19.5.15

Χωριάτικο Λουκάνικο με "κριθαρότο" κατσαρόλας

Ένα φαγητό εύκολο και μεστό σε γεύση, σας έχω σήμερα.
Άλλωστε είναι και της μόδας στην μαγειρική, η έκφραση "κριθαρότο"... αν κι' εμένα η η γιαγιά μου και η μάνα μου το έφτιαχναν το κριθαράκι στην κατσαρόλα, ειδικά το καλοκαίρι με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και άλλα λαχανικά που περίσσευαν από άλλη μαγεριά, οπότε το έχω καταγράψει στις γευστικές μου αναμνήσεις, ως αγαπημένο πιάτο.

Εδώ απλώς θα σας δώσω μια εκδοχή, που ήρθε να αξιοποιήσει τα χωριάτικα λουκάνικα που ήταν σε αναμονή καιρό τώρα.

Κριθαρότο με χωριάτικο λουκάνικο


Υλικά για 3 άτομα.
2 μετρίου μεγέθους λουκάνικα χωριάτικα με πράσο,
1 μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε μικρά καρεδάκια,
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά επίσης κομμένη σε καρεδάκια,
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο,
1/2 κοφτό κουταλάκι πάπρικα γλυκιά,
1/4 κοφτό κουταλάκι κάρυ,
1/5 κοφτό κουταλάκι πιπέρι,
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι (ή λίγο περισσότερο αν θέλετε)
1 ποτηράκι κρασί λευκό ή ροζέ,
2 κουταλάκια worcester sause,
1 φλιτζάνι κριθαράκι μέτριο,
2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζεστό ζωμό από κοτόπουλου,
1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο βούτυρο γάλακτος.

Αφού έκανα την προετοιμασία για τα λαχανικά μου και τα λουκάνικα που τα έκοψα σε καρεδάκια και ροδέλλες.
Ξεκίνησα με το μισό ελαιόλαδο στην κατσαρόλα για να σοτάρω την πιπεριά.
Μαζί με την πιπεριά έριξα μέσα στην κατσαρόλα την πάπρικα και το κάρυ για να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματά τους.


Στην συνέχεια έριξα μέσα την ντομάτα και άφησα να πάρει μια καλή βράση.
Προχώρησα με το κρασί και το λουκάνικο που τα άφησα για 8 λεπτάκια να μαγειρευτούν όλα μαζί.
Πρόσθεσα το πιπέρι, το αλάτι, την worcester saus και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και έριξα μέσα το κριθαράκι ανακατεύοντας για να λαδωθεί καλά.
Κατόπιν τμηματικά άρχισα να προσθέτω το ζεστό νερό (ή τον ζωμό αν έχετε έτοιμο) ανακατεύοντας συχνά-πυκνά με ξύλινη κουτάλα, για να χυλώνει το φαγητό.
Μετά τα πρώτα 8 λεπτά βρασμού του ζυμαρικού έριξα μέσα και το βούτυρο γάλακτος για περίσσια γεύση και νοστιμιά! Αξίζει πραγματικά αυτή η πινελιά.
Καλό ανακάτεμα και πάλι για 2-3 φορές μέχρι να φουσκώσει ικανοποιητικά πια το κριθαράκι και το φαγητό ήταν έτοιμο.
Κατέβασα από την  φωτιά το άφησα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρισα με τυράκι τριμμένο.
Καλή χωριάτικη μυζήθρα και καπνιστό ρεγκάτο στην δική μας περίπτωση, εσείς χρησιμοποιήστε ότι σας αρέσει περισσότερο.


Ένα πιάτο "ρουστίκ" με πολύ άρωμα υπαίθρου που θυμίζει μαμάδες και γιαγιάδες. Ότι δηλαδή πιο αγαπημένο από τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του καθενός μας.
Καλή σας απόλαυση.

Υ.Γ Νο1.: στο φαγητό προσωπικά δεν έβαλα κρεμμύδι, γιατί το πράσο από το λουκάνικο δίνει αρκετό τόνο.
Υ.Γ. Νο2.: το μυστικό για καλό "χύλωμα" είναι το συχνό ανακάτεμα. Μην το βάλετε στην φωτιά και το αφήσετε στην τύχη του...γιατί θα το "κλαίτε" :-))

23 σχόλια:

  1. MMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!!!!!!!!!!
    Χυλωμένο κριθαράκι με λουκάνικο και μπαχαρικούλια!
    Τέλειο φαγητό για σήμερα το βράδυ που βλέπω ήδη από το παράθυρό μου τις αστραπές να λάμπουν!!
    Θέλω θαλπωρή και το κριθαρώτο σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως φαγητό "φαλπωρής" το ζουμερό κριθάρακι Χρυσαυγή μου, αλλά με τόσο αρώματα καταφέρνει και να σε "ταξιδέψει" κιόλας :-)
      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Μέχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιές της δημιουργίας σου, Πηνελόπη μου!
    Πάντα δημιουργική και με εξαιρετικούς συνδυασμούς τα πιάτα σου.
    Πολύ του γούστου μου το συγκεκριμένο!
    Καλό βράδυ να έχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, τότε Ελένη μου φαντάζομαι ότι σε "βάζω στα αίματα" για ετοιμασίες!
      Καλημέρα και χαιρετισμούς πολλού.

      Διαγραφή
  3. Το κριθαράκι είναι και δικό μας αγαπημένο φαγάκι οικογενειακώς.
    Η δική μου μαμά το έφτιαχνε στην κατσαρόλα με κόκκινη σαλτσούλα, αφού πρώτα το καβούρδιζε με φυτίνη και κατόπιν το σερβίριζε με μπόλικο τριμμένο κεφαλοτύρι από πάνω.
    Υπέροχο makeover έκανες σε ένα πολύ αγαπημένο υλικό :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά πίσω από τις μνήμες της κάθε σημερινής μαγείρισσας, βρίσκεται όντως μια καλομαγείρισσα μάνα ή γιαγιά Ερμιόνη μου :-))
      Και έτσι ο κύκλος μεγαλώνει αλλά παρεμένει με σταθερό άξονα την αγάπη για το καλομαγειρεμένο φαγητό.
      Φιλιά σας (σε μικρές και μεγάλους).

      Διαγραφή
  4. όμορφα μπαχαριασμένο πιάτο Πηνελόπη !!!!
    Καλό Βράδυ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς μπαχάρια...μαγείρεμα γευστικό, δεν γίνεται Άρη μου καλέ!
      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  5. Πολύ νόστιμο φαγάκι Πηνελόπη, το κριθαράκι είναι από τα πιο αγαπημένα μας ζυμαρικά! Μου αρέσουν όλα τα μπαχαρικούλια που του έβαλες!! Καλή σου μέρα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Χαρά μου.
      Κι΄ εμείς εδώ έχουμε μια αγάπη σε τούτο το φαγάκι, και τώρα φάνηκε νομίζω.
      Χαιρετισμούς πολλούς σου στέλνω.

      Διαγραφή
  6. Και στη δική μου οικογένεια το κριθαράκι είναι φαγητό που κουβαλάει αναμνήσεις! Του έδωσες όμως μία έξτρα ώθηση παντρεύοντάς το με το χωριάτικο λουκάνικο, ωραία πρόταση που θα αξιοποιήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας βλέπω να ιδρύουμε σύλλογο "κριθαροφαγάδων" Αμαλία μου :-))
      Αλλά βλέπεις είναι φαγητό που σηκώνει πολλές παραλλαγές, σύμφωνα με τα γούστα και τα διαθέσιμα υλικά μας.
      Καλημέρες πολλές.

      Διαγραφή
  7. Έτσι μ' αρέσει το κριθαράκι, με μπόλικο ζουμάκι!!!!!!!!!!
    Σουπερ φαγητό κι έχω λουκάνικα στη κατάψυξη...μμμμμμμμμμμμμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνα λοιπόν....Πέπη μας!
      Ξέρω πως θα δώσεις στο πιάτο σου την καλύτερη δυνατή παρουσίαση.

      Διαγραφή
  8. Υπέροχο το κριθαρότο σου με το λουκανικάκι του και το ζουμάκι του... λουκούμι φαγάκι!!! Αρωματικό και χυλωμένο!!!
    Καλή σου μέρα Πηνελόπη μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Κική μου,
      Είναι από αυτά τα φαγητά που γίνονται γρήγορα, και τελικά τα τρώνε όλοι!!!
      Μεγάλο πλεονέκτημα ;-)
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
  9. αχ Πηνελοπη φαινεται τοσο μα τοσο καλομαγειρεμενο,αγαπημενο φαγητο το κριθαρακι(ας το λενε και κριθαρατο παλι αγαπημενο ειναι!!!!) ,το χωριατικο λουκανικο μου αρεσει παρα πολυ επισης αρα τελειο πιατο!!!!
    αν κοιταξω λιγο ακομα τις φωτο νομιζω πως θα μου ερθει και η μυρωδια!!!!
    φιλακια πολλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες που η τεχνολογία ακόμη αυτό δεν το έχει καταφέρει βρε Κικίτσα μου!
      Αλλά που θα πάει, κάτι θα κάνουν και γι' αυτό τα μεγάλα κεφάλια σε όλον τον κόσμο...

      Θα κοιτάς φωτογραφία και θα μυρίζεις... Θα κοιτάς φωτογραφία και θα είναι σαν να έχεις γεύση!!!

      Φιλιά πολλά και σ' εσένα.

      Διαγραφή
  10. Πολύ ωραίο χυλωμένο, μελωμένο κριθαρότο, και τα λουκάνικα μας αποτελείωσαν!!
    Πολύ ωραία και η εικόνα, μπράβο Πηνελόπη για το όμορφο αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ σε Μάχη μου.

      Με τα λουκάνικα έγινε σαφώς πιο "μεγαλοπρεπές" φαγητό το ταπεινό μας κριθαράκι!!
      Κανείς μας κανείς δεν είπε "ΟΧΙ" στο σερβιρισμένο πιατάκι του.

      Καλημέρα να έχεις.

      Διαγραφή
  11. Πολύ μου άρεσε !!
    Τέλεια η προσθήκη του βούτυρου γάλακτος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την.
      Σ' ευχαριστώ Σοφία.
      Πραγματικά το βούτυρο γάλακτος, έδωσε άρωμα και τόνο στο φαγητό και μια ωραία υφή που το έκανε πιο ξεχωριστό.
      Καλημέρα εύχομαι.

      Διαγραφή
  12. Το κριθαρότο είναι κάτι που κάνουμε πολύ συχνά! Μου αρέσει που έβαλες λουκανικάκι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά! Πω πω και πεινάω τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή