Τα 4 Μ. του τίτλου αντιπροσωπεύουν την φωτογραφία που βλέπετε.
Μεγάλα, μαλακά, μπισκότα, μανταρινιού.
Σας βεβαιώ πως μιλάμε για μια πολύ μυρωδάτη εκδοχή των μαλακών μπισκότων που μπορείτε να φτιάξετε σπίτι. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν πολύ, όπως και τα τραγανά άλλωστε, γιατί ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει :-))
Δεν χρειάστηκαν πολλά πράγματα για να υλοποιηθούν:
3 μετρίου μεγέθους μανταρίνια,
3 μετρίου μεγέθους επίσης, αυγά,
1 κούπα ζάχαρη ψιλή,
3/4 ποτηριού ελαιόλαδο,
1/2 ποτηριού γάλα φρέσκο,
λίγο αλάτι,
λίγη σκόνη βανίλλια ή και εσάνς βανίλιας,
1/2 κούπας αλεσμένο φουντούκι ή αμύγδαλο (εγώ έβαλα φουντούκι)
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
και μία κούπα νερό.
Πλένετε πολύ καλά τα μανταρίνια και κοιτάτε να είναι γερά.
Τα τρυπάτε σε 3-4 μεριές με μια οδοντογλυφίδα και τα βάζετε να βράσουν με την μία κούπα νερό, σ' ένα κατσαρολάκι για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στο διάστημα που τα μανταρίνια βράζουν, αλέθετε το φουντούκι.
Και κατόπιν περνάτε στο κυρίως μέρος, χτυπάτε δηλαδή, μέσα σε βαθύ μπολ την ζάχαρη, τ' αυγά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ασπρίσουν και ν' κάνει το μείγμα φουσκαλίτσες.
Όταν τα μανταρίνια βράσουν στραγγίζετε το νερό, τους ρίχνετε λίγο κρύο και τα παίρνετε με προσοχή γιατί ζεματάνε, μέσα σ' ένα πιάτο όπου και τα κόβετε στην μέση για να αφαιρέσετε πιθανά κουκούτσια. Τα κομμάτια τα μεταφέρετε στο multi και τα χτυπάτε μέχρι να λιώσουν. Τώρα, το λιωμένο μανταρίνι το ρίχνετε στο μείγμα ζάχαρης, αυγών, ελαιόλαδου. Προσθέτε την βανίλια, το αλεσμένο φουντούκι και αρχίζετε να ρίχνετε τμηματικά το αλεύρι (ανακατεμένο με το μπέϊκιν πάουντερ) και το γάλα, μέχρι να τελειώσουν και τα δύο αυτά υλικά. Θα πάρετε έναν χυλό λίγο πιο σφυχτό από τον χυλό του κεϊκ.
Αυτό είναι και το ποθούμενο. Αν σας βγει πιο αραιός θα χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμη.
Στρώνετε δύο ή τρια ταψιά με χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια κουταλιού μοιράζετε το μείγμα σε μορφή στρογγυλού μπισκότου (το μέγεθος το καθορίζετε εσείς, γιατί απλώνουν κιόλας).
Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 12-15 λεπτά το πολύ, μέχρι να αρχίσει η επιφάνεια των μπισκότων να ροδίζει. Τα αφήνετε λίγο να σταθούν και μετά είναι δικά σας για κάθε χρήση :-))
Ακόμη και όταν κρυώσουν είναι πολύ μαλακά στην υφή.
Απολαύστε τα.
Εμείς πάντως τσακίσαμε αρκετά χθες το βράδυ.
Τα υπόλοιπα σήμερα στα αγαπημένα μου πειραματόζωα, τους συναδέλφους μου, μιας και στις δυσκολίες που περνάμε, προσπαθώ να τους γλυκάνω.
Ανανέωση 3/12/2010. Στην δεύτερη φουρνιά που έκανα χθες το απόγευμα, τα μισά μπισκότα στολίστηκαν με γλάσσο μανταρινιού. Αξιοποίησα λίγη μαστίχα υποβρύχιο (που είχε ξεμείνει από το καλοκαίρι) την οποία ζέστανα σ' ένα κατσαρολάκι με 2 κουταλίες του γλυκού νεράκι, και μέσα έριξα τον πολτό από 2-3 φλούδες μανταρινιού, που είχε προηγουμένως πληθεί, βράσει και αλεστεί στο multi. Το γλάσσο, φυσικά και έδωσε άλλη παρουσία στα μπισκτοτάκια.
Μόλις είδα τον τίτλο λέω τι σκάρωσε πάλι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα εμένα με βασανίζει μια ίωση αλλά την παλεύω.
Πολλά φιλιά.
θα τα φτιάξω σύντομα γιατί μύρισαν ώς εδώωωωω!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό μήνα..
Περαστικά Ξανθή μου, καλά κι' εγώ έχω ένα βήχα, μια ελαφριά καταρροή...Αλλά στο πόδι από τις 6.00 κάθε μέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλεια σου λέω. Να τα κάνεις, όταν με το καλό συνέλθεις και θα με θυμηθείς :-))
Καλημέρα και πάλι περαστικά.
Μαρία είναι όντως πολύ αρωματικά, και θα σας εκπλήξουν και για το πόσο μαλακά και αφράτα γίνονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τα κάνεις, θα περιμένουμε εντυπώσεις.
Καλή σου μέρα.
Πόσο μ αρεσει η μυρωδια απο το μανταρινι... τελεια φαινονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα
Μμμμμμμμούρλια!!! αχχχ μυρωδιές!!!!! σου έκλεψα μερικά χιχιχιχ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Tέλεια!! Έχω πολλά μανταρίνια και στο τέλος θα χαλούσαν.Θέλω όμως να σε ρωτήσω... στις δοσολογίες που αναφέρεις περίπου πόσα μπισκότα "βγαίνουν"???
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Penelope :)
Ελπινίκη, η μυρωδιά από μανταρίνι σε άλλους αρέσει πολλούς σε κάποιος άλλους πάλι όχι, αλλά για μένα είναι γαργαριλιστική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστερομαράκι, έχει μείνει ένα μικρό μεταλλικό κουτί, άμα το θες στο στέλνω :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήLilium, η δοσολογία αυτή βγάζει περίπου 25 - 30 μπισκότα μεγάλου μεγέθους. Και όταν μιλάμε για κουταλιά της σούπας ... εννοούμε καλά γεμάτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρες
Κι εγώ θα τα φτιάξω, είναι τέλεια για μένα και για το παιδί επίσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν τους βάλω λίγη σοκολατίτσα (κομμάτια) θα γίνουν καλά λέτε;
Καλή σας μέρα.
Τέλεια! Τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σήμερα είδα κάτι λαχταριστά λαχταριστά μανταρινάκια που θα ήταν ένα κι ένα! Αλλά ο καταραμένος χρόνος είναι ελάχιστος! Είπαμε...υπομονή!!!
:-)))
Νόστιμες καλημέρες!!!
Αυτό το καιρό είμαι σε μια περίοδο που με έχει πιάσει μια μανιούλα να φτιάχνω κουλουράκια..Χθες βράδυ έκαν πορτοκαλιού και τώρα διαβάζω τη δική σου συνταγή και μου αρέσει που είναι μαλακά.Επειδή υπάρχει ένας φούρνος στη γειτονιά μας που φτιάχνει κάτι μαλακά κουλουράκια πορτοκαλιού που τα έχει σαν..μυστικό.Πουθενά δεν έχω φάει τέτοια κουλουράκια πίστεψε με.Θ αφτιάξω λοιπόν τη συνταγή σου μήπως και είναι ίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία Πιούκα, είναι πολύ νόστιμα και χωρίς σοκολάτα. Το σκέφτηκα κι' εγώ αλλά επειδή είχα ήδη βάλει το αλεσμένο φουντούκι δεν ήθελα να χαθεί από την γεύση της σοκολάτας η επίγευσή του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως σίγουρα μπορείς να βάλεις και σοκολάτα.
Kikop80, o χρόνος είναι αλήθεια πως δεν είναι "υπέρ" μας με τα τόσα που έχουμε να κάνουμε, αλλά τούτη η ρετζέτα είναι εύκολη και δεν θέλει και πολύ χρόνο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου γλυκειά, αν έχεις δοκιμάσει τα μπισκότα με την ονομασία Soft Kings, αυτά τα μανταριάτα προς τα κει φέρνουν... αν και δεν έχουν την τραγανή πάνω κρούστα που έχουν αυτά τα έτοιμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε όμως, και περιμένω να μου πεις εάν σας άρεσαν έστω και λίγο :-))
Τέλειος ο τίτλος!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελαίνομαι για μαλακά μπισκότα!!
Τρελοτουρίστρια
Με κάτι τέτοια θα τη χαλάσω τη νηστεία μου πριν την ώρα της...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά τα θέλω οποιοσδήποτε. Θα πρέπει να είναι τέλεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Τρελλοτουρίστρια ο τίτλος ήταν αποτέλεσμα των επιφωνημάτων και των αντιδράσεων όσων τα δοκίμασαν, με έναν δικό μου φυσικά τρόπο απόδοσης :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα.
Vita, είναι όντως ένα θεματάκι αυτό :-). Τώρα δεν ξέρω αν αφαιρούσες τα αυγά και το γάλα με προσθήκη ίσως λίγου μπεϊκιν ακόμα, τι αποτελέσμα θα είχες; Μάλλον όχι τόσο μαλακά μπισκότα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα μου, εύκολα φτιάχνονται οπότε άμα θα έχεις διάθεση και χρόνο κάνε καλή μου την δοκιμή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλό ΣΚ σου εύχομαι.
Καλημέρα Πηνελόπη μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρωμα και η γεύση του μανταρινιού για μένα είναι λατρεμένα!
Ξύνω με το νύχι τη φλούδα του, το μυρίζω, μισοκλείνω τα μάτια και απολαμβάνω άρωμα!
Στα μπισκοτάκια σου δε, έχω και τη γεύση του!
Πολλά Φιλιά, με ένα Δεκέμβρη χαρούμενο με τους αγαπημένους σου!
Λαχταριστά!... 'Ημουν σίγουρος ότι τα αρχικά σήμαιναν... Μη Μου Μιλάς Μπουκωμένος (μμμμμμμοοοοοουυυυυ!!!)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις δίκιο Ζαμπία μου, η μυρωδιά του είναι σκανδαλιστική. Ειδικά άμα το καθαρίσεις μέσα σε "κλειστό" χώρο το παίρνουν όλοι χαμπάρι :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην δεύτερη φουρνιά που έκανα χθες το βράδυ, τους έβαλα και λίγο γλάσσσο μανταρινιού. Ανακάτεψα μαστίχα υποβρύχιο (που την είχα προηγουμένως ζεστάνει με δύο κουταλάκια του γλυκού νερό) και μέσα της έριξα 2-3 φλούδες απο μανταρίνι πλημένες, βρασμένες και λιωμένες. Έγιναν πολύ όμορφα.
Ευάγγελε έχεις δίκιο, δεν τον σκέφτηκα αυτόν τον τίτλο :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην επόμενη φορά σίγουρα!
Λατρεύω τα 4 ΜΜΜΜ σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜανταρινάκι μυρωδάτο!!
Φιλάκια πολλά!
ils sont l'air succulents, parfumés et tentants à la fois
ΑπάντησηΔιαγραφήune recette qui ne se refuse pas
bonne soirée
Να 'σαι καλά Εύα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι χτες παρέλαβα μια μεγάλη σακκούλα μανταρίνια, για να δούμε αν θα σκαρώσουμε και πάλι κάτι.
Thank you very much dear Fimere.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμ δε λες τίποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζομαι το άρωμά τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί μου Κική & KitsoMitso, νομίζω πως μια δοκιμούλα θα σας πείσει :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι άλλωστε τόσο εύκολη στην εκτέλεση η συνταγή ετούτη.
Καλημέρες και στους δύο.
Πραγματικά πρέπει να είναι πολύ αρωματικά...Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!Μπράβο για την συνταγή και τον πρωτότυπο τίτλο!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήRatatui,τα σχόλια κάποιων φίλων που τα έφτιαξαν είναι θετικά. Αν τα κάμεις θα περιμένουμε και τις δικές σου εντυπώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλές Γιορτές εύχομαι.