10.12.13

Η μεταμόρφωση μιας φρέσκιας φέτας χωριάτικου ψωμιού...

Όταν το ευλογημένο καρβέλι, βγει φρέσκο και ζεστό από τον φούρνο "σπάει" μύτες!
Πόσο μάλλον όταν το ψωμί αυτό είναι, ότι συνηθίζουμε να αποκαλούμε "καλό χωριάτικο" καρβέλι.
Δεν μπορείς να αντισταθείς, όσο και αν το προσπαθείς.
Όχι, ότι εγώ προσωπικά βάζω αντιστάσεις στο ζεστό ψωμί, παρέα μ' ένα καλό τυράκι από δίπλα.
ΠΟΤΕ!!


Αυτό άλλωστε ήταν πάντα το αγαπημένο μου φαγητό, από μωρό, έτσι με "ηρεμούσαν" και με "ξεχνούσαν" ... για αρκετή ώρα :-)). Ψωμί με τυρί. Ψωμί με άλμη (για όσους είναι κάτω από τ' Αυλάκι). Ψωμί με πικάντικο κασέρι αργότερα. Κουλουράκι Θεσσαλονίκης με τυρί τριγωνάκι (το Αραπάκι εκείνα τα μακρινά χρόνια) και πάει λέγοντας ... κυρίες και κύριοι!

Το καρβέλι που βρέθηκε στα χέρια μου (χάρη στον πεθερό και πάλι) ήταν ακαταμάχητο.
Αλλά μια μεταμόρφωση (αυτή που θα δείτε πιο κάτω) νομίζω που του ταίριαξε "γάντι" ειδικά στο χαλαρό πρωϊνό Κυριακής που μας πέρασε. Και που όπως κάθε χαλαρή Κυριακή που σέβεται τον εαυτό της, απαιτεί και το καλό κολατσιό να το έχει "παρέα" της!

Χωριάτικο Ψωμί με Αυγά και Corned Beef


Υλικά για 3-4 άτομα.
3-4 καλές φέτες (και παχουλούτσικες φέτες) χωριάτικου ψωμιού.
1 κονσέρβα Corned Beef (ή βουβαλίσιο καβρουμά) που έχει βάρος 340-350 γραμμάρια.
4 αυγά μεγάλου μεγέθους,
1/3 φλιτζανιού γάλα φρέσκο,
λίγο αλάτι, λίγο φρεσκο-τριμμένο πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγη ρίγανη φρέσκια (και τριμμένη),
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,.
Και τέλος κίτρινο μαλακό τυρί ή κασέρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη.


Κόβετε τις φέτες του ψωμιού κατά μήκος του καρβελιού (κατά προτίμηση ολόκληρες).
Ανοίγετε την κονσέρβα του Cornet Beef ή την συσκευασία του καβρουμά, και την "σπάτε" μ' ένα πιρούνι μέσα στο γουώκ.
Χτυπάτε τ' αυγά με το γάλα, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο (όπως κάνουμε για την ομελέτα) και όταν έχει αρχίσει το corned beef να ζεσταίνεται, ρίχνετε μέσα το μείγμα των αυγών.
Μαγειρεύετε ανακατεύοντας 3-4 φορές το μείγμα.
Όταν πια το μείγμα αποκτήσει την μορφή της στραπατσάδας ή του καγιανά.
Σβήνετε την φωτιά και εμπλουτίζετε το μείγμα με την ρίγανη.


Ζεσταίνετε ελαφρώς τις φέτες ψωμιού στον φούρνο των μικροκυμάτων, εάν δεν έχετε, σε μέτριο γκριλ φούρνου.
Πάνω στην ζεστή φέτα, βάζετε ένα καλό "στρώμα" από την στραπατσάδα με το corned beef.
Τριμμένο τυράκι.
Και ξανά για 1-1,5 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων, ώστε να λιώσει το τυράκι.
Σερβίρετε και κάνετε ευτυχισμένους τους ουρανίσκους των αγαπημένων σας.
Καλή σας απόλαυση και καλή δύναμη στον χιονιά που μας ήρθε, με ωραίο και ζεστό φαγητό και όχι κατ' ανάγκη και πολύπλοκο.

37 σχόλια:

  1. Ψωμί με τυρί...το καλύτερο μου!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Εντάξει....και με αυγά με καβουρμά, τέλειο θα είναι!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps κόπιασε να κάνουμε πάρτυ με ψωμοτύρια...γιατί είδα και θαύμασα και τα δικά σου σήμερα!

      Διαγραφή
  2. Με βουβαλίσιο καβουρμά παρακαλώ εμένα!!
    Το μεσημέρι, μόλις το έβγαλα το δικό μου από το φούρνο, έφαγα τόσο πολύ που έχω σκάσει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες το...κι' έγινε Ξανθή μου.
      Ήμουν στην κεντρική αγορά και για σχετικές προμήθειες αλλαντικών και στο "τσακ" ήμουν και για τον καβρουμά!

      Διαγραφή
  3. Ω ρε μάνα μου..που θα έλεγε και η Πέπη!!!!!!!!
    Και εγώ με καβουρμά παρακαλώ τη δική μου φέτα!!!Λόγω καταγωγής του συζύγου,να τιμούμε και τα ντόπια προϊόντα!!!!
    Πηνελόπη μου η διαφορά είναι στο ζυμωτό ψωμάκι,που αν τύχει να είναι και προζυμένιο,τότε δεν παίζεται!!!Λίγο μπαγιάτικο, ακόμα καλύτερο.Με φρέσκα χωριάτικα αυγά και καβουρμά τηγανισμένο σε φρέσκο βούτυρο.....-αν είναι να κάνεις την ..αμαρτία,πρέπει να είναι ολοκληρωμένη-!
    Για πρωινό που δίνει ενέργεια,χαρίζει την ευδαιμονία της γευστικής απόλαυσης και φορτώνει με άπειρες θερμίδες το ταλαίπωρο σώμα μας,επιλέγουμε να τρώμε στης Πηνελόπης!!!!!!Ταϊζει καλά και χορταίνει!
    Καλό σου βράδυ πλανεύτρα Πηνελόπη!Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλανεύτρα εγώ; Μα τι λες τώρα καλή μου και αγαπημένη Φωτεινή :-)))
      Πρόταση απλή και χορταστική για το ψύχος που μας τριγυρίζει έκανα και νομίζω πως όλοι συμφωνούμε για το νόστιμο του πράγματος!!
      Φιλιά πολλά και ζεστά.

      Διαγραφή
  4. Πιάτο που τρώω με την ίδια ευχαρίστηση κάθε ώρα της ημέρας!
    Είναι και αυτή η βάση με το χωριάτικο ψωμί που με ενθουσιάζει. Τέτοια ώρα που μπήκα και το είδα, στάνταρ θα το βλέπω στον ύπνο μου και θα έχω λιγούρες!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι νόστιμο το άτιμο, αλλά όχι και κάθε μέρα γιατί προσωπικά δεν θα το άντεχα!
      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  5. Πολύ λαχταριστή αυτή η πρόταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά βρε Αμαλία μου.
      Και να ξέρεις πως μια ωραία πράσινη σαλάτα, το τρως μια χαρά και για κυρίως γεύμα :-))

      Διαγραφή
  6. βρε πηνελοπη που τα θυμηθηκες τα τυρακια τριγωνακι??? :) μια φετα ψωμι με τυρι, η αλειμενη με λαδι και επανω ντοματα, η ελαφρια βρεμενη με ζαχαρη και κακαο σκονη, η με ελια τριμμενη. αυτα θυμαμαι στο σπιτι μου.
    τελειο τελειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες τι θυμάμαι ώρες-ώρες βρε Ειρήνη μου;
      Αλλά τις μνήμες όσο και να τις καταχωνιάζεις...βγαίνουν στην επιφάνεια από μόνες τους μόλις παρουσιαστεί μια χαραμάδα ή μια τόση δα αφορμή.
      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  7. Ξελιγωτική η πρόταση το δίχως άλλο!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ότι πρέπει για κολατσιό μικρών και μεγάλων ανδρών Λίλα μου.

      Διαγραφή
  8. Εντάξει.... δεν το μεταμόρφωσες!!!
    Του άλλαξες τα φώτα, με την καλή την έννοια!
    Το θέλω τώρα! Όπως είναι! Χωρίς καμία αλλαγή!!!
    Είναι τέλειο, χορταστικό και παχυντικό!!! Ότι πρέπει για τον χειμώνα που ήδη έχει έρθει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω μια μεγάλη φέτα, με το πρώτο ΚΤΕΛ!!

      Με το κρύο που ζούμε 4-5 μέρες τώρα Χρυσαυγή μου, οι θερμίδες του ούτε που υπολογίζονται!
      Ξέρω καλά τι σου λέω. Μια φέτα με κράτησε για πολλές-πολλές ώρες.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Πιο χορταστικό δεν γίνεται!
    Με μια φέτα ψωμιού είσαι πλήρης!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου,
      προσωπικά το έφαγα 11.00 για μεσημεριανό και δεκατιανό μαζί, και με κράτησε μέχρι το απόγευμα.
      Εξαιρετικά χορταστικό και γευστικό, χωρίς καμμια αμφιβολία.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  10. Μας ξελίγωσες, Πηνελόπη μου!!! Αυτό δεν είναι μεταμόρφωση, αυτό είναι υπερπαραγωγή! Και με απλά υλικά! Μπράβο και πάλι μπράβο!
    Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να σου πω Αναστασία μου;
      Έφταιγε μάλλον το καρβελάκι που με έβαλε σε τέτοια μονοπάτια μεταμόρφωσης :-)))
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  11. Τι νοστιμιά είναι αυτή Πηνελόπη μου!!!!! Κόλαση!!!!!
    Καλό βράδυ!!! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Συντέκνισσα!

      Νόστιμη λύση για καλό κολατσιό, μην σου πω και μεσημεριανό :-)))

      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά.

      Διαγραφή
  12. Ψωμοτύρι για μια ζωή, Πολυξένη! Το χωριάτικο της γιαγιάς ή του χωριού είναι ιδανικό συμπλήρωμα μαζί με φέτα ή οποιοδήποτε αλμυρό τυρί. Αυτό ήταν το δεκατιανό μας, αυτή η γεύση βρίσκεται βαθιά χαραγμένη όχι μόνο στον ουρανίσκο μου, αλλά μέσα στην καρδιά μου!

    Να 'σαι καλά που με τις νοστιμιές σου, βρίσκω ευκαιρίες να ταξιδεύω τόσο γευστικά κι όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι αναμνήσεις αγαπητέ μου Ευάγγελε, το έχω ξαναπεί, είναι πολλές φορές άρρηκτα δεμένες με τις γεύσεις των παιδικών μας (και όχι μόνον...) χρόνων και δύσκολα ξεπερνιόνται ή διαγράφονται!

      Καλό βράδυ και εύχομαι πάντα να μπορώ να σε "ταξιδεύω"...γιατί αυτό είναι μεγάλη επιβράβευση για μένα τουλάχιστον.

      Διαγραφή
  13. Μας ξελήγωσες πάλι Πηνελόπη!!!
    Απλό μα τόσο λαχταριστό!!!
    Να είσαι καλά και να απολαμβάνεις πάντα την ομορφιά της απλότητας και της ζωής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα απλά πολλές φορές είναι και αυτά που μας ικανοποιούν καλύτερα Σοφία μου.

      Άλλωστε πολλά πράγματα στις ζωές όλων θα ήταν ενδεχομένως καλύτερα αν η απλότητα ήταν κανόνας που επικρατούσε.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  14. Ριζικη αλλαγη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και θέλω να πιστεύω προς το καλύτερο (!) καλή μου Beauty Follower.

      Διαγραφή
  15. Και εμένα ψωμάκι δώσ΄μου κι τίποτα άλλο δεν θέλω!!! το δικό σου όμως είναι υπερπαραγωγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι τυχαίο που το ψωμί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εδέσματα μικρών και μεγάλων ειδικά αν είναι φρέσκο και ζεστό Λία μου!

      Εδώ του δώσαμε και κάτι παραπάνω και το κάναμε πλήρες πιάτο.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  16. Πολύ χορταστικό!
    Καλημέρες από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, Λένια μου.
      Τώρα βέβαια εσένα σε δυσκολεύω λιγάκι με το κρεατικό, αλλά ίσως να βρεις εσύ κάτι που να μπορείς να το αντικαταστήσεις.

      Καλό βράδυ από την Αθήνα.

      Διαγραφή
  17. Ααααα φιλενάδα σήμερα έγραψες!!! Είμαι κι εγώ ψωμού και ειδικά λατρεύω το ψωμοτύρι και το ψωμί με κασέρι αν και ψωμί με άλμη δεν το έχω ξανακούσει!!!!!! Με έστειλες αν η άλμη είναι αυτό που λέμε κι εμείς εδώ... το αλατόνερο που βάζουμε μέσα το τυρί(;;;;;;;;;).
    Η δική σου όμως φέτα είναι πολύ μα πολύ λαχταριστή... δεν με λυπάσαι;;; Στείλε μερικές!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οφείλω λοιπόν αγαπημένη μου Κική να σου πω τι είναι η άλμη, με την οποία ως παιδί είχα άριστη σχέση ομολογώ!

      Στα μέρη της νότιας Πελοποννήσου τα παλαιότερα χρόνια (σήμερα δεν είναι τόσο μεγάλη η παραγωγή, όπως γίνεται με άλλο επώνυμο τυρί που είναι η σφέλα που μοιάζει με την φέτα αλλά είναι πιο σφιχτή και συμπαγής) έφτιαχναν και άλμη.

      Το τυρί της άλμης παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα (με την τεχνολογία και την διαδικασία της φέτας) αλλά είναι ένα τυρί σκληρό που ωστόσο τρίβεται πολύ εύκολα. Έχει δε μια γεύση ελαφρώς υπόξινη.

      Η γιαγιά μου λοιπόν, το έτριβε και του έβαζε και μια κουταλιά γιαούρτι και έτσι γινόταν κάπως πιο "αλοιφή" και το έστρωνε πάνω στο ψωμάκι. Με μια καλή φέτα ήμουν "πλήρης" για αρκετές ώρες.

      Να σου στείλω φέτα ψωμιού λαχταριστού με τα σχετικά της άμεσα και να κάνουμε μια ανταλλαγή με ένα καλό μπολάκι από την σημερινή σου φρουτοσαλάτα! Τι λες;

      Καλό βράδυ και καλό ΣΚ εύχομαι.

      Διαγραφή
  18. Αυτό δεν είναι απλό αλλά τέλειο!
    Πολύ ωραίο Πηνελόπη. Μεταμορφώθηκε η φέτα του ψωμιού. Στο γκριλ θα γίνεται πιο ωραίο και θα λιώνει τέλεια το τυράκι.
    Μπράβο για την ιδέα.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να σου πω, καλή μου Marion τώρα που λες για το γκριλ...έχεις δίκιο!
    Την επόμενη φορά θα το κάνω κι' εγώ έτσι.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πηνελόπη μου μπορώ να ζήσω μόνο με ψωμί και τυρί! Νομίζω ότι αν δεν είχα παντρευτεί δεν θα χρειαζόταν να μάθω να μαγειρεύω. Στην δουλειά ίσως να είμαι και η μόνη που θα προτιμήσω από μία τυρόπιτα μία φέτα ψωμί με τυράκι.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή