4.12.13

Γλυκό "πεϊνιρλί"...ΓΙΓΑΣ

Κάποιες φορές απορώ κι' εγώ με τον εαυτό μου, πως μου βγαίνουν κάποιες συνταγές ή εκτελέσεις (στην κυριολεξία δηλαδή...) με τα διαθέσιμα υλικά.

Αλλά θα μου πείτε όλες οι μαγείρισσες έτσι έκαναν χρόνια πριν από εμάς... και έτσι αναπτύχθηκαν οι τοπικές κουζίνες, σύμφωνα δηλαδή με τα διαθέσιμα υλικά και την εποχικότητα.
Αλλά από ένα σημείο και ύστερα οι εποχές έχουν αλλάξει :-)) αφού πάντα υπάρχουν και υλικά εκτός εποχής.
Το DNA όμως τα διατηρεί τα στοιχεία του και  αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια όταν έρθει η ώρα και η στιγμή. Αλλιώς δεν εξηγείται :-))

Έχω αρκετά αποθέματα σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και προσπαθώ να τα αξιοποιήσω.
Οπότε αυτή την εποχή - την προ των Χριστουγέννων  - που ετοιμάζονται σε αρκετά μέρη του κόσμου γλυκά, που περιέχουν: φρούτα αποξηραμένα, μαρμελάδες και ξηρούς καρπούς, όπως :  οι Αγγλικές Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες, το Σκοτσέζικο Cloutie (που έχει και έναν ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής), τα Γερμανικά και Αυστριακά Στόλεν, τα Σουηδικά γεμιστά ψωμάκια κι' άλλα που ενδεχομένως μου διαφεύγουν ως ονομασίες, είπα να κάνω κι' εγώ τους δικούς μου συνδυασμούς.


Τα γεμιστά αρτοπαρασκευάσματα, φέρνουν "ευφορία" στις ψυχές των ανθρώπων αυτές τις μέρες του χρόνου. Είναι τα αρώματα και η γεύση των φρούτων, που κλείνουν μέσα τους το καλοκαίρι αφού μιλάμε για: σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα και όλων των ειδών μούρα (και αυτό το καλοκαίρι ενδεχομένως να ονειρευόμαστε...μέσα στην καρδιά του Χειμώνα, ποιος να ξέρει!)

Οδηγημένη λοιπόν από τέτοιες σκέψεις, ήρθα να φτιάξω το γλυκό που θα δείτε πιο κάτω.
Αλλά επειδή το σχήμα του σαφώς και θυμίζει πεϊνιρλί.  Είπα να το ονομάσω Γλυκό Πεϊνιρλί.
Το Γίγας, προέκυψε από το μέγεθος, καθώς το αρχικό του, διπλασιάστηκε πραγματικά σε όγκο, χάρη στη μαγιά.


Υλικά για την ζύμη (που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή).
90 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
1/2 ποτήρι χυμό από μανταρίνι,
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο και πλήρες,
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 μέτρια αυγά,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,

Τα υλικά μπήκαν με αυτήν ακριβώς στο μηχάνημα στο πρόγραμμα ζυμώματος. Μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη και με το πρώτο φούσκωμα.


Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια νισεστέ την άνοιξα σ' ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο.
Σ' όλη την επιφάνεια της έβαλα μαρμελάδα βερίκοκο. περίπου 1.5 φλιτζάνι.
Πάνω στην μαρμελάδα σκόρπισα αποξηραμένα cranberries και φυστίκια Αιγίνης ολόκληρα και φυσικά ανάλατα (τους έχω ιδιαίτερη αγάπη).
Με την βοήθεια του χαρτιού τύλιξα τις άκρες (κατά μήκος) και από τις δύο πλευρές ώστε να σχηματίσω ένα ρολό και να εξασφαλίσω το γεγονός ότι δεν θα μου ανοίξει ιδιαίτερα στο ψήσιμο.  Επίσης γύρισα και τις γωνίες του ρολού προς τα μέσα, πάντα με την ίδια ελπίδα.. Αλλά τελικά η ζύμη αποφάσισε να ανοίξει τελικά και να μεταμορφωθεί σε σχήμα πεϊνιρλί, εξού και το τελικό όνομα!!


Μετέφερα με την βοήθεια του χαρτιού στο ταψί μου, που ήταν επίσης στρωμένο με χαρτί ψησίματος και διαγώνια λόγω μεγάλου σχήματος. Άλειψα την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και γάλα και πασπάλισα με ξανθιά ζάχαρη επίσης.

Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο, άφησα το στρούντελ (ή πεϊνιρλί) να φουσκώσει εκ' νέου για 40 λεπτά της ώρας και μετά έψησα στους 180 βαθμούς, με αέρα για 25-30 λεπτά.
Μόλις η θερμοκρασία του κατέβηκε αρκετά ώστε να μπορεί να κοπεί "χωρίς απώλειες" άρχισε το μοίρασμα.


Δοκιμάστε την δική σας εκδοχή, με ότι υλικά σας βρίσκονται για την γέμιση, αλλά την ζύμη αφήστε την ως έχει. Είναι αφράτη και πολύ αρωματική.
Φουσκώνει πολύ και είναι αρκετό για 9-10 άτομα - και όχι για μία μόνο φορά :-).

34 σχόλια:

  1. ειδα πεινιρλι και ηρθα αλλα που να φανταστω τι εκπληξη επιφυλασσες!!! μπραβο πηνελοπη για την ιδεα. πολλες φορες κολλαμε στην παραδοση χωρις παραλλαγες , αλλα η παραδοση εξακολουθει να υπαρχει μονο οταν υπαρχει εξελιξη.
    ειρηνη
    υγ. δεν εχω χρονο δυστυχως αυτον τον καιρο για επισκεψεις, ελπιζω να βρω συντομα χρονο και καταλληλη διαθεση.
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς έκανες και μπήκες Ειρήνη μου!!!
      Ελπίζω κι' εύχομαι να μην απογοητεύτηκες με την είσοδό σου, κι' αυτή τη φορά :-)))

      Όλα να μπουν πάλι σύντομα σε ρυθμό σου εύχομαι.
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Επίκαιρο γλυκό και, ως φαίνεται, ιδιαίτερα νόστμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε Αμαλία μου...βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει για να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα υλικά...και ο Θεός βοηθός :-))

      Διαγραφή
  3. Αυτά κάνεις και μας παχαίνεις άδικο έχω εγώ μετά;; Θα φτιάξω αυτή τη ζύμη μου άρεσε αλλά τι θα βάλω μέσα δεν ξέρω!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι...μάλιστα!!!
      Αν είναι να σας παχαίνω με τέτοια...καλά σας κάνω Ξανθή μου ;-))

      Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις εσύ να βάλεις μέσα πράγματα... 100% σίγουρη λέμε :-))

      Διαγραφή
  4. Ω ρε μανα μου!!! Τι πεινιρλί είναι αυτό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διαφορετικά από τα γνωστά σε όλους μας (και λατρεμένα) αλμυρά Πέπη μου.

      Διαγραφή
  5. Η Πέπη με κάλυψε! Ω ρε Πηνελόπη τι μας κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, κάνετε καλή "ομάδα" με την Πέπη, τότε Αγγελική μου :-))
      Είχε πολύ πλάκα το μέγεθος που πήρε τελικά, και με άφησε κι' εμένα ομολογώ άφωνη.

      Διαγραφή
  6. Κι εμένα με κάλυψαν οι από πάνω μου κυρία.......................φέρε και μένα μάνα μου είναι αυτό!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όποιες προλάβω θα στείλω άμεσα από την "επανέκδοση" Λίλα μου :-))

      Διαγραφή
  7. Σε εμένα φέρνουν ευφορία όλο το χρόνο!!! χαχαχα!!! τι είναι αυτό Πηνελόπη???!!! Στείλε και σε ΄μένα λίγο!!! Καλή σου μέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αποστολές και διανομές είναι καθ' οδόν καλή μου Λία!!
      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  8. Εδώ μιλάμε ότι πολλαπλασιάστηκε και έπιασε όλο το ταψί..
    Πω πω Πηνελόπη μου!! Η σοκολάτα φαντάζει για μένα μια μεγάλη πρόκληση για αυτή την ωραία ζύμη.
    Μου αρέσουν οι ζύμες και εσύ εδώ έδωσες ρεσιτάλ!!
    Μπράβο!!! Την επόμενη φορά βάλε ένα τέτοιο στη λίστα της συνάντησης!!!. ....ξέρεις εσύ!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζύμη με "πεδίον δόξης λαμπρόν" η συγκεκριμένη καλή μου Χρυσαυγή!!
      Αυτοσχεδιάζεις κατά βούληση κοπελιά μου :-)))

      Βεβαίως με την πρώτη δυνατή "μάζωξη" υπόσχομαι να πράξω τα δέοντα.

      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. Πόσο ευρηματική είσαι βρε Πηνελόπη :)
    Ο πρόλογος σου εξίσου απολαυστικός με το πεϊνιρλί σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ να "ακονίζω" το μυαλό μου και τις "πρακτικές" στην κουζίνα μου...για να μην σκουριάζω βρε Ερμιόνη μου.
      Γιατί δεν το κρύβω είναι κάποιες ώρες που δεν θέλω να δω κατσαρόλα και κουτάλα εμπρός μου.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα, ετούτο το άκρως χειμωνιάτικο βράδυ...

      Διαγραφή
  10. Τι πρωτότυπη ιδέα!Γεια στα χέρια σου!
    Πολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Λένια μου.
      Είναι μια ιδέα που μπορείς κι' εσύ να "μεταφέρεις" ενδεχομένως στα δικά σου γευστικά δεδομένα, με τα υλικά που σου αρέσουν.
      Χαιρετισμούς πολλούς από το μεγάλο και κρύο άστυ.

      Διαγραφή
  11. Τα γλυκά κουταλιού κι οι φρέσκες μαρμελάδες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι, Πηνελόπη μου, αλλά προτιμώ να τ' απολαμβάνω είτε με το κουταλάκι, είτε πάνω σε καμιά φετούλα ζεστό ψωμί με βούτυρο!

    Η ιδέα σου πάντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη και σίγουρα θα ενθουσιάστηκαν όσοι τη δοκίμασαν!

    Να σου εκμυστηρευτώ κι ένα τελευταίο; (Αλλά να μείνει μεταξύ μας). Τα στόλεν ποτέ δεν τα χώνεψα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο για το στόλεν καλέ μου Ευάγγελε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές οι χώρες έχουν πολύ ωραία και αφράτα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, οπότε εμείς οι "λιχούδηδες" δύσκολα μπορούμε να τα αγνοήσουμε.

      Ένα ωραίο γλυκό κουταλιού είναι πάντα διαθέσιμο και στο δικό μου σπίτι. Συνήθεια που έρχεται από τα χρόνια των γιαγιάδων μου και δύσκολα μπορώ να την αποβάλω.

      Και μαρμελάδες αλλά αυτές συνήθως πρωταγωνιστούν σε άλλα γλυκά.

      Καλό βράδυ εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Εγώ δεν απορώ καθόλου για το πώς σου βγαίνουν οι συνταγές, Πηνελόπη μου! Αφού είσαι χρυσοχέρα και τόσο ευρηματική!
    Το γλυκό πεϊνιρλί που έφτιαξες μού φαίνεται τόσο λαχταριστό! Σίγουρα είναι εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσεις τα γλυκά αποθέματα που έχεις στα ντουλάπια σου! Το κρατώ για μελλοντική χρήση λοιπόν!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα περιμένω καλή μου Αναστασία να δω την χρήση που εσύ θα κάνεις...καθώς είμαι βέβαιη ότι θα την πας πολλά βήματα πιο πέρα!!!
      Φιλιά πολλά-πολλά.

      Διαγραφή
  13. Καλά οι συνταγές όντως σου βγαίνουν εκπληκτικά εύκολα και όλες πολύ νόστιμες!!! Τί είναι τούτο το πεινιρλί πάλι;;;; Νοστιμιά σκέτη!!! Μπράβο φιλενάδα!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί εσύ πας πίσω βρε Κική μου :-)))

      Αυτό το πεϊνιρλί ήταν ένα ακόμη πείραμα, που στην πορεία σαφώς και "εξελίχτηκε" ερήμην μου.

      Φιλιά πολλά και να είστε όλοι σας καλά, εκεί στα βόρεια.

      Διαγραφή
  14. Πολύ καλό!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ΄ ευχαριστώ πολύ dear Beaty.
      Καλό, αφράτο και άκρως νόστιμο!!!

      Διαγραφή
  15. Πολύ ευχαρίστως θα χτυπούσα ένα σε μέγεθος γίγα!!!!!!!!!
    Πού τα σκέφτεσαι βρε Πηνελόπη μου!!!!!!!!!
    Καλό Κυριακάτικο απόγευμα! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την...
      Είδες τι πάω και σκέφτομαι, όταν θέλω να ξεθυμάνω βρε Silena μου :-)))

      Και να ξέρεις ότι το μέγεθος ήταν το μεγάλο του "ατού" που το έκανε και ανάρπαστο τελικά.

      Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.

      Διαγραφή
  16. Τέλειο! Έχω φτιάξει κάτι ανάλογο με ζύμη πίτσας και σε σχήμα πίτσας για να αξιοποιήσω μαρμελάδα βερίκοκο σπιτική και μαζί με φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο, ο συνδυασμός είναι πράγματι υπέροχος!
    Το μέγεθος γίγας ή έστω X-large δε νομίζω να αφήσει κανέναν παραπονεμένο!
    Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σκοτεινούλα μου!
      Προς στιγμή ομολογώ πως τρόμαξα κι' εγώ με τις διαστάσεις που πήρε. Αλλά τελικά μάλλον εκείνο είχε δίκιο, γιατί όλοι θέλησαν και δεύτερο κομμάτι!

      Με καταλαβαίνεις λοιπόν πολύ καλά, μιας και έχεις φτιάξει παρόμοιο γλύκισμα. Και νομίζω πως και σ' εσένα σε δικαίωσε το "πείραμα".

      Καλό βράδυ και προσοχή στο κρύο και τον χιονιά που μας ήρθε απόψε!

      Διαγραφή
  17. Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Νοτούλα μου.
      Κάλυψε αρκετούς λάτρεις των αφράτων γλυκών, τούτο το παρασκεύασμα.
      Καλό σου βράδυ.

      Διαγραφή