριφτάρι, κλείνοντας ανάμεσα την μυρωδάτη
γέμιση.
Τα δύο στριφτάρια μπήκαν σε καλά λαδωμένο ταψί, αλείφθηκαν και
από πάνω με λίγο ελαιόλαδο και πήραν την μορφή πίτας «σαλιγκάρι» όπως είπε και
ο μικρός της παρέας!
Την άφησα σε ελαφρώς ζεστό φούρνο για 40 λεπτά, ώστε να ξανά-φουσκώσει
και κατόπιν την έψησα στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά, με αέρα.
Το τελικό γευστικό αποτέλεσμα μάλλον δικαίωσε την όλη προσπάθεια
και άφησε και χρόνο για να γίνουν οι υπόλοιπες δουλειές μας.
Υ.Γ.
Το τρίτο κομμάτι ζύμης το άλειψα με σπιτική κέτσαπ, έκοψα
ζαμπόν γαλοπούλας και κίτρινο μαλακό τυρί σε μικρούς κύβους, πασπάλισα με λίγη ρίγανη,
το έκανα ρολό και το έκοψα σε κομμάτια περίπου 6-7 εκατοστών. Τ’ άλειψα με λίγο
λάδι (μπορείτε και με γάλα και κρόκο αυγού) και δημιούργησα έξι σπιτικές ζαμπόνο-τυρόπιτες
που καταναλώθηκαν σχεδόν άμεσα, αφού πέρασαν κι’ αυτές βέβαια την διαδικασία
φουσκώματος και ψησίματος.
Άπό την φωτογραφία σου φαίνεται λαχταριστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Σ΄ευχαριστώ Νοτούλα.
ΔιαγραφήΠραγματικά βγήκε νόστιμη και τούτη η εκδοχή πίτας.
Μην μου κάνεις τέτοια και είναι δύσκολη ώρα και το φαγητό ακόμη ψήνεται στο φούρνο!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλα βρε Λίλα μου. θα Βγει το φαγάκι σας (τι καλό αλήθεια;) και όλα θα μπουν στην θέση τους!
ΔιαγραφήΜπράβο σου Πηνελόπη!!!Έκανες μία υπέροχη στριφτοτυρόπιτα με τα καταπληκτικά μυρωδάτα λαχανικά που μόνο η ελληνική γη ξέρει να δίνει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ αρτοπαρασκευαστής ..βοήθησε να πραγματοποιηθεί πιο γρήγορα ίσως..όταν συντρέχουν λόγοι που δεν μας επιτρέπουν να ΄΄πιάσουμε΄΄δικό μας ζυμάρι.Παράλληλες δουλειές,κούραση ή και γιατί όχι ..η επιτρεπόμενη που και που τεμπελιά[όπως μου συμβαίνει εμένα πολλές φορές!!!].
Πάντως το αποτέλεσμα σε αποζημίωσε!Φουσκωτή και λαχταριστή με πληθωρικό γέμισμα,με το απαραίτητο τυράκι που αδελφώνεται αρμονικά με τα χόρτα,καλοψημένη και χορταστική!
Μ΄άρέσει η πίτα ,αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο..καυτή και τραγανή,με τη γέμιση να προσπαθεί να συγκρατηθεί μέσα στα φύλλα.
Καλή σου μέρα,φιλιά πολλά,πολλά.
Φωτεινή μου, δίκιο έχεις!!
ΔιαγραφήΔίκιο σε όλα δηλαδή... μόνον που τούτη η εκδοχή σου δίνει μια άλλη αίσθηση. Μια αφράτη ζύμη ψωμιού που έχει τραγανή κόρα. Και εδώ μάλλον έχει κανείς την διαφορά, σε σχέση με τη παραδοσιακή πίτα ταψιού.
Καλό μεσημέρι σου εύχομαι.
Τι νοστιμη πιτουλα, και η Ειρηνη ειχε πιτουλα για σημερα, με βαλατε στα μερακια και θα οργανωθω για το Σαββατο, που εχει λαϊκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφαγωτη!
Να οργανωθείς Μαρίνα μου...να οργανωθείς γιατί τούτη την εποχή τα αρωματικά χόρτα είναι σχεδόν στο "φόρτε" τους αφού έχουν κυκλοφορήσει.
ΔιαγραφήΤόσο τα άγριο όσο και αυτά που πλέον καλλιεργούνται από παραγωγούς.
Σε λίγο καιρό εκεί κατά την Άνοιξη θα βγει και ο φρέσκος μάραθος.
Χάρμα...
Καλημέρες πολλές.
Opos eixa grapsei kapote sti Zabia.....h xortopita einai i kaliteri pita sto kosmo!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο έχεις Pepi μου.
ΔιαγραφήΚαι που να δεις που τα υπόλοιπα αρωματικά που μου έμειναν, τα πάντρεψα με τριμμένη κολοκύθα (να ναι καλά ο πεθερός), κρεμμύδια ξερά και διάφορα τυράκια (φέτα, λίγο μπλε τυρί, κεφαλοτύρι και λίγο κίτρινο) και έκανα ένα "αγροτικό σουφλέ" με φαρδιά λαζάνια για τη σημερινή μέρα...
Να σε περιμένω για φαγητό; Λέγε;
Καλημέρες πολλές.
Χτυπάω το κουδούνι, εδώ και ώρα!!!!!!!!!!!!!!!!! Δε μ ακούς?????????????????????????????????????
ΔιαγραφήA! Κάτσε σου ανοίγω...
ΔιαγραφήΓιατί έφτιαχνα και κάτι μους με βατόμουρα :-) για επιδόρπιο, μην σ' αφήσω και χωρίς γλυκάκι.
AAAAAAAAA!!!!!!!!!!
ΔιαγραφήAnipomono.....
Εγώ που ήμουν και δεν έφαγα πίτα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες να δοκιμάσω αύριο το φύλλο στο μηχάνημα;;
Καλό μεσημέρι.
Αμ εσύ θα ξεχάστηκες κάπου με το πλέξιμο...Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΓιατί βρε συ να μην το δοκιμάσεις το μηχάνημα. Μια ευκολία για τα πονεμένα μας χέρια είναι κι' αυτό.
Αλλά να θυμάσαι πως μιλάμε για ζύμη ψωμιού εδώ, και όχι παραδοσιακό φύλλο.
Ο συνδυασμός αυτών των χόρτων είναι απλά ανεπανάληπτος! Μια παρόμοια πιτούλα φτιάχνει και η μάνα, στην οποία προσθέτει και πράσα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάζεις και χυλοπίτες και κάρυ ε; Πολύ ενδιαφέρουσες προσθήκες!
Και μ' αρέσει που την έκανες στριφτή! Έχει άλλη χάρη!
Φιλιά πολλά!
Ξέρει πολύ καλά η μανούλα σου, τι κάνει Ερμιόνη μου!
ΔιαγραφήΑυτές οι πιτες είναι ανεπανάληπτες και όσες φορές στο δικό μου σπίτι ή στο πατρικό μου, είχαν σερβιριστεί σε φίλους του εξωτερικού είχαν μείνει άφωνοι.
Τα χόρτα αυτά δεν βρίσκονται εύκολα στις χώρες της Ευρώπης γι' αυτό και η Ελληνική γη (ίσως και άλλες γύρω από την Μεσόγειο) προσφέρει γευστικές εμπειρίες μοναδικές.
....η καλύτερη πίτα στον κόσμο, όταν ο καλός σου σού φέρνει μυρώνια και καυκαλήθρες και τα χρυσά χεράκια βοηθούν στο τύλιγμα...Καλά δεν λέω, κάαααατι έκανες και εσύ...:)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αφού σου είπα τα "καλυτερότερα", κέρνα το σερβιρισμένο κομμάτι!
Z.
Ε, καλά... άμα μου αναγνωρίζεις καλή μου Ζαμπία ότι κάτι έκανα κι' εγώ, για την δημιουργία τούτης της πίτας, το σερβιρισμένο το "κερδίζεις" για τα καλά σου λόγια.
ΔιαγραφήΚαι θα σου βάλω κι' ένα έξτρα κομματάκι ως μπόνους γιατί είσαι και παιδί καλόφωγο :-)))
Πηνελόπη μου καλή, τι λαχταριστή πίτα είναι αυτή! Τι γέμιση καιτι φύλλο! Οι έκπληξη είναι οι χυλοπίτες, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ στην πίτα. Χυλοπίτες εννοείς τις κοφτές; Γνωρίζω ότι στην Ήπειρο χρησιμοποιούν ρύζι και στην περιοχή μου γλυκό τραχανά. Αφού το σερβιρισμένο κομματάκι το πήρε η Ζαμπία, στείλε σ' εμένα μία ακρούλα! Για πίτα δεν λέω ποτέ όχι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά.
ΥΓ. Το τρίτο φύλλο με αποτελείωσε!
Ακριβώς Ελένη μου.
ΔιαγραφήΜιλώ για τις μικρές κοφτές χυλοπίτες, οι οποίες πραγματικά επιτελούν τον ίδιο σκοπό με το ρύζι ή τον τραχανά (τον οποίο επίσης βάζω στις χορτόπιτες) και έχουν και πολύ ωραία γεύση ενώ διατηρούν παρουσία διακριτική στο όλο σύνολο.
Θα σερβίρω και για σένα κομματάκι, χωρίς δεύτερη συζήτηση :-)) όσο για την ζαμπονοτυρόπιτα έκανε θραύση στον "άμαχο πληθυσμό"!
Αααααχχχχχχχχχχ!!!!!Πηνελόπη με πέθανες και είμαι σε διάλειμμα!!! Τώρα εγώ πεινάω και θέλω απ' αυτή την υπέροχη πίτα σου... όλο άρωμα και γεύση!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτη!!!
Τελικά με βλέπω να την κάνω την συνεργασία με την εταιρία Courier, για να πετύχω καλύτερες τιμές, για όλες τις περιοχές διανομής :-)))
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά Κική μου.
Ε καλά τώρα, αυτό είναι ζαβολιά! Η πίτα είναι σίγουρα τέλεια, νόστιμη και μυρωδάτη (φαίνεται άλλωστε) κι εσύ μας λες ότι έκανες ΚΑΙ ζαμπονοτυρόπιτα!!! Εντάξει, η αντοχή του πεινασμένου έχει και όρια Πηνελόπη! Λίγο έλεος παρακαλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι ζαβολιάρα...και κέρδισα τον γύρο!!
ΔιαγραφήΌχι που θα με "έβγαζες" εσύ νοκ-άουτ εσύ καλή μου Αμαλία με θαυμάσια Ικαριώτικα πιτάκια σου :-)))
Φιλιά πολλά και πολύ Δύναμη να έχεις με όλα τα "ανάποδα" των τελευταίων ημερών!
Πόσο ωραία φαίνεται! Και ζαμπονοτυρόπιτα... τι να πω είσαι θησαυρός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θα πάρω πιτούλα και θα φύγω!
Για θησαυρός δεν ξέρω ... Πόπη μου!
ΔιαγραφήΑλλά για "εκμεταλλευτής" πόρων και υλικών, καλή είμαι :-))) ειδικά με τους διαθέσιμους χρόνους μου.
Καλό μεσημέρι εύχομαι.
Αχ, τα μαγικά σου τα χεράκια, Πηνελόπη μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπως έτσι έφτιαχνε η γιαγιά μου τσουκνιδόπιτα, με ζυμαράκι ψωμιού!!
Θύμησες και ωραίες γεύσεις!
Φιλιά πολλά!
Είδες τι μνήμες μας άφησαν πίσω τους οι γιαγιάδες μας, βρε Στελλίτσα;
ΔιαγραφήΚι' εγώ κάπως έτσι τις "φέρνω" πολύ συχνά μέσα στην μνήμη μου και κάποιες φορές και στις κατσαρόλες μου, όταν προσπαθώ να πετύχω μια γεύση άλλων καιρών...
Πετυχημένο πείραμα. Και την άλλη μέρα ήταν το κολατσιό όλων μας, έτοιμο.
Φιλιά κι' απ' εμένα.
Τον έχω παροπλισμένο τον αρτοπαρασκευαστή μου και με προκαλεί η πίτα σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακώς Βαγγελιώ μου...
ΔιαγραφήΕίναι βοήθεια, ειδικά άμα θέλεις να κάνεις άλλα πράγματα, μέσα στις δυό ώρες που θέλει μια καλή ζύμη, για να την ετοιμάσεις.
Για ξεκίνα τις δοκιμές σου :-)))
Ωραία πίτα!!!!!!!!! Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου,να είχα λίγη τώρα και ας είναι αργά,καλο ξημέρωμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ πολύ Νέλη μου.
ΔιαγραφήΚαι πιο πολύ σ' ευχαριστώ για την ιδέα των μανιταριών.
Καλό απόγευμα.
λέω πάντα ναι στην χορτόπιτα. Ωραία ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία και σχετικά εύκολη στην εφαρμογή, χάρη στο μηχάνημα αγαπητή Αθηνά.
ΔιαγραφήΦοβερή, φοβερή πίτα από τα φοβερά χεράκια σου, και θέλω θέλω θέλω χόρτα και μυρώνια και καυκαλήθρες και πού να τα βρω μου λες;;; Άντε, δε βαριέσαι, όταν έρθει η ώρα να φτιάξω πίτα θα βάλω ό,τι έχω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Οι πίτες είναι πάντα φαγητό "έκπληξη" Μάρθα μου.
ΔιαγραφήΌπως τ' Kinder Αυγουλάκια :-)
Με ότι έχεις και σου βρίσκεται και λίγο μεράκι... και το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα πολύ γευστικό.
Χαιρετισμούς και φιλιά και απ' εμένα.
Τέλεια η πίτα! Μου άνοιξες την όρεξη! Εξαιρετική η ιδέα σου να χρησιμοποιήσεις τον παρασκευαστή αντί να ανοίξεις φύλλο! Και οι ζαμπονοτυρόπιτες σούπερ μπόνους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Προκειμένου να "εξυπηρετηθώ" Αναστασία μου στους διαθέσιμου χρόνους :-) κάνω τις σκέψεις μου πράξεις...και βάζω τα μηχανήματα να δουλεύουν για μένα.
ΔιαγραφήΤο σούμπερ μπόνους ήταν το κερασάκι στην τούρτα.
Καλημέρες πολλές και καλό ΣΚ να έχεις.
Μιαμ, μιαμ!!! Τι λαχταριστή πίτα ειναι αυτη?!?!?! Κι εχω καιρο να φαω και να φτιαξω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Ελπινίκη!!!
ΔιαγραφήΕ, μπες στα "αίματα" καλή μου και ξεκίνα, ειδικά που τώρα τα χόρτα είναι σε αφθονία.
Καλημέρα να έχεις.
Μμμμμμμμμμμμμμμ ... Πηνελόπη έσκισες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Thanks dear!!!
ΔιαγραφήΕ, κάνουμε πράγματα που μας βοηθούν να φάμε νόστιμο φαγάκι και να είμαστε και μέσα στην "παράδοση" :-)))
Καλημέρα Κωνσταντίνα.
Φαίνεται τέλεια. Μόνο που βλέπω τη ζύμη-φύλλο έτσι ξεροψημένο από πάνω δεν έχω λόγια Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και η γέμιση με τα αρωματικά χόρτα.
Μπράβο σου!
Φιλιά
Σ'ευχαριστώ καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΜε τόσα καλά λόγια βρε σύ με "ανεβάσατε" πολύ πρωί-πρωί Παρασκευής :-)))
Πηνελόπη μου φαίνεται καταπληκτική!!!Τι φύλλο είναι αυτό;;;Γεια στα χέρια σου!!!Μας πέθανες πάλι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Εγώ να ξέρεις Ελένη μου, πως δεν το έκανα για να σας αναστατώσω.
ΔιαγραφήΑλλά ήθελα να κάνω κάτι νόστιμο, για βραδινό και κολατσιό την άλλη μέρα, και μάλιστα σε παράλληλους ρυθμούς με άλλα (όπως ήδη έγραψα) και τελικά
βρέθηκα με μια πολύ ωραία ιδέα στα χέρια μου αλλά και στις οθόνες σας :-)
Καλημέρες πολλές και καλό ΣΚ εύχομαι.
Με τρέλανες!!!! Λατρεύω τις πίτες, αγαπώ τα αγρια χόρτα και ο συνδιασμός τους με στέλνει στα ουράνια!!! Μου λείπουν οι χορτόπιτες όσο δε φαντάζεσαι!!! Για να καταλάβεις πόσο τις αγαπώ κόντεψα να γεννήσω πριν την ώρα μου εξαιτίας μιας τέτοιας πίτας...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρινάκι μου σε νοιώθω!!!
ΔιαγραφήΠαρόμοιες καταστάσεις έχω ζήσει κι' εγώ με τις χορτόπιτες...μέχρι ασθένείας!!
Αλήθεια εκεί δεν υπάρχουν παρόμοια χόρτα;
Γενικώς στις βόρειες χώρες της Ευρώπης εννοώ;
Tο έχω ως απορία...
Χαιρετισμούς πολλούς.
Χορτόπιτα σε ζύμη ψωμιού!!! Τι απίθανη ιδέα είναι αυτή!!! Δεν νομίζω πως έχω φάει γενικότερα πίτα σε ζύμη ψωμιού!!! Θα έχει ποτίσει το ζυμάρι από τη γέμιση και θα είναι κόλαση η πίτα σου!!! Το σκέφτομαι τώρα και πείνασα!!! χαχαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!
E, καιρός να το καλοσκεφτείς Θάλεια και να μπεις και σε "πρακτική" εφαρμογή του πράγματος!!!
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς και καλημέρες.
Λατρεύω αυτού του είδους τις πίτες , μου θυμίζει την μαμά μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Οι πίτες, γενικώς μας θυμίζουν τις γιαγιάδες μας και τις μαμάδες μας και αυτό μας κάνει να τις "λατρεύουμε" ακόμη πιο πολύ Σοφία μου.
Διαγραφή