Χρωστώ μερικές μέρες τώρα μια συνταγή, σε συνέχεια...της αφορμής που μου έδωσαν τα προϊόντα της Creta Farms, τα οποία και που έλαβα, ως ευγενική χορηγία στην πρόσφατη παρουσίασή τους.
Να 'μαι λοιπόν έτοιμη να ανταποκριθώ στην υπόσχεσή μου και βάζοντας στα πιάτα σας μια άλλη εκδοχή για τα παραδοσιακά λουκάνικα που συνήθως τα κάνουμε: τηγανιτά σκέτα ή μουστάρδα και κρασί. Σσπεντζοφάϊ, που δένει ωραία και με ζυμαρικά. Ψητά στο φούρνο. Σαγανάκι, ομελέτα ή και κεϊκ όπως έχει τύχει να τα έχω κάνει στο παρελθόν.
Τούτη τη φορά όμως είπα να τα κάνω πιο πλήρες φαγητό, και όχι απλώς μεζεδάκι ή ορεκτικό και παρέα με μια ωραία σαλάτα να είναι το μεσημεριανό μας.
Για το φουρνιστό ογκρατέν (γιατί για εκεί μου ταιριάζει περισσότερο η συνταγή...) χρησιμοποίησα:
7 μέτριες πατάτες βραστές κομμένες σε χοντρές ροδέλες,
1 λουκάνικο (από την συσκευασία με τα δύο της Creta Farmas) με το πορτοκάλι,
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες αλλά χωρίς τους σπόρους τους,
230 γραμ. χαλούμι κομμένο σε φετάκια,
100 γραμ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη,
150 γραμ. τυρί κρέμα,
2 μέτρια αυγά,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά,
αλάτι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά και ελαιόλαδο.
Αρχικά έβρασα τις πατάτες, αφού προηγουμένως τις είχα καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες, έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά (αλλά προσοχή όχι να λιώσουν).
Έκοψα το λουκάνικο και τις ντομάτες σε ροδέλες.
Έκοψα επίσης το χαλούμι και έτριψα την γραβιέρα μου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Σε βαθύ μπολ ανακάτεψα την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο περίπου 1/3 από ένα κουταλάκι του γλυκού, κάνοντας μια ελαφριά κρέμα σαν μπεσαμέλ.
Λάδωσα καλά ένα πυρέξ και έστρωσα πρώτο επίπεδο από πατάτες.
Από πάνω έβαλα ροδέλες το λουκάνικο.
Κάλυψα με τις ροδέλες ντομάτας.
Πασπάλισα πάνω στην ντομάτα λίγη ρίγανη, λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα.
Συνέχισα με τις υπόλοιπες πατάτες, μέχρι που κάλυψα όλη την επιφάνεια.
Πάνω από τις πατάτες έβαλα τα φετάκια από το χαλούμι, επίσης σε όλη την επιφάνεια.
Και "έλουσα" το φαγητό με την κρέμα μου.
Κάλυψα την επιφάνεια με την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και πασπάλισα λίγη έξτρα πάπρικα για γεύσξ και χρώμα.
Το φαγητό ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 35 περίπου λεπτά. Μέχρι που επιφάνειά του είχε ροδίσει και η γραβιέρα παρέα με το χαλούμι είχαν ενοποιηθεί σ' έναν ακαταμάχητο ευωδιαστό συνδυασμό.
Καλή σας απόλαυση εάν το δοκιμάσετε και φυσικά να ξέρετε πως τα νέα λουκάνικα της Creta Farms μπορούν να αξιοποιηθούν με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε καλύτερο. Ενώ τα αλλαντικά της νέας σειράς Gourmet είναι μοναδική απόλαυση από μόνα τους καθώς και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα (από αύριο) σε όλες και όλους.
Να 'μαι λοιπόν έτοιμη να ανταποκριθώ στην υπόσχεσή μου και βάζοντας στα πιάτα σας μια άλλη εκδοχή για τα παραδοσιακά λουκάνικα που συνήθως τα κάνουμε: τηγανιτά σκέτα ή μουστάρδα και κρασί. Σσπεντζοφάϊ, που δένει ωραία και με ζυμαρικά. Ψητά στο φούρνο. Σαγανάκι, ομελέτα ή και κεϊκ όπως έχει τύχει να τα έχω κάνει στο παρελθόν.
Τούτη τη φορά όμως είπα να τα κάνω πιο πλήρες φαγητό, και όχι απλώς μεζεδάκι ή ορεκτικό και παρέα με μια ωραία σαλάτα να είναι το μεσημεριανό μας.
Για το φουρνιστό ογκρατέν (γιατί για εκεί μου ταιριάζει περισσότερο η συνταγή...) χρησιμοποίησα:
7 μέτριες πατάτες βραστές κομμένες σε χοντρές ροδέλες,
1 λουκάνικο (από την συσκευασία με τα δύο της Creta Farmas) με το πορτοκάλι,
2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες αλλά χωρίς τους σπόρους τους,
230 γραμ. χαλούμι κομμένο σε φετάκια,
100 γραμ. γραβιέρα Κρήτης τριμμένη,
150 γραμ. τυρί κρέμα,
2 μέτρια αυγά,
200 γραμ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά,
αλάτι, ρίγανη, μοσχοκάρυδο τριμμένο, πάπρικα γλυκιά και ελαιόλαδο.
Αρχικά έβρασα τις πατάτες, αφού προηγουμένως τις είχα καθαρίσει και κόψει σε ροδέλες, έτσι ώστε να μαλακώσουν αρκετά (αλλά προσοχή όχι να λιώσουν).
Έκοψα το λουκάνικο και τις ντομάτες σε ροδέλες.
Έκοψα επίσης το χαλούμι και έτριψα την γραβιέρα μου στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Σε βαθύ μπολ ανακάτεψα την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το τυρί κρέμα και το μοσχοκάρυδο περίπου 1/3 από ένα κουταλάκι του γλυκού, κάνοντας μια ελαφριά κρέμα σαν μπεσαμέλ.
Λάδωσα καλά ένα πυρέξ και έστρωσα πρώτο επίπεδο από πατάτες.
Από πάνω έβαλα ροδέλες το λουκάνικο.
Κάλυψα με τις ροδέλες ντομάτας.
Πασπάλισα πάνω στην ντομάτα λίγη ρίγανη, λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα.
Συνέχισα με τις υπόλοιπες πατάτες, μέχρι που κάλυψα όλη την επιφάνεια.
Πάνω από τις πατάτες έβαλα τα φετάκια από το χαλούμι, επίσης σε όλη την επιφάνεια.
Και "έλουσα" το φαγητό με την κρέμα μου.
Κάλυψα την επιφάνεια με την τριμμένη γραβιέρα Κρήτης και πασπάλισα λίγη έξτρα πάπρικα για γεύσξ και χρώμα.
Το φαγητό ψήθηκε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα, για 35 περίπου λεπτά. Μέχρι που επιφάνειά του είχε ροδίσει και η γραβιέρα παρέα με το χαλούμι είχαν ενοποιηθεί σ' έναν ακαταμάχητο ευωδιαστό συνδυασμό.
Καλή σας απόλαυση εάν το δοκιμάσετε και φυσικά να ξέρετε πως τα νέα λουκάνικα της Creta Farms μπορούν να αξιοποιηθούν με όποιον τρόπο εσείς θεωρείτε καλύτερο. Ενώ τα αλλαντικά της νέας σειράς Gourmet είναι μοναδική απόλαυση από μόνα τους καθώς και σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς.
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα (από αύριο) σε όλες και όλους.
Αχ αχ αχ ευτυχώς που έφαγα κάμποσα γλυκά από αυτά που μου φέρατε και τώρα δεν πεινάω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒραδυνή καταστροφή έχεις γίνει πια.
Νυχτερινός επισκέπτης ...άλλοτε με γλυκές και άλλοτε με αλμυρές διαθέσεις Ξανθή μου!!!
ΔιαγραφήΤι να κάνω;
Ότι μπορώ και ότι προλαβαίνω πια (όπως καλά ξέρεις).
Καλό βράδυ εύχομαι.
Α! τέλεια αξιοποίηση των πρώτων υλών σου! Καλό μήνα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Βαγγελιώ μου.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα πια ...και σε σένα καλή μου.
Απανωτά στρώματα αποπλάνησης και έντονης γευστικής ευδαιμονίας διακρίνω στο πολυόροφο δημιούργημά σου Πηνελόπη μου!Ποικίλες νοστιμιές και αφθονία υλικών που συνομωτούν για το τελικό απολαυστικό αποτέλεσμα.Άνετα θα δικαιολογήσω τον πλουραλισμό των υλικών,γιατί το φαγητό έτσι πρέπει να είναι.Πλούσιο και χορταστικό, με άφθονες γευστικές εκρήξεις.Ιδανικό για την ενέργεια που απαιτείται τις κρύες μέρες του χειμώνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα να έχουμε!!!Με υγεία,χαρά και δύναμη να υποδεχτούμε τις γιορτές που έρχονται!!!
Και καθώς το κρύο συνεχίζεται δυναμικά και με ένταση Φωτεινή μου, το φαγητό είναι κάτι που μπορεί να μας ζεστάνει αλλά και να μας βοηθήσει "να ξεχαστούμε" την ώρα που σκεφτόμαστε τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυάσουμε τα υπάρχοντα υλικά.
ΔιαγραφήΚαλό μήνα και σε σένα και φυσικά πάνω και πρώτα απ' όλα Υγεία.
Πολύ ωραίο! Μου αρέσει που έβαλες και χαλούμι! Ελπίζω ο μικρός αυτό να το έφαγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Πηνελόπη μου!
Καλησπέρα Μαρία μου!
ΔιαγραφήΩραίο και με τα υλικά σε αρμονία.
Να το έφαγε...δεν το λες...τα λουκάνικα κυνήγαγε μέσα στα πιάτα...
Καλό βράδυ σου εύχομαι και φυσικά έναν πολύ καλό μήνα.
Πολύ ωραία υλικά! Αποκλείεται να αποτύχει λοιπόν...ότι πρέπει για συνοδευτικό στο γιορτινό τραπέζι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι γιατί όχι θα ήταν μια ωραία σκέψη για ένα γιορτινό τραπέζι...ενδεχομένως όχι και πολύ επίσημο :-)
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Ποσο μου αρεσει το ο γκατεν, δεν λεγεται! Τωρα που το σκεφτομαι καιρο εχω να φτιαξω... Πολυ ωραια τα υλικα σου Πηνελοπη μου και ομολογω οτι τα αλλαντικα της συγκεκριμενης εταιρειας μας αρεσουν πολυ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλο μηνα!
Φιλια!
Κι' εγώ Μαρίνα μου καιρό είχα να φτιάξω ογκρατέν...και τα υλικά μου έδωσαν την αφορμή για τον συνδυασμό.
ΔιαγραφήΠραγματικά τα προϊόντα της εταιρίας είναι από τα καλύτερα στο είδος τους. και τα όσα έμαθα για τον τρόπο παρασκευής τους, πραγματικά δικαιώνουν την επιλογή τους από εμάς τους καταναλωτές.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Πω πω ωραίο φαγητο!!!!!!!!!! καταπληκτικος ο συνδιασμος απο Κρητη και Κυπρο....καλοφαγωτο Πηνελοπη μου.καλη εβδομαδα ,καλο μηνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε πολύ Νέλη μου.
ΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις γίνεται εύκολα και τα υλικά δεν είναι δύσκολο να βρεθούν πιστεύω.
Καλό μήνα και σ' εσένα.
Υπέροχο το φαγάκι σου Πηνελόπη!!! Καταπληκτικός ο συνδυασμός και τα υλικά που χρησιμοποίησες! Φαντάζομαι το εκτιμήσατε και το ...τσακίσατε!!!!! Έτσι δεν είναι;;; Τέτοια νοστιμιά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλό μήνα!!
Καλησπέρα Κική μου!
ΔιαγραφήΕ, κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε...αν και γενικώς η κατανάλωση είναι για διάφορους λόγους, ελεγχόμενη πάντα :-))
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.
Ότι πρέπει είναι για σήμερα αυτό το φαγητό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου 'ρχομαι!!!!!!!!!!!!!
Καλημέρα και καλό μήνα!!
Κόπιασε εσύ Πέπη μου...κι' εγώ θα κάνω φαγάκι ειδικά για σένα.
ΔιαγραφήΚαλή συνέχεια στο μήνα εύχομαι και καλό βράδυ επίσης.
Αυτό είναι μαγεία γευστική και οπτική, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό τσακίζεται ζεστό ζεστό αμέσως!
Καταπληκτική πρόταση, μπράβο!
Καλό μήνη!
Φιλάκια πολλά
Να 'σαι καλά Ελένη μου.
ΔιαγραφήΕναλλακτική λύση για να αξιοποιήσουμε ένα πολύ γευστικό λουκάνικο...αλλά όχι σαν μεζεδάκι μόνον.
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ.
Ωραίο φαγάκι!Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο πράγματι Λένια μου, αλλά εσύ θα το έτρωγες το λουκάνικο;
ΔιαγραφήΕάν όχι, για σένα θα κάνουμε μια πιο χορτοφαγική έκδοση την επόμενη φορά :-))
Καλή συνέχεια ... στον μήνα των εορτών σου εύχομαι.
Πω πω πρεπει να ειναι τελειο το ογκρατεν σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Νόστιμο βγήκε πάντως σίγουρα καλή μου Beaty Follower.
ΔιαγραφήΔοκιμάζεις και περιμένουμε εντυπώσεις...
Καλό βράδυ.
Λοιπόν Πηνελόπη μου, βρήκα επιτέλους το τραγούδι που σου ταιριάζει: Είσαι παιδί μου πειρασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ακόμα μια φορά «χτυπάς» με πιάτο μοναδικής νοστιμιάς! Εύγε!
Α, να τις και οι "αφιερώσεις"!!!
ΔιαγραφήΝα σου πω όμως Ερμιόνη μου γλυκιά ότι ήδη υπάρχει τραγουδάκι αφιερωμένο στην Πηνελόπη...λίγο πιο "σέξι" όμως (http://www.youtube.com/watch?v=MHfgejE4Yfk) αλλά με συσχετισμούς για πειρασμούς και τρέλα.
Φιλιά πολλά και καλό βράδυ εύχομαι.
Ωραίο το φουρνιστό ογκρατέν Πηνελόπη μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά σου ένα κι ένα, πως να μην γίνει πεντανόστιμο
Φιλιά
Ένα φαγητό που φρέσκο και ζεστό είναι ότι πρέπει για τα κρύα που περνάμε τις τελευταίες ημέρες καλή μου Marion!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
yummy!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτομαι βέβαια να παραλείψω το λουκάνικο. Πιστεύω θα είναι εξίσου λιμπιστό!
Mamouli εάν δεν σου αρέσει το λουκάνικο, μπορείς ενδεχομένως να το παραλείψεις αλλά καλό θα είναι να βάλεις κάτι άλλο που να σου αρέσει...όπως ενδεχομένως βραστό κοτόπουλο.
ΔιαγραφήΜια σκέψη κάνω ...
Καλό σου βράδυ.
Μμμ, νοστιμιές! Μεγαλούργησες με το δωράκι σου, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια! Γιατί αυτά τα χρυσά χεράκια όλο νοστιμιές μάς σερβίρουν! Μπράβο, Πηνελόπη μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά!
Καλησπέρα γλυκιά μου Αναστασία.
ΔιαγραφήΠροσπάθησα...να δώσω μια εναλλακτική συνταγή για την χρήση του λουκάνικου.
Θέλω να πιστεύω πως τα κατάφερα, και όποιος τελικά αποφασίσει να δοκιμάσει αυτήν την εκδοχή, ας μας πει πως του φάνηκε :-))
Καλό βράδυ να έχεις.
Μπα!!! τι βλέπουν τα ματάκια μου!!!! ένα προξενιό!!! και απ΄ ότι οσμίζομαι είναι πολύ ταιριαστό Πηνελόπη μου!!!! Τα σύνορα της γεύσης έχουν ανοίξει διάπλατα της πύλες τους!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποκλίνομαι!!!!!!!
Καταπληκτικό! Ότι πρέπει με νόστιμα και αξιόπιστα υλικά!
ΑπάντησηΔιαγραφή