Και όταν θέλεις γλυκάκι απελπισμένα και δεν έχει προγραμματίσει κάτι ιδιαίτερο για να έχεις και τα χρειαζούμενα υλικά, αλλά δεν έχεις και πολύ χρόνο για να "ξοδέψεις" στην κουζίνα, τι κάνεις;
Όπως πάντα βάζεις σε λειτουργία τις αισθήσεις γεύσης και φαντασίας να κάνουν τον "μπούσουλα"
Στην συνέχεια ανοίγεις ντουλάπια και ψυγείο και προχωράς με τον καλό άγιο Ευφρόσυνο (τον άγιο των μαγείρων για όσους δεν τον γνωρίζετε) προστάτη!!
Κάπως έτσι έβγαλα κι' εγώ στα γρήγορα την galette φράουλας που ακολουθεί, τούτη την μέρα, καθώς η υπογλυκαιμία είχε βαρέσει κάποιους (ονόματα δεν λέμε...) κατακούτελα.
Τα υλικά μου πολύ απλά, αρκεί να έχετε έτοιμη ζύμη κουρού στο ψυγείο σας, κάτι που προσωπικά συνηθίζω με τις ζύμες, καθώς σε σώζουν αρκετές φορές, και ειδικά όταν δεν έχεις διάθεση και χρόνο για ζυμώματα.
Χρησιμοποίησα λοιπόν:
1 φύλλο ζύμης που το άφησα να ξεπαγώσει για μια ώρα εκτός ψυγείου,
150 γραμ. αλεσμένο φουντούκι ψημένο αλλά ανάλατο (ή αμύγδαλο επίσης ανάλατο)
80 γραμ. μούσλι,
50 γραμ. cranberries (χωρίς ζάχαρη) ή βύσσινα αποξηραμένα,
15 φράουλες φρέσκιες, πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες στην μέση,
7-8 κουταλιές σπιτικής σάλτσας φράουλας (που ήδη είχα έτοιμη στο ψυγείο)
λίγη κρυσταλλική βανίλια,
και τέλος, λίγο παγωμένο βούτυρο γάλακτος.
Πάμε τώρα να σας πω, αλλά και να σας δείξω τι έκανα.
Πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο, άνοιξα την ζύμη που είχε ξαπαγώσει, με την ακάλυπτη πλευρά της προς το λαδόχαρτο.
Της έβγαλα την διαφάνεια που συνήθως καλύπτει τις ζύμες και με το λαδόχαρτο την μετέφερα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Την άπλωσα και την έστησα έτσι που κάλυπτε τα πλαϊνά τοιχώματα.
Εδώ απλώς επεμβαίνει κανείς κόβοντας με μαχαίρι από το σημείο που περισσεύει η ζύμη και την κολλάει εκεί που υπάρχει ανάγκη για περισσότερη...
Κοπτοραπτική ένα πράγμα δηλαδή :-))
Στην συνέχεια στον πάτο της έβαλα την μισή ποσότητα του αλεσμένου φουντουκιού.
Από πάνω το μούσλι και πιο πάνω τα αποξηραμένα cranberries.
Αν δεν έχετε μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ελαφριά υπόξινη γεύση τους, προσδίδει πόντους στο αποτέλεσμα και ισορροπεί την γλύκα της σάλτσας φράουλας.
Από πάνω 3-4 κουταλιές σάλτσας φράουλας.
Και μετά σε όλη την επιφάνεια έστρωσα τις φράουλες με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω.
Πασπάλισα με την λίγη βανίλια και από πάνω μοίρασα το υπόλοιπο αλεσμένο φουντούκι και την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας.
Γύρισα τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πάνω στην ζύμη σκόρπισα τις "τσιμπιές" του παγωμένου βουτύρου γάλακτος, το οποίο έδωσε και στην ζύμη ωραιότατο άρωμα όταν έλιωσε.
Αν προσέξετε την πιο κάτω φωτογραφία θα δείτε για τι μικρές ποσότητες μιλάμε, ενώ το άρωμα που προσδίδει στην έτοιμη ζύμη είναι εξαιρετικό.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή που η ζύμη είχε πάρει ωραίο χρώμα στην επιφάνειά της.
Ένα γλυκό με την μοναδικότητα της εποχιακής φράουλας και με υλικά αρκετά εύκολα, που όμως είχε εξαιρετική γεύση.
Υ.Γ. το γλυκό δεν έχει καθόλου ζάχαρη, καθώς χρησιμοποίησα την σάλτσα φράουλας.
Είναι για τα δικά μου γούστα αρκετά γλυκό και δεν νομίζω πως χρειάζεται περισσότερο.
Αν εσείς πάλι το θέλετε πιο γλυκό, δύο κουταλιές ζάχαρη πάνω από τις φράουλες είναι πιστεύω υπέρ-αρκετές.
Όπως πάντα βάζεις σε λειτουργία τις αισθήσεις γεύσης και φαντασίας να κάνουν τον "μπούσουλα"
Στην συνέχεια ανοίγεις ντουλάπια και ψυγείο και προχωράς με τον καλό άγιο Ευφρόσυνο (τον άγιο των μαγείρων για όσους δεν τον γνωρίζετε) προστάτη!!
Κάπως έτσι έβγαλα κι' εγώ στα γρήγορα την galette φράουλας που ακολουθεί, τούτη την μέρα, καθώς η υπογλυκαιμία είχε βαρέσει κάποιους (ονόματα δεν λέμε...) κατακούτελα.
Galette Φράουλας
Τα υλικά μου πολύ απλά, αρκεί να έχετε έτοιμη ζύμη κουρού στο ψυγείο σας, κάτι που προσωπικά συνηθίζω με τις ζύμες, καθώς σε σώζουν αρκετές φορές, και ειδικά όταν δεν έχεις διάθεση και χρόνο για ζυμώματα.
Χρησιμοποίησα λοιπόν:
1 φύλλο ζύμης που το άφησα να ξεπαγώσει για μια ώρα εκτός ψυγείου,
150 γραμ. αλεσμένο φουντούκι ψημένο αλλά ανάλατο (ή αμύγδαλο επίσης ανάλατο)
80 γραμ. μούσλι,
50 γραμ. cranberries (χωρίς ζάχαρη) ή βύσσινα αποξηραμένα,
15 φράουλες φρέσκιες, πλυμμένες, καθαρισμένες και κομμένες στην μέση,
7-8 κουταλιές σπιτικής σάλτσας φράουλας (που ήδη είχα έτοιμη στο ψυγείο)
λίγη κρυσταλλική βανίλια,
και τέλος, λίγο παγωμένο βούτυρο γάλακτος.
Πάμε τώρα να σας πω, αλλά και να σας δείξω τι έκανα.
Πάνω σ' ένα κομμάτι λαδόχαρτο, άνοιξα την ζύμη που είχε ξαπαγώσει, με την ακάλυπτη πλευρά της προς το λαδόχαρτο.
Της έβγαλα την διαφάνεια που συνήθως καλύπτει τις ζύμες και με το λαδόχαρτο την μετέφερα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο.
Την άπλωσα και την έστησα έτσι που κάλυπτε τα πλαϊνά τοιχώματα.
Εδώ απλώς επεμβαίνει κανείς κόβοντας με μαχαίρι από το σημείο που περισσεύει η ζύμη και την κολλάει εκεί που υπάρχει ανάγκη για περισσότερη...
Κοπτοραπτική ένα πράγμα δηλαδή :-))
Στην συνέχεια στον πάτο της έβαλα την μισή ποσότητα του αλεσμένου φουντουκιού.
Από πάνω το μούσλι και πιο πάνω τα αποξηραμένα cranberries.
Αν δεν έχετε μπορείτε να τα παραλείψετε, αλλά η αλήθεια είναι ότι ελαφριά υπόξινη γεύση τους, προσδίδει πόντους στο αποτέλεσμα και ισορροπεί την γλύκα της σάλτσας φράουλας.
Από πάνω 3-4 κουταλιές σάλτσας φράουλας.
Και μετά σε όλη την επιφάνεια έστρωσα τις φράουλες με την κομμένη πλευρά τους προς τα κάτω.
Πασπάλισα με την λίγη βανίλια και από πάνω μοίρασα το υπόλοιπο αλεσμένο φουντούκι και την υπόλοιπη σάλτσα φράουλας.
Γύρισα τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα και πάνω στην ζύμη σκόρπισα τις "τσιμπιές" του παγωμένου βουτύρου γάλακτος, το οποίο έδωσε και στην ζύμη ωραιότατο άρωμα όταν έλιωσε.
Αν προσέξετε την πιο κάτω φωτογραφία θα δείτε για τι μικρές ποσότητες μιλάμε, ενώ το άρωμα που προσδίδει στην έτοιμη ζύμη είναι εξαιρετικό.
Έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα, για 15-18 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή που η ζύμη είχε πάρει ωραίο χρώμα στην επιφάνειά της.
Ένα γλυκό με την μοναδικότητα της εποχιακής φράουλας και με υλικά αρκετά εύκολα, που όμως είχε εξαιρετική γεύση.
Υ.Γ. το γλυκό δεν έχει καθόλου ζάχαρη, καθώς χρησιμοποίησα την σάλτσα φράουλας.
Είναι για τα δικά μου γούστα αρκετά γλυκό και δεν νομίζω πως χρειάζεται περισσότερο.
Αν εσείς πάλι το θέλετε πιο γλυκό, δύο κουταλιές ζάχαρη πάνω από τις φράουλες είναι πιστεύω υπέρ-αρκετές.
Οσα φραουλογλυκά και να δούμε δε μας φτάνουν τελικά! Τι ωραία, εύκολη και νόστιμη πρόταση Πηνελόπη μου, κι εγώ κρατάω πάντα κάποια ζύμη στην κατάψυξη για τέτοιες καταστάσεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φραουλογλυκά Χρύσα, είναι μεγάλη αδυναμία. Και φυσικά επειδή η περίοδος της φράουλας (μιλάμε για την καλή και αρωματική φράουλα) δεν είναι και πολύ μεγάλη τελικά... Όσα περισσότερο φτιάξουμε και δοκιμάσουμε, τόσο πιο καλά :-))
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμο γλυκό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο!!!
Καλό βράδυ!:))
Ευχαριστώ Στέλλα μου.
ΔιαγραφήΝόστιμο και εύκολο...και σύμφωνο με την εποχή της φράουλας!!
Χαιρετισμούς πολλούς.
Πηνελόπη μου τι γλυκάκι είναι αυτό γεμάτο από τα αρώματα της φράουλας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν όλα τα υλικά που χρησιμοποίησες, αλλά η εικόνα του είναι μοναδική, με αυτά το γύρισμα της ζύμης πάνω στα υλικά!
Φανταστικό, μπράβο σου!!
Ευχαριστώ σε Μάχη μου.
ΔιαγραφήΤην επόμενη φορά κερνάω...καθώς πολύ πρόσφατα πίναμε καφεδάκι προς τα μέρη σου.
Καλό απόγευμα να έχεις.
Ο άγιος Ευφρόσυνος σου έδωσε σούπερ-έμπνευση Πηνελόπη! Έτσι όπως κοιτάζω αυτό το γλυκάκι και φαντάζομαι τη γεύση και τα αρώματά του, δεν το χω σε πολύ να το ετοιμάσω κι εγώ, στο τσακ είμαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΉταν μεγάλος βοηθός Αμαλία μου!!
ΔιαγραφήΚάθε φορά που θα βγαίνει έτσι εύκολα, κάτι τόσο πετυχημένο, λέω να του ανάβω κι' ένα κεράκι.
Να το κάνεις...δεν έχει βρε, πολλές θερμίδες :-))
Boηθησε ο Αγιος Πηνελόπη μου, δεν μπορώ να πω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία galette κι εύκολη. Οπως λες η ζάχαρη είναι αρκετή απο τη σάλτσα φραουλας.
Δεν θα προσθετα αλλη.
Υπέροχο συνδοδευτικό για τον καφε.
Καλή σου μερα :)
Χαίρομαι πολύ που συμφωνούμε Marion. Είμαστε γλυκαντζήδες δεν λέω, αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Kαλημέρα, υπέροχο γλυκό και πολύ εύκολο. Σαν τις fruit pies των Αμερικάνων που συνοδεύουν τον black coffee τους ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά, η δική σου με το φουντούκι, το μούσλι και τα cranberries είναι πολύ καλύτερη για μένα!
Θα είναι υπέροχη και με κεράσια αντί για φράουλες πιστεύω.
Όλα τα κόκκινα φρούτα "χαρίζουν" αισθητική και γεύση στα γλυκά Σκοτεινούλα μου, κατά την δική μου τουλάχιστον αισθητική.
ΔιαγραφήΟπότε συμφωνώ με το σχόλια για τα κεράσια και σίγουρα κάποια στιγμή θα γίνει και μ' αυτά, καθώς ξεκίνησαν την εμφάνισή τους στην αγορά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
καλα πηνελοπη αυτο το γλυκο νομιζω θα εκανε πολυ ευτυχισμενη τη μαμα μου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπρεπει να το κανω καινα της κανω εκπληξη!!!
τελειο γλυκο και τοσο ευκολο,ιδανικο!!!!
φιλακια πολλα!!
Να φροντίσεις τότε να την κάνεις ευτυχισμένη την μανούλα σου Κική μου!
ΔιαγραφήΟι μανούλες το αξίζουν πάντα το γλυκό-έκπληξη :-))
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Καλημέρα !! Μου αρέσουν πολύ αυτές οι τάρτες γιατί δεν απαιτούν κάποια φόρμα ή σκεύος και έχουν σίγουρη επιτυχία ;) Οι φράουλες βέβαια θα τις απογειώνουν !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα γρήγορα και νόστιμα (χωρίς πολλά "κατσαρολικά") φαγητά και γλυκά είναι το προσωπικό μου στοίχημα, Άρη.
ΔιαγραφήΌταν το κερδίζω, χαίρομαι πάρα πολύ :-))
Ουάου!!!!!!!!! Μ'αρέσει η galette!!!!!!!!!!! Φοβερή συνταγή!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χέρια σου Πηνελόπη μου!!!
Ευχαριστώ σε Κική μου.
ΔιαγραφήΚαι καθώς το δύσκολο κοινό, την καταβρόχθισε, είναι σίγουρο πως ήταν επιτυχημένη :-)))
Μ αρέσουν οι γκαλέτ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα να δεις... Πέπη μου!!
ΔιαγραφήΚαι εύκολη και νόστιμη συνταγή! Την κουρού δεν τη χρησιμοποιούσα πολύ, τώρα τελευταία έχει γίνει η αγαπημένη μου ζύμη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌταν δεν μαλακώσει πάρα πολύ (γιατί είναι δύσκολο να την δουλέψεις) σου δίνει αφορμή για ωραίες δημιουργίες Μαρία μου. Όπως αυτή που σας έγραψα ...
ΔιαγραφήΆκουσα για μια τέλεια galette και ήρθα τρέχοντας χαχα Υπερπαραγωγή Πηνελόπη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν ήταν υπερπαραγωγή Λίλια μου. Αλλά μας έσωσε από το υπογλυκαιμικό επεισόδιο!!!
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά.
Πολύ ομορφο φραουλογλυκό και σιγουαρ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο :)
http://beautyfollower.blogspot.gr
Είναι ακριβώς έτσι καλή μου φίλη.
ΔιαγραφήΕιδικά αν σου αρέσουν τα γλυκά "τύπου" τάρτας και ζύμης με φρούτα.
Ξεχωριστό γλυκό, το οποίο αγνοουσα πλήρως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο
Φιλια :)
Οι galettes είναι γλυκό που συνηθίζουν να κάνουν με διάφορα κόκκινα φρούτα, ειδικά στις πιο βόρειες ευρωπαϊκές χώρες Αριάδνη μου και συνήθως με χειροποίητη ζύμη.
ΔιαγραφήΕδώ εγώ απλώς επέλεξα την έτοιμη ζύμη και τις φράουλες (παρέα με μερικά ακόμη υλικά) που είναι σε αφθονία τούτη την εποχή.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Μ'αρέσουν τόσο οι galette και με φράουλες και κράνμπερις...τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι δικαίως Αγγελική μου!!
ΔιαγραφήΠολύ τραγανό και νόστιμο τα μαξιλαράκι για τις φράουλες, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥλικά και εκτέλεση αρίστη!
Φιλιά πολλά
Να 'σαι καλά Ελένη μου.
ΔιαγραφήΠάντα "η σφύξη βγάζει λάδι.." που λένε και στα μέρη μου.
Οπότε όταν θες γλυκό...μπαίνεις στην λογική να το σκαρώσεις με τα υπάρχοντα υλικά.
Φιλιά πολλά κι' από εμένα.
Αχ αυτές οι ξαφνικές υπογλυκαιμίες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου πω την αλήθεια Πηνελόπη μου, σε τέτοιες περιπτώσεις παίρνω το βαζάκι με τη nutella/μερέντα και ένα κουταλάκι του γλυκού και ηρεμώ :)
Με λίγη υπομονή ωστόσο μπορούμε να φτιάξουμε ένα ωραίο γλυκό σαν το δικό σου.
Συμφωνώ και εγώ ότι καλό είναι να μην παραλείψουμε τα cranberries, δένουν ωραία με τις φράουλες.
Δε γνώριζα ότι ο άγιος Ευφρόσυνος είναι προστάτης των μαγείρων :)
Φιλιά
Εγώ πάλι Ερμιόνη μου, δεν είμαι καθόλου της nutella.
ΔιαγραφήΤης πικρής σοκολάτας ΝΑΙ!
Αλλά βλέπεις δεν είχα εκείνη την ώρα διαθέσιμη, οπότε πήγα προς φράουλες μεριά...που έτσι κι' αλλιώς είναι ότι πρέπει για να φτιάξεις ένα ωραίο εποχιακό γλυκό.
Βέβαια ο άγιος των απανταχού Ελλήνων Μαγείρων. Ας είναι βοηθός λοιπόν σε κάθε τσουκάλι που μπαίνει στην φωτιά!
Φιλιά πολλά και περαστικά σας κι' από εδώ.