Ένα φαγητό εύκολο και μεστό σε γεύση, σας έχω σήμερα.
Άλλωστε είναι και της μόδας στην μαγειρική, η έκφραση "κριθαρότο"... αν κι' εμένα η η γιαγιά μου και η μάνα μου το έφτιαχναν το κριθαράκι στην κατσαρόλα, ειδικά το καλοκαίρι με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και άλλα λαχανικά που περίσσευαν από άλλη μαγεριά, οπότε το έχω καταγράψει στις γευστικές μου αναμνήσεις, ως αγαπημένο πιάτο.
Εδώ απλώς θα σας δώσω μια εκδοχή, που ήρθε να αξιοποιήσει τα χωριάτικα λουκάνικα που ήταν σε αναμονή καιρό τώρα.
Υλικά για 3 άτομα.
2 μετρίου μεγέθους λουκάνικα χωριάτικα με πράσο,
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε μικρά καρεδάκια,
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά επίσης κομμένη σε καρεδάκια,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/2 κοφτό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
1/4 κοφτό κουταλάκι κάρυ,
1/5 κοφτό κουταλάκι πιπέρι,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λίγο περισσότερο αν θέλετε)
1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ροζέ,
2 κουταλάκια worcester sause,
1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο,
2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό από κοτόπουλου,
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο βούτυρο γάλακτος.
Αφού έκανα την προετοιμασία για τα λαχανικά μου και τα λουκάνικα που τα έκοψα σε καρεδάκια και ροδέλλες.
Ξεκίνησα με το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρω την πιπεριά.
Μαζί με την πιπεριά έριξα μέσα στην κατσαρόλα την πάπρικα και το κάρυ για να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Στην συνέχεια έριξα μέσα την ντομάτα και άφησα να πάρει μια καλή βράση.
Προχώρησα με το κρασί και το λουκάνικο που τα άφησα για 8 λεπτάκια να μαγειρευτούν όλα μαζί.
Πρόσθεσα το πιπέρι, το αλάτι, την worcester saus και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και έριξα μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά.
Κατόπιν τμηματικά άρχισα να προσθέτω το ζεστό νερό (ή τον ζωμό αν έχετε έτοιμο) ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με ξύλινη κουτάλα, για να χυλώνει το φαγητό.
Μετά τα πρώτα 8 λεπτά βρασμού του ζυμαρικού έριξα μέσα και το βούτυρο γάλακτος για περίσσια γεύση και νοστιμιά! Αξίζει πραγματικά αυτή η πινελιά.
Καλό ανακάτεμα και πάλι για 2-3 φορές μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά πια το κριθαράκι και το φαγητό ήταν έτοιμο.
Κατέβασα από την φωτιά το άφησα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρισα με τυράκι τριμμένο.
Καλή χωριάτικη μυζήθρα και καπνιστό ρεγκάτο στην δική μας περίπτωση, εσείς χρησιμοποιήστε ότι σας αρέσει περισσότερο.
Ένα πιάτο "ρουστίκ" με πολύ άρωμα υπαίθρου που θυμίζει μαμάδες και γιαγιάδες. Ότι δηλαδή πιο αγαπημένο από τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του καθενός μας.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ Νο1.: στο φαγητό προσωπικά δεν έβαλα κρεμμύδι, γιατί το πράσο από το λουκάνικο δίνει αρκετό τόνο.
Υ.Γ. Νο2.: το μυστικό για καλό "χύλωμα" είναι το συχνό ανακάτεμα. Μην το βάλετε στην φωτιά και το αφήσετε στην τύχη του...γιατί θα το "κλαίτε" :-))
Άλλωστε είναι και της μόδας στην μαγειρική, η έκφραση "κριθαρότο"... αν κι' εμένα η η γιαγιά μου και η μάνα μου το έφτιαχναν το κριθαράκι στην κατσαρόλα, ειδικά το καλοκαίρι με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και άλλα λαχανικά που περίσσευαν από άλλη μαγεριά, οπότε το έχω καταγράψει στις γευστικές μου αναμνήσεις, ως αγαπημένο πιάτο.
Εδώ απλώς θα σας δώσω μια εκδοχή, που ήρθε να αξιοποιήσει τα χωριάτικα λουκάνικα που ήταν σε αναμονή καιρό τώρα.
Κριθαρότο με χωριάτικο λουκάνικο
Υλικά για 3 άτομα.
2 μετρίου μεγέθους λουκάνικα χωριάτικα με πράσο,
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε μικρά καρεδάκια,
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά επίσης κομμένη σε καρεδάκια,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/2 κοφτό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
1/4 κοφτό κουταλάκι κάρυ,
1/5 κοφτό κουταλάκι πιπέρι,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λίγο περισσότερο αν θέλετε)
1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ροζέ,
2 κουταλάκια worcester sause,
1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο,
2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό από κοτόπουλου,
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο βούτυρο γάλακτος.
Αφού έκανα την προετοιμασία για τα λαχανικά μου και τα λουκάνικα που τα έκοψα σε καρεδάκια και ροδέλλες.
Ξεκίνησα με το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρω την πιπεριά.
Μαζί με την πιπεριά έριξα μέσα στην κατσαρόλα την πάπρικα και το κάρυ για να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
Στην συνέχεια έριξα μέσα την ντομάτα και άφησα να πάρει μια καλή βράση.
Προχώρησα με το κρασί και το λουκάνικο που τα άφησα για 8 λεπτάκια να μαγειρευτούν όλα μαζί.
Πρόσθεσα το πιπέρι, το αλάτι, την worcester saus και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και έριξα μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά.
Κατόπιν τμηματικά άρχισα να προσθέτω το ζεστό νερό (ή τον ζωμό αν έχετε έτοιμο) ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με ξύλινη κουτάλα, για να χυλώνει το φαγητό.
Μετά τα πρώτα 8 λεπτά βρασμού του ζυμαρικού έριξα μέσα και το βούτυρο γάλακτος για περίσσια γεύση και νοστιμιά! Αξίζει πραγματικά αυτή η πινελιά.
Καλό ανακάτεμα και πάλι για 2-3 φορές μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά πια το κριθαράκι και το φαγητό ήταν έτοιμο.
Κατέβασα από την φωτιά το άφησα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρισα με τυράκι τριμμένο.
Καλή χωριάτικη μυζήθρα και καπνιστό ρεγκάτο στην δική μας περίπτωση, εσείς χρησιμοποιήστε ότι σας αρέσει περισσότερο.
Ένα πιάτο "ρουστίκ" με πολύ άρωμα υπαίθρου που θυμίζει μαμάδες και γιαγιάδες. Ότι δηλαδή πιο αγαπημένο από τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του καθενός μας.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ Νο1.: στο φαγητό προσωπικά δεν έβαλα κρεμμύδι, γιατί το πράσο από το λουκάνικο δίνει αρκετό τόνο.
Υ.Γ. Νο2.: το μυστικό για καλό "χύλωμα" είναι το συχνό ανακάτεμα. Μην το βάλετε στην φωτιά και το αφήσετε στην τύχη του...γιατί θα το "κλαίτε" :-))
MMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧυλωμένο κριθαράκι με λουκάνικο και μπαχαρικούλια!
Τέλειο φαγητό για σήμερα το βράδυ που βλέπω ήδη από το παράθυρό μου τις αστραπές να λάμπουν!!
Θέλω θαλπωρή και το κριθαρώτο σου!!!!
Είναι όντως φαγητό "φαλπωρής" το ζουμερό κριθάρακι Χρυσαυγή μου, αλλά με τόσο αρώματα καταφέρνει και να σε "ταξιδέψει" κιόλας :-)
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς.
Μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιές της δημιουργίας σου, Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα δημιουργική και με εξαιρετικούς συνδυασμούς τα πιάτα σου.
Πολύ του γούστου μου το συγκεκριμένο!
Καλό βράδυ να έχετε!
Ε, τότε Ελένη μου φαντάζομαι ότι σε "βάζω στα αίματα" για ετοιμασίες!
ΔιαγραφήΚαλημέρα και χαιρετισμούς πολλού.
Το κριθαράκι είναι και δικό μας αγαπημένο φαγάκι οικογενειακώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δική μου μαμά το έφτιαχνε στην κατσαρόλα με κόκκινη σαλτσούλα, αφού πρώτα το καβούρδιζε με φυτίνη και κατόπιν το σερβίριζε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω.
Υπέροχο makeover έκανες σε ένα πολύ αγαπημένο υλικό :)
Σε φιλώ
Τελικά πίσω από τις μνήμες της κάθε σημερινής μαγείρισσας, βρίσκεται όντως μια καλομαγείρισσα μάνα ή γιαγιά Ερμιόνη μου :-))
ΔιαγραφήΚαι έτσι ο κύκλος μεγαλώνει αλλά παρεμένει με σταθερό άξονα την αγάπη για το καλομαγειρεμένο φαγητό.
Φιλιά σας (σε μικρές και μεγάλους).
όμορφα μπαχαριασμένο πιάτο Πηνελόπη !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Βράδυ !!!!
Χωρίς μπαχάρια...μαγείρεμα γευστικό, δεν γίνεται Άρη μου καλέ!
ΔιαγραφήΚαλημέρα να έχεις.
Πολύ νόστιμο φαγάκι Πηνελόπη, το κριθαράκι είναι από τα πιο αγαπημένα μας ζυμαρικά! Μου αρέσουν όλα τα μπαχαρικούλια που του έβαλες!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ σε Χαρά μου.
ΔιαγραφήΚι΄ εμείς εδώ έχουμε μια αγάπη σε τούτο το φαγάκι, και τώρα φάνηκε νομίζω.
Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.
Και στη δική μου οικογένεια το κριθαράκι είναι φαγητό που κουβαλάει αναμνήσεις! Του έδωσες όμως μία έξτρα ώθηση παντρεύοντάς το με το χωριάτικο λουκάνικο, ωραία πρόταση που θα αξιοποιήσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας βλέπω να ιδρύουμε σύλλογο "κριθαροφαγάδων" Αμαλία μου :-))
ΔιαγραφήΑλλά βλέπεις είναι φαγητό που σηκώνει πολλές παραλλαγές, σύμφωνα με τα γούστα και τα διαθέσιμα υλικά μας.
Καλημέρες πολλές.
Έτσι μ' αρέσει το κριθαράκι, με μπόλικο ζουμάκι!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουπερ φαγητό κι έχω λουκάνικα στη κατάψυξη...μμμμμμμμμμμμμ
Ξεκίνα λοιπόν....Πέπη μας!
ΔιαγραφήΞέρω πως θα δώσεις στο πιάτο σου την καλύτερη δυνατή παρουσίαση.
Υπέροχο το κριθαρότο σου με το λουκανικάκι του και το ζουμάκι του... λουκούμι φαγάκι!!! Αρωματικό και χυλωμένο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα Πηνελόπη μου!!
Ευχαριστώ σε Κική μου,
ΔιαγραφήΕίναι από αυτά τα φαγητά που γίνονται γρήγορα, και τελικά τα τρώνε όλοι!!!
Μεγάλο πλεονέκτημα ;-)
Φιλιά πολλά.
αχ Πηνελοπη φαινεται τοσο μα τοσο καλομαγειρεμενο,αγαπημενο φαγητο το κριθαρακι(ας το λενε και κριθαρατο παλι αγαπημενο ειναι!!!!) ,το χωριατικο λουκανικο μου αρεσει παρα πολυ επισης αρα τελειο πιατο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν κοιταξω λιγο ακομα τις φωτο νομιζω πως θα μου ερθει και η μυρωδια!!!!
φιλακια πολλα!!!!
Είδες που η τεχνολογία ακόμη αυτό δεν το έχει καταφέρει βρε Κικίτσα μου!
ΔιαγραφήΑλλά που θα πάει, κάτι θα κάνουν και γι' αυτό τα μεγάλα κεφάλια σε όλον τον κόσμο...
Θα κοιτάς φωτογραφία και θα μυρίζεις... Θα κοιτάς φωτογραφία και θα είναι σαν να έχεις γεύση!!!
Φιλιά πολλά και σ' εσένα.
Πολύ ωραίο χυλωμένο, μελωμένο κριθαρότο, και τα λουκάνικα μας αποτελείωσαν!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία και η εικόνα, μπράβο Πηνελόπη για το όμορφο αποτέλεσμα!!
Ευχαριστώ σε Μάχη μου.
ΔιαγραφήΜε τα λουκάνικα έγινε σαφώς πιο "μεγαλοπρεπές" φαγητό το ταπεινό μας κριθαράκι!!
Κανείς μας κανείς δεν είπε "ΟΧΙ" στο σερβιρισμένο πιατάκι του.
Καλημέρα να έχεις.
Πολύ μου άρεσε !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια η προσθήκη του βούτυρου γάλακτος !
Καλώς την.
ΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ Σοφία.
Πραγματικά το βούτυρο γάλακτος, έδωσε άρωμα και τόνο στο φαγητό και μια ωραία υφή που το έκανε πιο ξεχωριστό.
Καλημέρα εύχομαι.
Το κριθαρότο είναι κάτι που κάνουμε πολύ συχνά! Μου αρέσει που έβαλες λουκανικάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά! Πω πω και πεινάω τώρα..
ΑπάντησηΔιαγραφή