Μιας και οι μέρες το καλούν, ας δούμε μια ακόμη ιδέα για μια γιορταστική παρουσίαση σ' ένα κατά τ' άλλα, πολύ κλασσικό ορεκτικό για το τραπέζι μας.
Τυρόπιτα ή κεϊκ ή κάτι ενδιάμεσο ίσως...αλλά με πολύ απλά υλικά.
Αυτό που μετράει στην παρούσα συνταγή πέρα από την νοστιμιά είναι η ιδέα.
Και η ιδέα για τυρόπιτα σε φόρμα του κεϊκ είναι κάτι που έχουμε όλοι μας δει σε αρκετά φιλικά blogs μαγειρικής, αλλά και σε περιοδικά που κυκλοφορούν.
Προσωπικά απλώς έκανα τους δικούς μου (όπως πάντα δηλαδή...) πειραματισμούς και έρχομαι να τους μοιραστώ μαζί σας.
Να τονίσω ότι είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα και σαφώς "σηκώνει" τους συνδυασμούς που ο καθένας προτιμά για την γέμιση, αρκεί αυτή να μην είναι πολύ υγρή.
Χρησιμοποίησα ένα πακέτο (2 φύλλων) φρέσκιας σφολιάτας,
300 γραμ. φέτα τριμμένη,
200 γραμ. τυρί τσένταρ (cheddar) επίσης τριμμένο (στον τρίφτη)
100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό,
3 μεσαίου μεγέθους αυγά,
1/2 φλιτζανιού γάλα φρέσκο,
1/3 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 κουταλιά σούπας (όχι πολύ γεμάτη) μουστάρδα απαλή,
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο,
και τέλος,
2 κουταλιές (όχι πολύ γεμάτες) βούτυρο μαλακό αλλά όχι λιωμένο,
καθώς και 8-10 φέτες γαλοπούλα καπνιστή κομμένες στην μέση.
Σε μια αντικολλητική φόρμα του κεϊκ, άλειψα με το βούτυρο πολύ καλά τα τοιχώματα, τον πάτο αλλά και τον λαιμό της φόρμας.
Έφτιαξα το μείγμα της γέμισης με τα τυριά μου τριμμένα, τ' αυγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και τον άνηθο.
Έκοψα την σφολιάτα σε λωρίδες (γύρω στα 5 εκατοστά φάρδος) και με αυτές του πρώτου φύλλου "έκτισα" την φόρμα μου, φροντίζοντας να μην αφήσω κενά. Όπου κενό, έκοβα κομμάτι και κάλυπτα την επιφάνεια της φόρμας.
Έβαλα την μισή γέμιση των τυριών. Έστρωσα με κομμάτια από τις φέτες της γαλοπούλας.
Συνέχισα με την υπόλοιπη γέμιση και τελείωσα με την υπόλοιπη γαλοπούλα.
Κάλυψα με λωρίδες σφολιάτας, φροντίζοντας πάντα, να μην υπάρχουν τρύπες ή κενά και γύρισα τις άκρες προς τα μέσα και στα πλαϊνά τοιχώματα αλλά και στον λαιμό της φόρμας.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι που είχε ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Την έβγαλα και την άφησα να σταθεί για μισή ώρα και την αναποδογύρισα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Μην την κόψετε νωρίτερα (προσωπικά βιάστηκα λιγάκι να την κόψω) γιατί είναι πολύ ζεστή η γέμιση και δεν θα βοηθήσει στο σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση και Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι μας.
Υ.Γ. σίγουρα θα σας περισσέψουν λίγα κομμάτια σφολιάτας.
Μην τα πετάξετε. Κόψτε τα όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
Ζεστάνετε καλά, ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα, τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με λίγο μέλι και έξτρα κανέλα.
Οι πιο γρήγορες τηγανίτες που έχετε ποτέ φτιάξει :-))
Τυρόπιτα ή κεϊκ ή κάτι ενδιάμεσο ίσως...αλλά με πολύ απλά υλικά.
Αυτό που μετράει στην παρούσα συνταγή πέρα από την νοστιμιά είναι η ιδέα.
Και η ιδέα για τυρόπιτα σε φόρμα του κεϊκ είναι κάτι που έχουμε όλοι μας δει σε αρκετά φιλικά blogs μαγειρικής, αλλά και σε περιοδικά που κυκλοφορούν.
Προσωπικά απλώς έκανα τους δικούς μου (όπως πάντα δηλαδή...) πειραματισμούς και έρχομαι να τους μοιραστώ μαζί σας.
Να τονίσω ότι είναι κάτι που γίνεται πολύ εύκολα και σαφώς "σηκώνει" τους συνδυασμούς που ο καθένας προτιμά για την γέμιση, αρκεί αυτή να μην είναι πολύ υγρή.
Τυρόπιτα σαν κεϊκ
Χρησιμοποίησα ένα πακέτο (2 φύλλων) φρέσκιας σφολιάτας,
300 γραμ. φέτα τριμμένη,
200 γραμ. τυρί τσένταρ (cheddar) επίσης τριμμένο (στον τρίφτη)
100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό,
3 μεσαίου μεγέθους αυγά,
1/2 φλιτζανιού γάλα φρέσκο,
1/3 κοφτό κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο,
1 κουταλιά σούπας (όχι πολύ γεμάτη) μουστάρδα απαλή,
2 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο,
και τέλος,
2 κουταλιές (όχι πολύ γεμάτες) βούτυρο μαλακό αλλά όχι λιωμένο,
καθώς και 8-10 φέτες γαλοπούλα καπνιστή κομμένες στην μέση.
Σε μια αντικολλητική φόρμα του κεϊκ, άλειψα με το βούτυρο πολύ καλά τα τοιχώματα, τον πάτο αλλά και τον λαιμό της φόρμας.
Έφτιαξα το μείγμα της γέμισης με τα τυριά μου τριμμένα, τ' αυγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα και τον άνηθο.
Έκοψα την σφολιάτα σε λωρίδες (γύρω στα 5 εκατοστά φάρδος) και με αυτές του πρώτου φύλλου "έκτισα" την φόρμα μου, φροντίζοντας να μην αφήσω κενά. Όπου κενό, έκοβα κομμάτι και κάλυπτα την επιφάνεια της φόρμας.
Έβαλα την μισή γέμιση των τυριών. Έστρωσα με κομμάτια από τις φέτες της γαλοπούλας.
Συνέχισα με την υπόλοιπη γέμιση και τελείωσα με την υπόλοιπη γαλοπούλα.
Κάλυψα με λωρίδες σφολιάτας, φροντίζοντας πάντα, να μην υπάρχουν τρύπες ή κενά και γύρισα τις άκρες προς τα μέσα και στα πλαϊνά τοιχώματα αλλά και στον λαιμό της φόρμας.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι που είχε ροδίσει καλά η επιφάνεια της πίτας.
Την έβγαλα και την άφησα να σταθεί για μισή ώρα και την αναποδογύρισα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Μην την κόψετε νωρίτερα (προσωπικά βιάστηκα λιγάκι να την κόψω) γιατί είναι πολύ ζεστή η γέμιση και δεν θα βοηθήσει στο σερβίρισμα.
Καλή σας απόλαυση και Καλές Γιορτές να έχουμε όλοι μας.
Υ.Γ. σίγουρα θα σας περισσέψουν λίγα κομμάτια σφολιάτας.
Μην τα πετάξετε. Κόψτε τα όσο πιο ομοιόμορφα μπορείτε.
Ζεστάνετε καλά, ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι, πασπαλίστε τα με λίγη κανέλα, τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Σερβίρετε με λίγο μέλι και έξτρα κανέλα.
Οι πιο γρήγορες τηγανίτες που έχετε ποτέ φτιάξει :-))
Καλές και νόστιμες γιορτές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω γεύση δεν έχω όσφρηση κι όλα μου μοιάζουν ...
Φιλιά
Κι' από εδώ... περαστικά σύντομα Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΚοίτα να γίνεις γρήγορα καλά για να απολαύσεις κι' εσύ τις γιορτές με τους αγαπημένους σου.
Φιλιά πολλά.
Πηνελόπη αυτές οι τυρόπιτες σε φόρμα είναι πολύ όμορφες για γιορτινό μπουφέ! Την φτιάχνω με απλό φύλλο κρούστας, λιγότερα υλικά και την αρωματίζω με δυόσμο. Θα δοκιμάσω την πρότασή σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ
Ακριβώς έτσι Αγγελική μου!
ΔιαγραφήΈχουν πολύ ωραία παρουσία κι' αν τις στολίσεις και λιγάκι στην πιατέλα γίνονται άκρως γιορτινές.
Εδώ η πρόταση, είναι σε βεβαιώνω πολύ νόστιμη και πραγματικά έκανε καλή εντύπωση σε όσους δοκίμασαν.
Φιλιά πολλά και με το καλό στις μέρες των Χριστουγέννων.
Μοιάζει σαν Χριστουγεννιάτικο στεφάνι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα είναι πολύ εντυπωσιακή για γιορτινό τραπέζι!
Ωραία ιδέα δίνεις !!
Μπράβο Πηνελόπη μου, αν και βιαστική!!! χαχαχα
Μα δεν μπορεις να αντισταθείς στα ρευστά τυριά και τη σφολιάτα! Κι εγώ μαζί σου!!
Φιλιά πολλά!!!!!!!!!!!!!1
Βιαστική...γιατί ήθελα να "καλύψω" κάτι πεινασμένους που τους είχε σπάσει τη μύτη καθώς ψηνόνταν!
ΔιαγραφήΤι να έκανα Χρυσαυγή μου.
Τα κατάφερα πάντως.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Πολύ όμορφη και εντυπωσιακή η πρότασή σου χρυσοχέρα Πηνελόπη! Κοπτική-ραπτική σφολιάτας! Πρέπει να την επιχειρήσω σύντομα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα την επιχειρήσεις Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΕίναι πολύ εύκολο το "εργόχειρο" και νομίζω πως και το τελικό αποτέλεσμα θα καλύψει τις όποιες προσδοκίες. Λίγη προσοχή, ως προς την γέμιση μονάχα. Να μην είναι πολύ υγρή...
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.
Δε θα πω όχι σε ακόμα μια λαχταριστή τυρόπιτα, ειδικά όταν έχει και τέτοια γιορτινή εμφάνιση!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή απόλαυση Πηνελόπη μου!!! Φιλιά!
Να 'σαι καλά Silena μου.
ΔιαγραφήΕύχομαι ολόψυχα η νέα χρονιά να είναι για σένα όμορφη και γεμάτη από θετικές εμπειρίες.
Πολλά φιλιά.
Δεν με νοιάζει αν είναι τυρόπιτα ή κέικ εκείνο που με νοιάζει είναι ότι είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή λιχουδιά και θέλω τώρα ένα κομμάτι γιατί πείνασααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, κι' εγώ έλεγα πως θα είχες πιο πολύ αδυναμία στις πίτες βρε Κική μου :-)))
ΔιαγραφήΧρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και όλα να πάνε σιγά-σιγά πιο θετικά...
Χαιρετισμούς Πολλούς και φιλιά.
δωσε μου τυροπιτα και παρε μου την ψυχη που λενε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραια ιδεα με σφολιατα και στην φορμα.
φιλακια
Χαίρομαι που σου άρεσε η ιδέα Ειρήνη μου.
ΔιαγραφήΆσε που γίνεται και εύκολα και με ότι γέμιση ο καθένας επιθυμεί ή διαθέτει.
Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένο το 2014 να είναι για σένα και τους ανθρώπους που αγαπάς.
ό,τι πρέπει για τυροφάγους σαν εμένα!Καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Λένια. Αν τα τυράκια είναι αγαπημένη λιχουδιά τότε του δίνεις και "καταλαβαίνει"!
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά να έχεις εύχομαι ολόψυχα.
Πηνελόπη μου, τι λιχουδιά είναι αυτή μεσημεριάτικα?!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίδες Λία μου....
ΔιαγραφήΑν και τώρα πια έχει περάσει αρκετός καιρός από την δημοσίευσή της!
Πάντως ως λιχουδιά είναι διαχρονική θα έλεγα.
Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2014!
Πολύ ωραία Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι έτσι γίνεται και ευπαρουσίαστη στο τραπέζι.
Εμένα μου άρεσε που βιάστηκες και την έκοψες και φαίνονται έτσι ωραία τα τυράκια μέσα
Καλές γιορτές
Φιλιά
Χρόνια Πολλά καλή μου Marion.
ΔιαγραφήΚαθυστερημένη απάντηση...λόγω πολλών και διαφόρων, αλλά τελικά ενδεχομένως να έχεις και δίκιο. Το βιαστικό κόψιμο την έκανε να μοιάζει πιο λαχταριστή.
Ευτυχισμένο το 2014.
Λοιπόν δεν είχε τύχει να δω κάτι παρόμοιο και μου φαίνεται πάρα πολύ ενδιαφέρον και εμφανίσιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ κομψή για ένα πιο επίσημο τραπέζι και σίγουρα πάρα πολύ νόστιμη με τέτοια υλικά!
Πολύ ωραία ιδέα, τη σημειώνω για δοκιμή!
Νομίζω ότι θα εντυπωσιάσει!
Φιλιά
Δοκιμές λοιπόν ....καλή μου Ερμιόνη!
ΔιαγραφήΚι' αν κλέψει τις εντυπώσεις σ' ένα φιλικό ή εορταστικό τραπέζι, τότε θα μας έχει δικαιώσει ως ιδέα και επιλογή.
Φιλιά πολλά και να έχετε μια όμορφη Χρονιά μέσα στην οικογένειά σου εύχομαι ολόψυχα.
Τέλεια!!! Θα την δοκιμάσω σίγουρα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιά Νοτούλα μου.
ΔιαγραφήΝα την δοκιμάσεις...και θα περιμένω να μου γράψεις εντυπώσεις.
Αδειάζω τη φόρμα στο πι και φι! Τέλεια τυρόπιτα!!!! Και όχι μόνο για γιορτές! Και βέβαια το γεγονός ότι σηκώνει πειραματισμούς είναι bonus extra για τα ανήσυχα πνεύματα... ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσε πολύ και η ιδέα για τη σφολιάτα που θα περισσέψει!
Φιλάκια πολλά, Πηνελόπη μου!!!
Κορίτσι μου καλό, κατ' αρχάς σου εύχομαι το 2014 να σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη! (αν και έχω την βεβαιότητα ότι σίγουρα θα γίνει).
ΔιαγραφήΩραία είναι τούτη η ιδέα και εύκολη στην εφαρμογή, και γι' αυτό και την μοιράστηκα μαζί σας. Το tip, πραγματικά είχε την πλάκα του!
Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά και πάντα ΚΑΛΑ.
Πολύ ωραία! Εγώ αντί για γαλοπούλα θα έβαζα μου φαίνεται λίγο αρακά, έτσι για το χρώμα αλλά και για το κατιτίς πράσινο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συμβουλή στο τέλος όμως για τις τηγανίτες πολύ χρήσιμη! Το σημειώνω για πολύ άμεση εκτέλεση!
Καλές γιορτές εύχομαι, καλή δύναμη με όλα και υγεία προπαντώς!
Χαρούμενο και Ευτυχισμένο 2014 Σκοτεινή μου Σεφ!
ΔιαγραφήΗ παρούσα συνταγή σηκώνει όσους αυτοσχεδιασμούς λαχταρά η ψυχή σου και διαθέτει το ψυγείο και το ντουλάπι σου!!! Να σου πω κι' ένα μυστικό, τις ημέρες που μας πέρασαν έκανα επανέκδοση με γλυκιά όμως γέμιση και εκεί επίσης τα πράγματα εξίσου νόστιμα.
Σκέφτεσαι, συνδυάζεις και δημιουργείς λοιπόν, σύμφωνα με την όρεξή σου.
Φιλιά πολλά.
Νονούλα μου είσαι εξαιρετική σε όλα! Στις ιδέες και στις εκτελέσεις και στα τραπεζώματα απ' ό,τι φαίνεται! Χρόνια πολλά, καλά και νόστιμα κάθε μέρα, κάθε χρόνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε βαφτιστηράκι μου!
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά να έχεις και όταν με το καλό μας δοθεί η ευκαιρία να ανταμώσουμε θα σου κάνω εγώ μια τέτοια εκτέλεση, ώστε να την "τσακίσουμε" παρέα.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Πηνελόπη μου, καλή χρονιά εύχομαι με υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου!
Φιλάκια!
Ευχαριστώ σε πολύ Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΑντεύχομαι για τα καλύτερα και στέλνω τις ευχές μου στον εορτάζοντα, έστω και λίγο καθυστερημένα.
Καλή Χρονιά σε όλους σας.
Ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά Πηνελόπη!
Ευχαριστώ πολύ Κική μου.
ΔιαγραφήΚαλή Χρονιά και σε σένα και τους αγαπημένους σου.
Όλα να έρθουν θετικά και με τον τρόπο που επιθυμείτε.
Καλότυχη κι ευτυχισμένη νέα χρονιά, Πηνελόπη, με υγεία, χαρά, αισιοδοξία κι ανεξάντλητες ιδέες για εύγευστες, πρωτότυπες και χορταστικές συνταγές!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το στόμα σου και στου καλού Θεού το αυτί...αγαπητέ μου Ευάγγελε.
ΔιαγραφήΜακάρι το 2014, να φέρει όλους μας πιο κοντά σε θετικά πράγματα, γιατί τα προηγούμενα χρόνια μας απομάκρυναν πολύ από την αισιοδοξία, την θετική σκέψη και το χαμόγελο.
Τρέχουν τα σάλια μου ήδη! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κεικοτυρόπιτα και φαίνεται κολασμένη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή και πολύ γευστική χρονιά να έχουμε!
Ευκαιρία για δοκιμές λοιπόν Mamouli!!
ΔιαγραφήΚαλή και όμορφη χρονιά και σ' εσένα. Λαχταριστή, γευστική και με πολύ άρωμα από ότι εσύ πραγματικά αγαπάς.
Πωπωπωπωπω μου τρέχουν τα σάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήυπεροχο!!!!! στειλε κανα κομματι κατα εδω!!! θα το κανω αυτο το σκ!!
ΑπάντησηΔιαγραφή