12.5.15

Γρήγορη galette φράουλας

Και όταν θέλεις γλυκάκι απελπισμένα και δεν έχει προγραμματίσει κάτι ιδιαίτερο για να έχεις και τα χρειαζούμενα υλικά, αλλά δεν έχεις και πολύ χρόνο για να "ξοδέψεις" στην κουζίνα, τι κάνεις;
Όπως πάντα βάζεις σε λειτουργία τις αισθήσεις γεύσης και φαντασίας να κάνουν τον "μπούσουλα"
Στην συνέχεια ανοίγεις ντουλάπια και ψυγείο και προχωράς με τον καλό άγιο Ευφρόσυνο (τον άγιο των μαγείρων για όσους δεν τον γνωρίζετε) προστάτη!!

Κάπως έτσι έβγαλα κι' εγώ στα γρήγορα την galette φράουλας που ακολουθεί, τούτη την μέρα, καθώς η υπογλυκαιμία είχε βαρέσει κάποιους (ονόματα δεν λέμε...) κατακούτελα.

Galette Φράουλας 


Τα υλικά μου πολύ απλά, αρκεί να έχετε έτοιμη ζύμη κουρού στο ψυγείο σας, κάτι που προσωπικά συνηθίζω με τις ζύμες, καθώς σε σώζουν αρκετές φορές, και ειδικά όταν δεν έχεις διάθεση και χρόνο για ζυμώματα.
Χρησιμοποίησα λοιπόν:
1 φύλλο ζύμης που το άφησα να ξεπαγώσει για μια ώρα εκτός ψυγείου,
150 γραμ. αλεσμένο φουντούκι ψημένο αλλά ανάλατο (ή αμύγδαλο επίσης ανάλατο)
80 γραμ. μούσλι,
50 γραμ. cranberries (χωρίς ζάχαρη) ή βύσσινα αποξηραμένα,
15 φράουλες φρέσκιες, πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες στην μέση,
7-8 κουταλιές σπιτικής σάλτσας φράουλας (που ήδη είχα έτοιμη στο ψυγείο)
λίγη κρυσταλλική βανίλια,
και τέλος, λίγο παγωμένο βούτυρο γάλακτος.


Πάμε τώρα να σας πω, αλλά και να σας δείξω τι έκανα.
Πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο, άνοιξα την ζύμη που είχε ξαπαγώσει, με την ακάλυπτη πλευρά της προς το λαδόχαρτο.


Της έβγαλα την διαφάνεια που συνήθως καλύπτει τις ζύμες και με το λαδόχαρτο την μετέφερα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Την άπλωσα και την έστησα έτσι που κάλυπτε τα πλαϊνά τοιχώματα.
Εδώ απλώς επεμβαίνει κανείς κόβοντας με μαχαίρι από το σημείο που περισσεύει η ζύμη και την κολλάει εκεί που υπάρχει ανάγκη για περισσότερη...
Κοπτοραπτική ένα πράγμα δηλαδή :-))


Στην συνέχεια στον πάτο της έβαλα την μισή ποσότητα του αλεσμένου φουντουκιού.
Από πάνω το μούσλι και πιο πάνω τα αποξηραμένα cranberries.
Αν δεν έχετε μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ελαφριά υπόξινη γεύση τους, προσδίδει πόντους στο αποτέλεσμα και ισορροπεί την γλύκα της σάλτσας φράουλας.
Από πάνω 3-4 κουταλιές σάλτσας φράουλας.


Και μετά σε όλη την επιφάνεια έστρωσα τις φράουλες με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω.
Πασπάλισα με την λίγη βανίλια και από πάνω μοίρασα το υπόλοιπο αλεσμένο φουντούκι και την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας.


Γύρισα τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πάνω στην ζύμη σκόρπισα τις "τσιμπιές" του παγωμένου βουτύρου γάλακτος, το οποίο έδωσε και στην ζύμη ωραιότατο άρωμα όταν έλιωσε.
Αν προσέξετε την πιο κάτω φωτογραφία θα δείτε για τι μικρές ποσότητες μιλάμε, ενώ το άρωμα που προσδίδει στην έτοιμη ζύμη είναι εξαιρετικό.


Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή που η ζύμη είχε πάρει ωραίο χρώμα στην επιφάνειά της.
Ένα γλυκό με την μοναδικότητα της εποχιακής φράουλας και με υλικά αρκετά εύκολα, που όμως είχε εξαιρετική γεύση.


Υ.Γ. το γλυκό δεν έχει καθόλου ζάχαρη, καθώς χρησιμοποίησα την σάλτσα φράουλας. 
Είναι για τα δικά μου γούστα αρκετά γλυκό και δεν νομίζω πως χρειάζεται περισσότερο. 
Αν εσείς πάλι το θέλετε πιο γλυκό, δύο κουταλιές ζάχαρη πάνω από τις φράουλες είναι πιστεύω υπέρ-αρκετές.

34 σχόλια:

  1. Οσα φραουλογλυκά και να δούμε δε μας φτάνουν τελικά! Τι ωραία, εύκολη και νόστιμη πρόταση Πηνελόπη μου, κι εγώ κρατάω πάντα κάποια ζύμη στην κατάψυξη για τέτοιες καταστάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα φραουλογλυκά Χρύσα, είναι μεγάλη αδυναμία. Και φυσικά επειδή η περίοδος της φράουλας (μιλάμε για την καλή και αρωματική φράουλα) δεν είναι και πολύ μεγάλη τελικά... Όσα περισσότερο φτιάξουμε και δοκιμάσουμε, τόσο πιο καλά :-))

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο γλυκό!!!!
    Μπράβο!!!
    Καλό βράδυ!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Στέλλα μου.
      Νόστιμο και εύκολο...και σύμφωνο με την εποχή της φράουλας!!
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  3. Πηνελόπη μου τι γλυκάκι είναι αυτό γεμάτο από τα αρώματα της φράουλας!!
    Μου αρέσουν όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες, αλλά η εικόνα του είναι μοναδική, με αυτά το γύρισμα της ζύμης πάνω στα υλικά!
    Φανταστικό, μπράβο σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Μάχη μου.
      Την επόμενη φορά κερνάω...καθώς πολύ πρόσφατα πίναμε καφεδάκι προς τα μέρη σου.
      Καλό απόγευμα να έχεις.

      Διαγραφή
  4. Ο άγιος Ευφρόσυνος σου έδωσε σούπερ-έμπνευση Πηνελόπη! Έτσι όπως κοιτάζω αυτό το γλυκάκι και φαντάζομαι τη γεύση και τα αρώματά του, δεν το χω σε πολύ να το ετοιμάσω κι εγώ, στο τσακ είμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μεγάλος βοηθός Αμαλία μου!!
      Κάθε φορά που θα βγαίνει έτσι εύκολα, κάτι τόσο πετυχημένο, λέω να του ανάβω κι' ένα κεράκι.
      Να το κάνεις...δεν έχει βρε, πολλές θερμίδες :-))

      Διαγραφή
  5. Boηθησε ο Αγιος Πηνελόπη μου, δεν μπορώ να πω.
    Πολύ ωραία galette κι εύκολη. Οπως λες η ζάχαρη είναι αρκετή απο τη σάλτσα φραουλας.
    Δεν θα προσθετα αλλη.

    Υπέροχο συνδοδευτικό για τον καφε.

    Καλή σου μερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που συμφωνούμε Marion. Είμαστε γλυκαντζήδες δεν λέω, αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  6. Kαλημέρα, υπέροχο γλυκό και πολύ εύκολο. Σαν τις fruit pies των Αμερικάνων που συνοδεύουν τον black coffee τους ;)
    Φυσικά, η δική σου με το φουντούκι, το μούσλι και τα cranberries είναι πολύ καλύτερη για μένα!
    Θα είναι υπέροχη και με κεράσια αντί για φράουλες πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα κόκκινα φρούτα "χαρίζουν" αισθητική και γεύση στα γλυκά Σκοτεινούλα μου, κατά την δική μου τουλάχιστον αισθητική.
      Οπότε συμφωνώ με το σχόλια για τα κεράσια και σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει και μ' αυτά, καθώς ξεκίνησαν την εμφάνισή τους στην αγορά.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  7. καλα πηνελοπη αυτο το γλυκο νομιζω θα εκανε πολυ ευτυχισμενη τη μαμα μου!!!!
    πρεπει να το κανω καινα της κανω εκπληξη!!!
    τελειο γλυκο και τοσο ευκολο,ιδανικο!!!!
    φιλακια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να φροντίσεις τότε να την κάνεις ευτυχισμένη την μανούλα σου Κική μου!
      Οι μανούλες το αξίζουν πάντα το γλυκό-έκπληξη :-))
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  8. Καλημέρα !! Μου αρέσουν πολύ αυτές οι τάρτες γιατί δεν απαιτούν κάποια φόρμα ή σκεύος και έχουν σίγουρη επιτυχία ;) Οι φράουλες βέβαια θα τις απογειώνουν !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα γρήγορα και νόστιμα (χωρίς πολλά "κατσαρολικά") φαγητά και γλυκά είναι το προσωπικό μου στοίχημα, Άρη.
      Όταν το κερδίζω, χαίρομαι πάρα πολύ :-))

      Διαγραφή
  9. Ουάου!!!!!!!!! Μ'αρέσει η galette!!!!!!!!!!! Φοβερή συνταγή!!!!!!!!!!!!
    Γεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Κική μου.
      Και καθώς το δύσκολο κοινό, την καταβρόχθισε, είναι σίγουρο πως ήταν επιτυχημένη :-)))

      Διαγραφή
  10. Μ αρέσουν οι γκαλέτ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εύκολη και νόστιμη συνταγή! Την κουρού δεν τη χρησιμοποιούσα πολύ, τώρα τελευταία έχει γίνει η αγαπημένη μου ζύμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν δεν μαλακώσει πάρα πολύ (γιατί είναι δύσκολο να την δουλέψεις) σου δίνει αφορμή για ωραίες δημιουργίες Μαρία μου. Όπως αυτή που σας έγραψα ...

      Διαγραφή
  12. Άκουσα για μια τέλεια galette και ήρθα τρέχοντας χαχα Υπερπαραγωγή Πηνελόπη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν ήταν υπερπαραγωγή Λίλια μου. Αλλά μας έσωσε από το υπογλυκαιμικό επεισόδιο!!!
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  13. Πολύ ομορφο φραουλογλυκό και σιγουαρ νόστιμο!

    Καλό Σαββατοκύριακο :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ακριβώς έτσι καλή μου φίλη.
      Ειδικά αν σου αρέσουν τα γλυκά "τύπου" τάρτας και ζύμης με φρούτα.

      Διαγραφή
  14. Ξεχωριστό γλυκό, το οποίο αγνοουσα πλήρως!
    Καλό Σαββατοκύριακο
    Φιλια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι galettes είναι γλυκό που συνηθίζουν να κάνουν με διάφορα κόκκινα φρούτα, ειδικά στις πιο βόρειες ευρωπαϊκές χώρες Αριάδνη μου και συνήθως με χειροποίητη ζύμη.

      Εδώ εγώ απλώς επέλεξα την έτοιμη ζύμη και τις φράουλες (παρέα με μερικά ακόμη υλικά) που είναι σε αφθονία τούτη την εποχή.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  15. Μ'αρέσουν τόσο οι galette και με φράουλες και κράνμπερις...τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ τραγανό και νόστιμο τα μαξιλαράκι για τις φράουλες, Πηνελόπη μου!
    Υλικά και εκτέλεση αρίστη!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να 'σαι καλά Ελένη μου.
      Πάντα "η σφύξη βγάζει λάδι.." που λένε και στα μέρη μου.
      Οπότε όταν θες γλυκό...μπαίνεις στην λογική να το σκαρώσεις με τα υπάρχοντα υλικά.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  17. Αχ αυτές οι ξαφνικές υπογλυκαιμίες :)
    Να σου πω την αλήθεια Πηνελόπη μου, σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνω το βαζάκι με τη nutella/μερέντα και ένα κουταλάκι του γλυκού και ηρεμώ :)
    Με λίγη υπομονή ωστόσο μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραίο γλυκό σαν το δικό σου.
    Συμφωνώ και εγώ ότι καλό είναι να μην παραλείψουμε τα cranberries, δένουν ωραία με τις φράουλες.
    Δε γνώριζα ότι ο άγιος Ευφρόσυνος είναι προστάτης των μαγείρων :)
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Ερμιόνη μου, δεν είμαι καθόλου της nutella.
      Της πικρής σοκολάτας ΝΑΙ!
      Αλλά βλέπεις δεν είχα εκείνη την ώρα διαθέσιμη, οπότε πήγα προς φράουλες μεριά...που έτσι κι' αλλιώς είναι ότι πρέπει για να φτιάξεις ένα ωραίο εποχιακό γλυκό.

      Βέβαια ο άγιος των απανταχού Ελλήνων Μαγείρων. Ας είναι βοηθός λοιπόν σε κάθε τσουκάλι που μπαίνει στην φωτιά!

      Φιλιά πολλά και περαστικά σας κι' από εδώ.

      Διαγραφή