Κάποιες φορές απορώ κι' εγώ με τον εαυτό μου, πως μου βγαίνουν κάποιες συνταγές ή εκτελέσεις (στην κυριολεξία δηλαδή...) με τα διαθέσιμα υλικά.
Αλλά θα μου πείτε όλες οι μαγείρισσες έτσι έκαναν χρόνια πριν από εμάς... και έτσι αναπτύχθηκαν οι τοπικές κουζίνες, σύμφωνα δηλαδή με τα διαθέσιμα υλικά και την εποχικότητα.
Αλλά από ένα σημείο και ύστερα οι εποχές έχουν αλλάξει :-)) αφού πάντα υπάρχουν και υλικά εκτός εποχής.
Το DNA όμως τα διατηρεί τα στοιχεία του και αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια όταν έρθει η ώρα και η στιγμή. Αλλιώς δεν εξηγείται :-))
Έχω αρκετά αποθέματα σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και προσπαθώ να τα αξιοποιήσω.
Οπότε αυτή την εποχή - την προ των Χριστουγέννων - που ετοιμάζονται σε αρκετά μέρη του κόσμου γλυκά, που περιέχουν: φρούτα αποξηραμένα, μαρμελάδες και ξηρούς καρπούς, όπως : οι Αγγλικές Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες, το Σκοτσέζικο Cloutie (που έχει και έναν ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής), τα Γερμανικά και Αυστριακά Στόλεν, τα Σουηδικά γεμιστά ψωμάκια κι' άλλα που ενδεχομένως μου διαφεύγουν ως ονομασίες, είπα να κάνω κι' εγώ τους δικούς μου συνδυασμούς.
Τα γεμιστά αρτοπαρασκευάσματα, φέρνουν "ευφορία" στις ψυχές των ανθρώπων αυτές τις μέρες του χρόνου. Είναι τα αρώματα και η γεύση των φρούτων, που κλείνουν μέσα τους το καλοκαίρι αφού μιλάμε για: σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα και όλων των ειδών μούρα (και αυτό το καλοκαίρι ενδεχομένως να ονειρευόμαστε...μέσα στην καρδιά του Χειμώνα, ποιος να ξέρει!)
Οδηγημένη λοιπόν από τέτοιες σκέψεις, ήρθα να φτιάξω το γλυκό που θα δείτε πιο κάτω.
Αλλά επειδή το σχήμα του σαφώς και θυμίζει πεϊνιρλί. Είπα να το ονομάσω Γλυκό Πεϊνιρλί.
Το Γίγας, προέκυψε από το μέγεθος, καθώς το αρχικό του, διπλασιάστηκε πραγματικά σε όγκο, χάρη στη μαγιά.
Υλικά για την ζύμη (που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή).
90 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
1/2 ποτήρι χυμό από μανταρίνι,
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο και πλήρες,
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 μέτρια αυγά,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
Τα υλικά μπήκαν με αυτήν ακριβώς στο μηχάνημα στο πρόγραμμα ζυμώματος. Μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη και με το πρώτο φούσκωμα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια νισεστέ την άνοιξα σ' ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο.
Σ' όλη την επιφάνεια της έβαλα μαρμελάδα βερίκοκο. περίπου 1.5 φλιτζάνι.
Πάνω στην μαρμελάδα σκόρπισα αποξηραμένα cranberries και φυστίκια Αιγίνης ολόκληρα και φυσικά ανάλατα (τους έχω ιδιαίτερη αγάπη).
Με την βοήθεια του χαρτιού τύλιξα τις άκρες (κατά μήκος) και από τις δύο πλευρές ώστε να σχηματίσω ένα ρολό και να εξασφαλίσω το γεγονός ότι δεν θα μου ανοίξει ιδιαίτερα στο ψήσιμο. Επίσης γύρισα και τις γωνίες του ρολού προς τα μέσα, πάντα με την ίδια ελπίδα.. Αλλά τελικά η ζύμη αποφάσισε να ανοίξει τελικά και να μεταμορφωθεί σε σχήμα πεϊνιρλί, εξού και το τελικό όνομα!!
Μετέφερα με την βοήθεια του χαρτιού στο ταψί μου, που ήταν επίσης στρωμένο με χαρτί ψησίματος και διαγώνια λόγω μεγάλου σχήματος. Άλειψα την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και γάλα και πασπάλισα με ξανθιά ζάχαρη επίσης.
Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο, άφησα το στρούντελ (ή πεϊνιρλί) να φουσκώσει εκ' νέου για 40 λεπτά της ώρας και μετά έψησα στους 180 βαθμούς, με αέρα για 25-30 λεπτά.
Μόλις η θερμοκρασία του κατέβηκε αρκετά ώστε να μπορεί να κοπεί "χωρίς απώλειες" άρχισε το μοίρασμα.
Δοκιμάστε την δική σας εκδοχή, με ότι υλικά σας βρίσκονται για την γέμιση, αλλά την ζύμη αφήστε την ως έχει. Είναι αφράτη και πολύ αρωματική.
Φουσκώνει πολύ και είναι αρκετό για 9-10 άτομα - και όχι για μία μόνο φορά :-).
Αλλά θα μου πείτε όλες οι μαγείρισσες έτσι έκαναν χρόνια πριν από εμάς... και έτσι αναπτύχθηκαν οι τοπικές κουζίνες, σύμφωνα δηλαδή με τα διαθέσιμα υλικά και την εποχικότητα.
Αλλά από ένα σημείο και ύστερα οι εποχές έχουν αλλάξει :-)) αφού πάντα υπάρχουν και υλικά εκτός εποχής.
Το DNA όμως τα διατηρεί τα στοιχεία του και αυτά βγαίνουν στην επιφάνεια όταν έρθει η ώρα και η στιγμή. Αλλιώς δεν εξηγείται :-))
Έχω αρκετά αποθέματα σε μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού και προσπαθώ να τα αξιοποιήσω.
Οπότε αυτή την εποχή - την προ των Χριστουγέννων - που ετοιμάζονται σε αρκετά μέρη του κόσμου γλυκά, που περιέχουν: φρούτα αποξηραμένα, μαρμελάδες και ξηρούς καρπούς, όπως : οι Αγγλικές Χριστουγεννιάτικες πουτίγκες, το Σκοτσέζικο Cloutie (που έχει και έναν ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής), τα Γερμανικά και Αυστριακά Στόλεν, τα Σουηδικά γεμιστά ψωμάκια κι' άλλα που ενδεχομένως μου διαφεύγουν ως ονομασίες, είπα να κάνω κι' εγώ τους δικούς μου συνδυασμούς.
Τα γεμιστά αρτοπαρασκευάσματα, φέρνουν "ευφορία" στις ψυχές των ανθρώπων αυτές τις μέρες του χρόνου. Είναι τα αρώματα και η γεύση των φρούτων, που κλείνουν μέσα τους το καλοκαίρι αφού μιλάμε για: σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, βερίκοκα και όλων των ειδών μούρα (και αυτό το καλοκαίρι ενδεχομένως να ονειρευόμαστε...μέσα στην καρδιά του Χειμώνα, ποιος να ξέρει!)
Οδηγημένη λοιπόν από τέτοιες σκέψεις, ήρθα να φτιάξω το γλυκό που θα δείτε πιο κάτω.
Αλλά επειδή το σχήμα του σαφώς και θυμίζει πεϊνιρλί. Είπα να το ονομάσω Γλυκό Πεϊνιρλί.
Το Γίγας, προέκυψε από το μέγεθος, καθώς το αρχικό του, διπλασιάστηκε πραγματικά σε όγκο, χάρη στη μαγιά.
Υλικά για την ζύμη (που ετοιμάστηκε στον αρτοπαρασκευαστή).
90 γραμ. βούτυρο αγελάδος λιωμένο,
1/2 ποτήρι χυμό από μανταρίνι,
1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο και πλήρες,
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
2 μέτρια αυγά,
1/4 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά,
Τα υλικά μπήκαν με αυτήν ακριβώς στο μηχάνημα στο πρόγραμμα ζυμώματος. Μετά από μια ώρα και 20 λεπτά η ζύμη μου ήταν έτοιμη και με το πρώτο φούσκωμα.
Πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια νισεστέ την άνοιξα σ' ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο.
Σ' όλη την επιφάνεια της έβαλα μαρμελάδα βερίκοκο. περίπου 1.5 φλιτζάνι.
Πάνω στην μαρμελάδα σκόρπισα αποξηραμένα cranberries και φυστίκια Αιγίνης ολόκληρα και φυσικά ανάλατα (τους έχω ιδιαίτερη αγάπη).
Με την βοήθεια του χαρτιού τύλιξα τις άκρες (κατά μήκος) και από τις δύο πλευρές ώστε να σχηματίσω ένα ρολό και να εξασφαλίσω το γεγονός ότι δεν θα μου ανοίξει ιδιαίτερα στο ψήσιμο. Επίσης γύρισα και τις γωνίες του ρολού προς τα μέσα, πάντα με την ίδια ελπίδα.. Αλλά τελικά η ζύμη αποφάσισε να ανοίξει τελικά και να μεταμορφωθεί σε σχήμα πεϊνιρλί, εξού και το τελικό όνομα!!
Μετέφερα με την βοήθεια του χαρτιού στο ταψί μου, που ήταν επίσης στρωμένο με χαρτί ψησίματος και διαγώνια λόγω μεγάλου σχήματος. Άλειψα την επιφάνεια με λίγο βούτυρο και γάλα και πασπάλισα με ξανθιά ζάχαρη επίσης.
Σε ελαφρώς ζεστό φούρνο, άφησα το στρούντελ (ή πεϊνιρλί) να φουσκώσει εκ' νέου για 40 λεπτά της ώρας και μετά έψησα στους 180 βαθμούς, με αέρα για 25-30 λεπτά.
Μόλις η θερμοκρασία του κατέβηκε αρκετά ώστε να μπορεί να κοπεί "χωρίς απώλειες" άρχισε το μοίρασμα.
Δοκιμάστε την δική σας εκδοχή, με ότι υλικά σας βρίσκονται για την γέμιση, αλλά την ζύμη αφήστε την ως έχει. Είναι αφράτη και πολύ αρωματική.
Φουσκώνει πολύ και είναι αρκετό για 9-10 άτομα - και όχι για μία μόνο φορά :-).
ειδα πεινιρλι και ηρθα αλλα που να φανταστω τι εκπληξη επιφυλασσες!!! μπραβο πηνελοπη για την ιδεα. πολλες φορες κολλαμε στην παραδοση χωρις παραλλαγες , αλλα η παραδοση εξακολουθει να υπαρχει μονο οταν υπαρχει εξελιξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
υγ. δεν εχω χρονο δυστυχως αυτον τον καιρο για επισκεψεις, ελπιζω να βρω συντομα χρονο και καταλληλη διαθεση.
φιλια
Καλώς έκανες και μπήκες Ειρήνη μου!!!
ΔιαγραφήΕλπίζω κι' εύχομαι να μην απογοητεύτηκες με την είσοδό σου, κι' αυτή τη φορά :-)))
Όλα να μπουν πάλι σύντομα σε ρυθμό σου εύχομαι.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Επίκαιρο γλυκό και, ως φαίνεται, ιδιαίτερα νόστμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπαμε Αμαλία μου...βάζουμε το μυαλό μας να δουλεύει για να αξιοποιήσουμε τα διαθέσιμα υλικά...και ο Θεός βοηθός :-))
ΔιαγραφήΑυτά κάνεις και μας παχαίνεις άδικο έχω εγώ μετά;; Θα φτιάξω αυτή τη ζύμη μου άρεσε αλλά τι θα βάλω μέσα δεν ξέρω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ
Ναι...μάλιστα!!!
ΔιαγραφήΑν είναι να σας παχαίνω με τέτοια...καλά σας κάνω Ξανθή μου ;-))
Είμαι σίγουρη ότι θα βρεις εσύ να βάλεις μέσα πράγματα... 100% σίγουρη λέμε :-))
Ω ρε μανα μου!!! Τι πεινιρλί είναι αυτό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαφορετικά από τα γνωστά σε όλους μας (και λατρεμένα) αλμυρά Πέπη μου.
ΔιαγραφήΗ Πέπη με κάλυψε! Ω ρε Πηνελόπη τι μας κάνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, κάνετε καλή "ομάδα" με την Πέπη, τότε Αγγελική μου :-))
ΔιαγραφήΕίχε πολύ πλάκα το μέγεθος που πήρε τελικά, και με άφησε κι' εμένα ομολογώ άφωνη.
Κι εμένα με κάλυψαν οι από πάνω μου κυρία.......................φέρε και μένα μάνα μου είναι αυτό!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε όποιες προλάβω θα στείλω άμεσα από την "επανέκδοση" Λίλα μου :-))
ΔιαγραφήΣε εμένα φέρνουν ευφορία όλο το χρόνο!!! χαχαχα!!! τι είναι αυτό Πηνελόπη???!!! Στείλε και σε ΄μένα λίγο!!! Καλή σου μέρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποστολές και διανομές είναι καθ' οδόν καλή μου Λία!!
ΔιαγραφήΚαλό βράδυ εύχομαι.
Εδώ μιλάμε ότι πολλαπλασιάστηκε και έπιασε όλο το ταψί..
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω Πηνελόπη μου!! Η σοκολάτα φαντάζει για μένα μια μεγάλη πρόκληση για αυτή την ωραία ζύμη.
Μου αρέσουν οι ζύμες και εσύ εδώ έδωσες ρεσιτάλ!!
Μπράβο!!! Την επόμενη φορά βάλε ένα τέτοιο στη λίστα της συνάντησης!!!. ....ξέρεις εσύ!!! ;)
Ζύμη με "πεδίον δόξης λαμπρόν" η συγκεκριμένη καλή μου Χρυσαυγή!!
ΔιαγραφήΑυτοσχεδιάζεις κατά βούληση κοπελιά μου :-)))
Βεβαίως με την πρώτη δυνατή "μάζωξη" υπόσχομαι να πράξω τα δέοντα.
Φιλιά πολλά.
Πόσο ευρηματική είσαι βρε Πηνελόπη :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ πρόλογος σου εξίσου απολαυστικός με το πεϊνιρλί σου!
Φιλιά πολλά!
Προσπαθώ να "ακονίζω" το μυαλό μου και τις "πρακτικές" στην κουζίνα μου...για να μην σκουριάζω βρε Ερμιόνη μου.
ΔιαγραφήΓιατί δεν το κρύβω είναι κάποιες ώρες που δεν θέλω να δω κατσαρόλα και κουτάλα εμπρός μου.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα, ετούτο το άκρως χειμωνιάτικο βράδυ...
Τι πρωτότυπη ιδέα!Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια από Ζάκυνθο!
Ευχαριστώ σε Λένια μου.
ΔιαγραφήΕίναι μια ιδέα που μπορείς κι' εσύ να "μεταφέρεις" ενδεχομένως στα δικά σου γευστικά δεδομένα, με τα υλικά που σου αρέσουν.
Χαιρετισμούς πολλούς από το μεγάλο και κρύο άστυ.
Τα γλυκά κουταλιού κι οι φρέσκες μαρμελάδες δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι, Πηνελόπη μου, αλλά προτιμώ να τ' απολαμβάνω είτε με το κουταλάκι, είτε πάνω σε καμιά φετούλα ζεστό ψωμί με βούτυρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ιδέα σου πάντως φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη και σίγουρα θα ενθουσιάστηκαν όσοι τη δοκίμασαν!
Να σου εκμυστηρευτώ κι ένα τελευταίο; (Αλλά να μείνει μεταξύ μας). Τα στόλεν ποτέ δεν τα χώνεψα!
Δεν έχεις άδικο για το στόλεν καλέ μου Ευάγγελε, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές οι χώρες έχουν πολύ ωραία και αφράτα γλυκά αρτοπαρασκευάσματα, οπότε εμείς οι "λιχούδηδες" δύσκολα μπορούμε να τα αγνοήσουμε.
ΔιαγραφήΈνα ωραίο γλυκό κουταλιού είναι πάντα διαθέσιμο και στο δικό μου σπίτι. Συνήθεια που έρχεται από τα χρόνια των γιαγιάδων μου και δύσκολα μπορώ να την αποβάλω.
Και μαρμελάδες αλλά αυτές συνήθως πρωταγωνιστούν σε άλλα γλυκά.
Καλό βράδυ εύχομαι.
Εγώ δεν απορώ καθόλου για το πώς σου βγαίνουν οι συνταγές, Πηνελόπη μου! Αφού είσαι χρυσοχέρα και τόσο ευρηματική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό πεϊνιρλί που έφτιαξες μού φαίνεται τόσο λαχταριστό! Σίγουρα είναι εξαιρετικός τρόπος να αξιοποιήσεις τα γλυκά αποθέματα που έχεις στα ντουλάπια σου! Το κρατώ για μελλοντική χρήση λοιπόν!
Φιλάκια!
Θα περιμένω καλή μου Αναστασία να δω την χρήση που εσύ θα κάνεις...καθώς είμαι βέβαιη ότι θα την πας πολλά βήματα πιο πέρα!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά-πολλά.
Καλά οι συνταγές όντως σου βγαίνουν εκπληκτικά εύκολα και όλες πολύ νόστιμες!!! Τί είναι τούτο το πεινιρλί πάλι;;;; Νοστιμιά σκέτη!!! Μπράβο φιλενάδα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Γιατί εσύ πας πίσω βρε Κική μου :-)))
ΔιαγραφήΑυτό το πεϊνιρλί ήταν ένα ακόμη πείραμα, που στην πορεία σαφώς και "εξελίχτηκε" ερήμην μου.
Φιλιά πολλά και να είστε όλοι σας καλά, εκεί στα βόρεια.
Πολύ καλό!
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Σ΄ ευχαριστώ πολύ dear Beaty.
ΔιαγραφήΚαλό, αφράτο και άκρως νόστιμο!!!
Πολύ ευχαρίστως θα χτυπούσα ένα σε μέγεθος γίγα!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού τα σκέφτεσαι βρε Πηνελόπη μου!!!!!!!!!
Καλό Κυριακάτικο απόγευμα! Φιλιά!
Καλώς την...
ΔιαγραφήΕίδες τι πάω και σκέφτομαι, όταν θέλω να ξεθυμάνω βρε Silena μου :-)))
Και να ξέρεις ότι το μέγεθος ήταν το μεγάλο του "ατού" που το έκανε και ανάρπαστο τελικά.
Φιλιά πολλά και χαιρετισμούς.
Τέλειο! Έχω φτιάξει κάτι ανάλογο με ζύμη πίτσας και σε σχήμα πίτσας για να αξιοποιήσω μαρμελάδα βερίκοκο σπιτική και μαζί με φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο, ο συνδυασμός είναι πράγματι υπέροχος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μέγεθος γίγας ή έστω X-large δε νομίζω να αφήσει κανέναν παραπονεμένο!
Καλή βδομάδα και καλή συνέχεια εύχομαι.
Γεια σου Σκοτεινούλα μου!
ΔιαγραφήΠρος στιγμή ομολογώ πως τρόμαξα κι' εγώ με τις διαστάσεις που πήρε. Αλλά τελικά μάλλον εκείνο είχε δίκιο, γιατί όλοι θέλησαν και δεύτερο κομμάτι!
Με καταλαβαίνεις λοιπόν πολύ καλά, μιας και έχεις φτιάξει παρόμοιο γλύκισμα. Και νομίζω πως και σ' εσένα σε δικαίωσε το "πείραμα".
Καλό βράδυ και προσοχή στο κρύο και τον χιονιά που μας ήρθε απόψε!
Απαπα, τέλειο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα 'σαι καλά Νοτούλα μου.
ΔιαγραφήΚάλυψε αρκετούς λάτρεις των αφράτων γλυκών, τούτο το παρασκεύασμα.
Καλό σου βράδυ.