Και μετά τις εκδρομές: στις παραλίες, στα βουνά, στις παιδικές χαρές και τα πάρκα, με ενδιάμεσους σταθμούς: το σήκωμα χαλιών, καθώς μας έπιασε ξαφνικά μεγάλη ζέστη, τη διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων και ντουλαπών...ας πούμε και για ένα νόστιμο και άκρως γευστικό φαγητό, καθώς έχω κάτι μέρες να σας δω.
Ένα πιάτο που χρειάζεται ελάχιστο κόπο και ετοιμάζεται σχεδόν σε 20 λεπτάκια, ενώ ψήνεται για 30 λεπτά το πολύ.
Η νοστιμιά του θα σας προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση (εάν φυσικά αγαπάτε το συγκεκριμένο είδος ψαριού) και θα σας κάνει να το "υιοθετήσετε" αρκετές φορές στο τραπέζι σας, στο επερχόμενο καλοκαίρι.
Υλικά για 3 άτομα.
1 μεγάλο φιλέτο μπακαλιάρου (όσο γίνεται πιο ελαφριά αλατισμένου) περίπου 1 κιλό και 200 γραμμάρια.
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 μέτρια κόκκινη πιπερια,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι,
2 μεγάλες και ώριμες φρέσκιες ντομάτες.
3-4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο.
αλάτι (με προσοχή) πιπέρι, πάπρικα, ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
Αν το φιλέτο μπακαλιάρου είναι πολύ αλατισμένο. το ξαλμυρίζουμε από την προηγούμενη ημέρα αλλάζοντας του 4-5 φορές νερό, αλλά χωρίς να το κόψουμε σε κομμάτια. Το θέλουμε ολόκληρο.
Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και στην συνέχεια ξεκινάμε την προετοιμασία του.
Να σημειώσω πως σε αρκετά SM μπορεί να βρει κανείς και κατεψυγμένο και ελαφρώς αλατισμένο μπακαλιάρο που στην ουσία δεν χρειάζεται ξαλμύρισμα. Τέτοιος ήταν κι' αυτός της συνταγής μου.
Προσωπικά έπλυνα καλά τα λαχανικά μου και:
έκοψα τις δύο πιπεριές σε λωρίδες, κατόπιν το κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα (ή ροδέλες αν θέλετε).
Τις ντομάτες τις ξεφλούδισα, τους έβγαλα τους πολλούς σπόρους και στην συνέχεια τις άλεσα στο multi. Δεν ήθελα να έχει πολλά υγρά αυτή η λιωμένη ντομάτα γιατί ήθελα να την χρησιμοποιήσω ως "πάστα" για το άλειμα του μπακαλιάρου.
Ανακάτεψα την ντομάτα με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και με αυτό άλειψα όλη την επιφάνεια του φιλέτου που τοποθέτησα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Γύρω του σκόρπισα τις λωρίδες από τις πιπεριές. το κρεμμύδι και τα κλαράκια του δεντρολίβανου.
Σκέπασα το ταψί μου με μεμβράνη φαγητού και του άφησα για 4 ώρες στο ψυγείο για να "μαριναριστεί" το φιλέτο με την πάστα ντομάτας.
Το έβγαλα του πρόσθεσα το ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι) λίγο νεράκι και το έψησα με αέρα στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο.
Ελαφρύ και υπέροχο ψάρι, ακόμη και για μωρά...
Καλή σας απόλαυση εάν αποφασίσετε να το κάνετε.
Μπακαλιάρος ξαλμυρισμένος και μαριναρισμένος με πάστα φρέσκια ντομάτας
Ένα πιάτο που χρειάζεται ελάχιστο κόπο και ετοιμάζεται σχεδόν σε 20 λεπτάκια, ενώ ψήνεται για 30 λεπτά το πολύ.
Η νοστιμιά του θα σας προσφέρει ιδιαίτερη ευχαρίστηση (εάν φυσικά αγαπάτε το συγκεκριμένο είδος ψαριού) και θα σας κάνει να το "υιοθετήσετε" αρκετές φορές στο τραπέζι σας, στο επερχόμενο καλοκαίρι.
Υλικά για 3 άτομα.
1 μεγάλο φιλέτο μπακαλιάρου (όσο γίνεται πιο ελαφριά αλατισμένου) περίπου 1 κιλό και 200 γραμμάρια.
1 μέτρια πράσινη πιπεριά
1 μέτρια κόκκινη πιπερια,
1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι,
2 μεγάλες και ώριμες φρέσκιες ντομάτες.
3-4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο.
αλάτι (με προσοχή) πιπέρι, πάπρικα, ελαιόλαδο και λίγο νεράκι.
Αν το φιλέτο μπακαλιάρου είναι πολύ αλατισμένο. το ξαλμυρίζουμε από την προηγούμενη ημέρα αλλάζοντας του 4-5 φορές νερό, αλλά χωρίς να το κόψουμε σε κομμάτια. Το θέλουμε ολόκληρο.
Το αφήνουμε να στραγγίξει καλά και στην συνέχεια ξεκινάμε την προετοιμασία του.
Να σημειώσω πως σε αρκετά SM μπορεί να βρει κανείς και κατεψυγμένο και ελαφρώς αλατισμένο μπακαλιάρο που στην ουσία δεν χρειάζεται ξαλμύρισμα. Τέτοιος ήταν κι' αυτός της συνταγής μου.
Προσωπικά έπλυνα καλά τα λαχανικά μου και:
έκοψα τις δύο πιπεριές σε λωρίδες, κατόπιν το κρεμμύδι σε μισοφέγγαρα (ή ροδέλες αν θέλετε).
Τις ντομάτες τις ξεφλούδισα, τους έβγαλα τους πολλούς σπόρους και στην συνέχεια τις άλεσα στο multi. Δεν ήθελα να έχει πολλά υγρά αυτή η λιωμένη ντομάτα γιατί ήθελα να την χρησιμοποιήσω ως "πάστα" για το άλειμα του μπακαλιάρου.
Ανακάτεψα την ντομάτα με το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και με αυτό άλειψα όλη την επιφάνεια του φιλέτου που τοποθέτησα σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
Γύρω του σκόρπισα τις λωρίδες από τις πιπεριές. το κρεμμύδι και τα κλαράκια του δεντρολίβανου.
Σκέπασα το ταψί μου με μεμβράνη φαγητού και του άφησα για 4 ώρες στο ψυγείο για να "μαριναριστεί" το φιλέτο με την πάστα ντομάτας.
Το έβγαλα του πρόσθεσα το ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι) λίγο νεράκι και το έψησα με αέρα στους 170 βαθμούς για 25-30 λεπτά σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο.
Ελαφρύ και υπέροχο ψάρι, ακόμη και για μωρά...
Καλή σας απόλαυση εάν αποφασίσετε να το κάνετε.
Η συνταγή σου φαίνεται πολύ νόστιμη!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την δοκιμάσω!!!
Καλό απόγευμα!!!!
Να την κάνεις Στέλλλα μου γιατί είναι πολύ εύκολη και γρήγορη και το αποτέλεσμα πάρα πολύ νόστιμο.
ΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.
Nόστιμη συνταγή πολύ με τις πιπεριές, και το δεντρολίβανο, καλοκαιρινή με την φρέσκια ντομάτα,ένα πολύ ωραίο πιάτο και εύκολο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε βγάζει από την δύσκολη θέση τι να μαγειρέψω αύριο!
Μου την ξαναθύμησες και θα την φτιάξω πάλι!
Χαίρομαι που σου υπενθύμισα μια τόσο γευστική συνταγή Μάχη.
ΔιαγραφήΝα την κάνεις με το καλό καθώς όντως οι ντομάτες σιγά-σιγά γίνονται όλο και πιο γευστικές.
Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.
Νόστιμοοοοο! Πάντα έχω προθυμία να δοκιμάζω τις ψαροσυνταγές σου Πηνελόπη, έτσι είναι και αυτή εδώ, μου αρέσει, θα τη δοκιμάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφού είσαι πρόθυμη Αμαλία μου, δείξε μου εμπιστοσύνη και προχώρα!.
ΔιαγραφήΤο αποτέλεσμα είναι άριστο και το λευκό κρέας του μπακαλιάρου αρωματισμένο τέλεια με το άρωμα από το δεντρολίβανο και την ντομάτα.
Άντε και καλή επιτυχία.
Φιλιά πολλά.
Καλημέρα !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει πολύ η δεύτερη φωτογραφία όπου τα κρεμμύδια και τα αρωματικά αγκαλιάζουν το φαγητό λίγο πριν μπει στο φούρνο !!!
Έτσι ακριβώς Άρη.
ΔιαγραφήΕίναι αυτό που λένε: μια εικόνα...χίλιες λέξεις :-)
Νοστιμιά ετοίμασες και μάλιστα πολύ ελαφριά Πηνελόπη μου!!!! Και με το δεντρολίβανο θα πρέπει να έγινε πολύ αρωματικό!!!Τέλεια!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλημέρα μου!!
Για εσένα καλή μου Κική που δεν είσαι και πολύ του ψαριού (όπως θυμάμαι) νομίζω πως το σαρκώδες και άσπρο κρέας του μπακαλιάρου θα είναι εξαιρετικό πιάτο.
ΔιαγραφήΚάνε μια δοκιμή και θα περιμένω τις εντυπώσεις σου.
Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο να έχετε όλοι σας.
εχεις απολυτο δικαιο πηνελοπη οτι αυτο το πιατο αν το κανεις μια το υιοθετεις μετα στο οικογενειακο σου τραπεζι,κανω κι γω κατι αναλογο,με την ντοματουλα,τις πιπεριες τα κρεμμυδακια και την παπρικα και πολλες φορες με φρεσκα μυρωδικα(οτι εχω) αλλα δεν εχω βαλει ποτε δενδρολιβανο,κραταω την ιδεα σου για την επομενη φορα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολλα φιλια!!!!
Το δεντρολίβανο (καθώς ήταν φρέσκο) αφήνει την μυρωδιά του στην σάλτσα και προσθέτει άλλη χάρη σε τούτο το φαγητό Κική μου.
ΔιαγραφήΚατά τα υπόλοιπα νομίζω πως είναι πολύ γευστικό και νόστιμο για όλη την οικογένεια.
Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο σου εύχομαι.
Νόστιμο, γρήγορο και ελαφρύ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜ' αρέσει η ντοματούλα τριμμένη στο μούλτι!!!
Ωραίο φαγητό!!!!
Έτσι ακριβώς Πέπη μου. Και όπως έχουμε πει αυτά τα νόστιμα και γρήγορα έχουν μεγάλη αξία :-))
ΔιαγραφήΠρεπει να ειναι υπέροχο. Δεν αγοράζω πλαστό φιλέτο γιατι βαριέμαι να ξαλμυριζω τόσες μέρες. Θα το κανω ομως γιατι η συνταγη που μας προτείνεις ειναι υπεροχη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυαγγελία μου, δοκίμασε να δεις στα κατεψυγμένα ενός SM για ένα ελαφρώς αλατισμένο και καταψυγμένο φιλέτο βακαλάου. Αυτό δεν χρειάζεται καν ξαλμύρισμα όπως το κλασσικό νωπό και κάνεις την δοκιμή σου...
ΔιαγραφήΥπέροχο φαγητό, μου αρέσει ιδιαίτερα ο παστός μπακαλιάρος βέβαια οπότε δεν είμαι και πολύ αντικειμενική :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν του έχω βάλει ποτέ δεντρολίβανο αλλά θα ταιριάζει, θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά!
Θέλω να πιστεύω πως θα σου αρέσει το άρωμα του δεντρολίβανου σε τούτη την εκδοχή Σκοτεινούλα μου, ειδικά αν κρίνω από την συνταγή που μας έγραψες με τα "λιανοψαράκια".
ΔιαγραφήΚαλημέρες πολλές.
Η φρέσκια ντομάτα από εδώ και πέρα Πηνελόπη μου είναι ότι πρέπει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίνει άλλη γεύση στο μπακαλιάρο που έτσι γίνεται πιο καλοκαιρινός ;)
Οι απότομες αλλαγές τουκαιρού μας αποδιοργανώνουν, ιδίως όταν πρέπει να γίνουν και κάποιες δουλειές.
Καλό σαββατοκύριακο :)
Δίκιο απόλυτο καλή μου Μάριον.
ΔιαγραφήΌταν το κάθε λαχανικό έρθει στην εποχή του, η γεύση του είναι μεστή και "πραγματική".
Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή τώρα πια.
Ελαφρύ και νόστιμο φαγάκι! Ωραία ιδέα Πηνελόπη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ :)
Ευχαριστώ Μαρία μου.
ΔιαγραφήΙδέα για γρήγορα μαγειρέματα...καθώς ο καιρός αλλάζει και οι συνθήκες στην κουζίνα γίνονται λιγότερο χρονοβόρες
:-)))
Ο μπακαλιάρος είναι ψαράκι που μου αρέσει πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που η ντομάτα χρησιμοποιήθηκε σαν πάστα. Και λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα υλικά μιλάμε για σούπερ γευστικό πιάτο!
Φιλιά