Είχα μια εκκρεμότητα μ' ένα κεκάκι... σχεδόν δύο χρόνια τώρα.
Ένα κεκάκι που με το που το πρωτοείδα στο blog της Μάγδας (My Little Expat Kitchen), άρχισα να λέω πως πρέπει να το φτιάξω.
Είπα να το ξαναψάξω, καθώς βρέθηκα με φρέσκα πορτοκάλια σαγκουίνι, αλλά με πρόδωσε το Internet για κάτι ημέρες, οπότε προσπάθησα να το κάνω από μνήμης, πλησιάζοντας το δικό της αποτέλεσμα έστω και με μικρές παραλλαγές...καθώς την ώρα που το ξεκίνησα δεν είχα όλα τα υλικά που εκείνη μας έγραφε.
Εξαιρετικά αρωματικό. Άρτιο "χρωματικά, καθώς προκαλεί το μάτι.
Και χάρη στο σιρόπι, μια άκρως γαργαλιστική γεύση και υφή.
Υλικά για μια κανονική φόρμα με τσέρκι:
Για το κεϊκ
100 γραμ βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ηλιέλαιο,
1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
χυμό και ξύσμα από 4 φρέσκα πορτοκάλια σαγκούϊνι,
4-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή κίτρου,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
350 γραμ. αλεύρι αυτοδιωγκούμενο,
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
3 μεγάλα αυγά,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης για περισσότερο χρώμα και ελαφριώς "υπόξυνη" γεύση, χάρη στα φρούτα του δάσους!
Για το σιρόπι
χυμό από 5 σαγκούινι,
1/2 φλιτζάνι σκούρα ζάχαρη κρυσταλλική,
1/2 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης.
Αρχικά χτύπησα το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, την βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
Σταδιακά πρόσθεσα τ' αυγά μου.
Κατόπιν τον χυμό από το πορτοκάλι ανακατεμένο με το λικέρ γρεναδίνης και το εσάνς.
Τέλος ενσωμάτωσα το αλεύρι που είχα ανακατέψει μαζί με το σιμιγδάλι και το μπεϊκιν πάουντερ.
Έβαλα το μείγμα μου σε φόρμα με τσέρκι, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο έφτιαξα και το σιρόπι με τον χυμό σαγκούϊνι και την γρεναδίνη.
Όταν το κεϊκ βγήκε από τον φούρνο το άφησα να σταθεί για 15 λεπτά και το σιρόπιασα (όπου είχε σκάσει πολύ με βοήθησε από μόνη του...) με το χλιαρό σιρόπι, σιγά-σιγά, κάνοντας στην επιφάνειά του μερικές εγκοπές μ' ένα μαχαίρι.
Αφού "'ήπιε" όλο το σιρόπι, το άφησα για λίγο να σταθεί και μετά ήταν έτοιμο για κόψιμο.
Και τις επόμενες μέρες η δροσιά και η μυρωδιά από τα πορτοκάλια ήταν εξίσου "δυνατή".
Υ.Γ. όπως διαβάσατε ζάχαρη, στο σώμα του κεϊκ δεν υπάρχει. Η γλυκύτητα στο μείγμα επιτυγχάνεται μόνον με το ζαχαρούχο γάλα και φυσικά ενδυναμώνεται στο τέλος με το σιρόπιασμα του γλυκού.
Το σιμιγδάλι βοηθά σημαντικά στο να απορροφηθεί εξ' ολοκλήρου όλο το σιρόπι.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, και σας τ διαβεβαιώ πως το χρώμα και το άρωμά του το έκαναν "είδος προς εξαφάνιση" μέσα σε δύο μέρες :-)))
Ένα κεκάκι που με το που το πρωτοείδα στο blog της Μάγδας (My Little Expat Kitchen), άρχισα να λέω πως πρέπει να το φτιάξω.
Είπα να το ξαναψάξω, καθώς βρέθηκα με φρέσκα πορτοκάλια σαγκουίνι, αλλά με πρόδωσε το Internet για κάτι ημέρες, οπότε προσπάθησα να το κάνω από μνήμης, πλησιάζοντας το δικό της αποτέλεσμα έστω και με μικρές παραλλαγές...καθώς την ώρα που το ξεκίνησα δεν είχα όλα τα υλικά που εκείνη μας έγραφε.
Εξαιρετικά αρωματικό. Άρτιο "χρωματικά, καθώς προκαλεί το μάτι.
Και χάρη στο σιρόπι, μια άκρως γαργαλιστική γεύση και υφή.
Κεϊκ Πορτοκαλιού αποκλειστικά με Σαγκουϊνι
Υλικά για μια κανονική φόρμα με τσέρκι:
Για το κεϊκ
100 γραμ βούτυρο αγελάδος,
80 γραμ. ηλιέλαιο,
1/2 κουτί γάλα ζαχαρούχο,
χυμό και ξύσμα από 4 φρέσκα πορτοκάλια σαγκούϊνι,
4-5 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού ή κίτρου,
1/3 κοφτό κουταλάκι βανίλια κρυσταλλική,
350 γραμ. αλεύρι αυτοδιωγκούμενο,
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό,
3 μεγάλα αυγά,
1,5 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ,
1 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης για περισσότερο χρώμα και ελαφριώς "υπόξυνη" γεύση, χάρη στα φρούτα του δάσους!
Για το σιρόπι
χυμό από 5 σαγκούινι,
1/2 φλιτζάνι σκούρα ζάχαρη κρυσταλλική,
1/2 ποτηράκι λικέρ γρεναδίνης.
Αρχικά χτύπησα το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το ξύσμα, την βανίλια και το ζαχαρούχο γάλα.
Σταδιακά πρόσθεσα τ' αυγά μου.
Κατόπιν τον χυμό από το πορτοκάλι ανακατεμένο με το λικέρ γρεναδίνης και το εσάνς.
Τέλος ενσωμάτωσα το αλεύρι που είχα ανακατέψει μαζί με το σιμιγδάλι και το μπεϊκιν πάουντερ.
Έβαλα το μείγμα μου σε φόρμα με τσέρκι, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, με αέρα, στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά.
Στο ενδιάμεσο έφτιαξα και το σιρόπι με τον χυμό σαγκούϊνι και την γρεναδίνη.
Όταν το κεϊκ βγήκε από τον φούρνο το άφησα να σταθεί για 15 λεπτά και το σιρόπιασα (όπου είχε σκάσει πολύ με βοήθησε από μόνη του...) με το χλιαρό σιρόπι, σιγά-σιγά, κάνοντας στην επιφάνειά του μερικές εγκοπές μ' ένα μαχαίρι.
Αφού "'ήπιε" όλο το σιρόπι, το άφησα για λίγο να σταθεί και μετά ήταν έτοιμο για κόψιμο.
Και τις επόμενες μέρες η δροσιά και η μυρωδιά από τα πορτοκάλια ήταν εξίσου "δυνατή".
Υ.Γ. όπως διαβάσατε ζάχαρη, στο σώμα του κεϊκ δεν υπάρχει. Η γλυκύτητα στο μείγμα επιτυγχάνεται μόνον με το ζαχαρούχο γάλα και φυσικά ενδυναμώνεται στο τέλος με το σιρόπιασμα του γλυκού.
Το σιμιγδάλι βοηθά σημαντικά στο να απορροφηθεί εξ' ολοκλήρου όλο το σιρόπι.
Καλή σας απόλαυση, αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε, και σας τ διαβεβαιώ πως το χρώμα και το άρωμά του το έκαναν "είδος προς εξαφάνιση" μέσα σε δύο μέρες :-)))
Αχ, η Μάγδα είναι εγγύηση στις συνταγές της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ καλή επιλογή Πηνελόπη μου!
Το χρώμα αυτό του σαγκουινιού με μαγνητίζει πάντα όταν το βλέπω και ειδικά στο στίψημό του.
Σου έγινε πολύ αφράτο και χρωματιστό!!!
Φαντάζομαι και μόνο τα αρώματά του!!!
Συμφωνώ Χρυσαυγή μου.
ΔιαγραφήΌσες επιλογές έχω κάνει από τις συνταγές της Μάγδας (κι' ας μην τις έχω παρουσιάσει όλες) ήταν πραγματικά πολύ καλές.
Ευχαριστώ κι' εσένα για τα καλά σου λόγια.
Καλό υπόλοιπο Κυριακής.
Μα τι όμορφο κέικ! Φαντάζομαι και τη μυρωδιά και τη γεύση του και με βάζεις σε πειρασμό, μάλλον θα πρέπει να καλέσω φίλους το σαββατοκύριακο για να βρω την αφορμή να το φτιάξω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να την βρήκες την αφορμή Αμαλία μου, για πρόσκληση σε φίλους.
ΔιαγραφήΔυο-τρεις παρόμοιες επιλογές, τσαγάκι αρωματικό και καφεδάκι της αρεσκείας σας, θα δικαιολογήσουν μια ωραία φιλική μάζωξη :-)))
Τι ομορφο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο
και καλημερα :)
Ευχαριστούμε dear Beauty...
ΔιαγραφήΈχει φαγωθεί προ πολλού και το τελευταίο του κομμάτι :-))
Το προηγούμενο κέικ μου ήθελε σαγκουίνια αλλά δεν βρήκα πουθενά εκείνη την ημέρα. Τώρα έχω και επειδή έχω πάρει φόρα θα δοκιμάσω κι αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την φόρα που "πήρες" Ξανθή, με τα κεϊκς, δεν σε σταματά τίποτε :-))
ΔιαγραφήΕίναι πραγματικά κι' αυτό πολύ πολύ καλό.
Καλημέρα Πηνελόπη πραγματικά πολύ ιδιέτερο το χρώμα του κέικ αλλα και φανταστικό πορφυρό χρώμα πήρε το σιρόπι !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλοφάγωτο!
Ευχαριστώ πολύ φίλε Drunk tomato.
ΔιαγραφήΤο σιρόπι ήταν μια απόλαυση...να το πιεις με το καλαμάκι, ένα πράγμα!!!
Αχ Πηνελόπη κι εγώ τις προάλλες πάλι το θυμήθηκα αυτό το κέικ κι ήθελα να το φτιάξω!! Αν σου πω πως έχω να το φτιάξω από τότε που έκανα την ανάρτηση τί θα πεις; Τί όμορφο που το έκανες, φαίνεται τόσο αφράτο! Και οι προσαρμογές σου πολύ ενδιαφέρουσες! Γρεναδίνη... μμμμ πόσο μ'αρέσει η γεύση της. Καλοφάγωτο και σ' ευχαριστώ!! Σε φιλώ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα η χαρά ήταν και δική μου.
ΔιαγραφήΓευτήκαμε οικογενειακώς, ένα πραγματικά πολύ αρωματικό κεϊκ. Ο μικρός μου, μέχρι που έφαγε την πρώτη μπουκιά, έκανε ως συνήθως τον δύσκολο, αλλά μετά το τελείωσε σχεδόν μόνος του :-))
Και για μένα, αυτό είναι δείγμα στατικό (!!!) για την επιτυχία.
Χαιρετισμούς πολλούς κι' από εμάς.
η Μαγδα ταλαντουχα,εσυ πηνελοπη μου επισης,αρα ο συνδυασμος σας συνταγη-εκτελεση μονο αψογο αποτελεσμα θα μπορουσε ναεχει!!!!!Και μονο απο το χρωμα που βλεπω φανταζομαι ποσο νοστιμο πρεπει να ειναι!!!!!Αντε κοψε πηνελοπη μια κομματαρα και για μενα !!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλια πολλα!!!
Κικίτσα, στην επόμενη εφαρμογή...
ΔιαγραφήΘα σου κρατήσω μεγάλο κομμάτι και θα κάνω delivery... μιας και από το συγκεκριμένο δεν μας έμεινε τίποτε!
Η Μάγδα κι εσύ ζωγραφίσατε μ' αυτό το υπέροχο κέικ με το φανταστικό άρωμα!! Και το σιρόπι που έφτιαξες πρέπει να το απογείωσε!!! Καλοφάγωτο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστώ θερμά Κική μου.
ΔιαγραφήΌπως είπα κι' πιο πάνω, το σιρόπι αν του έκανες μια--δυο προσθήκες και μερικά παγάκια, το έπινες ευχαρίστως με
καλαμάκι :-)))
Πολύ ωραία ιδέα για κέικ κορίτσια! Αξίζει να το φτιάξω κάποια στιγμή και εγώ! Φιλιάαα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγγυημένα πράγματα Λίλια, πως αξίζει την δοκιμή... με την μια ή την άλλη μορφή.
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή εύχομαι.
Νομίζω ότι και μόνο για το χρώμα του θα το επέλεγα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις γευστικές του υποσχέσεις ,που όπως μας διαβεβαιώνεις είναι πολλές ,συντελεί δυναμικά ο αρωματικός χυμός του εσπεριδοειδούς,αλλά και η ευφάνταστη προσθήκη της γραναδίνης!
Ωραία πρόταση σπό δύο υπέροχες και διακριτικές παρουσίες του Διαδικτύου!
Τα πολλά πολλα φιλια μου Πηνελόπη μου!
Ευχαριστώ θερμά για το σχόλιό σου Φωτεινή μου.
ΔιαγραφήΚαι πάνω από όλα για τον χαρακτηρισμό σε ότι αφορά τουλάχιστον το πρόσωπο μου, αλλά και της Μάγδα νομίζω, χωρίς φυσικά να απαντώ εκ' μέρους της.
Χαιρετισμούς πολλούς και φιλιά επίσης.
Το έχω βάλει κι εγώ στο μάτι αυτό το κέικ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο χρώμα!!!!
Προχώρα με την "πρακτική" εφαρμογή Πέπη. Τα σαγκοϋνι είναι σε αφθονία αυτόν τον καιρό...
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο Κυριακής.
Τι όμορφο χρώμα, και φαντάζομαι άρωμα και γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι για να εξαφανίστηκε μέσα σε δυο μέρες, θα φαντάζομαι σωστά!
Είχε όλες τις "προδιαγραφές" Χρύσα μου, για να εξαφανιστεί μέχρι τελευταίου ψίχουλου :-))
ΔιαγραφήΤι υπέροχο χρωματικό αποτέλεσμα που έχει, σίγουρα θα είναι τόσο γευστικό!!! Πριν καιρό έψαχνα για το συγκεκριμένο φρούτο αλλά δεν το ανακάλυψα πουθενά!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ! Φιλιά!
Λένα καλή μου, τούτη η εποχή (δηλαδή Γενάρης και μισός Φλεβάρης) είναι η καλύτερη εποχή για να πετύχεις σαγκούϊνι σε μια λαϊκή αγορά. Δεν είναι ίσως τόσο μεγάλη η παραγωγή τους, όσο στις υπόλοιπες ποικιλίες πορτοκαλιών γι' αυτό και θέλει λιγάκι ψάξιμο.
ΔιαγραφήΦιλιά πολλά κι' από εμένα.
Φαίνεται υπέροχο και επειδή είναι σιροπιασμένο το λάτρεψα!! Κάποια μέρα πρέπει να το φτιάξω το αρωματικό σου κέικ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά
Πραγματικά αξίζει την δοκιμή του, Mary.
ΔιαγραφήΧαιρετισμούς πολλούς κι' από εμένα.
Αυτό το κέικ το έχω και εγώ στο μάτι από τότε αλλά δεν μου δόθηκε ευκαιρία, μου έλειπαν τα σαγκουίνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να το φτιάξω! Το δικό σου βλέπω έγινε αφράτο και πολύ νόστιμο, μπράβο Αγγελική!
Είμαι τελικά πολλές οι "funs" των συνταγών της Μάγδας και πρέπει να την ευχαριστήσουμε για τις ομορφιές που φτιάχνει και μας ξεσηκώνει.
ΔιαγραφήΩραίο!!!!!!! Πρέπει να εχει πολύ ξεχωριστη γευση και άρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σαββατοκύριακο!
Φιλια πολλά :)
Ακριβώς έτσι καλή μου Αριάδνη.
ΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι.
Σε ωραίους και νόστιμους μπελάδες με βάζεις Πηνελόπη μου, μιας που μου φέρανε μπόλικα σαγκουίνι και προς το παρόν κάθομαι και τα κοιτάζω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κέικ φαίνεται εξαιρετικό και σε γεύση αλλά και σε χρώμα!
Τόσο εσύ όσο και η Μάγδα είστε εγγύηση, οπότε φαντάζομαι νοστιμιά!
Φιλιά
Ανασκουμπώσου λοιπόν γλυκιά μου Ερμιόνη και πράξε τα δέοντα!!
ΔιαγραφήΜπορείς να κάνεις τα δικά σου θαύματα και να αποδώσεις σαφώς καλύτερες φωτογραφίες από εμένα :-))
Φιλιά σας...
Πολύ πρωτότυπο το κέικ σου!Φαίνεται πολύ ωραίο και αφράτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αρχική ιδέα ανήκει στην Μάγδα και προσωπικά την προσάρμοσα στα υλικά της στιγμής, Νίκη.
ΔιαγραφήΕίναι ένα πολύ νόστιμο κεϊκ και αξίζει να το δοκιμάσετε.
δεν εχω δοκιμασει σαγκουινι ποτε..... ευκαιρια να δοκιμασω με αυτο το κεικ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτολμαδάκι μου, εννοείς ότι δεν έχεις δοκιμάσει, να το πιεις ως πορτοκαλάδα;
ΔιαγραφήΕ, τότε σαφώς και ΧΑΝΕΙΣ.
Όσο για το κεκάκι ...εδώ μιλάμε για χρώμα, άρωμα και νοστιμιά.
Χαιρετισμούς πολλούς.
Καλημέρα !!! Πάρα πολύ ωραία ιδέα να χρησιμοποιήσεις το σαγκουίνι !!! Δίνει χρώμα και άρωμα !!!
ΑπάντησηΔιαγραφή