Όταν το ευλογημένο καρβέλι, βγει φρέσκο και ζεστό από τον φούρνο "σπάει" μύτες!
Πόσο μάλλον όταν το ψωμί αυτό είναι, ότι συνηθίζουμε να αποκαλούμε "καλό χωριάτικο" καρβέλι.
Δεν μπορείς να αντισταθείς, όσο και αν το προσπαθείς.
Όχι, ότι εγώ προσωπικά βάζω αντιστάσεις στο ζεστό ψωμί, παρέα μ' ένα καλό τυράκι από δίπλα.
ΠΟΤΕ!!
Αυτό άλλωστε ήταν πάντα το αγαπημένο μου φαγητό, από μωρό, έτσι με "ηρεμούσαν" και με "ξεχνούσαν" ... για αρκετή ώρα :-)). Ψωμί με τυρί. Ψωμί με άλμη (για όσους είναι κάτω από τ' Αυλάκι). Ψωμί με πικάντικο κασέρι αργότερα. Κουλουράκι Θεσσαλονίκης με τυρί τριγωνάκι (το Αραπάκι εκείνα τα μακρινά χρόνια) και πάει λέγοντας ... κυρίες και κύριοι!
Το καρβέλι που βρέθηκε στα χέρια μου (χάρη στον πεθερό και πάλι) ήταν ακαταμάχητο.
Αλλά μια μεταμόρφωση (αυτή που θα δείτε πιο κάτω) νομίζω που του ταίριαξε "γάντι" ειδικά στο χαλαρό πρωϊνό Κυριακής που μας πέρασε. Και που όπως κάθε χαλαρή Κυριακή που σέβεται τον εαυτό της, απαιτεί και το καλό κολατσιό να το έχει "παρέα" της!
Υλικά για 3-4 άτομα.
3-4 καλές φέτες (και παχουλούτσικες φέτες) χωριάτικου ψωμιού.
1 κονσέρβα Corned Beef (ή βουβαλίσιο καβρουμά) που έχει βάρος 340-350 γραμμάρια.
4 αυγά μεγάλου μεγέθους,
1/3 φλιτζανιού γάλα φρέσκο,
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκο-τριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη ρίγανη φρέσκια (και τριμμένη),
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,.
Και τέλος κίτρινο μαλακό τυρί ή κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.
Κόβετε τις φέτες του ψωμιού κατά μήκος του καρβελιού (κατά προτίμηση ολόκληρες).
Ανοίγετε την κονσέρβα του Cornet Beef ή την συσκευασία του καβρουμά, και την "σπάτε" μ' ένα πιρούνι μέσα στο γουώκ.
Χτυπάτε τ' αυγά με το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και όταν έχει αρχίσει το corned beef να ζεσταίνεται, ρίχνετε μέσα το μείγμα των αυγών.
Μαγειρεύετε ανακατεύοντας 3-4 φορές το μείγμα.
Όταν πια το μείγμα αποκτήσει την μορφή της στραπατσάδας ή του καγιανά.
Σβήνετε την φωτιά και εμπλουτίζετε το μείγμα με την ρίγανη.
Ζεσταίνετε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού στον φούρνο των μικροκυμάτων, εάν δεν έχετε, σε μέτριο γκριλ φούρνου.
Πάνω στην ζεστή φέτα, βάζετε ένα καλό "στρώμα" από την στραπατσάδα με το corned beef.
Τριμμένο τυράκι.
Και ξανά για 1-1,5 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να λιώσει το τυράκι.
Σερβίρετε και κάνετε ευτυχισμένους τους ουρανίσκους των αγαπημένων σας.
Καλή σας απόλαυση και καλή δύναμη στον χιονιά που μας ήρθε, με ωραίο και ζεστό φαγητό και όχι κατ' ανάγκη και πολύπλοκο.
Πόσο μάλλον όταν το ψωμί αυτό είναι, ότι συνηθίζουμε να αποκαλούμε "καλό χωριάτικο" καρβέλι.
Δεν μπορείς να αντισταθείς, όσο και αν το προσπαθείς.
Όχι, ότι εγώ προσωπικά βάζω αντιστάσεις στο ζεστό ψωμί, παρέα μ' ένα καλό τυράκι από δίπλα.
ΠΟΤΕ!!
Αυτό άλλωστε ήταν πάντα το αγαπημένο μου φαγητό, από μωρό, έτσι με "ηρεμούσαν" και με "ξεχνούσαν" ... για αρκετή ώρα :-)). Ψωμί με τυρί. Ψωμί με άλμη (για όσους είναι κάτω από τ' Αυλάκι). Ψωμί με πικάντικο κασέρι αργότερα. Κουλουράκι Θεσσαλονίκης με τυρί τριγωνάκι (το Αραπάκι εκείνα τα μακρινά χρόνια) και πάει λέγοντας ... κυρίες και κύριοι!
Το καρβέλι που βρέθηκε στα χέρια μου (χάρη στον πεθερό και πάλι) ήταν ακαταμάχητο.
Αλλά μια μεταμόρφωση (αυτή που θα δείτε πιο κάτω) νομίζω που του ταίριαξε "γάντι" ειδικά στο χαλαρό πρωϊνό Κυριακής που μας πέρασε. Και που όπως κάθε χαλαρή Κυριακή που σέβεται τον εαυτό της, απαιτεί και το καλό κολατσιό να το έχει "παρέα" της!
Χωριάτικο Ψωμί με Αυγά και Corned Beef
3-4 καλές φέτες (και παχουλούτσικες φέτες) χωριάτικου ψωμιού.
1 κονσέρβα Corned Beef (ή βουβαλίσιο καβρουμά) που έχει βάρος 340-350 γραμμάρια.
4 αυγά μεγάλου μεγέθους,
1/3 φλιτζανιού γάλα φρέσκο,
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκο-τριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη ρίγανη φρέσκια (και τριμμένη),
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,.
Και τέλος κίτρινο μαλακό τυρί ή κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.
Κόβετε τις φέτες του ψωμιού κατά μήκος του καρβελιού (κατά προτίμηση ολόκληρες).
Ανοίγετε την κονσέρβα του Cornet Beef ή την συσκευασία του καβρουμά, και την "σπάτε" μ' ένα πιρούνι μέσα στο γουώκ.
Χτυπάτε τ' αυγά με το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και όταν έχει αρχίσει το corned beef να ζεσταίνεται, ρίχνετε μέσα το μείγμα των αυγών.
Μαγειρεύετε ανακατεύοντας 3-4 φορές το μείγμα.
Όταν πια το μείγμα αποκτήσει την μορφή της στραπατσάδας ή του καγιανά.
Σβήνετε την φωτιά και εμπλουτίζετε το μείγμα με την ρίγανη.
Ζεσταίνετε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού στον φούρνο των μικροκυμάτων, εάν δεν έχετε, σε μέτριο γκριλ φούρνου.
Πάνω στην ζεστή φέτα, βάζετε ένα καλό "στρώμα" από την στραπατσάδα με το corned beef.
Τριμμένο τυράκι.
Και ξανά για 1-1,5 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να λιώσει το τυράκι.
Σερβίρετε και κάνετε ευτυχισμένους τους ουρανίσκους των αγαπημένων σας.
Καλή σας απόλαυση και καλή δύναμη στον χιονιά που μας ήρθε, με ωραίο και ζεστό φαγητό και όχι κατ' ανάγκη και πολύπλοκο.
Ψωμί με τυρί...το καλύτερο μου!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντάξει....και με αυγά με καβουρμά, τέλειο θα είναι!!!!!!!!!!!!!
Peps κόπιασε να κάνουμε πάρτυ με ψωμοτύρια...γιατί είδα και θαύμασα και τα δικά σου σήμερα!
ΔιαγραφήΜε βουβαλίσιο καβουρμά παρακαλώ εμένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μεσημέρι, μόλις το έβγαλα το δικό μου από το φούρνο, έφαγα τόσο πολύ που έχω σκάσει.
Φιλιά
Πες το...κι' έγινε Ξανθή μου.
ΔιαγραφήΉμουν στην κεντρική αγορά και για σχετικές προμήθειες αλλαντικών και στο "τσακ" ήμουν και για τον καβρουμά!
Ω ρε μάνα μου..που θα έλεγε και η Πέπη!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ με καβουρμά παρακαλώ τη δική μου φέτα!!!Λόγω καταγωγής του συζύγου,να τιμούμε και τα ντόπια προϊόντα!!!!
Πηνελόπη μου η διαφορά είναι στο ζυμωτό ψωμάκι,που αν τύχει να είναι και προζυμένιο,τότε δεν παίζεται!!!Λίγο μπαγιάτικο, ακόμα καλύτερο.Με φρέσκα χωριάτικα αυγά και καβουρμά τηγανισμένο σε φρέσκο βούτυρο.....-αν είναι να κάνεις την ..αμαρτία,πρέπει να είναι ολοκληρωμένη-!
Για πρωινό που δίνει ενέργεια,χαρίζει την ευδαιμονία της γευστικής απόλαυσης και φορτώνει με άπειρες θερμίδες το ταλαίπωρο σώμα μας,επιλέγουμε να τρώμε στης Πηνελόπης!!!!!!Ταϊζει καλά και χορταίνει!
Καλό σου βράδυ πλανεύτρα Πηνελόπη!Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!
Πλανεύτρα εγώ; Μα τι λες τώρα καλή μου και αγαπημένη Φωτεινή :-)))
ΔιαγραφήΠρόταση απλή και χορταστική για το ψύχος που μας τριγυρίζει έκανα και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε για το νόστιμο του πράγματος!!
Φιλιά πολλά και ζεστά.
Πιάτο που τρώω με την ίδια ευχαρίστηση κάθε ώρα της ημέρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι και αυτή η βάση με το χωριάτικο ψωμί που με ενθουσιάζει. Τέτοια ώρα που μπήκα και το είδα, στάνταρ θα το βλέπω στον ύπνο μου και θα έχω λιγούρες!
Φιλιά
Ερμιόνη μου, είναι νόστιμο το άτιμο, αλλά όχι και κάθε μέρα γιατί προσωπικά δεν θα το άντεχα!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά-πολλά.
Πολύ λαχταριστή αυτή η πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά βρε Αμαλία μου.
ΔιαγραφήΚαι να ξέρεις πως μια ωραία πράσινη σαλάτα, το τρως μια χαρά και για κυρίως γεύμα :-))
βρε πηνελοπη που τα θυμηθηκες τα τυρακια τριγωνακι??? :) μια φετα ψωμι με τυρι, η αλειμενη με λαδι και επανω ντοματα, η ελαφρια βρεμενη με ζαχαρη και κακαο σκονη, η με ελια τριμμενη. αυτα θυμαμαι στο σπιτι μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήτελειο τελειο!!!
Είδες τι θυμάμαι ώρες-ώρες βρε Ειρήνη μου;
ΔιαγραφήΑλλά τις μνήμες όσο και να τις καταχωνιάζεις...βγαίνουν στην επιφάνεια από μόνες τους μόλις παρουσιαστεί μια χαραμάδα ή μια τόση δα αφορμή.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Ξελιγωτική η πρόταση το δίχως άλλο!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι ότι πρέπει για κολατσιό μικρών και μεγάλων ανδρών Λίλα μου.
ΔιαγραφήΕντάξει.... δεν το μεταμόρφωσες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤου άλλαξες τα φώτα, με την καλή την έννοια!
Το θέλω τώρα! Όπως είναι! Χωρίς καμία αλλαγή!!!
Είναι τέλειο, χορταστικό και παχυντικό!!! Ότι πρέπει για τον χειμώνα που ήδη έχει έρθει!!
Σου στέλνω μια μεγάλη φέτα, με το πρώτο ΚΤΕΛ!!
ΔιαγραφήΜε το κρύο που ζούμε 4-5 μέρες τώρα Χρυσαυγή μου, οι θερμίδες του ούτε που υπολογίζονται!
Ξέρω καλά τι σου λέω. Μια φέτα με κράτησε για πολλές-πολλές ώρες.
Φιλιά πολλά.
Πιο χορταστικό δεν γίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε μια φέτα ψωμιού είσαι πλήρης!
Z.
Ζαμπία μου,
Διαγραφήπροσωπικά το έφαγα 11.00 για μεσημεριανό και δεκατιανό μαζί, και με κράτησε μέχρι το απόγευμα.
Εξαιρετικά χορταστικό και γευστικό, χωρίς καμμια αμφιβολία.
Φιλιά πολλά.
Μας ξελίγωσες, Πηνελόπη μου!!! Αυτό δεν είναι μεταμόρφωση, αυτό είναι υπερπαραγωγή! Και με απλά υλικά! Μπράβο και πάλι μπράβο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φιλιά μου!!!
Τι να σου πω Αναστασία μου;
ΔιαγραφήΈφταιγε μάλλον το καρβελάκι που με έβαλε σε τέτοια μονοπάτια μεταμόρφωσης :-)))
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Τι νοστιμιά είναι αυτή Πηνελόπη μου!!!!! Κόλαση!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!! Φιλιά!
Ευχαριστώ σε Συντέκνισσα!
ΔιαγραφήΝόστιμη λύση για καλό κολατσιό, μην σου πω και μεσημεριανό :-)))
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.
Ψωμοτύρι για μια ζωή, Πολυξένη! Το χωριάτικο της γιαγιάς ή του χωριού είναι ιδανικό συμπλήρωμα μαζί με φέτα ή οποιοδήποτε αλμυρό τυρί. Αυτό ήταν το δεκατιανό μας, αυτή η γεύση βρίσκεται βαθιά χαραγμένη όχι μόνο στον ουρανίσκο μου, αλλά μέσα στην καρδιά μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά που με τις νοστιμιές σου, βρίσκω ευκαιρίες να ταξιδεύω τόσο γευστικά κι όμορφα!
Οι αναμνήσεις αγαπητέ μου Ευάγγελε, το έχω ξαναπεί, είναι πολλές φορές άρρηκτα δεμένες με τις γεύσεις των παιδικών μας (και όχι μόνον...) χρόνων και δύσκολα ξεπερνιόνται ή διαγράφονται!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ και εύχομαι πάντα να μπορώ να σε "ταξιδεύω"...γιατί αυτό είναι μεγάλη επιβράβευση για μένα τουλάχιστον.
Μας ξελήγωσες πάλι Πηνελόπη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλό μα τόσο λαχταριστό!!!
Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις πάντα την ομορφιά της απλότητας και της ζωής!
Τα απλά πολλές φορές είναι και αυτά που μας ικανοποιούν καλύτερα Σοφία μου.
ΔιαγραφήΆλλωστε πολλά πράγματα στις ζωές όλων θα ήταν ενδεχομένως καλύτερα αν η απλότητα ήταν κανόνας που επικρατούσε.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Ριζικη αλλαγη!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Και θέλω να πιστεύω προς το καλύτερο (!) καλή μου Beauty Follower.
ΔιαγραφήΚαι εμένα ψωμάκι δώσ΄μου κι τίποτα άλλο δεν θέλω!!! το δικό σου όμως είναι υπερπαραγωγή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο που το ψωμί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων ειδικά αν είναι φρέσκο και ζεστό Λία μου!
ΔιαγραφήΕδώ του δώσαμε και κάτι παραπάνω και το κάναμε πλήρες πιάτο.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πολύ χορταστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες από Ζάκυνθο!
Όντως, Λένια μου.
ΔιαγραφήΤώρα βέβαια εσένα σε δυσκολεύω λιγάκι με το κρεατικό, αλλά ίσως να βρεις εσύ κάτι που να μπορείς να το αντικαταστήσεις.
Καλό βράδυ από την Αθήνα.
Ααααα φιλενάδα σήμερα έγραψες!!! Είμαι κι εγώ ψωμού και ειδικά λατρεύω το ψωμοτύρι και το ψωμί με κασέρι αν και ψωμί με άλμη δεν το έχω ξανακούσει!!!!!! Με έστειλες αν η άλμη είναι αυτό που λέμε κι εμείς εδώ... το αλατόνερο που βάζουμε μέσα το τυρί(;;;;;;;;;).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική σου όμως φέτα είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή... δεν με λυπάσαι;;; Στείλε μερικές!!!
Καλημέρα!
Οφείλω λοιπόν αγαπημένη μου Κική να σου πω τι είναι η άλμη, με την οποία ως παιδί είχα άριστη σχέση ομολογώ!
ΔιαγραφήΣτα μέρη της νότιας Πελοποννήσου τα παλαιότερα χρόνια (σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή, όπως γίνεται με άλλο επώνυμο τυρί που είναι η σφέλα που μοιάζει με την φέτα αλλά είναι πιο σφιχτή και συμπαγής) έφτιαχναν και άλμη.
Το τυρί της άλμης παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα (με την τεχνολογία και την διαδικασία της φέτας) αλλά είναι ένα τυρί σκληρό που ωστόσο τρίβεται πολύ εύκολα. Έχει δε μια γεύση ελαφρώς υπόξινη.
Η γιαγιά μου λοιπόν, το έτριβε και του έβαζε και μια κουταλιά γιαούρτι και έτσι γινόταν κάπως πιο "αλοιφή" και το έστρωνε πάνω στο ψωμάκι. Με μια καλή φέτα ήμουν "πλήρης" για αρκετές ώρες.
Να σου στείλω φέτα ψωμιού λαχταριστού με τα σχετικά της άμεσα και να κάνουμε μια ανταλλαγή με ένα καλό μπολάκι από την σημερινή σου φρουτοσαλάτα! Τι λες;
Καλό βράδυ και καλό ΣΚ εύχομαι.
Αυτό δεν είναι απλό αλλά τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο Πηνελόπη. Μεταμορφώθηκε η φέτα του ψωμιού. Στο γκριλ θα γίνεται πιο ωραίο και θα λιώνει τέλεια το τυράκι.
Μπράβο για την ιδέα.
Φιλιά
Να σου πω, καλή μου Marion τώρα που λες για το γκριλ...έχεις δίκιο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά θα το κάνω κι' εγώ έτσι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πηνελόπη μου μπορώ να ζήσω μόνο με ψωμί και τυρί! Νομίζω ότι αν δεν είχα παντρευτεί δεν θα χρειαζόταν να μάθω να μαγειρεύω. Στην δουλειά ίσως να είμαι και η μόνη που θα προτιμήσω από μία τυρόπιτα μία φέτα ψωμί με τυράκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά