29.1.15

Το Σαγκούνι...η Μάγδα...και το κεϊκ.

Είχα μια εκκρεμότητα μ' ένα κεκάκι... σχεδόν δύο χρόνια τώρα.
Ένα κεκάκι που με το που το πρωτοείδα στο blog της Μάγδας (My Little Expat Kitchen), άρχισα να λέω πως πρέπει να το φτιάξω.
Είπα να το ξαναψάξω, καθώς βρέθηκα με φρέσκα πορτοκάλια σαγκουίνι, αλλά με πρόδωσε το Internet για κάτι ημέρες, οπότε προσπάθησα να το κάνω από μνήμης, πλησιάζοντας το δικό της αποτέλεσμα έστω και με μικρές παραλλαγές...καθώς την ώρα που το ξεκίνησα δεν είχα όλα τα υλικά που εκείνη μας έγραφε.
Εξαιρετικά αρωματικό. Άρτιο "χρωματικά, καθώς προκαλεί το μάτι.
Και χάρη στο σιρόπι, μια άκρως γαργαλιστική γεύση και υφή.

Κεϊκ Πορτοκαλιού αποκλειστικά με Σαγκουϊνι 


Υλικά για μια κανονική φόρμα με τσέρκι:
Για το κεϊκ
100 γραμ βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ηλιέλαιο,
1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
χυμό και ξύσμα από 4 φρέσκα πορτοκάλια σαγκούϊνι,
4-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή κίτρου,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
350 γραμ. αλεύρι αυτοδιωγκούμενο,
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
3 μεγάλα αυγά,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης για περισσότερο χρώμα και ελαφριώς "υπόξυνη" γεύση, χάρη στα φρούτα του δάσους!

Για το σιρόπι
χυμό από 5 σαγκούινι,
1/2 φλιτζάνι σκούρα ζάχαρη κρυσταλλική,
1/2 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης.

Αρχικά χτύπησα το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, την βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
Σταδιακά πρόσθεσα τ' αυγά μου.
Κατόπιν τον χυμό από το πορτοκάλι ανακατεμένο με το λικέρ γρεναδίνης και το εσάνς.
Τέλος ενσωμάτωσα το αλεύρι που είχα ανακατέψει μαζί με το σιμιγδάλι και το μπεϊκιν πάουντερ.

Έβαλα το μείγμα μου σε φόρμα με τσέρκι, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.


Στο ενδιάμεσο έφτιαξα και το σιρόπι με τον χυμό σαγκούϊνι και την γρεναδίνη.
 Όταν το κεϊκ βγήκε  από τον φούρνο το άφησα να σταθεί για 15 λεπτά και το σιρόπιασα (όπου είχε σκάσει πολύ με βοήθησε από μόνη του...) με το χλιαρό σιρόπι, σιγά-σιγά, κάνοντας στην επιφάνειά του μερικές εγκοπές μ' ένα μαχαίρι.


Αφού "'ήπιε" όλο το σιρόπι, το άφησα για λίγο να σταθεί και μετά ήταν έτοιμο για κόψιμο.
Και τις επόμενες μέρες η δροσιά και η μυρωδιά από τα πορτοκάλια ήταν εξίσου "δυνατή".

Υ.Γ. όπως διαβάσατε ζάχαρη, στο σώμα του κεϊκ δεν υπάρχει. Η γλυκύτητα στο μείγμα επιτυγχάνεται μόνον με το ζαχαρούχο γάλα και φυσικά ενδυναμώνεται στο τέλος με το σιρόπιασμα του γλυκού.
Το σιμιγδάλι βοηθά σημαντικά στο να απορροφηθεί εξ' ολοκλήρου όλο το σιρόπι.

Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, και σας τ διαβεβαιώ πως το χρώμα και το άρωμά του το έκαναν "είδος προς εξαφάνιση" μέσα σε δύο μέρες :-)))

39 σχόλια:

  1. Αχ, η Μάγδα είναι εγγύηση στις συνταγές της!
    Πολύ καλή επιλογή Πηνελόπη μου!
    Το χρώμα αυτό του σαγκουινιού με μαγνητίζει πάντα όταν το βλέπω και ειδικά στο στίψημό του.
    Σου έγινε πολύ αφράτο και χρωματιστό!!!
    Φαντάζομαι και μόνο τα αρώματά του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Χρυσαυγή μου.
      Όσες επιλογές έχω κάνει από τις συνταγές της Μάγδας (κι' ας μην τις έχω παρουσιάσει όλες) ήταν πραγματικά πολύ καλές.
      Ευχαριστώ κι' εσένα για τα καλά σου λόγια.
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής.

      Διαγραφή
  2. Μα τι όμορφο κέικ! Φαντάζομαι και τη μυρωδιά και τη γεύση του και με βάζεις σε πειρασμό, μάλλον θα πρέπει να καλέσω φίλους το σαββατοκύριακο για να βρω την αφορμή να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύχομαι να την βρήκες την αφορμή Αμαλία μου, για πρόσκληση σε φίλους.
      Δυο-τρεις παρόμοιες επιλογές, τσαγάκι αρωματικό και καφεδάκι της αρεσκείας σας, θα δικαιολογήσουν μια ωραία φιλική μάζωξη :-)))

      Διαγραφή
  3. Τι ομορφο χρώμα!
    Καλοφάγωτο
    και καλημερα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε dear Beauty...
      Έχει φαγωθεί προ πολλού και το τελευταίο του κομμάτι :-))

      Διαγραφή
  4. Το προηγούμενο κέικ μου ήθελε σαγκουίνια αλλά δεν βρήκα πουθενά εκείνη την ημέρα. Τώρα έχω και επειδή έχω πάρει φόρα θα δοκιμάσω κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με την φόρα που "πήρες" Ξανθή, με τα κεϊκς, δεν σε σταματά τίποτε :-))
      Είναι πραγματικά κι' αυτό πολύ πολύ καλό.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Πηνελόπη πραγματικά πολύ ιδιέτερο το χρώμα του κέικ αλλα και φανταστικό πορφυρό χρώμα πήρε το σιρόπι !!
    Καλοφάγωτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ φίλε Drunk tomato.
      Το σιρόπι ήταν μια απόλαυση...να το πιεις με το καλαμάκι, ένα πράγμα!!!

      Διαγραφή
  6. Αχ Πηνελόπη κι εγώ τις προάλλες πάλι το θυμήθηκα αυτό το κέικ κι ήθελα να το φτιάξω!! Αν σου πω πως έχω να το φτιάξω από τότε που έκανα την ανάρτηση τί θα πεις; Τί όμορφο που το έκανες, φαίνεται τόσο αφράτο! Και οι προσαρμογές σου πολύ ενδιαφέρουσες! Γρεναδίνη... μμμμ πόσο μ'αρέσει η γεύση της. Καλοφάγωτο και σ' ευχαριστώ!! Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα η χαρά ήταν και δική μου.

      Γευτήκαμε οικογενειακώς, ένα πραγματικά πολύ αρωματικό κεϊκ. Ο μικρός μου, μέχρι που έφαγε την πρώτη μπουκιά, έκανε ως συνήθως τον δύσκολο, αλλά μετά το τελείωσε σχεδόν μόνος του :-))
      Και για μένα, αυτό είναι δείγμα στατικό (!!!) για την επιτυχία.

      Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμάς.

      Διαγραφή
  7. η Μαγδα ταλαντουχα,εσυ πηνελοπη μου επισης,αρα ο συνδυασμος σας συνταγη-εκτελεση μονο αψογο αποτελεσμα θα μπορουσε ναεχει!!!!!Και μονο απο το χρωμα που βλεπω φανταζομαι ποσο νοστιμο πρεπει να ειναι!!!!!Αντε κοψε πηνελοπη μια κομματαρα και για μενα !!!!!
    φιλια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κικίτσα, στην επόμενη εφαρμογή...
      Θα σου κρατήσω μεγάλο κομμάτι και θα κάνω delivery... μιας και από το συγκεκριμένο δεν μας έμεινε τίποτε!

      Διαγραφή
  8. Η Μάγδα κι εσύ ζωγραφίσατε μ' αυτό το υπέροχο κέικ με το φανταστικό άρωμα!! Και το σιρόπι που έφτιαξες πρέπει να το απογείωσε!!! Καλοφάγωτο!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ θερμά Κική μου.

      Όπως είπα κι' πιο πάνω, το σιρόπι αν του έκανες μια--δυο προσθήκες και μερικά παγάκια, το έπινες ευχαρίστως με
      καλαμάκι :-)))

      Διαγραφή
  9. Πολύ ωραία ιδέα για κέικ κορίτσια! Αξίζει να το φτιάξω κάποια στιγμή και εγώ! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγγυημένα πράγματα Λίλια, πως αξίζει την δοκιμή... με την μια ή την άλλη μορφή.
      Καλή Κυριακή εύχομαι.

      Διαγραφή
  10. Νομίζω ότι και μόνο για το χρώμα του θα το επέλεγα!
    Στις γευστικές του υποσχέσεις ,που όπως μας διαβεβαιώνεις είναι πολλές ,συντελεί δυναμικά ο αρωματικός χυμός του εσπεριδοειδούς,αλλά και η ευφάνταστη προσθήκη της γραναδίνης!
    Ωραία πρόταση σπό δύο υπέροχες και διακριτικές παρουσίες του Διαδικτύου!
    Τα πολλά πολλα φιλια μου Πηνελόπη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιό σου Φωτεινή μου.

      Και πάνω από όλα για τον χαρακτηρισμό σε ότι αφορά τουλάχιστον το πρόσωπο μου, αλλά και της Μάγδα νομίζω, χωρίς φυσικά να απαντώ εκ' μέρους της.

      Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά επίσης.

      Διαγραφή
  11. Το έχω βάλει κι εγώ στο μάτι αυτό το κέικ!!!
    Υπέροχο χρώμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προχώρα με την "πρακτική" εφαρμογή Πέπη. Τα σαγκοϋνι είναι σε αφθονία αυτόν τον καιρό...
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής.

      Διαγραφή
  12. Τι όμορφο χρώμα, και φαντάζομαι άρωμα και γεύση!
    Και για να εξαφανίστηκε μέσα σε δυο μέρες, θα φαντάζομαι σωστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε όλες τις "προδιαγραφές" Χρύσα μου, για να εξαφανιστεί μέχρι τελευταίου ψίχουλου :-))

      Διαγραφή
  13. Τι υπέροχο χρωματικό αποτέλεσμα που έχει, σίγουρα θα είναι τόσο γευστικό!!! Πριν καιρό έψαχνα για το συγκεκριμένο φρούτο αλλά δεν το ανακάλυψα πουθενά!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λένα καλή μου, τούτη η εποχή (δηλαδή Γενάρης και μισός Φλεβάρης) είναι η καλύτερη εποχή για να πετύχεις σαγκούϊνι σε μια λαϊκή αγορά. Δεν είναι ίσως τόσο μεγάλη η παραγωγή τους, όσο στις υπόλοιπες ποικιλίες πορτοκαλιών γι' αυτό και θέλει λιγάκι ψάξιμο.
      Φιλιά πολλά κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  14. Φαίνεται υπέροχο και επειδή είναι σιροπιασμένο το λάτρεψα!! Κάποια μέρα πρέπει να το φτιάξω το αρωματικό σου κέικ.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά αξίζει την δοκιμή του, Mary.
      Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.

      Διαγραφή
  15. Αυτό το κέικ το έχω και εγώ στο μάτι από τότε αλλά δεν μου δόθηκε ευκαιρία, μου έλειπαν τα σαγκουίνι.
    Πρέπει να το φτιάξω! Το δικό σου βλέπω έγινε αφράτο και πολύ νόστιμο, μπράβο Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι τελικά πολλές οι "funs" των συνταγών της Μάγδας και πρέπει να την ευχαριστήσουμε για τις ομορφιές που φτιάχνει και μας ξεσηκώνει.

      Διαγραφή
  16. Ωραίο!!!!!!! Πρέπει να εχει πολύ ξεχωριστη γευση και άρωμα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!
    Φιλια πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι καλή μου Αριάδνη.
      Καλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι.

      Διαγραφή
  17. Σε ωραίους και νόστιμους μπελάδες με βάζεις Πηνελόπη μου, μιας που μου φέρανε μπόλικα σαγκουίνι και προς το παρόν κάθομαι και τα κοιτάζω :)
    Το κέικ φαίνεται εξαιρετικό και σε γεύση αλλά και σε χρώμα!
    Τόσο εσύ όσο και η Μάγδα είστε εγγύηση, οπότε φαντάζομαι νοστιμιά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανασκουμπώσου λοιπόν γλυκιά μου Ερμιόνη και πράξε τα δέοντα!!
      Μπορείς να κάνεις τα δικά σου θαύματα και να αποδώσεις σαφώς καλύτερες φωτογραφίες από εμένα :-))
      Φιλιά σας...

      Διαγραφή
  18. Πολύ πρωτότυπο το κέικ σου!Φαίνεται πολύ ωραίο και αφράτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αρχική ιδέα ανήκει στην Μάγδα και προσωπικά την προσάρμοσα στα υλικά της στιγμής, Νίκη.
      Είναι ένα πολύ νόστιμο κεϊκ και αξίζει να το δοκιμάσετε.

      Διαγραφή
  19. δεν εχω δοκιμασει σαγκουινι ποτε..... ευκαιρια να δοκιμασω με αυτο το κεικ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ντολμαδάκι μου, εννοείς ότι δεν έχεις δοκιμάσει, να το πιεις ως πορτοκαλάδα;
      Ε, τότε σαφώς και ΧΑΝΕΙΣ.

      Όσο για το κεκάκι ...εδώ μιλάμε για χρώμα, άρωμα και νοστιμιά.

      Χαιρετισμούς πολλούς.

      Διαγραφή
  20. Καλημέρα !!! Πάρα πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις το σαγκουίνι !!! Δίνει χρώμα και άρωμα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή