1.12.13

Κρήτη και Κύπρος σε ...γευστικό ογκρατέν

Χρωστώ μερικές μέρες τώρα μια συνταγή, σε συνέχεια...της αφορμής που μου έδωσαν τα προϊόντα της Creta Farms, τα οποία και που έλαβα, ως ευγενική χορηγία στην πρόσφατη παρουσίασή τους.

Να 'μαι λοιπόν έτοιμη να ανταποκριθώ στην υπόσχεσή μου και βάζοντας στα πιάτα σας μια άλλη εκδοχή για τα παραδοσιακά λουκάνικα που συνήθως τα κάνουμε: τηγανιτά σκέτα ή μουστάρδα και κρασί. Σσπεντζοφάϊ, που δένει ωραία και με ζυμαρικά. Ψητά στο φούρνο. Σαγανάκι, ομελέτα ή και κεϊκ όπως έχει τύχει να τα έχω κάνει στο παρελθόν.
Τούτη τη φορά όμως είπα να τα κάνω πιο πλήρες φαγητό, και όχι απλώς μεζεδάκι ή ορεκτικό και παρέα με μια ωραία σαλάτα να είναι το μεσημεριανό μας.


Για το φουρνιστό ογκρατέν (γιατί για εκεί μου ταιριάζει περισσότερο η συνταγή...) χρησιμοποίησα:


7 μέτριες πατάτες βραστές κομμένες σε χοντρές ροδέλες,
1 λουκάνικο (από την συσκευασία με τα δύο της Creta Farmas) με το πορτοκάλι,
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες αλλά χωρίς τους σπόρους τους,
230 γραμ. χαλούμι κομμένο σε φετάκια,
100 γραμ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη,
150 γραμ. τυρί κρέμα,
2 μέτρια αυγά,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά,
αλάτι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά  και ελαιόλαδο.

Αρχικά έβρασα τις πατάτες, αφού προηγουμένως τις είχα καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες, έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά (αλλά προσοχή όχι να λιώσουν).
Έκοψα το λουκάνικο και τις ντομάτες σε ροδέλες.
Έκοψα επίσης το χαλούμι και έτριψα την γραβιέρα μου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.

Σε βαθύ μπολ ανακάτεψα την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο περίπου 1/3 από ένα κουταλάκι του γλυκού, κάνοντας μια ελαφριά κρέμα σαν μπεσαμέλ.

Λάδωσα καλά ένα πυρέξ και έστρωσα πρώτο επίπεδο από πατάτες.
Από πάνω έβαλα ροδέλες το λουκάνικο.
Κάλυψα με τις ροδέλες ντομάτας.
Πασπάλισα πάνω στην ντομάτα λίγη ρίγανη, λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα.
Συνέχισα με τις υπόλοιπες πατάτες, μέχρι που κάλυψα όλη την επιφάνεια.
Πάνω από τις πατάτες έβαλα τα φετάκια από το χαλούμι, επίσης σε όλη την επιφάνεια.
Και "έλουσα" το φαγητό με την κρέμα μου.
Κάλυψα την επιφάνεια με την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και πασπάλισα λίγη έξτρα πάπρικα για γεύσξ και χρώμα.

Το φαγητό ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 35 περίπου λεπτά.  Μέχρι που επιφάνειά του είχε ροδίσει και η γραβιέρα παρέα με το χαλούμι είχαν ενοποιηθεί σ' έναν ακαταμάχητο ευωδιαστό συνδυασμό.

Καλή σας απόλαυση εάν το δοκιμάσετε και φυσικά να ξέρετε πως τα νέα λουκάνικα της Creta Farms μπορούν να αξιοποιηθούν με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε καλύτερο. Ενώ τα αλλαντικά της νέας σειράς Gourmet είναι μοναδική απόλαυση από μόνα τους καθώς και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα (από αύριο) σε όλες και όλους.

34 σχόλια:

  1. Αχ αχ αχ ευτυχώς που έφαγα κάμποσα γλυκά από αυτά που μου φέρατε και τώρα δεν πεινάω.
    Βραδυνή καταστροφή έχεις γίνει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νυχτερινός επισκέπτης ...άλλοτε με γλυκές και άλλοτε με αλμυρές διαθέσεις Ξανθή μου!!!
      Τι να κάνω;
      Ότι μπορώ και ότι προλαβαίνω πια (όπως καλά ξέρεις).
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  2. Α! τέλεια αξιοποίηση των πρώτων υλών σου! Καλό μήνα Πηνελόπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πολύ Βαγγελιώ μου.
      Καλό μήνα πια ...και σε σένα καλή μου.

      Διαγραφή
  3. Απανωτά στρώματα αποπλάνησης και έντονης γευστικής ευδαιμονίας διακρίνω στο πολυόροφο δημιούργημά σου Πηνελόπη μου!Ποικίλες νοστιμιές και αφθονία υλικών που συνομωτούν για το τελικό απολαυστικό αποτέλεσμα.Άνετα θα δικαιολογήσω τον πλουραλισμό των υλικών,γιατί το φαγητό έτσι πρέπει να είναι.Πλούσιο και χορταστικό, με άφθονες γευστικές εκρήξεις.Ιδανικό για την ενέργεια που απαιτείται τις κρύες μέρες του χειμώνα!
    Καλό μήνα να έχουμε!!!Με υγεία,χαρά και δύναμη να υποδεχτούμε τις γιορτές που έρχονται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και καθώς το κρύο συνεχίζεται δυναμικά και με ένταση Φωτεινή μου, το φαγητό είναι κάτι που μπορεί να μας ζεστάνει αλλά και να μας βοηθήσει "να ξεχαστούμε" την ώρα που σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυάσουμε τα υπάρχοντα υλικά.
      Καλό μήνα και σε σένα και φυσικά πάνω και πρώτα απ' όλα Υγεία.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο! Μου αρέσει που έβαλες και χαλούμι! Ελπίζω ο μικρός αυτό να το έφαγε!
    Καλό μήνα Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μαρία μου!
      Ωραίο και με τα υλικά σε αρμονία.
      Να το έφαγε...δεν το λες...τα λουκάνικα κυνήγαγε μέσα στα πιάτα...
      Καλό βράδυ σου εύχομαι και φυσικά έναν πολύ καλό μήνα.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραία υλικά! Αποκλείεται να αποτύχει λοιπόν...ότι πρέπει για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι γιατί όχι θα ήταν μια ωραία σκέψη για ένα γιορτινό τραπέζι...ενδεχομένως όχι και πολύ επίσημο :-)
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  6. Ποσο μου αρεσει το ο γκατεν, δεν λεγεται! Τωρα που το σκεφτομαι καιρο εχω να φτιαξω... Πολυ ωραια τα υλικα σου Πηνελοπη μου και ομολογω οτι τα αλλαντικα της συγκεκριμενης εταιρειας μας αρεσουν πολυ!
    Καλο μηνα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι' εγώ Μαρίνα μου καιρό είχα να φτιάξω ογκρατέν...και τα υλικά μου έδωσαν την αφορμή για τον συνδυασμό.
      Πραγματικά τα προϊόντα της εταιρίας είναι από τα καλύτερα στο είδος τους. και τα όσα έμαθα για τον τρόπο παρασκευής τους, πραγματικά δικαιώνουν την επιλογή τους από εμάς τους καταναλωτές.
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  7. Πω πω ωραίο φαγητο!!!!!!!!!! καταπληκτικος ο συνδιασμος απο Κρητη και Κυπρο....καλοφαγωτο Πηνελοπη μου.καλη εβδομαδα ,καλο μηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε πολύ Νέλη μου.
      Να το δοκιμάσεις γίνεται εύκολα και τα υλικά δεν είναι δύσκολο να βρεθούν πιστεύω.
      Καλό μήνα και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το φαγάκι σου Πηνελόπη!!! Καταπληκτικός ο συνδυασμός και τα υλικά που χρησιμοποίησες! Φαντάζομαι το εκτιμήσατε και το ...τσακίσατε!!!!! Έτσι δεν είναι;;; Τέτοια νοστιμιά!!!
    Φιλιά και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κική μου!
      Ε, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε...αν και γενικώς η κατανάλωση είναι για διάφορους λόγους, ελεγχόμενη πάντα :-))
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  9. Ότι πρέπει είναι για σήμερα αυτό το φαγητό!!!
    Σου 'ρχομαι!!!!!!!!!!!!!
    Καλημέρα και καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κόπιασε εσύ Πέπη μου...κι' εγώ θα κάνω φαγάκι ειδικά για σένα.
      Καλή συνέχεια στο μήνα εύχομαι και καλό βράδυ επίσης.

      Διαγραφή
  10. Αυτό είναι μαγεία γευστική και οπτική, Πηνελόπη μου!
    Αυτό τσακίζεται ζεστό ζεστό αμέσως!
    Καταπληκτική πρόταση, μπράβο!
    Καλό μήνη!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ελένη μου.
      Εναλλακτική λύση για να αξιοποιήσουμε ένα πολύ γευστικό λουκάνικο...αλλά όχι σαν μεζεδάκι μόνον.
      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. Ωραίο πράγματι Λένια μου, αλλά εσύ θα το έτρωγες το λουκάνικο;
      Εάν όχι, για σένα θα κάνουμε μια πιο χορτοφαγική έκδοση την επόμενη φορά :-))
      Καλή συνέχεια ... στον μήνα των εορτών σου εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Πω πω πρεπει να ειναι τελειο το ογκρατεν σου!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νόστιμο βγήκε πάντως σίγουρα καλή μου Beaty Follower.
      Δοκιμάζεις και περιμένουμε εντυπώσεις...
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  13. Λοιπόν Πηνελόπη μου, βρήκα επιτέλους το τραγούδι που σου ταιριάζει: Είσαι παιδί μου πειρασμός!
    Για ακόμα μια φορά «χτυπάς» με πιάτο μοναδικής νοστιμιάς! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, να τις και οι "αφιερώσεις"!!!

      Να σου πω όμως Ερμιόνη μου γλυκιά ότι ήδη υπάρχει τραγουδάκι αφιερωμένο στην Πηνελόπη...λίγο πιο "σέξι" όμως (http://www.youtube.com/watch?v=MHfgejE4Yfk) αλλά με συσχετισμούς για πειρασμούς και τρέλα.

      Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  14. Ωραίο το φουρνιστό ογκρατέν Πηνελόπη μου
    Τα υλικά σου ένα κι ένα, πως να μην γίνει πεντανόστιμο

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα φαγητό που φρέσκο και ζεστό είναι ότι πρέπει για τα κρύα που περνάμε τις τελευταίες ημέρες καλή μου Marion!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  15. yummy!
    Σκέφτομαι βέβαια να παραλείψω το λουκάνικο. Πιστεύω θα είναι εξίσου λιμπιστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mamouli εάν δεν σου αρέσει το λουκάνικο, μπορείς ενδεχομένως να το παραλείψεις αλλά καλό θα είναι να βάλεις κάτι άλλο που να σου αρέσει...όπως ενδεχομένως βραστό κοτόπουλο.
      Μια σκέψη κάνω ...
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή
  16. Μμμ, νοστιμιές! Μεγαλούργησες με το δωράκι σου, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια! Γιατί αυτά τα χρυσά χεράκια όλο νοστιμιές μάς σερβίρουν! Μπράβο, Πηνελόπη μου!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα γλυκιά μου Αναστασία.

      Προσπάθησα...να δώσω μια εναλλακτική συνταγή για την χρήση του λουκάνικου.

      Θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα, και όποιος τελικά αποφασίσει να δοκιμάσει αυτήν την εκδοχή, ας μας πει πως του φάνηκε :-))

      Καλό βράδυ να έχεις.

      Διαγραφή
  17. Μπα!!! τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!! ένα προξενιό!!! και απ΄ ότι οσμίζομαι είναι πολύ ταιριαστό Πηνελόπη μου!!!! Τα σύνορα της γεύσης έχουν ανοίξει διάπλατα της πύλες τους!!!!!
    Υποκλίνομαι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτικό! Ότι πρέπει με νόστιμα και αξιόπιστα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή