28.12.10

Καραμελωμένα Ταρτάκια με αρώμα και περιεχόμενο, έκπληξη!

Ξέρω καλά πως τα γλυκά έχουν δώσει τα "ρέστα" τους στις κουζίνες όλων σας. ΄Όσο μου επέτρεπε ο χρόνος, έχω περάσει απ'  όλα τα αγαπημένα μπλοκόσπιτα, έχω δε, ιδιαίτερα ενθουσιαστεί με το τι έχουν φτιάξει τα χεράκια σας.

Εντάξει κι' εγώ βέβαια, δεν πήγα πίσω, αλλά ομολογώ ότι έφτιαξα γλυκά με μέτρο, φέτος.
Μελομακάρονα (μόνον 3 λαμαρίνες). Πήρα και μερικά πεσκέσι, οπότε δεν έκανα εγώ άλλα.
Ταρανδάκια βουτυράτα (επίσης μόνον 3 λαμαρίνες) μιλάω για γλασσαρισμένα μπισκότα βουτύρου με σχήμα τάρανδου.
Τσουρεκάκια αρωματικά με κανέλα και  ξηρούς καρπούς (λαμαρίνες 3, για να μην χάνω το μέτρημα).


Αλλά τα καραμελωμένα ταρτάκια που έφτιαξα βγήκαν μόνον σε 2 μαφφινοταψάκια των 6 θέσεων την πρώτη φορά,  οπότε το πείραμα το επανέλαβα 3 φορές, για να μην χαλάσω την συμμετρία των αριθμών, που είχα ξεκινήσει :-)).

Θα σας γράψω τούτα τα καραμελωμένα ταρτάκια που είναι πολύ εύκολο να γίνουν, αλλά το άρωμα και το περιεχόμενο τους αποτελούν πραγματική έκπληξη. Υλικά που θα χρειαστείτε για 12 ταρτάκια είναι αρχικά ο αρωματικός γλυκός πολτός αχλαδιού, 12 έτοιμα φυλλαράκια σφολιάτας και 12 πλακάκια πικρής σοκολάτας. 

Για να φτιάξετε τον αρωματικό γλυκό πολτό αχλαδιού θέλετε :  5 μεγάλα και ώριμα μυρωδάτα αχλάδια, 3 - 4 αστεράκια γλυκανίσου, μισό κιλό ζάχαρη άσπρη, χυμό από ένα λεμόνι, 1 κουταλάκι κοφτό βανίλια σκόνη. 
Πλέντε καλά τα αχλάδια και τα καθαρίζετε από τις φλούδες τα κόβετε σε μικρούς κύβους και τα βάζετε μαζί με την ζάχαρη, τον χυμό του λεμονιού, τον αστεροειδή γλυκάνισο και την βανίλια (προς το τελείωμα όμως του βρασμού αυτήν) να βράσουν και να γίνουν σαν μαρμελάδα, αλλά ελάχιστα πιο αραιή στην μορφή. Μιας και το αχλάδι με το βράσιμο θα βγάλει ζουμάκι, μην σας φοβήσει αυτό, γιατί έτσι θα πετύχουμε το "καραμέλωμα" στην επόμενη φάση.
Ο βρασμός του πολτού μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα και να μείνει να κρυώσει.

Την επόμενη μέρα λαμβάνετε τα μαφφινοταψάκια σας και σε κάθε θήκη βάζετε ένα κομματάκι από χαρτί φούρνου.
Κόβετε δηλαδή λουρίδες από το χαρτί και μετά το κόβετε στα τρία και έχετε έτοιμα τα χαρτάκια που χρειάζεστε. Και είστε έτοιμοι για το μοντάρισμα της κάθε ταρτούλας.
Πάνω από το κάθε χαρτάκι, βάζετε ένα φυλλαράκι έτοιμο σφολιατάκι στρογγυλό.
Να κάτσει καλά μέσα στην θηκούλα του και στην συνέχεια το γεμίζετε με τον αρωματικό πελτέ αχλαδιού.
Ο αστεροεϊδής γλυκάνισος και η βανίλια έχουν δώσει απίστευτο άρωμα, σας βεβαίωνω γι' αυτό.
Στο κέντρο της κάθε ταρτούλας βάζετε ένα πλακάκι μαύρης ( 70% κακάκο) σοκολάτας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα,  για περίπου 18-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν όσο γίνετε τα σφολιατάκια σας.

Τα βγάζετε από τον φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και βγαίνουν πολύ εύκολα από τις φόρμουλες τους. Αφαιρείτε το χαρτί φούρνου και σερβίρετε σκέτα ή με σαντιγύ αλλά και παγωτό βανίλια.

23 σχόλια:

  1. Χρόνια Πολλά!!!!!
    Μοσχομυριστά τα ταρτάκια σου Penelope :)
    Και του χρόνου με υγεία!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέχρι εδώ κάτω μοσχομύρισαν καλή μου! Και του χρόνου να είσαι γερή κι ευτυχισμένη και δημιουργική.Να χαίρεσαι τους άνδρες σου και να σε χαίρονται κι αυτοί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ σε Αστερομαράκι μου.
    Μοσχομυριστά και πανεύκολα στην κατασκευή τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Vita μου γλυκειά σ' ευχαριστώ πολύ και αντεύχομαι: Δύναμη, υγεία, διάθεση ανεβασμένη και έμπνευση για πολλές δημιουργικές μαγειρικές ανησυχίες.
    Με το δεξί η Νέα Χρονιά και στο δικό σου σπιτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. γλυκό το κέρασμά σου,γλυκες και οι ευχές μου για ολόγλυκη τη Νέα Χρονιά...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καραμελωμένη, φρουτένια, γλύκα Spirtokoytaki μου!
    Καλή Χρονιά να έχετε κι' εσείς και με το καλό να τελειώσει το νέο σπιτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν δεν φάμε τώρα γλυκά, πότε θα φάμε;

    Ψηφίζω σερβίρισμα με παγωτό καϊμάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλώς τον Kantharo.
    Χρόνια Πολλά και Γεμάτα Καλά και για σένα.

    Ε...για μένα τα γλυκά είναι σχεδόν καθημερινό "αίτημα" γι' αυτό προσπαθώ απλώς να περιορίζομαι σε μικρές ποσότητες :-))

    Παγωγό καϊμάκι ε; Γιατί όχι. Αν και η γεύση βανίλλια συνδυάζεται καλύτερα έχω την αίσθηση με τα αρώματα τούτης της φρουτένιας ταρτούλας. Α
    Αλλά κάντο εσύ όπως σου αρέσει :-) Όρεξη να ΄χεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκά και τραγανά τα ταρτάκια σου!
    Και του χρόνου να μας γλυκαίνεις με τις δημιουργίες σου και να μας ζεσταίνεις με τα γλυκά σου λόγια!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ λαχταριστά τα γλυκάκια! Σίγουρα θα μοσχομύρισε το σπίτι, ότι πρέπει για τις γιορτές δηλαδή!
    Καλή πρωτοχρονιά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή !!!Πρέπει να ειναι πολύ νόστιμα!!!!Καί του Χρόνου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η συνταγή σου έχει πολύ ενδιαφέρον.
    Μοσχομύρισαν ως εδώ.

    Χρόνια πολλά εύχομαι και γλυκά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Πόπη μου,
    σ' ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι και σας σας το Νέο Έτος να είναι πιο όμορφο και πιο "χαλαρό" από αυτό που φεύγει.

    Και ελπίζω να τα καταφέρουμε να τα πούμε από κοντά.

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή Πρωτοχρονιά και σας εσάς αγαπητή Mia Maria (δυσκολεύομαι βρε Μαράκι μου να το συνηθίσω).
    Με το δεξί να σας βρει το 2011.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειρήνη μου, ενδιαφέρουσα είναι ως προς τον αρωματικό πολτό των αχλαδιών, τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις και σαν κάλυψη-ντεκόρ για ένα ωραίο τσις κεϊκ με κρέμα βανίλλιας και με βάση μπισκότο σοκολάτας. Έγινε εξαιρετικό και τούτο το γλυκάκι.
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια Marion. Καλή και Γεμάτη Χρονιά σε σένα και στην οικογένειά σου εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή και γλυκιά χρονιά εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλή χρονιά, δημιουργική και χαρούμενη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πέρασα για να αφήσω 2011 ευχές, για τον καινούργιο χρόνο. Υγεία, δύναμη και κουράγιο, να είναι τα «όπλα» μας για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία ότι μας επιφυλάσσει η νέα χρονιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σας δίνω δυο ευχές
    για τον καινούργιο χρόνο
    πάμπλουτοι να 'στε στη χαρά
    και πάμφτωχοι στον πόνο!

    Υπέροχα φαίνονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να είσαι καλά, και να είσαι δυνατή και εύχομαι τα καλύτερα για όλους μας!Δεν βλέπω πια για γλυκά...τέρμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Penelope, πολύ λαχταριστή η συνταγή! Τον αστεροειδή γλυκάνισο πού τον βρίσκω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Stellunak, σ' ευχαριστώ.
    Τον αστεροειδή γλυκάνισο τον βρίσκεις σε όλα τα καταστήματα που πωλούν μπαχαρικά. Μια βολτά στην κεντρική αγορά του τόπου σου, δεν ξέρω αν μένεις στην Αθήνα, οπότε θα σου έλεγα απευθείας την οδό Ευριπίδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή